Tagovi

U čemu je važnost eventualnog uspjeha Ivana Vilibora Sinčića na sutrašnjim izborima?

Dugo nisam bio ovako involviran u neki politički proces, iako sam u ovome slučaju samo običan glasač. Uvjeren sam da su ovi izbori 'presudni'. Presudni u smislu da će meni osobno pružiti nadu, gorivo, vjeru u budućnost koja neće nalikovati sudbini Titanica. A tu intuiciju temeljim na razmišljanjima koja želim sada podijeliti s vama.

Uopće nije potrebno posebno tumačiti ili obrazlagati nikome stanje u državi, barem ne onima kojima glava ne služi samo kao razmak između ušiju. Upirati prstom nije potrebno, jer nemamo dovoljno prstiju, a niti vremena. Dovoljno je postaviti kraticu HDZSDP-ovsko maslo. I jedni i drugi su nam pokazali svoje mogućnosti. Traži se alternativa.

Alternativa nije u onima koji su nastali otpadajući od izvornih organizacija. Ja sam neke prakse iskušao na svojoj koži (HSP i HDSSB), a za ostale vidim kako rade i čemu se nadaju. Nagli porast uspješnosti raznih referendumskih inicijativa govori nam o radikalnom padu ionako slabašnog povjerenja u političke institucije koje gotovo graniči s anarhijom. Zaista mi nije jasno kako netko može svim srcem i dušom, iskreno i bez ostatka biti za HDZ ili SDP, a da pri tome ne doživi eksperimentalnu neurozu, ili barem bipolarni poremećaj. Ali, njihove horde su s njima, njihova nada u uhljebljenje ili obrana istoga podsjećaju me na zle Orke koje vodi svevideće oko iz Gospodara prstenova. Bljak.

Ne odričem sugrađanima pravo na pogrešan izbor. Smatram demokraciju najboljim od svih političkih uređenja, ma što o tome mislio W. Churchill. Ali ova situacija postaje opasna i napeta jer građani polako ali sigurno klize prema radikalnijim opcijama. Klasično mjesto bi bilo navesti podatak da je i Hitler na vlast došao demokratskim putem. A jedan od razloga je i taj što se njemačkim građanima početkom tridesetih Njemcima demokracija zgadila. Čini mi se, i to je središnja misao ove analize, da nam se demokracija, tj. izbori u kojima se u začaranom krugu vrte loše opcije polako ali sigurno čine besmislenima. Naravno da u Hrvatskoj fašizam ili njegov antipod komunizam neće doći na vlast kako se to dogodilo 10. travnja 1941. odnosno 8.svibnja 1945. godine. Radikalizam ovdje uzimam u smislu rezignacije, emigracije, defetizma, očaja, pa i inzistiranja na kaosu.

Jeste li primijetili određenu dozu optimizma začinjenog prstohvatom zluradosti kada je 'lista mladih' pobjedila HDZ u Vrgorcu skinuvši ih s vlasti nakon 23 godine? Tim više ako se uzme u obzir sasvim trijezan analitički podatak da je ekipa ostvarila prednost od nekih 8 glasova, s kojima su zapravo dobili isti broj vijećnika kao i HDZ. Međutim, ta pseudopobjeda probila se na naslovnice, probila se u svijest, s njom se računa kao da su te vražije hadezeovce potukli do nogu kao Grci Darija na Maratonskom polju. Ali važnost i snaga te milimetarske pobjede nije u stvarnom učinku, nego u simbolici - pobjeda je moguća. Nada je moguća.

Ivan Vilibor Sinčić predstavlja upravo to - simbol. Nadu. Mogućnost. Putokaz. Pokazuje nam, tj. pokazuje meni, mogućnost da u tami iskra zapali svjetlo, pokazuje da su ljudi spremni slijediti ako se netko odluči voditi. Ali ta je nada trenutačno vrlo varljiva. Tj. ona je samo moguća, ali ne i stvarna. Ako bi Sinčić u nedjelju dobio recimo 5% glasova, to bi bila značajna pobjeda HDZovskoSDPovskih nesposobnjakovića, uhljeba i lopina, i nada bi još jednom poput opuška bila pritisnuta brojem glasova u pod. Neki će se tješiti da je i 5% super, jer nije imao novaca, nije imao podršku, nije imao itd...ali to će biti samo isprazna utjeha. Ali ako bi Sinčić dobio osjetnu podršku, a to je sve iznad 10-12%, to bi značilo da građani još uvijek trzaju, da nisu potpuno lobotomirani, da se nadaju.

Događaj u Vrgorcu, kao i onaj u Omišu i Metkoviću, Sinčićevim trijumfom (15%!), zadobila bi novu snagu, nove mogućnosti. Pokazali bi smjer organiziranja, osnažila bi one pasivne ali voljne pomoći svojim glasom na biračkom mjestu. Zbog toga su ovi predsjednički izbori važni. Ako onaj bljedoliki koji je pet godina sjedio na jajima nadajući se da će se nešto izleći opet pobjedi, na koju prijevaru će mijenjati ustav? S kim? Milanovićem? Karamarkom? Grčićem? Brkićem? Pobjedi li Kolinda isti k. Ali, ruku na srce, netko će od njih dvoje pobijediti, ali zbog njihove pobjede ne moramo mi ostali izgubiti nadu.

Parlamentarni izbori su dovoljno daleko da zapušu neki drugi vjetrovi, vjetrovi koji će spriječiti ostanak SDP-a na vlasti ili pak dolazak Huna, pardon HDZ-a na vlast. Zbog toga je važno da taj toliko potrebni vjetar zapuše upravo 28. 12. 2014. Jer, igrom slučaja, imamo samo četiri kandidata, i silan novac SDPovskih i HDZovskih mašina nije mogao proizvesti toliko magle da ne vidimo i ostale, da ne čujemo ostale, da ostanemo kod kuće. Važan je svaki glas koji Sinčić dobije, jer je to glas koji će možda spriječiti mnoge da odu. Ionako je samo pitanje vremena tko će ostati zadnji da ugasi svijetlo.

Ovo nije kršenje predizborne šutnje. Ovo je samo jedna samoanaliza, potraga za razlogom ostanka u krajevima gdje mnogi pakuju, mašu i pišu kući dopisnice.

Komentari

Tema je dobra ali post nije

Tema je dobra ali post nije trebalo danas objavit.

Sinčić i njegov rezultat pokazat će koliko je nezadovoljstvo s postojećim političkim kadrovima. Političari nisu radili svoj posao ( rješavali probleme građana ) a sada se čude što jača populizma i populisti.
Političke elite uspjele su za samo dvadesetak godina uništiti povjerenje građana u državu i sustav. Brzo su prokockali sav svoj politički kapital.
Sada neka ih bude strah sinčića i drugih aktivističkih kandidata, neka počnu brinuti za svoje ničim zaslužene pozicije i privilegije.
Nemaju rezultat i stoga ne mogu biti dobri niti očekivati da ih bilo tko podržava.

Tko je glasao

Oluja sa juga

Kako bi se mogla nazvati organizacija nezavisnih lista za slijedeće, jako skore, nezavisne izbore, nadam se pod vodstvom Petrova koga su, pošto je pameta, školovan a i praktičar sklonili iz ove malo bitne predjedničke utkke za mnogo bitniu parlamentarnu.
Petrov ima sve što Sinčić nema i nikada neće imati. Udružen sa omiškom, splitskom i vrgorskom listom mislim da će imati moju punu podršku.
Doktor nauka koji je zaustavio jednog velikog lupeža Jamba,i koji se dokazao u praksi prema nedeoraslom mulcu.
Mulac i oni oko njega nestaju ako imaju i malo poštenja prema svom narodu. A neće. Jer on i Pernar imaju odeđene misaone probleme.

Tko je glasao

Bog je poslao snijeg

Cijenjeni kolege, sve izborne ankete padaju u vodu kod 20 cm snijega :-). Kako ce najaktivniji glasači u prvom redu hdz-a pa onda i sdp glasati po ovom vremenu? Svi mi znamo da čovjek postaje pomalo dementan sa godinama i još kad Bozanić baci fetvu protiv komunista i razvalina a svaki vjernik u poznim godinama će se zamisliti da li da ide protiv vjerskog vođe jer možda se i to broji na onom svijetu.
Uopće ne treba sumnjati da su zimske službe iznenađene padom snijega :-), dakle starijim građanima neće biti lako doći do birališta

Tko je glasao

Kako će glasači hdz-a i sdp glasati po ovom vremenu?

Za tu skupinu vjernih stranačkih papaka ni smak svijeta nebi bila prepreka da se ne pojave na prozivki, tj. biračkom mjestu!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Svaka čast. Najbolji mogući

Svaka čast. Najbolji mogući opis njihovih glasača.

Tko je glasao

Pokušavaju ublažiti štetu za njihovog stvarnog kandidata

Ekipa koja stoji iza Vilibora Sinčića se "prekombinovala", ne računajući baš na toliku veliku naivnost birača RH, da vođenje države povjere studentu, pa raznoraznim aktivnostima (u koje je uključen i sam od njih nametnuti opsjenar, ljubitelj Putina, u drlogu od auta - Jaguaru) pokušavaju ublažiti eventualnu štetu za njihovog stvarnog kandidata, te cijelu političku nomenklaturu koja se za njega veže.

Tko je glasao

Prije nego zaokruzite,,

Prije nego zaokruzite,, razmislite malo: koliko pravednije zivite danas... pet godina kasnije? Je li ovo društvo ikad bilo jadnije i podijeljenije?Slazete li se da je region vaš put i da zelite da vam djeca odrastaju uz n1 jugo tv umjesto uz rai uno ili zdf? Slazete li se da ustaska zmija treba plašiti izraelski kneset? Mislite li da je Dodik pravi regionalni partner? Trebaju li Titove slike krasiti zidove hrvatskih ambasada? Smije li Htv biti privatna zajebancija jednog covjeka? Treba li loša Vlada konstruktivnu kritiku? ,,,
Treba li uzasan predsjednik dobiti novi mandat?

Kitz

Tko je glasao

jedan aktualni...

Političar smrtno nastrada u prometnoj nesreći. Duša mu krene put neba i sretne se sa Svetim Petrom.

- Dobro došao na nebesa, - reče Sveti Petar. - Vidjet ćemo hoćeš li otići u Raj ili Pakao.

- Samo ti mene pusti u Raj, neće biti problema.

- Pustio bih te, ali moram da se pridržavam procedure. Propis je takav da moraš proživiti jedan dan u Paklu, jedan dan u Raju. Poslije toga ćeš sam odlučiti.

- Dobro. - reče političar.

Sveti Petar ga otprati do lifta koji se spuštao dolje, dolje, dolje, sve do Pakla. Vrata lifta se otvore i poslanik se nađe usred pažljivo njegovanog terena za golf. U blizini su bile klupske prostorije, a ispred njih veliki broj njegovih prijatelja i političara sa kojima je često surađivao. Svi su bili razdragani i sretni, obučeni u lijepa večernja odijela. Prilazili su da ga pozdrave, oživljavajući uspomene na vremena kada su se zajedno družili na račun poreskih obveznika. Poslije su uživali u jastogu i kavijaru i ispijanju šampanjca. No, dan je završio i svi su došli da ga isprate. Mahali su mu dok se lift polako penjao, penjao, i penjao naviše gdje ga je čekao Sveti Petar i poslao u Raj. Iduća 24 sata bio je u društvu veselih duša, premještajući se sa oblaka na oblak, svirajući harfu i pjevajući. I ovo vrijeme je brzo prošlo tako da se ponovo našao pred Svetim Petrom.

- Dobro, proveo si jedan dan u Paklu i jedan dan u Raju. Sada izaberi svoju vječnost.

Političar malo razmisli pa odgovori:

- Raj nije loš, ali mislim da će mi bolje biti u Paklu.

Sveti Petar ga bez riječi otprati do lifta i pošalje dolje, dolje i dolje, sve do Pakla. Vrata lifta se otvore i on se nađe usred zapuštene poljane prepune raznih otpadaka i smeća. U toj prljavštini vidio je svoje prijatelje kako sakupljaju otpad u crne vreće i čekaju da nešto siđe odozgo.

- Ne razumijem - zajeca on. - Prekjučer sam bio ovdje, tu je bilo igralište za golf i klupske prostorije gdje smo se gostili jastogom i kavijarom, pili šampanjac, igrali i bogovski zabavljali. Sada je tu pustinja prepuna otpadaka i prljavštine, a moji prijatelji izgledaju tako jadno. Što se to dogodilo?

Đavo mu stavi ruku na rame, nasmiješi se i pogleda ga ispod obrva, pa kaže:

- Sinoć i preksinoć smo imali predizborne skupove ... A danas ... danas si glasao.

Kitz

Tko je glasao

cekam nedjelju navecer

nazalost zbog izborne sutnje ne mogu reci kako nije zlato sve sgo sja. zaboravlja se kako o rhe ne do ivaju samo oni koji ne placaju racune i kreditr zbog gubitka posla vec i oni koji su mogli sve to placati ali im se nije dalo. radije su isli na skijanje u Austriju i na ljetovanje u atraktivna ljetovalista umjesto da plate rezije i rate kredita. takodjer se zaboravlja da zivi zid od delozacije brani samo one koji nisu u nekoj stranci ili to mudro presucuju. ne smije se sve trpati u isti kos niti izjednacavati a to se radi nekoliko desetljeca. istina je kako pravne sluzbe i one oko njih radije se bave marginalnim stvarima a razne prijave grpaju duboko u ladice kako i ih pokrila prasina

w. ;)

Tko je glasao

!

Točno!

Tko je glasao

Kršite zakon i pravite se blesavi, ili se ne pravite?

To što ti i Z. Oštrić naglašavate da ovo nije kršenje izborne šutnje ne znači da to nije kršenje izborne šutnje.

20. Što je to izborna šutnja i koliko traje ?
Izborna šutnja je vremenski period koji započinje na dan koji prethodi održavanju izbora i na dan izbora do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati, za koje vrijeme nije dopuštena izborna promidžba ni objavljivanje privremenih rezultata ili procjena rezultata izbora.
Na dan izbora dopušteno je ispitivati javno mnijenje i opredjeljenje birača, ali se rezultati ispitivanja ne smiju objavljivati do 19 sati.

http://www.izbori.hr/izbori/izbori09.nsf/wpds/05D05ED90E61CFA9C125765F00...

Ispod je link na priopćenje DIP-a, vi gospodo kršite zakon i ja ću osobno upozoriti nadležne službe na vaš ilegalni rad.

http://www.izbori.hr/izbori/ws.nsf/B7090EC07A90E21EC1257DB8005130A4/$FILE/Priopcenje_o_izbornoj_sutnji.pdf

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Jučer sam prešao cestu mimo

Jučer sam prešao cestu mimo pješačkog prijelaza. I to možeš prijaviti.

Petar Macut

Tko je glasao

Kršiš zakone i još se sprdaš

S kim se sprdaš? S Hrvatskom, jel?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci