Tagovi

Trnoružica u spindleraju!!!

Jučer sam se malo zabavio čitajući dva članka na Večernjem listu od 29.01.2007 Hrvatska na 16. mjestu u svijetu prema kvaliteti života i Afere HDZ-u donijele još bolji rejting a naročito forumske diskusije koje su se „isprele“ oko njih. Ta dva spina su me neodoljivo navukla da se opet malo pošalim s ozbiljnim stvarima:

Počeo bih s jednom poznatom bajkom:

I dogodi se jednog dana, kad joj je bilo šesnaest godina, kad su Kralj i Kraljica bili na jahanju, a služavka negdje u dvorcu. Lutala je okolo i zabavljala se zavirujući u svaki kutak i zakutak, u sve sobe i salone, dok na kraju nije došla u staru kulu. Popela se uskim vjetroviti stepenicama koje su je dovele do malih vrata s hrđavim ključem u bravi; ona okrene ključ, vrata se otvore, i tamo u malenoj sobici sjedila je starica s kolovratom koja je marljivo prela laneni konac.
"Dobar dan, majko," reče Princeza, "što to činiš?" "Predem," odgovori starica klimajuću glavom. "Kakva je to stvar koja se vrti tako živahno?" upita djevojka, uzimajući vreteno u svoje ruke ona poče presti. Ali nedugo poslije nego što ga je uzela, zlo proročanstvo se ispunilo, i ona se ubode u prst. U tom istom trenutku padne u krevet koji je tamo stajao i zapadne u duboki san, a isti san zahvati cijeli dvorac. Kralj i Kraljica, kad su se vratili zaspaše u velikon salonu, a s njima i cijeli dvor: konji u štalama, psi u dvorištu, golubovi na krovu, muhe na stropu, plamen na ognjištu, meso na ražnju, i kuhar u trenutku kad je čistio sudoper, i vjetar je zastao, nijedan list više nije pao s drveta okolo dvorca
(Moj prijevod iz Trnoružice Sleeping Beauty Braće Grimm - na Internetu na brzinu nisam uspio naći neki prijevod na hrvatski).

Kad ovako nabasam na neke nepoznate pojmove (kao što je to bilo sa spin-doktorima) sjetim se Profesora emeritusa dr. sci. Vladimira Mužića, vrsnog stručnjaka pedagogije, koji je meni brucošu još kao asistent tumačio da čovjek ne može sve naučiti radi previše podataka - nego čovjeka treba naučiti kako da pronađu izvore znanja koji su mu potrebni. Dakle, udobno sam se zavalio u naslonjač, i krenuo danas najpouzdanijim i najpristupačnijim putem u razjašnjavanje spomenutih pojmova, otkrivanje etimoloških i realnih poveznica u istraživanje, a za ovu priliku naročito veza između „spin-doctora“ i „uspavane ljepotice“:

U englesko-hrvatskom rječniku:
pod spin ćete naći objašnjenja: vrtnja , okretanje oko osi , kratka i brza vožnja , kratko jahanje , presti , sukati , okretati , vrtjeti , oplesti , ispredati.

U Klaićevom Rječnik stranih riječi iz 1974 piše
Spin engl. Okretanje, vrtnja, rotacija
Nema pojma spin-doktora, ne zato što ih nije bilo, nego zato što još nisu bili poznati pod tim nazivom.

U poznatom Wordweb Internet rječniku ćete naći sljedeća značenja:
Noun: spin
1. A swift whirling motion (usually of a missile)
2. The act of rotating rapidly
3. A short drive in a car
4. Rapid descent of an aircraft in a steep spiral
5. A distinctive interpretation (especially as used by politicians to sway public opinion)
Verb: spin (span,spun,spinning)
1. Revolve quickly and repeatedly around one's own axis
2. Stream in jets, of liquids
3. Cause to spin
4. Make up a story
5. Form a web by making a thread
6. Work natural fibers into a thread
7. Twist and turn so as to give an intended interpretation
8. Prolong or extend

Sam pojam „predenja“ u svim mitologijama ima simboličko značenje tkanja niti života.

Npr. na jednom bosanskom blogu sam našao izvrstan opis:
Preslica, vreteno i sva pomagala koja služe za predenje i tkanje simboli su sudbine.
Na drugom Anitinom blogu sam našao lijep članak o Hrvatskom mitskom svijetu, pa tako:
Hrvatska mitska bića Sudbenice, Suđenice, Sudnice, Sojenice, Sujenice, Rojenice Prema vjerovanju 3 ili 7 vila suđenica dolaze prilikom rođenja djeteta i dosuđuju mu sudbinu.

U hrvatskom jeziku na ovim istim etimološkim korijenima (presti -predenje), ali i dugovjekom narodnom iskustvenom pamćenju, razvio se pojam prepredenost kao jedan specifičan sklop značenja.

Tako prema Aniću( Novi Liber 1991) stoji:
Prepreden /prid/. - 1. lukav, previjan, prefrigan, 2. koji izražava lukavost
Prepredenjak: onaj koji je prepreden.

Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku (Novi Liber 2004) nalazimo šira objašnjenja:

PRE (kao prefiks- prvi dio riječi) označava uz ostala natuknice - 1. b. pretvaranje, prevođenje iz jednog stanja u drugo; 2. c. iron. Lažno ili pretjerano izračen
Prepreden (pridj.) - 1. koji je lukav, prefrigan, - 2. koji izražava lukavost
Prepredenac (m.)- prepredenjak,
Prepredeno (pril.)–na prepreden način,
Prepredenost – osobina onog koji je prepreden.
Prepredenjački (pridj.)– koji se odnosi na prepredenjake,
Prepredenjački (pril.)– kao prepredenjak, na način prepredenjaka,
Prepredenjak (m) onaj koji je prepreden, prepredenac, prepredenjaković
Prepredenjakinja (ž) - ženski rod
Prepredenjaković (m) - Prepredenjak
Formirano od PRE + PRESTI!

Prema vlastitom sjećanju iz djetinjstva: Kad bi netko počeo previše mazati i lagati zapjevali bismo mu pjesmicu:
Vrti se vrti, kolovrate moj,
Dok ti ne kažem kolovrate stoj!

Eto, kako sam, milom i silom povezao sav ovaj kupus u jedan impregnirani pojmovni sustav, s kojim sam došao do značenja pojmova: „Spinninga“ ili „spinarije" kao podvale; „spin-doctora“ kao prepredenjaka itd.

Za zabavu ili ozbiljno razmišljanje – kako tko voli!

Mada pojmovi (spinning i spin-doctor) nisu tako davno uvedeni u političku terminologiju, PR ( Public Relations ) kao pojava i skup vještina su zasigurno jako dugo poznati u javnom ponašanju. Evo samo kratkih izvadaka iz Wikipedije (ostalo se može sami pročitati):

Public relation (PR) :
Umijeće rukovanja komunikacijama neke organizacije u cilju izgradnje, održavaja i podržavanja pozitivne slike kod njene publike.

Spin-doctor: vidite.
je PR osoba koja pokušava preduhitriti negativni image time, da objavljuje povoljne interpretacije riječi ili djela kompanije ili političke stranke, ili javne osobe.

A sad se vratimo se „uspavanoj ljepotici“.

Kad gore citirani dio poznate bajke o Trnoružici prevedemo na simbolički jezik, vjerovali ili ne, imamo priliku vidjeti jedan više nego uspješni spinning iz 1812. godine Baka kao spin-doktorica je predući (spinning) na kolovratu, uspjela uspavati cijelo jedno kraljevstvo za neke svoje mutne ciljeve.

Kad pak simboliku ove bajke spustimo na naše suvremene prilike, u kojima se razmahalo neviđeno mnoštvo spin-doktora i njihovih spinarija, „uspavana ljepotica“ je ustvari Lijepa naša domovina, koja je od raznih prepredenjaka duboko uspavana i zlostavljana, i sada nemoćno čeka svog „Princa na bijelom konju“, da ju poljupcem probudi iz letargije i pokrene u novi život. A dok se čeka „Princ na bijelom konju“ Princeza komatozno spava, a prepredeni „spindleraši“ koriste priliku, da bi ju tu i tamo silovali, jer su u svojoj svemoćnoj bahatosti začarani dvorac pretvorili u „spindleraj“.

Ali tko bi bio „Princ na bijelom konju“? .
Imam jednog dobrog prijatelja političara iz Belgije, koji je izvrsno definirao našu trenutnu političku situaciju:
Vi imate mnoštvo političara raznih profila i male vrijednosti, ali vi nemate državnika.

U ovoj praktičnoj definiciji je sve rečeno. Hrvatska treba jednog Adenauera ili barem Angelu, jednog de Gaulle ili barem Mitteranda, jednog Reagana ili barem Clintona, jednu Thachericu ili barem Blaira. No Hrvatska je u nevolji jer nju danas ne voli njena jalova „elita“, koja ne može iznjedriti ikoga takvog formata koji bi Hrvatsku doista pokrenuo. Za takvo što je potrebno Hrvatsku voljeti više od svih tajnih računa, skupocjenih automobila i satova, vila, više od svega. No, u dušama naših prepredenih „spindleraša“ nema takvih plemenitih osjećaja, jer su zabavljeni vrlo prizemnim stvarima, a svoje pomanjkanje ljubavi i efikasnosti skrivaju iza raznih „spinarija“ (kao što su i one dvije najnovije iz početka ovog napisa). Da se podsjetimo:

Hrvatska na 16. mjestu u svijetu prema kvaliteti života : Nekakav magazin za prodaju nekretnina svojim građanima je napravio ljestvicu najpoželjnijih zemalja, a „spindleraši“ su to iskoristili da na sva zvona razglase davno čekanu i konačno dočekanu pozitivnu vijest o Hrvatskoj. Koje li „spindlerske“ podvale: ta spinarija se već stalno ponavlja na svim našim medijima, iako su prikaz Hrvatska radili stranci mjeri stranaca koji pretendiraju doći štogod kupiti u Hrvatskoj, a ne koliko je Hrvatska dobra Hrvatima. Dakle naši prepredenjaci mijenjaju neki drugi smisao za domaću upotrebu, a ovdje se stranci marketinški tablicama navlače u Hrvatsku kao nove mušterija u „spindleraju“.
Ili ova druga još bolja:
Afere HDZ-u donijele još bolji rejting je vrhunac prepredenosti. Bože, Bože, ima li igdje na svijetu tako sretne zemlje gdje su afere poželjne pojave. No budimo razumni: ovdje se spinnerski šalju poruke: „Ma ne obraćajte pažnju na te afere; slušajte samo Sanadera i Mačeka, oni sve najbolje znaju!“

Malo sam se namučio ali i zabavio!!

Komentari

Vrlo dobar tekst.

Vrlo dobar tekst. Hvala.

Netko pametan je razliku između običnog političara i velikog državnika ovako opisao: veliki državnik je onaj tko zna voditi i one bitke koje su unaprijed osuđene na neuspjeh!

Tko je glasao

Slažem se, osnova

Slažem se, osnova spin-doctor ni u kom slučaju ne smije lagati , a za dobrog spin doctora javnost ne smije niti znati. On je osoba koja djeluje iz pozadine i što je moguće manje skreće pozornost na sebe. Očito je kod našeg vrlog Mačeka, poltički ego bio puno jači, tako da je i ono što je uspio napraviti palo u vodu. Maček je spin doktor, isto onoliko koliko je Žužul lobist (naravno govrim o pravim značenjima riječi). I zadnja stvar koju spin doctor sebi smije dopustiti je podcijeniti javnost, to je krah, a u RH se upravo to i dogodilo.

Tko je glasao

maček je glasnogovornik,

maček je glasnogovornik, tkogod bio spin doktor taj se nalazi iza njega i kako ti kažeš ne vidimo ga

osim toga, maček je loš glasnogovornik po talentu za upropastiti stvar skoro pa ravan kirinu iako nije niti upola toliko zabavan (mislim, na kirinu barem vidiš da se iz petnih žila trudi)

Tko je glasao

malo o spinu kojeg sma

malo o spinu kojeg sma proučavao u posljednje vrijeme

funkcija spin doktora je da prenesu svoju poruku maksimalno dobro maksimalno velikoj publici kako bi je pridobili na svoju stranu - spin doktori su u osnovi sjajni komunikatori, ljudi koji znaju formirati i prenijeti poruku

pravi spin doktor nikada neće pribjegavati lažima, demantiranju, obmanjivanju ili bilo kojim drugim tome sličnim taktikama i to je ujedno razlog zašto naš domaći spin-doktor i nije baš neko cvijeće pa čak niti tog zanata

"ne lagati" je jedan od temeljnih postulata ne samo spin doktora nego i cijele PR industrije (i to s dobrim razlogom) i svatko tko radi drugačije unaprijed je osuđen na neuspijeh

Još je Abraham Lincoln rekao: možeš zavarati sve ljude neko vrijeme, možeš čak zavarati neke ljude cijelo vrijeme, ali ne možeš zavaravati sve ljude svo vrijeme.

Tko je glasao

Upravo zato sam se pokušao

Upravo zato sam se pokušao malo rugati s našim varijantama spinninga - koji se svodi na prijesne laži

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci