Tagovi

Trogir: Policija istražuje Gradsko poglavarstvo

SLUČAJ PARKING - Policija istražuje trogirsko Gradsko poglavarstvo
Sve popunjeno, a po izvješću poluprazno...
Kaznenu prijavu podnio je prije mjeseca i pol dana neovisni vijećnik Milivoj Špika

.. stoji u naslovu i opremi teksta objavljenog 09.08.2007. u Večernje listu.
Temeljem kaznene prijave koju je podnio nezavisni vijećnik u trogirskom Gradskom vijeću Milivoj Špika prof. policija po nalogu ODO Split "obrađuje cijeli slučaj", a radi se po nekim procjenama koje se temelje na službenim izvješćima gradske uprave o dnevnoj krađi prihoda sa trogirskih parkirališta tijekom turističke sezone čak između 50 i 100 tisuća kuna. Reportaža internet tvtrogir.hr je već objavljena na nekoliko portala.
Kaznena prijava čelnicima Trogira

Ako nemate ADSL pa niste u mogućnosti podledati reportažu, evo onda teksta onoga što je u istoj kazano.
Kako ovih dana piše na blogu Trogirska politička kronika, te na politika.com portalu, izgleda da se doista tresu od straha trogirski gradonačelnik Vedran Rožić i njegov zamjenik i predsjednik trogirskog HDZ-a Vinko Brkan. Priča koju je pokrenuo nezavisni gradski vijećnik poprimila je i formu kaznene prijave nadležnima koji su novinaru Večernjeg lista Draganu Miljušu, i potvrdili da je obrada u tijeku. Kako je osim kaznene prijave u međuvremenu objavljen i službeni podatak gradske uprave o prihodima sa trogirskih parkinga za 2006 godinu jednostavnom računicom je lako utvrditi da puno toga ne štima, ili preciznije kazano da i po službenim podacima gradske uprave postoji i više no opravdana sumnja da je u tijeku neviđena ali i višegodišnja pljačka prihoda sa parkirališta u Trogiru. Da nebi bilo zabune napominjem da je i gradonačelnik Vedran Rožić u svojoj izjavi za Večernji list 09.08. dakle prije nekoliko dana potvrdio da su podaci objavljeni dan ranije u istom dnevniku točni, a time potvrdivši i dvije stvari koje ga dodatno kompromitiraju. On naime kaže da se uspije naplatiti svega 15% od ukupno mogućih prihoda, te da je to naslijeđen problem o prijašnjeg korisnika koji je vidi bizarnosti imao puno onih koji navodno nisu plaćali, no dobro upućeni kažu kako su i te kako uredno plaćali no stvar je u tome što se to naplaćivanje bez izdavanja računa nije evidentiralo. I druga stvar koja će mu kao odgovornoj osobi u gradu Trogiru zagorčati život je ta da je po podacima gradske uprave opet jednostavnim računom lako utvrditi da je službenim izvješćem obuhvaćeno ukupno tek 10% od ukupnog broja parkirališnih mjesta što znači da naplata nije čak ni onih 15% već Rožićevim riječima tek 1,5 %. Kako slika kaže više oda tisuću riječi onda to izgleda ovako na Parkiralištu Fortin odnosno u onom staroj gradskoj jezgri.
Na ovom parkiralištu za kojeg službeni podaci gradskih službi kažu da ima 130 parking mjesta se uredno parkira i znatno više od 200 vozila, a mi smo ih danas kao što i sami možete vidjeti na našoj snimci izbrojali više od dvije stotine ili precizno 232. Ne treba posebno napominjati da je ovakva popunjenost od početka lipnja pa sve do polovine rujna, dakle više od tri mjeseca odnosno 90 dana, a napominjem da je i u zimskom periodu ovo parkiralište uvijek dobro popunjeno, dok gradonačelnik javno tvrdi kako vi ovdje vidite tek prosječno 4 vozila koja plaćaju i 15 koji ne plaćaju parkiranje, dakle prosječno 20 vozila na cijelom parkingu tijekom cijele godine, a zdrav razum i jednostavna matematika opet po službenim podacima grada kaže da je samo 8 dana od ovakvih 90 koliko ih ima samo tijekom sezone dovoljno za sve ono što su prikazali za cijelu godinu. Treba li onda biti veliki mudrac da bi se uvidjelo kako tu nešto opasno smrdi na veliku pljačku u koju je očito uključeno više igrača, a kako je i gradonačelnik igrač nogometaš protiv kojeg se već vodi kazneni postupak kao bivše odgovorne osobe u HNK Hajduku radi višemilijunske pronevjere ispada da će mu ono što u pravnoj državi slijedi očito doći u vrlo nezgodnom momentu, ako uopće za tako nešto i postoji dobar trenutak.
No nije to sve, jer po službenim podacima opet iz gradske uprave na ovom drugom parkiralištu Travarica I u prosjeku ima tek 30 vozila, a cijelo parkiralište službeno broji 170 parking mjesta. E sad to što vi ovdje lijepo možete izbrojati oko 400 vozila je opet zasebna priča, ali po istoj matrici kao i u prethodnom slučaju parkirališta u staroj gradskoj jezgri. Ovdje je da se malo i našalimo nešto bolja situacija jer da bi se ostvario ukupan godišnji prihod koji je grad prijavio na ovom parkiralištu treba više od onih osam za staru jezgru, ali ipak tek nešto manje od 30-ak dana ili jednostavnije tek trećine ljetne sezone, a kako je kaznena prijava podnesena 20.06.2007. odnosno još na početku turističke sezone, vjerujemo da će ODO u Splitu i PU splitsko dalmatinska odnosno njen odjel gospodarskog kriminaliteta vrlo brzo i lako ustvrditi što je i sa prihodima iz uvjetno kazano preostalih 11 mjeseci, jer ponavljam sve prijavljeno za cijelu godinu se realno ostvari u manje od 30 dana. Po raspoloživoj dokumentaciji koja je prije nekoliko dana priložena već podnesenoj kaznenoj prijavi lako je izračunati da se u turističkoj sezoni dnevno otuđi između 50 i 100 tisuća kuna prihoda koji pripadaju gradskom proračunu Trogira, stoga je doista sasvim logično i opravdano očekivati brzu i efikasnu akciju policije i državnog odvjetništva, a kako sve češće u zadnje vrijeme vidimo i iz naših medija DO i policija za puno puno manje iznose djeluje i te kako promptno. Evo im dakle čiste prilike za još jednu potvrdu funkcioniranja pravne države.

Da vidimo koliki sada doprinos može dati POLLITIKA u razriješavanju ovog kriminala bez presedana

Komentari

Bravo ekipa, izgleda da je i

Bravo ekipa, izgleda da je i vašom zaslugom stvar oko Trogira krenula u pozitivnom smjeru jer evo vidim da je danas temu prvi obradio business.hr , evo maloprije vidim da je i na portalu index.hr , a kako je bilo i još nekih poziva iz drugih medija izgleda da će nekome prisjesti kunići sa trogirskog parkinga. Na portalu index.hr gradonačelnik Trogira se dodatno uvaljuje u probleme jer kaže:
"Radi se o jasnim činjenicama pripremljenim za Gradsko vijeće, i to je sve općepoznata stvar. Parkiralištem je prije upravljala Hvidra i mi smo naslijedili obaveze, ima problema, ali to planiramo riješiti. U devetom mjesecu namjeravamo izdati novi pravilnik koji će bolje regulirati odnose i koji će ukinuti besplatno parkiranje. Nema tu govora o nekakvoj krađi, mi imamo jasnu elektroničku dokumentaciju o tome tko ima besplatan parking (članovi Hvidre, stanari stare gradske jezgre, invalidi, dostava, vlasnici brodskih vezova), a tko ga mora plaćati i koliko automobila prolazi kroz parking."
što bi grubo rečeno izgledalo kao da vozač autobusa punog putnika kaže kako je naplatio samo 2 kartea mada u autobusu ima 100 putnika i da je to zato jer je tako bilo i prije kada je autobus vozio za neku drugu firmu. Ma nemoj. No kada bi se i "popila" ta notorna laž i glupost, ostaje onaj drugi problem na kojeg nikako da gradonačelnik ili netko drugi da odgovor, a radi se o tome da je i uz sve te korisnike koji plačaju i neplačaju zajedno obuhvačeno tek 10% parkirnih mjesta.....
Ponovim gradivo: Grad raspolaže službeno sa 575 parkirnih mjesta, a stvarno ih ima nešto više od 1000. Po podacima gradske uprave prosječno je tijekom cijele godine popunjeno ukupno tek 59 (pedeset i devet) mjesta (od 575) dakle 10% od službenih kapaciteta ili 5% od stvarnog broja (1000) parking mjesta.

Pitanje za milijun glasi: Kako to onda Trogir ima velikih problema (a ima)radi premalog broja parkirališta (što je potpuno točno) ako je sadašnja popunjenost raspoloživih kapaciteta manja od 10%, i to sve po podacima iza kojih stoji gradonačenik Vedran Rožić kao odgovorna osoba u Gradu, i jer su to, ponavljam, službeni podaci gradske uprave.

Tko je glasao

da, mi se ovdje uglavnom

da, mi se ovdje uglavnom bavimo nacionalnom razinom, a vidim po ovome da se prave stvari događaju na lokalnoj

Tko je glasao

Upravo tako jer glasovi

Upravo tako jer glasovi dolaze od građana koji ne žive na "nacionalnoj" razini već u nekoj lokalnoj zajednici, a od te razine sve potiće, poput rijeke, od izvora ka ušću. Ako rijeci (kriminalu) prekinemo izvor za daljne aktivnosti, prouzrokovali smo domino efekt, a to je ono na ćemu trebamo (pa i na ovom portalu) još više poraditi. Što se tiče Trogira jasno je da je za nacionalnu razinu relativno minorna pojava, ali ako onih 10-ak milijuna godišnje koji se tamo ukradu pomnožimo sa još 100-njak takvih "trogirskih" slučajeva koji8h vjerojatno u Hrvatskoj ima, onda dobijemo jendu milijardicu kriminalom "zarađene" love, a bogme se sa tom milijardicom i u uređenijim državama lako osvaja vlast.....

Tko je glasao

Hmm, Demose, sad si me

Hmm, Demose, sad si me razočarao...
Ti bi zmiju po repu, umjesto po glavi??

Tko je glasao

Hmm, Demose, sad si me

Hmm, Demose, sad si me razočarao...
Ti bi zmiju po repu, umjesto po glavi??

A ne ne, ne brzaj. Ako glava ostane bez kisika onda je ona prva od cijelog tijela koja će biti gotova, a kako nikako ne mogu doči u situaciju da mogu bubnuti one prve i ravno u glavu, onda im treba zatvarati "kisik", a to već u nekoj mjeri mogu i radim upravo toliko koliko mogu.

Tko je glasao

Hmm, ajde, pametan

Hmm, ajde, pametan odgovor.
Bolje išta nego ništa, slažem se...

Tko je glasao

Hmm, ajde, pametan

Hmm, ajde, pametan odgovor.
Bolje išta nego ništa, slažem se...

A što misliš koliko od cca 7 - 10 milijuna koliko godišnje ukradu sa parkinga i sigurno još puno više kroz razne fiktine ugovore ukradu iz proračuna Trogira ide "višoj razini" pa koja god ona bila. E sad zamisli da trogirskih parkirališta (čitaj izvora) u Hrvatskoj ima samo 100... Vidiš to je odmah jedna milijarda, a brale sa jednom milijardom (čitaj kisikom) se vlast puno lakše osvaja no bez nje...jel tako? Prekinemo dovod tog "kisika" sve se urušaav jer jedino na crnoj lovi to sve i funkcionira. Pa vidiš da u Trogiru još nitko nije priotvoren, što nije isključeno u slijedečioh nekoliko dana, ali gotovo da nema dana da za tisuću ili dvije eura nekog ne privedu. Za tisuću privođenje, a za milijune...... Što je sa tim?
Zanimljivo je da ni jedan lokalnimedij još nije objavio ni slova o ovom..... ali doći će ih volja ako i mi ovdje budemo uporni i širili priču dalje na druge medije, ne samo ja, već i svi vi koji posjećujete ovaj portal. I još nešto... Oboritoj ribi se najprvo očisti ljuska, a to onda znači da se uvijek počinje čistiti od repa....?!

Tko je glasao

Kod nas su organizmi i

Kod nas su organizmi i staništa raznovrsno složeni da mjere da je većinom primjerenije dijagnosticiranje po pravilu slučaja nego općenitim rutinskim metodama, kao u stvarnom zdravtsvu (patologiji).

U nekim djelovima slučajeva, takve prakse je puno, određeni patološki procesi su nužni da bi se i korisni život održao a da bi živnuo još i više. U prijevodu, i razne nužne i korisne stvare za zajednicu se ne mogu ni pomaknuti a kamoli ostvariti bez žive love (naravno na crno), jer je kao kvasac potrebna. Tako je npr. nužno u realizaciji svih velikih projekata, jer neću desetljećima financirati kritične točke koje sustavi ne samo nisu u stanju nego ni predvidjeti. Npr. dok budemo čekali da se 134 sustava usklade oko ventila, kakvog osmatranja i slično, izgoriti će cijeli Jadran. Živa lova za žive aktiviste i dobrovoljce, inače smo stradali.

Drugo, u našim složenim taktičko-strategijskim borbama sa neprijateljem, koji je suvda oko nas a možda i u nama i koji nikad ne spava, ne uspjeva samo jedna taktika. Pojednostavljeno, kod nas je primjerenije po Tomislavu Iviću komplicirano i neizvjesno nego po Čiri Blaževiću na pobjedu pa te debrecinski kobasičari natamburaju sa 9:0. Iskustvo pokazuje da je često uspješna taktika poboljšanog hranjenja neprijatelja sa strategijom navođenja na efket kapi koja preliva čašu. Takvo su Nixon, Kissinger i Tito ubrizgavanjem love nama izazvali sline istočno od nas (svaki naš šljaker u Češkoj i Rusiji je sa 100 DEM napravio više nego ambasador SFRJ u Moskvi, i usput smo malo prolupali svi skupa. Tako je to ponekad uputno i za ovakve stvari. Ako ništa iz zajebancije dodatno razvijaš ideje i mogućnosti kako i gdje se može maznuti, em je zabavnije i naprednije em neprijatelja bolje uvlačiš u klopku (tako se uostalom bolje lovi - najprije treba uloviti pa čistiti).

Tko je glasao

Izostavio si i pokušaj da

Izostavio si i pokušaj da ih se nasmijavanjem vicevima dovede do infarkta, ali koliko je meni ne/poznato to nije upalilo.
A da mi njih (sukladno vremenu) ipak malo sa kamenom sikirom?!

Tko je glasao

To je pravi odgovor

To je pravi odgovor bijesudrugom kako je isplativo dati sve novce lokalcima,jer kako on kaze, oni najbolje znaju što kod njih ne valja. (ne kazem da je pravilo, ali... )

Delete

Tko je glasao

Gluposti, znate onu

Gluposti, znate onu biblijsku "izvadi prvo trn iz oka svojega pa tek onda vadi trn iz oka brata svojega" pa tko je onda podijelio 300 kartica za besplatan ulaz na parking dok je bio dogradonačelnik i predsjednik vijeća, ne znate odgovor pa upravo taj sada nezavisni vijećnik špika, a da vam sve bude jasnije pogledajte sjednicu vijeća na www.trogir.hr

Tko je glasao

OHOHO,... i ovo sam

OHOHO,... i ovo sam našao,...jeli anonimni, što je ovo?.... isto sa te sjednice Gv..... A ništa u dnevnim novinama Slobodna.. kako to? Neće, ne smiju ili što?
.....Naveo je niz pogrešnih poteza rukovodstva Dobrića poput otkazivanja poslova u Brodotrogiru u korist privatne tvrtke „Kaciga“ do vršenja pozajmica raznim sportskim klubova u visini od 800 000 kn kroz 2006. – 2007.g.
Tako je sa 300 000 kn Dobrić sponzorirao ŽRK Trogir te plaćanja troškova istog kluba sa 60 000 kn na teret sredstava građana (smetlarina,grobarina,namjenska sredstva). Dobrić se „okušao“ i u šou biznisu te platio novogodišnji koncert Tomsona u iznosu 175 680 kn (ili oko 23 500 eura). Tu je i pozajmica u visini od 150 000 kn privatnoj tvrtki Glas Dalmacije.
Osim toga Dobrić je opterećen i velikim iznosom nepodmirenih dospjelih obaveza i to u visini od 6 milijuna kuna , a već sada na kraju trećeg tromjesjećja je sigurno još veća .........

A izvješće na tvtrogir.com je prava smijurija.... zar i vama nije smiješno? LOL

Tko je glasao

Po onom što je na toj

Po onom što je na toj sjednici G. vijeća kazano, HDZ je priznao pljačku na parkiralištu, no izgleda da je nešti slično i u komunalnom poduzeću Dobrić. Ispravite me ako griješim no direktor gradskog poduzeća koji je dužan PDV-a 700 000 kuna i u pozamašnom gubitku, daje pozajmice privatnim tvrtkama koje ih ne vračaju..... ako se ne varam radi se ukupno oko 900 000,00 kuna. Pa to je opet klasično kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlaštenja.

PS. I koji je ono stručnjak stavio sjednicu u wmv formatu? Dajte ljudi preacite to u flv da je ljudima lakše pregledavati...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci