Tagovi

U Evropskoj uniji s 24 godine zakašnjenja???

Imao sam sreću i čast sudjelovati na jednom malom, privatnom skupu koji je u proljeće 1990. organizirao ekonomski stručnjak Branko Horvat na terasi svoje vile pod Sljemenom. Ne mogu spominjati tko je sve bio prisutan (dvije osobe najmanje aktivne su i danas u javnom životu Hrvatske!), ali i ne mogu zaboraviti neke naglaske iz razmišljanja Branka Horvata koja mi se danas čine šokantno dalekovidnima: raspadom Jugoslavije, pogotovo ako se to dogodi na krvav način, bit će razbijeno koliko - toliko jedinstveno tržište i granice između državica dodatno će osiromašiti svaku državu za sebe i one će postati laki plijen međunarodnih kompanija,korporacija, koncerna, banaka… Nacionalne ekonomije u svim ex-YU državicama, sa deindustrijalizacijom kao najočitijoj činjenicom, upropastit će te ekonomije, posebno ako se privatizacija obavi na nestručan i nepravedan način! Spomenuo je nešto što se danas događa i o tome se uglavnom u Hrvatskoj šuti - bar dvije države – Italija i Mađarska - imaju ne baš simpatične ambicije dominacije, bilo ekonomske, bilo političke, ili obje. Najnoviji primjer: može li se zamisliti da bi Mađarska današnjoj pretpostavljenoj Jugoslaviji spočitavala gradnju hidrocentrala na rijeci Dravi!?? Ili, glasovi u Italiji da Hrvatska kao mala zemlja ima predugu jadransku obalu?!!! Usput, iz današnje perspektive Branko Horvat mi se čini Nobelovac bez Nobela za ekonomiju, a primjerice Tuđmanov ekonomski strateg Berislav Škegro, u usporedbi s Horvatom, čini mi se nezavršenim studentom ekonomije... I molit ću lijepo samo nemojte komentirati Horvata kao UJDIJEVCA i jugonostalgičara...! Kakav god bio po političkim uvjerenjima, za mene je bio prije svega vrlo racionalan ekonomski strućnjak koji nije slučajno imao i međunarodnu reputaciju...
Ne znam da li zbog tog sjećanja, ali sutra mi se ne ide na izbore (nedjelja, 14. travnja 2013.) za 12 zastupnika Hrvatske u Evropski parlament. Jednostavno, neki unutrašnji glas mi govori da radimo nešto duboko iracionalno, mada sam se u vremenu rasprave EU ili samostalna Hrvatska držao ideje – EU, kud puklo da puklo! Takav stav više je bio emotivno reagiranje na politički izolacionizam koji su zastupale tada većinom desne opcije u Hrvatskoj, nego neki oduševljeni stav što se približavamo Evropskoj zajednici, koja, će nam kao, donijeti blagostanje i prosperitet. Zapravo pred sutrašnji eventualni izlazak na biralište racionalno se sukobljavaju argumenti dobitka i gubitka ulaskom u evropsku organizaciju država i naroda. Zapravo, uvjeren sam da se radi o debelom zakašnjenju u pristupu Evropskoj zajednici, zakašnjenju od najmanje 24 godine. I pokušavam zamisliti nešto što je nemoguće, osim ako ne vjerujemo u vremeplov, u mogućnost da se ćiriba-ćiribu postupkom vratimo u 1989. godinu, i vrijeme kada je sve ukazivalo da Titovoj Jugoslaviji bez Tita prijeti manje - više krvavi raspad. Mladi zapravo odrasli danas u Hrvatskoj, mladi između 23 i 30 godina, zapravo ne mogu si ni predočiti kakvu smo šansu imali, i kako smo je glupo, neproduktivno, kockarski, izgubili. Jer, nakon Slovenije, evo 1. srpnja u EU ulazi Hrvatska, a kasnije, ako se EU ne raspadne, ući će i relativno brzo i preostale državice -nasljednice Titove Jugoslavije.
24 GODINE KOJE SU POJELI SKAKAVCI
Naime, racionalan čovjek se pita nismo li izgubili najmanje 24 godine da bi se za nekoliko godina sve bivše republike SFRJ našle u istom društvu, a zapravo, pod kapom EU, nakon krvavog, nepotrebnog rata i razjedinjavanja("godine koje su pojeli skakavci" - Pekić) sada ne s glavnim gradom Beogradom nego okupljeni oko Bruxellesa i Strasbourga. Da ne bi bilo nesporazuma, te 1989. godine već je pod Jugoslaviju detonator postavio Slobodan Milošević i njegova klika, s uporištima ne samo u Beogradu – već u Titogradu (Podgorici), Novom Sadu, Banja Luci, Kninu… Njegova tobožnja obrana Jugoslavije na ideji da je potrebno okupiti sve srpske zemlje kako bi se zaštitio srpski narod, u biti ideja Velike Srbije neminovno je morala naići na otpor, prvenstveno Ljubljane i Zagreba. U Hrvatskoj, nakon tradicionalne hrvatske šutnje i pogreške Stipe Šuvara i Ivice Račana, koji nisu znali, smjeli, umjeli zaustaviti velikosrpske ideje i praksu ekspanzije, pojavio se deux ex machina, dr. Franjo Tuđman, koji, zajedno s Milanom Kučanom, umjesto da stvori blok otpora Miloševićevoj kliki, ostvaruje tisućljetni san, zapravo se velikom gospodaru rata Slobodanu Miloševiću, suprotstavljaju tri mala gospodara rata, Kučan, Tuđman i Izetbegović.
Kako dokumenti i svjedočanstva govore, Evropskoj zajednici pa ni USA ne odgovara krvavi raspad Jugoslavije i pokušava se, zakašnjelo, Miloševiću parirati sa idejama Ante Markovića, reformiste. Kako osobna svjedočanstva govore, na stolu na Brijunima našla su se i konkretna financijska sredstva koja su trebala ako ne spasiti i privući tadašnju Jugoslaviju u EU, a onda bar je reformirati u smjeru konfederacije, kako bi se izbjegao rat, i to ne zbog nekog pacifizma EU i Evropske zajednice, nego zbog straha da će krvavi raspad SFRJ vrlo negativno djelovati na SSSR i donijeti u taj geopolitički osjetljiv i veliki prostor, kaos neslućenih razmjera. Milijarde na Brijunima netko, zapravo Stipe Mesić, po naputcima Tuđmana gurnuo je u stranu i – rat je mogao početi! Ono što je danas očito, bilo je očito i 1989.- s Miloševićevom Srbijom nije se moglo stanovati u istoj kući, mada su stanarima nuđena ne mala sredstva da se stanari ne potuku do krvi! Već na "čuvenom" mitingu na Gazimestanu bilo je JASNO da će Milošević upotrijebiti i oružje (JNA) samo da ostvari svoje sumanute ideje koje su bile kao naručene od – Franje Tuđmana! Jer, mada ima onih koji tvrde da Tuđman nije mislio na rat i da je bio uvjeren da će podijeliti B i H s Miloševićem, a da Zapad neće reagirati (svjedočenje Dušana BIlandžića) pokazalo se da su se i Milošević, ali i Tuđman, preračunali. Zapad, i EU, stali su u obranu AVNOJEVSKIH granica i tu je nastao kratki spoj koji na neki način traje do danas, kada se uspostavom republike Kosovo zapravo odustalo i od tih načela, a sve u ime geopolitičkih, geostrategijskih i ideoloških interesa USA i NATO pakta!
DEZINTEGRACIJA, PA INTEGRACIJA POD KAPOM EU
Prvi zaključak, nakon ovog uvoda, priznajem nije moj, već sam ga našao u vrlo zanimljivom članku Milana Marinkovića objavljenom portalu www. tacno.net.: ondašnja dezintegracija, donijela je mnogo više štete nego koristi. Pa čak se i Slovenija, koja je donedavno važila za više nego pozitivan primjer, danas nalazi gotovo pred bankrotom i pogođena je ozbiljnom krizom, kako socioekonomskom, tako i političkom, dok je u novopečenoj članici Unije – Hrvatskoj – stanje još mnogo teže. Ostale ex-YU državice da ne spominjemo - piše Marinković!
Slijedom Marinkovićevih objekcija u kojima objašnjava OSAM RAZLOGA da se otvore pitanja mogućnosti jugoslavenskih integracija u kontekstu priče o evropskim integracijama, tj. o prednostima intenzivnog međusobnog zbližavanja država i naroda sa post-jugoslavenskog prostora (potencijalno i šire – balkanskog), nastavljam ovu ne posve originalnu analizu.
Objedinjeni u ovom ili onom obliku ali recimo izravno, u prije svega tržišnoj uniji, ili u nizu međusobnih sporazuma, ovako povezan prostor lakše bi sanirao posljedice rata i donio ovom južnoslavenskom prostoru ono što je lako prokockano: racionalniju upotrebu ekonomskih resursa, jer bez obzira na razlike razvijenih i nerazvijenih, poliičke tvornice itd. jugoslavenski je tržišni prostor funkcionirao kao kompatibilan.
ŠTO BI SE MOGLO DOGODITI ULASKOM HRVATSKE U EU?
Ulaskom Hrvatske u EU 2013. Hrvatska istupa iz CEFTE i još se više udaljuje od tržišta kojim je u vrijeme ex-Jugoslavije dominirala! Geopolitički rubno položena u EU, Hrvatska će se suočiti s nekim, sada nesagledivim problemima. Uzmimo prostor, recimo od Zadra do Konavla i Prevlake te turističku granu privređivanja odnosno turističku sezonu. Nije li logično da se ovaj prostor jadranske obale oslanja na uvoz namirnica iz zaleđa, a to je Bosna i Hercegovina, manji dio i iz Crne Gore! Ali, po sadašnjem stanju stvari, ne samo da to neće biti moguće - oslanjanje na Slavoniju i sjeverozapad Hrvatske skupo je zbog transportnih troškova,- nego će se na uvoz namirnica iz BiH i Crne Gore plaćati – carina, ali carina koja neće ići u hrvatsku, već u EU kasu! Zato, i tu dijelim mišljenje Marinkovića, nacionalne ekonomije trebat će se okretati više jedna drugoj obzirom da su nam životni standard i potrošačke navike na manje-više sličnoj razini, tehnološki smo u sličnoj situaciji zaostajanja, valja nam biti konkurentan u EU, a za to sama hrvatska ekonomija nije sposobna.
Najkraće, trgovačka i ukupne ekonomska suradnja ne trpi strogo povučene granice, i koliko god bude EU pritiskala Hrvatsku šengenskim sporazumom, granica prema BIH, pogotovo Hercegovini, trebat će ostati "mekana", jer u protivnom, Hrvati u BiH, posebno u Hercegovini s pravom će se osjećati ostavljenima na cjedilu i može se očekivati samo novi val useljavanja u Hrvatsku i veća nezaposlenost, jer je ova sadašnja nepojmljivo visoka. Gledajući socijalne napetosti one bi u Hrvatskoj mogle vrlo brzo doseći razinu socijalne eksplozije!
Slijedom Marinkovića, povezaniji južnoslavenski prostor bit će učinkovitiji u borbi protiv organiziranog kriminala, a najnovija akcija policija četiri države i razbijanje balkanske narko - trase ovih dana pokazuje što znače granice. Naime, sada će se kriminalnim grupama suditi po ipak različitim zakonima itd.
DRUGI RAZLOZI ZA JAČU i ČVRŠĆU REGIONALNU SURADNJU
Koliko god izgledalo nemogućim, ne bi trebalo isključiti ni unapređenje vojno-obrambenih kapaciteta, jer, uzevši sada naoružanje i vojnu spremnost hrvatske vojske, koliko pratim to područje, ona je jedna od najslabijih karika NATO pakta! Borba protiv međunarodnog terorizma traži u najmanju ruku razmjenu određenih obavještajnih podataka, jer međunarodni terorizam ne ograničava se samo na jedan prostor, već je solidno umrežen i traži koordinirane protumjere. Jer, uz to, primjerice, u globalnom selu, prijetnje iz Sjeverne Koreje, koliko god o njihovoj ozbiljnosti dvojili, ne mogu se ograničiti samo na Korejski poluotok!
Brža izgradnja moderne prometne infrastukture u južnoslavenskom prostoru nije stvar ljubavi, nego nužnost: osim u zračnom prometu, nitko tko putuje ne voli svakih stotinjak kilometara nailaziti na granične prijelaze i formalne prepreke u prelaženju granica.
Novac koji će za te potrebe pristizati Hrvatskoj, iz evropskih fondova prvenstveno je namijenjen izgradnji onih infrastrukturnih projekata od kojih, pored Hrvatske, korist imaju pojedine članice EU tako da nije isključeno da nam prioritete određuje Bruxelles, a ne mi u Zagrebu. U takvoj konstelaciji čista je iluzija da će EU financirati Pelješki most, a zanemariti transevropske auto-ceste. Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje da EU forsira pravac Zagreb - Budimpešta, ili Podravsku magistralu od Maribora do Osijeka, s produžetkom do Novog Sada i Bukurešta.
Jezik, i pored forsiranih razlika je jezik koji razumijemo i bez prevoditelja (zvali ga hrvatski ili srpski, svejedno) i koliko god se neki trudili, posvađati srpsku i hrvatsku kulturu nekim antićirilićarskim kampanjama i sl., ljudi, posebno mladi ovog prostora, neće više robovati predrasudama i stereotipima, pogotovo kada se radi o glazbi, slikarstvu, pa i teatru. Dubrovačke ljetne igre, ukoliko žele (p)ostati međunarodna manifestacija bez sudjelovanja kulturnih stvaratelja iz više država južnoslavenskog prostora, bit će neka vrsta male varoške priredbe, ili elitistički skup za izabrane. Evropa se trudi brojnim aktivnostima na uklanjanju stereotipa, na razvijanju tolerancije, u borbi protiv aveta prošlosti, ima organizirane akcije u borbi protiv antisemitizma... i zavaravaju se mnogi da će Hrvatska moći ostati postrani od tih aktivnosti.
Nekome će se dići kosa na glavi ali, nužna nam je i bolja koordinacija u promociji zajedničkih regionalnih interesa u međunarodnoj političko-diplomatskoj zajednici. U nekoj normalnoj situaciji ne vidim zašto, primjerice Hrvatska ne bi u nekim regijama svijeta imala zajedničko diplomatsko predstavništvo sa – Slovenijom, ili u nekoj budućnosti, sa B i H ?
ZLOUPOTREBA UN KAO MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE
Drržave ex-Jugoslavije su i male i slabe da bi se kroz samostalno djelovanje mogle izboriti za neki značajan utjecaj u međunarodnoj politici. Naprosto je smiješno da se politička pozornica UN koristi za uvjeravanje svijeta u to da je Međunarodni sud u Haagu nepravedan, da se izvan južnoslavenskog prostora prezentiramo kao zavađena plemena Balkana, vječno u mržnji, neprijateljstvu i nesporazumima. Ova i slična nadigravanja EU neće podnositi i pritisak i na Zagreb i na Beograd da se to ne radi, može biti samo veći, a ne manji.
Razlog sedmi koji će uvjetovati neke poteze reintegracije južnoslavenskog prostora, koji će vjerojatno biti i interes EU, je i "depolitizacija i deetnifikacija obrazovnog sistema" (Marinković), ali i medija koji napuhuju iz dana u dan razlike, ali ne ističu i točke spajanja i razumijevanja posebno, đačkih i studentskih naraštaja.
I na kraju, brži protok ideja i, robe i usluga, nije u interesu samo naroda ovog dijela Evrope, bit će to interes same Evrope. Procesi pomirenja, izgradnja normalnih dobrosusjedskih odnosa, otklanjanja rupa u bankarskom i poreznom sustavu jugoistoka Evrope poklopit će se s egzistencijalnim interesima Evropske zajednice. Temelji Unije postavljeni su još 1952., kada je kao plod francusko-njemačke politike pomirenja osnovana Evropska zajednica za ugljen i čelik (EZUČ) a države osnivačice - Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka - odlučile staviti pod kontrolu proizvodnju i trgovinu ugljenom i čelikom.
Moguće je da netko u ovom pledoajeu vidi samo jugonostalgiju, utopističke ideje, snatrenje, ali postoji vrijeme ratova i vrijeme suradnje. Godine 2013. ulazimo u EU s najmanje 24 godine zaostajanja i u vremenu koje je nepovoljnije nego vrijeme u godini 1989. Ako bi uzeli 1952. kao godinu utemeljenja EU u obzir, zakašnjenje Hrvatske za evropskim udruživanjem je zamalo - 61 godina!!
ILI URUŠAVANJE EU, ILI…???
Evropska unija nastala je, dakle, zbog ekonomskih razloga, i ona, ako te razloge ne bude imala kao prioritetne, urušit će se sama u sebe, preteći će je snažni ekonomski blokovi vezani uz USA, države oko Kine Indije i Rusije, blok južnoameričkih zemalja. Osobno me čudi da sutra trebam na izbore za evropske parlamentarce i da Bruxelles i Strasbourg nisu se ponijeli štedljivo – ovi izbori na mandat od samo jedne godine koštaju i Hrvatsku, ali i Evropsku zajednicu... Tim više, što već 2014. slijede izbori za EU parlament za novi mandat od pet godina… Žalosno bi bilo da ulazak Hrvatske u EU treba eurokratima kao dokaz da je EU zdrava i još poželjna udavača koja će kasnije, možda, poharati naše nekretnine, zemlju i vode... a mi raspravljati samo o povlačenju novca iz fondova, plaćama hrvatskih europarlamentaraca i zavidjeti Nevenu Mimici na uhljebljenju u eurokratski sloj privilegiranih...
Kako god bilo, sređeni su birački spiskovi što se u 22 godine nije uspjelo učiniti. I vrijeme je da se pokažemo drugačijim od ratobornih, lažljivih i kradljivih Balkanaca, stereotipa koji i danas je itekako prisutan u Evropskoj uniji. Ona može 1. srpnja 2013, dodati na zastavu još jednu žutu zvjezdicu, ali ako iza te zvjezdice ostane "homo balkanicus" s psihologijom uske varoši odnosno uskog dvorišta, ne samo da Hrvatska neće imati koristi od tog skoka u društvo evropskih naroda i država, nego će još više žaliti za tom 1989-om godinom, kada je postojala šansa, da kao labava konfederacija, elegantno, i bez krvoprolića, ušećemo u EU, i do danas budemo nezaobilazan činitelj evropske karte i prostor koji kulturi i civilizaciji daje i doprinose, a ne samo donosi brige i glavobolje.

Komentari

Koja nan je ovo unija po redu

Koja nan je ovo unija po redu da bi nan bilo bolje? Ako počmemo od starih Ilira onda ispada negdi deveta ili deseta. Zadnja sigurno nije.

http://www.youtube.com/watch?v=WIfbKYGu2PM

Tko je glasao

@Kurir

I pored silne volje da shvatim poruku, ne razumijem što si htio poručiti ovim spotom!?? Jednostavno, nije mi smiješan!
Ajd prevedi, ako ti nije teško!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kako bi stari Trogirani rekli

Kako bi stari Trogirani rekli "da še pižde cudidu"

Tko je glasao

Ništa ne kasnimo; - obratno,

Ništa ne kasnimo; - obratno, nismo ni trebali ulaziti.
Jedino me tješi što je osoba koju ste pri koji dan htjeli hapsiti zapravo jedini pravi pobjednik ovih izbora - Ruža Tomašić!
Dublje promišljanje o tome govori o pravom raspoloženju Hrvata i samo totalni politički idioti ne razumiju...
... poglavito u kombinaciji sa odazivom na birališta i lažiranim referendumom o ulasku u EU

Tko je glasao

@otpisani

Čačić bi rekao PA ŠTO JE TEBI?? Ruža kao pobjednik ovih izbora??? Ksenofobična ultradesničarka. pojačanje lepenovcima??
Inače, dobro je na neki način da se dogodila Ruža Tomašić kao zvijzda izbora za EU! Valjda će se konačno netko zapitati tko je stvorio ovu "zvijezdu"? A stvorila ju je emigracija, kanadska, iz koje su nam stigli veliki "bossovi", poput Šuška, a onda PUNI VJETAR U LEĐA dao politički analfabet i ekipa (Čačić i ostali) koji su nam pojeli godinu i po kakve-takve nade...
Ruža Tomašić u EU je poraz hrvatske demokracije, ali možda i početak raspada same EU... koji će značiti buđenje tradicionalnih evropskkih nacional-šovinizama...!
Ili možda Berlusconi traži prijateljicu za večernje šetnje, ha, ha ili tjelohranite- lja (-cu) ha..ha.!!?? Idealna tjelohraniteljica, idealna!
I pobjednikom ovih izbora za EU Parlament držim Istrane koji se nisu dali prevariti od Jakovčića!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ružu je stvorio Ljubo i njemu

Ružu je stvorio Ljubo i njemu slični ali vam je Hrvatska odvalila šamarčinu od koje se niste u stanju oporaviti barem godinu dana!
Razumiješ li Ti prvi dio rečenice?
P.S. Bolje je Berluskoniju šeteti sa Ružom nego li tebi sa tvojoj Faficom.... :):):):)

Tko je glasao

@otpisani

Ovo s Drugom Ružom Hrvatske u EU parlamentu je jedan od najvećih autogolova koja si je Hrvatska mogla dati! Poslušna vojska HDZ-a, tj, njihovi klijenti nekome može opaliti šamarčinu??
Osim toga, vidjet ćemo reagiranja Evrope na ovaj nabujali hrvatski autizam i nacionalizam?! Ovo je najveća šamarčina hrvatskoj pseudoeliti otkako je samostalne Hrvatske, naravno, uz posebne zasluge Zokija Milanovića i njegovih ekapada koje, kao da je naučio od Čačića!
Inače, mislim da je dobro da se Hrvatskoj dogodila Druga Ruža Hrvatske, a ako nisi razumio, ukazat će ti se uskoro! Meni zapravo svejedno, ja sam doživotno u EU odnosno dok se ne raspadne pod udarima milijuna nezaposlenih!
Ali, kod tebe me najviše čudi da ne znaš što je TRŽIŠTE i GEOPOLITIKA, jer o tome je najviše riječi u mom dnevniku! Ruža kao ex-policajka to ne mora znati, ali ti bi ipak trebao!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Lako je tebi Ljubo kad si Ti

Lako je tebi Ljubo kad si Ti odabrani narod... :):):):)
Mi imamo samo Ružu! Još da mi je uspio u taj krug (nije ni parlament, nije ni senat, nije ni kongres, nije ništa jer EU zapravo pravno jest nepostojeća "država") uspio ući dr. Slobodan Lang - bio bih izuzetno zadovoljan. Znam da bi nam itekako dobro došao u tom "brlogu" jer je pošten čovjek i svjetski poznata osoba. + nekoliko značajki koje samo njegovo ime nosi.
No, Hrvati ipak nisu toliko pametni!

Tko je glasao

@otpisani

Odabran narod ili mozgovi s genetskom greškom?
O Slobodanu Langu ne bih javno ništa napisao! Ako njega držiš Židovom, onda sam ja predsjednik Sjetskog židovskog kongresa!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Odabran narod ili mozgovi s

Odabran narod ili mozgovi s genetskom greškom?
O čemu Ti to Ljubo? Pa ja se samo držim Biblije što se tiče odabranog Božjeg naroda. Nikada nisam napisao da neki narod imak "mozak s genetskom greškom".

Tko je glasao

@otpisani

Ako si Jelenska, s novim nickom, (a msilim 99,99 % da jesi) onda si napisao tekst s naslovom otprilike "Mozgovi s genetskom greškom", apostrofirajući Židove, i objavio ga na ovom portalu!
Ali, lijep je dan i ne želim se uzrujavati: rasprava je moguća samo na temu dnevnika!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@jelenska je mrtav! Očito je

@jelenska je mrtav! Očito je mnogima ovdje noćna mora jer je pisao "u glavu" i istinu a istina je najmoćnije i najopasnije oružje na svijetu.
Kvarnima i pokvarenima je to itekako smetalo, zar ne?

Tko je glasao

Ljubin kompleks balkanskih plemena

Većinu navoda potpisujem, glavnu potku - ne. Dezintegracija Balkana po receptu zaostalih i poluformiranih plemena je teza kratkovidnih kiji od posljedice rade uzrok. Nacionalizam tj šovinizam i teritorijalne pretenzije sudionika "balkanskih ratova" nisu uzrok rata već samo alat velikih igrača kojima je isti poslužio kao idealno sredstvo u obrascu Problem-Reakcija-Rješenje u demontaži socijalizma. Oni koji su nas rasturili sada nas okrupnjavaju ali sad po svojim receptima a sve u ostvarenju globalno-korporatističkog nadzora. EU nema veze sa željama naroda i radnika ali ima velike veze sa interesima elite posebno one iz kruga onih 1% koji imaju 99% svega svjetskog. I zbunjuju me ovakvi politički stavovi intelektualaca kojima bi to zaista trebalo biti jasno te da to prenose drugima kojima to teže sjeda. Ili sam ja u krivu - glede obrasca kojeg uporno guraju intelektualci...

Tko je glasao

@sjenka, pa nije moguće da i

@sjenka, pa nije moguće da i @Ljubo Ruben Weiss ubrajaš u intelektualce? Ili sam nešto krivo shvatio?

Tko je glasao

Ok, ti si mi jasan, lijepo je

Ok, ti si mi jasan, lijepo je kukavici koja se boji i disati prije nego mu autoriteti predoče koji je zrak u điru naćeti temu o fejmoz kukavici, ali mi nisu jasni ovi likovi:

vojko27 1 14.04.2013 - 11:48
Kvarner 1 14.04.2013 - 10:42
Red Cavalry 1 14.04.2013 - 10:17
Feniks 1 14.04.2013 - 10:03
gledamokosebe 1 14.04.2013 - 08:23
luka 1 14.04.2013 - 03:27
bube 1 14.04.2013 - 01:31
3103 1 14.04.2013 - 00:02

i njihov razlog za plusiranje dnevnika koji niti nema pravu temu, niti pravi sadržaj, te definitivno nema zdrav tok misli.

Tko je glasao

htjeti, smjeti, umjeti

kradem,

objasnio sam ljubi,
mogu i ponoviti,
plus je dobio, jer je cijelom plahtom od teksta
potvrdio da je franjo tuđman bio razuman, kvalitetan državnik
u vrlo teškim vremenima
i da je stvorio državu, obranio zemlju i narod
kada to nijedna druga politička struja u hrvatskoj
ni ljevica (sdp) ni centar (koalicija narodnog sporazuma) nije htjela, smjela, umjela

luka

Tko je glasao

@kradem

Ajde pošto si me prozvao.....

Ljubo je dobio moj plus zbog poante dnevnika da smo bezveze izgubili 24 godine i da smo se trebali svi zajedno (Bosna, Hrvatska i Slovenija) tući protiv Srbije 1991. godine.

Iz moje perspektive dnevnik ima rupe ili ako hoćeš greške (iz moje perspektive) tako da bi ga mogao "izbušiti", ali poanta da smo izgubili 24 godine ostaje.

Poanta da ulazimo u EU danas kada je zabava već završila i puno njih traži skužu da krenu prema izlaznim vratima.

Tko je glasao

A zamisli tebra gdje bi sad

A zamisli tebra gdje bi sad bio Izrael da nisu zatukli onog kosmatog.

Tko je glasao

@kradem

Znaš onaj vic o Muji koji na autoputu vozi u pogrešnom smjeru:
" Vidi budaletina, koliko ih je, nisu gledali putokaze na ulazu na auto-cestu!"
Eto, primjer za "zdrav tok misli"!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Znaš onaj vic o Muji koji na

Znaš onaj vic o Muji koji na autoputu vozi u pogrešnom smjeru:
" Vidi budaletina, koliko ih je, nisu gledali putokaze na ulazu na auto-cestu!"
Eto, primjer za "zdrav tok misli"!

A znaš onaj vic o MUji koji kaže kud svi tud i mali Mujo. TAko ovi europejci postupaju , ajmo za krdom plaćenika :)

Justice for all !

Tko je glasao

35-godišnja žena došla kod

35-godišnja žena došla kod ginekologa na pregled. Na pregledu ginekolog konstatira da je žena nevina. Obzirom da je znao da je udata pitao je u čemu je problem.
- Dragi doktore, udata sam treći put. Prvi brak je bio iz velike ljubavi, međutim, moj prvi suprug gajio je samo platonsku ljubav.
Drugi je bio Francuz. On je upražnjavao samo oralni seks.
A prije dvije godine udala sam se za SDP-ovca.
- Pa u čemu je problem s njim... pita doktor
- Već dvije godine se čudi kakvo je stanje zatekao!

Tko je glasao

@Ljubo

Jedna mini ispravka.

Europska Unija nije nastala kao europski nego američki projekt. Ako pogledaš 60+ godina stare dokumente kojima je istekla tajnost otkriti ćeš da je osnovni cilj nastanka EU globalizacija i gušenje nacionalnog patriotizma:

SAD upotrebljava dobro orkestrirane poteze u prijateljski državama Zapadne Europe s ciljem stvaranja revolucionarnih promjena bez znanja i protiv volje velike većine stanovnika. To je politika prisilne globalizacije - CIA 1950

Postignut je veliki uspjeh u političkoj akciji i propagandi u zapadnoj Europi na području ujedinjenja Europe u skladu s konceptom Atlantske povelje - CIA izvještaj odjela za psihološki rat 1953.

To sam ti izvadio iz mog starog dnevnika.

Danas Hrvatska jednostavno nema nikakvog izbora kao što ga nema niti Srbija. Okruženi smo s EU i ušli mi unutra ili ne mi dio smo unije.

Da li smo izgubili smo rata 24 godina ? DA

Tko je glasao

@Kvarner ne misliš valjda da

@Kvarner ne misliš valjda da Ljubo (i podosta ostalih) to zna:
Europska Unija nije nastala kao europski nego američki projekt.
"Poznavao" sam jednoga koji je ovdje prije nekoliko godina napisao da je EU samo jedna američka županija, preciznije - leno par amerskih bankara.
Svi su mu se smijali ali ne za dugo....
Eee, moj narode!

Tko je glasao

@otpisani

Stvarno nisam znao da je Schuman bio Amerikanac?? Nekima je ovdje USA svuda i svagdje, nešto kao MI 6 Vjeki! I podcjenjuješ staru gospođu Evropu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo, sitan si Ti da bi meni

Ljubo, sitan si Ti da bi meni tumačio politiku, geostrategiju i "tko je kome tata"... :):):):)
Stara "gospođa" je samo ofucana "madam" iliti po naški - obična kurvetina. Sve ostalo su bajke za naivne ili profit onih koji je uzdižu u nebesa a zapravo je lešina, smrdljiva, raspadnuta lešina.

Tko je glasao

@ljubo

Kakve veze ima Schuman s EU ?

Još malo pa ćeš tvrditi da danas političari upravljaju situacijom, a ne njihovi gospodari. Što da ti kažem osim pročitaj knjigu Ideal Illusions.

Pošto bi to moglo biti malo teže evo ovdje vrlo loše kopije jednog dokumenta iz knjige:

"major aeconpliaheenta of political action and propagandaia western Twope have been In the area of European unification along tho lines of the Atlantic unity concept, ...."
7/29/1953

Ako je čovjek paranoičan to ne znači da nema neprijatelje. Gledaj iz naše perspektive. Gotovo 20 godina nakon rata veliki broj Hrvata i Srba se mrze. Upitaj se iz te perspektive da li je moguće da su svi postali prijatelji 5 - 8 godina nakon završetka rata bez nečijeg pritiska na političare, bez nečije "pomoći" ?

Tko je glasao

Ljubiša

I previše je Tuge u Tebi za prošlim vremenima. Današnja Hrvatska je mala sitna postkomunistička zemlja, koja komunizma nikad nije ni okusila, ali je zato osjetila vlast ideologije nad građanima Hrvatske. Mi, prvenstveno ulazimo u EU zbog želje mladokomunista da prikriju tragove pljačke koju su organizirali njihovi očevi, koji i danas iz sjene vladaju Hrvatskom. No, propadanje Hrvatske je počelo 1945, pa sve do danas, to su Ljubiša godine koje su pojeli skakavci, a do kada će to trajati, ne zna se.
Današnji izbori će samo potvrditi dominaciju tih mladokomunista, jer većina građana neće ni slučajno izaći da biraju neke druge moderne ljude koji bi predstavljali i zastupali Hrvatsku. Jednostavno, sve je zagušeno, a demokracija je samo figurativna.
EU je ekonomska zajednica, a Hrvatska je ekonomski devastirana i bezznačajna država, pa će za većinu građana EU postati kavez još lošijeg života građana Hrvatske.

Tko je glasao

@Fantom47

Ne znam zašto koristiš naziv "mladokomunisti"?? Asocira me na "mladoturke" a nisam sigiran da znaš tko su bili "mladoturci"?? Da ti pomognem: Mladoturci su bili članovi turske nacionalističke i reformističke organizacije, osnovane potkraj 19. stoljeća. Bili su vladajuća stranka u Osmanskom Carstvu od 1908. sve do kraja Prvog svjetskog rata u studenom 1918.
Ajd, ovo je stvarno meni novost u političkom pojmovniku: objasni mi a i drugima koji to ne znaju, što su i koji su to "mladokomunisti"?? Ono što mislim da bi bili "mladokomunisti" u Hrvatskoj danas je čista tvoja, sorry, - fatamorgana! I nećeš se složiti, iako postajem pomalo euroskeptik, EU kao "kavez još lošijeg života" je također fatamorgana, jer ako nam bude lošije, teško će biti za to optužiti Berlin ili Pariz, ili Bruxelles i Strasbourg, jer postoje države i društva nekada Istočne Evrope koje su se sasvim dobro snašle u EU! A pri tome ne treba zaboraviti da smo 1989., iako kao Jugoslavija u krizi, bili daleko isped svih istočnoevropskih zemalja po spremnosti za ulazak u EU!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Mladokomunisti

Pa mladokomuniste nisam ja izmislio, ja sam samo preuzeo taj pojam činimi se od Z.Hodaka, koji piše, odnosno komentira na dnevno.hr.
Taj naziv se odnosi na mlađe ljude, drugi red do izvornih "komunista" kao što je Manolić, a koji su odrasli u tom ideološkom ozračju i koji su danas na vlasti i guraju što direktno što indirektno ideologiju bratstva i jedinstva, jasno na račun većinskog naroda, što pod krinkom europeazacije razbijaju tradicionalno društvo većinskog naroda, što djeluju protiv nauka crkava, što djeluju pod utjecajem dekadentne EU prema braku muškarca i žene,što svojim znanjem ili neznanjem državu vode prema provaliji,što služe stranim interesima, što agresoru na Hrvatsku nisu ispostavili račun za agresiju, što su popuštali svakom van granica Hrvatske na uštrp interesa a i teritorija Hrvatske, što ništa ne rade da se povećavaju standardi demokracije kao izmjena izbornih zakona,zakona o referendumu, što su došli do vlasti uz pomoć stranih sila, što su potpuno marginalizirali Sabor, što na sva odgovorna mjesta stavljaju stranačke ljude bez potrebnih znanja, što služe interesima tajkuna umijesto građana koji su ih izabrali, što vlast u duhu svojih učitelja starokomunista smatraju kao osvojeni pljen.
E to su mladokomunisti, jasno, što s komunizmopm nema veze, ali ima s negativnom selekcijom ljudi u Partiji, zbog koje se je urušila Jugoslavija, a i Hrvatska se urušava zbog istog.
I tu Ljubiša, ne mislim samo na vrh SDP-a, već i na vrh HDZ-a.

Tko je glasao

Fantom47

Ako Manolić ima oko 90 godina ti tvoji mladokomunisti, red do Manolića, trebali bi imai šezdeset i nešto godina . Inače vidim u SDP-u dominira ekipa od 45 do 55 godina! U svakom slučaju nisu u cvijetu mladosti... Inače, ako misliš i na HDZ bolje bi bilo koristiti termin - pseudoelita - nego "mladokomunisti"!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Slavko

Slavko Linić je najači čovijek SDP-a po smrti Račana i ima 63. godine. Inače, što se tiče prvih 100 ljudi vrha HDZ-a, teško bi se našlo više od 5 koji nisu bili u Partiji od 18.godine života.Najbolji primjer ti je onaj Milinović,to je ta škola.

Tko je glasao

Koliko?

propadanje Hrvatske je počelo 1945, pa sve do danas, to su Ljubiša godine koje su pojeli skakavci,

Koliko ga neki mogu srati, nije normalno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ako

Ako ja Bigulice serem, a koji je to Tvoj poriv da sereš po meni, a ne po mom stavu? Boli te moj stav.

Tko je glasao

Serem ti na stav..

Ako se ti poistovjećuješ sa svojim stavom i osjećaš posranim, tvoj problem...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulice XII

Ja iznesem stav, a Ti o sranju. Znači posrala si se na moj stav i na mene,a nisi iznjela svoj stav. Jača si polemičarka,a evo i Ljubiša ti daje plus, znači da i On sere ali indirektno.

Tko je glasao

Ako ja serem na tvoj stav...

to valjda znači da ja imam suprotan stav. Ne bi bilo prirodno da čovjek sere po vlastitom stavu, zar ne?

Osim toga ne osjećam nikakvu dužnost svoj suprotan stav argumentirati, jer se argumenti koriste kontra argumenata, u tzv. argumentiranoj raspravi, a ti svoj stav nisi ničim argumentirao, a uostalom, kako i bi?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Fantom47

Znaš zašto dobivaš minuse na upise od mene?? Prije svega zato što me tendenciozno nazivaš LJUBIŠA, a moje krsno ime je LJUBOMIR, LJUBO, jedno osobno ime gotovo jednako rasprostranjeno među Hrvatima i Srbima. Zapravo, to je jedno miroljubivo ime koje se obično daje nakon nekog rata! Među Česima rasprostranjeno je ime Lubomir itd.
Ali vratimo se temi, evo već imamo i izborne rezultate za EU parlament! Meni se čine očekivani...- zapravo, hrvatska ekipa daleko slabija od hrvatske nogometne repke!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nisu znali, smjeli, umjeli

ljubo,

U Hrvatskoj, nakon tradicionalne hrvatske šutnje i pogreške Stipe Šuvara i Ivice Račana, koji nisu znali, smjeli, umjeli zaustaviti velikosrpske ideje i praksu ekspanzije, pojavio se deux ex machina, dr. Franjo Tuđman,

puno si napisao
ali nisi objasnio
zašto nisu znali, smjeli, umjeli ...

suprotstaviti se politici slobodana miloševića

i na kraju si, makar i nehotice
objasnio zašto je franjo tuđman hrvatski ben gurion, charles de gaulle
jer je znao, smio i umio

i zaslužio si plus

luka

Tko je glasao

@luka

Hvala na plusu, ali možda se predomisliš kada ti obrazložim zašto mislim da su Šuvar i Račan pogriješili. Naime, ako se sjećaš odnosa u Predsjedništvu SKJ Šuvar i FRačan, da su bili spretniji i energičniji moglii su smjestiti Miloševiću i MAKNUTI GA S POLITIČKE SCENE. Oni su taktizirali i pustili ga da pravi lom po Jugoslaviji, također nisu pravovremeno shvatili što Ante Marković radi. Na Gazimestanu je Milošević pokazao vrlo opasne namjere zveckajući oružjem i nakon Gazimestana trebalo je Miloševića rušiti svim sredstvima. Da je Šuvar imao muda okupio bi sve partijske snage po republikama i Miloševića prisilio na odstupanje. Vi koji u tome niste sudjelovali ne možete shvatiti koliko se i u Hrvatskoj tada kalkuliralo i širila teza NE TALASAJ odnosno ne izazivaj Miloševića. Recimo, ja sam tada objavio jedan veliki članak u "Startu" na temu potrebe uspostavljanja diplomatskih odnosa Jugoslavije i Izraela, i samo usput sam se dotakao pokošene trave na Gazimestanu, pred onaj divljački i huškački miting Miloševića, i kolege na poslu (Soc, savez Zagreba, sporedni kolosjek) su me poprijeko gledale. U prvom redu na Gazimestanu sjedili su Šuvar i Ante Marković, ne znam da li je i Račan tamo bio, ali nakon zveckanja oružjem Miloševića na Gazimestanu, nisu pozvali ga na red. Kada su to htjeli, bilo je kasno, jer su u međuvremenu i Milošević i Tuđman toliko ojačali, da je bilo nemoguće išta miroljubivo učiniti.
Inače znam pouzdano da je Ivica Račan bio nevjerojatno neodlučan i plašljiv političar! tada je i krenula vrlo simbolička priča: to je kao da mora odraditi noćnu smjenu čuvara, a boji se mraka!
Sada je i meni lako govoriti, ali je činjenica da je nakon Gazimestana, ponavljam, Miloševića trebalo rušiti svim sredstvima. Bilo bi peripetija i zaoštravanja, ali bi možda bio pronađen modus vivendi u jako labavoj konfederaciji! I ne bio trebalo smetnuti s uma da je došlo do promjene u ameriškom stavu prema krizi u Jugoslaviji - toliko im je počeo smetati Milošević i njegov "komunizam" (koji je zapravo bio vrsta fašizma) da su bili u stanju podržari Kučana i Tuđmana!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Padom berlinskog zida

dolazi do preslagivanja u istočnoj Europi. Komunističkom čizmom pritisnute nacionalne težnje logikom opruge se oslobađaju.
Najprije se razilaze komunisti.Za njima se razilaze tajne službe i diplomacija. Cijela Yuga puca po nacionalnim šavovima.
Hrvati su ,ako se sjećaš predlagali nekakvu labavu federaciju ili konfederaciju ,dok je Bgd sve odbijao .
Svi smo željeli demokraciju ,a buha koja ide uz psa demokracije je i pravo naroda na određenje.

Da Tuđman Franjo nije tu krizu vodio u željenom smjeru pojavio bi se netko žešći.

Razlaz bi bio možda odgođen 1-2 godine ,ali bi onda bio puno krvaviji i sadašnjim žrtvama slobodno možeš brojci dodati još jednu nulu.

U rat bi se aktivnije uključile još neke države ( na kraju i jesu na Kosovu) i bili bi na rubu WW3.
Tada više nitko ne bi spominjao avnojevske granice i Makedonija ,BiH i Crna Gora nestale bi sa scene.
Hrvatska bi izbila na Drinu i uzela bi crnogorsko primorje. Vojvodina bi bila anketirana i podijeljena između Mađarske i Hrvatske.
Znaš kako je kad se u krčmi ugase svjetla i povade noževi da parafraziram Krležu.
Srba u Hrvatskoj danas ne bi bilo 4% nego 0,4% i oni bi trebali FT-u napraviti spomenik.

To se nije dogodilo zahvaljujući ,jedino i samo,mudroj politici Franje Tuđmana i svi narodi i narodnosti bivše Yuge bi trebali istom napraviti ogroman spomenik veličine Eifelovog tornja.

ps. strpi se još neko vrjeme da ostali uđu u EU i ponovo smo u istoj državi ,što je 25-30 godina u povjesti.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek Kadrovi?

Ne sjećam se da je u Hrvatskoj 1990., pred izbijanje rata, itko predlagao labavu federaciju. Ustav iz 1974, olabavio je maksimalno federaciju (koliko je u tadašnjoj konstelaciji srpsko -.hratskih odnosa bilo moguće), a glasovi za konfederaciju u Hrvatskoj bili su pretihi da bi ih itko čuo. Već kada je Tuđman napravio deal s tzv. norvalskom grupom i ostalom ekstremnom emigracijom, kada je postalo jasno da Koalicija narodnog sporazuma gubi u odnosu na HDZ i Tuđmana, naravno, uz razorno djelovanje Miloševića koji je manipulirao Srbima u Hrvatskoj, uz Zapad koji je digao ruke od Jugoslavije, rat je bio neizbježan. Nešto valja naglasiti: ako EU bude išla ka čvršćem povezivanju članica odnosno federalizaciji, Hrvatska, kao mala i ekonomski slaba zemlja, bit će manje samostalna nego što je ikada bila u Jugoslaviji nakon 1945. Bit će to, u takvom slučaju federalizacije i centralizacije EU, nevjerojatna spoznaja za Hrvate i Hrvatsku, da ne bi trebalo isključiti da nakon relativno kratkog vremena Hrvati i Hrvatska požele - izaći iz takve EU!
I ti na jugoistok Evrope gledaš vojničkim očima, a ja gledam prije svega, kroz stanje ekonomija ex-Jugoslavije i sadašnjih malih država. Mi imamo nesreću da nas u Hrvatskoj vode bivši general, i pravnici, arhitekti, povjesničari-obavještajci, "umjetnici" (Ivo Sanader!) itd. Nemam predrasuda prema nijednoj struci i profesiji ali u političkoj pseudoliti toliko je pravnika, a toliko bezakonja da boli glava (pravnici: Stipe Mesić Jadranka Kosor, Ivo Josipović, Zoran Milanović...) Zar je moguće da nema u Hrvatskoj ekonomiste od formata pa da preuzme kormilo vlade??
Tim više što u EU poznavanje prava je relativno nevažno u odnosu na poznavanje ekonomije. Ili, kako tumačiš to da primjerice uz hrvatsku vladu nema savjetničkih timova najboljih ekonomista Hrvatske, da o humanističkim strukama ne govorimo (sociolozi, psiholozi, politolozi, socijalni radnici, filozofi, pedagozi...)?? U pravi plan su se od 1991. gurali puno liječnici, kao da nije dovoljno da "srede" nekoliko pacijenata, već neki žele "srediti" cijelu naciju odnosno društvo!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ne sjećam se da je u

Ne sjećam se da je u Hrvatskoj 1990., pred izbijanje rata, itko predlagao labavu federaciju.
Pa gdje si Ti živio čovječe? Koliko Ti je godina? Ljubo, pa što je zapravo predlagala Savka i KNS? Nije li Tuđman u 7 mj.1991. u Skoplju na sjednici svih republika već raspadajuće/raspadnute YU predlagao to isto?
Nisam u stanju vjerovati da ti je to sve nepoznato. Ti zapravo namjerno lažeš i mlađe ljude na ovom portalu truješ lažima. Prestrašno!

Tko je glasao

zašto bi po tvom mišljenju

zašto bi po tvom mišljenju kormilo vlade trebali preuzeti ekonomisti? Kormilo preuzimaju kormilari, a u turbulentnim vremenima često nije važna formalna struka, nego kormilari od kalibra. Važno je da rukovodeća persona ima veliki kalibar, a naučiti da je u temeljima svake zdrave i progresivene države zdrava ekonomija, za to ne trebaš biti ekonomist. Fakat je da kod nas ima takvih, kojima je to problem.

Tko je glasao

@hlad

Suglasan sam da za biti kompetentan i demokratski lider nije preduvjet biti ekonomist. Lech Wallesa bio je radnik u brodogradilištu i poveo je Poljsku dobrim putem. Ali, imao je KARIZMU, koja je važna koliko zdravorazumsko političko promišljanje.
Ali, u nas niti stručnih ekipa na vidiku, niti karizmatičnih lidera, s pokrićem! Da o vizionarima u Hrvatskoj danas ne govorimo... Ili ih ima, ali daleko, daleko od javnosti!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@drvosjek

Hrvati su ,ako se sjećaš predlagali nekakvu labavu federaciju ili konfederaciju ,dok je Bgd sve odbijao .

Gdje su to, kad, u kojoj formi i u kojoj instutuciji sustava Hrvati išta predlagali i gdje, kad, u kojoj formi i u kojoj instituciji sustava "je Bgd sve odbijao"?
SFRJ je bila federaciaj s elementima konfederacije, "labavije" od toga nije federacija.

Tko je glasao

Slobo je tzv.

antibirokratskom revolucijom rasturio sustav i "posrbio" institucije. Osigurao je čak 4 glasa u kolektivnom predsjedništvu i imao većinu oficirskog kadra jna na svojoj strani.

Bilo je ideja o "nekim zajedničkim poslovima" neovisnih država ,ali je Slobenito sve glatko odbijao.
Mogli smo imati međunarodnopravni subjektivitet a održati neke zajedničke interese i poslove ,nešto poput ovog što vi Yugonostalgičari danas proturate pod izrazima :"zapadni Balkan" ,"regija" ,"ovi prostori" i sl.

Međutim ,čim je pala krv postalo je prekasno.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ponekad si po mom mišljenju trvrdi hadezeovac, ponekad se pokazuješ ipak kao čovjek s kojim se može voditi dijalog. Vidiš, čak i ti dozvoljavaš mogućnost neke vrste zajednice država ex-Jugoslavije, vjerojatno i stoga što znaš što je to TRŽIŠTE, međutim, mislim da nije presudan trenutak "kada je pala krv". Presudan je trenutak da smo nepovratno ušli u rat, onh nekoliko mjeseci kada je Tuđman napravio pakt s emigracijom i kada se ona počela vraćati u Hrvatsku. Tog trenutka Tuđman je MORAO slušati uglavnom njih, a i financijere samostalne Hrvatske tj. hrvatsku dijasporu ali i neke polumutne likove za koje, objektivno, i danas ne znamo tko su bili!??
I ta struja u hrvatskom korpusu prisutna je i danas, a jedan od dokaza je i da je glavna zvijezda ovih jučerašnjih izbora za EU parlament Ruža Tomašić koja je očiti primjer za predstavnike te struje.
I sada iznenađenje: Ružu Tomašić kao "zvijezdu" stvorili su - Milanović i Čačić i kukurikavci, prvo nekompetentan dvojac za vođenje Hrvatske, zatim velikim dijelom nesposobna ekipa koju su ova dvojica okupila oko sebe i nesposobna išta ozbiljno napraviti u - ekonomiji!
Predstoje nam vrlo, vrlo tegobna vremena!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Pakt s emigracijom

@Ljubo ,pa to su Hrvati koji žive izvan Hrvatske.
Nemrem belivit da je tebi još uvjek rječ "emigracija" sinonim za "mutne tipove". Joj ,joj.

Očekivao bih da čovjek tvog kalibra već jednom preraste tu srpsku i jugonacionalističku retoriku.

Iz mog kraja je masu ljudi ,tvoje i moje generacije radilo vani. Normalno je da su pomagali i financijski i na druge načine.
Tuđmanov uspjeh baš i jest u tome što je uspio pomiriti iseljenu i neiseljenu Hrvatsku kao i djecu ustaša i partizana.
Emigracija tja ,a koliki su časnici i generali iz JNA prešli u HV i uglavnom iznjeli teret rata .

Kad je Tuđman vidio da je Slobo pustio Sloveniju ,a Slovenci se složili s njegovom tezom da Srbi imaju pravo živjeti u istoj državi odustao je onda i on od Yuge. Inače se nadao da bi Slovenci i Hrvati mogli biti u nekakvoj konfederaciji s ostatkom Yuge.

Povjesničar Lučić nešto o tome i dokazuje.

Za Ružin uspjeh se djelom slažem s tvojom analizom ,ali bih još dodao., u nedostatku pozitivnih ekonomskih pokazatelja od ove vlasti smo dobili višak ideologije za koju nisu baš dobili mandat jer to nisu imali u programu( spolni odgoj ,ćirilica,partizanština svaku večer na TV,rigidni boljševički izričaj-čitaj Jovanović, napadi na kler potpuno nepotrebni) ,pa su time doslovce bagerom odgurali biračko tijelo u desno.

No dobro ,činjenica jest da je izišla samo petina glasača. Stranačka mašinerija.

Manjkom ekonomije ,viškom ideologije i ispraznosti Milanović doslovce gura vlast HDZ-u.

Najbolje da se ujedine jel osim ideoloških floskula nema razlike .

Valjda je podsvjesno osjetio da nema sposobnosti ni ekipe.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Nismo se razumjeli: normalno da je Tuđman išao u pakt s dijasporom, ali kao partnere nije uzeo viđenije Hrvate, već pizza-majstore i ostarjele ustaše ili njihove potomke. To je za mene emigracija koja svojim povratkom nije usrećila Hrvatsku, i treba ih razlikovati od čestitih, radišnih domoljuba u dijaspori... I ti se, nažalost, nisu masovno vraćali 1991. i kasnije.. I nije Tuđman nikoga pomirio a najmanje iseljenu i domaću Hrvatsku, partizane i ustaše.. On je to pokušao, ali bez uspjeha - puštao je karijeriste da napreduju i krajnje nekompetentne ljude da preuzmu ekonomiju...Nekoliko godina prije smrti Tuđman je izgubio kontrolu nad Hrvatskom, i njegovi "skojevci" razjebali su sve što se dalo razjebati...
Inače, potpuno se slažem da u nas vlada načelo po kojem ima u politici VIŠE IDEOLOGIJE NEGO EKONOMIJE! I to EU zna, i ekonomski slabe gazit će nas, bojim se, jednako ako ne i više...!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ustaše

Misliš na ove ,ovaj se bavi vinima onaj ugostiteljstvom pa ga pogrdno zovete picamajstor.

http://www.grgich.com/index.cfm?method=pages.showPage&pageid=081da112-ce...

Ti možda ne znaš ,ali ja ZNAM da je picamajstor sprječio pojavu ustaša u Hercegovini ,da je HOS prisilio na podčinjavanje HV-u kao jedinoj legalnoj vojsci u državi.

Zahvaljujući njima ustaše su bile svedene na folklor. Oni su doslovce zabranili slovo "U".

E sad što je imao muda još za Tite na prase napisati slova TITO i pustiti ga ispred kluba Jugoslovena kad su slavili rođendan dragog druga Tita ,drugi je par opanaka. Odmah ustaša ,ma nemoj.
Npr. Pilsel ti je potomak ustaše ,a ne bi se reklo da se ne uklapa u današnji ljevičarski mainstrem. Jel Hebrang senior bio ustaša.
Zajebi propagandu.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci