Tagovi

Tzv. Saveznici opet napadaju: Rat u Libiji!

Alo blogeri, zašto se pravite da se ništa ne događa.

Pa počeo je novi rat na našoj planeti u našoj neposrednoj blizini, sa možda nesagledivim posljedicama za mir na Sredozemlju i Svijetu.

Tzv. Saveznici (nejasno je za ŠTO tako sebe nazivaju) po već dobro provjerenom receptu krenuli su u napad na nama prijateljsku i nesvrstanu državu Libiju.

Nakon nekoliko godina po treći put ponovljena je akcija istog stila:
Balkan 1. – razbijanje YU zbog uvlačenja u Nato,
Balkan 2. - osvajanje Iraka zbog nafte i večeras:
Balkan 3. - osvajanje Libije zbog nafte!

Pa ljudi, jel' to moguće, da se narod i Svijet vara i obmanjuje TRI puta na isti način za kratko vrijeme od samo dvadeset godina?!

Kako besramno lažu da će civile pomoći i zaštiti napadima iz zraka i novim ubijanjima!

Obama je dobio Nobelovu nagradu za dva „naslijeđena“ rata, a sada svojim novim ratom želi ponovo potvrditi i dobiti istu nagradu za mir do kraja godine.

Ameri stoje malo po strani (jer imaju svoja dva rata: u Afganistanu i Iraku „koja samo što nisu prestala“) da bi kasnije došli po svoj dio plijena (tako je bilo u akciji Balkan 1. kada su uzeli Kosovo).

Ako započeti rat za evropske zemlje bližim naftnim izvorima brzo i završi, osiromašena i propala RH izgubit će još jednu turističku sezonu, a dužničko ropstvo zbog neostvarenih planiranih prihoda stegnut će još jače omču oko vrata sadašnjim i budućim generacijama.

Zapitajmo se: mogu li kapitalističke zemlje svoj razvoj temeljiti na miru i za dobrobit čovjčanstva, a ne na ratu i osvajanjima.

Komentari

Poslje Libije - Iran!

U našim medijima uopće ne doznajemo ovo:

Mladi Kenijci prosvjedovali zbog ubojstva Muammar Gaddafija i spalili NATO zastavu

Nakon što su stigli do libijske ambasade spalili su NATO simbole i zastavu.

http://www.advance.hr/vijesti/mladi-kenijci-prosvjedovali-zbog-ubojstva-...

Britanski list The Guardian saznaje kako britanska vojska užurbano priprema plan vojnog napada na Iran.
"Uspješnim" okončanjem misije u Libiji fokus odmah prebačen na Iran.

http://www.advance.hr/vijesti/the-guardian-saznaje-sad-i-britanija-pripr...

Napadu američkih bespilotnih letjelica najmanje je 20 mrtvih i još nepoznat broj ranjenih u južnoj Somaliji.

Somalija, u kojoj američka vojska sudjeluje u bombardiranju bez ikakvih ovlasti, je jedna od šest zemalja u kojoj se koriste letjelice na daljinsko upravljanje.

Sjedinjene Države također su rasporedile svoje tzv. predatore za zračne napade u Afganistanu, Pakistanu, Libiji, Iraku i Jemenu.

http://www.advance.hr/vijesti/somalija-americke-bespilotne-letjelice-ubi...

Jednom od svojih prvih govora kao novi predsjednik Kirgistana rekao je kako se američke vojne baze moraju zatvoriti.

http://www.advance.hr/vijesti/novi-predsjednik-kirgistana-amerikancima-n...

Tko je glasao

Sprečavanje stradavanja civila

Tijekom 7 mjeseci NATO je proveo više od 26 000 letova, od koji 9600 s borbenim djelovanjem. NATO je također imao stacioniranih 296 ratnih brodova u libijskim teritorijalnim vodama.

Prema izvješćima nove libijske vlade u sukobima je poginulo najmanje 30 000 ljudi.
Nema podataka koliko je civilnih žrtava ubijeno od strane NATO-a, iako su već na početku bombardiranja, Gaddafijevi lojalisti uredno prijavljivali civilne žrtve u zračnim napadima.

Procjenjuje se da je u NATO napadima palo više od 30.000 bombi na Libiju, s prosjekom od "dva civila ubijenih u svakom napadu."
Dakle, Mountain procjenjuje da je otprilike 60.000 libijskih civila ubijeno je od strane zračnih udara NATO-a samo do kraja kolovoza.

Ubrzo nakon toga, kad su pobunjeničke snage započele opsadu Sirte, Moussa Ibrahim, glasnogovornik sada pokojnog libijskog vođe Muammar Gaddafija, izjavio je Reutersu telefonom 19. rujna kako je "u posljednjih 17 dana, više od 2.000 stanovnika u gradu Sirte ubijeno u zračnim napadima NATO-a. " (izvor: Russia Today)

http://www.advance.hr/vijesti/libija-nato-odlazi-povijest-je-majka-mudro...

Tko je glasao

Komadanje žrtve

"Poduzetnici su vrlo ushićeni poslovnim potencijalima u razrušenoj zemlji s velikim potrebama obnove i ogromnim zalihama "crnog zlata", plus konkurentskim prednostima libijske zahvalnosti prema SAD-u i NATO partnerima.

Iako Libija trenutno crpi manje od jedne trećine svoje predratne proizvodnje nafte, oko 1,7 milijuna barela dnevno, ona ima najveće rezerve nafte u Africi, što bi na kraju bi trebalo značiti stalan dotok novca."

http://www.advance.hr/vijesti/nato-odlazi-nova-invazija-zapada-na-libiju...

Najprije razruši pa onda obnavljaj.
I to bez "potvrđenih civilnih žrtava" kako kaže glavni tajnik ...

A Kastro misli drugačije i vidi vezu u kontinuitetu napada Natoa:
Nato je "brutalni vojni savez koji je postao najperfidnije oružje tlačenja u ljudskoj povijesti".
"Castro se osvrnuo i na sukob između NATO-a i Srbije oko Kosova.
– NATO-ova kriminalna svrha postala je očita u Srbiji, slavenskoj zemlji čiji je narod pružio herojski otpor nacistima tijekom Drugog svjetskog rata – objašnjava Castro dodajući da su zemlje koje stoje iza tog pakta u pokušaju daljnjeg raspada Jugoslavije poduprle kosovske separatiste ."

http://www.vecernji.hr/vijesti/castro-da-je-milosevic-izdrzao-nato-bi-do...

Tko je glasao

Rade šta ih je volja, već znamo

Glavni tajnik NATO pakta Anders Fogh Rasmussen izjavio je da NATO može u budućnosti intervenirati i bez odluka Vijeća sigurnosti UN-a.

Anders Fogh Rasmussen je ocjenio da je NATO operacija u Libiji, koja završava u ponedjeljak, "bila jedan veliki uspjeh, sa 25.000 izvedenih letova i 10.000 izvršenih napada bombama, bez potvrđenih civilnih žrtava uzrokovanih od strane NATO-a".

http://www.advance.hr/vijesti/rasmussen-intervencije-nato-a-moguce-su-i-...

Tko je glasao

Tužba za ratni zločin u Libiji protiv NATO-a

Svrgnuti libijski lider ubijen u planiranoj akciji Alijanse, kaže porodica • NATO za petak odgodio donošenje odluke o okončanju misije u Libiji
Porodica Muamera Gadafija odlučila je da Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Haagu podnese tužbu za ratni zločin protiv NATO-a zbog navodne uloge Alijanse u smrti bivšeg libijskog vođe, ističući da je svrgnuti libijski lider ubijen u planiranoj akciji Alijanse.
Okolnosti ubistva
Porodica će podnijeti tužbu za ratni zločin jer se znaju okolnosti pod kojima je ubijen. Helikopteri NATO-a su pucali na konvoj u kojem se nalazio Gadafi, rekao je advokat porodice Marcel Ceccaldi u izjavi za francuski radio Europa 1, prenosi Fena.
Advokat je užasnut načinom na koji se postupalo s tijelom bivšeg vođe Libije, prenose agencije. Gadafi je ubijen u blizini svog rodnog grada, Sirta, 20. oktobra. Automobil u kojem se vozio bio je dio konvoja koji je pokušao izaći iz opsjednutog Sirta kada je NATO izvršio zračni napad. Ranjenog Gadafija su uhvatili snage Nacionalnog prelaznog vijeća (NTC), koje su ga mučile, a potom ubile. Nove libijske vlasti negiraju ove navode.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=20648

Tko je glasao

Ubistvo je opasni presedan u međunarodnim odnosima

(cit.):"Naš istaknuti pravni stručnjak dr. Nikola Visković drži, pak, da cjelokupno ponašanje međunarodne zajednice u slučaju libijskog sukoba, uključujući i način Gaddafijeve smrti, predstavlja opasni presedan u međunarodnim odnosima.

- Ono što je već mjesecima za mene posve degutantno jest činjenica da su zapadne sile s NATO-om, bez ikakvih osuda svjetskih medija i svjetske politike, grubo izigrale odluku Vijeća sigurnosti UN-a, koja ih je ovlastila samo na to da svim sredstvima zaštite civilno stanovništvo od represalija u pobuni protiv Gaddafijeva režima.

To je bio mandat, i taj mandat je izigran, jer je NATO prešao na pobunjeničku stranu građansko-plemenskog rata i onda kada prijetnje civilima više nije bilo, i štoviše, kada su pobunjenici napadom na Sirt i sami postali prijetnja stanovništvu toga grada, koji pripada Gaddafijevom plemenu – kaže dr. Visković, te nastavlja:

- Umjesto da uravnotežene snage u građanskom ratu, nakon što je slomljena Gaddafijeva ofanzivna moć, navede na pregovore i demokratsko rješenje – za što je Gaddafi u određenom trenutku pokazivao spremnost – NATO je stalnim bombardiranjem i slanjem komandosa i naoružanja odlučujuće pomogao pobunjenicima da pobijede, što sami vjerojatno ne bi postigli. S učinkom, kažu ozbiljne procjene, od najmanje 50.000 poginulih. Krasno izvršenje odluke Vijeća sigurnosti! – ironično konstatira naš sugovornik.

Dr. Visković dodaje kako ga prekjučerašnje ubojstvo Gaddafija naročito ne impresionira, čak ni njegovo javno i televizijski snimljeno masakriranje, kakvo je - po njegovim riječima - uobičajeno u građansko-plemenskim ratovima.

- Ali me do skandaliziranosti impresionira kako se velike sile i njihove vojničine usuđuju u međunarodnim odnosima raditi što ih je volja i, dakako, prema vlastitim naftaškim i drugim interesima. Tko će sada reći da bi zbog stotina tisuća ubijenih ljudi u Iraku, Afganistanu i Libiji trebalo privesti nekakvom Haaškom sudu gospodu Georga Busha, Tonyja Blairea i Nicolasa Sarkozyja? Tko će pošteno izanalizirati zašto je Gaddafi, sa svim tim što je bio diktator i omražen u jednom dijelu libijskog naroda, ovako ubijen, a ne suđen? Zacijelo zbog toga da se u sudnici ne čuje koliko je on kapitala uložio u europske banke i koliko su ga sve donedavno vladajući mangupi velebno primali u Parizu i Rimu, čak i uz rukoljublje – završava dr. Visković."

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/...

Tko je glasao

http://www.youtube.com/watch?v=XorKTwkFPDU&feature=share

"Kako ce sada Libijcima sve da procveta, konacno ce ih osloboditi viska nafte, besplatnog lecenja, obrazovanja i visokog standarda, a zauzvrat ce dobiti "demokratiju"... Vise nece morati da daju plate od 2000-4000 dolara strancima dok se oni sami izlezavaju, nego ce u svojoj zemlji da rade za strance za 200 dolara. Sto neko rece, svaki narod ima bas onakvu vlast kakvu zasluzuje. "

Reče netko meni nepoznat na Fejsu.

molim obratiti pažnju na link iz naslova komentara

Provinciopolis

Tko je glasao

(svaka čast na linku, ali

(svaka čast na linku, ali nemoj ih stavljati u naslov jer se ne mogu otvoriti - osim ako ne napraviš copy/paste naslova u browser)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

AKO SLUČAJNO nekoga zanima i onaj dio istine o

kojoj nam kvazinaši mediji ne govore ...

http://www.youtube.com/watch?v=3CH-crGG5AA

Provinciopolis

Tko je glasao

UN nakon 25 godina postale gluplje

http://www.un.org/documents/ga/res/41/a41r038.htm

Ujedinjene nacije su 20. studenog 1986. na 78. plenarnoj sjednici, na prvi pokušaj ubistva Gadafija 15. travnja 1986. donijele deklaraciju.

U toj deklaraciji stoji da je obveza svih država da se suzdrže od prijetnje ili uporabe sile u međunarodnim odnosima, da svaka država bira svoj vlastiti put bez prisile i ograničenja. Ujedinjene nacije su tada bile zabrinute, zamislite - to je bilo prije 25 godina, zbog prijetnji Libiji i agresivnim provokacijama, zamrzavanju njene imovine i provođenju negativne kampanje sa velikom količinom dezinformacija.

Tada je osuđen vojni napad počinjen protiv Socijalističke
Narodna Libijska Arapska Džamahirija 15. travnja 1986, jer predstavlja
kršenje Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava;

Tada je pozvana vlada Sjedinjenih Američkih Država da se suzdrži prijetnje ili uporabe sile u rješavanju sporova, a da se oni rješavaju mirnim putem u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda;

Također su pozvane sve države da se suzdrži od bilo kakve pomoći u agresiji na Libiju, a potvrđeno je pravo Libije za primanje
primjerene naknade za nanesene materijalne i ljudske gubitke.

Sve isto, ili još gore, dogodilo se poslije 25 godina. Mi smo pripadnici generacije i svjedoci da svijet nazaduje uticajem Zlih sila, ili profinjenim diplomatskim riječnikom rečeno: da ide u *urac! Sada su UN samo zavjesa za međunarodni terorizam.

Tko je glasao

Hrvatska podupire međunarodni terorizam

Nemoj zaboraviti da je predlagatelj te deklaracije bio blok nesvrstanih sa ex Yu na čelu. Današnja Hrvatska je protjerala libijskog ambasadora jer joj je svjetski policajac to naredio.
Sramota hrvatska...

Tko je glasao

Je li RH zaista slobodna i neovisna?

@Golgota
Da, Golgota, u spomenutoj deklaraciji UN-a protiv terorističkog napada na Libiju 1986. spominju se deklaracije pokreta Nesvrstanih zemalja, a naročito zaključci Osme konferencije šefova država ili vlada nesvrstanih zemalja održanoj u Harareu od 1-6 rujna 1986, dakle, samo nekoliko mjeseci poslje napada.

Iz ovog se može iščitati redoslijed napada: najprije treba nesvrstanom pokretu "koji diže bunu i graju" u UN otkinuti glavu - komadanje bivše države, a onada krenuti dalje na istok, pa malo na Mediteran ...

Molio bih da mi netko odgovori: kako je to bivša država kao "tamnica eksploatiranih i nezadovoljnih naroda" tako odlučno i beskompromisno ustala protiv agresije i zajedno sa drugim državama, pozivala Amere na poštivanje međunarodnog prava, a slobodna i neovisna Hrvatska u istoj situaciji - u pitanju je ista zemlja i skoro isti napadači, stavila se na stranu napadača?

Tko je glasao

Restitucija ne može zaživjeti za zelelnim stolom

Političke i ine elite odvojile su se od naroda po obrascu 2:98 i 200 obitelji Gomore. Postali smo stoka sitnog zuba i to prešutno živimo. Sustav zadnjih 20 godina jest sustav laži i prijevara. Rat im je trebao kao zavjesa za preraspodjelu moći, narod s tim nema veze. I ta raspodjela moći nema veze sa izborima, izbori su hologram i alat nečinjenja. Čeka nas hod po trnju...

Tko je glasao

Ubistvo iz drugog pokušaja

Nakon sedam mjeseci i jedan dan (9. 3. - 20. 10. 2011.) Ameri su izvršili plan nakon drugog pokušaja, od Gadafijevog dolaska na vlast - ubili su predsjednika Libije. Za to su upotrijebili pobunjenike čiji je zadatak i osnovni program bio ubiti predsjednika.

(http://hr.wikipedia.org/wiki/Ameri%C4%8Dki_zra%C4%8Dni_udar_na_Libiju_1986.)

U prvom pokušaju ubistva u Operaciji kanjon El Dorado već 15. travnja 1986. Ameri su namjeravali ubiti Gadafija bombardirajući njegovu rezidenciju.

Ako su ga sada ubili, jer je bio diktator više od četiri desetljeća, zašto su ga htjeli ubiti 1986. kao mladog "diktatora" od samo 16 godina staža, kad njima ne smetaju neki diktatori sa veoma dugim stažom (Pinoče - Čile)?

Tko je glasao

Gospodar i sluga

To je izraz demokracije by America...

Tko je glasao

Leteče topovnjače Apači. Samo korak od kopnene intervencije

NATO-pakt se ne mora zamarati biranjem sredstava za ubijanje i uništavanje koja koristi u svojim vojnim operacijama. U Libiji je, tako, počeo s korištenjem letećih topovnjača američke proizvodnje, koje su jedno su od najubojitijih oružja koje postoji.

''Uvođenjem Apachea NATO je samo korak od kopnene intervencije u Libiji'', izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Ivanov komentirajući vijest o prvom udaru letećih topovnjača u Libiji.

http://danas.net.hr/svijet/page/2011/06/07/0111006.html

Onaj koji prati dosadašnje napade na druge države znao je da se manipulatorskim potezom najprije želi odobriti "međunarodna podrška" i da kao konačni cilj kad-tad slijedi napad. Sram me je Hrvatske kao agresora. Stanje me podsjeća na trupe pod Staljingradom iz II. svj. rata. A imamo i poglavnika koji je skupio blago i pobjegao ...

Tko je glasao

Hrvatska ne šalje pomoć Libiji nego pobunjenicima

Hrvatska će Libiji poslati humanitarnu pomoć u vrijednosti od milijun kuna. Brod natovaren hranom i medicinskim potrepštinama trebao bi u rujnu isploviti iz Hrvatske te u Benghaziju isporučiti neophodne namirnice narodu izmučenom sukobima pristaša i protivnika Gadafijeva režima.

Dva časnika hrvatskih oružanih snaga od početka srpnja nalaze se u stožeru NATO-a u Italiji, u zrakoplovno operativnom središtu Poggio Renatico gdje u okviru operacije Ujedinjeni zaštitnik s kolegama nadziru embargo na kupovinu oružja i zonu zabrane leta. Humanitarna pošiljka novi je korak u međunarodnoj akciji koja ima cilj spriječiti stradanje tamošnjih civila, zasnovano na rezoluciji Vijeća sigurnosti, čiji je potpisnik i Hrvatska.

http://danas.net.hr/svijet/page/2011/07/25/0062006.html

A zašto RH ne šalje pomoć svojim gladnim penzićima?

Tko je glasao

Sutra je četiri puna mjeseca napada na jednu državu

Sutra je četiri puna mjeseca napada na jednu državu, poticanje pobune uz samo jedan plan-želju-program da se ubije predsjednik.
Iscrpljivanje države i njenih stanovnika, uništavanje, ubijanje, krađa novaca iz banaka - nastavljaju se, a vijesti o tome je sve manje i sve su kraće, informacije o događanjima u toj državi nestaju kao da se ništa dogodilo nije ...?

Tko je glasao

Molim savjet pravnika o napadu na Libiju

Molim savjet pravnika o ovom pitanju napada na jednu državu:

Izvršen napad na jednu državu zaobilaženjem odluka Kongresa. Ako pokrenuta tužba donese pozitivne rezultate i počinitelj bude kažnjen jesu li za učestvovanje odgovorni svi oni koji također nisu dobili odobrenje svog parlamenta nego su samo slušali naredbe Gospodara? Dakle hoće li i naš predsjednik onda dobiti kaznu? I hoće li biti nadoknađena sva učinjena šteta? Poznato je da je Gadafi dao milijunske odštete poginulima u oborenom avionu.

I još nešto: Poznat je slučaj da je Feral za Merčepa iznio neke podatke iz ratnih dana, on tužio za duševne boli i dobio značajnu odštetu koje je dijelom uzroka propasti lista. Ako Merčep bude kažnjen za ratne zločine hoće li on trebati vratiti novac za duševne boli i platiti kaznu za uznemiravanje javnosti neistinitim iskazima?

Zahvaljujem na odgovoru.

Tko je glasao

Evo Gadafi

prijeti Europi pa mi se gazdarica doma grozi jer da mu građani Hrvatske nisu ništa krivi... Aj ti sad objasni našem narodu da smo članica NATOa, da želimo u fEUdalnu, da Milanović nije alternativa HDZu jer su u temelju isti neoliberalni kapitalisti, a u ime tog neolib-kapitalnog Boga Profita se ubija ljude pod krinkom "slobode i demokracije"... Probaj pritom razjasniti da od demokracije nemamo ni "d" - mission unpossible !!
Samo glad i bombe mogle bi probuditi apatične dvonošce ljudskolikog oblika iz Pokradene Naše... Buđenje bih volio, gladi već imamo, bombe nam nebi dobro došle pa ti sad izabiri...I čini to "demokratski" na način da daš glas visokopozicioniranim partijskim poltronima bez kalibra i bez ideje da nas uvađaju kojekud bez da nas išta pitaju...

Provinciopolis

Tko je glasao

Tuže Ga zbog napada na Libiju - ostaje li Obama bez svog rata?

Pazi, molim te, tužba čak! Evo nam i Hrvat preko-bare D. Kučinić spašava obraz na kroničnu rvatcku šutnju? On želi da se okončaju sve vojne operacije, a naš predsjednik odobrio učestvovanje "Hrvata-branitelja" za agresiju na Libiju – kao oni neće baš ono ubijati ljude, nego će u bazi na Siciliji raditi nešto oko tehnike s avionima?!
Predsjedniče naš, povuci vojnike - građanima RH dosta je ratova!
--------------------------------------------------------------------
ZAOBILAŽENJE ZAKONA
Obama na mukama, tuže ga zbog napada na Libiju

Deset američkih kongresnika, i republikanaci i demokrati, tužili su predsjednika SAD-a Baracka Obamu zbog vojne akcije u Libiji bez odobrenja Kongresa. Među tužiteljima je i demokrat hrvatskog podrijetla Dennis Kucinich.
Naime, kongresnici koji su podigli tužbu tvrde da je Obama povrijedio Ustav jer je zaobišao Kongres u donošenju odluke i umjesto toga iskoristio UN i NATO da osigura legitimitet za upotrebu vojne sile. Uz Obamu, tužili su i ministra obrane Roberta Gatesa.

Također, tužitelji su od suda zatražili da naredi okončanje svih vojnih operacija koje su pokrenute bez odobrenja Kongresa.

http://danas.net.hr/svijet/page/2011/06/16/0256006.html

---------------------------------------------------
Koga oni lažu: Je li svijet sigurniji? Koliko puta ćemo gledati isti film kako Ameri spašavaju svijet? Pasivnim blogerima Pollitike.com:
Znate li da ste svojom šutnjom i vi odgovorni za barem jednu žrtvu?
--------------------------------------------------

Ratovi u Iraku, Afganistanu i Pakstanu odnijeli 225.000 života

Tako se polazi od najmanje 137.000 ubijenih civila u Iraku i Afganistanu. Tomu se mora pribrojiti 31.000 mrtvih američkih vojnika i onih koji su s Amerikancima surađivali. Sva tri rata su za posljedicu imala 7,8 milijuna izbjeglica.

Bushova vlada je američkim građanima rat u Iraku opravdala time da će on SAD učiniti sigurnijim od mogućih budućih terorističkih napada.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/...

Tko je glasao

Kako to da jedino Mesić zna šta se događa u Libiji?

31.7.2003.
Libijski veleposlanik u Hrvatskoj Said Abdulaati rekao je u prigodnom govoru da otvaranje veleposlanstva u Zagrebu "ukazuje na prijateljske odnose između Hrvatske i Libije" kao i na jačanje tih odnosa u svim područjima.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/otvoreno-libijsko-veleposlanstvo-u-za...

25.03.2011
Otpravnik poslova libijskog veleposlanstva: - Žao mi je što je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u ime Hrvatske vlade dao legitimitet napadu na Libiju jer su naše dvije zemlje do izbijanja sukoba imale izvanredan gospodarski odnos.
(Mesić je ponudio svoju pomoć da se problem riješi mirnim putem?).
Bio je iskreno tužan zbog svega što se događalo u Libiji i zamolio me da Libijcima i njihovu vođi zaželim zdravlje, mir i što skoriji povratak u mirne vode. U ovakvoj situaciji njegov je stav od neprocjenjive vrijednosti. On je, za razliku od drugih, ostao dosljedan i ostao prijatelj. Onim što je o rezoluciji UN-a govorio za vaše novine, da nitko ne zna gdje i kamo vodi ta operacija, on je zapravo dao do znanja da su njezini ciljevi okupacija Libije.

http://www.vecernji.hr/vijesti/libijski-veleposlanik-mesic-salje-pozdrav...

19.05.2011.
Abdulkarim Naas, otpravnik poslova libijskog veleposlanstva u Zagrebu, postao je persona non grata, nakon što je u intervjuu Večernjem listu izrazio nezadovoljstvo zbog podrške koju je hrvatska Vlada dala savezničkim napadima na Libiju te poželio sreću libijskom vođi.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova za nekoliko će ga dana proglasiti 'personom non grata', nakon čega će Naas morati napustiti državu. ... Dodao je kako Gadafi još uvijek predstavlja Libiju, što znači da i on sam još uvijek predstavlja tu državu u Hrvatskoj.

http://www.portaloko.hr/clanak/libijski-veleposlanik-nepozeljan-u-hrvats...

Tko je glasao
Tko je glasao

Hrvati se probudili: Vrhovni komadante ne ubijaj prijatelje!

Tzv. saveznici-križari su mislili da će "sređivanje stanja" u Libiji kratko potrajati: Poduprijeti pobunjenike, a oni ubiju Gadafija - plan nije uspio. Onda su počeli sa rušenjem zemlje iz zraka (kao u ex Yu i Iraku) - opet neuspješno. Onda su se usredotočili na ubijanje civila i Gdafija rušenjem mjesta gdje pretpostavljaju da živi (to smo već vidjeli za Slobu i Sadama).
Sadašnji im je plan da postave za predsjednika točno onoga koga oni žele bez odlučivanja Libijskog naroda (to imamo u Afganistanu).

Žalosno je da je vanjska politika RH postala običan američki satelit bez obzira na velike štete koji takvim načinom proizvodi. Nesvrstane zemlje primile su RH za promatrača, a ona je sada, u svezi Libije to vidimo, običan
trojanski konj i da ima i malo poštenja trebala bi izaći iz skupine Nesvrstanih ili u njoj ostati, ali izaći iz Nato-a. Ako kome još nije jasno ukupno događanje u svezi tzv. Domovinskog rata može zaključke što se zapravo desilo izvesti iz zahtijeva da naša vojska učestvuje u ubijanju dojučerašnjih suradnika u Libiji (za sporije u zaključivanju - potpitanje: što treba učiniti da za svoje osvajačko-napadačke ciljeve pridobiješ one koji će ubijati dojučerašnje prijatelje?)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naša javnost "s malim zakašnjenjem" se napokon probudila:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

„Zaustavite proces slanja pripadnika Oružanih snaga RH u misiju koja uključuje djelovanje protiv suverene Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije. Zar se želimo prodati za tuđe ekonomske i osobne aspiracije?“

„Akcije u Libiji su divljaštvo i terorizam poduprti zapadnim silama. Želimo da Hrvatska na to reagira otvorenih očiju, a ne da sudjeluje u tome. Ako već nismo pomogli, mogli smo šutjeti i stati sa strane. Mir i demokracija u Libiji ne mogu se nametnuti oružjem.“

“U potpunosti podržavamo legitimnu vlast Muammara Gaddafija. Mislimo da je libijskoj vladi trebalo prepustiti da sama okonča sukobe koji su bez upletanja NATO-a mogli završiti puno ranije. Sada u napadima stradaju civili i infrastruktura, a vidi se da udružene snage žele isključivo ukloniti Gaddafija. Njihovu želju za otimačinom naftnog bogatstva potvrđuje današnji napad na Gadaffijevu rezidenciju sat vremena nakon što je pregovarao s vođama libijskih plemena.“

„Danas se NATO pretvorio u batinu liberalnog kapitalizma, a djeca u Libiji stradavaju jer je libijska nafta među najkvalitetnijima i pristupačna obali za transport.“

Tko je glasao

Analitičari tvrde: Cilj rata u Libiji je Iran

(citat): “Glavni cilj svakog rata jest pripremiti teren za novi rat”, pisao je George Orwell. Ovih dana mnogi analitičari citiraju tog pisca i ne isključuju da je cilj “humanitarnog bombardiranja“ sjeverne Afrike zapravo − popločavanje ceste prema Iranu.

“Egipat, to je kontrola nad Sueskim kanalom. Tunis i Libija zajedno znače kontrolu nad južnim obalama Mediterana. Time se priprema apsolutna sigurnost za slučaj napada na Teheran.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/...

Tko je glasao

Jel' svima je svanula "Odisejeva zora"?

Tzv. Saveznici (hajte, molim vas, recite mi - čega su to saveznici?)

Jel' svima je svanula "Odisejeva zora"?

Jel' se zabranom "zone letanja" uništavaju i svi ljudi i tenkovi sa krilima?

Jedan je poznati svjetski intelektualac (književnik) rekao da je napad na Libiju "dio mnogo većeg plana".

Savez za napad preuzima Nato, a on znate - djeluje i u samoobrani. Dapače, oni i preventivno napadaju da ne bi bili napadnuti. Sada imaju dozvolu da smaknu ne samo što leti - već i što gmiže.

Josipović odobrava Američke tzv. preventivne napade i osobno hrabri naše vojnike u Afganistanu, a koji na sreću, imaju pancirne košulje za zaštitu od svake municije.

Jedino je iskusni Mesić spasio obraz RH. Jaca kaže "mi smo članica Nato-a i podržavamo Nato". Stajalište RH je "zaustavljanje diktatora u u bijanju vlastitih građana" (?)

Iskusni mačak Mesić ističe "potrebu za promatračkom misijom Un-a koja bi procijenila pravo stanje stvari; da je intervencija na Libiju kao ona u Iraku; razlog napada je nafta; u napadu Zapadnjaka velika su rušenja infrastrukture". Znači, marketing koji prikazuju mediji nisu prava slika stanja, a Križarima nije u interesu da se pravo stanje i prikaže.

Ministar rata kaže da nećemo još napasti nego ćemo čekati kako se stvari razvijaju, a Ameri najviše vole kad se tuku dotadašnji prijatelji, zbog čega su vladu HDZ-a i "udobrovoljili" za ulaz u američki vojni savez.

Zašto nema promatračke misije?

Ameri su objavili "da ne nemjeravaju ubiti libijskog vođu", nego ga pretpostavljam - lišiti života, a najviše vole kad to radi vlastiti narod (pobunjenici), a oni će uraditi sve da udovolje narodu.

Meni je stvarno čudno kako su mnogobrojni Evropljani do prije nekoliko mjeseci surađivali s Libijom i njenim predsjednikom, a onda se grupa napadača dogovorila za napad? Znači, oni su surađivali s "diktatorom", a znali su da ga namjeravaju prevariti i raspodijeliti plijen? Budući da su Libiji dužni stotine milijuna dolara, je li napad bio u svrhu njihovog neplaćanja duga, a i uzimanja-raspolaganja do sada od nafte zarađenog novca?

Naši radnici spasili su se od rata, ali je tamo ostalo strojeva i oprema u vrijednosti od preko 100 mijijuna dolara, a o upitnosti plaćanja računa za ugovorene i izvršene radove da i ne govorimo. Tko će platiti štetu?

Preskočio nas je Putin. Zašto je RH dobila loš bankarski, politički i ini rejting?

Tko je glasao

Nema ciljeva, pustolovina, naftni interesi, srednj. križar. rat

Bugari odustali od napada jer "nisu određeni ciljevi i sredstva", pa to predstavlja "pustolovinu iza koje stoje naftni interesi".

Putin kaže da je "zabrana leta" poziv za "srednjovjekovni križarski rat" i da je to intervencija u jednoj suverenoj državi.

Prema informacijama sa jučerašnjeg HTV1 dnevnika i radijske emisije na zg1 pobunjenici su mlada Fejbuk genaracija sa vrlo uskim pogramskim ciljevima svrgavanja Gadafija sa vlasti. Pobunjenika-oporbe ima najviše u Bengaziju, a tako je, kažu upućeni, još od vremana kraljevstva, zbog čega su i prihvatili zastavu nekadašnje monarhije.

Tko je glasao

Ciljevi

Cilj operacije NATOa je zaustaviti masovna ubojstva civila koji su se pobunili protiv Gadafijevog režima.
Glede pobunjenika slični su kao i sve druge pobune, znaju da im Gadafi ne valja, no divergentni su i nemaju jasan cilj što kada svrgnu Gadafija.

->Pointer

Tko je glasao

Tzv. Saveznici pomažu pobunjenicima da ubiju Gadafija

@Poniter
Cilj Nato-a je osvajanje bez obzira na prethodne civilne žrtve i civilne žrtve koje oni prouzrokuju svojim napadima - u to smo se uvjerili u napadima na Kosovu, Afganistanu, Iraku i na desetine ratova SAD-a po svijetu. Praksa
je pokazala da su civilne žrtve (ili materijalne štete) vrlo brzo od njihova početka napada MNOGO veće od tzv. povoda zbog kojeg su započele napad.

Jedino se slažem da "nemaju jasan cilj što kada svrgnu Gadafija", ali bih dodao da njih tu tzv. terorističko-križarsku koaliciju nije briga kakav cilj imaju pobunjenici već kakvi su NJIHOVI ciljevi. Briga se njih za narod, za pobunjenike ili nepobunjenike, siromašne ili bogate, gladne ili site, jer kad se odluče za napad - brinu se za cijeve koje su sami odredili.

Što se tiče "sličnosti sa svim pobunama" ne bih se složio. Libija ima 5,5 milijuna stanovnika, a unatoč velikih napora nisam uspio saznati koliko ima pobunjenika po broju ili postotku udjela u stanovništvu. Nerealno je očekivati da mala grupa ljudi bez natpolovične podrške u narodu može ostvariti velike promjene.

Tko je glasao

Što

Mogao bi odgovoriti, ali su moja saznanja o pobunjenicima (kao i ostalima) dosta špekulativna. Nego napiši, što bi ti napravio da si na mjestu EU i NATO predstavnika!

->Pointer

Tko je glasao

zapadnjačka demokracija, NEnasilje, civiliziranost

"....potrebu za promatračkom misijom Un-a koja bi procijenila pravo stanje stvari;..."

to bi odgovaralo imiđu EUa?

Tko je glasao

Ispravno

U skladu s imiđem bi bilo, no smatrate li da bi to bilo ispravno?

->Pointer

Tko je glasao

e moj frane! vidi se da ti

e moj frane! vidi se da ti nisi prežalio napad saveznika na agresorsku i zločinačku srbočetničku politiku koja je sijala smrt i teror na ovim prostorima. dugo su svjetske sile čekale s napadom na srbiju i zato je stradalo na tisuće civila. srbiji je trebalo dati lekciju koju nikada nebi trebala zaboraviti.

Tko je glasao

Nekad je kriterij jednostavan: ako ne surađuješ bit ćeš kažnjen

Poštovani Anonimac,
poželjno je da se komentari odnose na temu - napad na Libiju, a slučaj napada na SRJ, kao i slučaj napada na Irak spomenuti su zbog sličnosti i nisu primarne teme pa ih ti možeš pokrenuti u zasebnom dnevniku. Prema Noamu Chomskom SRJ je bombardirana jer nije dovoljno „surađivala“ za ulazak u Nato. Velikoj sili nisu potrebni kriteriji za djelovanje, jer ih sama propisuje. Nekad je kriterij veoma jednostavan: ako bez obzira na ponašanje surađuješ – dobar si, ako ne surađuješ bit ćeš kažnjen.

Strategiju, odnosno "akcioni program utjecaja" Ameri su uglavnom temeljili na posttitovskoj eri, zbog njegovog prevelikog ugleda i iskustva. Kao najlakši način slabljenja utjecaja odabrano je cijepanje teritorija bivše države, osnivanjem države na području Hrvatske, a to su već u povijesti proveli Nijemci u 2. svjetskom ratu.

Države nastaju i nestaju, a naročito na području Balkana. Interesantno je pratiti kako (će) se područja ujedinjavati-proširivati ili cijepati-smanjivati i o čemu to ovisi. U tim procesima poželjno je da nema ljudskih žrtava i materijalne štete. Primjer za "dobru separaciju" nalazimo u slučaju Češke i Slovačke.

Velike sile kroje države i sudbinu malima. One i dijele uloge pobjednika i gubitnika, a to mogu biti i nelogične situacije - da i jedni i drugi mogu biti dobri-loši i pravedni-nepravedni, gdje je i uključena najlošija kombinacija da dobar-pravedan bude gubitnik.

Velike sile stvaraju i čitav niz novih (bes)pravnih situacija tko se i kada može učiniti-otcijepiti-ujediniti (je li po kriteriju nacije ili teritorija, ekonomske razvijenosti itd.), tko će koliko, za što i kada biti osuđen-kažnjen-ubijen, jer za neke važi jedno, a za druge drugi zakoni-pravila, a neki mogu raditi što požele bez obzira na zakone-pravila-običaje-moral.

Ako Velika sila nije dovoljno sigurna u svoju moć ili želi odgovornost za uspjeh-neuspjeh, štetu-žrtve podijeliti-nagovoriti-prisiliti sa drugima, udružuje se u veće skupine koje su nazvali Saveznicima ili Koalicijama.

Kako, kada, kome i zašto tzv. Saveznici djeluju možemo pratiti, ali teško da možemo izvući jedinstvene zaključke-razloge. Nekad je razlog napada samo ispitivanje novog oružja i njegove razorne moći.

Napad na SRJ, Irak i sada na Libiju, imaju potpis istog autora i istog načina djelovanja: sankcije, izolacija, bombardiranje, ubijanje predsjednika. U svijetu uvijek ima lošijih situacija-država i gorih dikatatora-predsjednika, ali nastradaju odabrani.

Sile žele prikriti prave razloge djelovanja i uglavnom im to uspijeva zbog medijskog monopola.Tzv. spašavanje cvila ubijanjem većeg broja novih, borba protiv terorizma sa još većim terorističkim djelovanjem, spriječavanje humanitarne krize izazivanjem veće štete, hvatanje-ubijanje zločestih diktatora itd. uobičajeno su spominjani, ali očigledno neuvjerljivi razlozi.

Tko je glasao

@Frane Primjer za "dobru

@Frane

Primjer za "dobru separaciju" nalazimo u slučaju Češke i Slovačke.

Riječ je o dva miroljubiva naroda sa poviješću koja nije poznata po nekim trzavicama. Tamo nije bilo SANU-a, Načertanija i mitomana.

Države nastaju i nestaju, a naročito na području Balkana.

Samo još reci kako je Hrvatska umjetna tvorevina, reci da je kvinslinška i takozvana, da slika bude potpunija.

Kao najlakši način slabljenja utjecaja odabrano je cijepanje teritorija bivše države, osnivajem države na području Hrvatske, a to su već u povijesti proveli Nijemci u 2. svjetskom ratu.

Je li? Tko nas bre zavadi?

Austro-Ugarska nije nikome odgovarala od svjetskih sila. Ali ako moram birati, radije bi Austro-Ugarsku nego opančarsku SrboJugoslaviju.

Balkan je interesno područje raznih europskih sila. Hrvatska je naginjala više austrijskom i njemačkom a srbija engleskom i francuskom interesu uz Rusiju.

Što mi Hrvati nemamo pravo na samoodređenje? Zar nam je potreban vanjski utjecaj, da bi se mi sitnozubani odlučili na samoodređenje?
Ne dovodim u pitanje određene vanjske faktore, ali Jugoslavija je ionako bila osuđena na propast. Upravo zbog multikulturalnosti, multietničnosti i prevelikog srbijanskog utjecaja upotpunjenog raznim kvotama kod zapošljenja (posebno vojska i milicija), koje se ponovno populariziraju po EU naputcima i standardima, dakle ne sposobnost nego pozitivne afirmacije i podobnost.

Tko je glasao

Granice država u EU se brišu

Moj prethodni komentar bio je općenit i on se odnosi na planetu Zemlju.
Za stvaranje-nestajanje država na ovim prostorima mislio sam na prošlost dalju od Austro-Ugarske.

Svak tko to želi ima pravo da se "samoodređuje" ako mu to uspije, pa ako je potrebno na regije, općine, gradove, kuće, stanove i onda rastave bračnih zajednica. Kao i atom - na najsitnije čestice. Naravno, poslije toga slijedi ujedinjavanje (RH u EU, planeta Zemlja, Sunčev sistem itd.). U zajednici Evropskih država granice i države nisu više bitne, postaju prostor na kojem se bolje ili lošije živi.

Nekima to "samoodređenje" nikako ne uspijeve: Baskija, Irska, Kurdi i dr. Poželjno je da "samoodređenje" svima donosi korist.

Tko je glasao

Za stvaranje-nestajanje

Za stvaranje-nestajanje država na ovim prostorima mislio sam na prošlost dalju od Austro-Ugarske

Hrvatska na ovom prostoru nije od jučer, mi smo ovdje od 7. stoljeća.

Tko je glasao

I prije 7. stoljeća se živilo na ovim područjima

Mislio sam na granice prije "stoljeća sedmog" tj. prije dolaska Hrvata na ova područja.

Tko je glasao

Gadafi

je bogatstvo otimao samo za sebe ! Nije dijelio profit s narodom :((

Provinciopolis

Tko je glasao

i to mu je feler, inače, ako

i to mu je feler, inače, ako si čitao njegovu The Green Book pisanu sedamdesetih prošloga stoljeća - nema zamjerke - opisao je društvo jednakosti , dakle budućnosti. Moja jedina zamjerka toj knjizi je što je , pišući o ženama i muškarcima, akcent satavio samo na njihovu biologiju izostavljajući intelekt - ljudi nisu samo biološka, već i umna stvorenja s pravom na samoostavrenje. A to znači, podjela poslova od kuće do parlamenta ili komiteta, te jednake šanse za sve. Ukratko, poštivanje ljudskih prava.

Tko je glasao

Libija

@provi, vjerojatno si mislio na ovo:

Gospodarstvo Libije većinom ovisi o naftnom sektoru gospodarstva koji čini oko četvrtinu ukupnog BDP-a zemlje. Praktički je cijeli izvoz ove zemlje vezan za naftu. Zbog visokih prihoda od ovog sektora i malog broja stanovnika, Libija ima jedan od najviših BDP-a po osobi na afričkom kontinentu. Prihodi od prodaje nafte omogućili su libijskim vlastima uspostavljanje visoke razine socijalne sigurnosti za građane ove zemlje, pogotovo na području obrazovanja i stambenog zbrinjavanja. Početkom 1980-ih, Libija je bila jedna od najbogatijih država na svijetu, s BDP-om po glavi stanovnika puno većim od mnogih zapadnih razvijenih zemalja.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Libija

Tko je glasao

:)) ne baš :))

Mislio sam na Gadafijeve privatne račune i narod koji govori o tome da živi na rubu egzistencije pitajući se pritom "kako je to moguće uz silne resurse kojim njihova Država raspolaže" - nije li to osnovni uzrok pobune ili je možda riječ o ubačenim provokatorima koji lažu za interese Kapitala !?
Moglo bi se ovu libijsku socijalno-statističku politiku sagledat i kroz prizmu privatne imovine građana Hrvatske pa bismo lako mogli zaključit kako prosvjednici baljezgaju jer nam je dobro :)

Provinciopolis

Tko je glasao

provinciopolis

Može li neki linkić ili neki citat na te zahtjeve prosvjednika i izjave naroda koji govori da živi na rubu egzistencije, ili si sve izmislio?

Tko je glasao

Josipovićev istup

na tv- u ti ide u tom smjeru da narod prosvjeduje jer je kao gladan, pa pošto stvarno nije gladan ona g-đa Ankica veli da će gladovati iz prinpica

sve dobro...

Tko je glasao

Dakle ako nemam link onda lažem !? :))

Ne znam i neda mi se tražit isječak s TVa u kojem se govori upravo o tome jer mi je to much svih tih infoa koji mi bombardiraju glavu pa se trudim da ju održavam čistom :))) od sile bombardiranja "savezničkog" :))), ali ne izmišljam bez obzira kaj nemam link :)
Možda bi me ti mogao motivirati da ga nađem ukoliko bi podastrijeo neki link koji me demantira ne tu temu tj.razloge pobune...

Provinciopolis

Tko je glasao

Ja sam se potrudio i našao to

Ja sam se potrudio i našao to što sam našao o Libiji. A i nekako svi ljudi koji su radili u Libiji a koje znam tvrde isto. Tako da bi me stvarno zanimalo odakle ti baš te informacije.

A naravno - argument "ja to znam, ali nemam pojma odakle" je prilično jak. I naravno - ti nešto izvališ iz glave, a onda ja moram tražiti kontra-argumente. Vrlo inspirativno :)

Tko je glasao

A kako da ja sad

nađem baš taj link ( ako uopće postoji negdje sejvan ) iz baš te emisije i sa baš te televižijon kad niti znam koja je emisija bila niti znam koja televižijon u stotinjak priloga na temu Libije ako ne i više !?
A wikipedija bi mogla i ažurirat podatke :)) 1980 - kao da pričamo o ex YU jer nam je tad bilo dobro bez nezaposlenih i stambeno smo bili zbrinuti i BDP je bio super... Sada je jedno, a nekad je bilo nešto drugo...

Provinciopolis

Tko je glasao

ažurirajmo wikipediju

Mislim da wikipediju pišu... ljudi :) Ali ok, neki podaci su joj strogo enciklopedijski. No - definitivno mi se ne čini da su razlozi tipa "narod je gladan u ovom slučaju". Uvijek kada na vlast dođeš revolucijom - imaš nezadovoljnu manjinu. A još kada vidiš da se svi susjedi bune - i uspijevaju u svojim pobunama - prilično je logično da pokušaš i ti. A pretpostavljam da ljudima i nepotizam može snažno ići na živce.

Tko je glasao

@provinciopolis

bez obzira na istinitost tvojih tvrdnji to ne moze biti opravdanje za vojnu intervenciju.

pobogu, pa onda bi netko i nas trebao, ako se nastavi ova politika, opravdano bombardirati!

Sanaderu i ekipi su vec nasli ogromne svote na bankama u svicarskoj i diljem svijeta..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci