Tagovi

U isti koš

Po stopi rasta, po obimu javnog duga u odnosu na BDP, po efikasnosti javnih institucija i po mnogo čemu drugom - Italija je završila na dnu EU rang liste, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom. Zašto sa Slovenijom i Hrvatskom, a ne sa Bugarskom, Rumunijom ili Grčkom?
Šta te tri članice EU imaju zajedničkog, a nedorečenog?

Geografski faktor – Jadransko more, nad kojim bdi budna svest zelenih. Pod plavim pokrivačem se skrivaju milijarde tona gasa i nafte. Tehnologija ekstrakcije shale-gasa je spremna, ali kako „slomiti“ nerazumni otpor brižnika za „okoliš“?

Izlaz iz duboke krize i teškog javnog duga je na domaku ruke. Investicije u shale-gas tehnologiju, u izgradnju novih lučkih terminala za degasifikaciju , novih gasovoda prema EU zemljama, nestrpljivo čekaju.... U modernoj globalnoj ekonomiji vreme je novac i čekanja nema. Zapadnoevropske i američke energetske sestre imaju mišićavu braću. Dovoljna su tek dva uppercuta za inverziju energetskog streaminga. Prvi će izbaciti Gasprom sa EU tržišta, jer se ne može tolerisati energetska zavisnost EU zemalja od Rusije. Kako će to ići već se vidi – progresijom ekonomskih sankcija.

Proces će uzeti nešto vremena. Amerika je ovih godina dostigla energetsku samostalnost zahvaljujući masovnim investicijama u nove tehnologije ekstrakcije shale-gasa ( nekonvencionalnog „glinenog gasa“ koji se dobija horizontalnom frantumacijom slojeva gline uz visoki utrošak vode) i na putu je da postane netto izvoznik gasa za godinu ili najviše dve. Izvoz energije iz SAD podležan je specijalnim ovlašćenjima koje izdaje Ministarstvo za energetiku u Washingtonu. Ove godine su već izdata dva ovlašćenja za permanentan izvoz energije- prema Japanu ( Jordan Cove Terminal, Oregon, na Zapadnoj obali) i prema Evropi, ( Cameron, Luisiana, u Meksičkom zalivu). Terminali za degasifikaciju (pretvaranja gasa u tečno stanje i utovara u tankere) su u izgradnji. Pet terminala prema Evropi su već izgrađena i operativna od prošle godine. Šta se čeka? Pre svega da EU pristupi sporazumu o slobodnoj razmeni sa Amerikom (Free Trade Agreement - FTA) oko kojeg se već duže pregovara. Ako je tu što zapelo, nužda će probleme brže rešiti. Perspektiva isključenja Gasproma iz EU tržišta preti energetkom krizom mnogim zemljama Evrope. Nemačka uvozi iz Rusije 30% svojih energetskih potreba, Holandija 34%, Italija 28%, Poljska 91%, Slovačka 98%, Mađarska 86%, Finska 76%, Švedska 46%, Bugarska 90%, Grčka 40%, Hrvatska 34%, Francuska 17%, Engleska 13%, itd.

Američke sestre su spremne da preuzmu ove kvote, ali to bi samo prebacilo energetsku zavisnost EU područja sa jednog stranog dobavljača na drugog. Uistinu, energetska samostalnost je moguća. Rezerve nekonvencionalnog gasa su ogromne i ima ih svuda. I u Nemačkoj, i u Francuskoj. Problem je javno mnenje koje se opire ekstrakciji glinenog gasa, iz straha da ova može poremetiti stabilnost tla. Da li je to strahovanje i racionalno za sada se ne zna. Sigurno je, međutim, da je g-đa Merkel izjavila da neće dozvoliti eksploataciju nekonvencionalnog gasa na teritoriji Nemačke, što naravno ne znači da neće prihvatiti masivni uvoz istog iz drugih, nenemačkih područja.

I tu se stiže do dileme. Ako se ne želi energetsko vasalstvo, EU mora tražiti i naći energetske izvore unutar svojih granica. I evo nas kod onog drugog uppercuta: fiscal compact (nultni bilansni deficit) i bolne obaveza da se javni dug radikalno saseče u narednih dvadeset godina, po standardnoj i obaveznoj godišnjoj stopi neizrecive veličine. Radikalne mere redukcije budžeta i duga se mogu značajno ublažiti, ako odgrnemo plavi pokrivač i pretvorimo Jadran u bogati energetski banket.

Komentari

Snake oil

Ako nastupamo s pozicije krajnje vulgarnog materijalizma i neograničene vjere u beskonačni rast na ograničenom planetu dobit ćemo ovakav dnevnik. S onu stranu "business as usual" pristupa, vjerujem da je potrebno frackingu pristupiti trezveno i nastojati sagledati stvari onakvima kakve zaista jesu.

Na primjer, interesantan je članak

http://ohiocitizen.org/for-u-s-drillers-the-days-of-easy-money-end/

prenesen iz Wall Street Journal-a. Već prva rečenica kaže da su od 2008. strani investitori
financirali ekspanziju eksploatacije nekonvencionalnog plina i nafte i da su kompanije potrošile daleko više nego što su zaradile. Ali taj izvor presušuje i za dvije godine pao je na desetinu prvobitnog.

Članak Nicole Moss "Shale Gas Reality Begins to Dawn" na istom je tragu:
http://www.theautomaticearth.com/shale-gas-reality-begins-to-dawn/

Natural gas companies gambling on shale gas have been facing prices so low – far below the cost of production – that all of them have been producing gas unprofitably.

Mislim da ne treba biti posebno pametan da se zaključi kakvu perspektivu imaju projekti koji troše više nego zarađuju.

U istom članku navodi se američka politika nultih kamatnih stopa kao jedan od razloga ekspanzije eksploatacije plina i nafte iz škriljevca:

thanks to the Feds zero-interest-rate policy and the trillions it has handed over to its cronies since late 2008
...
boundless sums of money have been searching for a place to go, and they're chasing yield when there is none, and so they're taking risks, any kind of risks, in their vain battle to come out ahead

Nekoliko činjenica koje "business-as-usual" entuzijasti vole prešutjeti. Bušotine nekonvencionalnog (shale) plina i nafte jako se brzo iscrpljuju (u odnosu na konvencionalni plin i naftu). Umjesto da proizvodnja bušotine opada desetljećima kao kod konvencionalnih izvora, kod nekonvencionalnih brzina opadanja mjeri se mjesecima - kroz godinu dana proizvodnja može pasti na 10% početne.

Drugo, procjene ogromnih količina nekonvencionalnog plina temeljile su se na najbogatijim poljima koja su prva eksploatirana. Naravno, sva polja neće ni izdaleka biti tako izdašna i zato su procjene pogrešne.

Smatra se da će američka proizvodnja plina iz škriljevca doživjeti vrhunac (nakon kojeg slijedi opadanje) oko 2020. godine, dakle to je vrlo blizu.

Po mom mišljenju vrlo trezveni pristup problematici frackinga (pa i šire) vidljiv je u radovima Richarda Heinberga (http://richardheinberg.com/), koji je napisao i knjigu:

Snake Oil: How Fracking's False Promise of Plenty Imperils Our Future
http://www.amazon.com/Snake-Oil-Frackings-Promise-Imperils/dp/0976751097

Snimljena su i dva filma o frackingu (Gasland i Gasland II). Prvi se može u cijelosti pogledati ovdje:
https://www.youtube.com/watch?v=96AEzQYangE

Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist. -- Kenneth Boulding

Tko je glasao

slani vaso

javio se zeleni vaso brkić, pa je u par redaka zaključio da je sve to zmijsko ulje, lažni lijek za sve bolesti. nije teško pronaći sponzore tih momaka, sierra klub
http://content.sierraclub.org/naturalgas/
kada oni sa takvim žarom pišu o frackingu, i protivnici su plina, a izvoz lng ukapljenog plina je prljavi posao.
kada epa nakon istraživanja utvrdi da su zapomaganja okolištaraca pretjerana
http://www.energybiz.com/article/13/04/epa-injects-shale-gas-producers-a...
http://energy.gov/fe/science-innovation/oil-gas/shale-gas-rd
http://www2.epa.gov/hydraulicfracturing
a tamo se prilično dobro može utužiti zagađivanje, čisto sumnjam u razmjere opasnosti te metode. što se tiče sumnji u razmjere plinskih polja, riječ je o službenim procjenama onih koji su za to plaćeni, a ne bankovnih mešetara. u pitanju su sukobi dviju suprotnih koncepcija od kojih svaka predstavlja interesne skupine u američkoj politici i industriji.
"
The Obama administration sees natural gas as a bridge fuel until green energy can get its legs, and produce a greater share of the nation’s electricity consumption. By all estimates, natural gas is winning market share and taking most of it from coal. In fact, the U.S. Energy Information Administration is saying that natural gas will increase its market from roughly 20 percent today to 45 percent by 2035.
"

što se tiče gaslanda, ima tu par zanimljivih stvari koje su na liniji priče o preuveličavanju posljedica, koje preko zabrinutih ekologa plasira jedna strana. u filmu ima laži i varalica i momku koji je prikačio crijevo na plin, ima i nekih presuda teksaškog suda
"
intentionally attach a garden hose to a gas vent – not to a water line – and then light and burn the gas from the end of the nozzle of the hose. The demonstration was not done for scientific study but to provide local and national news media a deceptive video, calculated to alarm the public into believing the water was burning … [and] alarm the EPA.”
"
http://www.barnettshalenews.com/documents/2012/legal/Court%20Order%20Den...
http://energyindepth.org/national/the-continuing-fraud-of-gasland/

što se tiče richarda heinberga, to je još jedna varijacija limits of growth rimskog kluba, i peak oil priče, a njegova zloguka predviđanja o padu proizvodnje su blago rečeno dvojbena, obzirom da je u pitanju isključivo napredak tehnologije vađenja plina iz zemlje uporabom novih tehnologija i kemikalija. prilično je lakonski formulirano predviđanje o padu proizvodnje plina 2020. kada je u nekoliko godina došlo do navedene revolucije.
a što ako ovo bude isplativo?
http://japandailypress.com/worlds-first-methane-hydrate-mining-to-begin-...
"
Estimates say that Japan’s coastal waters hold nearly 100 times the amount of natural gas that the country uses per year, and the government’s Industry Ministry plans to eventually survey the Sea of Japan for methane hydrate.
"
inače "bussines as usual" je puno zanimljiviji oko keystone naftovoda, je vrlo slična djevojačkim dilemama, kako ono obaviti a da ti ne uđe...teško...
http://www.stockhouse.com/news/natural-resources/2014/03/14/democrats-st...
"
The dilemma was highlighted Thursday as President Barack Obama's former national security adviser - and now a consultant to the oil industry - said Obama should approve the pipeline to send Russian President Vladimir Putin a message that “international bullies” can't use energy security as a weapon.
"
The comments by retired Gen. James Jones came as a top Democratic donor again urged that the pipeline be rejected.

Tom Steyer, a billionaire environmentalist, has vowed to spend $100 million -$50 million of his own money and $50 million from other donors - to make climate change a top-tier issue in the 2014 elections.

Steyer, who opposes Keystone, declined to say whether he would contribute to Democrats who support the pipeline, including Sens. Mary Landrieu of Louisiana, Mark Begich of Alaska, Mark Pryor of Arkansas and John Walsh of Montana. All face strong challenges from Republicans in energy-producing states where Obama lost to Mitt Romney in 2012.
....

Jones, who left the Obama administration in 2010, now heads a consulting firm that has done work for the American Petroleum Institute, the oil industry's chief trade group, and the U.S. Chamber of Commerce. Both groups support the pipeline.

Landrieu, who chairs the Senate Energy Committee, pressed Secretary of State John Kerry on the pipeline issue Thursday at an appropriations hearing. Landrieu called approval of the pipeline “critical” to the national interest and said that in Louisiana, “it's hard for us to even understand why there is a question” whether it should be approved. The State Department has jurisdiction over the pipeline because it crosses a U.S. border.
.....
kraj je zanimljiv...
"
Pipeline supporters, including lawmakers from both parties and many business and labour groups, say the project would create thousands of jobs and reduce the need for oil imports from Venezuela and other politically turbulent countries.

Opponents say the pipeline would carry “dirty oil” that contributes to global warming. They also worry about possible spills.

The State Department said in a Jan. 31 report that building the pipeline would not significantly boost carbon emissions because the oil was likely to find its way to market no matter what. Transporting the oil by rail or truck would cause greater environmental problems than the pipeline, the report said.
"
članak je vrlo informativan i govori o srži problema energije i klimatskih promjena. samo treba pratiti miris zelenih novčanica. da zaključim, mislim da slani vaso (opet) nije u pravu...

Tko je glasao

plin

smatraju međuprelaznim energentom prema budućim naprednijim izvorima energije. premda ugljikovodika ima daleko više nego što su nas donedavno plašili
(bogme i vode ima nešto više, http://www.sci-news.com/geology/science-fresh-groundwater-reserves-ocean... ).
od 10 najvećih energetskih projekata u svijetu gotovo svi su povezani sa plinom, uključujući golemo bovanenoskoja polje koje ima zaliha plina duplo veće od marcellus formacije....
http://money.cnn.com/gallery/news/economy/2012/08/27/expensive-energy-pr...
relativno tiho je u medijima provučena vijest o velikom napretku u istraživanju fuzije i prvom eksperimentu u kojem je proizvedeno nešto više energije od energije koja je uložena. premda u eksperimentalnoj fazi ukoliko nastave ovim tempom uskoro bi mogli imati operativne fuzijske reaktore...
http://arstechnica.com/science/2014/02/giant-leap-for-nuclear-fusion-as-...

Tko je glasao

upitna nafta u zamjenu za ribarstvo i turizam

Iako za decidiranu tvrdnju kako je norveško istraživanje prouzročilo pomor morskih kornjača i nestanak morskih pasa nema znanstvenih dokaza, Soldo ipak dodaje kako postoje snažne indicije.
Naime, prigodom seizmičkih istraživanja nastaju prave “zvučne bombe”. Zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta koje odjekuju pod vodom mogu oštetiti morske organizme....

http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/Ar...

Tko je glasao

brojček

Sada nam turistički slogan može biti:

"Zemlja bez morskih pasa svih rasa"

http://www.youtube.com/watch?v=2lAbDN9NBro

Tko je glasao

A tko će izist onu pustu

A tko će izist onu pustu albansku plastiku?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biga

"Da mi je biti morski pas"

Dobra stara pisma. Tu je odgovor.

Tko je glasao
Tko je glasao

Nepotrebna je potraga za

Nepotrebna je potraga za decidiranom tvrdnjom o eventualnoj vezi ovih istraživnja sa pomorima kornjača i možebitnim nestankom morskih pasa i eventualnim drugim štetama. U odgovornom društvu sasvim je dovoljna potraga za decidiranim znanstveno utemeljenim dokazima o ne/štetnosti ovih istraživanja na podmorje koje je naručitelj istraživanja morao imati u ladici prije nego ih je naručio. Slobodan sam špekulirati kako ih niti danas nema jer bi ih na već podignutu medijsku halabuku o ovom pitanju već bio izvadio i predočio javnosti.

Baš kao što bi morao imati odgovor i na strahovanje o remećenju stabilnosti tla koja Julijana tek tako usputno spominje, meni problematika nije bliska ali sam uvjerena da postoje još mnoga neodgovorena pitanja koja bi trebalo odgovoriti prije, a ne nakon. Je li strahovanje racionalno, ne znamo, dakle ili saznajmo ili odustanimo. Nije nevažno već je prevažno.

Tko je glasao

@2573

za soldu znam preko poznanika, i momak je imao vrlo dobrih zapažanja oko problematike ribarstva, zerpa, talijanskog ribolova u našim vodama; čovjek je sveučilišni profesor, mislim da mu je poseban interes život morskih pasa. složio bih se da je prilično paušalna tvrdnja da su morski psi nestali zbog seizmoloških istraživanja, jer ta materija traži kompleksna istraživanja. kako u jadranu blizu obala istre, koja se smatra turističkom mekom hrvatske godinama egzistiraju eksploatacijske platforme
http://www.ina.hr/default.aspx?id=2931
koje nisu nikada smatrane ekološkim problemom, ne vidim razloge zabrinutosti, posebno jer to nisu frakirane horizontalne bušotine, nego klasično plinsko polje. (sjetimo se havarije turskog broda u blizini istre, koji je mogao izazvati daleko veće ekološke posljedice.)
no svakako stoji činjenica je da su sve vlasti u hrvatskoj imale maćehinski odnos prema jadranu i njegovim bogatstvima. čovjek mi je pričao da su se u australiji susreli sa problemom izlova i da su se na inicijativu ribara dogovorili oko ribolovnog moratorija na određenim područjima. slično je učinio island, kada je zbog ribolova prijetio nestanak bakalara. ista stvar bi se trebala desiti u hrvatskoj, proglasiti zerp, i zatvoriti dijelove jadrana za sav komercijalni ribolov, posebno prostor oko jabučne kotline...trenutno u tzv. zerpu mogu loviti zemlje unije što slovenci i talijani obilato koriste, a zabrana se odnosi na japance, korejce i marsovce...

Tko je glasao

Ja ti to malo drugačije

Ja ti to malo drugačije gledam. Tvrdnja je svakako paušalna, ali ako Soldo kojeg sam davno imao prilike kratko i upoznati nema čvrstog znanstvanog stava o štetnosti/neštetnosti "zvučnih bombi" tko ga onda ima? Ima li ga Ministar i je li ga trebao imati? Ako su istraživanja provedena bez znanstvenog stava o očekivanim štetama u podmorju, tko će me onda uvjeriti da te horizontačne bušotine neće napraviti neku štetu.

Tko je glasao

riba ribi grize rep

simpatični alen je daleko prije morskih pasa i kornjača spominjao daleko veće probleme od seizmičkih istraživanja, no političari rade drugačije....
http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Alen-Soldo-Politicare-ne-zan...
http://stari.dalmacijanews.com/Gostkomentator/tabid/108/ID/44586/Profdrs...
"
Ako dodam još i činjenicu da talijanske brodove u ZERP-u nitko od naših službi ne pregledava, ali se zato pregledavaju naši brodovi, znate li koliko je članaka Ustava Republike Hrvatske time prekršeno?
Prebacimo se iz ZERP-a u naše teritorijalno more, gdje će prema trenutno važećim propisima, što sam nedavno po tko zna koji put zadnjih godina upozorio u medijima, talijanska flota od 1. siječnja 2013. godine imati puno pravo ribarenja.

"
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView...

"
Očajno! Koćarenje je već doživjelo kolaps, ZERP nikad nije zaživio, talijanski brodovi harače gdje hoće, a najugroženija je Jabučka kotlina, područje u kojem se mrijesti riba, poput mola, trlja, ali i škampi, muzgavci... Možemo mi ovdje propisivati bilo kakve rigorozne zakone, ali dok se tamo ne riješi problem, nikakve koristi, osim daljnje štete za hrvatske ribare. Znate kad će se zaštititi Jabučka kotlina? Kad Talijani shvate da će ostati bez ribe i naprave svoj prijedlog te ga dostave našoj administraciji koja će ga onda predstaviti kao svoj!
"
ali jebi ga kada u novinama pročitaš da je norther explorer rastira pase, to je vijest...
http://m.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Najnovije/tabid/296/articleType/Ar...
možda pasi nemaju što pojesti, a oni se hrane hm, ribom...
šalu na stranu, riječ je o velikom prostranstvu, čisto sumnjam da je jedan brod mogao toliko rastjerati baš sve morske pse koji su alenu toliko dragi...

Tko je glasao

Nema horizontalinih bušotina!

Pokušaću da objasnim proces: Bušotina ide vertikalno do glinenog sloja koji leži na dubini od oko 1600 m. U nju se pod pritiskom ubrizgava voda sa izvesnim reagentima, koja glineni sloj "cepa" horizontalno, čime postaje isti postaje porozan. Zatim se voda vraća na površinu. Da bi se sprečilo ponovno kompaktiranje sloja nakon vraćanja pritiska na normalu, ubrizgava se pesak, čija se zrna rasipaju po poroznom materijalu. Kroz ove mini-frakture izlazi oko 10 % gasa sadržanog u glinenom sloju.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

@julijana

griješite, bušotine mogu biti horizontalne i vertikalne,
http://www.swarthmore.edu/academics/environmental-studies-capstone-/how-...
"
Hydraulic Fracturing wells can be drilled either vertically or horizontally. Horizontal wells are more expensive and difficult to drill accurately than vertical wells, but they allow the operator to extract more gas from a single well, vastly reducing the impact on the surface and increasing the economic viability of the well.
"
dakle upravo horizontalne bušotine omogućuju da se postupak provede na većim površinama,
u daljem tekstu je objašnjeno čemu služe dodatci u formi pijeska, ili čak malih kuglica-praktički da zadrže mikropukotine kroz koje će se plin skupljati do glavne bušotine. moderna svrdla su tehnička čuda i za prijelaz iz vertikale u horizontalu im treba nekih 15 tak metara radiusa, nakon čega mogu ići do 1,6 km horizontalno. nakon toga se u bušotinu stavljaju precizno odmjerena punjenja visokobrizantnog eksploziva koji otvara prve pukotine, kroz koje se specijalnim perforacijskim pištoljima stvaraju udarni valovi koji putuju brzinama od 7000 m/s kroz zemlju. potom se kroz bušotinu sa površine kamionima pumpama ubacuje voda i spomenuti aditivi koji dodatno lome kamen u okolini bušotine. kroz takve pukotine plin i sirova nafta gonjeni podzemnim tlakom izlaze na površinu. spomenuta voda se koristi u velikim količinama, i vraća se u većem omjeru od 10-50%. metoda frackinga je vrlo stara bušačka metoda kojom su se davno mrvili slojevi kroz koje prolazi svrdlo, a u prošlosti je korišten barut, ili kasnije tekući nitroglicerin, a naprava koja se u to vrijeme zvala eksplodirajući torpedo, kojeg je patentirao izvjesni pukovnik roberts. moderni hydrafrac je izum halliburtona koji ga je patentirao 30 tih godina prošlog stoljeća, a njime su povećavali izdašnost bušotine do 75%. ovaj današnji fracking datira od 2003. godine uz korištenje golemih količina vode i aditiva. treba napomenuti da je dubina na kojoj se frakira veća od slojeva gdje se nalaze prirodna vodene žile, premda kroz pukotine mogu izaći plinovi i fraking fluid i zagaditi izvor. prema raspoloživim količinama amerika ima ovakovog plina za sljedećih 100 godina pri trenutnoj potrošnji. no pain no gain...

Tko je glasao

Pitanja na koje odgovora odavno ima

Ja ne mogu odgovoriti na pitanje o stepenu rizika eksploatacije nekonvencionalnog gasa, jer je rizik ili neistražen ili je nepostojeći, iliti ga ne znam. Stvar je u emotivnoj percepciji nove (strane) tehnologije, koja je često uzrokovana NE POZNAVANJEM, ili još gore, ne znanjem. Ne znanjem je lako politički manipulisati.

Ali na neka pitanja svi odavno imamo odgovor, koji bi morao da nas brine. Zagrevanje kuća na drvo ili ugalj izaziva poluciju vazduha kojeg udišemo. Termocentrale na ugalj su obavile Kinu u gust oblak smoga. Nemačka i dalje koristi lignit u svojim termocentralama. Rusija od danas do sutra može odlučiti protusankcije i ostaviti nas da hladimo glave negde u sred naredne zime. Sve to nas emotivno ne pokreće, naprosto zato što je tako oduvek bilo.
Stvar je u strahu od novog. Novo je nepoznato, tajanstveno, i što je tehnološki naprednije (i nerazumljivije), tim je i "strašnije". Brinemo se za hipotetični i eventualni pomor ajkula, a ne za sopstvena pluća danas i ovde.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

koliko znam eksploatacije off

koliko znam eksploatacije off shore nekonvencionalnog plina još uvijek nema, jer su cijene plina preniske za pokriće troškova off shore eksploatacije. Govori se o mogućnostima korištenja postojećih dubinskih bušotina u Meksičkom zaljevu koje su izbušene za naftu, ali nikakvih praktičnih iskustava nema.
ako govorimo o Jadranu, mislim da govorimo isključivo o konvencionalnim izvorima, jer o shale-u nikada nije bilo ni riječi

ali zašto se mučiti, naša sudbina i sudbina većeg dijela Europe je Gazprom. Plina ima dovoljno, cijene su razumne, infrastruktura je izgrađena, Bovanenkovo je tek na početku eksploatacije, o Stokmanu u Barentsovom moru da ne pričamo. I kad zamre priča o velikom prasku USA shale gasa na Stokmanu će prve biti Exxon i Chevron, zajedno s Norvežanima koji jedino znaju eksploatirati plin na lokacijama gdje su bog i vrag rekli laku noć.
Obama se jako trudi oko stvari koje sam ne razumije. Američki fracking nema šanse u borbi sa Gazpromom na istoku i jugoistoku europe, jer taj nivo cijena i sigurnost opskrbe koji ima gazprom Amerikanci ne mogu postići.
Osim toga nagla preorijentacija na izvoz LNG-a dignuti će cijene plina u Americi, a vjerojatno bi nastao i određeni debalans u proizvodnji umjetnih gnojiva proizvedenih iz prirodnog plina, koji oni sada uvoze iz Trinidada. Trinidadske rezerve plina se gase za desetak godina, a onda ostaje opcija da i Ameri počnu uvoziti jeftine fertilajzere iz Ukrajine i Rusije.
Za sada postoji samo jedna likvefakcija plina (na Aljasci), ostale su u izgradnji, masa plina izgori na bakljama jer nema dovoljno plinovoda, a prijemni kapacitet za regasifikaciju LNG-a su mahom u zapadnoj europi. A govori se o potrebi "diversifikacije" opskrbnih pravaca plinom....
Čak i kad bi to sve bilo moguće sagraditi u kratkom vremenu, cijene LNG-a na dalekom istoku su daleko više nego u europi, tako da ne vjerujem da će američke privatne kompanije odoliti tom izazovu.

ostalo je politika..... sve dok je stanovitih van Rompuya i leidi Aštonica, koji padaju u nesvijest kad vide američkog predsjednika, neće tu biti sreće. S njima možemo samo završiti u ratu, sa zemljom koja je, prije svega, dio europe, sve do Urala, koja se do sada prijateljski ponašala, koja ima neograniče količine resursa, jeftinijih od američkih, koja ima tradicionalno dobre trgovačke veze s E-unijom, i to sve radi nekakvih transatlantskih integracija.... čista ludost.

Tko je glasao

Prije čvrstih odgovora o

Prije čvrstih odgovora o mogućim rizicima eksplatacije strahovi su itekako opravdani. Prije čvrstih odgovora neodgovorno je zagovarati određenu tehnologiju. Što se mene tiče strahovi su opravdani i nakon odgovora na postavljena pitanja, jer je problematika tako široka i daleka i duboka da se uvijek treba ostaviti rezerva jesmo li pitali sva pitanja, jesu li pitanja bila dobro formulirana, jesu li čvrsti odgovori čvrsti,....Meni neukom i neinformiranom sasvim je dovoljan argument koji ti gore navodiš, Merkelica je protiv, onda sam i ja, bez rezerve, ona valjda ima razloge. Oćete eksploatirat, onda nas informirajte, naučite, razjasnite, ubijedite. Nije dovoljno što kažete da je odgovor složen, da je to visoka i nova tehnologija. Što ću s plućima ako mi otok potone tri metra,....

Ove su ti ajkule krasan primjer. Idemo istraživati a nije nas briga za ajkule, njima valjda neće biti ništa, istražitelji kažu da im neće biti ništa, nećemo konačno niti znati jel im šta bilo ili nije, pomor je hipotetičan i eventualni, nemamo novca ni načina da ga znanstveno utvrdimo ili odbacimo,.... bah

Tko je glasao

...

Unaprijed je bilo sasvim jasno što će se dogoditi:

http://www.seashepherd.org/news-and-media/2012/09/07/pgande-seeking-appr...

The cannons will shoot deafening underwater explosions once every twenty seconds, day and night, for 42 days and nights.
...
The seismic testing will kill great blue whales, gray whales and others, dolphins, porpoises, seals, sea lions, otters, and fishes.
...
In regions where this sort of testing has been done, countless dead marine animals wash ashore for weeks during and after testing, blood dripping from areas such as their eyes, nose, ears or mouth — a sign they have suffered catastrophic internal hemorrhaging.
...
This seismic testing is expected to yield only moderate mapping results and, according to Fish and Game Commissioner Richard Rogers, would "cleanse the Point Buchon State Marine Reserve of all living marine organisms" including Sperm, Pygmy Sperm, Humpback, California Gray and Great Blue Whales, and many other species of fish and marine mammals, right down to the plankton.
...
Each of these underwater blasts will be at the volume level of a shock wave, that will instantly deafen, maim and possibly kill everything unfortunate enough to be in its path. A 240 dB blast is reportedly like being one foot away from the mouth of a large cannon. For a human, your ears, or what’s left of your ears, would probably never stop ringing. The consequences of experiencing this level of sound can only be presumed to be immediate and permanent deafness – if not worse. For sea life, beyond just broken eardrums, the transfer of low-frequency shock waves from water-air-water causes hemorrhaging of lungs and air-sacks, and will result in the death of marine mammals – whales, dolphins, seals, sea lions and otters – and fish.
...
The Natural Resources Defense Council also put out a warning stating that the loud blasts could deafen porpoises and other marine animals, which rely heavily upon their sense of hearing for survival.

Ovo što je napravila hrvatska vlada je užasan zločin, ekocid.

A zbog čega?

http://www.jutarnji.hr/boris-dezulovic-ministar-gospodarstva-del-boy-vrd...

U dvadesetak godina, od 1970. do devedesetih, Inini naftni rudari i njihovi partneri iz velikih svjetskih energetskih korporacija izbušili su na srednjem i južnom Jadranu stotinjak istraživačkih bušotina ukupne dubine veće od dvjesto kilometara, ukupno je u grozničavoj potrazi za naftom i plinom potrošeno otprilike milijardu dolara, i u svih tih dvadeset godina, na svih stotinu bušotina, za svih milijardu dolara, pronađeno je nafte otprilike za jednu plastičnu demežanu

http://www.jutarnji.hr/uzaludno-smo-potrosili-milijardu-dolara----nakon-...

Spectrum iznova snima Jadran takozvanom 2D tehnikom, premda je čitavo hrvatsko podmorje već jednom ne samo detaljno seizmički snimljeno nego su te snimke i detaljno interpretirane, geološke strukture otkrivene i detaljno opisane, pa čak su i gotovo sva mjesta, i na srednjem i na južnom Jadranu, na kojima se naslućivalo da bi moglo biti nafte i plina, i izbušena. I nigdje, baš nigdje, osim u tragovima, nafta i plin u komercijalnim količinama - nisu pronađeni ni dokazani!

Portal h-alter objavio je više odličnih članaka na ovu temu, na primjer:

http://h-alter.org/vijesti/ekologija/utopljeni-u-buci

http://h-alter.org/vijesti/ekologija/zvukovi-pohlepe

Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist. -- Kenneth Boulding

Tko je glasao

ekocid i druge priče....

http://www.marinebioacoustics.com/files/2003/Mohl_et_al_2003a.pdf
"
sekcija prva, introduction, sperm whale clicks 230 dB
http://www.dosits.org/science/soundsinthesea/commonsounds/
udar munje u površinu mora cca. 260 dB (svatko tko je ikada gledao oluju na otvorenom moru mogao je vidjeti razmjere ekocida kada desetke munja potpraše malo površinu)
podvodne vulkanske erupcije cca 255 dB
beluga klik 206-225 dB
čak i jebeni škamp klika di 190 dB...
antropogeni izvori uključuju taktičke sonare stotina podmornica koje plutaju morima svakodnevno...

Tko je glasao

Ono o čemu Merkelica ćuti

Umesto odgovora napisala sam novi dnevnik. http://pollitika.com/zelena-eu-efekti-shale-revolucije

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Eto, a ja san se pita jeli

Eto, a ja san se pita jeli ima još nešto u ovoj državi šta nije uništeno.

Tko je glasao

Kad fali love onda se

Kad fali love onda se Dalmacija proda Mlečanima za 100 000 dukata. Kad triba doć na vlast onda se Dalmacija pokloni Mussoliniju. Kad je kriza muze se dalmatinski turizam. Kad opet fali love onda po Dalmaciji niču bušotine i to na koncesiju šta znaći da će se plaćat paušal bez obzira koliko se toga ispumpa. Kad se ispumpa sve ostat će uništeno more i obala, a stin turizam i ribarstvo. Bušotine se neće vidit s otoka?! Di će je stavit? U srid Atlantika?! Prosperiteta od nafte i plina ćemo vidit ka i zemlje Južne Amerike i Afrike koje pumpaju leva leva a još uvik sirotinja.Jedna jedina havarija s nafton u Jadranu i mi smo gotovi zauvik. Jadran je zatvoreno more tako da to nemože nigdi otplutat. Da ne govorin o tome kad to jedan put uđe među puste uvale i otoke. Gotovo duž čitave obale su same stine i sike. Nije to salbun pa da ti možeš gornji zagađeni sloj ukrcat u kamijon i odnit ća. Ko će sike maknit?
Imali smo naftnu kompaniju s buštinama u Libiji, Siriji i Sibiru te držala 70% tržišta od 24 miljuna ljudi. Sad kad više nemamo ništa od toga, a lova od onoga šta je prodano izvitrila, sad bi doveli tuđina da buža po Dalmaciji. Ako fali love neka bužaju po Jarunu!

Tko je glasao

Juliana, Srpski gospodarski

Juliana, Srpski gospodarski interes par excellence je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Derdap 3. To je takva vrsta elektrane gdje se za vrijeme jefitne struje motorima uz potrosnju struje pumpa voda u akumulacijsko jezero, a za vrijeme skuplje struje ta akumulirana voda pusta na turbine generatora i proizvodi struja. Isplativost tih elketrana je u razlici cijene skupe i jeftine struje. S obzirom da je Đerdap III ogromnog kapaciteta racuna se da se ta struja mora nekome vrlo masivno prodavati INACE NEMA SMISLA. Hrvatska je u tom smislu idealna posta. Za vrijeme turisticke sezone kada poslovcino vlada susa, a Hrvatska ima turisticku sezonu struje treba i placa se zlatom.
Posve je jasno da hrvatski NGO sektor moze posluziti za ovo za sta vec godinama sluzi. Naravno nisu to vise tematika Savo Strbac i sl., vec je to razbijanje svake pomisli na energetsku politiku i realizaciju bilo kakvog vaznog i stvarno vrijednog energetskog projekta.
Jedino se forsira vjetar koji je izrazito financijski zahtjevan, a uopce ne podize energetski kapacitet vec namece jos vece zahtjeve na cijeli elektro energetski sustav kako bi se koliko toliko korisno ta energija uklopila u sustav.
Nas EU stisce sa budalastinama oko obnovljivih izvora. Hrvatska ima solidne hidro potencijale koje se pokusava izbaciti iz kategorije obnovljivih kako bi joj se jos vise nametnulo ulaganje u vjetar i fotopanele. Eko i obnovljiva mafija tu su ruku pod ruku, ali upotpunjeni i sa geopolitickim interesima koje sam u uvodu i natuknuo.

Tko je glasao

frantumacija

Da ne bi bilo nesporazuma ja u potpunosti podržavam izvlačenje plina i nafte frantumacijom (engleski:hydraulic fracturing) pod uvjetom da prve bušotine budu ispod Sljemena na području Šestina ili kod Briona ili tamo negdje kod Baške Vode.

Ja sam probusiness, a moja jedina želja je da se izbjegnu skandali kao onaj u SAD gdje su se generalni generalni direktor druge najveće svjetske naftne kompanije i bivši republikanski predsjednik Predstavničkom doma ujedinili u tužbi protiv hydraulic fracturing u blizini njihovih kuća.

Njih oboje su 100 % za fracturing kod sirotinjskih kuća i isto tako su 100 % protiv fracturing kod svojih kuća.

Da se takva stvar dogodi u Hrvatskoj ona bi dovela do jačanja protupoduzetničkih osjećaja kod svih nas koji živimo u Hrvatskoj.

Tko je glasao

...još jedna Ponzi-šema? za izdržati još 1-2 izborna ciklusa

...još jedna Ponzi-šema? za izdržati još 1-2 izborna ciklusa u političkom revijalnom raspoloženju?
Nitko da se zapita zašto npr. 4300 shale izvora Bakken formacije u Sjevernoj Dakoti s produkcijom oko 610,000 barela na dan kao niti Eagle Ford u Texasu i niti jedno od ostalih nije do sada povezano s potrošačima nekim naftovodom? već se razvozi cestama i željeznicom?
I tamo gdje postoji, Prudhoe Bay fields naftovod na Aljasci, je u opasnosti prekida rada kako proizvodnja postaje sve slabija...
...je li moguće da investicijske banke, koje inače jedva čekaju na takve mega-projekte, da one ne nalaze dugoročni interes za ulaganja u takvo što? što Wall Street zna a Main Street, tj., mi ne znamo?
...a trebali bi znati neka amerska iskustva...
...prije sredine 2012g. kada je npr., jedinica prirodnog plina zbog optimističkih očekivanja oko drillinga pala na 2USD za jedinicu na tren s ranijih visina od 13USD, a današnja aktualna cijena je 4,39USD....e, a da bi imale te kompanije ikakvu operativnu dobit, koju još nijedna do sada nije imala trebaju prodavati u prosjeku za cijenu iznad 8USD...što će reći da će cijene htjeli ne htjeli preći tu granicu, i višu za krajnjeg korisnika...
...i pod uvjetom da im polje održava stalnu produktivnost
A iskustva od 2010 naovamo vele da im produktivnost pada 25% godišnje po prvoj godini bušenja...
...kako sada stvari stoje sa sustavima, poslije sadašnje faze cjenovne kanibalizacije malih shale prouzvođača, investitori će pomalo gurnuti svoje papire municipalnim i raznim fondovima, US i EU će već imati svu priču postavljenu kao strateški važnu i od najšireg interesa energetske neovisnosti i u općoj frci učiniti isto što i s too big to fail bankama, oživljavati ih javnim novcem...
...i biti će sve kao što je bilo, samo uz ogromne ventilatore i panele na zemlji, bit će novih rupetina u zemlji kao uspomena na lobističko-državno-medijski regulirano tržište.
...uz to što će se i geostrateški prioriteti bitno promjeniti u odnosu na današnje i migracije kapitala će izgledati drukčije, ali reindustrijalizaciji kao takvoj neće u americi i evropi to pomoći...sama tehnika crpljenja energenata će se smatrati reindustrijalizacijom.
...na pravu energetsku revoluciju i eventualno novu tehnološku revoluciju će se pričekati da se ostvari s potpuno novom tehnologijom.

Tko je glasao

zalažem se da svi iz pricipa

zalažem se da svi iz pricipa podržimo svaki dnevnik i svaku izjavu u javnosti koja nam donosi vijesti o plinu, a još više o milijardama, milijardama kubika, dolara, megawata...

Tko je glasao

sve u svemu, kako se kriza

sve u svemu, kako se kriza širi i sve se teže kontrolira, mislim da će direktna posljedica biti veliki rast cijena prirodnog plina. A kad poraste cijena plina i struje iz plinskih termoelektrana, struja iz vjetro agregata, posebno iz off-shorea, biti će jeftinija. Vidjeti ćemo onda šta kažu vizionari iz ekološkog bunkera, koji su do nedavno zagovarali plin kao "čisto i jeftino gorivo".......
na kraju je ispalo da njemački miks od vlastitiog lignita i masovnog vjetra na Sjevernom moru uopće nije loša kombinacija....
sve se mijenja sem kamenja, a i ono polako.
da vidimo šta sada kažu zagovaratelji plinskog Plomina C, čiji plin i po kojim cijenama?

Tko je glasao

a što će sad reći

a što će sad reći zagovaratelji javnog prijevoza, zagovaratelji recikliranja, zagovaratelji toga da se ne proizvodi škart koji poslije pola godine ide u smeče već da priizbodi budu trajniji, što će reći oni koji misle da bi se napravile velike uštede u energiji kad bi se manje hrane bavalo i još manje megajahti gradilo.

pa ništa, je li? to je nemoguće. javni prijevoz je neodrživ ali plomin/vitamin c, podmorski tuneli, autoceste, megamarine to je sve održivo to ne potiče potrošnju....

Tko je glasao

U cijeloj toj katastrofi deindustrijalizacije

a po sistemu da u svakom zlu treba tražiti nešto dobro, barem smo se riješili najvećih zagađivača i stekli uvjete da se možemo hvaliti više/manje čistom zemljom. Umjesto da iskoristimo te novostečene "prednosti" na najbolji mogući način te se orijentiramo na turizam, proizvodnju i preradu zdrave hrane, te sektor usluga i razvoj IT industrije (to nam jedino kolko-tolko ide), mi sad krećemo i kreking i napiknjivanje platformi po Jadranu...

Koliko moraš biti glup i bezidejan da spas uvijek i iznova tražiš u širokopoteznim građevinskim investicijama tipa mostovi/tuneli/kanali (je li nas Jure Radić baš toliko zadužio svojim Vatikanskim ugovorima) i rasprodaji koncesija za sitne pare...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Razvoj po konceptu moje babe

te se orijentiramo na turizam, proizvodnju i preradu zdrave hrane, te sektor usluga i razvoj IT industrije (to nam jedino kolko-tolko ide), mi sad krećemo i kreking i napiknjivanje platformi po Jadranu...
Prosto i jasno - koncept bi razumela i moja pokojna baka Đula, rođena 1899. godine. Možda bi joj trebalo malo pojasniti onaj IT, ali uz sve mobilne po kući, i na to bi se brzo privikla.
Koncept turizma je reduktivan - podrazumeva kupanje, sunčanje, smeštaj i prehranu. Od tog se više ne živi! Turizam je MOMA, National Gallery, Tate, Guggenheim, Brera - kulturni itinerariji obogaćeni sadržajima i događajima. Prva svetska turistička destinacija nije na nekoj ekskluzivnoj rivijeri, nego Ville Lumiere! Taj turizam obrće novac!
Naravno da je zdrava hrana važna. To vrlo dobro znaju u Francuskoj i Holandiji , gde je dobar deo zemlje rezervisan za ispašu krupne i sitne stoke. U zeleno svesnoj Italiji teško se može sresti sličan prizor. Stoka je štalama! Ali zato ekološki "svesna" Italija nema nuklearne elektrane. Nema više ni fakulteta za nuklearnu inženjeriju. Italija uvozi iz Francuske električnu energiju proizvedenu od nuklearki . U kojoj meri - nije se znalo sve dok pre par godina jako nevreme u Švajcarskoj nije srušilo par visokonaponskih releja i bacilo celu zemlju u mrak. To je neprincipijelan stav. Ako se ne želi korištenje električne energije proizvedene u nuklearnim elektranama, treba biti dosledan i ne uvoziti je! Da li je Francuska "banana država", ili je to Italija?
Razvoj industrije, bilo kakve, bilo koje, zahteva visoke utroške energije. Životni standard stanovništva meri se utroškom energije po domaćinstvu. Preko milijarde svetskog stanovništva i danas živi bez električne energije. Da li su to srećnici koji jedu zdravu hranu i piju čistu vodu?

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Ma ništa nije više po konceptu tvoje babe

(čime li je jadna zaslužila da ju spominjemo) nego - zabost ću štap u zemlju da mi izđiklja nafta...

La mer de lumière mi ipak nekako ne zvuči turistički perspektivno...

Kravice u štalicama umjesto na pašnjacima odraz su modernizacije prema preporukama "pametnijih i produktivnijih".

Nisam sigurna za ovih milijardu bez struje, ali nekako pretpostavljam da su neki sretni, a neki nisu. Sigurna sam u svakom slučaju da nitko od njih nije nikad čuo da je mjerna jedinica za sreću - 1W.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Tektonski poremećaj zdrave pameti

U tektonski najosjetljivijem području Europe (uz mnoge druge ne manje bitne ekološke rizike), bavljenje frackingom rezervirano je za banana države s nemudrim vodstvom i budi sretna što tvoja (tj. Italija) nije među njima.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Banana države po Bigulici

bavljenje frackingom rezervirano je za banana države s nemudrim vodstvom
Sledi: Amerika je "banana država" ?

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Onoliko je banana država

koliko (nije)je procvat frackinga unaprijedilo život prosječnog Amerikanca...

Prije mi se čini da se zaradilo za razvoj dronova i sličnog oružja, pa da se i dalje može intervenirati u... hmmm... energetski i resursno zanimljivim zemljama.

P.S. Ne treba država imati oblik banane da bi bila banana država ;) Niti čizme, da bi bila pod čizmom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne

Ne, ali amerika je država čija vlada se davno prodala kapitalu i država koja sada vrši društveno samoubojstvo.

Dovođenje proračuna RH u red nije baš nikakav problem nego jedna vrlo, vrlo jednostavna financijska operacija. Bio sam tamo dokazao sam to :)

Tko je glasao

Keep calm. Ask @kvarner

Bio sam tamo dokazao sam to
Eto konačno čoveka koji zna! Pripitaću ga, u mom dubokom neznanju, zašto je prosečna cena plina u Americi 4 dolara po mmBtu, a u Evropi preko 10? Zašto to ne bi trebalo da utiče na kompetitivnost industrije?
Kako seći po proračunu, a da se ne počini ono što @Kvarner naziva "društvenim samoubojstvom"?
Zašto je prosečna stopa nezaposlenosti u zemljama EU 11%, a u Americi 6%? Zašto je prosečna stopa nezaposlenosti među mladima u EU oko 25%?
Kako pokrenuti krizne ekonomije u zemljama EU bez finansijskog kapitala? Mogu li se energetske infrastrukture graditi od kupusa?

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Oduvijek

Ameri oduvijek imaju niže cijene energenata od EU, nit je to nešto novo, nit' ima veze s njihovim intenziviranjem eksploatacije nafte i plina (crackingom).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

PR

1) Taj medijski PR o stopi nezaposlenosti u SAD objesi mačku o rep.
2) Sveukupno 20 % američkih kućanstva živi na bonovima za hranu.

Promociju američkog ekonomskog "čuda" po mogućnosti vrši na nekom drugom mjestu ili me stavi na platnu listu pa ću i ja zaboraviti analitičke podatke o SAD-u i početi vikati kako im je tamo super !?

Tko je glasao

Pamfleti nisu informacija

Ovaj dnevnik je napisan kao alternativna informacija. Ne bavi se političkom komunikacijom, niti je promo alternativnih energetskih tokova i izvora. On se čak ne bavi ni Ukrajinom, koja je tek povod i izgovor radikalnih promena na ekonomskom planu. Ali ako ćemo završiti diskusiju na socijali i ofucanom antiamerikanizmu, to je puko rasklapanje koje sa ozbiljnom raspravom veze nema.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

food stamps

U SAD živi oko 250 milijuna ljudi starijih od 14 godina.

Od tog broja njih 47.6 milijuna dobiva živi uz pomoć bonova za hranu.

Sada ako smatraš da je antiamerikanizam kada se tako nešto govori ili ako smatraš da je antiamerikanizam kada se tvrdi da nešto ne štima s ekonomskim modelom gdje plaće 90 % ljudi nisu rasle posljednjih 30 ili više godina (SAD, a sada polako i EU) onda ti stvarno imaš problem s svojim pogledom na svijet.

Tko je glasao

nismo mi SAD

Kod nas bonova za hranu imaju samo saborski zastupnici i debelo ugojena politička bagra, koji za bagatelu žderu i loču u saborskom kafiću!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Mini jobs

Koliko ih ima u EU? U Nemačkoj? Koliko zarađuje zaposleni sa mini job poslom?
Koliko ljudi živi od socijale? Zašto mnogi penzioneri preturaju po bačenom voću i povrću posle svake "pijace"? Da ima onih bonova o kojima pričaš, možda i ne bi! Ali ovo je Evropa, bolje mesto!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Naravno da je bolje, vidi se

Naravno da je bolje, vidi se i iz tvog primjera.. U americi izgleda nemaju vise Ni mogucnosti Sami birati smece kojim se hrane vec im ga bira i dijeli drzava..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci