Tagovi

Tutorijal o čitanju novosti br.1: sanaderovi tragovi

Za ovu prigodu, iskoristit ću portal jutarnjeg lista. Ovaj put neću spominjati mane i komično ozbiljne propuste iste stranice, nego ću se samo krenuti njihovom alatu za pretraživanje.

Dakle, počet ćemo na slijedećoj adresi:

http://www.jutarnji.hr/search?phrase=sanader

Dobili smo 10 stranica rezultata. Rezultati su složeni vremenski, najnovije vijesti prve, pa ćemo početi od 3. stranice.

 1. Prvi naslov koji upada u oči:
  Premijer Sanader na konferenciji Yalta European Strategy
  13.07.2006

  Svi znamo zašto se europa zanima za ukrajinu. Zbog plina. Ukrajina je doživila totalni face lifting u medijskim napisima onog trenutka kad su zapadni agenti instalirali prozapadnu vladu i marionetu Juščenka. Prije predstave u kojoj su ga ruski tajni agenti navodno neuspješno pokušali ubiti, ali su uspjeli tek napraviti mu ožiljke na licu, da svi vide da su ga pokušali ubiti, Ukrajina je bila azijska država za europske medije. Nakon te "narančaste revolucije", Ukrajina je u razmaku od dva dana postala slijedeći kandidat za članstvo u europskoj uniji. Ključan preokret se desio kad su odlučili okrenuti izvoz plina prema europskoj uniji. Taj plin bi trebao putovati između ostalih, i novim plinovodom preko našeg teritorija, kao i srpskog teritorija.

  U ukrajini se održala konferencija za "Europsku strategiju", pogodimo čega, i pogodimo tko je bio prisutan.

 2. Premijer ide u Beograd radi mjesta u Skupštini Srbije
  13.07.2006

  hrvatski premijer Ivo Sanader idući tjedan dolazi u drugi službeni posjet Beogradu gdje će se sastati sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom.

  Sanader u posjet Beogradu stiže 21. srpnja, a kako prenose Večernje novos ti, od Koštunice će zatražiti da srbijanska vlada osigura jedno zastupničko mjesto za predstavnike hrvatskog naroda u srbijanskoj skupštini.

  Da, baš je zbog jednog mjesta u srpskom parlamentu išao.

 3. Sanader odveo Stoibera na kulen, štrukle i fuže
  13.07.2006

  Nakon službenih radnih obaveza tijekom dana, bavarski premijer Edmund Stoiber završio je u srijedu posjet Hrvatskoj večerom u restoranu Okrugljak koju je za njega i izaslanstvo organizirao premijer Sanader.

  Ma je li moguće, od cijelodnevnog posjeta, koji se nije desio zbog turističkih potreba bavarskog premijera, nego, pretpostavit ću, energetskih potreba bavarske i njemačke, marljivi hrvatski novinari zabilježili samo da su se političari nažderali ko prasci. Super. Živjelo slobodno novinarstvo!

 4. Sanader u Kijevu: Hrvatska se ne želi izolirati od regije
  14.07.2006

  Po običaju, najbitniji dio teksta je stavljen na kraj, i reduciran do neprepoznatljivosti:

  Ukrajina i EU ustanovile su Akcijski plan, a zemlja se nalazi na samo korak do članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Premda najavljen, predsjednik Viktor Juščcenko, zbog krize vlade, nije uspio stići na konferenciju, ali je njegovu poruku u kojoj moli sudionike za "potporu aspiracijama Ukrajine da postane punopravnom članicom Unije" prenio prvi čovjek Ureda predsjednika Oleg Ribačuk.

  Izgleda da se Ukrajincima baš i ne čini da im iz europe kroz Juščenka dotiče med i mlijeko.

 5. Sanader u utorak 45 minuta s Blairom o EU i gospodarstvu
  14.07.2006

  Ni riječi o temi sastanka. Da, naravno, Sanader je išao lizat cipele Blairu da ovaj kaže kako želi rvacku u europskoj uniji. Onda će Sanader opet pobjedonosno i samouvjereno, s okusom kreme za cipele u ustima izjavit kako je izvojevao još jednu afirmativnu rečenicu od europske "gospode". A s obzirom na zadnji blairov skandal oko financiranja stranke, i prodavanja lordovskih titula, možda ga je Sanader tražio savjet, kako dalje suptilno financirati svoju stranku, jer je podijelio svu imovinu hrvatskog naroda, više neće imat šta za dijelit.

  Naravno, ja ću ponovno pretpostavit da je tema sastanka bio europski plinovod, i družba Adria.

 6. Sanader s Blairom i poslovnim ljudima iz Cityja
  16.07.2006

  Ovo mi je najdraži danas pročitani članak. Pogledajte molim Vas što je naslov članka, a zatim probajte nabrojati rečenice koje imaju ikakve veze sa tim istim naslovom. Evo ih, obje:

  • Dvodnevni posjet Londonu hrvatskog premijera Ive Sanadera i njegov prvi službeni bilateralni susret s britanskim premijerom Tonyjem Blairom otkako je na položaju predsjednika Hrvatske vlade, potvrda su uzlazne putanje hrvatsko-britanskih odnosa u posljednje vrijeme.
  • Sanader će se u Londonu sastati i s poslovnim ljudima. (Hina)
 7. Blair: Ispunite kriterije i ulazite u EU
  18.07.2006

  Ponovno, prvo mazanja oči čitateljima izjavama tipa:
  "Da, ovo je povjesni posjet kojeg sam JA, IVO SANADER napravio za državu hrvatsku, jer je Blari, veliki bjelosvjetski političar izjavio da možemo u europsku uniju kad ispunimo uvjete." . (nisu se sjetili spomenuti, koji bi to uvjeti bili).

  Ovo je važan događaj za Hrvatsku jer sam od tako uglednog svjetskog državnika dobio uvjeravanja kako više nema nikakvih smetnji ili političkih blokada na hrvatskom putu prema EU - izjavio je naknadno Sanader.

  Šteta što nema političkih blokada, znači da su nas naguzili koliko su htjeli. Najbitniji dio je, naravno, na kraju:

  Nakon razgovora s Blairom, hrvatski je premijer posjetio londonski City, gdje je razgovarao i s gradonačelnikom Davidom Bruwerom. O važnosti te institucije najbolje govori podatak da se u Cityju godišnje “okrene” nekoliko tisuća milijardi funti. Londonski City je financijski centar svijeta, pa čak i premijer Blair svake godine svoj glavni vanjskopolitički govor objavljuje upravo u povijesnom uredu gradonačelnika Cityja.

  Treba li uopće sumnjati da se u ovo vrijeme tamo raspravlja o ičemu vezanom uz hrvatsku osim o energentima i prirodnim bogatstvima.

  "Da, dobit ćete stogodišnje koncesije na naše vodne rezerve. Družba Adria se aktualizira u predizbornoj kampanji, da se ne primjeti u medijima. Ok. Ne, narod je kod nas vrlo glup. Ne, uvjeravam vas... Dobro. Dobro. Ali, slušajte, meni nije dosta tih 0.4%. Da, da. Onda u hdzovu kampanju još desetak milja. Može. Eto ga, čujemo se. Uuu, kako dobar wc."

 8. Hotelski lanci Plaza i Starwood dolaze na hrvatsku obalu?
  19.07.2006

  Polančec, kad već nije uspio ukrasti Liburniju, sad će dogovorit izgradnju golf terena koji su ekološki masakr lokalne prirode, te naravno, nekoliko superluksuznih hotela u kojima će smanjiti nezaposlenost poslovima čistačica i konobara. Upravitelji hotela će biti stranci, neupitno. No, to je ovdje manje bitno. Idemo dalje.

  Na skupu u Bank Of England bilo je govora i o javno-privatnom partnerstvu kao modelu ekonomskog razvoja u kojemu Britanci imaju iskustva. Tijekom ove jeseni, najavio je Sanader, u Hrvatskoj će biti organizirana i međunarodna konferencija o JPP na koju će doći i britanski predstavnici.

  Ma ne mogu vjerovati, Sanaderov "new deal" će biti skrojen po mjeri britanskih krvopija. Javno će biti hrvatska država i korumpirani lopovi, a privatno će biti britanski privatnici. U partnerstvu nema mjesta interesima treće strane, naroda, pa će narod da popuši bezglavo. Opet skrećem s teme.

  Iako se protekla dva dana u Londonu razgovaralo još i o brodogradnji, energetici, pa i o gradnji golf-terena, konkretni poslovni dogovori ostavljeni su za drugu priliku.

  Aaaa, tu smoo. Nisam puno fulao, zar ne. U brodogradnju se ne razumijem previše (još), pa ću samo napomenuti da je energetika ključna točka, sad je već sve vrlo očigledno.

 9. Sanader u petak u Subotici
  19.07.2006

  Ovdje nema rečenica vrijednih citiranja. Sanader otišao Koštunici prenijeti dojmove, zahtjeve, ultimatume i cijene koje je dobio u Londonu.

 10. Sanader i Koštunica: Spaja nas vjera u ujedinjenu Europu
  21.07.2006

  Ako je itko sumnjao da sam promašio u svojim hipotezama, poslije ovog konačnog argumenta, i najsumnjičaviji bi se morali složiti. Pazite ovo:

  Sanader šalje Blairu izvještaj o Beogradu

  Hrvatski premijer Ivo Sanader, kako doznajemo, dogovorio se u Londonu sa šefom britanske vlade Tonyjem Blairom da će ga diplomatskim putem izvijestiti o sadržaju svog današnjeg razgovora sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom u Beogradu.

  Taj dogovor pokazuje koliko vodeći europski politički krugovi očekuju od Hrvatske u stabilizaciji regije, posebno u pogledu utjecaja na demokratizaciju i reforme u susjednoj Srbiji.

  - Hrvatska želi biti i već jest lider u regiji, a premijera Sanadera u Europi drže političarem od povjerenja, rekao je glasnogovornik vlade Ratko Maček. Nakon što je u Londonu Sanader najavio da će Hrvatska na svaki način pomoći Srbiji u hvatanju ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, njegov današnji posjet Beogradu imao je veće značenje od običnog protokola. (N. J.)

  Imao je itekako veće značenje od običnog protokola.

 11. Sanader razgovarao s Borisom Tadićem
  21.07.2006

  Ponovno ništa za citiranje. Bilo je u Londonu poruka izgleda i za Tadića, on je, isto kao i Mesić bitan za glatko provođenje stranih naloga.

 12. Beogradski mediji ističu Sanaderovu podršku nastavku integracije Srbije u Europu
  22.07.2006

  Za kraj, ovdje možemo pročitati sve naslove srpskih dnevnih novina, koje ponovno prešućivanjem lažu o stvarnoj temi sastanaka. Ispiru mozgove glupoj masi, isto kao što naši mediji rade našoj glupoj masi.

Eto. Za prvi tutorijal dovoljno.

Komentari

Sanader

Pa Sanaderova dostignuća su uglavnom na međunarodnom planu, premda kada ti to ovako prezentiraš ispadne da obavlja tuđi posao?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci