Tagovi

Tržnica

Baka Slavica je jutros bazginim cvijetom zamirisala trešnjevački plac.
Kod nje se može sada naći kopriva, peršin, jaja, domaća tjestenina, nekakve borove iglice, mrkvica...i nezaobilazna pričica, svaki put svježa i nova. Sjećam se one prve: nesme se deti u posteju po starosti, ima jedna v mom sele kaj tak samo ležije i svaki dan joj je to gorje i gorje.

Baka Slavica uvijek je tamo u zadnjih 10 godina od kada odlazim na tu tržnicu.
Svaki put ima nešto za reći
Mislim da ću ovdje upisivati njene mudrolije
Ali i nekih drugih upečatljivih likova sa dvije tržnice koje obilazim (znači još i jarunska)
Zapravo najviše zbog tih iznimnih pretstava i odlazim tamo.

Baka Slavica je jutros , negdje oko 8 sati i 30 minuta nakon uspješno obavljene trgovine uz ritualno cjenkanje (2 vezice peršina + vrećica domaće tjestenine za juhu = 10 kn) počela sa nezaobilaznim „znaš kaj sinek.“ A onda nastavila:

....nek ti dragi Bog da zdovlje, a Majka Božja penez. Ali znaš sinek kaj veliju ljudi?: ovi su i Majku Božju okrali - pa ti nebum znola jel ti kaj bu `mela za dat.....

Neki drugi likovi ostanu u sjećanju takođe po izjavama ili mirisima iako više ne znam te štandove na kojima prodaju.
Tako se sjećam jednog (prije onih tamo predsjedničkih izbora) sa utrinskog placa koji je imao odličan krompir i uvijek trgovinu popratio sa nekim političkim tekstom.
Pamtim tekst: „Hrvatska je jako puno izgubila time što Budiša nije dobio na izborima.“

A proljeće prije toga su na tom istom placu toliko mirisale jagode. Sva brdašca jagoda koja su se mogla vidjeti po placu nisu uopće mirisala. Vodio me miris do bijele plastične kante iza koje se skrivala jedva primjetna starica od preko 80 godina, malko oslonjena na štand. Cijena jagoda ista kao i kod onih „plastičnih“. U šali je pitam: kako tako ista cijena kao onih lijepih i velikih?....i ošamari me odgovor: to su se malko zdrockale dok sam ih vozila na bicikli.
Naravno da je čitav sadržaj kante postao moj nakon primopredaje novca, ali po mojoj cijeni, kao i uvijek, samo ovaj put u korist onoga s druge strane štanda.

Od Zlatne bule Bele IV-og, računa se početak rada zagrebačkih tržnica
Dobivene povlastice donosile su određenu samoupravu, pravo biranja gradskog poglavara, suca, trgovanja i sajmovanja. Obveza koja je išla uz to bila je vrlo teška. Između ostalog, trebalo je izgraditi i održavati čvrste gradske zidine.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zlatna_bula_Bele_IV.

Komentari

bako kako se živi? (8h45" jutros)

živi se,
živi
živ živ
kakti vrabec

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci