Tagovi

Trudne pete gladna rit

U kraju u kojem živim postoji izraz trudne pete gladna rit. Što znači taj izraz? Išao si dugo i potrošio si dosta snage i svega a napravio nisi ništa to jest došao si doma gladan. Eto tako je odprilike bilo na sastanku s predstavnicima troje ministarstava u utorak u Zagrebu. Mi roditelji djece s teškoćama koji smo se organizirali u neformalnu grupu i pokušavamo pomoći i riješiti neke probleme i kontradiktornosti te podići svijest o stanju društva u ovom sektoru dobili smo tri sata da porazgovaramo o našim zahtijevima sa predstavnicima ministarstava.

O rezultatu tih razgovora napisao sam gore. Prva stvar je tempiranje razgovora u 13 sati. s time je razgovor limitiran radnim vremenom djelatnika ministarstava koje je do 16 sati pa je pod kraj razgovora situacija bila prilično vrpoljasta za njih jer im se već počelo žuriti tako da je u 16 00 objavljen kraj razgovora i fajront iako sve teme nisu prodiskutirane. O nekim infrastrukturnim stvarima ne bih puno jer je ministarstvo u preseljenju u Industrogradnjin neboder za sada 12 kat a koliko će još katova zauzeti ne znam. Tako da je osoba u kolicima uz puno teškoća nekako prevezena preko stepenica, nisu imali dovoljno čaša pa smo neki od nas bili uviđavni prema slabijem spolu te smo ostali žedni. No to je razlog jer su se tek preselili.

Sad konačno o razgovorima.
Obzirom da je bilo dosta tema ne bih o svemu nego o dojmovima o onome što je mene zanimalo.
Pitanje osobne invalidnine i prepolavljanja osobne invalidnine ako je dijete ili osoba negdje smještena više od 4 sata zaključili smo da je kontradiktornost jer u Zakonu o socijalnoj skrbi stoji da je osobna invalidnina namijenjena za lakše uključivanje u zajednicu te ne može onda one koje uključuje u zajednicu kažnjavati uzimanjem pola invalidnine ako su uključeni u društvo. Da predstavnici ministarstva su se složili s time no to za njih nije pravno pitanje nego pitanje novca jer za oko 650 osoba koje su u takvom položaju treba oko 5 milijuna kuna godišnje. Smatram da zakon ne može biti kontradiktoran zbog pitanja novca.

Asistenti u nastavi. Postavio sam pitanje nadležnosti za rješavanje pitanja asistenata u nastavi. Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta izdaje odobrenja a ministarstvo socijalne politike i mladih financira dio asistenata preko projekata udruga te se s time dolazi do diskriminacije one djece koja trebaju asistenta ali ili nema udruge ili udruge koje postoje ne žele pisati projekte. Pored toga ministarstvo koje u svojoj nadležnosti nema asistente u nastavi to financira a ministarstvo koje ima asistente u nadležnosti ne financira. Odgovor je bio slijedeći od strane Zvjezdane Bogdanović iz MSPM "Zar želite da mi prestanemo to financirati. Mi smo prepoznali potrebu pa ju financiramo". S druge strane u Zakonu o socijalnoj skrbi predviđena je usluga Rane intervencije koju MSPM uopće ne potiče i ne financira. Nekoliko projekata iz domene rane intervencije financira MZOS putem natječaja koje nema veze sa ranom intervencijom. No zbog pocupkivanja jer se bližio kraj radnog vremena nismo o ovome mogli detaljnije. Svakako smatram da bi se ministarstva trebala baviti s onim što je u njihovom djelokrugu a ne na ovoakav gore opisani način.

Na samom kraju kad se već opasno bližio kraj radnog vremena i kad su zbog toga postali vidno nervozni iako smo mi roditelji rekli da imamo vremena koliko je potrebno došli smo do pitanja inkluzivnog smještaja, spriječavanja institucionalizacije i deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom. Pokušao sam dobiti konkretne odgovore koliko je ispoštovan plan te koliko je trenutno smješteno osoba no dobio sam samo prilično arogantan neizravan odgovor da su u okviru predviđenih veličina koje su zacrtane planom donesenim 2010. godine.
Nakon toga žurno su nas otpravili jer je došlo 16 sati i kraj radnog vremena.
O drugim pitanjima sada neću no bilo je još puno zanimljivih kontradiktornosti na koje su samo klimali glavama i poručili nam neka im pišemo a oni će razmotriti.

Ono što je još značajno je slijedeće: Predviđa se donošenje ili izmjena zakona ili novog zakona o socijalnoj skrbi. Zašto pišem ili jedno ili drugo? Zato jer još uvijek ne znaju kolike će izmjene biti no rekli su da će zakon ići u javnu raspravu u veljači i da bi oko travnja trebao biti usvojen.
Napomenuo bih da je ovo u kratkom vremenu već treča izmjena Zakona o socijalnoj skrbi tako da imam dojam da oni u ministarstvu ništa drugo ne rade nego mijenjaju zakon kojeg onda kad ga donesu ne mogu poštivati ili su članci zakona sami sebi kontradiktorni kako sam već naveo.

Na kraju primili su nas. Opet smo mi govorili. Opet je osnovna izlika bio novac. Opet s njihove strane osim pravdanja financijskim nemogućnostima nismo čuli ni jedan konstruktivni prijedlog koji bi išao u smjeru rješavanja problema i tako dalje i tako dalje. Stara priča mazanja očiju.

Što je nama činiti? Ništa drugo nego biti uporni i dosljedni. koristiti sva legalna sredstva pritiska, tražiti ponovne i ponovne razgovore i dogovore, organizirati prosvjed, tražiti od saborskih zastupnika razgovor i njihovu podršku prilikom ponovnog donošenja zakona i opći društveni koncenzus oko ovih pitanja.
Pri tome tražimo i molimo podršku i drugih jer djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom najranjivija su skupina našeg društva koju društvo mora najviše podupirati jer cijeli društveni lanac je jak koliko je jaka najslabija karika.
I na kraju disklamer: Sve što sam napisao je moje osobno viđenje i ne predstavlja zajednički stav. Sa zajedničkim stavom iziči ćemo uskoro.

Komentari

Sluzbeno priopcenje o sastanku.

Predstavnici roditelja okupljenih u Facebook grupu "Pomozimo djeci sa invaliditetom" dana 22.01.2013. godine primljeni su na razgovor sa predstavnicima Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti,obrazovanja i sporta .

Tema održanog sastanka je dugoročno sustavno rješavanje cjelokupne problematike vezane uz život ,rad te rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

U trosatnom konstruktivnom razgovoru razmatrani su zahtjevi koje su roditelji uručili ministrici gospođi Milanki Opačić za vrijeme organiziranog prosvjeda „S teškoćama se možemo nositi s nepravdom NE “ održanog 14.12.2012 godine na Markovom trgu u Zagrebu , Splitu na Rivi i Dubrovniku ispred crkve sv.Vlaha .

Neki od zahtjeva roditelja mogli bi se riješiti uskoro izmjenama zakonske regulative jer se trenutno radi na izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Neki od zahtijeva iziskuju dodatne razgovore sa nadležnim ministarstvima te međusektorsku suradnju između ministarstava jer je zaključak da postoji mnoštvo nelogičnosti u sustavu, preklapanja nadležnosti i nedovoljno definiranog djelokruga rada ministarstava.

Za rješavanje problema obitelji pomoraca roditelji traže poseban status , ali nažalost predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih ponudili su rješenje koje nije provedivo te je dogovor da se na idućem sastanku pronađe kvalitetno rješenje.

Predstavnici ministarstava najavili su izmjene koje slijede do mjeseca svibnja 2013 . godine .To je smanjivanje administracije uvođenjem jedinstvene komisije vještačenja, izmjene statusa roditelja njegovatelja, promjene u programima unutar specijalnih škola,otvaranje dijagnostičkog centra za osobe sa autizmom, osnivanje centara za rehabilitaciju u svim većim gradovima te osnivanje mobilnih timova.

Također su izrazili spremnost za organiziranje daljnjih sastanaka sa predstavnicima grupe "Pomozimo djeci sa invaliditetom " na kojima bi pronalazili rješenja za preostala otvorena pitanja .

Roditelji izražavaju zadovoljstvo srdačnim prijemom u MSPM i nadu da će zajedno s Vladom Republike Hrvatske i nadležnim ministarstvima pronaći najbolja rješenja s kojima bi se život djece s teškoćama i osoba s invaliditetom poboljšao u skladu sa potpisanom UN Konvencijom osoba sa invaliditetom .

Također, ako ne dođe do pomaka roditelji izražavaju spremnost da i dalje koriste sva legitimna sredstva pritiska kojima bi ukazali na nepovoljan položaj djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Ovo je prenio Dubrovacki dnevnik:
http://www.dubrovackidnevnik.hr/hr/clanak/znaju-da-je-neposteno-ali-nema...

Tko je glasao

Ilustracija. Obzirom da su

Ilustracija. Obzirom da su nedavno preselili na novu lokaciju ulaz u ministarstvo jos nije uredjen pa je ulazak osobe u kolicima izgledao ovako:
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/76346_35930936048...

Tko je glasao

@bosancero

da li ste ih zapitali da li im poznat pravilnik o pristupačnosti invalidima?

w. ;)

Tko je glasao

Jedna od mama ukljucena u nasu akciju.

Zato sam tražila odlazak u Case Western Reserve University Hospital u Clevelandu, jedinu bolnicu na svijetu koja može pomoći i otkloniti Matijine tegobe. HZZO je na prvu odbio moj zahtjev, no nakon što sam angažirala odvjetnika i uložila žalbu, ipak su odobrili odlazak koji uključuje sedam dana za pretrage i 14 za eventualnu operaciju.
Odobren je put i smještaj za Matiju i mene, no HZZO ne pokriva troškove za moju 10-godišnju kćer, koju kao samohrana majka nemam kome ostaviti, te za fizioterapeutkinju koja mi pomaže u skrbi oko Matije. Njihov boravak tamo bio bi i meni od velike pomoći, a iskustvo koje bi fizioterapeutkinja tamo stekla koristilo bi i drugoj djeci kojima ona pomaže. Zato sam odlučila potražiti pomoć dobrih ljudi kako bi se skupilo potrebnih 7000 eura za troškove puta i boravka u SAD-u za još dvije osobe - kaže Spomenka, koja je, kaže, nerado odlučila javno potražiti pomoć. No, nužda ju je natjerala.

http://www.jutarnji.hr/-matija-je-imao-200-napada-na-dan--pomozite-mi-u-...

Ovo je samo jedan od detalja. Mozete zamisliti koliko je trajalo od zalbe do rjesenja zalbe i koji su troskovi advokata ali i koliko je vremena izgubljeno jer je Matija jos prosle godine bio operiran.

Tko je glasao

a sta bi ona htjela, da joj

a sta bi ona htjela, da joj plate troskove i za sve koje ona zeli povesti sa sobom??
svasta...pa toga nema nigdje u svijetu.

Tko je glasao

a sta bi ona htjela, da joj

a sta bi ona htjela, da joj plate troskove i za sve koje ona zeli povesti sa sobom??
svasta...pa toga nema nigdje u svijetu.

Hajde recimo da si dobronamjeran pa cu ti probati objasniti razloge za obje osobe koje vodi.

Cerku vodi jer ju nema kome ostaviti. Samohrana je majka. Imas li ti kakvu ideju kome bi povjerio cerku?
fizioterapeutkinja je uzela neplaceno i pokrivaju joj se troskovi prijevoza i hrana. Ona je potrebna jer ce dijete ako dodje do operacije trebati fizikalnu terapiju odmah jer ce morati ponovno uciti i hodati i sve ostalo i nuzan je fizioterapeut a najbolji je onaj koji vec radi s djetetom.
Oba razloga su potpuno opravdana i razlozna i da se moglo ikako drugacije ona bi to tako napravila. Mnogo dobrih ljudi je bez ikakvog razmisljanja priskocilo u pomoc i vec doniralo odredjenu svotu. Poznavajuci Spomenku siguran sam da ce sav novac biti prikazan transparentno.

ako si gornju opasku napisao nedobronamjerno onda nemam s tobom sto raspravljati.

Tko je glasao

razlozi, opravdani ili ne..

.. moja opaska nije nedobronamjerna nego je vise izraz moje nevjerice u majcine zahtjeve...
to me podsjeca na ono, "das nekom 3 prsta ali on hoce 5"
doticna majka ima pravo pokusati dobiti sto zeli... i mozda to i dobije..
jesu li njeni razlozi opravdani ili ne.. o tom ne znam dovoljno da bih o tome raspravljala.
.. iz clanka je vidljivo da je ona svoje dijete vec visekratno vodila na ljecenje u inostranstvo.. a i to je valjda netko platio.
nazalost, ima dosta djece kojoj je odlazak na tretmane u bolje strane bolnice uskracen!
.. s obzirom da poznas doticnu majku, jasna mi je tvoja pristranost i 'navijanje za'.
.. pitas me za kcerku? naravno da znam kome bih povjerila svoju kcerku.
evo jednog hipotetskog pitanja- kad bi se umjesto o kcerki radilo recimo o njezinoj majci o kojoj ona skrbi i nema ju kome ostaviti? sta onda?
ovo samo usput, znam ovdje 2 slicna slucaja odlaska na medicinske tretmane u inozemstvo. gdje je najblizi clan obitelji privremeno zbrinut od strane socijalne sluzbe.

Tko je glasao

???

vidim nemas odgovora na jednostavno pitanje
ili si samo izbjegao?

Tko je glasao
Tko je glasao

invalidi su obične brojke na papiru

postoji jedan veliki problem što birokracija namnožena u centrima za socijalnu skrb, ministarstvu socijalne politike, ministarstvu zdravlja i ministarstvu prosvjete doživljavaju djecu i osobe s poteškoćama u razvoju i djecu i osobe s invaliditetom kao obične brojke na papiru , a ne kao živa bića koja imaju pravo na kvalitetan život.
ne znam koliko vas gleda seriju 'život s autizmom'. u jučerašnjoj emisiji je bila prikazana sva razlika u odnsou prema osobama s invaliditetom- autista kod nas i vani. slovenija koju isto muči ekonomska kriza, u kojoj su svaki tren prosvjedi i padaju političari, koliko god je mala uspjela je naći novca da autistima omogući koliko toliko kvalitetan život. doduše nije vidljivo gdje i kako žive ostali autisti u sloveniji.
ja, kao roditelj osobe s 1005 invalidnošću mogu izjaviti kako većina centara za socijalnu skrb ne radi kao treba i da njihovi djelatnici koji su zaduženi za djecu i osobe spoteškoćama u razvoju odnosno s invaliditetom uopće ne zna u kakvim uvjetima oni žive jer ih nisu bili kod njih doma, a kad ih tražite stalno su na terenu. koliko puta mi je došlo da pitam dežurnoga na centrali da li pod teren spada plac, frizer, neka kupovina.
svojevremeno sam pitala jednog HDZ-ovca na koji način mogu promijeniti nacionalnost svom sinu i sebi. on me je zaprepašteno pogledao i pitao zbog čega. moj odgovor je bio kad bih bila srpkinja ili romkinja bili bi puno bolje zaštićeni moj sin s invaliditetom i ja. na njegovo i moje kršenje ljudskih prava odmah bi na stražnje noge skočiće sve udruge civilnog društva . očito zaudruge civilnog društva osobe s invaliditetom niu ljudi ni životinje već nešto posve treće. čak ni crkva u Hrvata ne govori o kršenju prava invalida

w. ;)

Tko je glasao

Najprije isprika, ali pas nam

Najprije isprika, ali pas nam je falio 2 dana i jednostavno nisam bila svoja.

Podaci koje iznosim u ovom komentaru odnose se na Izvještaj o izvršenju državnog proračuna za prvih 6 mjeseci 2012. godine. Kako vas ne bi davila sa puno pojedinačnih brojki, zbrajala sam iznose Ministarstva socijalne politike i mladih, Proračunskih korisnika u socijalnoj skrbi i Obiteljskih centara. Tako je u prvih 6 mjeseci na plaće ( uključujući i materijalne rashode za zaposlene – službena putovanja, naknade za prijevoz, odvojeni život, stručno osposobljavanje zaposlenika ) utrošeno 373.534.286,84 kn, na zakupnine i najamnine – 1.837.163,64 kn, na intelektualne i osobne usluge 38.364.791,42 kn ( od toga je najveći iznos 37,4 milijuna u Proračunski korisnici u socijalnoj skrbi ), na računalne usluge – 624.190,80 kn, naknade za predstavnička tijela, povjerenstva i slično – 185.402,60 kn. I valjda im nije dovoljno da si na plaće troše sve više sredstava nego si osobni budžet povećavaju tim naknadama u povjerenstvima i intelektualnim uslugama. Kod troškova Proračunski korisnici u socijalnoj skrbi – na uredsku opremu i namještaj i uređaje strojeve i opremu potrošeno je 2.044.617,04 kn.

Zanimljivo je da su za Udruge u socijalnoj skrbi planirali u 2012. –16.016.939,00 kn, a utrošeno je 15.000,00 kn ( 15 tisuća kuna ). Za Afirmaciju prava i unapređenje politika za osobe sa invaliditetom planirano je u 2012. 292.000,00 kn, a utrošeno je u prvih 6 mjeseci - 2.867,75 kn.

Ali zato:

Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge - tekuće donacije u novcu - 34.409.576,47
- kapitalne donacije neprofitnim org. - 772.654,52

Stručna služba Savjeta za nacionalne manjine - tekuće donacije u novcu-20.632.429,00

Ured za nacionalne manjine - tekuće donacije u novcu- 250.000,00

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
- kap.pomoći unutar opće drž.- 1.620.551,58
- tekuće donacije u novcu- 899.239,77

Isto je tako zanimljivo da je npr. za zakladu Hrvatska za djecu planirano za 2012. - 5.244.670,00 kn, a utrošeno je 8.500.000,00 kn. Očito je dobro da stipendiramo naše mlade za EU. Dobro je ,samo ti mladi, na žalost, neće imati prilike raditi u RH, jer je skupina podobnih za povjerenstva, intelektualne usluge, nadzorne odbore...davno odabrana. Mi ćemo ih samo školovati.

A što reći o provedbi programa Mladi na djelu gdje je na stavku članarina utrošeno 15.052.888,00 kn. Ne radi se o članarinama već šetnji po EU koliko sam uspjela za sada vidjeti jer sam program samo letimice pogledala. Opet tih mladih koji će ionako završiti u EU.

Glavno da se u RH izgradi dovoljno bazena, jer pretpostavljam da se dio od =96.192.129,40 kn subvencija, tekućih i kapitalnih pomoći, tekućih i kapitalnih donacija u Ministarstvu turizma i na to odnosi.

Podataka je puno. Provjeravam i uspoređujem mnogo toga što može pomoći da se vladajućima dokaže da nisu ni socijalni ni pravedni. Kako je pas Borna opet kući, nastavljam sa analizom. Nadam se da ću bar na taj način pomoći onima koji se moraju boriti za ostvarivanje svojih prava.

Tko je glasao

Puno hvala na ovim podacima.

Puno hvala na ovim podacima. Na zalost kad ministarstvo raspise natjecaj onda predvidja indirektne troskove na nivou 7%. Trebali bi i oni imati isti omjer indirektnih troskova u funkcioniranju sustava. ako ima jos podataka bio bih vam vrlo zahvalan.

Tko je glasao

@mariva

nadam se da je pas u redu. zaljubljenost kod pasa mačaka je neki put grozna za njihove gazde.

w. ;)

Tko je glasao

@Marival

hvala ti na vim iscrpnim podacima i na uloženom trudu. boji se kako bi priloženi podaci bili još gori da Hrvatska pod pritiskom EU nije morala pristati na poboljšanje kvalitete života invalidnih osoba. kad se čita nacionalna strategija ona je puno toga napravljeno - barem na papiru, realnost je potpuno drugačija. radi se o temeljnom kršenju ljudskih prava osoba s invaliditetom.
zgodna je stavka koja govori o školovanju mladih za EU, pogotovo što na to školovanje ne može ići svatko, već odabran. ako bi rekli stari zagrepčani, kojih je sve maje, morao bi imati odabrani pedigre - politički, tajkunski . poznato je kao onaj tko se školuje vani se ne vraća doma- razlog je jednostavan. uvjeti rada i i života su potpuni drugačiji, bolji. zbog tih razloga zbilja nije bitno kakvo je naše školstvo.
što se tiče bazena - bilo bi dobro da se što više njih gradi za osobe s invaliditetom nažalost to nije slučaj. . osobe s invaliditetom imaju strogo određene dane za korištenje jednog dijela postojećih. o gužvi na njima neću pričati.
čitajući ove podatke vidljivo je kako su invalidi zadnja rupa na svirali što je zamjena za nužno zlo.
kad sam svojevremeno pitali jednu djelatnici centra za socijalnu skrb da li bi se trebao na djeci s posebnim potrebama primijeniti spartanski način selekcije koji je sve takve osobe odmah usmrtio ona se je zgrozila. no politika koja se uporno provodi prema osobama s posebnim potrebama i invaliditetom je jako slična toj spartanskoj selekciji - samo u ovom slučaju nije smrtonosna.

w. ;)

Tko je glasao

Mislim da sigurno neces

Mislim da sigurno neces daleko doci ako ti glavni neprijatelj bude Srbin koji zahtjeva da vlast (bilokoja) provodi zakone koje je sama ta vlast donijela. Isto kao sto ni taj Srbin nece daleko doci ako mu glavni neprijatelj bude majka djeteta s posebnim potrebama koja samo trazi da vlast provodi zakone koje je sama donijela. Nekako mislim da vlasti odgovara da je tvoj glavni neprijatelj Srbin i obrnuto, a ne vlast i njeno neprovodjenje zakona. Mislim da tvoje dijete nece biti niti malo na boljem ako se neko hrvatsko srpsko dijete ne bude smjelo sluziti svojim pismom? Ili ti mislis da bude? Kad shvatis da guja u njedrima nije Srbin, vec onaj koji ne provodi zakone, onda se nesto mozda i bude promijenilo. Ali, iz tvog pisanja se cini da je do tog trenutka jos daleko.

Tko je glasao

mješanje kockica

@Martine,
ne znam da li se baviš politikom ili si član neke od nevladinih udruga civilnog društva za zaštitu ljudskih prava koje beru debele novce iz državnog proračuna kako bi tu i tamo izišle u javnost o kršenju ljudskih prava nacionalnih manjina. interesantno je kako se uvije spominju Romi i Srbi a nikad rusini Ukrajinci, Slovenci, Nijemci kojih isto ima na ovim prostorima
kad sam govorila kako udruge civilnog društva odmah skaču na noge kad su u pitanju prava Roma i Srba a nikad kad se govori o osobama s invaliditetom, onda sam na fini način govorila o svoj licemjernosti dotičnih organizacija. Ivan Zvonimir Čičak, Vesna Teršelić, Žarko Puhovski, Tonči Majić, udruga HHO, B.a.B.e., A.I., T.I. - nitko od njih nije nikad progovorio o pravima osoba s invaliditetom, pardon govorio je samo jedno Srđan Dvornik na Novoj TV pred skoro osam godina.
zbog toga postavljam pitanje kako može jedna udruga civlinog društva koja u svojim programima i projektima ima (citat od B.a.B.e.)2013. su B.a.B.e. organizacija prepoznata u javnosti po beskompromisnoj borbi za poštivanje ljudskih prava na jednakim osnovama za sve građanke/e i zalaganju za rodnu ravnopravnost. Organizacija ima osigurano stabilno financiranje programa i hladnog pogona te 10-tak zaposlenih stručnjakinja/ka. Građani i državna te međunarodna tijela vide organizaciju kao ekspertni centar za pitanja rodne ravnopravnosti.(kraj citata). link za provjeru

w. ;)

Tko je glasao

mješanje kockica

@Martine,
ne znam da li se baviš politikom ili si član neke od nevladinih udruga civilnog društva za zaštitu ljudskih prava koje beru debele novce iz državnog proračuna kako bi tu i tamo izišle u javnost o kršenju ljudskih prava nacionalnih manjina. interesantno je kako se uvije spominju Romi i Srbi a nikad rusini Ukrajinci, Slovenci, Nijemci kojih isto ima na ovim prostorima
kad sam govorila kako udruge civilnog društva odmah skaču na noge kad su u pitanju prava Roma i Srba a nikad kad se govori o osobama s invaliditetom, onda sam na fini način govorila o svoj licemjernosti dotičnih organizacija. Ivan Zvonimir Čičak, Vesna Teršelić, Žarko Puhovski, Tonči Majić, udruga HHO, B.a.B.e., A.I., T.I. - nitko od njih nije nikad progovorio o pravima osoba s invaliditetom, pardon govorio je samo jedno Srđan Dvornik na Novoj TV pred skoro osam godina.
zbog toga postavljam pitanje kako može jedna udruga civlinog društva koja u svojim programima i projektima ima (citat od B.a.B.e.)2013. su B.a.B.e. organizacija prepoznata u javnosti po beskompromisnoj borbi za poštivanje ljudskih prava na jednakim osnovama za sve građanke/e i zalaganju za rodnu ravnopravnost. Organizacija ima osigurano stabilno financiranje programa i hladnog pogona te 10-tak zaposlenih stručnjakinja/ka. Građani i državna te međunarodna tijela vide organizaciju kao ekspertni centar za pitanja rodne ravnopravnosti.(kraj citata). link za provjeru

w. ;)

Tko je glasao

Vezovi i prela

Još o tome kako se troši lova za manjince - http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/esencijalne-vrijednosti

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

problem zvan udruge

prema zakonu svaka grupa građana ima pravo onovati udrugu i kao takvi na osnovu projgrama i projekata dobiti svoj dio olača iz državnog proračuna. one udruge koje imaju svoje članove ili prijatelje ili kumove članova u uredima za udruge na nivou države odnosno grada mogu računati kao će za svoje programe dobivai svake godine jedna dobar dio kolača koji će im dobro doći za njihove klupske ili privatne interese. nacionalne manjine imaju ista prava za osnivanjem udruga kao i borci za ljudska prava , ljubitelji ptica, invalidi. problem je što je veličina kolača za razne udruge ograničen tako da njegov dio dobiva samo dio udruga. još gore u cijeloj priči je kako poprilične dijelove kolača dobivaju udruge koji bi isto mogle raditi i s puno manjim dijelom a one kojima je najpotrebnije dobivaju bijedne mrvice. dodatnu gorčinu toj cijeloj priči daje ton što se dio neke udruge sredstva kojea su dobile troše samo za dio članova - tj. onaj dio koji se odnosi na vrh udruge - tako da oni idu na razna tzv. edukacijaka putovanja koja više sliče dvodnevnim sindikalnim izletima iz bivšeg sistema. kad bi se napravila stroga kontrola utrošenoga novca ne samo preko isplaćenih računa već dolaskom na teren da se vidi u što su utrošena sredstva , tko su bili korisnici utrošenih sredstava onda bi se došlo do katastrofalne činjenice kako u nekim udrugama potrošena sredstva koristi samo uži krug članova - predsjednik, tajnik, dopredsjednici i središnji odbor a osatali članovi pojma nemaju za što se je potrošili. postoje godišnji izvještaji na skupštini ali tko će u onim naštimanim brojkama koji se na brzaka nabacuju znati koliko se jezapravo potrošilo na tzv. hladni pogon - režije plus plaća tajnika a koliko na sve ostalo. samo mali primjer. u Hrvatskoj djeluje krovna udruga za osobe s mentalnom retardacijom pod nazivom Savez udruga za osobe s mentalnom retardacijom. revizijom je ustanovljeno kako je vrh tog Saveza nenamjenski potrošio 120.000 kn. slijedile su ostavke osoba koje su pronevjerile taj novac - predsjednice, tajnice i predsjednice nadzornog odbora. utrošeni novac nadoknađuju udruge koje su članice tog saveza a da većina nikakvu korist nije imala od toga. kako se radi o svoti od 4000 po udruzi mnoge članice više ne mogu raditi kako treba. s druge strane bivša predsjednica Saveza i bivša predsjednica nadzornog odbora Saveza su jedna je i dalje članica središnjeg odbora a duga dopredsjednica udruge za osobe s mentalnom retardacijom grada Zagreba, prije je bila predsjednica te udruge. priča ide dalje dopredsjednica i jedna od članica središnjeg odbora osnivaju novu udrugu za inkluziju, iako udruga čije si su članovi ima taj dio u svom programu. napomena neke od spomenutih osoba nemaju djecu s invaliditetom već su očito pronašle način kako ostvariti neke svoje snove na njihov račun
potreban je stroga kontrola kako udruge troše sredstva koja dobivaju od države, od raznih natječaja i provjera prdsjednici, dopredsjednici, tajnici, članovi središnjeg odbora nisu kojim slučajem i u rukovodećim tijelima drugih udruga. jer očito je kako nekima udruge su samo servis preko kojeg će moći bolje živjeti na štetu drugih, dok onima kojima je zbilja potreban - udruge za kvalitetniji život invalida - naročito udruge za pse vodiče osba s invaliditetom . zbilja nema smisla da se državni novac troši u nekim udrugama za lumperajke i turistička putovanja dok osobe s invaliditetom ne mogu barem mrvicu kvalitetnije živjeti.

w. ;)

Tko je glasao

Osobno sam volonterski u

Osobno sam volonterski u razlicitim drzavama radio u udrugama koje su se bavile problemima i stitile prava imigranata, odraslih ljudi s posebnim potrebama i zivotinja. Iz osobnog iskustva mogu kazati da su na 'najgorem' odrasli ljudi s posebnim potrebama jer nemaju zastitnike u vidu roditelja (koji su ili umrli, ili se ne mogu vise za njih skrbiti ili vise ne zele za njih znati). Profesionalno nisam nikad bio zaposlen u nijednoj udruzi.
Osobno takodjer mislim da se zbog ovog svog upisa mozes sramiti (i izbrisati ono covjek nadasve iz svog potpisa). Udruge koje se bave bilokojim aspektom ljudskih prava ili prava zivotinja nisu krive za nepostivanje zakona ili neprimjerena zakonska rijesenja na podrucju koje tebe zanima- djeca sa posebnim potrebama. Kriv je jedino zakonodavac. Na nacin na koji ti pristupas problemu, kriveci udruge za nesto, a ne onoga tko je uistinu kriv neces nista promijeniti.
Udruge za zastitu nacionalnih prava se uistinu vecinom bave problemima Roma i Srba- i to iz razloga sto ih je najvise, jer jesu diskriminirani, i iza sebe ili uopce nemaju maticnu drzavu ili imaju siromasnu maticnu drzavu s kojom je RH donedavno ratovala (za razliku od ostalih manjina koje nisu diskriminirane i imaju relativno bogate maticne drzave). Inace, upravo se glasilo srpske nacionalne manjine, Novosti, kao jedno od rijetkih, sustavno bavi i pise o problemima ljudi s posebnim potrebama.
Ti uistinu mislis da je srpsko dijete s posebnim potrebama koje zivi negdje na Baniji, dvadeset kilometara od najblizeg asfalta i stotinjak kilometara od bilokojeg strucnjaka na boljem od tvog djeteta samo zato sto je Srbin? Ili romsko dijete s posebnim potrebama rodjeno u sobi koju dijeli s dvadesetak brace ili sestara s nepismenim roditeljima koji ne znaju ni za prava koja im pripadaju, a kamoli da bi razmisljali sto mogu napraviti da se prava promjene nabolje? To dijete s posebnim potrebama je na boljem od tvog djeteta jer se radi o Romu?
Tvoj nacin razmisljanja vlasti odgovara- u vecini komentara se bavis drugim udrugama, a ne vlasti koja jedina provodi i donosi zakone.

Tko je glasao

da nešto raščistimo

@martine
da razjasnimo neke stvari:
1. djeca i osobe s invaliditetom su invalidi bez obzira koje narodnosti bili - da li su Hrvati, Srbi, Romi;
2. isto tako djeci i osobama s invaliditetom je što su dalje od nekog centra to im je gore. razlog je što je ono malo ustanova rehabilitaciju i dijagnostičkih centara smješteno u većim mjestima. u manji ih nema. osoba s invaliditetom ne bira mjesto rođenje. naći ćeš ih u Zagreb, Splitu, Rijeci, a isto tako ćeš ih naći i mjestima od 50 stanovnika. što je mjesto manje to je kvaliteta života osobe s invaliditetom manja.
prije pet godina nas par roditelja s djecom s invaliditetom bili smo pozvani kao gosti u Pulu i na izlet oko Briona koji su organizirale humanitarne udruge 'Pomoć i ljubav' (ne znam nizozemski naziv ali tako glasi prijevod) iz Amsterdama i 'Pomoć ii ljubav' iz Pule u suradnji s gradom Pulom i Istarskom županijom za osobe s invaliditetom Istarske županije i grada Pule. Izletu su prisustvovali gluhi, gluhonijemi, osobe s intelektualnim poteškoćama i razne vrsti plegičara. neki su se od njih rasplakali jer su prv iput u životu vidjeli more. jednome je od silnog uzbuđenje pozlilo. hitna je morala doći po njega u Babarigu.
grad Zagreb za osobe s invaliditetom krajem ljeta organizira ljetovanje u Stoimenoj. prošle godine je puno manje osoba s invalidittom išlo na organizirano ljetovanje razlog je bio nedostatak novca;
3. sam si napisao kako su u najgorem položaju osobe s invalidtetom koji više nemaju svoje zaštitnike jer su im roditelji umrli. slažem se s tobom i samo bih nadovezala kako u puno bojem položaju nisu ni oe osobe s invaliditetom kojima su roditelji živi ali su ih ostavili;
4. udruge za zaštiti životina i udruge za zaštitu prirode se ne moraju baviti problemom osoba s invaliitetom je to ne spada u njihovu domenu. doduše tu bih dodala mali dodatak kako društvo četveronožnog ljubimca bilo da se radi o mački ili psu puno znači za emocionalno razvoj djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invliditetom. o ulozi pasa kao vodiča slijepaca ili pasa koji u signaliziraju kako će im gazdan imati napadaj već znamo;
4. udruge civilnog društva koje se bave ljudkim pravima su po pitanju osoba s invaliditetom potpuno zakazale. nisam čula da se ijedna od njih, kao ni jedan od poznatih boraca za ljudska prava zauzeo za prava osoba s invaliditetom. pisalo se je o diskriminiranju u školovanju romske djece u Međumrju, no nitko ne spominje diskriminiranje u školovanju djece i osoba s invaliditetom kao i diskrimanciju njihovih roditelja ako su u radnom odnosu.

zahvaljujem se srpskom glasilu ' Novosti' jer su prepoznali jednu diskriminaciju koje po zakonima, propisia, pravilinicima, nacionalnoj strategiji ne bi smjelo biti a zapravo je svakodnevno prisutna.

ako se tko treba sramiti to su borci za ljudskka prava i ruge koje se bave ljudskim pravima koji su strogo selekcionirali svoje djelovanje. ako država i svi oni koji krše donesene zakone, propise, pravilnike onda barem udruge za ljudska prava ne i smjele selekcionirati krug svog djelovanja i iz njega izbaciti osbe s invaliditeto.

izgleda da okolina očekuje da roditelji osoba s invaliditetom srame svoje djece? ja ga se ne sramim. imam autističnog sina s 100 invaliditetom. stramim se što živim u državi koja se preko svojih institucija i organizacija ponaša prema osobama s invliditetom kao da su osobe niže vrijednosti, nešto poput parija u Indiji.

w. ;)

Tko je glasao

Mislim da sigurno neces

Mislim da sigurno neces daleko doci ako ti glavni neprijatelj bude Srbin
Mislim martine da si pogresno razumio. Probaj ponovno procitati tekst.

Tko je glasao

Procitao sam vise puta jer

Procitao sam vise puta jer nisam vjerovao da je to mogla napisati. Iz osobnog iskustva znam i sam da isti ljudi vrse na pritisak da se bilo koje zakonsko manjinsko pravo provede i u praksi. I pljuvanjem po Srbima se niti jedno pravo djeteta s posebnim potrebama nece prije ostvariti.

Tko je glasao

"Stop nagrađivanju genocida" i srpsko-hrvatskoj demagogiji o..

ćirilici u Vukovarukao poštivanju zakona, jer je to samo poštivanje i nagrađivanje srpskoga genocida nad Hrvatima u Vukovaru, koju zastupaš i ti @martine, i masa nezaliječenih ZZP-ovaca širom RH, od kojih je veliki broj na pollitici!

Mislim da sigurno neces daleko doci ako ti glavni neprijatelj bude Srbin koji zahtjeva da vlast (bilokoja) provodi zakone koje je sama ta vlast donijela. Ako je ta vlast donijela zakon kojim na hrvatski grad-heroj Vukovar stavlja znak srpske okupacije, koji su Vukovaru htjeli nametnuti njegovi osvajači, onda će samo ukidanje takvoga zakona značiti bolju državu u kojoj će živjeti i njeno dijete i u kojoj neće nagrađivati genocid nad Hrvatima.

Nekako mislim da vlasti odgovara da je tvoj glavni neprijatelj Srbin i obrnuto, a ne vlast i njeno neprovodjenje zakona.Krivo misliš, glavni neprijatelji su joj, prema vlasti, Hrvati, i to katolici Hrvati, ljudi koji ne žele na hrvatskome Vukovaru srpski "pečat", jer je taj bio simbol srpske dominacije i iživljavanja nad ubijenim Hrvatima u Vukovaru, budući da ta vlast silno i silom želi nagraditi srpski genocid nad Hrvatima- što ćeš, rezultati bi joj tada bili još porazniji: još 3000 nezaposlenih Vukovaraca, Hrvata više, a u cijeloj RH još oko 15 000.

Mislim da tvoje dijete nece biti niti malo na boljem ako se neko hrvatsko srpsko dijete ne bude smjelo sluziti svojim pismom?Nijednom hrvatskome srpskome djetetu neće biti bolje, ako se bude služilo "svojim pismom". Njegovo pismo je latinica, jer je ta hrvatsko pismo, a ćirilica mu je nešto samo kao uspomena na drugu državu -matičnu državu srpskoga naroda kojemu po nacionalnosti pripada.
Stoga, neka tu ćirilicu, uči kao i srpska narodna kola, kao svoju kulturnu, a ne državnu pripadnost.

Kad shvatis da guja u njedrima nije Srbin, vec onaj koji ne provodi zakone, onda se nesto mozda i bude promijenilo. Guje su oni koji motiviraju nastanak takvih zakona, kao i oni koji bi nagrađivali za genocid nad Hrvatima u RH.

Svi oni koji pate za ćirilicom,... za kineskim pismom,.., neka si osnuju privatne škole i neka pišu, crtaju,slave ,..., svoju ćirilicu, svoj kineski,...., koliko ih volja, ali neka je ne nameću za državno pismo, jer ona nije državno pismo u RH; niti će ikada biti, osim u glavama onih koji još žive bivšu državu.

Nažalost takvih je puno na mjestima na kojima ne bi trebali biti i koji svojim glupim izjavama o njoj sablažnjavaju s javne HTV.

Kada ti, @martine, shvatiš da ti nisu neprijatelji Hrvati koji u svojoj državi poštuju ljude i ne žele tvoje sunarodnjake nagrađivati što ste im ubili preko 3000 Hrvata Vukovaraca, da dođete do toga postotka, zakon koji je vaš "po zanimanju Srbin" dogovorio s našim, po zanimanju "lopov i tko zna što" uz još more lažiranja dokumenata o prebivalištu, onda ćete biti ono što biste trebali biti: hrvatski građani srpske nacionalnosti koji poštuju svoju državu RH.

Ovako si isto ono što i mnogi devedesetih.
Ni "Oluja", ni pobjeda Hrvata u DR nije vas opametila, jer opet idete putem ćirilašenja i mitingašenja.

Neka Vas ne zavara podrška u višim krugovima, onih koji su rata vidjeli samo na TV-u, i koji pričaju svoju nostalgičnu jugoslavenštinu. Narod je taj koji ne želi nagraditi za genocid nad Hrvatima, jer je upravo on spriječio genocid nad samim sobom.

Iz tvoga upisa strši frustracija hrvatskoga Srbina, koji pati što RH, nije srpska i ćirilična i koji "demagogiše" o poštivanju nekakvoga Zakona, a ustvari političke nemoralne trgovine hrvatskim žrtvama.

Poštivanje toga tzv. zakona je poštivanje pljuvanja po svim hrvatskim žrtvama u DR-u, po njihovim živim članovima obitelji, rođacima, prijateljima, sugrađanima, sunarodnjacima, po RH i treba tu "dozvolu za pljuvanje" po Hrvatima RH, braniteljima, jednostavno ukinuti jer nagrađuje ubojice i njihove simpatizere, njihovu rodbinu, njihove sugrađane, njihove sunarodnjake za oružanu agresiju na RH i ubojstva Hrvata iz Vukovara, Škabrnje, Voćina, Kostrića, ....

Tko je glasao

Opet trolaš ppetra

Čak ni ovakve ti teme nisu svete, već ih moraš upregnuti u prosipanje otrova... Tvoja je misija u životu jedino sijati zlo i mržnju, ako ona na trenutak posustane i pridrijema, tu je ppetra da ju ponovo probudi, jer jedino tamo gdje je zlo i mržnja, ppetra je dovoljno živa...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma vidi, ista koja optužuje mene za trolanje -nagrađuje @martina

što na temi "Trudne pete gladna rit", trola svojom provelikosrpskom propagandom o nedužnosti nagrađivanja ćiricom za izvršeni genocid nad Hrvatima u Vukovaru!

Opet bi se mogla primijeniti ona istina Dobrice Ćosića o Srbima, kao narodu.)))
Bigulice, tako to lijepo potvrđuješ i gornjim plusom @martinu i donjim komentarom upućenom meni "zbog trolanja".

Jasno je meni da vi smijete napadati, a da vam je svaka obrana od vaših napada nezakonita, ZZP, trolanje,...

Jadno, od vas oboje:
njega što iskorištava slabost -odnosno životne poteškoće @walpurge, da bi joj s tim teškoćama solio kako bi zbog toga njoj problem ćirilice i općenito svi drugi problemi u politici, trebali biti izvan svakoga interesa, jer eto, ima bolesno dijete u kući, pa bi trebala biti isključena iz svih ostalih problema.

Tako perfidno podmeće srpsku nedužnost i traži nagradu za srpski genocid nad Hrvatima Vukovara.
Ta neće ni njemu biti bolje zbog te moguće nagrade, već gore, puno gore. Ali, njemu je očito bolje što je gore, jer još sanja snove devedesetih, kada su srpski agresori za svoje zločine kao nagradu očekivali hrvatsku zemlju, a sada bi se trenutno zadovoljili utješnom: širenje znakova srpske dominacije Vukovarom - ćirilice po Vukovaru, izvojevanih protuhrvatskom politikom, i srpskih, i mnogih hrvatskih političara, protiv Hrvata Vukovara i Hrvatske!

Uostalom, svi Hrvati, trebali bi se, prema Vašim naputcima (više vas je- napomena zbog toga da opet @zaphod ne izvodi "kerefeke" s množinom), ostaviti politike i pollitike, jer bi to trebalo biti područje samo za Srbe, Jugoslavene i njima sklone, budući da Hrvati "imaju problema u životu" kao što su bolesna djeca, nezaposlenost, neprimanje plaća,.., a i Srbi su državotvorniji od ranije, pa to njima ide bolje.)))

Tko je glasao

Obrana je zakonita, legalna, moralna i ... potrebna!

Trola @martin, ali tebi odgovaraju njegovi upisi, jer frustriranci zbog nedostatka ZZP-a, znam ti i dalje burgijaš o "etničkome čišćenju"- "imaš pravo na svoje mišljenje o tome"-kako kažeš, jer ti je očito puno istomišljenika "dalo petama vjetra",budući su ostali bez svoje "RS Krajine", a hrabrost im je bila u petama, a ne u srcu: što nije ni čudo, kada im je u srcu bila ljubav za ćirilicu, za srpsku zastavu, za srpsku himnu, za vožda S.Miloševića, pa hrvatsku zemlju ipak nisu smatrali svojoj zemljom, nego su se ponašali u skladu s "oteto-prokleto" i samoevakuirali se s otetoga.

Ne prozivaj druge za ono što VI (@martin, ti, i još mnogi srpski frustrirani građani RH) radite: uporno unosite svoje provelikosrpske ideje, svoje nenormalne zahtjeve, na svakoj temi.
Moj odgovor je samo logična posljedica njegova upisa.

Hrvati se samo brane od takvih.

Obrana je zakonita, legalna, moralna i ... potrebna! Kao što je bila i "Oluja".

Pa i obrana na srpsku demagogiju na ovoj stranici.
Kakav otrov spominješ?

Ta vi ste otrov -koji pokazuje i dokazuje kako mnogi Srbi iz RH i dalje snuju stare snove!

Tko je glasao

xexe

Ako ne misliš kao ppetra onda si:
- srpski frustrirani građanin RH
- lažni branitelj
- pucaš boforsom po krivoj strai
- lažeš o ispaljivanju tromblona

Daj se saberi, na kraju ćeš ostati sama, bok'te pa tko uopće prolazi te sve tvoje "filtre" podobnosti, osim najvećeg i jedinog F.T. :)

Tko je glasao

Kao igra "kamena s ramena"

Tko je glasao

Ja

"Pa laže! Tko još puca tromblone s ramena?"

@Ppetra

Pucao ,kad je trebalo. Naravno nije po ps.-u ,ali tko pita za ps.

Bitno je ne nasloniti se na zid ,te amortizirati trzanje "vlajne".

Ne samo ja ,mnogu i drugi . Važno je svladati strah.

Kako možeš biti tako sigurna ako nis probala ,hehe.

Možda si ti nekog domobranca ( hehe) pitala za mišljenje i zasigurno nisi upoznala malo žešće momke ,koji se nikad ne bi dali zarobiti ,a poslije si davali kojekakve " jebačke " nadimke.

O ostalom mislim da pretjeruješ.

sve dobro...

Tko je glasao

Evo kako to rade

http://www.youtube.com/watch?v=HWFA1Fn73Yg

pravi momci ,bez obzira na stranu.

Draga @ Ppetra net ratnica ;-)

sve dobro...

Tko je glasao

trolanje

Tko je glasao

Trolanje na trolanje

To sve nema veze s tobom koja poput pijanca ustaješ s poda nakon svakog spomena "ćirilica", "Srbi" - bez obzira na kojem dnevniku, temi i slično - i krećeš sa svojim plahturinama.To nema veze s tobom, ili si ti @martinov odvjetnik, pa ipak ima?

Na ovakva podmetanja poput vmartinovih, smatram da treba reagirati. Koliko ću u komentaru napisati- moj je izbor, a tvoj je koliko ćeš čitati,... i razumjeti.

Tko je glasao

Ako budete s ovakvim

Ako budete s ovakvim nastupima dosli do 280 odgovora kaou mojem prethosnom dnevniku koji je u stvari bio provokacija s kojom je pokazano koliko nam nevazno postaje vazno a ovdje ima puno pluseva ali malo komentara i pokazuje koliko je ono sto je u stvari vazno postalo nevazno onda neka sve ide k vragu. Jebe mi se i za latinicu i za cirilicu ako dijete koje treba kisik u boci na zrak ili vazduh mora placati PDV. ako dijete zato sto roditelji ne mogu skupiti dodatnih 10.000,00 kuna jer im je HZZO odobrio za kolica 7.000,00 a za dijete su potrebna kolica od 17.000,00 kuna roditelji ne mogu skupiti novac i dodati na doznaku jos toliko pa uzmu kolica koja ne odgovoaraju za dijete pa dijete dobije kifozu i onda za tri ili cetiri godine mora ici na operaciju eto sto da vam kazem jel tu vazna cirilica ili latinica ili ne znam ni ja sto? Ili majka koja sad dobija produljeni porodiljni u iznosu od 1.600,00 kuna a dijete na raspiratoru? Hocete li jos slucajeva? Hocete li jos krsenja ljudskih prava u hrvatskoj?

Tko je glasao

Bolje za djecu u RH

Slažem se sa svime što si napisao @bosancero.

Sramota me što su uopće i potrebne humanitarne akcije za djecu kojoj je potrebno liječenje i njega. Želim društvo u kojemu će takve akcije biti nepotrebne, jer će takva djeca i njihovi roditelji od novca koji izdvajamo za državne potrebe imati skrb koja će im omogućiti olakšanje njihovih tegoba i podršku.

Zato se, svi zajedno (lijevi-desni, ovakvi-onakvi, vjernici-nevjernici, ove nacije-one nacije,...) u RH, moramo "boriti" da javno dobro i državna blagajna budu pod kontrolom javnosti, a ne mutikaša koji novac iz državnoga proračuna planiraju za raznorazne "bratije", dok ga uskraćuju onima kojima bi, vjerujem, svi porezni obveznici dali bez ikakve ljutnje što im poreznici "nameću namete".

ps.
isprika, sigurno taj upis ne bih stavila da @martin nije napisao svoj upis.

Ali, ni to ne opravdava moju netaktičnost, iako je upis samo reakcija, pa još jednom: svako dobro i bolje društvo za vaše mališane ( tvoje, walpurgino i svako u RH)- a za naš izdvojeni novac u proračun RH

Tko je glasao

Ali, ni to ne opravdava moju

Ali, ni to ne opravdava moju netaktičnost, iako je upis samo reakcija, pa još jednom: svako dobro i bolje društvo za vaše mališane ( tvoje, walpurgino i svako u RH)- a za naš izdvojeni novac u proračun RH
Znaci li to da imamo tvoju podrsku i ako se odlucimo ponovno doci na Markov trg da ces nam se pridruziti?

Tko je glasao

Svakako

Svakako da imate i moju podršku!

Tko je glasao

koji

je smisao države ako za ovakve stvari "nema novaca"?

jel oni misle da se doprinosi, porezi, prirezi, trošarine i ko zna šta sve ne, plaćaju da bi oni mogli voziti nove aute, jer je, kao što svi znamo, jeftinije kupit nove nego servisirati stare.
mislim da je marival nekidan pisala neke brojke iz kojih je ispalo da ministarstvo socijale troši više na održavanje pogona nego na pomoć onima zbog kojih postoje. znači postali su sami sebi svrha, parazitiraju otvoreno i bezobrazno na nama, a ono zbog čega postoje bačeno je u drugi plan. odvratni su, odvratni su na toliko razina da mi se povraća kad samo pomislim na to, najradije bi otišao do industrogradnjinog nebodera i bacao ih s tog dvanaestog kata.

glavno da njima idu plaćice, regresi, božićnice, bonusi itd., a djeca s posebnim potrebama nek se snađu sama. odnosno njihovi roditelji nek se snađu sami. kad više ne budu u stanju, problem će se riješit tako da se tu istu djecu pozatvara u neke zapuštene rupetine di će ih se kljukat lijekovima i moliti boga da što prije umru. dotad će našoj milanki i dalje rast podbradak, skupa s prijezirom prema ljudima koji nešto konkretno rade za razliku od nje, npr. čistačicama.

ali riješit će se to sve izmjenama i dopunama zakona. jeble ih izmjene i dopune, i zakoni, i ovakva država.

Tko je glasao

mislim da je marival nekidan

mislim da je marival nekidan pisala neke brojke iz kojih je ispalo da ministarstvo socijale troši više na održavanje pogona nego na pomoć onima zbog kojih postoje. znači postali su sami sebi svrha, parazitiraju otvoreno i bezobrazno na nama, a ono zbog čega postoje bačeno je u drugi plan. odvratni su, odvratni su na toliko razina da mi se povraća kad samo pomislim na to, najradije bi otišao do industrogradnjinog nebodera i bacao ih s tog dvanaestog kata.
Gdje su ti podaci? Nisam ih primjetio. A bas me zanimaju.
ali riješit će se to sve izmjenama i dopunama zakona. jeble ih izmjene i dopune, i zakoni, i ovakva država.
ako se vi ovako osjecate nakon jednog teksta sto mislite kako je nama koji imamo vec veliku djecu i desetljecima se borimo sa sustavom?

Tko je glasao

ne

mogu ni zamislit koje torture vi kao roditelji prolazite. ja bi na vašem mjestu vjerovatno završio u crnoj kronici jer bi podavio pola ministarstva na prvi znak ovako bahatog odnosa. mislim sere sustav po svima nama, bez daljnjeg, ali ovakve stvari me baš instantno razbjesne i uopće nemam nikakve tolerancije i razumijevanje prema tolikom levelu bezobrazluka i bezobzirnosti. divim se strpljenju koje imate, ali valjda to čovjek razvije kad se nađe u takvoj situaciji, mora, nema izbora nego borit se.

što se tiče podataka od marival, ne znam da me ubiješ jel to bilo u jednom od njenih dnevnika ili u nekom komentaru, ostalo mi je u sjećanju kao ekstra nakaradno. nemam vremena sad tražiti, može ti ona poslati vjerovatno. nadam se da ja nisam nešto zabrijao po tom pitanju ali izričito se sjećam da sam tako nešto pročitao.

Tko je glasao

mogu ni zamislit koje torture

mogu ni zamislit koje torture vi kao roditelji prolazite. ja bi na vašem mjestu vjerovatno završio u crnoj kronici jer bi podavio pola ministarstva na prvi znak ovako bahatog odnosa. mislim sere sustav po svima nama, bez daljnjeg, ali ovakve stvari me baš instantno razbjesne i uopće nemam nikakve tolerancije i razumijevanje prema tolikom levelu bezobrazluka i bezobzirnosti. divim se strpljenju koje imate, ali valjda to čovjek razvije kad se nađe u takvoj situaciji, mora, nema izbora nego borit se.
Postoje stotine prica koje bih mogao ovdje staviti ali onda postoji opasnost da razbijes kompjutor pa onda necu o tome ali trebas znati da su neke na granici horora.
što se tiče podataka od marival, ne znam da me ubiješ jel to bilo u jednom od njenih dnevnika ili u nekom komentaru, ostalo mi je u sjećanju kao ekstra nakaradno. nemam vremena sad tražiti, može ti ona poslati vjerovatno. nadam se da ja nisam nešto zabrijao po tom pitanju ali izričito se sjećam da sam tako nešto pročitao.
Moze biti. Gledao sam dnevnik o zatvorskom sustavu pa su tamo neki podaci ali to nije sustav socijalne skrbi. Vjerojatno su isti omjeri i u sustavu socijalne skrbi.
Ipak taj sustav dobro radi. producira svake godine zakon o socijalnoj skrbi. Pored toga ne stignu napisati niti pravilnike koji su potrebni a po proslom zakonu je bilo potrebno 17 pravilnika i 1 zakon jer se opet zakon mijenja pa su neki pravilnici stari johohoj godina a mozda i iz doba mracnog komunizma.
Treba sve to financirati i podupirati pa onda seljenja pa iznajmljivanje objekata pa premjestaji pa onda prespajanja ministarstava pa umrezavanje pa jos stotinu cuda.

Tko je glasao

evo

i ja sam preletio sve njene zadnje dnevnike i komentare na njima, nema toga o ministarstvu soc. pomoći, ali uvjeren sam da sam to pročitao nedavno. vjerovatno je to stavila kao komentar nekog drugog dnevnika. i mene sad zanima kako je točno pisalo ali nešto u stilu - administracija i upravljanje 40 mil. kuna, sredstva za korisnike - 30 milijuna. karikiram, ali tako nekako.

MARIVAL AKO NAS ČITAŠ PODIJELI S NAMA UŽASE PRORAČUNA PO PITANJU SOCIJALE. zafaljujem unaprijed.

Tko je glasao

Bez brige. Već ću noćas nešto

Bez brige. Već ću noćas nešto staviti jer imam jako puno podataka.

Tko je glasao

Pitanje novca

uopće nije pitanje.

Stvar je politčke odluke kod raspodijele. Proračun donosi politika.

Uzeti 20% udrugama od GROZDA do ISKORAKA ( da ne ispadnem pristran).

Ako su mogli osmisliti ZAMP ,jasno je da je samo pitanje političke volje.

Ima i pogodovanja jer je udomiteljstvo postao solidan biznis gdje svaki veći udomitelj ima "svog" socijalnog radnka.

Niste neko izborno tijelo i tu je problem ,zato morate biti glasniji .

Ružno je reći ,ali dovodite im djecu pod prozore što češće ,protestirajte.

Stara narodna kaže : Dok dijete ne zaplače ne dobije sisu.

To je stav .

Svi moramo pomoći.

Osobno.

Evo ,ako s blizu Donje posavine ,nizvodno od Sska i (ili) ako si u mogućnosti jednom tjedno doći nudim ti besplatno 1-2 sata tjedno druženje dijeteta sa životinjama ,uključujući i jahanje pod mojim nadzorom ( sva rodbinska i susjedska djeca dolaze od 3 g. nadalje).

Na volonterskoj i amaterskoj razini.

sve dobro...

Tko je glasao

Stvar je politčke odluke kod

Stvar je politčke odluke kod raspodijele. Proračun donosi politika.
Uzeti 20% udrugama od GROZDA do ISKORAKA ( da ne ispadnem pristran).

O tome govorimo. No postoje i udruge i UDRUGE. I tu treba napraviti velikog reda.
Ima i pogodovanja jer je udomiteljstvo postao solidan biznis gdje svaki veći udomitelj ima "svog" socijalnog radnka.
Ruka ruku mije obraz obadvije.
No tu su jos problemi socijalni radnici koji su skrbnici osobama lisenim poslovne sposobnosti. Pored toga mnostvo socijalnih radnika je i u nadzoru rizicnih obitelji pa i tu dobijaju odredjenu naknadu. I ima tu toga poprilicno s cime oni popunjavaju proracun svoje obitelji. Cesto su osobe nad kojim imaju skrbnistvo smjestene u zatvorene ustanove a ovi ih ne posjecuju ali dobijaju oko 500,00 kuna mjesecno za skrbnistvo.
Niste neko izborno tijelo i tu je problem ,zato morate biti glasniji .
No i to se mijenja. Novim promjenama zakona i osobe lisene poslovne sposobnosti mogu glasati. Samo je pitanje tko ce ih odvesti na glasovanje?
Ružno je reći ,ali dovodite im djecu pod prozore što češće ,protestirajte.
Sva legalna sredstva pritiska. Nadam se da ce i drugi doci s nama.
Osobno.
Evo ,ako s blizu Donje posavine ,nizvodno od Sska i (ili) ako si u mogućnosti jednom tjedno doći nudim ti besplatno 1-2 sata tjedno druženje dijeteta sa životinjama ,uključujući i jahanje pod mojim nadzorom ( sva rodbinska i susjedska djeca dolaze od 3 g. nadalje).

O tome privatna prepiska. Javno puno hvala na ponudi. Ima puno ljudi u Hrvatskoj koji su spremni pomoci. Treba im dati priliku.

Tko je glasao

tužbe

Svaka čast na upornosti.

Nešto mi je palo na pamet, nakon čitanja dnevnika @marival, pogotovo onog dijela o zatvorskom sustavu i količini novaca koje država odvaja za tužbe po temelju neprimjerenog smještaja.

Dakle - država tu svjesno krši vlastiti zakon (smješta previše zatvorenika po m2) i onda zna da će biti tužbi (većina zatvorenih je imala odvjetnike tijekom postupka) - pa pripremi novac za to.

Bi li se i ovdje mogao primijeniti sličan princip? Izgleda da naša država voli donijeti zakone koje sama ne može ispoštovati, pa odmah priprema novac i za tužbe?

Tko je glasao

Svaka čast na upornosti. Nama

Svaka čast na upornosti.
Nama drugo ne preostaje. Moramo biti uporni. Ne smijemo odustajati jer kad bi odustali od ovoga odustali bi i od nase djece. Zasto? Zato jer bi moje dijete jednog dana zavrsilo u nekoj ustanovi nakljukan tabletama za umirenje a ako bi i onda bio zivahan zavezali bi ga za krevet. Je li to zadovoljavajuca sudbina za moje dijete? Ili bi mozda bio smjesten u ustanovu sa psihickim bolesnicima kako su smjesteni oko 1000 osoba s intelektualnim teskocama ili ako je intelektualno zdrav a u kolicima je ili sa cerebralnom paralizom onda ih smjestaju u staracke domove ili u neka udomiteljstva kao recimo u jednom gradu kad su decka u kolicima smjestili u udomiteljstvo na prvom katu sa svije dementne starice. nakon upornog truda OCD-a iz tog grada da se premjesti u drugu obitelj i nakon sto je stalno iz CZSS tog grada stizalo da je to za njega najprimjereniji smjestaj sve je razrijeseno kad je decko izvrsio samoubojstvo.
Nešto mi je palo na pamet, nakon čitanja dnevnika @marival, pogotovo onog dijela o zatvorskom sustavu i količini novaca koje država odvaja za tužbe po temelju neprimjerenog smještaja.
Ipak ima jedna razlika. Iako svi kazu da nisu krivi ipak su u zatvorima osobe koje su napravile nesto sto je protivno zakonu pa i neke od najgnjusnijih zlocina. U zatvorenim ustanovama su osobe koje nikome nisu nista napravile niti su za ista krive osim sto imaju neke teskoce koje ih onemogucuju da zive samostalno. Nakon smrti roditelja ili ako su roditelji izgubili snagu ili ako su roditelje nagovorili da se odreknu svoje djece oni se smjestaju u neljudske uvjete.
Dakle - država tu svjesno krši vlastiti zakon (smješta previše zatvorenika po m2) i onda zna da će biti tužbi (većina zatvorenih je imala odvjetnike tijekom postupka) - pa pripremi novac za to.
Pored toga ovdje drzava svjesno krsi osnovna ljudska prava. No izgleda da se pod pojmom ljudskih prava i zastite ljudskih prava smatra samo zastita nacionalnih manjina i etnickih skupina i zastita sexualnih manjina.
Bi li se i ovdje mogao primijeniti sličan princip? Izgleda da naša država voli donijeti zakone koje sama ne može ispoštovati, pa odmah priprema novac i za tužbe?
Ne znam. ako ima pravnih strucnjaka neka pokusaju objasniti no ako drzava ima novaca za naknadu stete po presudama onda bi bolje taj novac trebala iskoristiti da do presuda uopce ne dolazi.

Tko je glasao

tužbe

Ako se dobro sjećam iz dnevnika, iznos za tužbe zbog pogrešnog smještaja se penje prema 100 miliona kuna polako. Mislio sam predložiti - zašto roditelji ne tuže državu, točku po točku, svaki pojedinačno, za kršenje zakona. Bi li to pomoglo?

Možda bi - kada iznosi isplaćenih odšteta dođu do iznosa X i država shvatila da ili treba donijeti zakon koji stvarno može poštovati ili bi počela poštivati trenutni.

Tko je glasao

Ako se dobro sjećam iz

Ako se dobro sjećam iz dnevnika, iznos za tužbe zbog pogrešnog smještaja se penje prema 100 miliona kuna polako. Mislio sam predložiti - zašto roditelji ne tuže državu, točku po točku, svaki pojedinačno, za kršenje zakona. Bi li to pomoglo?
Možda bi - kada iznosi isplaćenih odšteta dođu do iznosa X i država shvatila da ili treba donijeti zakon koji stvarno može poštovati ili bi počela poštivati trenutni.

Vjerojatno imas pravo. No da bi do toga dosli trebali bi imati dobru pravnu pomoc koju sad nemamo. Zato pozivam sve koji bi nam mogli pomoci da se ukljuce.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci