Tagovi

Turizam na domaći način

Inače nemam običaj pisat cmizdr-plač dnevnike, trudim se (bar prividno) zadržat neki nivo kućnog odgoja, a i obično spavam u ranu zoru. Ali ovaj put ću napraviti iznimku jer sam ekstremno napizđen. Razlog ove iznimke su dva šava na oku i noć provedena u zezanju s policijom i hitnom.

Moji roditelji, bave se turizmom, žive na otoku kojem broj stanovnika ljeti naraste za preko 100%. Iz nekog razloga, paralelno s tim, poraste i broj omladine koja je puštena s lanca. S obzirom da smo mi zadnja kuća u selu, jasno je da smo idealna lokacija za napijanje. Probali smo izaći na kraj s tim na fini način, ali kao da govorite zidu. Malo vike se pokazalo uspješnijim - barem do sinoć. Izletio sam kad je momak (srednja škola) praktično cipelario mog oca od 60 i kusur godina. Oterao sam malog da bi se vratio s prijateljima (i tu zaradio šavove). Teško mi je opisati osjećaj nemoći koji imate dok zatvoreni u svom domu slušate kako kamenčine udaraju u škure, kada se zaključate i zovete policiju kojoj brat bratu treba skoro sat da stignu.

Ne mogu kriviti klince. Šora ih pubertet, glupi su ko stup, i misle da je svašta dozvoljeno ako je po srednjoškolskim pravilima časti, pa i pokušavati provaliti u tudji dom. Mogao bih kriviti i roditelje, djelomično jesu odgovorni zato što su im djeca puštena s lanca (neće nigdje s otoka, jel). Ali onaj tko mi je najviše kriv su kriminalno nesposobni idioti iz ministarstva obrazovanja. Gospodo (ma koja gospoda - gamadi), ni sram nije za vas. Dok se igrate pedagoga uškopili ste školski sustav koji više nije u stanju ni da ukaže roditeljima na to kakva su im djeca. Bem vam mater retardiranu treba vas staviti u ring sa omladinom koju ste napravili.

Još da mi netko spomene kako je bavljenje turizmom češanje jaja i ubiranje para... Jeste, pogotovo ako ne znate gdje su vam djeca noću. Nije istina da najgori, najbahatiji gosti moraju biti baš domaći. Nadam se da će prijava policiji imati pedagoškog učinka kako bi shvatili da ono što je dopušteno u školi nije dopušteno u životu. Ako ne, imam mjesta još na drugom oku.

Komentari

Primjena zakona

U tome je najvećiproblem. Kada onaj iz Sokola Marić zaprijeti odvjetniku telefonom da će ga iščupati iz cipela istog je trenutka u zatvoru i ima kaznenu prijavu od Državnog odvjetištva.
Kada neki običan građanin bude pretučen, ako nisu ustanovljene teže tjelesne povrede, može samo sam da podigne kaznenu prijavu. Državno odvjetištvo zato nema vremena.
I tu je glavni problem . Selektivnost.
Na vašem mjesti bih podnio kaznenu prijavu policiji protiv svih jer su vam prijetili i osjećate se ugroženo za svoj život (policija ima taj obrazac).
U istom trenutku policija mora djelovati.
Istog trenutka bi podigao i osobnu kaznenu prijavu.
Sljedećči put kada vam priđu i policija mora podići kaznenu prijavu i državno odvjetništvo po službenoj dužnosti.
Znači čim vas mrko pogleda netko od njih odmah zvati policiju i ostavljati trag.
Onda će vas i roditelji od tih klinaca i klinci i policija ozbiljno shvatiti.
U suprotnom možete tužiti policiju i sigurno će netko ostati bez posla.
Znači ustrajno, legalnim putem, bez imalo milosti. Čim netko zaviće ili vas opsuje odmah zvati policiju preko 192. Svaki se poziv snima i oni moraju djelovati. To je jedini i ispravan način.
Uzimanje pravde u svoje ruke ne preporučujem jer se može oteti kontroli. Ali ako ihdva- tri puta prijaviš i dođu opet ispred tvoje kuće, ako ih sastaviš sjekirom od straha, nećeš ti odgovarati (jer si bio rastrojen9 već policija.

Tko je glasao

Iskustvo

Sjećam se kako je @splica imao nešto slično sa onim agresivnim iznajmljivačima.
Treba koristiti sva moguća zakonska sredstva.....a ako ne uspije.....

Tko je glasao

Kako je počeo rat na mom otoku

Ne mogu kriviti klince, mogao bih kriviti roditelje koji jesu djelomice odgovorni ali krivim idiote iz ministarstva obrazovanja?

Čini mi se kao okrenuto naglavačke.

Ono što nazivamo društvenim odgojem djelomice jest na ministarstvu ali niti su oni jedini koji oblikuju i zaduženi su za to niti je društveni odgoj jedini koji utječe na to kakvi će biti mladi ljudi.

Meni se čini kako su u konkretnom slučaju prvo odgovorni klinci, i odgovorni i krivi, a odmah potom, ništa manje već jedino više, njihovi roditelji.

Sviđalo se to nama ili ne i bez obzira na krizno vrijeme u kojem je roditeljima mnogo drugoga pa i egzistencijalnog na umu, ne možemo pobjeći od vlastite, neki bi rekli, "prirodne" roditeljske odgovornosti.

Zašto se je ta odgovornost izgubila ili, barem, izgubila iz vida, druga je i duga priča.

Žao mi je što si prošao kako si prošao, svi tvoji koji ste bili u kući, ali "idiote iz ministarstva" nikako ne nalazim najvećim krivcima za nemila događanja na tvom otoku.

B-52

Tko je glasao

obično se za kvarenje mladeži

obično se za kvarenje mladeži krive crtani filmovi, kompjuterske igrice ili cajke, od toga oni podivljaju.

ali pošto tu govorimo otoku može biti da su ti mladi bili izloženi malignom utjecaju klapske pisme. možda su od stihova klape Intrade poblentavili i postali agresivni.

evo stihova veleumne pjesme s prijevodom.

TOMISLAV BRALIć I KLAPA INTRADE DALMACIJO LIPA

Vonja ti more na koletu, kadene su tvoja poja lavande
škripje ti sabun u bračoletu, dalmacijo lipa sa svake bande
škripje ti sabun u bračoletu, dalmacijo lipa sa svake bande.

(prijevod:

Miriše ti more na ovratniku, lanci su tvoja polja lavande
škripi ti pijesak u narukvici, dalmacijo lijepa sa svake strane
škripi ti pijesak u narukvici, dalmacijo lijepa sa svake strane)

Borovi tvoji su kapelini, drača tiraka na špalini
jugo i bura tvoji lancuni, kamen ti vešta, a grozje botuni
jugo i bura tvoji lancuni, kamen ti vešta, a grozje botuni

(prijevod:
Borovi tvoji su kapice, trnje tregeri na naramenici
jugo i bura tvoje plahte, kamen ti haljina, a grožđe dugmad
jugo i bura tvoje plahte, kamen ti haljina, a grožđe dugmad)

Dalmacijo...

Otoci perle s tvoje rečine, a bjankarija ti škrape i stine
brnistra zlato u tvom facolu, gusterne pjati na tavajolu
brnistra zlato u tvom facolu, gusterne pjati na tavajolu.

(prijevod:

Dalmacijo...

Otoci perle s tvoje naušnice, a bijelo rublje ti škrape i stijene
brnistra zlato u tvojoj marami, cisterne tanjuri na ubrusu
brnistra zlato u tvojoj marami, cisterne tanjuri na ubrusu.)

Fontane su tvoji škašelivini, rive i kale rige na svili
bumbak su tvoja prsa i škina, od masline smokve i ružmarina
bumbak su tvoja prsa i škina, od masline smokve i ružmarina.

(prijevod:

Fontane su tvoji džepovi, rive i uličice pruge na svili
pamuk su tvoje grudi i leđa, od masline smokve i ružmarina
pamuk su tvoje grudi i leđa, od masline smokve i ružmarina)

Dalmacijo...

Škripje ti sabun u bračoletu, dalmacijo lipa sa svake bande
vonja ti more na koletu, dalmacijo lipa sa svake bande ...
sa svake bande.

(prijevod:

Dalmacijo...

Škripi te pijesak u narukvici, dalmacijo lijepa sa svake strane
miriše ti more na ovratniku, dalmacijo lijepa sa svake strane ...
sa svake strane.)

nisan siguran je li škašelivin znoči džep.
u svakome slučaju ki smo mi da se rugomo cajkama kad moremo imati ovako debilne pisme jugo i bura su plahte, a cisterne tanjuri na ubrusu WTF !!!

Tko je glasao

Giboni and comp

Su provalili da masa arhaičnih dalmatinskih riječi, nabacanih bez ikakvog reda , radi posao bolje nego PR-ovci (priča o govnu i celofanu). Što manje masa razumije to bolje prolazi. Toga se sjetio i Lucky, Bralić itd.

Tko je glasao

hvala šta si mi upropastio

hvala šta si mi upropastio pismu :)
ma ta klapska prenemaganja su postala najobičnije karikiranje, kao da se natječu tko će više arhaičnih tovarizama ubaciti, bez obzira na smisao svega toga. pa onda škripi pijesak u narukvicama i takve nebuloze. na kraju meni, koji sam rođen i odrastao u dalmaciji, treba prevoditelj da bi razumio o čemu se radi.
općenito mi je puna kapa tog prenemaganja po dalmaciji, svi bi trebali u mornarskim majicama vodit magarad po rivi i naplaćivat turistima takve atrakcije. autohtoni tovar s magarcem :) slikaj se s magarcem-10kn, jaši magarca-50kn.
moji starci su u penziji, vratili se na selo, imaju stado koza, obrađuju vrt i tako to. više da imaju zanimaciju i ne iskopaju jedno drugome oči :) ali dadne se od tog i pristojno, da ne govorim zdravo, živjeti. dođe im to kao melem na financijske rane uz one odurno male penzije.
svako malo kad netko dođe u posjetu i naždere se jaretine ispod peke, salate od domaćih pomidora i krastavaca pa pobumbi malo crnjaša krene priča o tome kako je oni nisu svjesni u kakvom raju žive i koliko im je lipo, iščuđavaju se zašto ne dovode turiste. a bogami da ih je uvest ljeti na plus četrdeset u štalu da lopataju pola metra debel sloj skamenjenog gnoja, ili ih odvest na polje da malo preoru njivu, kopaju i vade krumpire, pokose travu i djetelinu, odmah bi promijenili priču. svi bi najradije mirisni i fino obučeni prodavali sunce i more za 100 eura dnevno, a jel treba malo zasukati rukave pobjegnu glavom bez obzira u klimatizirane urede premještati papire za pet-šest tisuća kuna i žale se kako je i to krvav posao.
u tom duhu se odgaja i mladež, sve bez truda i muke, sve na gotovo. imam u društvu dosta teta iz vrtića, priče koje čujem svakodnevno su deprimirajuće. odgajaju se generacije emocionalno hendikepirane djece i razmaženih derišta tako da im se kupuju ajfoni i pizdarije u zamjenu za provedenu vrijeme s njima i ODGOJ. na stranu priča da se puno radi, da se nema vremena itd. ako nisi u stanju naći vremena za svoje vlastito dijete, barem par sati dnevno da se igraš s njim, nešto mu pročitaš, posvetiš mu malo pažnje, onda ga brate nemoj ni imati.
s obzirom da se nema gdje naučiti poštovanju i pristojnosti, ni doma, a naročito ne u vrtiću i školi u kojima se prakticira ovaj novokomponovani odgoj prema kojem se ne smije krivo pogledati dijete, a kamoli ga disciplinirati, današnja mladež je još i dobra.

Tko je glasao

živimo u nesigurnim vremenima

živimo u nesigurnim vremenima i jedino što je sigurno i u što se možeš pouzdati est da ništa nije sigurno i da se u ništa ne možeš pouzdati.
tu nesigurnost roditelji ali i drugi prenose na djecu.

ta produktivnost i sve više rada koji se zahtjeva imaju i svoju cijenu a to je da se ima nanje snage i vremena za djecu.

tu je i pritisak okoline, onaj tko kupuje voše djetetu kao više brine o njemu djeca vide što se događa i to da oni koji imaju imaju i bolji status u društvu.

djeca velik dio dana provode sa strancima u školi vrtiću, na treninzima, u velikim grupama gdje se svi fokusiraju na obavljanje nekog zadatka a ne na druženje i uspostavljanje emocionalnih veza.

živimo u vremenu otuđenosti, svi smo tu utopljeni i ne snalazimo se baš nešto ni djeca ni odrasli.

što se tiče klapa i dalmacije, meni diže tlak to što svakakvi ljudi dolaze s idejama što i kako bi ja kao dalmatinac i bodul morao raditi.

klape su izmišljotina, ne vjerujem da su starije od pedesetak godina, vidio sam i nastupe klapa sa sintisajzerima, čuo gdje obrađuju thompsona.

klape su nešto kao službena kultura, čime se predstavljamo svijetu. devedesetih su to bile tamburice, ali ovim modernim snobovima to ne paše pa su se uhvatili klapa.

a klape sve više pivaju samo zbog dobre pare strancima (tu uključujem i purgere slavonci i druge s kopna), zato i ne treba imati pjesma išta pametno u stihovima ionako ih ne razumiju važno je da ubace neke riječi koje zvuče "dalmatinski" to je i tako namjenjeno za prodaju. sve neke ponistra manistra, maslina je šufigana pjesmuljci.

Tko je glasao

Mi smo na našem školju stvari sredili ovako:

1. selo je dalo na upotrebu prostoriju gdje preko dana igraju stolni tenis i/ili slušaju muziku, a navečer se kartaju, gledaju nelegalne filmove, slušaju muziku i vjerojatno se opijaju .
2. sami su si sagradili košarkaško igralište, uz podršku sela (seoska lova, osobne donacije, odjebavanje birokrata kako je igralište nelegalno)
3. kako su se voljeli sastajati na Rokovom mulu, a Roko to nije volio, objašnjeno je Roku da je mul nelegalno gradio i da može biti sretan što mu još stoji. A mladima je objašnjeno da će biti pobacani u more ako budu (previše) bučili.

Otad u našem selu vlada harmonija, uz pokoji podnošljivi incident ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...e moj izo,

Onako kako si opisao događaj rekao bih da ste još dobro prošli...
...da su se pojavili roditelji te balavurdije teško da bi njihova objašnjenja da dječica mo-ra-ju negdje ispucati višak energije i iskazivati "osobnost" završila na samo dva šava na tvom licu...
...dobro da su im se starci zabavljali na nekoj drugoj lokaciji...

Tko je glasao

Došli dečki i cure

Imam brod poveći u turističkom mjestu. Došli dečki i cure, vide nema vlasnika na brodu i udre tulumariti na istom.Pa tko je kriv? Sistem je kriv, jer se ni danas ne kažnjava i zaštičuje privatno vlasništvo, a ako pretjeraš u obrani svoje imovine čeka te lažna pravna držav,da te kazni za šamar kojem si podario uzurpatora Tvoje imovine..

Tko je glasao

Otocani

Otocani su vrlo zajebani ljudi, dodje ti kao u onom
filmu "oslobadjanje", dobro da te bendzom nisu umlatili.
Na jednom nasem otoku sam jednom prije par godina posudio dzipa od prijatelja da bi skocio u apoteku. Sparkirao se uredno, a nakon pet minuta pronasao probusene dvije prednje gume uz poruku na sajbi da "cijeli otok zna da se tu Mate parkira". Mjesto je bilo bez ilakvih oznaka ili naznaka. Naravno da je slag na tortu bilo to da na cijelom otoku nije bilo za kupiti tu dimenziju guma. Nije kao tvoja dva sava, ali si jeftinije prosao ;).

Tko je glasao

uf

Znam što znači osjećaj bespomoćnosti tog tipa. Ako te tješi (a ne tješi te) - čovjek počne cijeniti civilizacijske vrednote (sigurnost) u većoj mjeri nego prije. I postane "nabrušeniji" na neke pojave - i jače se bori protiv njih.

Tko je glasao

ah

da te malo utješim... u mojoj školi se sada na kraju žalio učenik koji je imao 10 - slovima 10 :) zaključenih negativnih ocjena. i prema regulama tih, ne znam kako bih ih nazvao, iz ministarstva trebao je biti uredno ispitan svih deset predmeta. čak se ne mora ni navesti razlog iliti temelj žalbe. jednostavno, momče nije želilo izgubiti godinu.
i to nije sve! rekli bi na tele-prodaji. naknadno je (nakon što je uspješno pao na tim ispitivanjima) nabavio nekakve liječničke potvrde (kupio?), jopet se žalio, i jopet ga je trebalo ispitivati sve iznova. sticajem nesretnih okolnosti po njega, ipak je izgubio godinu...
eto, to rade ti bogom dani stručnjaci i ministri kao onaj mamićevac jovanović, zadrigli mrsić nama, koji smo "direktno u proizvodnji" :).
de pju, što nam nonšalantno svima krešu plaće jer su neki tamo u nekom sindikatu nekog šizofrenika ribića koji neće nešto tamo da potpiše a mrsni oće potpis i gotovo...
dobar indijanac - mrtav indijanac, dobar srbin - mrtav srbin, dobar učitelj - ponižen i oslobođen viška para, pravila sile uvijek ista...
profesor

Tko je glasao

Treba rezati gdje je to moguće

dobar indijanac - mrtav indijanac, dobar srbin - mrtav srbin, dobar učitelj - ponižen i oslobođen viška para, pravila sile uvijek ista...Otkuda ti ovo "dobar Srbin-mrtav Srbin", kada u RH njihov udio u vlasti daleko premašuje njihov postotak u ukupnome stanovništvu. Očito je da cijenimo njihove sposobnosti i ne osvrćemo se na "krvana zrnca", inače ne bi bilo tako.
Zbog takvih konstrukcija, očito je da svatko radi u hrvatskoj prosvjeti, te da je i ovo što će dobiti nakon rezanja, previše!

Slažem se s vlasti, treba rezati plaće prosvjetarima, jer imaju previše praznika, a kada rade rade pola norme radnika u realnome sektoru.

Tko je glasao

očito je da svatko radi u

očito je da svatko radi u hrvatskoj prosvjeti

U prosvjeti radi "svatko" kao što radi i u PU, Vladi, Saboru, javnim i državnim poduzećima, bolnicama, ordinacijama, kod "privatnika", u bankama, slobodnim profesijama, poljoprivredi, turizmu ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Gledam oko sebe

U prosvjeti radi "svatko" kao što radi i u PU, Vladi, Saboru, javnim i državnim poduzećima, bolnicama, ordinacijama, kod "privatnika", u bankama, slobodnim profesijama, poljoprivredi, turizmu .. Neosporno točno.

"Svatko "je posebno upućeno onome koji zlonamjerno povezuje indijance, mrtve Srbe kao dobre Srbe i prosvjetne radnike, a radi u prosvjeti.

Sarkastični dio moga komentarima o nepravedno omalovažavanim prosvjetarima , valjda je shvatljiv?

Pozdrav!

Tko je glasao

evo je

evo je, gospe mi, i ovdje ko jaca iz paštete :) tenkići i ugroženi 'rvati i ppetra kao savjest nacije... tvoja glupost i zadrtost postaju veći iritantni, vkrsniče bez jaja :)
profesor

Tko je glasao

Evo tvoje originalnosti u punome sjaju

dobar indijanac - mrtav indijanac, dobar srbin - mrtav srbin, dobar učitelj - ponižen i oslobođen viška para, pravila sile uvijek ista.Ovo je tvoja originalna glupost i laž!

Tko je glasao

Kaos,

Profesore, Izomorfizam,

zaista suosjećam s Vama,
i slažem se sa iznesenim.

Ali probajmo pogledati problem sa više strana.

Naša djeca odraz su svijeta koji smo im stvorili,
odraz nas samih.

Nažalost, porazno je da primitivizam buja na sve strane.

Mogu li roditelji učiniti što drugo osim prenijeti svoje vrijednosti na djecu?
Većina roditelja prisiljena je raditi više poslova da prežive,
koliko im vremena i snage preostaje za djecu?

Osim što obrazuje, škola bi trebala i odgajati.
No, temelj i većina odgoja stječe se u obitelji.

Ne smijemo zaboraviti,
da je ovo bolesno i korumpirano društvo,
da su se obrnute vrijednosti s vrha promovirale 20 godina,
da je s dvora promovirano kako nije bitno što je netko lopov,
bitno da ga ne uhvate.

Koliko je bogatuna i tajkuna steklo svoja bogatstva radom,
ili je većina koristila rupe u zakonima,
pisanim tako da omogući mafiji da preuzme RH.

Kada se sve to sagleda mogu li dio mladih biti drugačiji od
primjera koje ste naveli?

Na sreću to je tek dio mladih.
Imamo djecu koja osvajaju zlato na olimpijadama informatike,
na Olimpijadi, u sportovima,
imamo masu mladih obrazovanih stručnjaka,
koji na žalost nemaju gdje raditi,
imamo liječnike i med. sestre zakoje se trgaju vani da ih zaposle,
imamo znanstvenike i umjetnike svjetskog glasa...

Tako da mislim da za nas još uvijek ima nade,
mislim da ćemo konačno shvatiti i progledati,
otkačiti populiste i bukače-borce za radnička prava na rječima,
udružiti se svi građani kako bi se borili za dobrobit svih građana.

Možda sam naivna i idealist,
no odbijam pristati na najgore izbore,
neću se predati i odustati.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

pa mirta, biti roditelj znaci

pa mirta, biti roditelj znaci ipak pronaci vremena i snage, a ne samo hranit ga i oblacit. iako drustvo ne daje omladini perspektivu kakvu bi trebalo, da roditelji (bez obzira na situaciju) nemaju nade, valjda bi si pucali u glavu, tako da mi vadjenje na "a mi smo takvo drustvo, eto" ne stoji.

profesorima su ruke vezane. tu po meni nije toliko stvar u placi (mada ne da nisu dovoljno placeni vec je to za plakat), vec u tome sto je napraviti ono sto se treba napraviti put u mrcvarenje, i doveli smo se do toga da oni dizu ruke po sistemu "ne treba meni ovo u zivotu", i u pravu su.

policiji takodjer. dok nam je sudstvo kakvo je, policajci nisu debili. pitao sam mladjeg od dvojice koji su bili na uvidjaju jel ima neki prijedlog sto da radim, samo je nemocno slegnuo ramenima. omladini treba biti jasno kao dan da imati posla s represivnim aparatom na krivoj strani nije ugodno iskustvo. kad odrapimo smijesne kazne za prebijanje do smrti ili gazenje, saljemo pogresnu poruku - ali nakon sto se takve stvari dogode, meni je bezveze zazivat drakonske kazne i unistavat jos zivota za primjer. bolje takve situacije sprijeciti, tako sto ce i skolstvo i policija imati malo slobodnije ruke. dok je sucu klinjo samo jos jedan papir koji treba rijesiti, policajcu koji ga je priveo je to potencijalni razlog za jos jedan uvidjaj, s mogucim tezim posljedicama i mnogo lakse moze procjenit jel malom treba malo pomoci da skuzi neke stvari ili ne.

mi smo mala drzava gdje svako svakog zna, i to ti je po meni solidan garant profesionalnosti policije. ako nastavimo s ovom uskopljenom varijantom, kad ta omladina budu bahati 30godisnjaci, jedini nacin da policija izadje s tim na kraj bice americka varijanta, gdje si ti kao gradjanin po defaultu neprijatelj.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci