Tagovi

TV urednici i rat

Kolovoz /rujan 91. ,gradić Petrinja je već jednom rušen ,vođene su borbe ,tenkovi iz kasarne "Vasilj Gaćeša" pod komandom tada pukovnika Slobodana Tarbuka su izlazili u gard i rušili , te se vratili nazad .
Kolone izbjeglica u autima ,obitelji ,mala djeca na jastucima ,uplakane žene.

Danima sam ih propuštao. Naime , bio sam određen sa svojom grupom kod drvne industrije ,tvornice Finel ,negdje na pola puta između Siska i Petrinje sa sugestijom ,zapovjedi da eto ne bi smijeli izbiti na raskrižje cesta Sisak-Sunja-Petrinja.

Bili pregovori i civili , narod pozvan da se vrati u Petrinju. Na radiju smo čuli pukovnika Tarbuka i vladinog povjerenika ne znam sada kako se zvao ,mislim Vujić. Slobodno se vratite kućama ,jamči se sigurnost / bezbjednost.

Jedan dan doveze se k nama u džipu general Bobetko. Pričamo malo ,shvaća da se radi o pretežito domaćim ljudima ,slabo naoružanim i zaključuje ( valjda ) da ne možemo zaustaviti ozbiljniji napad u smjeru Siska. Nekoliko tromblona i zolja -pješačko i osobno naoružanje.

U roku 3 dana dolazi oko 200 ZNG , svježe mobilizirani rezervisti ,imaju i nešto protuoklopa. Okolo ,u Komaevu i Sunji se već uvelike puca. Dolazi ,pokraj nas uredno u koloni prolazi , prema Petrinji oko 50 policajaca iz Zagreba odjevenih u sive odore ,naoružani puškama i pištoljima.

Oni bi valjda trebali zauzeti stanicu policije u Petrinji ili negdje oformiti Policijsku postaju, budući je zgrada demolirana.
Kasnije saznajem da nisu ni ušli u Petrinju nego se rsporedili u selu nadomak.

Uglavnom, tako par dana ni rata ni mira.

PRESS

Sjećate se da su tada auti u kojima su novinari ,a i neki u kojima nisu bili novinari ;)) imali na prednjim,zadnjim staklima istaknuta slova PRESS.

(Ruskim novinarima to nije pomoglo http://www.sisak.info/forum/showthread.php?8984-Kako-su-Srbi-ubili-ruske...

Kasno poslijepodne jednog kolovoškog dana ,čuje se gdjegdje rafalanje ,dolazi u svom stojadinu pokojni ŽH ,koji je donirao svoj kamiončić a kojeg smo napunili plinskim bocama i određenom količinom TNT-a.
Imao je ključeve od istog kamiončića,naređeno mu je da nam javi da se iz smjera Petrinje kreće kolona JNA i da ima tenkova i da naveze kamion na cestu i zapali fitilj ( kordu ).

Međutim ,on je kamiončić dovezao samo do ruba ceste ,iskočio iz istog ,sjeo u svog stojadina i zdimio u pravcu Siska.

Naravno ,nije palio fitilj jer osobno sam računao prema dužini fitilja da se isti zapali kad se prvo vozilo u koloni poravna s jednim prometnim znakom cca. 150 m udaljeno.
Međutim ,nema nikakvih vozila na vidiku.

Raspoređujem 14 dobrovoljaca desno i lijevo od ceste na predviđena mjesta , dajem zapovjed da nitko NE PUCA BEZ VEZE.

Njih četvorica i ja smo već imali vatreno krštenje i njih zadužujem za kumulativne tromblone i zolje. Ja ostajem na cesti.

Čekamo ,čekamo ,čekamo. Sumrak.

Na oko 8oo-1000 m iza blage uzvišice i zavoja primjećuje se rotacijsko svijetlo. Čuju se vozila. Zaključujem da nema tenkova ( to se ne možeš zajebati) i
dovikujem svojima da nema tenkova ,da se malo opuste.

Nazirem kolonu koja se kreće vrlo ,vrlo sporo 20-30 /h.

Prepoznajem BOV transporter ( borbeno oklopno vozilo pješadije) i još neka vozila -kampanjole ,uvaze.
Pipam po sebi, provjeravam torbicu s tromblonima ,pipam gdje su mi bombe , torbicu sa rezervnim okvirima sa streljivom , na već razvučenoj zolji povlačim kočnicu i naslanjam je na vreće s pjeskom.
Dečki će čekati da ispalim prvu zolju a onda će oni otvoriti vatru.
Kanim ciljati BOV ,kad se povučem u zaklon nakon paljenja korde ,imam oko minut ,minutu i pol.

Duboko udahnem i ruka mi padne na bedreni džep u kojem imam dalekozor. Moj mali ,lovački.
Ništa ne misleći ,izvadim dalekozor i kroz njega pogledam.

Prvo vozilo ispred BOV-a je osobni automobil a na prednjem staklu velika slova PRESS.
Doviknem svojima da nipošto ne pucaju ,da ima civila i novinara i da moram zaustaviti kolonu ,pa budemo vidjeli.

Izlazim na cestu i stajem na bijelu crtu. Imam vremena navući fantomku.
Pušku postavljam tako da mi je kundak AP "CZ" (vlajna) oslonjen na lakat a cijev okrenuta u zrak ,otkočeno ,na rafalno.
Lijevom rukom sa uključenom baterijskom svijetiljkom počinjem micati gore -dolje.

Kolona usporava i staje. Prvo vozilo sa PRESS je ispred mene oko 30 m.

Iza njega BOV sa vojnikom na kupoli koji sjedi iza spregnutog BROVINGA kalibra 12,7 mm.Vojinik ima maskirnu odoru i šljem sa vizirom.
Cijev Brovinga drži valjda maksimalno u zrak.
Prilazim. Vojnik pokazuje dlanove ,tj. pokazuje mi da ne drži oružje u rukama.
Imam već iskustvo s mladim vojnicima JNA i znam da ne žele borbu ,posebno ne s onima odjevenim u zeleno koji imaju fantomke ili crnozelenim bojama ukrašene face.

Usmjeravam se na PRESS automobil i spuštam cijev prema vjetrobranskom staklu. Kroz spušteno staklo vrata od suvozača glavom,rukama i tijelom provlači se civil ,mlati rukama ,dlanovima u križ i viče:
NE PUCAJTE ,NE PUCAJTE NOVINARI

Prepoznajem Denisa Latina koji je tada izvješćivao iz Siska ,za volanom je bio ,nisam 100% siher ,ali mislim Tihomir Ladišić.

Od kuda vi ,pitam. Iz Petrinje radili intervju sa Tarbukom. Kuda ,pitam dalje.
U Zagreb ,kaže Latin.
Okrećem cijev prema koloni i pitam: A iz koje su ovi redakcije?

To nam je pratnja do Siska. ,kaže Latin.

Maknem se u stranu ,pokažem rukom i kažem :Prolazi!

Pogledam mitraljesca na brovingu ,podigao je vizir i uslijed silnih farova ,žmigavaca i dr. vidim golobradog momka 20-21 g.
Pozdravim ga vojnički lijevom rukom ,pošto mi je u desnoj puška ,on mi se osmjehne ,nekako žalosno .
Pomislih ,nekoliko trenutaka ti i ja smo bili jedan drugom SMRT.

Pored mene prođe motorizirana jedinica snage dva voda možda i četa ( satnija ), nešto osobnih vozila sa JNA reg.tablicama .

Budući mi nitko nije javio ništa o nekakvim novinarima i vojsci uzimam Motorolu i javljam : Navucite ježeve. Skidam fantomku ,vadim lovačku pljosku sa viskijem i sazivam ekipu.

Naime ,iza mene na oko kilometar ,kod crkve nalazi se slijedeća otporna točka sa ekipom poput moje s tim da oni oko sebe imaju i satniju garde.

Navukli su ježeve i protutenkovske mine. Zaustavili ih i svi su se predali bez borbe. Naime ,nije se dopustilo da tako naoružani uđu u Sisak. Novinari su odmah pušteni.
Svi vojnici su bili naoružani automatskim oružjem.

Pušteni su kućama ili kuda je već tko htio. Znam da je jedan kapetan bio negdje iz bjelovarskog kraja ,Hrvat. Tražio je samo da mu se omogući telefonski poziv ,da javi ženi i djeci ,gdje su već bili ,da bježe.

Da li su trebali što napraviti u Sisku ,zaista ne znam.

Sutradan je avion raketirao onu crkvu gdje su zaustavljeni kojom prilikom je zapaljena ,a dva su policajca ranjena.

Pravi fajt je uslijedio par dana kasnije.

Uglavnom, Denise ukoliko ovo budeš čitao ,znaj da se slučajno tamo zadesio netko slabijih živaca ne bi te danas a i prije smijenjivali kao urednika i zajebavali kao novinara ,te ti nametali cenzuru;-))

Komentari

@drvosjek, pa ti si bio tada

@drvosjek, pa ti si bio tada zapovjednik mom bratu? Da ne povjeruješ kako je svijet mali!
P.S. Što znaš o onim 200-litarskim bačvama koje su vam dopremili kao barikade preko ceste uvjerivši vas da su u njima PTmine a kasnije je ustanovljeno da su u njima bili komadi obična betona i piljevina (drvena, ne željezna)?

Tko je glasao

Mislim da znam

na koga misliš. On je bio u jednoj drugoj jedinici i znam za takav slučaj.

Meni se isto bilo dogodilo slično što @robot dolje opisuje. Toga je bilo dosta ,jer kako su padale "jna" kasarne iz skladišta se stvarno svašta trpalo na kamione i slalo na prve crte.

Zasigurno je bilo i podmetanja i sabotaža ,ali i amaterizma.

Međutim ,bilo je i fingiranja . PVC cijev "glumi" netrzajni top i sl. ,hehe ,lažno mitraljesko gnjezdo na pruzi pa ga avion pogodi raketom ...

Snalazili smo se.

sve dobro...

Tko je glasao

bilo je i fingiranja . PVC

bilo je i fingiranja . PVC cijev "glumi" netrzajni top i sl. ,hehe ,lažno mitraljesko gnjezdo na pruzi pa ga avion pogodi raketom ...

A da vidiš bombardiranja četnika plinskim bocama iz poljoprivrednog aviona, usred noći... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

lepa sela lepo gore

" PTmine a kasnije je ustanovljeno da su u njima bili komadi obična betona i piljevina (drvena, ne željezna)?
"
ima još bolji, ja sam vukao sa svojim zapovjednikom kilometar bačvu koju smo otvorili na nešto prije prve crte kako bismo minirali neki mostić i i otkrili da su školske. narkići bi rekli, uvalilo nam zajeb. sada mi je to smiješno, onda baš i nije, nosiš žuto obojane mine, a nije uskrs.

Tko je glasao

premda

nisam imao "zadovoljstvo" boraviti tamo početkom devedesetih vrlo dobro znam šizofrenu situaciju u kojoj su se našli naši ljudi. nas stotinjak su poslali da reguliramo promet, pa smo naletili na motoriziranu brigadu iz knina; nevjerojatno je de je poginulo samo 6 ljudi. moj dobar prijatelj je bio u zg-z specijalnoj od početka, bio je u legendarnom autobusu na plitivcama; u rijetkim prilikama kada prilično popijemo uzgred spomene u kakvim su sranjima početkom devedesetih sudjelovali, počevši od ilegalnih transporta oružja koje su razvozili po policijskim postajama jer nismo imali oružja, pa do svakojakih sranja po sjevernoj hrvatskoj, posebno banovini gdje su braća srbi bili prilično dobro organizirani i naoružani.
ti momci uz običnu policiju su primili prvi udar jugoslavenske soldateske kada su bili najjači, a bili su vrlo loše naoružani i opremljeni. bilo koje selo u krajini imalo je više oružja od neke policijske uprave...zato kada čitam kretene koji pišu o dogovorenom ratu, malo se raspizdim, volio bih da sam ih vidio u prvim linijama, garantiram im da ćirilicu i ekavicu ne bi mogli slušati i gledati desetljećima....sada je malo lakše, vrijeme, vjera i stotinjak litara žestice i lošeg vina u pravilu relativno dobro resetira ludu glavu.

Tko je glasao

@drvosjek Rambo Drvosjek?

Drvosjek, pa ti si bio pravi Rambo!?? Bolji bi ti naslov dnevnika bio: "Kako je Rambo Drvosjek spasio glavu Denisu Latinu??"
Sve mi nekako dođe žao da i ja nisam sudjelovao u ovom strašno ozbiljnom ratu??
Ova rečenica je antologijska:
"Pomislih ,nekoliko trenutaka ti i ja smo bili jedan drugom SMRT.
Usput, NISAM ZNAO DA SU LOVAČKE PLJOSKE S VISKIJEM BILE DIO RATNE OPREME??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

ti o ratu znaš samo iz filmova i knjiga. Budi sretan zbog toga.
Nisam spasio samo njega taj dan ,nego dosta njih.
Obzirom na dojavljeno ,da nisam slučajno dodirnuo džep i sjetio se dalekozora ,pucali bi bez upozorenja i vjerovatno ih masakrirali.

Nemam afiniteta ( a ni potrebe ) ,ni sposobnosti da ŽIVIM od pisanja ,pa me tvoja kritika moje stilske figure ne tangira.

Da ostanemo u tvom stilu ,moram ti reći da je Rambo -fikcija- ,ali on ti je u odnosu na mene kao kišna glista u odnosu na kobru ,hehe.

Glede cuge ,a čuj ako znaš piti možeš piti koliko hoćeš.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

I veliš genera Bobetko?
A kojoj je vojsci tada Bobetko pripadao, ako se zna da se HV pridružio tek po međunarodnom priznanju Hrvatske?
Jedino ako govoriš o njegovom sinu Ivanu, samo on nije bio general!?

Tko je glasao

Jankov sin je bio

predsjednik Kriznog štaba za Sisak i Baniju ,a Janko je ,kada sam ga taj put vidio imao maskirnu odoru bez oznaka ,sam se dovezao nekim džipom .

Mislim da tada još nije imao nikakvu formalnu dužnost , nego je kao general u mirovini pomagao savjetima.
Mislim da je on savjetovao pojačanje ljudstva na pravcu Petrinje.

sve dobro...

Tko je glasao

Aktn-taška-man

Mislim da bi bilo pošteno da se revaloriziraju djela Malog Bobetka i njegove koordinacije svega što se dešavalo na Baniji u vrijeme njegovog presjednikovanja Kriznim štabom. Naravno ne samo Baniji nego i Panoniji (hotelu za nepoznavatelje Siska).

U taj paket ide i sve ono što se dešavalo oko pada Kostajnice bespotrebnog stradanja branitelja 1991.

Pad Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. godine

leddevet

Tko je glasao

Bobetka juniora

nisu baš ozbiljno shvaćali ,srećom.

Hrv.Kostajnica ,kad se pogleda s odmakom ,nije se mogla održati i pala bi kad tad u ondašnjem omjeru snaga.
Pomoć koja je upućena iz smjera H.Dubice naišla je na jak otpor u mjestu Rosulje i iz BiH,odmah preko Une. Nisu se mogli probiti ,došlo je do povlačenja u neredu .Kasnije je pala i H.Dubica.
Preko brda (Bobetkova verzija ) zaista se moglo doći s nekim snagama ,ali bi se zapravo i te snage unaprijed žrtvovale. Ušli bi u grad i što onda ,ušli bi u klopku.

Naime ,da bi se održavala bilo kakva sigurna veza za dostavu (mostobran) bilo bi potrebno angažirati velike snage koje se tada nije imalo.

Lederer nije trebao ići s dečkima u izviđanje jer izviđači mogu svaki čas naići na zasjedu.

sve dobro...

Tko je glasao

Otac i sin

Koliko je tko Bobetko malog ozbiljno shvaćao bi trebalo povezati u onim aferama koje su netragom nestale, vjerojatno ne želeći prljati starog generala. Iskreno ne znam i ovo su samo nekakva logička razmišljanja.na koja je možda mogao odgovoriti Đuro Brodarac da ga se pitalo naravno.

Općenito obitelj Bobetko ne bije baš dobar glas i ovo je stari Vonta izgovorio u tom smilsu:

Zvonko Ivanković Vonta o svom partizanskom suborcu
Bobetko je tipični špekulant i prevarant koji je zbog karijere otišao u partizane kao što je 1992. postao katolik i priklonio se Tuđmanu

A što se Kostajnice tiče ona je bila dodjeljena rezervnom policijskom sastavu koji je po svemu bio neakdekvatan za obranu tako isturenog položaja bez ikakve sigurne veze s pozadinom. Nisu imali niti oružja niti znanja za tako zahtjevan zadatak i to je trebalo biti jasno onome tko je rukovodio obranom Banije.

leddevet

Tko je glasao

@leddevet

Oni u Kostajnici su imali sreću što među njima nije bilo "heroja" poput Blage Zadre da "preuzme odgovornost", jer da je, možda nitko od njih ne bi preživio.

Tko je glasao

Klimaš s čim imaš

Kostajnicu je branilo nešto domaćih i rezervne policije iz Zgb.a. Okolna sela mješano stanovništvo. Bosna odmah preko Une na domet praćke.

Pričao mi je jedan da je vidio jednu kartu na zidu na dosta važnom mjestu ,gdje je crvenim crtama bilo označeno (iskrižano) ono što je već palo ,a plavim ono što se drži.
Kostajnica je bila označena crvenim ,s tim da je taj bio u tom uredu 4 dana prije pada grada.

Znači ,dobro njušiš i solidno si informiran. Nije se moglo i predajom se ljude spasilo.
osim one koji su pobijeni.
Mnogi domaći dečki su se izvukli kroz šumu i preko brda pješice.

sve dobro...

Tko je glasao

Dečkima iz Slavonije,koji su

Dečkima iz Slavonije,koji su stigli na to bojište, netko je savjetovao/naredio da odu iz toga pakla, budući da će uskoro biti opkoljeni, zatim zato što uopće nisu poznavali teren, a ni gdje su koje linije, te da je "sve već gotovo", da je Kostajnica pala/pada.

Spominjali su nekoga zapovjednika koji im je rekao da što prije odu, jer nema nikakve šanse da se nešto napravi, da je teren već izgubljen, da spašavaju same sebe.

Za svoje živote zahvaljuju tome nepoznatome i ako si možda to bio Ti ili netko od tvojih- prenesi im da ih dobro pamte, jer su se živi vratili braniti ovaj dio Slavonije, koji poznaju.

Pozdrav!

Tko je glasao

Nisam ih ja upozorio

@Petra ,znam tko je.

Taj je umro par godina poslije OLUJE od raka u 45 -oj godini.

sve dobro...

Tko je glasao

Tužno

Žao mi je zbog prerane mu smrti. Mnogi od nas mu zahvaljuju i dan-danas.
Tužno!

Tko je glasao

Banijski mrak

Dečkima iz Slavonije,koji su stigli na to bojište, netko je savjetovao/naredio da odu iz toga pakla
Za ovo nisam čuo i to je zapravo strašno. Došlo pojačanje kojima su rekli da mogu ići doma, a ove tamo tko šiša. Kaos čisti koji su nažalost neki platili glavom.

leddevet

Tko je glasao

Bili su najbolji, iako ne i nepogrješivi

Nije strašno, jer je HV bila u nastanku. Nije ona imala vremena, poput JNA, sedamdeset godina se uvježbavati.
Ta ljudi su se javljali dobrovoljno, dio hrvatskih kadrova došao je iz JNA, nije se znalo kome se može vjerovati, a kome ne.

Ovo samo pokazuje kako se hrvatski narod borio kako je znao i umio, s nedovoljno naoružanja i s velikim srcem da sačuva svoju Domovinu.

Ti bi sada polemizirao, zašto svi nisu bili doktori vojnih znanosti, koji su došli s West Pointa.
I Blago Zadro i mnogi drugi hrvatski borci, nisu se spremali za rat u miru, ali ih je rat promovirao u vojskovođe, vodovođe i već koju su formaciju vodili.
Možeš ti govoriti s prezirom, ali u svakome ratu ima vojnih i drugih pogrješaka, dobri i loših ljudi, sposobnih i nesposobnih.

Ni Hitler nije stigao poslati pojačanje u Staljingrad, a i Lenjingradu je trebalo godina da im se pošalje pojačanje s druge strane i oslobodi ih stiska neprijatelja. Bilo je gradića i sela u Rusiji, koje se nije moglo braniti.

I Custer je pretrpio poraz jer mu na vrijeme nije stiglo pojačanje.
A i da je, ako bi mu sudbina bila kao Custeru i njegovim vojnicima, potrebni su pametni ljudi da na vrijeme kažu, ne ulazite u obruč.

Kako je to čudno: toliko su hvalili srpske ratnike i njihovo ratovanje, koje je poraženo gotovo u svim ratovima, a Hrvatima i RH zamjeraju svaku izgubljenu bitku, pogrješku. taman bili i deseterostruko slabije naoružani! od neprijatelja, a o srpskim "uspjesima" gotovo ni riječi.

Svaki hrvatski privremeni gubitak teritorija i ljudstva nazivaju izdajom i sličnim epitetima, a ne ratnim usudom, ratnom nesrećom, jednostavno rezultatom ratne operacije, a srpske prešućuju, kao da ih nije ni bilo.

Sve mi se čini da i ti patiš od toga sindroma: "Hrvati su morali biti bezgrješni u ratu, po svim pitanjima, kako bi se opravdao velikosrpski poraz i kako bi lisice rekle da je grožđe bilo kiselo.

Shvati: Hrvati ,i takvi kakvi su bili u DR, bili su najbolji jer su otimali i kupovali oružje,obučavali i pripremali ljude, ne desetljećima prije rata, već u samome ratu i jer su i uz to znali pobijediti,

Tko je glasao

Prodavačica boze

Deder ppetra,

Ne prodavaj mi floskule oko nečeg o čemu nemaš pojma. Očito da ti tamo nitko nije stradao i zato možeš govoriti takve kretenarije.

leddevet

Tko je glasao

Prodavač brlje

Sve ti je u naslovu komentara!

Tko je glasao

Nek susjedu krepa dijete

Sve ti je u naslovu komentara!
Jedini problem da su to samo imbecilne parole bez ikakvoga sadržaja što znači da je sve u tvom naslovu ali i da nema ničega u tvom naslovu.

leddevet

Tko je glasao

Bratstvo i jedinstvo

Mnogi domaći dečki su se izvukli kroz šumu i preko brda pješice.
Izvukli su se oni koji su znali koja su hrvatska naselja, a koja srpska. One koji to nisu znali pojeo je mrak i to je nešto što se nije smjelo dogoditi.

Pitanje je naravno tko je o tome trebao skrbiti?

leddevet

Tko je glasao

Gledaj L 9

U vojnoj terminologiji to se zove -

- povlačenje u neredu

Bilo je puuuuno amaterizma. Primjerice ,ja sam bio u JNA solidan VES koji ti daje određene temelje. Naravno ,nisam imao ambicije ganjati vojnu karijeru i znao sam da je moj domet -
nešto oko narednika ,rekli bi u JNA -vodnika.

Ničeg se nisam plašio više od toga da imam za zapovjednika nekog glupana koji će me strpati u neki kamion / autobus i poslati u smrt.

Primjer:https://sites.google.com/site/savostrbac/dragansanader

Poginuli 17 i jedan preživjeli bili su svježe mobilizirani gardisti. Nisu imali lozinke i odzive ,znakove raspoznavanja,nisu imali sa sobom domaćeg koji poznaje i ljude i teren ,nisu imali veze sa svojim zapovjedništvom itd ,itsl.
Metež.

Ovi što su ih zarobili imali su maskirne odore i dvije trake za glavu. Na jednoj su traci imali srpski grb ,a na drugoj šahovnicu ,po potrebi samo promjene traku.
Nema linije nego gradske borbe ,gdje su ovi bolje poznavali grad Petrinju jer su iz okolnih sela i grada ,a ovi iz Posavine.
Znači ,zarobili su ih na prevaru ,ali vojno gledano , legitimno ratno lukavstvo.
Pobili su ih već zarobljene što baš i nije legitimno.
Odgovornost je na komandi naše brigade ,ali što reći -svi su bili par dana prije mobilizirani.

Gledao sam ih kad su dolazili ,istrgnuti iz obitelji i s posla . 90 % ih je bilo naoružano običnim tandžarama.
Ovima što su zarobljeni i pobijeni podijelili su 3 dana ranije automate ( češke kalašnjikove)
i proglasili ih specijalnom jedinicom ,moš si mislit.

Bez ikakve prethodne obuke. Nije se imalo vremena.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ma pij viski koliko hoćeš, i votku, vino i žesticu he, he... ali ne znam da li je to dobro raditi u ratu?? Gledaš kroz dalekozor i vidiš - dvostruki broj neprijateljskih vojnika...? No, sad je mir i možeš vidjeti samo dvije žene (ako si oženjen).
Mir i dobro!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ma ne Ljubo -ZNG-e i MUP-ovci

Ma ne Ljubo -ZNG-e i MUP-ovci su tada konzumirali samo košer hranu i piće... :):):):):)

Tko je glasao

@otpisani Njam, njam - sve košer???

Pijani oni, pijani vi, plus dosta droge na obje strane...krasno, baš košer!
Ipak jedno pitanje: Ako ste vi, sudim po pojedinim upisima, bili tako kaotični i neorganizirani, kakva je bila JNA, koliko moćna i jaka, koju ste vi pobijedili...??
Drugo, ako nekoga zanima dogovaranje u ratu, neka malo pogleda intervju akademika Dušana Bilandžića koji u detalje opisuju pegovore sa srpskom ekipom (tri bezuspješne runde) o podjeli Bosne i Hercegovine! Posebno je nevjerojatna Bilandžićeva priča o "padu" Bosanske Posavine!!
I dok ste vi mnogi govna jeli na bojišnici politički vrh je krojio ratna zbivanja za stolovima ili u šetnjama te zelenilom i razgovorima u četiri oka ( Milošević - Tuđman, Karađorđevo). Ili se je to UDBAŠ I KOSOVAC Bilandžić uvukao u sam političku vrh Hrvatske???
A jesu vas zahebali, jer, gle, što imamo danas - za koji mjesec EU u kojem ćemo biti manje samostalni nego u "tamnici naroda" SFRJ, da sada o bijedi većine hrvatskog naroda ne razglabamo!
Sve, KOŠER?????

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo, nudim rakijicu, kavu i

Ljubo, nudim rakijicu, kavu i kolač! Kao i svaki dobar domaćin!:):):):)
Samo sa domaćima raspravljam o temama koje želiš raspraviti a tebe se uopće ne dotikavlju, navedene pd naslovom:
@otpisani Njam, njam - sve košer???

Tko je glasao

@otpisani

Je, samo i isključivo "košer", zabilježili ste to i svojim čuvenim budnicama poput:

"Tko je drugi, ja sam prvi,
Da pijemo srpske krvi?"

"Mi ustaše ne pijemo vina,
Samo vrele krvi od Srbina!"

Pitam se bude li vas ipak ponekad sram, a onda odmahnem rukom jer da ste imali srama, ne biste radili to što ste radili, niti se hvalili onim čega se svaki čestit čovjek gnuša.

Tko je glasao

"ujo i čedo "

Ajde @ Feniks da te malo nadupunim.

Za vrijeme ni rata ni mira preko motorole smo se znali zajebavati ,a jedni od drugih udaljeni 100-400 m.
Često smo slali i potpuno privatne poruke. Recimo ,kod mene smo preko Save ,91. prebacili ženu i dijete jdnom viđenijem četniku.
Žena mu je Hrvatica i iskazala je želju da ide preko Save s dijetetom.
Naravno ,on je želio da mu žena i dijete dođu.

Dogovor se odvija na pruzi na pola puta između položaja. Dolazi on i jedan naš.

Svaki vodi jednog snajperistu i ako se dogodi jednom nešto ni drugi neće preživjeti.

Na 100 m skidaju opasače sa pištoljima. Srbin donosi litru šljive a Hrvat konzerve pive.
Dogovore se i dogovor se ispoštuje. Sutradan mu je prebačena žena i dijete.

Preko motorole i dr.radio stanica skraćujemo vrijeme pa se zezamo.

"Ujkane ,javi se ,ne spavaj"- "Aj čedo u pičku materinu". "Najebemti se matere ,ujo"
"Puši kurac čedo"

To mu dođe kao uvod. Onda počinje ozbiljnije.

"Jel ujo ,imate li mjesta u toj vašoj nezavisnoj ,zgurali smo vas oko katedrale"

"Čedo ,razlika između tebe i Lesi je u tome što se Lesi vraća kući ,a ti nećeš"

"Samo dođite ,jedva vas čekamo" itd . itsl.

Pošto sam znao da ih je tridesetak boraca poginulo u Pounju na potezu Dvor :Kostajnica ,dolina Une ,smislio sam stih:

"Pored rijeke Une srpsko meso trune"

Onda on uzvrati: "Ej Hrvati al ćemo vas klati kad nam Slobo iz Srbije svrati"

Orginal spominje kralja Petra ,napomena :@drvos.

Onda dobije nazad:"Teče Sava mutna i krvava po njoj pliva mrtva srpska glava"

Onda on: Ej ustaše neka neka duboka vas jama čeka"

I tako par sati ,svaku noć.

Onda oni nama da nas čeka Bleiburg ,mi njima da jel istina da traktore voze na jestivo ulje jer nemaju nafte i sl. zajebancije.

Ti stihovi koje ti već više puta navodiš su ništa , benigni kakve smo mi jedni drugima poruke slali.

Specrat ,što ćeš.

Međutim ,kakve su oni zločine radili ,mi smo bili pravi vitezovi ,bar ovdje na sektoru Sjever.

sve dobro...

Tko je glasao

@Feniks, oprosti, ali Ti

@Feniks, oprosti, ali Ti stvarno nisi normalan! Gdje su u i kada pjevane te "budnice"?
Možda i jesu ali od onih koje ste ti i tvoji infiltrirali i ubacili u naše redove, prastari udbaški trik a pola GS je bio zapravo vaš kadar i straojugoslavenska udbaška đubrad, da ne govorim o nekim najbližim Tuđmanovim suradnicima.
Možeš ovdje balavurdiji i dječurliji prodavati takve priče ali ne i meni jer znam o kome i čemu se radi.
Pitam se bude li vas ipak ponekad sram, a onda odmahnem rukom jer da ste imali srama, ne biste radili to što ste radili, niti se hvalili onim čega se svaki čestit čovjek gnuša.
Pojasni ovu shizofrenu konstataciju, prosim lijepo.
Uostalom, nije ni potrebno da objasniš meni jer tako i tako nisam te struke koja bi tebi mogla pomoći.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci