Tagovi

Trijumf hrvatske volje

„S naše strane nije došla nijedna teška i ružna riječ. To be continued. Ni u kakav rat ne ulazimo, ulazimo u argument, i uvijek ću se ponašati tako i zastupati zemlju, neću hazardirati. Ali da ću dopustiti da se s Hrvatskom briše pod, da se govore neistine, da se kleveće neću dopustiti“

Puno je jezičnih analiza napravljeno o govorima Zorana Milanovića. Njihove su osnove bile i psihološke i lingvističke,puno je toga već rečeno.Tako je njegov izraz da nije za toleranciju jer je to kriva riječ, već za aktivan i pravi suživot, izazvao filozofsko - lingvističku tiradu Žarka Puhovskoga koja je bila pretenciozna, ali i prihvatljiva u dokazivanju upitnoga značenja pojma tolerancija kojim se Milanović poslužio da bi istaknuo da je bolji od onog kakav može i treba biti.

Iz tjedna u tjedan, postalo je njegovo govorenje neko opće mjesto zgražanja ili potpore, podjele između njegovih ostrašćenih kritičara, simpatizera ili osoba koje su ga htjele sagledavati objektivno, bez ideološkoga ili bilo kojeg drugog predznaka unaprijed.

Jučer se ipak dogodila značajna prekretnica u vrednovanju njegovoga javnog nastupa i za one najbenevolentnije prema njegovom govorničkom stilu.Je li to zato što nam se za leđima valja moguća velika nepogoda u vidu postupaka koje nam sprema europska administracija,koju bi prije samo nekog vremena premijer nazvao prvorazrednom?Hoće li ili neće Bruxelles aktivirati zaštitne klauzule jer se Hrvatska oglušila, ne na jedan, nego na 20 uhidbenih naloga? Hoće li ili neće skrušena Nina Andrejeva zaista biti zloguki prorok našega pojačanog nadzora i zamrzavanja sredstava za Shengen? Hoćemo li to baš mi postati“ jasan signal“ onima u europskoj čekaonici?

To su samo neka od pitanja, pozitivni odgovori su već tu, mnogi ih već imaju i s njima će na žalost možda biti i u pravu.

Slušajući ga jučer,između ostalih, jako me se dojmila rečenica:„ Za mene je natpis, bila to ćirilica, arabica, bilo koje pismo, nacionalne manjine u Vukovaru na državnim institucijama trijumf hrvatske volje i hrvatske države. To je hrvatski zakon.“

Ova me njegova rečenica tim sklopom „trijumf volje“neugodno prisjetila na jedan nedavni razgovor u kojem sam bila zapanjena činjenicom da Mein Kampf čita osoba za koju, prema njenom obrazovanju, istančanosti u razumijevanju struke, politike i života uopće, to nikad ne bih pretpostavila. Knjiga je u tom razgovoru spominjana kao inspirativno štivo za postizanje zadanih ciljeva, mimo njene ideološke nastranosti. Na pitanje čemu služi takva zbrkana papazjanija koja je, da bi uopće bila čitljiva, morala proći mnoge revizije, odgovoreno mi je da je knjiga značajna po tome što je maestralni prikaz „trijumfa volje“.

Činjenici da takvo nešto netko nalazi inspirativnim za čitanje ne bih više pridavala nikakvu pažnju da jučerašnje slušanje rečenica Z. Milanovića nije u meni izazvalo neugodnu asocijaciju na taj isti sklop riječi: trijumf volje. I mada je rečenica iz koje je sklop izdvojen sasvim benigno pozitivna,ne mogu se ne prisjetiti spomenutoga izvora tih riječi i ne pomisliti kako sklop u svojoj dubljoj strukturi pokazuje čemu se u ovim zbilja dramatičnim trenutcima priklanja Milanović. On je u potpunosti u vlasti magije zavodljive kolokacije „ trijumf volje“. U klinču je s najtežim protivnikom: vlastitom sujetom.

Teško se oteti dojmu da se bezrezervno ne prepušta upravo doživljaju vlastite moći i da ne mašta doživjeti trijumf koji nitko drugi zasada ne vidi. Vjeruje da će upravo čvrsta volja učiniti magijski prevrat činjenica i pravila u životu i politici i da će sve biti tako kako je on zamislio da može i mora biti.Taj je vlastiti fantazam oko moći volje na žalost upetljao i u kolektivno ruho hrvatskoga ponosa pa ga stoga predstavlja i kao trijumf hrvatske volje.

Meni se, kao i mnogima koji prema njemu nisu na prvu bili negativistični,isprava činilo da u tom njegovom cjepidlačenju, prvenstveno oko uhidbenoga naloga,ima onoga pozitivnog nepristajanja na apsolutnu poslušnost koje doista može imati antikolonijalni prizvuk borbe za nacionalni moralni integritet. No na žalost, sve ono što se jučer dalo čuti u njegovim odgovorima na sjednici Sabora, nije me ni najmanje umirilo. Gledala sam osobu koja se kao u teškom pijanstvu opija sve dublje nemajući ni najmanje svijesti da je potreban uzmak. Gotovo je mučno bilo gledati kako ga svaka izgovorena riječ vuče dalje u fantazam vlastitih zabluda trijumfa volje u čijoj je potpunoj vlasti. Kao da vidi samo svoju predodžbu koju si vjerojatno učvršćuje ovim riječima: „dokazat ću/ćemo i doživjet ću/ ćemo konačni trijumf“. Sve je to bilo sadržano i u onom „to be continued“.

Takav ga unutarnji govor neprestano suočava s vjerovanjem kako mjesta za uzmak nema, a ono: "spremni smo na konzultacije i razgovore, ali na prijetnje i brisanje poda ne“ zapravo je samo politički korektan jezični premaz koji ničemu ne služi jer nema značenja. „Razgovori i konzultacije“ u njegovim rečenicama nemaju dubinsku strukturu. Nju ima samo „trijumf volje“. I to isključivo njegove,na žalost.

Umjesto zaključka:

Koliko je stvari kreću u lošem smjeru najbolje govore riječi moje kolegice s kojom već danima tešem concept note za jedan IPA projekt .Ona je naime sinoć nakon repetiivno loših vijesti dvaju dnevnika konstrernirano rekla:“ Čemu sve to nastojanje? Sredstva kojima mislimo ostvariti projekt neće nam biti dana. EU uvodi sankcije koje će vjerojatno ići i prema fondovima za financiranje projekata za ojačavanje civilnoga društva. Čemu toliki trud“? Kolegica je inače navikla raditi više od deset sati dnevno, nije sklona dramatici i treba joj puno da osjeti malodušnost.

Komentari

Marija Antoaneta, predsjednik hrvatske vlade

Ako je itko dosad imalo sumnjao da je Milanović politički retardiran, sada to više ne može:

"Premijer je napomenuo da građane ne smiju zaslijepiti samo ekonomska pitanja"

Ili drugim riječima, ako nemate perspektive ni budućnosti, ako nemate ni posla ni kruha, a vi lijepo jedite Zokijeve ideološke kolače: zdravstveni odgoj, ćirilicu u Vukovaru, "Lex Perković". Dobar tek.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Valjalo bi i podsjetiti

tko je to narodu zdušno servirao i tko ga time kljuka :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da pogodim: Tuđman? Opet

Da pogodim: Tuđman? Opet ustao ispod one pločurine na Mirogoju, napisao čika Jovi homoljubno-pedofilni "zdravstveni odgoj" i Zokiju "Lex Perković", a onda poskrivečke postavio ćirilićne ploče po Vukovaru? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Eto...

I sad će opet ispast da "mi" za sve krivimo Tuđmana :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pogađalo

Da pogodim: Tuđman?
Ajde nemoj pogađati, jel' znaš ili ne znaš?!

leddevet

Tko je glasao

Osobno nisam primjetio da se

Osobno nisam primjetio da se tko referirao na sljedeći tekst otkad se donio lex Perković, ali stvarno smatram da je, po mom mišljenju, najbolja kolumna koja je ikad izašla iz pera hrvatskog autora itekako aktualna danas:

BORIS DEŽULOVIĆ - Ne možeš ti našega čovika zajebat!

Ne možeš ti našega čovika zajebat! Koliko puta ste u čuli tu rečenicu, izgovorenu na jednom od tri-četiri štokavska jezika s ovog brdovitog poluotoka, ovisno je li se za potrebe kafanskog razgovora nije dao zajebati naš čovik, čovjek, čovek, čo'ek, ili koja li već podvrsta te endemske balkanske životinje, upravo nevjerojatno prilagodljive svim životnim uvjetima, od surovih azijskih suhopoljina do skandinavske liberalne demokracije?

Iza te rečenice cijela je čudesna balkanska mitologija, čarobnija i opsežnija čak i od grčke, s odvažnim junacima čije podvige mi, smrtnici s podnožja Olimpa, prepričavamo s koljena na koljeno, dodajući uvijek nove detalje i nevjerojatne obrate, o dovitljivim zemljacima koji za našim šankovima postaju pravi bogovi i polubogovi.

Čuli ste te priče bezbroj puta, i sami ste ih često prepričavali. O onom hrvatskom gastarbajteru, ili Bosancu, Srbinu, svejedno, što je sagradio kuću na obali Ženevskog jezera, na državnoj zemlji, na užas šokiranih Švicaraca, koji su zbog toga morali mijenjati svoje manjkave zakone, jer u cijeloj sedam stotina godina dugoj povijesti švicarske države nije zabilježena bespravna gradnja, pa ne postoje ni zakonom predviđene sankcije. Ili je to bilo u Norveškoj? Zar je važno - nema te uređene demokracije koja će zajebati našeg snalažljivog zemljaka.

Pa nije li ono i spomenutog hrvatskog Robina Hooda, koji je njemačke kladionice oštetio za dva milijuna eura, sud u Berlinu oslobodio zato što tamošnje zakonodavstvo jednostavno nije predvidjelo njegove inovativne metode kladioničarskih malverzacija?

Proslavljeni košarkaš Chicago Bullsa Toni Kukoč pričao mi je, recimo, kako je s jednim takvim išao u ribolov na jezero Michigan. Amerikanci čuvaju riblji fond jezera Michigan i postavili su jasna pravila ponašanja: dopušteni ulov su dvije ribe. Stoga se, ulovivši drugu, Toni htio vratiti kući, ali zemljak se samo nasmijao i nastavio lov - izvukao je treću, pa četvrtu, pa sedmu, pa desetu. Naravno da je znao da ne može s deset riba proći strogu kontrolu na izlazu: kad je ulovio desetu, izabrao je dvije najveće, a ostale - bacio u jezero. Desetljećima su, eto, glupi Čikažani odlazili sa štapovima na jezero Michigan i vraćali se kući čim uhvate dvije ribe, pa makar i veličine inćuna, i nikome nikad nije palo na pamet da ulovi petnaest riba, pa izabere dvije najveće. Sve dok nije došao naš mitološki junak.

Ne može država Illinois našega čovika zajebat! - začuje se svaki put s druge strane šanka pouka te priče, pa krene sljedeća: ona o ratnim izbjeglicama iz Hrvatske, odnosno Bosne, odakle već, koji su shvatili da svaka njemačka savezna država izbjeglicama daje hiljadu maraka mjesečno, pa se prijavili u svaki od trinaest Bundesländera, i onda prvog u mjesecu sjedali u auto i odlazili na turneju po Njemačkoj, skupljati svojih 13.000 maraka socijalne pomoći. Svašta, eto, Švabo može, može napraviti auto koje će nadživjeti kenozoik, ali me može zajebati našeg čovjeka.

Meni osobno najdraža je pak ona priča o tom mitskom "našem čovjeku" koji se u izbjegličkom sužanjstvu Njemačke - ili Nizozemske, Švedske, Finske, izvori se ne slažu uvijek - zaželio domaće janjetine s ražnja. Zna se, naravno, da je janjetina na ražnju nezamisliva zapadno od Mure i da je nema na jelovnicima uljuđenih europskih gasthausa, jer to se na pristojnom Zapadu smatra ekstremno barbarskim načinom termalne obrade mesa, pa se taj naš-čovjek dosjetio da mlado janje kupi u trgovini s - kućnim ljubimcima. Prodavač se, kaže taj rašireni urbani mit, čudom načudio kupčevoj želji - neće on anakondu, tarantulu ili krokodila, kao sav normalan zapadni svijet, nego baš mladunče ovce - a kako u uređenom kapitalizmu nema toga što vam trgovac neće naći, tako je tjedan dana kasnije naš-čovjek došao u pet-shop po svoje malo, bijelo janje.

I prošla bi ta janjetina na ražnju bez posljedica, da se našem-čovjeku nije omililo, pa je u dućanu s kućnim ljubimcima naručio i drugo, i treće i sedmo janje. Raznježila se prodavačica u dućanu, stvar se pročula, za neobičan slučaj ljubavi čovjeka i domaćih životinja zainteresirali su se uskoro i novinari, ali i budni aktivisti lokalnog društva za zaštitu životinja, koje je zanimalo kako se taj siromašni nesretnik brine za svoje stado. I naposljetku je u plitkoj kosturnici u dvorištu iza kuće u predgrađu Düseldorfa - ili Malmöa? - otkrivena mračna tajna tihog i povučenog N. N., prognanika s krvavog Balkana.

Postoji i druga verzija ovog mita, još nadrealnija i luđa, gotovo kao predložak za karakter iz nekog psihološkog trilera. Zaklinjali su mi se ljudi da se stvar dogodila negdje u Americi, možda čak u Australiji, uglavnom negdje gdje je nemoguće vidjeti da bi se leševi životinja, kao kod nas, prodavali cijeli. Kako bilo, naš-čovjek je, zaželjevši se one iskonske radosti kad jaganjci utihnu, u mesarnici kupio dvije janjeće plećke, dva buta, rebarca, bržolice, glavu, cijelo je janje naš junak kupio u dijelovima, kod kuće ga sastavio žicom i - na veselje male izbjegličke kolonije - okrenuo na ražnju.

Eh da, ne možeš ti našeg čovjeka zajebat! - začuje se onda u kafani jednodušni zaključak, u kojemu ćete prepoznati duboko divljenje nenadjebivom balkanskom geniju, i više iskrenog ponosa nego što ga mogu izmamiti sve nacionalne himne i zastave, slavne bitke, titule svjetskih prvaka i svi Teslini patenti zajedno. Urbana mitologija bjelosvjetskih Slavena slavi njihovu neviđenu snalažljivost, kakvoj ih je naučila valjda surova povijest: to su hajduci i drumski razbojnici dvadeset prvog vijeka, koji odavno više ne pljačkaju trgovačke karavane, niti iz zasjede zaskaču mletačke, turske i austrijske naoružane patrole, već presreću porezne, socijalne, bankarske, financijske i ostale službe razvijene demokracije.

Jače je to čak i od njihova opjevanog i pomalo precijenjenog slobodarskog i državotvornog duha, jer nijednu državu nisu Hrvati, Srbi i Bošnjaci baš toliko sanjali da je ne bi prevarili. I radije će Hrvat položiti život na oltar domovine nego tisuću kuna poreza na njen šalter.

Obratite, uostalom, pažnju na tu rečenicu: ne možeš ti našeg čovika zajebat. Jer, i Zakon o rekreativnom ribolovu u američkoj državi Illinois, i Urbanistički plan ženevskog kantona, i pravilnik Savezne države Baden-Württenberg o stjecanju prava na socijalnu pomoć, i Zakon o zaštiti životinja Novog Južnog Walesa, svi su ustavi i zakoni modernog svijeta, kako je poznato, smišljeni samo da zajebu našeg čovjeka, i ni zbog čega drugog.

Takav će vam se naš-čovjek, ležerno naslonjen na svoj crveni ferrari pred kakvim berlinskim kafićem, požaliti da je i Drugi zakon termodinamike, zloglasni Zakon entropije, donesen samo da se zajebe njegova revolucionarna ideja o održivom razvoju neuređenog sustava.

Sustav je, naime, najveći prirodni neprijatelj našeg-čovjeka, mitološkog boga prevare, i cijela je povijest takozvanog napretka, od prvih zemunica do visokih civilizacija na ušćima rijeka, generirana samo idejom da se zajebe naš čovjek.

Zato je ohrabrujuća vijest s otoka Krka. Bogovi urbane mitologije hodaju, eto, ukorak s vremenom, i široko su sa kozjih staza narodne epike, iz prostora izbjegličkih logora i gastarbajterskih kontejnera na bauštelama - uz cvilež elektromotora i veselo okretanje kakvog domaćeg papkara nabijenog na kolac - zakoračili u digitalnu eru. Pričat ćete sutra tako o nekom našem neviđeno pametnom i snalažljivom čovjeku koji je lukavo zajebao cijeli norveški mirovinski sistem tako što je naoružan zoljom opljačkao blindirani kombi s penzijama, a supatnik sa šanka dodat će: nije to ništa, jedan naš student sa Krka - sutra će biti iz Živinica, Novog Pazara, već po potrebi - probio je zaštitu Appleovog iPhonea.

Hiljade vrhunskih inženjera uposlila je tvrtka Apple na tom projektu, uložila milijune dolara i angažirala cijele timove nobelovaca na osmišljavanju složenog sistema zaštite, što sve ta američka gamad nije poduzela, a sve samo s jednom namjerom - da zajebe našeg čovjeka. Zaboravili su, međutim, jednu stvar.

Ne možeš ti našeg čovjeka zajebati - dovršit ćete vi rečenicu, dok vam uz kičmu strojevim korakom, kao jedan, budu marširali žmarci ponosa.

Tko je glasao

neki novi šlogar

kradem,

sve su sjebali ivica i marica, pardon, mujo i haso?

taj tzv naš čovjek, plod je sistema
o tom je jasno, i danas smo svjedoci, proročanski pisao ap

iza sancha panse stoji neki plan
zlo jest banalno, kako kaže hannah arendt
i kako eichmana opisuje leonard cohen
ali
birokratski mozak, s tisućama ljudi koji slušaju zapovijedi,
potreban je da bi se proveo
masovni zločin

lex perković ukazuje na dublji sloj

iako nam zorana milanovića guraju kao našeg čovjeka - klipana u prvi plan
nadam se da nemaju namjere
žrtvom kralja dobiti partiju
jer onda mu se sprema što i hodakici
a onda se već negdje zgotovljuje novi šlogar

luka

Tko je glasao

taj tzv naš čovjek, plod je

taj tzv naš čovjek, plod je sistema
U potpunosti se slažem. Ne samo to, nego je evoluirao u ovoj našoj sedamdesetogodišnjoj bajci na način da i u gastarbajterstvu ponekad, zasad neprimjetno, nagriza "vanjskog neprijatelja".

Kolumna mi je best of ne zbog te pozadine, to je jeb'ga scenografija, nego ima sve potrebne parametre pišanja u gaće i pančlajn ravan Šukerovom štopanju u irskom šesnaestercu.

Tko je glasao

pčele i košnica

dežulovićeva košnica iz koje je izletilo tih par pčela koje oplođuju naš medijski prostor nekada se zvala "omladinska iskra". te tamne i klete '88 nju i zabraniše, zbog istog krimena zbog kojeg đurekovića par godina ranije umlatiše u domovini pravog piva, bavarskoj;
"
Okružno javno tužilaštvo u Splitu donijelo je 30. ožujka 1988. godine rješenje o zabrani Omladinske iskre broj 56, od 24. ožujka 1988. Privremena odluka o zabrani raspačavanja - splitskom sudu predloženo je donošenje trajne zabrane - donesena je zbog teksta “Blues mutne vode”, koji se odnosio na tzv. slučaj Gaži, novinara Ante Šuljka. Podnaslov teksta glasio je “Kako rasprodati Jugoslaviju i od toga se osobno obogatiti”.
“U članku iznesene neargumentirane konstatacije su svojom uopćenošću usmjerene na rad i djelatnost šireg kruga državnih organa”, kaže se u rješenju koje je potpisao tadašnji javni tužilac Branko Tolić. U prijevodu na normalan jezik, list je zabranjen zbog aluzija na djelatnost Mike i Vanje Špiljka. Takav, “neistinit i alarmantan prikaz”, smatrao je tužitelj, “istovremeno očito ugrožava javni red i mir”. Vrhovni sud poništio je zabranu lista, koju je splitski sud donio na prijedlog tužitelja.
"
mala zanmljivost, kći tog javnog tužitelja (boga i batine u to vrijeme) je sada poznata stihoklepka i supruga poznatog glazbenog mogula pseudodesničara.
nasreću pisac članka nije dobio čekić u glavu, a već tada je bio dobro pripremljen stage za novu dramu "prvi slobodni izbori i raspad jugoslavije" u režiji poznatog beogradskog uderground studija esdebe. uloge su podijeljene, neki glumci su došli iz inozemstva, neki se probudili iz duboke hibernacije na planeti vulkan te su se poput ptića raspršili po pereciji i njezinim novoosnovanim demokratskim nacionalnim strankama. čekićari su postali ugledni nacionalisti, warlordovi i kasnije ugledni biznismeni.
ups, oftopic....

Tko je glasao

mala zanmljivost, kći tog

mala zanmljivost, kći tog javnog tužitelja (boga i batine u to vrijeme) je sada poznata stihoklepka i supruga poznatog glazbenog mogula pseudodesničara.
Ta gnjida mi je državni neprijatelj broj jedan već dugo godina iz hobija (pasivnog slušatelja glazbe).

Najviše zbog tog "pseudodesničarstva" kao protuteži dva desetljeća dugom guženju nas i etera turbo folkom ispjevanim na ijekavici.

Crkni što prije
Lijep će ti grob u bijelom biti
Snažno će te Vjekoslava
Stihom zakriliti

Tko je glasao

Bilo bi iznimno zabavno i

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Da, i ovo što si na drugom

Da, i ovo što si na drugom komentaru nazvao "damage control"...

Nego, pun sam teorija u zadnje vrijeme :-), sve ovo što navodiš i što se događa od 28.06. meni osobno dokazuje kako je lex Perković došao da ostane.

Naime, ovo što se događa nije nešto što bi se prepoznalo kao PR djelovanje, jednostavno se ide u apsolutno svim smjerovima tražeći izlaze bilo gdje i bilo kako. To jednostavno ne može biti savjet niti jednog PR tima, ta stihija koja ne ostavlja nikakav prostor za pregovaranje. Znači sve što se događa nema za cilj stvoriti zalog za bilo kakvo buduće pregovaranje o ičemu, lex Perković se ne razmatra kao problem RH nego problem EU.

Tko je glasao

Primijeti kako je autoru dnevnika to - spam

Primijeti kako je autoru dnevnika to - spam, iz čega se vidi da sam imao pravo. Ono, kao, kritizira velikog vožda Kim il Anovića, a zapravo mu se divi.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Yep, moglo bi to biti dokaz

Yep, moglo bi to biti dokaz da si u pravu, ali na kraju je ipak dojam taj koji "odlučuje".

Vezano s ovom gore teorijom o problemu EU, a ne RH, te sve jačim napadima na Milanovića, daj pročitaj sljedeći članak:

http://www.vecernji.hr/vijesti/ekskluzivno-autori-spornog-lex-perkovic-n...

i posebno obrati pažnju na već pizdariju u tekstu koja se pojavljuje ranije i ovim dalje rasčlanjuje:
Činovnički šlamperaj i nastojanje da sudovi i policija ubuduće imaju što manje posla se iz grude snijega vrlo brzo pretvorio u pravu političku lavinu koju je zakotrljao premijer osobno. Ostaje, ipak, da je u pozadini neodgovoran rad ljudi, i to cijenjenih stručnjaka, koji su trebali pripremiti izmjene.

Na tragu luninog stava, šlamperaj...

Tko je glasao

postoje razliciti

postoje razliciti "slamperaji" ..

jedan je od onih koji su dobili zadatak strucno odraditi napr. zakon.. treba se pitati tko ih je postavio i da li su od sefa kaznjeni za lose izvrsavanje zadatka .. mislim da je odgovor dan u clanku

pa se dalje pitati zasto su bas takvi, ne-strucni postavljeni ili zasto su postavljeni oni koji se tog zadatka nisu mogli prihvatiti ali ga nisu ni odbili? otkud im takva "strucna" hrabrost?

zasto sefovi, dakle miljanic i milanovic inzistiraju na izvrsenju "lose odradenog" ?
jel to samo glupost, ili tek glupost uslijed vjerovanju "mentorima" ili namjerna akcija zbog koje je i doslo do odabira osoba koji su zadatak lose ili namjerno lose izvrsili?

dakle "slamperaj" treba razlikovati .. na one koji su ga organizirali i na one koji su vjerovali organizatorima bez provjere..

zoki spada u organizatore, zajedno sa miljanicem... vesna spada u ove druge..

vesna je dakle pokazala slamperaj "vjerovanja bez provjere" sto je za njezin polozaj posve pacerski, no njena osnovna greska je ne-otvoreno suprotstavljanje.. koalicijskom partneru zbog valjda samo njoj razumljivih razloga..

zoki i orsat.. ne priznaju los uradak svojih "radnika" i brane ga posve "tupim nacinom".. to je dovoljno da bi se pitali da li je "los uradak" nakana ili tek slucajnost sveopceg paceraja, nesposobnosti ili nerada politicara... u svakom slucaju, braneci ga dokazali su svoju glupost sto je dovoljno da odu u politicki spomenar, tjerajuci svoju volju mimo svake logike, cak i silom pokazali su totalitaristicku agendu sto je jako jako lose..

i vesna i zoki .. osim loseg uradka i nerada... nose na dusi svoje stranke koje su naprosto upropastili svojim ponasanjem..

danasnja je situacija u hrvatskoj pozitivna jedino ako nam pomogne masovnom shvacanju kako su sefovi stranaka upravo oni koji negiraju demokraciju i bilo kakvu pozitivnu selekciju kao i kvalitetno obavljanje posla..

nadam se da to nece dovesti karamarka na vlast, jos nemustijeg i jos nesposobnijeg od danasnjeg premijera.. jedini nacin pozitivan za ovu drzavu jest da se stranke pobune protiv svojih sefova i uvedu barem malo pameti u politicki zivot, sto znaci i parlamentarizma..

ps
kad bi ovaj slucaj bio jedini istog tipa bili bi na konju, no na zalost nije.. to je obrazac koji se ponavlja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

dakle "slamperaj" treba

dakle "slamperaj" treba razlikovati .. na one koji su ga organizirali i na one koji su vjerovali organizatorima bez provjere..
zoki spada u organizatore, zajedno sa miljanicem... vesna spada u ove druge..

Ok luna, cijenim te kao inteligentnu, ali brzopletu osobu.

Da bi bilo tko mogao Vesnu Pusić staviti u kategoriju onih "koji su vjerovali bez provjere" treba se prije rasčlaniti njena politička budućnost.

Prvo pitanje, da li Pusić ima moć u roku od 12 sati pokrenuti i završiti inicijativu za kompletno ukidanje vremenskog ograničenja EUN?

Na drugu stranu se vratimo na njenu nešto realniju poziciju: jedina osoba i stranka koja će izgubiti prijevremenim izborima jeste HNS. Ne samo da će izgubiti, nego će najvjerojatnije doživjeti totalni slom, ulazak u Sabor samo iz jedne jedine izborne jedinice, i to, o kurčevita sudbino, jedinice u kojoj je lokalni šef trenutno u zatvoru.

Tako da, rid maj lips, na obzoru trenutno nigdje nema većeg Milanovića od Pusićke!

Tko je glasao

e sad smo vec blize istom

e sad smo vec blize istom zakljucku..

no pusicka grijesi, cuvajuci sebe unistava i onih 1,5% koje danas ima... i svaki put sa ovakvim istim ponasanjem smanjuje taj postotak.. na koncu, ona nece imati nikakav rejting kad ne bude imala svoju stranku.. i to je jedino sto je postigla svojim ponasanjem..

grijesi, a to sam vec isto napisala kad se ponasa kako kazes, nekonfliktno unutar koalicije jer to naprosto nije prikladno manjinskom koalicijskom partneru od kojeg ovisi opstojnost vlade.. jer ona tu svoju najvecu moc jos nikada u ove dvije godine nije iskoristila, kao ni cacic prije toga.. cuvajuci sebe izmakli su si temelje koji su ih doveli do polozaja .. dakle, sami su sebi izmakli klupicu ..

vidjeti ce se na prvim sljedecim izborima..

no mozda pusicka bude zadovoljna nekim tamo "svjetskim" angazmanom.. pa hajde, recimo nije bas toliko samodestruktivna kako to na prvu izgleda.. no clanovi njenje stranke su potpuni autisti kad to ne vide.. jer oni ce ostati bez iceg..
ili sam samo ja naivna, jer ce svi kao i do sada samo promijeniti kaput i nastaviti dalje svoju neradnicku agendu..

dakle osim pusicke i zoke.. potpuno su mi nejasni clanovi njihovih stranaka.. jel moguce da su pri vrhu stvarno toliko nesposobni da ne vide kako sami sebi izmicu stolce sutnjom i podrzavanjem budalastina svojih sefova?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

no mozda pusicka bude

no mozda pusicka bude zadovoljna nekim tamo "svjetskim" angazmanom.. pa hajde, recimo nije bas toliko samodestruktivna kako to na prvu izgleda..
Još ništa od naših usklađivanja stavova. :-)

Gornji komentar sam napisao najviše kako bih pokazao da Pusić NIJE PROTIV VREMENSKOG OGRANIČENJA EUN! Naime, kad bi ona pokrenula inicijativu za rušenje lex Perković svakako bi HNS naglo postao treća stranka u RH i ona bi jednim jedinim potezom zauvijek stavila Čačića u ropotarnicu povijesti.

Ali, to je sad ono zbog čega se ne možemo složiti, tako nešto bi bilo protivno politici najmoćnije žene u "regiji".

Tko je glasao

probaj joj to objasniti..

probaj joj to objasniti.. sigurna sam da ona situaciju ne shvaca tako

Naime, kad bi ona pokrenula inicijativu za rušenje lex Perković svakako bi HNS naglo postao treća stranka u RH i ona bi jednim jedinim potezom zauvijek stavila Čačića u ropotarnicu povijesti.

takoder joj probaj objasniti da javno suprotstavljanje zokinim ludostima ne znaci automatski izbore odmah, jer mi se cini da ni to ne shvaca..

u svakom slucaju ti i ja pisemo na politici a ona je u vladi.. ako tako razmisljam nisam sigurna koliko sam u pravu.. a opet s druge strane kao biracu posve su mi dojadili ti ni viri ni piri politicari ... jer takvo ponasanje ne smatram politikom.. jer od politicara ocekujem kompromis no ne i na nacin da kompromisom nazivaju sve svoje poteze koji su suprotni sa onim sto su na pocetku mandata obecali..

zoka je samo proizvod sveopceg stanja u hrvatskoj, posebno u politici i stranackom zivotu..
inacenje sa lexicem.. ne samo da je priglupo vec je uspio svojom ludoscu posve prikriti josipovicev utjecaj na lex-pojavu... o kojoj na zalost malo tko danas govori, a cini mi se izuzetno vazno i to primiti ka znanju..
mozda i zbog pojava kao sto su one opisane u @vkrsnikovom dnevniku.. koji da je pisan bez prepoznatljivih @vk-kerefeka ne bi uopce bilo lose dobro prodiskutirati..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

a zoki grize nokte

luna,

spikerica u večernjoj haljini, taft trovremenska glava,
...
and now the results of the german jury...
angela merkel 10 points
peer steinbruck ... ?
....
bundeswahlen

i još će netko reći da sam ja germanofil
ja sam, što bi foma rekla, potpuno ravnodušan

ali čitav sdp, čitav hns, predsjednik republike sa savjetnicima
umirovljenik j.p. iz zagreba sa svojim odvjetnikom antom n.
pozorno prati milenijski rezultat
njemačkih izbora

i naš, inače principijelan stav,
hoćemo li se držati zakona ili ne
ovisi o nekakvim mističnim Baden-Württemberg, Mecklenburg-Vorpommern, Nordrhein-Westfalen, Schleswig-Holstein
kao da smo u gospodaru prstenova
ili u sienkiewicza
ili u obrazloženju europskog uhidbenog naloga za građane J.P, Z.M., ....

luka

Tko je glasao

na zapadu nista posebno novo

ANGELA MERKEL slavi nakon izbora i ostaje njemačka kancelarka.

Ona se tom prilikom zahvalila glasačima te uputila obećanje da će se i dalje ponašati odgovorno i oprezno.
"Svi trebamo biti sretni. Ovo je odličan rezultat", bile su riječi njemačke kancelarke.
Merkel je dodala da će iduće četiri godina za Njemačku biti četiri uspješne godine

S druge strane, predsjednik Socijaldemokratske partije Sigmar Gabriel uputio je čestitke stranki njemačke kancelarke. Gabriel je podsjetio i na to da je njegova stranka osvojila više glasova nego na prošlim izborima.
"Ipak, to je manje nego što smo očekivali", rekao je Gabriel na konferenciji za novinare koju je organizao zajedno s predsjedničkim kandidatom Peerom Steinbrückom.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/merkel-dobila-i-treci-mandat-moguca-s...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

aeroplan

luna,

"Ipak, to je manje nego što smo očekivali"

čujem da je poznati zagrebački odvjetnik A.N. uložio prigovor na rezultate izbora i vlastitim aeroplanom poletio prema Berlinu kako bi osobno pomogao u ponovnom prebrojavanju glasova. Čini se da je s njim u društvu i umirovljenik J.P. Nadam se da imaju padobrane.

luka

Tko je glasao

nis se ne bu promijenilo ...

nis se ne bu promijenilo ... i potpuno je besmisleno ocekivati ista od tih izbora..

prvo zato sto je malo vjerojatno da ce angela izgubiti, a drugo zato sto i da se to na sveopce iznenadenje dogodi spd-ovac ne nista manje bio "nijemac" od cedeuovca..

ono sto nasi gelipteri zaboravljaju jest da premijerska ili predsjednicka funkcija na unutra uglavnom djeluje stranacki ali na van su oni uvijek i jedino predstavnici drzavnih interesa.. tako i treba biti, sto je na zalost nasima nekako promaklo u "spoznaji"

ako je njemacki drzavni interes "utjerivanje" perkovica, onda ce to biti i interes spdeovog premijera jednako kao i cduovog premijera.. a tek ako budu u velikoj koaliciji "ce da se prasi... "

u svakom slucaju "slucaj perkovic" ima glavnu i neospornu svrhu: pokazati njemacku moc, njemacku suverenost, posebno dokazivanje da na njemackom teritoriju vrijede iskljucivo njemacki zakoni...
kao i da u europi nije nista manje vazno sto njemacka zeli ..

zoka naprosto nije razuman.. racio se negdje davno izgubio jer mu nikad nije izgleda ni trebao za uspon u karijeri..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u svakom slucaju "slucaj

u svakom slucaju "slucaj perkovic" ima glavnu i neospornu svrhu: pokazati njemacku moc, njemacku suverenost, posebno dokazivanje da na njemackom teritoriju vrijede iskljucivo njemacki zakoni...
Službena Njemačka nije napravila ništa nakon nedolaska u Zg, jebeno jebeno nenadjebivo, nikad ponovljeno u povijesti EU ovakvo ništa, nikad manje, nikad manje, nikad manje Njemačka nije reagirala ni uradila išta, i to ne zato što se boji, nego ne kuže i nemaju pojma, blage veze nitko u jebenoj EU ne zna kako se boriti protiv ove balkanske ofenzive.

RID MAJ LIPS JEBALA TE NJEMAČKA MOĆ!

Tko je glasao

evo ti jedan stari clanak..

evo ti jedan stari clanak.. promijeni datum i dobiti ces sasvim aktualni.. dakle nista je jako jako mnogo...

Poruka iz Njemačke: Doći ćemo ulagati kad sredite zemlju
http://www.vecernji.hr/biznis/poruka-njemacke-doci-cemo-ulagati-kad-sred...

(a ima i jos drugih nacina djelovanja no ovo je jedini koji bi se mogao poklopiti i sa nasim interesom, ali ga nece biti)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne trpaj mi riječi u

Ne trpaj mi riječi u usta.

Merkel je nedolaskom u Zagreb, IMO, napravila jednako puno za ovaj narod kao što je to uradio Kohl. Znači ne govorim niti smatram da je njihov novac ili bilo što takvoga uopće referenca. Mene u osnovi zanimaju samo politički potezi i tvrdim da od tog nedolaska službena Njemačka nije napravila ama baš ništa. Oni bi rado, tvrdim, ali ono, i ja bih rado zbario Gisele Bündchenm, al' neman ščin.

Tko je glasao

ne brini se.. postoji i ono

ne brini se.. postoji i ono sto je dalmatincima strano ponasanje..
zagrebcanci to zovu "von hinten"
puno se dogada bas na tom polju.. platiti cemo ovaj zokin kapric i to
prvo sramotom i nevjerodostojnoscu
a zatim u cashu i to ne u onom o kojem pricaju, eu schengen fondovima
uglavnom zoka se igra nasim..

zato je sve to posebno glupo ponasanje, balkanski primitivno..
naprosto se u bitku za koju znas da ces unaprijed izgubiti ne ulazi..
no zoka nije navikao ni na bitke ni na bilo sto sto mu nije servirano od "starijeg partnera"
pa se prolazu nadao cistom navikom.. povlastene kaste koj adobija uvijek
zeljene igracke.. tesko je to kad iz te kaste ispadnes a nisi toga svjestan..

sve u svemu tko s djecom ide spat popisan se budi..
budi siguran da njemci itekako znaju sto rade
i da cemo sve jako dobro osjetiti mi gradani i
mi kao drzava..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

budi siguran da njemci

budi siguran da njemci itekako znaju sto rade
i da cemo sve jako dobro osjetiti mi gradani i
mi kao drzava..

Prva rečenica nije točna jer nitko osim Reding, odnosno organizacije kojoj pripada nije napravio ništa.

Ovo dalje je i faktički točno. Ck SKH je odgađala rezove i promjene u društvu punih 15 godina, jednostavno zato što sve njih boli kurac za ovom državom i ovim narodom, oni će te promjene započeti tek od utorka i to samo kao protutežu neprovedbi EUN-a.

Pričekaj Milanovićev govor u utorak i shvatit ćeš da službena RH kreće s politikom za koju će imati podršku od manje više svakog člana EU parlamenta. Nauštrb EUN, nauštrb nacionalnim interesima.

Tko je glasao

ovo svakako ocekujem nauštrb

ovo svakako ocekujem

nauštrb nacionalnim interesima.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

http://www.index.hr/vijesti/c

http://www.index.hr/vijesti/clanak/guverner-hnba-trazi-rezove-javni-sekt...
"Potrebno je nastaviti sa strukturnim reformama, krenuti u drastično rezanje državne potrošnje i poticati inozemne investicije", kazao je Vujčić, te dodao: "Vlada je prepoznala neka ključna pitanja i njima se pozabavila, ali i dalje su potrebne odlučne reforme, posebno s ciljem poboljšanja učinkovitosti javnog sektora i uklanjanja prepreka za investicije".

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/199558/I-Vujcic-je-bio-s-Milan...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/emil-tedeschi-organizirao-bozicni-par...

Kažem, prije tjedan dana su krenuli napadi srednjeg intenziteta. U petak su se pojačali, u subotu još više, s kulminacijom u nedjelju. Vujčić (treća osoba po značaju u RH) u svom metežu nakon 01.07. se pojavljuje u ponedjeljak, dan prije nego li će konzervativno socijalno liberalno smeće izdrkati pred narodom.

Tko je glasao

a onda ce nas na koncu balade

a onda ce nas na koncu balade jos i Josipovic "spasavati"... i mi cemo svi vikati "Zivio Kralj!".. gledajuci u novu a staru spodobu upravo uspetu na tron..

ps
moram priznati da jedva cekam kulminaciju pa rasplet.. ovo sve je vec takva trakavica da je nasa lijepa sapunica postala toliko dosadna da trazi ili "akciju" ili "gasenje serije"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

u prilogu: "muzicka pratnja"

u prilogu: "muzicka pratnja"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

šibom po guzici

luna,

Eu običaji, pa unutar njih i EU komisijini, vrlo su nekonfliktni, usmjereni cilju, neskloni kažnjavanju,
dakle, tko god pokaže spremnost da ispravi grešku, oslobođen je svake krivnje,
ali...

tko je točno pokazao takvu spremnost?
tko je spreman priznati da ispravak greške,
znači povlačenje izmjena,
znači primjenu zakona
znači odluku o sudbini europskog uhidbenog naloga za josipa perkovića i još dvadesetak drugih
za sada još nitko, od onih koji su odluku donijeli

za neke pretpostavljamo
(tumačimo signale koje šalju neslužbenim kanalima, neverbalnu i neformalnu komunikaciju)
za predsjednika republike - ne vidim razloga, zakon je funkconalni isti ako se primijeni danas ili od 01. siječnja
za vesnu pusić - nešto slično
što oni zapravo govore, kad se zajedno zbroje i tumače njihove neformalni signali, službene izjave, aktualni postupci
predsjednik republike, ministrica vanjskih poslova misle slijedeće:
Ako prođe, prođe. ( za fomu - Koliko uđe, uđe.)
Što god zoran i njegovi uspiju, mi se s time slažemo.
To je prilično neprincipijelno, i zapravo žalosno, kad se sjetimo na kojim su funkcijama.

što misli zoran i njegovi -
čekaju rezultate izbora u njemačkoj.

Da nam je predsjednik vlade, nakon ovoliko buke i bijesa, još uvijek politikantski raspoložen
koji jedno principijelno pitanje
treba li se pridržavati ugovora i zakona koje si potpisao
misli rješiti političkom trgovinom

Isto žalosno i jadno.

Nije mi drago što će ga ponižavati jer ga ponižavaju i kao premijera hrvatske,
ali zaslužio je da ga se stavi preko koljena, i šibom namlati po guzici

luka

Tko je glasao

sve se slazem osim da zoran

sve se slazem osim da zoran misli..

to mi ipak dode kao utopija.. premijerska pace,
a na veliku moju zalost..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Divljenje?

Divljenje ne spada u moj emocionalni repertoar u polju odnosa prema ikom tko je politički vođa,poštovani kolega Mkn. Divljenja se klonim, a s mjerom ga čuvam i za one koje volim.S divljenjem ću npr. gledati sada svoju djecu dok budu jela nedjeljnji ručak. Njihovoj se nedužnoj mladosti zbilja mogu diviti.

Ne mogu se ne upitati, opisuje li divljenje ili njegova suprotnost, jer to uvijek ide u paru, neki vaš odnos prema političkim ličnostima? No, to se samo pitam, ne poznam vas.

Vaš sam upis spamirala jer takav način komentiranja ne odobravam.

Tko je glasao

zašto NIJE - moguće razumjeti?

€Uropska komisija naređuje,
€Uropski uhidbeni nalog odmah izvršiti,

Milanović odgovara,
<> hoćemo €Uropski uhidbeni nalog izvršiti,
<> dopustite vremensku odgoda do srpnja mjeseca 2014. godine
<> za „saniranje“ hrvatskih zakona za primjenu €Uropskog uhidbenih naloga,

zašto €Uropska komisija NEMA razumijevanje?
za „saniranje“ hrvatskih zakona za primjenu €Uropskog uhidbenog naloga?

zašto NE prijatelji Hrvatske?
hoće osvojiti vlast za pokorno i poslušno služenje €U-ropskoj komisiji?

adfilantrop

Tko je glasao

<> za „saniranje“ hrvatskih

<> za „saniranje“ hrvatskih zakona za primjenu €Uropskog uhidbenih naloga,
Svetog ti Broza, saniramo ih od '95. i pacijent je oživio jebački, nego je dobio prekomandu u Vječna lovišta sjekirom u čelenku tri dana prije izlaska iz bolnice.

zašto NE prijatelji Hrvatske?
hoće osvojiti vlast za pokorno i poslušno služenje €U-ropskoj komisiji?

Temeljni psihički gordijski čvor kojeg CK SKH medijski hrani: nema bitnog Hrvata, Srbina ili Saskvoča u hrvatskoj, jugoslavenskoj, regionalnoj ili europskoj politici koji će ukinuti lex Perković, odnosno jedino bitno u njemu - vremensko ograničenje.

70 godina vas hrane, vas lešinare, golube divljake i hijene, da biste kad bude trebalo, a sada treba, došli pod njihove skute "domoljublje utočište hulja" i pušeći im kurčine gutali blagostanje djece svoje.

"sretan sam jer sam rođen i živio kad je bilo bolje
bez ljudskih prava
bez advokatskih govana koji rastvaraju guzove za silovatelje ubice i mafiju
a onda slave pravnu državu
dabogda im ista djeci nikad ne zatrebala"

Tko je glasao

encore

kradem,

daj ponovi ovaj jasan kritički osvrt na dnevniku quinquaginte

luka

Tko je glasao

neurolingvistika

(slobodno zarolati ovaj spam)

Izražavanje, metafore i slično... gdje ćeš većeg gušta za analizu... Iako ovo ne spada direktno pod ovaj dnevnik, jednostavno me naslov asocirao da navedeni današnji citat stavim ovdje:

"U raspravi o Zakonu o potrošačkom kreditiranju HDZ-ova zastupnica Martina Dalić je spomenula kako je država početkom kolovoza izdala trezorske zapise na domaćem tržištu s rokom dospijeća od godinu i pol dana uz visoku kamatnu stopu od pet posto. Linić je u svom odgovoru priznao da se ta kamatna stopa nije formirala na osnovi tržišnih odnosa.
'To je bila ucjena jednog bankara, Hrvata koji je na čelu banke koji nije išao na ekonomske odnose nego na ultimatume koje je postavio hrvatskoj Vladi zbog presude o švicarcima. I, znajte, iza njega ne stoji niti njegova matica, niti računica. I to je razlog da mijenjamo politiku. Tradicionalne velike banke koje su pratile Hrvatsku ovako se neće ponašati. (...)

Pazi ti ovo - JAVNO priznati da se država pristala ucijeniti.... Nakon toga ide... mentalno divljanje "Da, to su devijantna ponašanja građana Hrvatske. On je Hrvat. To nije politika banke. Ucjenjuje državu, prijeti zbog švicarca, prijeti, ali, interesantno, vi njega spominjete."

Definitivno, trijumf.
http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/287338/Linic-progovorio-o-ucje...

Tko je glasao

Zašto doprinos

Zašto doprinos psiholingvističkim analizama proglašavati spamom?

Toga nikad dosta, bilo bi tu materijala i za kakav znanstveni rad.
Npr. koriste li oni koji su stranački na višim pozicijama više glagola ili imenica u povišenom emocionalnom stanju od nižepozicionirane kontrolne skupine.

Još kad bi pritom bilo moguće napraviti i neku od snimaka oslikavanja mozga pa vidjeti je li u igri kod imenica ili glagola više prefrontalni korteks,dio zadužen za radno pamćenje ili Brokina regija s uputama za brzo sekvencioniranje fonema u putanji s talamičkim emocionalnim jezgrama, e to bi već bilo za neku od porcija časopisa ranga Brain ili Neuroimage.

Tko je glasao

Mislim da sam citao jedno

Mislim da sam citao jedno americko istrazivanje i da koriste vise glagola i pridjeva od kontrolne skupine. Medjutim, jezici se razlikuju i po ucestalosti koristenja razlicitih vrsta rijeci.
Ali, nasa 'visepozicionirana skupina' dokazuje samo manjak obrazovanja koristeci razlicite sintagme koje su se ili pocele pojavljivati u vrijeme nacizma ili ih je nacizam markirao. Bandic tako cesto govori o tome kako rad oslobadja, premijeru se omakne trijumf volje, Mein Kampf je inspirativna lektira. To sve vise govori o vremenu u kojemu su te osobe formirane nego o njima samima. A mozda su i formirani citajuci hrvatsku wikipediju:)

Tko je glasao

Ništa dragi moji bez PiaRa i to profesionalnog

Zna se odavno da riječi ne vrijede ako ih ne upakira profesionalni, dobro plaćeni PR stručnjak.

Odavno je temu načela i Kolarićka - http://www.youtube.com/watch?v=ywEUVWChffI

Očekujem očitovanje profesionalnih bodilengvičara...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

smrklo i bodilengvičarima

Znači već je tada tikva pukla s Aleksandrom, nešto sam to previdjela.
Eto ti bistra cura, ali prebrzo govori i onda normalno brzo kaže i što misli, nije dobra kombinacija.

Bodilengvičari su ipak za par klasa niže od spinlengvičara , oni dođu nešto kao homeopati za prave doktore. Bojim se da kad spindr.-ima ovako ide, potreba za ekspertizama bodijevaca postaje kranje upitna. Ajme njima.

Tko je glasao

Zašto nije trezorske zapise s

Zašto nije trezorske zapise s takvom kamatom plasirao preko HPB-a i ponudio građanstvu? Ja bih ih prvi kupio (nekoliko).

Tko je glasao

...kasno Slavko s kopijom stiže

indian — Pet, 30/12/2011 - 21:14.
a kad bi postojala druga "brza" mogućnost?
(@zaphod)
Jedino što im priznajem - ako čovjek problem isključivo postavi kao "ajme, uskoro nam dolaze stričeki iz bonitetnih kuća, ajmo na brzaka nešto sprčkati da izgleda kao da smo solventni" - onda je dizanje pdv-a najjednostavnije i najbrže rješenje.
(@indian)
...iz prve ilustracije se da zorno vidjeti koliko središnja država sudjeluje u bruto inozemnom dugu
a koliko ostali.
...dok druga kazuje da središnja država ima veći problem s
unutarnjim dugom nego vanjskim.
Koristim paušalne procjene. Otprilike 7 mlr€ pripada
središnjoj državi na servisiranje. Kad je frka ne spominjimo obveze iz bilanci,
nejasno koliko izdatih garancija i štotigaznam čega, ako se baš radi samo o
ratingu. Ne zaboravimo da na računima građanstva i privrede sjedi oko 24 mlrd€,
cca 80% od toga deviznih. Jasno, većina toga nije slobodno već je opterećeno
koječime. Ipak, vjerujem da bar trećina tog novca traži korisniji parking.
Kada bi se ponudile državne obveznice građanstvu s interesom spreada među
njemačim bundom i hrvatske zadužnice (oko 500 bazičnih bodova iliti 5%) ili čak
za punu aktualnu cijenu s osiguranjem (ako se sumnja u domoljubnost građana)
vjerujem da bi se moglo računati sa sredstvima za otkup 15-20% tog djela duga.
Ako se može povući paralela s Japanom i njihovom ogromnom prezaduženošću
kod svojih građana i penzionih fondova a ujedno visokim kreditnim ratingom (i da
na tren zaboravimo njihovu produktivnost), to bi moglo dati taj predah i nižu
cijenu posudbe za mogući posredni zamah privređivanja.
I jedna velika opasnost, ne bude li interesa općinstva za izdate obveznice
mogao bi se očekivati pokop ratinga istih.
,,,,,,,
indian — Sub, 31/12/2011 - 16:02.
"bond vigilantes" u nastajanju
(@lunoprof)
i kako znati da li ce se isplatiti ili ce opet biti po starom.. inflacija, devalvacija, itd...
(@indian)
...otprilike, znati toliko koliko i strani ulagači koji ulažu u državne
obveznice. Od njih se ne traži patriotizam već želja za zaradom.
Od prije nekog vremena suvereni bondovi nisu "safe haven",
ne računaju se kao konzervativno ulaganje, čak i traderi koji
su vezani obavezom sudjelovanja u šteti od krive procjene
izbjegavaju sudjelovati u aukcijma.
Nekada najstabilnije zemlje svijeta do prije tri godine su na
obveznice isplaćivale skoro nulovi interes i nalazile zainteresirane.
Danas se yield od 4-5% na 5 godina ne uzima za prerizični.
Kako je doba debelih krava na zapadu prošlo, nestalo je (s
debelim razlozima) i povjerenje u ekonomski i politički sustav i
to košta. Oni koji su navikli na rizik situaciju prate dugoročno
te ih ništa ne iznenađuje, no to se ne može očekivati od većine.
Kada bi se ponudio prospekt obveznica, ne bi se smjelo tome
pristupiti kampanjski i s normiranjem domoljublja, skoro da bi
se moralo, kao na kutijama cigareta, naglasiti rizike ulaganja
i zahtjev za odgovornošću. Uostalom, samo ono što bi se u
idealnom svijetu očekivalo od osobe s pravom glasa i izbora,
...da preuzima odgovornost za svoje odluke.
,,,,,,,,,,

Tko je glasao

Želja za zaradom je pomalo ugasla

I financijski sektor i država su u prethodnom razdoblju pokazali da nisu u stanju dobro procijeniti ni financijska ni ekonomska kretanja (ili su svoje prave procjene sačuvali za sebe). U suprotnom bi investicijski fondovi pucali od zdravlja i zarade i prirodno u sebe privlačili kapital od onih s minimumom spremnosti za rizik i zaradu. Stvoren je osjećaj da je bolje malo izgubiti u vrijednosti novca kroz štednju u velikoj banci nego izgubiti sve u bilo kakvoj investiciji dok ne dođu neka nova bolja vremena (ili etičniji fond menadžeri i državnici). To što su banke i same tu štednju plasirale u rizične kredite (dobrim dijelom vezane uz nekretnine precijenjene vrijednosti) se ne primijeti od "vatrometa" ogromnih profita banaka, koji zapravo ne jamče ni povrat kredita ni sigurnost štednje.

Sad slijede neke ideje koje su možda i preko ruba.

Prvi preduvjet za vraćanje povjerenja građana i poduzeća bio bi jasna strategija prema kojoj to budućnosti hrvatska država ide i "prodavanje" te strategije građanima i poduzećima. U sklopu te strategije moglo bi se definirati projekte u kojima bi građani ili poduzeća prepoznali određeni subjektivni interes (pa i domoljubni ili lokalpatriotski u usporedbi s "hladnim" kapitalom) i bili spremni uložiti svoj novac u "projektne obveznice" "vezane" uz takav projekt. "Vezivanje" bi se moglo realizirati tako da u trenutku dospijeća "projektnih obveznica" država izda prave državne obveznice za institucionalne ulagače. Time bi se ostvarilo povoljnije inicijalno financiranje projekta (uz rizik prihvatljiv građanima i poduzećima ulagačima koji će i sami osjećati druge koristi od dovršenog projekta osim financijskih - sjećate se "samodoprinosa"?) te niže kamate na kasnije izdane redovne obveznice (jer bi izvedbom niza takvih projekata državi trebao porasti rating, a rizik za institucionalne ulagače biti manji obzirom da država može s izdavanjem obveznica odmah komercijalizirati neke od tih projekata kao jamstvo povrata ulaganja). Sredstva prikupljena "projektnim obveznicama" smjela bi se trošiti isključivo namjenski i vraćati ulagačima u slučaju neostvarivanja potrebnog iznosa ulaganja (ala Kickstarter).

Ovo bi bilo sličnije priči s cigaretama jer bi građanima uz rizik bio pružen >užitak< sudjelovanja u projektnom ulaganju, a ne samo osjećaj da mogu >popušiti< :).

Tu dolazimo do drugog preduvjeta. Osiguravanje maksimalno kvalitetne pripreme, izvedbe i efikasnog upravljanja projektom. Ne treba se zavaravati, hrvatska država pripremu i upravljanje nije u stanju osigurati. Kao ni bilo koje državno ili privatno poduzeće koje je naviklo na državne projekte. Samo bi se novcem okoristili uhljebi, prijatelji, kumovi, rodjaci i zeme. U tom smislu svaki projekt trebalo bi pripremati i voditi (možda njemačko :)) poduzeće koje je takve stvari već iznimno uspješno realiziralo (prezentacija uspjeha projekta od strane 3 različita prethodna kupca usluga - po mogućnosti jedinica uprave visoko uređenih država npr. Njemačka, Švedska, Norveška..., te financijsko jamstvo za prekoračenja rokova i budžeta - po mogućnosti i same uređene države iz koje poduzeće dolazi ili čak s razine EU). Izvedba tako financiranog, pripremljenog i upravljanog projekta bila bi povjerena hrvatskim poduzećima (uz uzimanje toga u obzir prilikom pripreme projekta).

Mislim da bi ljudima bilo cool da tako sudjeluju u boljoj svojoj i hrvatskoj budućnosti (pa čak i uz visok rizik) nego kupovanjem obveznica bezidejne, neučinkovite, a ponekad i naprosto lopovske države koja danas žica kunu da preživi do sutra i potroši je na tko zna što, i sve nas pri tom vuče sve dublje u jad i bijedu.

Ako sam opisao nešto što već postoji (makar i na razini ideje) - "my bad" (rečeno najdražim jezikom aktualnog hrvatskog premijera).

Tko je glasao

...@zmajček, ovo je bila

...@zmajček, ovo je bila diskusija iz vremena odma-poslije-promjena-koje-i-nisu-bile-neka-promjena...kada sam htio vjerovati da je ipak nešto moguće učiniti. I bilo je moguće...
...ali se ispostavilo da je to bila samo smjena "kadrova" i ništa više. Proš´o vlak, ću-ću, voz, baka s kolačima, sve...ode...
Ionako je ovih par riječi bilo djelom moje šire elaboracije, kako se rješiti Debt Money Tyranny ili bar ublažiti taj problem na početku mandata nove Vlade. Danas niti to ne vrijedi...
Neki dan su prinosi na petogodišnje američke bondove skoro dosegli 3% a strani ulagači u njih ih se rješavaju. Bez QE od 85mlrd$ mjesečno bi bili nigdje...pa zamisli interesa za nekakva ulaganja u nas u projektne obveznice raspisane od strane države? čisti wishfulthinking.
...državne obveznice su zanimljive jedino i samo stoga što svaka, pa i najjadnija država na neki način i u nekoj formi preživljava i ima sljednika, dok se to o projektima i firmama i idejama ne može reći, sve ostalo je za vremena...
...ali u ovako lijepo jutro zamarati se stvarima iščašenim iz vremena i prostora nema smisla, a vani je smijeh, zabava, život...

Tko je glasao

...ali u ovako lijepo jutro

...ali u ovako lijepo jutro zamarati se stvarima iščašenim iz vremena i prostora nema smisla, a vani je smijeh, zabava, život......(eto me nazad)...da, lijepo jutro...ali nisam naišao na smijeh, zabavu, život,

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci