Tagovi

Turizam za bedake

Glupost prva:

Dakle, više manje svake godine ista priča, potvrdu da stvarno nadolazi ljeto dobijemo kad se odjednom na televiziji pojavi u natprosječnim iritantnim količinama ministar Bajs (ili koji je već bio/la) i zatim najprije čedno, a zatim sve učestalije reklame koje svih nas pozivaju da ljetujemo na Jadranu (našem djelu naravno). Nizanje predivnih slika predivnih krajeva i predivnog mora uz uvijek istu primisao: koliko to košta i čemu to služi jer tko u Hrvatskoj ne zna da imamo prelijepo more? No očito postoje oni koji misle da takvi postoje i da za takve treba ulupati svu tu lovu. Ma stvarno bih volio znati da li ijedan gost naš domaći je došao na naš Jadran zato što je vidio tu i takvu reklamu a inače je kanio ići na Waikiki?

No pustimo to i glupost koja je neuništiva, pogledajmo dalje što nam "katedrala duha" i svi "papirnati poklonci" dalje serviraju. Tu sad imamo projekcije, predviđanja, booking, turističke sajmove i "med i mlijeko" koje će ove godine teći najviše u povijesti od stoljeća -7. na ovamo. Imamo tako brojanje automobila (nije ni važno da li ulaze ili izlaze), dužine kolona, stand up komediju naše premijerke. Neizvjesnost raste i svi smo ustreptali od iščekivanja kao na glasanju za Pjesmu Eurovizije (doduše ne ove godine):
"Pays-Bas, deux points!".

Očito da je i ove godine sudbina države u rukama stranih osvajača, sad i više nego željenih (ma što smo prevrtljivi, malo tjeramo najprije Nijemce i Talijane, a sad Srbe, a malo ih zovemo!?). Posebno nam je važna, zapravo najvažnija, njihova namjera da spavaju što više kako bi se ostvarila ta toliko važna noćenja. (Ma što ne brojimo i popodnevne pižolote i stvar bi se poduplala!?).

Zapravo mi smo nevjerojatno drag narod kad se toliko veselimo što će neki strani vlasnik hotela i/ili strana banka zaraditi, ili što će neki naš iznajmljivač zaraditi nešto € na svojim 5-6 apartmana. Ovi drugi su mi čak i dragi, neke poznajemo, neki su čak i članovi naše zajednice (pozdrav i čestitke) i stvarno mi je drago da zarađuju no da se baš toliko svi veselimo je ipak neobično, bar se meni tako čini. Ne vidim da se isto tako svi veselimo kad nam dostave mlijeko i kruh u naš dućan, a ipak je te krave netko pomuzao i taj kruh netko ispekao. Ma da, ovi zarađuju devize, znam, ali to oni zarađuju a ne Štef ili Marica koji rade u mljekari ili sirani, pogotovo što znamo da će ti turisti jesti uvozni sir ili piti hrvatsko mlijeko od uvoznog mlijeka u prahu. No recimo da je ipak bolje da se veselimo nego da tugujemo. Bolje je za turizam!

Glupost druga:

Nedavno je osvanuo članak srcedrapateljnog naslova: Bračani očajni: Nakon požara i kiše uništava ih inspekcija. Ma nevjerojatno, birtaši puštali glasnu muziku i maltretilali svo susjedstvo i ovi im zabranili da rade, a nije da nisu znali da to što rade nije u redu. Ajme propasti, ode nam turistička sezona, ubiše noćni život u Supetru! Doduše ima tu jedna nejasnoća: kako da brojimo noćenja kod ovih koji lumpaju cijele noći?

No zaustavimo se sad tu malo i pokušajmo razmisliti što je zapravo prodavao taj birtaš ili vlasnik tog nekog sad zatvorenog kluba? Prodavao je piće, glazbu, upotrebu svog prostora, stolova i stolica i životni prostor svojih susjeda. Vjerojatno je prodavao i neplaćeno vrijeme svojih konobara koji u to vrijeme, kao niti on, nisu smjeli raditi. Jednostavno je ustvrditi da Supetar, ili bilo koje drugo turističko mjesto, treba gostima pružiti mogućnost noćnog života i zabave, no ipak bi sva ta mjesta prvenstveno trebala osigurati svojim stanovnicima ugodan život i u "tim mjesecima". U suprotnom će se desiti ono što se dešava mnogim takvim gradovima u kojima je život postao nemoguć: ljudi će otići. To se danas već desilo u dobrom dijelu Dubrovnika, mislim na povijesnu jezgru. Nesnosna gužva, galama i smrad iz gomile restorana. Ta ne postoji gori smrad nego onaj iz ribljeg restorana a prozor tvoje sobe je upravo iznad, ljeto je i tako bi rado spavali s otvorenim prozorom umjesto s upaljenom klimom koju zapravo ne bi smjeli ni postaviti u takvoj zaštićenoj jezgri.

Pitam se stvarno da li je onaj ugostitelj svjestan da u svojoj ponudi prodaje i dio života onog nesretnog stanara na katu? Zapravo mnogi nisu ni svjesni što zapravo prodaju u svom aranžmanu, a prodaju gradske zidine, palače, lijepe plaže, šume, jezera, rijeke. Sve to što zapravo nije njihovo i time što često izbjegavaju plaćati porez je još manje njihovo. Posebno je pogubno što, kao u supetarskom slučaju, prodaju svoje susjede. Je, a sigurno bi se gospodin ugostitelj jako naljutio da susjed pilar krene piliti drva u 6 ujutro.

Glupost treća:

Nedavno zbog posla sam se zatekao u bivšem HŽ-ovom odmaralištu koji danas poprima potpuno drugu namjenu i za ovaj tekst nije važno u što se to odmaralište pretvara nego je važno zašto ono više nije HŽ-ovo odmaralište?

Isto pitanje sam si postavio kad je bila u jeku afera oko prodaje Podravkina odmarališta u Pirovcu i slijedne kaznene prijave. Afera kao afera, sad na tapetu SDP, sad HDZ. Vadi se prljavi veš, a ako nije prljav, nastoji ga se uprljati. Sve standardno dosadno i kao i uvijek bez nekog posebnog kraja. No zanimljivo je pitanje zašto se to, kao i ovo HŽ-ovo odmaralište i mnoga druga, prodalo? Zašto u tim odmaralištima više ne mogu ljetovati obitelji koje more ne mogu vidjeti niti na jedan drugi način? Jednostavna pitanja na koja ide i očigledan odgovor: "Tko j*** radnike i sve one koje nemaju love!"

Očito da je radnička klasa i pripadna neotesana dječurlija nezgodan element koji kvari naš tako lijepo zamišljeni elitni turizm: onaj od škampi i brancina divljaka. Nema više ni socijalne države i socijalističkih firmi koje su imale rezervate za te i takve, tzv. "radnička odmarališta". Turizam kakvog smo stvorili je postao preskup za nas i kavu na Stradunu više ne piju Dubrovčani jer 15 ili 20 kn je stvarno pretjerano. Zapravo Dubrovčani više ne obitavaju na Stradunu jer tamo više nema gotov ničeg za njih. Napustili su ga što svojevoljno, što zato što su istjerani isto kao što će se desiti u Supetru ako ne shvatimo da nam je važniji onaj koji tamo živi od turista koji bi htio lokati u 2 u noći. Stvarno ne moramo skidati gaće pred svakim turistom osim ako nam je upravo to zanimanje.

Bilo je govora o turizmu u nekoliko posljednjih dnevnika i bilo je i pitanje kakav turizam trebamo. Vrlo jednostavno, trebamo turizam kojeg si može priuštiti prosječan stanovnik ove države jer turizam treba prvenstveno nama ne samo kao iznajmljivačima nego i kao onima koji trebaju odmor. Ovaj drugi bogati turizam je turizam u kojemu neki drugi zarađuju na nekim drugima, a mi to možemo gledati samo preko ograde. Jedno od pravila u turizmu, ako gledamo na državnom nivou, je da dobar dio turista trebaju biti domaći turisti i u takvoj konstelaciji je najbolja zarada, omjer uloženog i dobivenoga. Ova preostala rješenja bez domaćeg gosta su u pravilu nestabilna i sklona zamoru kao što se desilo s hotelskim kompleksom Haludovo na Krku.

Dakle nije samo pitanje čije je Jadransko more, nego je pitanje čiji je turizam. Ovo kako smo sad stvari usmjerili vrlo brzo neće biti naš.

leddevet


P.S. 18.08.2011. - Iako sam kod slikice stavio napomenu koja je vidljiva kad se na nju stavi miš upozoren sam da mnogi to ne čine i ovim putem dodatno obznanjujem za sve one koji to nisu učinili da kliknu na slikicu.

Komentari

Sličica...

ti je odlična!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

obiteljski pansioni - turizam po volji gosta

umjesto bilo kojeg komentara spomenut ću slučaj obiteljskog pansiona iz biše juge na lastovu. pokraj samog mjesta lastova u jednoj uvalici, nisam sigurna da li se zove lučica, bio je pansion koji je radio po volji turista i bio je dupko pun. to je doba kad su na lastovo mogli doći samo domaći gosti. mjesto u pansionu se je moralo rezervirat nekoliko mjeseci, pa skoro i godinu dana unaprijed, iako je u to doba bio skup za običan džep. tajna og pansiona se je krila u potpuno domaćoj kuhinji - riba koja je ulovljena tu noć u moru , a ako je bio slba ulov onda je poslužila i riba iz frizera. jedine kupljene stvari su bile obično ulje, sol, šećer, brašno mlijeko (ako niste volili kozje). sve ostale stvri su dolazile iz vrta vlasnika pansiona ili vrtova susjeda. maslinovo ulje je isto bilo doaće. u cijeloj toj priči je zgodno što su si gosti večeru radili sami. tako im se je više sviđalo. domaćin, t. vlasnik pansiona je samo napunio frižider s potrebnim stvarima za večeru - domaće povrće, riba iz mora.

u današnje doba se u istri, ne na obali, može naići na pansione u kojima ssve što je na stolu je domačeg proijekla. ako nije iz vlasnikovog vrta onda je iz susjedovog. čitavo selo radi za vlasnika pansiona. pansion je uvijek pun. rezervirat se mora nekolik mjeseci unaprijed.

navela sam dva primjera u kojima je vidljivo kako su vlasnici pansiona prepoznalo kako je njihovim gostima potrebno nešto više od samog sunca i mora. gosti su zadovoljni i cijena koja je poprilična im ne smeta jer za nju dobiju puno više nego da su otišli negdje drugdje i potrošili čak i više novca što za apartman, što za vanpansionsku potrošnju - jer cijene su prilagođene deranju gosstiju a ništa im ne dobit za uzvrat.

w. ;)

Tko je glasao

mozda nije direktno vezano,

mozda nije direktno vezano, no mi imamo ogroman problem ne samo sa bajsom i ostalim vizionarima, vec i sa gradanima.. koji bi rado iznajmljivali apartmane ali ne i ulagali ili se trudili u svojoj drustvenoj zajednici.. bla bla..

kod nas je sema ocita. probam sam, pa ak ne ide, mora drzava intervenirati

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=135049
Zavodljivi kapitalizam U ranoj fazi tranzicije prešutno je prihvaćeno stajalište koje su ovim prostorima širili misionari MMF-a, Svjetske banke i EBRD-a prema kojemu treba prekinuti sa socijalističkom praksom da građanin rješenje svojih životnih problema očekuje od države. U mnogim tadašnjim dokumentima, pa i papagajskim istupima domaćih apologeta Washingtonskog konsenzusa, naglašavalo se: ‘Građanin mora preuzeti odgovornost za svoju budućnost i budućnost svoje obitelji.’ Danas se mnogi koje je zaveo sirenski zov neoliberalnog kapitalizma nastoje odreći spomenutog privilegija. Pokazalo se da individualna briga za egzistenciju baš nije posebno veselje. Sve je više onih koji bi da odgovornost za njihovu ekonomsku sigurnost opet preuzme država.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mjenjajte stvari....

Dobar Dnevnik, no vrijeme socijalizma je iza nas. Nakaradne pojave navedene u Dnevniku su činjenice. Mjenjajte ( mo ) ih, tko vam ( nam )brani ?! I ovaj Dnevnik je jedan mali prilog promjenama. No, to nije dovoljno. Za mnogo stvari u R.H smo si sami krivi. Nismo se šteli mešati. Ili još bolje, jurišali smo sami "na vjetrenjače". Neorganizirano.

Tko je glasao

Zapravo mi smo nevjerojatno

Zapravo mi smo nevjerojatno drag narod kad se toliko veselimo što će neki strani vlasnik hotela i/ili strana banka zaraditi, ili što će neki naš iznajmljivač zaraditi nešto € na svojim 5-6 apartmana.

Što radi splico sa viškom novaca koji mu ostanu u džepu nakon što je platio sve obaveze. Moguće ih pojede ili loži kamin s njima. Naravno da ne, on prvo nakon sezone ode u Gorski kotar udahnuti malo friškog zraka, onda zovne lokalnog građevinara da mu preuredi apartmane, onda pošalje dijete zubaru, pa zovne brojčeka da mu napravi projekt novog pansiona,...... Hoću reći da gotovo sav prihod od turizma ostaje u sustavu i svaka kuna treba nas sve veseliti. Mene jednako vesele kune koje je splico "stavio u džep" kao i one koje su završile u proračun. E da je nama 100 000 iznajmljivača kojima lova kipi iz đepova.

Vrlo jednostavno, trebamo turizam kojeg si može priuštiti prosječan stanovnik ove države jer turizam treba prvenstveno nama ne samo kao iznajmljivačima nego i kao onima koji trebaju odmor.

Tu valjda nedostaje veznik i između riječi trebamo i turizam. Bez njega ova je rečenica teški promašaj.

Tko je glasao

profitabilnost

turizma je puno niža nego što se misli i za to nam banke jako teško daju kredite. Bilo bi lijepo kada bi imao zimu koju si mi ti isplanirao ali biti će puno štedljivija.
Pošto sam, hvala ti Bože, još u velikoj gužvi ne mogu naći članak u kome se u promil objašnjava uloženo i povrat novca u turizmu. No zapamtio sam bitan detalj. Hotel sa 4 zvjezdice i sa cijenom od 100 eura krevet treba biti najmanje 160 dana popunjen da bi bio u plusu.
Ja sam kao privatni iznajmljivač apartmana malo u boljoj poziciji jer upošljavam manje ljudi ali imam i manje troškove. No pošto sam većini javno objasnio moje poslovanje mogu i ovom prilikom.
Radimo jako dobro i punio smo preko 100 dana (hrvatski prosjek oko 50). Prosječna cijena je 20 eura za ležaj što na 35 ležaja što kada se pomnoži sa 100 daje maximum 70 000 eura prihoda.
Idemo na rashode. Imao sam sreću pošto je zemlja moja djedovina. Da sam nju platio ova kalkulacija bi bila u startu u minusu. Imao sam i nešto svoga novca pa sam od banke uzeo "samo" 222 000 eura. Samo jer objekt ima nekih 700 brutto kvadrata. Banci dajem pola ukupnog prihoda , 22 000 glavnice i 14 000 kamate. Da sam sve gradio njihovim novcem sve bi i išlo njima.
Onda ide država koja uzme 7 000 pdva i još nekih 7 000 svih ostalih davanja. Porez na dobit je nepoznata stvar jer ga nema zbog davanja banci i državi (prošle godine platio prvi put u 4 godine 1 5000kn!!!). Od ostalog oduzmi sve ostale velike troškove i ostati će novca za 2 prosječne hrvatske plaće.
Sada dolazim do najbitnijeg. Pomnoži 700 kvadrata sa minimum 2 000 eura i dobiti češ basnoslovnu cifru koju su mi i neki ljudi nudili (ludilo za pranje novca). Kada bi novac od prodaje oročio u bilo kojoj svjetskoj banci dobija bih sa 4% kamate najmanje 60 000 eura netto.
Zaključak. Sa financijske strane ovaj posao je besmislen.
Radimo ga zbog toga što volimo i poštujemo ovu zemlju koju sam naslijedio od mojih predaka i to hoćemo ostaviti potomcima kao što su pretci nama. Baš sam rekao profesoru Matku Marušiću sa kojim spremam jedan dnevnik o korupciji na najvišem nivou u akademskoj zajednici, kako mi ova kuća i daje sigurnost. Ako me netko počne izuzetno jako stiskati poslovno i politički zbog moga dugoga jezika lako ja ovo sve i brzo prodam. I tko će biti u minusu onda. Država ili ja. Ona će dobiti nekoga bjelosvjetskoga lupeža kojeg turizam neće zanima a ja ću otići u bijeli svijet i liječiti rane...

Tko je glasao

Kunolovac

Što radi splico sa viškom novaca koji mu ostanu u džepu nakon što je platio sve obaveze.
Hoću reći da gotovo sav prihod od turizma ostaje u sustavu i svaka kuna treba nas sve veseliti.
Zgodno je kako preskačeš mjesta gdje najveći dio love ode. Ne mogu tvrditi za splicu, no znam da ove obaveze koje si ti tako jednostavno minimizirao nisu ni malo zanemarive. MIslim da je svojevremeno sam splica spomenuo da agencije koje dovode turiste traže za sebe čak više od 50% , a te agencije nisu baš hrvatske. Nadalje, većina iznajmljivača u paketu obaveze ima i kredit kojeg su uzeli da bi sagradili ono što iznajmljuju i tu ne moram spominjati da ni te banke nisu baš hrvatske kao i da kreditni uvjeti su daleko od povoljnih.

Također, prije što neki splica pozove nekog brojceka radi nekog projekta otići će u neku banku po neki novi kredit, jasno neku stranu jer su sve takve. Doduše, još prije nego za dogradnju kredit će mnogima trebati za popravak sveg onog što se u sezoni oštetilo i dotrajalo i što treba zamijeniti i popraviti. No, krediti ili ne, sve što će novog ući u predmetne apartmane, od namještaja i pločica pa sve do toaletnog papira biti će uvozno.

Eto, tako gotovo sav prihod od turizma ostaje u sustavu i naravno da nas svaka kuna treba veseliti iako mislim da to više veseli neke druge koji su vlasnici tog sustava.

E da je nama 100 000 iznajmljivača kojima lova kipi iz đepova.
Zašto ti sebe zoveš zeleni dalmacije? Jel ti možeš zamisliti kako bi naša obala izgledala kad bi se ispunila tvoja želja?

leddevet

Tko je glasao

istovremeno smo pisali

a ti si otvorio problem o kome smo prošle godine pisali kako bi se umanji no on se povećao do suludih razmjera.
http://pollitika.com/turisticka-sezona-2011
http://pollitika.com/croatia-gives-you-five
Stavi sam ova naša dva prošlogodišnja uratka u ljetnoj prepisci sa Bajsom prošle godine. Sve se može isto napisati i ove godine.
Bajs je stranim agencijama naime promidžbe dao još više ovlasti i prostora te su te dvije jake skandinavske koje imaju i monopol na prevoz (jedna se strateški povezala sa SAS-om) podigle svoje marže na čak 70% ako se radi o aranžmanima do 500 eura. Ti novci ne vide Hrvatsku. Njihovo poslovanje i marže se lako mogu dovesti preko Vlade u red. Marža iznad 30% se dodatno oporezuje pa vi dižite koliko hoćete.
Ovdje još ima puno polu-legalnih stvari. Jedna od tih agencija je Appolo koja ucjenjuje ne samo iznajmljivaće već i ugostitelje. Ako hoćete imati njihovu naljepnicu i preporuku morate platiti 5 000 eura. Kada to dobijete i uđete u posao sa njima tek ste u problemima jer vas ucjenjuju za sve moguće i nemoguće. Ako im se oduprete skidaju vam naljepnicu i niste izgubili samo te novce već puno više.
Izutetno su bahati i naglašavaju kako nitko sa njima nije raskinuo ugovor već jedino oni.
Nije istina. Ja sam raskinuo ove zime ugovor zbog ne pridržavanja istoga. Zapravo mogu ih i imenovati. Radi se o "Novasolu", gigantu na svjetskom turističkom tržištu. Prestali su mi plaćati troškove banke što su do prošle sezone radili. I još me išli praviti majmunom da to banka samoinicijativno uzima novce. Skupilo se "užasno puno" novaca, nekih 50 eura i kada mi nisu to platili na kraju sezone, raskinuo sam pred Novu godinu ugovor što je njih stavilo u nezgodan položaj. Već su štampali 5 miliona kataloga u kojima je i moj objekt. U 3 godine rada mi nisu dali niti jedan katalog makar sam tražio da vidim kako je to oglašeno.
Ljudima koji nisu ma dobroj poziciji oni mogu napraviti posao ali se moraju odreći najmanje 20-30% realne cijene. Kada bi te agencije išle sa tom maržom dobro bi bilo svima. No oni je uduplaju. Primjer. Apartman je 100 eura noć, oni ga izdaju za 140 a vama daju 80-85. Nitko sem agencija nije srtena. Gosti brzo shvate da su ih sa stilom preveslali a iznajmljivaći gube 20 % cijene.
Apsurd je da ti Bajsovi partnari za promidžbu skoro ništa ne plate niti držćavi već sve ostaje njima i njihovim državama.
Kakve mi koristi imamo od njih? Nikakve. Treba ih obuzdati i stvarno se partnerski ponašati. Mi im još i subvenciramo avionske linije po prevezenom putniku.
Gospodine Bajs, da li vi znate što je partnerski odnos?

Tko je glasao

Itekako mogu zamisliti. Kad

Itekako mogu zamisliti. Kad bi splicama kipili novci iz džepova, u državi u kojoj bi termini održivi razvoj i održivi turizam bili svetinja, onda bi se oni časkom našli u situaciji da im država ili lokalna samouprava ne da ulagati u nove pansione, pa bi ulagali u aerodrom iza brda, industriju, poljoprivredu, ulagali bi usput sami u očuvanje okoliša, .....
I još važnije. Prvi će u ovoj državi splice shvatiti da izlazak turizma iz okvira termina održivi turizam treba hitno zaustaviti. Nakon što je država zakazala oni su jedina nada, baš ti kojima novci kipe iz džepova.
Kako vidiš što splico piše, nesreća našeg turizma je da je kolač raspodjeljen tako da splicama novci ne kipe iz džepova, pa su jedini profiteri u branši manipulatori zemljištem i prostornim planovima. Ali treba zamisliti i kako bi stvari izgledale i na državnom i na lokalnom nivou da u sustav godišnje ne uđe tih par milijardi kuna, eura ili koliko već.

Tko je glasao

Papinov lonac

Nemoj vrdati, naveo si 100.000 iznajmljivača kojima iz đ(ž)epa kipe novci i logično je pretpostaviti da su ti novci zarađeni iznajmljivanjem a ne nekim aerodromima ili industrijom jer onda ti ne bi bili iznajmljivači, bar ne primarno. E sad imaš gore splicin komentar s financijskim proračunom poslovanja i izračunaj koliko bi apartmana trebao imati svaki taj iznajmljivač da bi mu novci kipili iz džepova.

U svom sam dnevniku naveo da je turizam niskoprofitna grana, a što je i splica potvrdio, i očito da si taj dio preskočio.

leddevet

Tko je glasao

Uhvatili se vi za brojku koju

Uhvatili se vi za brojku koju sam napisao a koja je trebala samo pomoći u izražaju. Taj isti splico, kad bi država odlučila, te povukla nekoliko poteza, mogao bi uz to što je zaljubljenik u turizam biti i vlasnik dobrog biznisa. Jedna izmjena stope PDv-a, reguliranje te problematike agencija, malo taknut bankarski sustav, i eto splice uspješnog biznismena. Istovremeno s njim to bi se dogodilo i tisućama drugih, neka on napiše radi li se o tisućama, ili desecima tisuća.

Tko je glasao

Iznajmljivački turizam

Vidim da ne pratiš moja razmišljanja i utoliko jedno kratko objašnjenje:

Dakle, iznajmljivački turizam je najniži nivo usluge u turističkom biznisu ako usporedimo financijski input i output. U ovom rješenju prodajemo samo krevet, kuponicu i špaher i eventualno uslugu čistačice, sve ostalo obavlja gost i to u pravilu od "donešenog materijala". Doživio sam da je talijanska porodica došla iz italije s već napunjenom kafetijerom u kojoj je ne samo bila talijanska kava već i talijanska voda.

U gornjem smislu je išlo moje pitanje o broju apartmana koje bi iznajmljivač trebao imati da posluje s normalnom dobiti. Pretpostavljam da bi se tu trebalo raditi o nekom apartmanskom naselju s nekoliko desetaka apartmana na jeftinijem terenu, dakle ne baš blizu mora.

Vrsta turizma za koju ja navijam je nešto što je nakon 45. nažalost gotovo izumrlo u ovim krajevima a to je obiteljski pansion koji pruža nešto viši nivo usluge uz zauzeće manje površine u smještajnoj jedinici. U tom sustavu gost ne može sam kuhati već to dobiva u pansionu (naglasak je na polupansion kao najracionalnije rješenje za gosta i domaćina). U takvoj usluzi jelovnik slaže domaćin uz eventualni dogovor s gostima i servira se samo dogovoreno jelo i tako nemamo višak hrane. Tu se pruža mogućnost da se gostima daje nešto što možda nikad ne bi naručili jednostavno jer ne poznaju lokalna jela. Takav mali pansion obično ima ugovor s nekim lokalnim ribarom kao i uzgajivačem povrća i voća. Na taj način se upošljava lokalno stanovništvo i mala poljoprivreda.

Obiteljski pansioni su puno bolje orijentirani na gosta i mogu zadovoljiti specifične zahtjeve gostiju kao što su razne aktivnosti tipa ribolov, berba, sudjelovanje u pripremi hrane, netipični izleti itd.

Gore je naveden polupansion kao optimalni vid usluge jer na taj način kuhanje ne predstavlja pretjerano opterećenje za pansion a gostu je omogućeno da povremeno jede u raznim restoranima i proba nešto drugo a i nije vezan za isto mjesto s javljanjima svakih 5-6 sati i što je i više nego iritantno.

Takva kuća naravno izgleda nešto drukčije nego standardna aparmanuša, sobe su nešto veće od hotelskih ali znatno manje od apartmana jer nema kuhinjice i blagovaonice. Zajednički prostori su zato znatno veći kao što je dnevni boravak, salon, terasa. Za takav objekt ima smisla izgraditi i manji bezen sa sunčalištem i dječjim igralištem. Svakako bi trebalo biti nešto sasvim drugo nego nagurana gradnja bez cm2 slobodnog prostora kako danas izgledaju naša turistička mjesta.

Eto, ukratko suvisli smjer koji može stvarno zaposliti lokalnu zajednicu u kojoj nisu svi iznajmljivači koji ćuće na ulazu u naselje i fataju goste. To je također način da se ne zabetonira cijela obala.

leddevet

Tko je glasao

Suvislo romantičarsko

Suvislo romantičarsko sanjarenje, dijelom različito od onoga što ste napisali gore u dnevniku, s kojim bih se ja do zadnje riječi mogao složiti, smješteno nažalost unutar broda koji punom snagom nezaustavljivo plovi u potpuno suprotnom pravcu ka dva milijuna novih turističkih kreveta naguranih jedan preko drugoga bez milimetra slobodnog prostora čiji su anonomni iznajmljivači stranci raštrkani stotinama kilometara daleko širom Evrope, u salon gdje neke od nas putnika sve češće prožimaju osjećaji bezizlazne i beznadne gubitničke pozicije posebno opterećene deprimirajućom i frustrijajućom spoznajom o ukupnoj slabosti glasića koji su pokušali zaustaviti isplovljenje,...........

Tko je glasao

Nakon što je država zakazala

Nakon što je država zakazala oni su jedina nada, baš ti kojima novci kipe iz džepova.

Misliš na Keruma i slične "baje"? Kakvu nadu takvi pružaju? I zašto vječno čekamo spasitelje koji će nam ponuditi nadu i spas, umjesto da konačno počnemo međusobno razgovarati i tražiti rješenja u onom što nam je zajedničko? Igra nultog zbroja, gdje su jedni dobitnici, a drugi gubitnici pokazala se neodrživom u globalnim, a još više lokalnim razmjerima. S njom su potonule i fantazije o novcima koji "kipe iz džepova".

nemesis

Tko je glasao

Mislim na splice, to sam već

Mislim na splice, to sam već toliko puta napisao da sam možda pretjerao prema pravom splici. Mislim na ljude koji su potpuno u turizmu, naročito na one koji su zaradili novce od turizma (ako takvi uopće postoje), a žele promišljati i nešto raditi kako bi on bio bolji. Ja ne znam, nakon što je država kroz nedavne izmjene i dopune zakona o prostornom uređenju i gradnji konačno i potpuno razočarala, i nakon što već i vrapci na krovu znaju kako je lokalna samoupravo donijela prostorne planove koji su na snazi od koga očekivati neki pozitivni pomak. U malim sredinama tri splice bi mogli pokušati nešto promjeniti, u većim bi ih trebalo više od tri. Koliko se im šanse? Minimalne. Imate li vi Nemesis neku bolju nadu, dajte nam recite?
Ovo pisanje je neki pokušaj razgovora, dok ne skrenemo na priču o Kerumu i sličnim bajama.

Tko je glasao

smještaj i ostali troškovi...

Ne znam točan podatak s kojim postotkom smještaj sudjeluje u ukupnim troškovima jednog ljetovanja, ali svi ste barem jednom ljetovali, pa si izračunajte sami :)

Dakle - turist ne troši samo na smještaj. On prvo mora doći do svog odredišta a to dolazi ili auto-cestom - koje nismo izgradili svojom lovom, već smo se za njih zadužili ili avionom - domaćim državnim gubitašem ili stranom avio-kompanijom. Zatim kupuje većinom uvoznu robu u dućanu (jer je i sami kupujemo), u restoranima jede crni rižoto u kojem niti jedan sastojak nije domaći, spušta se na plaži niz plastični tobogan koji ne znamo sami proizvesti, leži na ručniku koji nije istkan ovdje i kupuje suvenir koji je napravljen u Kini.

Pravu korist od turizma imaju manji proizvođači masilnovog ulja i vina koji na crno sve to uvaljaju strancima željnih domaćih stvari. Zatim lokalne zajednice zbog pristojbe. I onih par preostalih proizvođača (tipa Ledo, Jamnica). I to je to. Premalo - pogotovo u odnosu spram tromjesečnog orgazmičnog izvještavanja TV-kuća o broju noćenja.

Tko je glasao

domaće i ostale životinje...

U Pragu će vam se i danas dogoditi (prije 90-ih je to bilo pravilo jer su postojali cjenici za domaće i za strance) da u najelitnijem kafiću u samom centru grada - ako naručite piće na češkom - isto dobijete upola cijene. Ako nakon zavjereničkog namigivanja konobara povedete s njim razgovor i pitate ga zašto je tome tako - onda saznate da je to zato jer svi znaju da grad i centar grada ne smije biti bez domaćih ljudi - inače postaje "grad duhova" (na stranu to što Prag ima cjelogodišnji turizam pa čak i nema te opasnosti). To se zove promišljanje i pametan odnos prema budućnosti.

Doduše, ako naručite na njemačkom - oderat će vas kao životinje, što je po meni sasvim ok :)

Tko je glasao

Well done!

Stvarno, reklamiranje mora u Hrvatskoj nema nikakvog učinka osim trošenja novaca. Druga stvar da su reklame u drugim državama. Čak se u mjestima na moru vide reklame o tom mjestu - totalno redundantno.
Odmarališta se prodaju očito zato jer HŽ ima poteškoća s novcima, pa pokušavaju izmući nešto na uštrb radnika - ništa novo, takva sudbina radnika je dobro poznata. Znam da banka Erste još uvijek ima odmaralište za svoje zaposlenike i da sve super funkcionira, drago mi je da bar netko drži do radnika, nadam se da neće promijeniti politiku.
Svima nam je jasno da se svari moraju mijenjati, ne samo što se tiče turizma, nadam se da će se ubrzo početi raditi na tome.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

turizam

raznolikost Hrvatske je idealno za razvijanje trizma u svim dijelovima države i u sva godišnja doba. ovih dana smo svjedoci kako su se rijetki sjetili ponudit turistima i ono što nemaju doma - od berbi maslina do mužnje magarica.
ministar turizma kad govorri o turizmu govori samo o morskom dok kopneni zanemaruje. možda i bolje jer kako je krenulo s rasprodajom obale strancima moglo bi se počet prodavat i područja baranje. dijelovi zagorja - toplice su većim dijelom u rukama stranaca.
problem je što očito nitko u ministarstvu koje sadrži ime turizam nema nikakvu viziju a kamoli neku bolju strategiju u vezi turizma. nije jedina strategija otići vani na sajmove o turizmu ili bogato počastiti voditelje raznih stranih trističkih agencija.

ne bi bilo loše obnoviti i bjelolasicu zbog turizma - cijele godine.

w. ;)

Tko je glasao

nitko u ministarstvu koje

nitko u ministarstvu koje sadrži ime turizam

ne bih rekla da igdje u ministarstvu koje sadrzi bilo koje ime ima neka vizija, kao ni u saboru, u vladi... ajako jako jako rijetko u lokalnim zajednicama takoder

te vizije nekako nestaju u fotelji. mislim da bi trebalo promijeniti uredski namjestaj u javnim ustanovama. stavit neki koji manje lijepi i vise stimulira mozgovne celije..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Dakle nije samo pitanje čije

Dakle nije samo pitanje čije je Jadransko more, nego je pitanje čiji je turizam. Ovo kako smo sad stvari usmjerili vrlo brzo neće biti naš.

Kad se pogledaju prihodi od turizma, uredno se prešućuje da 68% zarade od turizma ide u privatne džepove, a taj postotak ima tendencu porasta.

Postavljaju se dva glavna pitanja: kako turizam koji je više od dvije trećine u rukama stranaca i privatnika može biti glavna poluga gospodarstva?
I drugo, zašto država ulaže toliko u reklamu, de facto, nedržavnog biznisa, a sve bez sudjelovanja dvotrećinskih vlasnika u troškovima?

Misao dana: Pitanje zašto smo sve rasprodali davno smo prestali postavljati.

Tko je glasao

Poklonili

Gužva velika pa samo ukratko. Nismo rasprodali već raspoklanjali.
Prije 7 dana je napokon objavljeno da su Brela, Bol, Tučepi i Makarska nezakonito privatizirani potezom pera (nismo znali)
Novi vlasnik je bio privatizacijski fond "Sunce" Jake Andabake pa se sada samo Jaka javlja kao vlasnik "Blue sun" resorta.
Isto je bilo i sa Štrokom koji je krenuo od poklonjenog "Ekscelsiora" pa se proširio na Dubrovnik. U zadnji čas su mu, nedavno, Lukšići uzeli hotele jer bi, kao i sa Andabakom, ubrzo bilo kasno i ne bi se uopće mogli prodati zbog ogromnih dugova i kredita kojim su ih opteretili.
Za sve te hotele su bili zainteresirani pravi kupci ali nisu htjeli platiti proviziju iliti reket od lokalnih političara naviše.
Hoteli Primošten su poklonjeni Mađarskom mafijašu.
Opatijski hoteli,isto poklonjeni,Ostojinom fondu.
Hvar umjesto da je prodan "Čateškim toplicama" išli su raditi javno privatni posao sa francusko-istočno europskim mešetarima nekretninama (neuspješnim, Orko grupa" )itd, itd.
Prema tome ,druže, skoro niša nismo prodali već smo poklanjali lupežima za sitan ćar pojedinaca i nikakav društva.
I sve će nam to doći ponovo na naplatu jer će većina tih hotelskih poduzeća u roku 2 godine biti nesposobna vraćati basnoslovne kredite.

Tko je glasao

Sprega mafije i politike

Pa jako Andabaka je veliki sponzor.
Mali članak: Pogledati imena na ploči ispod spomenika Sv. Petru koji je naravno postavljen nelegalno.

Ideja Ante Novaka-Hloverkinog ćaće inaće dogradonačelnika.
Jebote spoja Šeika Bebeka, Novaka i Ivande.

Otoriti i pročitati:
http://www.kronika.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=4064&Ite...

Tko je glasao

odgovor na drugo pitanje

pokušava se otplatiti bar jedna rata u godini autoputa

Tko je glasao

Generativno i degenerativno

Turizam može biti izuzetno generativna grana ako ga se pametno postavi isto kao što može prouzročiti neviđenu devastaciju ako ga se krivo postavi. Turizam treba shvatiti šire a ne samo gledati ono blesavo noćenje u sobama gdje je sve uvozno: tepisi, namještaj, stolarija, keramika, posteljina, sapunići i toaletni papir.

Što reći kad se u hotelu u Lokvama dobju žablji krakovi iz Francuske a u hotelu Risnjak šitake gljive (doduše lokalni uzgoj) umjesto neusporedivih vrganja.

Turizam za mnoge krajeve može biti strateška kategorija, kao i prirodne ljepote koje tako dobro naplaćuje, i neka ozbiljnija i šira strategija je tu neophodna. Stvarno treba vidjeti ono što pojedini kraj može realno podnijeti i zaustaviti ovu gramzivu improvizaciju koja sve pretvara u bezdušnu aglomeraciju tipa Nova Huta.

leddevet

Tko je glasao

stvar će spasiti ova krizetina

bez obzira na pokušaj glumljenja Libije u nedostatku iste

probati konzervirati ako ima nešto netaknutog, recimo Dol na Braču ... ima toga što bi moglo popuniti taj extra level ... ali ostalo je daleko bolje kako veliš - spašavnje velikih hotela i postoječih smještaja za masovni turizam za domaće i strane goste jer to smo uvijek bili ... treba samo naplatiti što se uspije, vodu, odvoz smeća

i taj ekstra level se prvi treba "navući" na turizam u trajanju od godine dana, ali ne forsiranjma skijališta, nego obrnuto, onim što je tu: berbama vinograda, maslina, arguma, pravljenju domaćeg ulja, odlaskom na izvlačenje parangala i vrša, berbama ljekovitih biljki, školama autohtone arhitekture, podukama glazbe, liječenjima.....
ta neka šarena simbioza bi držala more cijelu zimu

Tko je glasao

@leddevet, @3103 Mislim da

@leddevet, @3103

Mislim da ste na pravom tragu. Uz jedan uvjet: potrebno je odustati od ideje da je primarna zadaća turizma punjenje državnog budžeta. Umjesto toga, turizam bi trebao postati grana u kojoj dominira malo i srednje poduzetništvo, s porezima koji bi stimulirali razvoj lokalne zajednice. Tek kad se podmire te potrebe, ono što ostane išlo bi središnjoj državi.

nemesis

Tko je glasao

Nerazvijene u razvijene

Uz jedan uvjet: potrebno je odustati od ideje da je primarna zadaća turizma punjenje državnog budžeta
Ma turizma može savršeno puniti državnu blagajnu ali ne direktno nego indirektno. Područja atraktivna za turizam su vrlo često područja koja inače država sufinancira i koja imaju jako izraženu depopulaciju. Obrtanje trenda i stvaranje širokog suporta turizmu jednostavno predstavlja razvijanje malog i srednjeg gospodarstva, a kad imamo dobro malo i srednje gospodarstvo onda sigurno i država dobro funkcionira.

leddevet

Tko je glasao

koja se moze otplacivati

koja se moze otplacivati prihodima autoputa, samo kad se ono sto se tamo zaradi ne bi razbacivalo i hapalo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci