Tagovi

Tuči žene nije cool

Tuči žene nije cool...
Tko tuče ženu nije frajer jer tuči žene nije cool... By Ivo Sanader...
Uskoro se približava Dan žena, dan koji smo nekad slavili, dan kada su i oni koji cijelu godinu ženi nisu pokazali koliko cijene to što imaju nekoga uz sebe kupili barem jednu ružu... Približavanje tog dana me potaknulo da se vratim na ovu glupu, plitku i bizarnu izjavu Sanadera preko koje smo tako olako prešli... Ja stvarno neznam jel je DrIvo ikad vidio kako izgleda žena kad prođe kroz šake svog voljenog dragog supruga... Budem mu ja to pokušal opisati... slomljena rebra, polomljene ruke, počupana kosa zajedno sa komadima kože, masnice, ogrebotine i posjekotine po cijelom tijelu... Jadne, psihički i fizički totalno uništene... Uz ovakav opis, mislim da ova Sanaderova coolerska izjava nije nimalo primjerena... Veli Sanader neka Hrvati što više piju al nek ne voze... Ok nebudu uzeli volan u ruke al budu ženu... Nisam stručnjak al kladio bi se da je više od 50% nasilja nad ženama potaknuto alkoholom... U takvom stanju mnogi ne razlikuju ženu od boksačke vreče, pa malo šakom u glavu, pa malo glavom u zid, pa nek bijeli zidovi u stanu promijene boju u crveno... Mislim da sam jedan od rijetkih ljevičara koji je protiv ukidanja nula promila ali ne zbog prometa nego to gledam puno šire... U svakodnevnom životu alkoholom je uništeno više života nego u prometu... Službeno ne slavimo Dan žena ali imamo Majčin dan, valjada žene koje nisu rodile nisu žene i nebi ih trebalo poštovati ako nisu majke ili kako to u HDZ-u vole reči neznaju što je majčinska ljubav... Dakle, poručujem gospodinu Sanaderu, tuči ženu (ne samo ženu) je podlo, zvijerski, neljudski i treba biti puno oštrije kažnjeno nego što je to običaj u našoj državi... Jesam ljubitelj životinja ali ipak nemože obiteljski nasilnik biti manje kažnjen od zlostavljača životinja.... Može Sanader govoriti nekom klincu sa cigaretom u ustima da to nije frajerski i da to nije cool al nemože takvu banalnu izjavu uperiti prema nekom tko ženi razbije glavu... Sanaderu nisi ni ti cool... Napominjem da na Danu žena nebi toliko inzistirao da se u svakodnevnom životu s malo više poštovanja odnosimo prema ženama i da podjednako cijenimo njihov rad kao i muški... pošto smo toliko nezrelo društvo da još uvijek radimo spolne razlike onda barem ženama možemo vratiti taj jedan dan u godini... Drage dame probudite se i borite za svoja prava, osudite ovakve ridikulne izjave DrIve, velik je broj onih koji su uz Vas....

Komentari

fascinantno je kako je ova

fascinantno je kako je ova izjava samo tako prosla, gotovo pa neopazeno. DrIvo kao da govori o novim tenisicama koje jesu cool ili nisu. jako mi je drago da je nasilje nad ženama postalo nešto što se bar na deklarativnoj razini a priori osuđuje, ali ovakve izjave pokazuju kako je cijela problematika jako daleko od stvarnog razumijevanja.

___________________________________________________
'Ali mogao sam isto tako stajati usred polja kupusa i samom sebi recitirati pastoralnu poeziju'

Tko je glasao

Možda ste u pravu. Možda

Možda ste u pravu. Možda problematiku ne razumijemo na stvaran način. Pa dajte, ako vi znate kakva je to vrsta stvarnog razumjevanja, prosvijetlite nas. I kod mene, i cijelokupnog mog bližeg i daljnjeg obiteljskog i prijateljskog kruga osuda nasilja nad svakim, pa i nad ženama ne osuđuje se samo deklarativno.

Tko je glasao

ne znam zakaj ste ovaj

ne znam zakaj ste ovaj komentar shvatili osobno, osim ako ne sjedite u Vladi RH?!? čini mi se da je mali.od.palube dobro objasnio zašto ovakva izjava nije primjerena i ne pokazuje što stvarno znači nasilje nad ženama. jadranka kosor će mesiću zakačiti onu značku stop nasilju nad ženama (ili kako već glasi), a on će nakon toga u svom stilu provaliti da je vukojević sigurno silovatelj, jer mu niti jedna ne bi dala dobrovoljno. novinari/ke će si isto zakačiti tu značku, a onda napisati da je žrtva pristala na silovanje. policija će sve smatrati obiteljskim svađama i prepirkama sve dok žena ne završi mrtva. i dalje ćemo kolokvijalno govoriti da nekoj "babi treba lupiti trisku". primjera za deklarativnost milijon. al ne idu vas, primjetila sam da vi vrlo četo pišete afirmativne članke o ženskim pravima. očito spadate u red iznimaka.

___________________________________________________
'Ali mogao sam isto tako stajati usred polja kupusa i samom sebi recitirati pastoralnu poeziju'

Tko je glasao

kako reagirati na biserne

kako reagirati na biserne izjave kad svakodnevno pljušte po nama? tek što se oporavim od ove cool izjave, stižu ostale o raznoraznim temama

Nemrembilivit

Tko je glasao

Zlostavljanje u obitelji, je

Zlostavljanje u obitelji, je posljedica našeg odnosa prema ženi i djeci. Ono što mi je osobno najtragičnije je odgoj djevojčica, koje se od malih nogu odgajaju da žena mora slušati, trpiti, i žrtvovati se.
I to danas. Dans se djevojčice u obitelji, kroz medije, od TV do različitih "ženskih" i teenagerskih časopisa, uče da se moraju truditi oko muškaraca, da povremeno moraju i trpiti, a da je žrtva za obitelj nešto najnormalnije. Zato danas imamo jako puno mladih žena koje su sprmene otrpiti i koji šamar od svog dečka, dakle ne muža, nego dečka, jer je to normalno.
Jednako tako je dečkima normalno očekivati da će ga svaka žene, jer je žena bezpogovorno slušati. Nedavni slučaj tragično ubijene Kristine u Trilju, opisuje stanje duha.
Naravno da postoje i drugačiji odnosi, ali u javnosti dominiraju ovi, po meni ružni odnosi.
Danas mediji forsiraju djevojke da budu sponozoruše, da je prava uspješna žena ona koja je našla bogatog muškarca koji će joj financirati obleku, kozmrtičara, frizra, wellness i još štošta drugo. Kad se pogledaju ti "ženski" i ini časopisi, uvijek je neka priča o Vlatki, Nikolini i još nekoj starletici, koja živi samo od toga da se o njoj priča. A kad ih HTV1 u prime terminu pozove u Piramidu, da iznesu svoje mudre stavove o tekućim problemima vrhunac. A tek emisije o HR slavnim, za koje neznam zbog čega su slavni. Što su to konkretno napravili, bolje od drugih da bi bili u centru pozornosti medija.
Općenito se ne promovia znanje, sposobnost, rad, nego samo poza.
Jedan komentator je na Zvoninom dnevniku povodom promocije u dr. sci. rekao da ga već vidi u bjesnom autu s tajnicom, sl. Ma da dr.scijevi, ne žive tako pa nisu medijski zanimljivi. Još manje je zanimljiva žena dr.sci. ili koja živi od svog znanja i sposobnosti, nego samo one koje znaju i uspiju smotati kakvog bogatuna.
POtpuno se slažem da se Dan žena mora vratiti, jer je promovira emancipaciju i ženu u svim njezinim dimenzijama. Majčinstvo, koliko god bilo bitno je samo jedna dimenzija žene. A mi nismo jednodimenzionalna bića. Osobno inzistiranje na Majčinom danu doživljavam kao gušenje emancipacije žene. Žena mora uvijek moći birati, naravno i muškarac. I nikakava sila ne može, i ne treba nikoga prisiliti ni na što.

Tko je glasao

Vipera sve potpisujem, ali

Vipera sve potpisujem, ali bi još dodala kako mi je mučno kad se kroz medije promovira Žuži Jelinek koja mladim curama poručuje da se sve može zaraditi na onoj stvari. To je prestrašno što ta žena priča i piše, ali eto ona je faca za naše medije. Ne sjećam se kad sam zadnji put pročitala članak o nekoj znanstvenici, ženama koje rade od jutra do sutra, problemima koje takve obitelji imaju, djeci koja odrastaju sama...ništa od toga... zvijezde su samo polupismene sponzoruše i mafijaši...

Tko je glasao

A vidiš meni nije jasno

A vidiš meni nije jasno zašto bi neka mlada cura slušala kaj veli Žuži, a nije mi jasno ni zašto mlade cure najčešće biraju neke arogantne robusne i agresivne tipove.... nemrem vjerovati da je to sve samo stvar odgoja da žena mora biti podložna muškom... a je fakat sve stvar samo u novčaniku i onom kaj netko vozi... jel je to odraz financijske situacije u kojoj nam je zemlja.... Mlade pametne cure sa velikim potencijalom da ostvare karijeru i onda paf... krenu linijom manjeg otpora koja najčešće vodi u krah...

Tko je glasao

Pa igra je upravo u

Pa igra je upravo u promociji "uspješnossti". Dakle, s jedne strane ima svoju majku, koja radi od jutra do sutra, što u kuhinji, što oko kuće, i moguće još je i zaposlena. Kod frizera ide jednom dodva puta godišnje, jer nema kad. A gardaroba nema veze s modnim trendovima. JOš je super ako je stari ok, pa je nenasilan. Rijetko da će nać koji će priskočiti u pomoć i tzv. ženskim poslovima.
S druge strane, imamo bogatu žene, ili djevojke, koje većinu vremena provode u frizeraju i kod kozmetičarke, tip, pogledati domeaće sapunice. Ništa s milim bokom ne rade, a sve imaju. Faca ima love, vozi bjes od auta, arogantan je i vlada situacijom. Kad je u igri adolescentica, što će odabrati. Ona nije još do kraja formirana osoba. Gledajući zorne primjere oko sebe, naravno da ide linijom manjeg otpora.
Mi s iskustvom, znamo da sve ima svoju cijenu, ali sloboda ne. Dok to shvati već je kasno.
A i mam je uči da mora malo i pretrpit, jer je nju tako učila njena mama. i tako redom.
Meni je recimo moja mama pričala kako je imala jednu jedinu raspravu s mojim djedom, anjezinim svekrom. On je bila učiteljica, i on je pod normalno očekivao da će ona svoju plaću peilažiti u kompletu njemu. Ona je odbila, bio je fight, a kako je moj otac bio na njezinoj strani, nije nikad dala svoje novce nikome. I to je meni ostalo duboko u sjećanju kao obrazac ponašanje. Sve navedeno se događalu Hercegovini davnih '60. To je bio dramatičan iskorak u to vrijeme. I ja svoju djecu nastojim odgojiti u tom smjeru.

Tko je glasao

Nasilje u obitelji je

Nasilje u obitelji je strašno. Iživljavanje na onima koji su nam najbliži pokazuje tragično asocijalno ponašanje gdje je zajednica ta koja tu mora pomoći, žrtvama nasilja, ali i nasilnicima koji su često bili žrtve nasilja i kojima je to jedini emotivni jezik kojeg poznaju.

Naravno najprije treba djelovati vatrogasno i spriječiti da bilo tko strada (fizički i/ili psihički) a zatim pomoći tim ljudima (da i to su ljudi). Međutim ja ne vidim da postoji neka ozbiljnija institucija koja se bavi takvim slučajevima, a da ne govorim o prevenciji.

. . . kad se kroz medije promovira Žuži Jelinek . . . . . . zvijezde su samo polupismene sponzoruše i mafijaši...
A tko kupuje takve časopise i puši takve sapunice?
(Cosmopolitan, Gloria, Story, Moja tajna . . .)

leddevet

leddevet

Tko je glasao

led, ja sigurno ne

led, ja sigurno ne kupujem...moja omiljena literatura su BUG, National Geographic, itd...ali ja baš nisam normalna :-))...ne spadam u većinu koja tako nešto (valjda) čita...Nego, nema toga samo u tzv. ženskim časopisima nego i u dnevnim novinama. Tako sam, uostalom, i ja pročitala što Žuži savjetuje mladim curama.

Tko je glasao

Nisu ni dnevne novine (od

Nisu ni dnevne novine (od jutra do večeri) puno bolje od onog spiska a pogotovo treba izbjegavati neke kolumne. Ali pretpostavljam da si to i sama prokljuvila.

Ali ono je bio samo dodatak koji je trebao biti provokacija. Tema bi trebala biti koliko su muškarci, a koliko žene krivi za nasilje. Postavka je da mnogi nasilnici su "školovani" u obiteljskom domu od "mame i tate".
To je ono: "Kad tata dođe doma vidjet ćeš svoga boga!".

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Vipera, Opet ja i to s

Vipera,
Opet ja i to s nekakvom kontra reakcijom.
Imam stvarno veliki krug poznanstva u Zagrebu. Neka su iz mladosti ali je večina novijeg datuma.
Svi od reda se korektno ponašaju spram svojih žena i oni koji imaju kčeri ih odgajaju čisto normalno.

Več sam se jedamput izjasnil o tom problemu i jedini ljek za njega:
Svaki normalni čovijek mora takvima svaki put pokazat svoj prezir o takvom postupanju sa ženama, jel oni koji tučeju žene su kukavice i samo shvačaju argumante pljuske.

Mi smo nakad znali zlupat i prijatelje koji su curu pljusnuli.

Tko je glasao

Naravno da postoje normalni

Naravno da postoje normalni pristojni ljudi. Niti moj ijedan prijatelj ne tuče svoju ženu, niti je maltretira na bilo koji način. Međutim ukupna medijska slika i stanje javnosti je da je normalno da muškarac udari ženu, i kaj odmah ima cvilit, jer žensko ponekad mora i pretrpit.

Tko je glasao

Ali, ako se to smije reći,

Ali, ako se to smije reći, ni obratno nije cool...

Tko je glasao

Pa je gospon Cerovec al za

Pa je gospon Cerovec al za ovo obratno se nikad nezna, kolko sam skužil neki čak i plačaju za takve stvari...

Tko je glasao

Ma otkud sad to...:) Ovako

Ma otkud sad to...:) Ovako mlad i već zna znanje:))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci