Tagovi

Tužim Hrvatsku na European Court of Human Rights


Uz pomoć većeg, stručnog i međunarodnog pravničkog tima pripremam tužbu protiv RH na Europskom sudu za ljudska prava temeljem Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koju je Hrvatska ratificirala u listopadu 1997.

Smatram da su mi dosadašnjim postupcima države: kako izvršne vlasti, podjednako pravosudne i sudske, povrijeđena prava i slobode iz članaka 6., 8. i 10. navedene Konvencije.

Pojedini hrvatski građani upozoravaju me da se i na tom sudu događaju slične stvari kao na našima: opstrukcija izvršenja pravde, uslijed djelovanja određenih lobija, ali vidio sam i dokument iz Europske komisije koja je zainteresirana da joj se dostave svi relevantni podaci o istom kako bi, ustanovi li se da su navodi točni, EK djelovala da se problem otkloni.

Jedan od povoda koji me nagnao na pripremu tužbe protiv RH jest opstrukcija Vlade RH da se formalnim razlozima onemogući saslušanje Vesne Škare-Ožbolt kao svjedokinje u postupku za naknadu štete koji sam protiv države pokrenuo koncem 2005. (Pn-6608/05.).

Zadnje ročište u tom predmetu bilo je 12. 02. 2007., a novo do sada nije zakazano jer Vlada RH nije ispoštovala zaključak sutkinje Tanje Hučere (na tu činjenicu ćemo se pozvati kad budemo objašnjavali razloge zašto tužimo po članku 6. Konvencije):

Sud će službenim putem od Vlade Republike Hrvatske zatražiti od iste , na prijedlog punomoćnika tužitelja, da od nadležnih državnih tijela Republike Hrvatske zatraži oslobođenje Vesne Škare Ožbolt od obveza čuvanja tajne vezano uz sadržaj prezentacije Franje Tureka kojoj prezentaciji je ova svjedokinja bila nazočna kao jedinoj prezentaciji kojoj je nazočila u svojstvu tadašnjeg Ministra pravosuđa Republike Hrvatske, a što je prezentacija iz ožujka 2004. godine., a za potrebe dopunskog svjedočenja i iskazivanja svjedokinje Vesne Škare Ožbolt na okolnosti sadržaja prezentacije Franje Tureka, a vezano uz predmet ovog spora imajući u vidu navode tužitelja iznesene u tužbi i dosadašnjem tijeku postupka da se dio predmetne prezentacije odnosio na tužitelja kao novinara kao i na druge novinare.

Po stizanju odgovora Vlade RH odluka suda uslijedit će pismeno kao i o dokaznim prijedlozima stranaka.

Posl.broj : VII- Pn-6608 -05., Zapisnik od 12.2.2007. o održanoj glavnoj raspravi kod Općinskog suda u Zagrebu, sutkinja Tanja Hučera

U među vremenu je došlo do prepiske između suda, Vlade i jednog od mojih odvjetnika u tome predmetu, Luke Šuška:


Moguće je pogledati i pdf

Odvjetnik Šušak se pozvao na činjenicu da je svjedokinja rekla da je bila nazočna na toj prezentaciji u to vrijeme i da Vlada mora o tome imati informacije. No Vlada je opet, početkom ove godine izvijestila sutkinju da i dalje ostaje pri svom stavu da neka joj se dostavi broj državne tajne i autor prezentacije. Sutkinja je o tome usmeno na hodniku suda u travnju obavijestila Luku Šuška.

Kako ja ne znam pod kojim brojem se vodi državna tajna (Prezentacija), a i da znam broj ne bih ga dostavljao jer bi me DORH opet osumnjičio da odajem, pronosim državne tajne, kao što je učinio kada sam tajniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Tomislavu Matijeviću, dostavio dokument POA-e u kojem me se spominje u kontekstu državnih neprijatelja koji dezinformiraju javnost o boravištu, tada odbjeglog generala Ante Gotovine.

Zato sam zadužio odvjetnika Šuška neka preda podnesak sudu u kojem će tražiti od sutkinje Hučere da ona pošalje zahtjeve: Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost HS-a i DORH-u, da joj dostave potrebne podatke koje traži Vlada da bi mogla osloboditi čuvanja službene tajne Vesnu Škare-Ožbolt, jer je iz dokumenta koji sam 2005. dobio od tadašnjeg predsjednika Odbora, Ivana Jarnjaka, sasvim razvidno da Odbor i DORH raspolažu "Prezentacijom", pa da znaju pod kojim se ona brojem vodi. Uostalom, Jarnjak je naveo da je autor prezentacije Franjo Turek, pa je pola odgovora Vladi, koja se gradi slijepa, već dadeno, samo iz Jarnjakova dokumenta:

Jarnjakov dokument dostupan sudu u pdf-u

Odem ja 23. svibnja na Općinski sud vidjeti stanje spisa, odnosno je li zakazana kakva rasprava u ovom predmetu, poslan novi dopis, uveden Šuškov podnesak, ali mi u pisarnici vele da je spis u uredu sutkinje Hučere. Popnem se do nje na šesti kat i nije bilo ni 13,30, a vrata ureda zaključana. Dan ranije su bili "Duhovi". Dan kasnije počeo vikend. Hm?! Ovaj tjedan ću iznova otići na sud vidjeti je li se stvar pomakla s mrtve točke.

A nije nikakva vijest, da mi spominjani saborski odbor, kojem je na čelu SDP-ovac Ranko Ostojić još nije odgovorio što njegovi članovi misle poduzeti povodom moje najnovije predstavke vezano za maltretiranje SOA-e za Karamarkova mandata, odnosno kako Odbor gleda na činjenicu da je Vijeće za civilni nadzor sigurnosno-obaještajnih agencija, sa svoje strane, javio kako SOA nije kršila moja prava i slobode.

Usporavam li ja približavanje RH euroatlantskim integracijama kako piše Karamarko, a s čime se slaže Bajić ili to rade dužnosnici, službenici i sabornici "Lijepe nam naše"?
Update: Povodom pokušaja ubojstva kolege Dušana Miljuša, večeras sam mailao brojnim kolegama:

Žao mi je Duška i nadam se da se dobro oporavlja. Na zadnjem sastanku Zbora istraživačkih novinara, na koji sam bio pozvan, raspravljali smo o njegovu slučaju, odnosno o tome da poslodavci ne štite novinare istraživače već ih još izlažu ili mafiji ili gubitku posla. Pa umjesto da mi izlazimo na ulice s bejzbol palicama, predlažem, ali tko mene uzima za ozbiljno, da se pokrene opći štrajk novinara kako bi se prije svega poslala poruka poslodavcima i vlasti. Mafija je tu najmanji problem. Ne bi je ni bilo da nije u sprezi s vlasti i nekim medijskim poslodavcima. Najvažnije je da se Duško oporavi, ali bojim se da će sve ostati na kratkotrajnoj medijskoj buci (tipičnom hrvatskom licemjercju kad je riječ o svakovrsnim atacima na novinare). Svojedobno sam Vas sve upitao trebam li prijaviti kao prijetnju poruku na blogu "jedva čekam da te netko likvidira, pa mi se na to javila jedna kolegica i jedan kolega, da trebam. Od drugih nisam ni odgovor dobio. Eto piše se da je Duško i u zadnje vrijeme dobivao prijetnje, ali da ih nije prijavljivao. Zašto, upitajmo se!

P.S. Ovo je pokušaj ubojstva, nešto daleko ozbiljnije od navodnoga atentata na Ivu Pukanića, a još nisam vidio da je predsjednik Stjepan Mesić reagirao kao što je reagirao za svog prijatelja iz saune, Ivu Pukanića.
Dok se HND bude bavio sam sobom, ovakve stvari će se nastaviti događati, a mnogi ćemo napustiti profesiju. Bolje i to nego ju izdati tako što ćemo držati glavu u pijesku.
P.P.S. Online izdanje Nacionala uopće ne donosi vijest o pokušaju ubojstva Duška Miljuša. Nije li to indikativno?!

Komentari

Eto piše se da je Duško i

Eto piše se da je Duško i u zadnje vrijeme dobivao prijetnje, ali da ih nije prijavljivao. Zašto, upitajmo se
Očito se Duško previše približio glavi kriminala.
Sada se pokušava stvar prebaciti na mafiju onu uličnu. Ne vjerujem da su ga prebili "operativci s ulice" to je djelo višeg nivio u koji svakako spadaju vrhovi policije i odvjetništva. Novinar nije prijavljivao pretnje policiji i odvjetništvu kada su oni u igri. Istraživao je proizvodnju oružja u hrvatskoj što nije sitno đeparenje već krupni posao. Krupne poslove nadziru krupne ribe koje opet upravljaju korumpiranom hrvatskom vladom, policijom, odvjetništvom i sudstvom.
Imamo primjer prebijenog Rađenovića, čovjek prijavio kriminal USKOKU koji je, oćito, obavijestio drugu stranu koja ga prebila i zamjenila na radnom mjestu. Za policiju i USKOK sve je gotovo. Njihov posao odradili tipovi s palicama.
Stoga treba prvenstveno tražiti odgovornost Bajića, šefa policije i njihovih ministra. Potpuno je za građane svejedno dali su oni nesposobni ili pokvareni, kriminal ih je nadrasao.
U Hrvatskoj nema oporbe, sve je korumpirano i zato je vrijeme da na ulici tražimo uspostavu pravne države. U protivnom svi ćemo doći na red da nas omekšaju palicama.

Tko je glasao

Ne vjerujem da su ga prebili

Ne vjerujem da su ga prebili "operativci s ulice" to je djelo višeg nivio u koji svakako spadaju vrhovi policije i odvjetništva.

Evo mog nastavka:

Mafijaši o kojima je Duško najčešće pisao, prali su novac od trgovine oružjem, drogom i ljudima, trgujući nekretninama po Zagrebu. To je čak na jednom HHO-ovom okruglom stolu izjavio prof. dr. Josip Kregar. Ne treba pogađati tko u zagrebačkoj vlasti nadzire trgovinu nekretninama. Stoga bi trebalo prosvjedovati, osim pred zgradom Vlade (ministar Rončević ne zna tko je Duško Miljuš, a policija samo unatrag godinu dana nije razriješila ni jedno mafijaško ubojstvo), i ispred Vile Zagorje (jer neki ljudi iz kriminalnog miljeaa o kojima je Duško pisao posjećivali su predsjednika države) nego i pred zgradom Gradskog poglavarstva.
Na isti način je nedavno pokušano ubojstvo Igora Rađenovića, direktora Zagrebačkih cesta.
U Zagrebu je danas opasnije nego li u Chicagu 30-ih XX stoljeća, ali nitko na sjednici zagrebačke Gradske skupštine nije imao primjedbi na izvješće o stanju sigurnosti šefa gradske policije Marijana Tomurada, za kojim se, inače, vuku repovi još iz vremena dok je šefovao u PU Vukovarsko-srijemskoj, tromeđi na kojoj se najviše šverca ljudima, drogom i oružjem.
Na očevidu ubojstva Davora Zečevića našli su se Marijan Tomurad i ravnatelj policije Marijan Benko. Policijski načelnik Gojko Marković u emisiji "Otvoreno" Mislava Bage u kojoj je gost bio i Duško Miljuš, kazao je da je u istragu od samog početka uključena i Karamarkova SOA. A najškakljivije Miljuševo otkriće vezano za ubojstvo Zečevića kazivalo je da je policija napravila propust što ga nije štitila jer je znala da je nezadovoljan odnosom svojih bivših mafijaških partnera i da bi mogao reći pokoju opasnu za njih.
Je li u otkirvanje pozadine pokušaja ubojstva kolege Miljuša opet uključena SOA-a, čiji je šef Tomislav Karamarko godinama bio povezan sa suvlasnikom EPH Ninoslavom Pavićem?!
...
Licemjerno je od glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea što svu odgovornost za ovaj napad svaljuje na leđa policiji, a smjenjujući zimus Duška s mjesta urednika crne kronike nakon što je počeo dobivati prijetnje zbog tekstova o ubojstvu Davora Zečevića, prva je leđa svome novinaru okrenula vlastita redakcija. U redu, Pleše je tada još bio glavni urednik Slobodne Dalmacije, a ako mu je stalo da se nepravda ispravi neće se zaustaviti na demagoškim izjavama o krivnji policije nego će tražiti od svog poslodavca Ninoslava Pavića da upotrijebi svu svoju moć da se napadači i naručitelji ovoga pokušaja ubojstva privedu pravdi. Pavić je to u stanju, ako želi.
...
45lines, 03. 06. 2008.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

legendo, ne ide ti digitalno

legendo, ne ide ti digitalno podcrtavanje... na tvom blogu je također loše ispalo ono preko usta, stavi pravu crnu maramu, neka te supruga slika... :)

'stručnjaci' vele da si se našao između dvije vatre - Mesićev i Ivin dio SOE... pametno da vani pokušavaš to razmotat... a izbori se bliže...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci