Tagovi

Tri prsta i Rade Leskovac

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Do sada meni nepoznati Rade Leskovac digao je pravu buru protesta svojim predizbornim plakatima na kojima je naslikan kako pokazuje tri prsta. Samo po sebi to ne bi bilo ništa strašno da Rade Leskovac nije u jučerašnjem razgovoru s Mirjanom Hrgom sasvim jasno dao na znanje da su to četnička tri prsta i da on ustavni poredak ove zemlje ne priznaje ili u najboljem slučaju ignorira.

Situacija u Vukovaru i uopće u Podunavlju nije dobra. Srbi sve više dižu političke glave (potpomognuti „sredstvima sa strane“) uvjereni da mogu ishod rata promijeniti u miru. Provokacije Srba (čak i djece) su svakodnevnica u vukovarskim školama, uredima, trgovinama, kafićima itd.

I sad nam je trebao još Rade Leskovac. Pokazuje nam tri prsta. Ta tri prsta su znak pobunjenih krajinskih Srba iz 1990/91. Sa ta tri prsta oni su nam naviještali rat, prijetili nam, ubijali i mučili zarobljenike. Pod ta tri prsta marširali su, pjevajući četnićke pjesme na hrvatske gradove i sela i uništavali ih.

I sad mi to glupavo trpimo misleći da je i to dio demokracije. E PA NIJE!!

Zato predlažem da se zakonski zabrani u Hrvatskoj (kao što su u Njemačkoj strogo zabranjeni nacistički simboli) isticanje bilo kakvih četničkih simbola. Da se zabrani i verbalno prikazivanje Domovinskog rata, ZNG-a, HV-a i svih nas koji smo se borili za slobodnu Hrvatsku kao zločince, okupatore i agresore(kao što je zabranjeno u Njemačkoj i Austriji negirati postojanje logora smrti). Da ne može bilo koji Srbin, pod izgovorom predizborne kampanje vrijeđati Hrvate. Da službeni list Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj „Pravoslavlje“, više ne može pisati i dan danas sasvim javno kako su hrvatski gradovi u stvari srpski („Dubrovnik je najveća srpska luka“). To sve treba zakonski regulirati i staviti znak zabrane onima koji žive u prošlosti.

A Rade Leskovac ima sreću što se nalazi u kulturnoj zemlji među kulturnim narodom. Jer inače, mogao bi on i ostati bez ta svoja tri prsta.

Komentari

Samo po sebi to ne bi bilo

Samo po sebi to ne bi bilo ništa strašno da Rade Leskovac nije u jučerašnjem razgovoru s Mirjanom Hrgom sasvim jasno dao na znanje da su to četnička tri prsta i da on ustavni poredak ove zemlje ne priznaje ili u najboljem slučaju ignorira.

Nije on jedini koji ignorira poredak ove zemlje, to radi i Mirjana Hrga. Ono što je mene sablaznilo u tom intervjuu (i što ozbiljno dovodi u pitanje navod autora o "kulturnoj zemlji") nije Leskovac (takvim klaunima se ne bi ni trebao davati medijski prostor) nego emitiranje scena razorenog Vukovara za vrijeme intervjua! Zamislite da u Francuskoj ili Poljskoj za vrijeme intervjua s predstavnikom njemačke manjine TV kuća emitira (i to bez njegovog znanja!!!) kadrove koncentracionih logora ili razorenih gradova. Ili da za vrijeme intervjua s hrvatskim predstavnikom u BiH televizija emitira kadrove leševa u Ahmićima ili da za vrijeme razgovora s Dodikom emitira snimke egzekucije Srebreničana ili da RTS za vrijeme razgovora s Hrvaticom iz parlamenta emitira kadrove izbjegličkih kolona iz Knina. I to sve bez znanja gosta koji je politički kandidat, a sve se odvija za vrijeme izborne kampanje! Gnjusan i podli postupak!

Da je Hrvatska razvijena demokracija s medijskim watchdogom, NovaTV bi bila masno novčano kažnjena.

Mirjana Hrga zaslužuje suspenziju.


Prilog NoveTV

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Evo malog doprinosa

Evo malog doprinosa raspravi:

A sjetite se i ove epizode - Rade je provokator, kad nemaš love jedino ti preostaje provokacija - Kako znati da je netko dobar Srbin ili Cenzura na HRT-u na velika vrata - i baš s Radom je počeo pad ljudi na HTV-u s ciljem dovođenja Hloverke...
Tko je glasao

Sad mi nije jasno. Ako je

Sad mi nije jasno. Ako je Rade bio istaknuta politicka licnost unutar okupiranog podrucja RH, sta ne postoji zakon kojim bi ga se moglo gonit, s obzirom na dio odgovornosti koji kao istaknuta politicka licnost sigurno nosi?

Ili ona Tudjmanova abolicija zapravo porucuje "mir mir mir, niko nije kriv"?

Tko je glasao

Vjerojatno da!

Vjerojatno da!

Tko je glasao

Zakon o općem oprostu se

Zakon o općem oprostu se odnosi na kazneno djelo oružane pobune pa ga se za to ne bi moglo goniti.

Zakon ne amnestira od ratnih zločina (uočite da u prilogu Mirjana Hrga spominje "amnestiju ratnih zločina", što je laž) jer je to nemoguće po međunarodnom pravu.

Da je recimo hrvatsko pravosuđe 1995. poznavalo odgovornost po zajedničkom planu ("udruženi zločinački pothvat") Leskovca bi se uspješno moglo goniti kao političara za ratne zločine koje nije ni počinio ni namjeravao, ali su bili predvidiva posljedica zajedničkog plana.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Da je recimo hrvatsko

Da je recimo hrvatsko pravosuđe 1995. poznavalo odgovornost po zajedničkom planu ("udruženi zločinački pothvat") Leskovca bi se uspješno moglo goniti kao političara za ratne zločine koje nije ni počinio ni namjeravao, ali su bili predvidiva posljedica zajedničkog plana.

OK. No sto je sa pricom o Haagu i zapovjednoj odgovornost na temelju koje se sudi hrvatskim generalima, ali i Seselju, ako sam dobro shvatio?

Zbog cega Leskovac ne potpada u tu kategoriju?

Tko je glasao

Zapovjedna odgovornost je

Zapovjedna odgovornost je postojala u hrvatskom pravu devedesetih ali podrazumijeva 3 uvjeta od kojih je jedan subordinacija ili vojna ili civilna. Npr. zapovjedno za zločine podređeih odgovara zapovjednik vojnih snaga ili gradonačelnik koji je faktično kontrolirao stanje (uključujući počinitelje zločina) u nekom gradu. Prvi uvjet za zapovjednu Leskovca je da su počinitelji zločina (uz preciziranje svakog pojedinog zločina) njemu bili na neki način podređeni i da je nad njima imao "efikasnu kontrolu". Od svakog počinitelja "na terenu" mora voditi linija kontrole do Leskovca i to mi se (na temelju javnih informacija) čini kao najslabija točka optuživanja Leskovca po zapovjednoj.

Drugi uvjet je da nije ništa spriječio ili poduzeo mjere da se počinitelji kazne, a treći da je znao ili mogao znati za zločine. To su uvjeti zapovjedne koji se jednako primjenjuju na sve, od (potencijalno) Leskovca do Gotovine.

Dakle, Leskovca se može optužiti po zapovjednoj odgovornosti, ali se moraju ispuniti tri uvjeta za nju odnosno trebaju postojati dokazi za te uvjete koji osiguravaju realnu mogućnost osuđujuće presude po toj vrsti odgovornosti. Ja ne znam ima li takvih dokaza za Leskovca, čini mi se da bi bilo lakše dokazati (uvjete za) udruženi pothvat, da je postojala ta odgovornost u hrvatskom pravu ranih devedesetih.

Inače Šešelj, prema optužnici (PDF), nije optužen po zapovjednoj odgovornosti nego samo po odgovornosti na temelju zajedničkog plana ("udruženi zločinački pothvat"). Sve točke optužnice se temelje na članku 7(1) (individualna odgovornost / zajednički pothvat), niti jedna na 7(3) (zapovjedna odgovornost).

No ipak je na temelju odgovornosti po zajedničkom planu optužen za Ovčaru. Sve žrtve Ovčare stavljaju se i Šešelju na teret.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Valjda je Leskovac sitna

Valjda je Leskovac sitna riba a oni gledaju šta prije zatvorit butigu.

Tko je glasao

To nema veze sa zatvaranjem.

To nema veze sa zatvaranjem. ICTY nije ni zamišljen da procesuira sve nego samo najodgovornije za najteža djela, to stoji u njegovom temeljnom aktu. Tribunal ne procesuira Leskovca jer za to nije ni stvoren, za navodne počinitelje tog ranga postoje nacionalna pravosuđa.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Cijeli problem s Leskovcem

Cijeli problem s Leskovcem što se za njega odavno trebao pronaći metak koji bi ga sustigao u noćnim vremenima kada u selu nema struje... I tako se to riješava u zapadnim demokracijama...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Cuj stari moj, ako smo

Cuj stari moj, ako smo dovoljno mudri da toleriramo tebe, tada nece biti problema niti sa toleriranjem jednog Leskovca koji barem ne prezire svoj narod. Ako nista drugo.

Tko je glasao

Bijesdrugi - ovo je poziv na

Bijesdrugi - ovo je poziv na likvidaciju - ne znam što će Mrak na to reći, ali ovo je ako se ne varam kazneno djelo? opinioiuris treba ignorirati trolove, ali ne i kada šire govor mržnje i potiču na likvidaciju ljudi, bez obzira tko su - ovo je sramotno

Tko je glasao

bijesdrugi je nešto rekao?

bijesdrugi je nešto rekao? nisam vidio, slijep sam na verbalnu dijareju, sorry.

ps. ja nisam dežurni policajac ovdje.

Opinioiuris

Tko je glasao

a) što bi bijesdrugi rekao,

a) što bi bijesdrugi rekao, ovako (poput njega) reagiraju samo oni kafanski likovi koji poslije posla piju pivo i kritiziraju i prijete, opasni su oni koji šute i samo odu doma po pucaljku

b) bijesdrugi je malo edgy danas, izašli su rezultati a u njegovoj vlastitoj središnjici se nitko nije usudio reći prave rezultate

Tko je glasao

Niti jedan metak nije nikada

Niti jedan metak nije nikada ništa riješio.

Tko je glasao

ma to je totalno

ma to je totalno nabrijavanje medija
No mediji to stalno rade...no eto sad se radi o srbima pa si ti kao sablaznut,,,,
Sve sto se tice srba sve se stavlja na desetu potenciju.Evo i ja sam gledao to jucer...pa me ti kadrovi uopce nisu sablaznuli...jer sam ih vec vidio milijon puta....
Sad bi ti jos i njezinu suspenziju....ne mogu vjerovat,koja osjecajnost

Tko je glasao

Hrga definitivno nije

Hrga definitivno nije pripomogla smirivanju strasti, vec je furala dzon koji nema legitimaciju medju sprpskim stanovnistem. Tako nesto potice eskalaciju sukoba, sto je nuzno suprimirat na vrijeme.

Osim ako nam nije u interesu da se vratimo u kotao sto su neki akteri opet poceli podgrijavati.

Tko je glasao

Ma jasno je to meni sve

Ma jasno je to meni sve pajdo...no oni oko svega dizu prasinu to im je posao.
Taj Leskovac je problem a ne mediji.

Tko je glasao

Mislis njegova paradigma?

Mislis njegova paradigma? :-)

Tko je glasao

Izgleda da bi i on saborsku

Izgleda da bi i on saborsku mirovinu

Tko je glasao

Na moje tekstove obično

Na moje tekstove obično nema puno komentara. Na ovaj ima. I zbog toga sam još više uvjeren da sam dirnuo u osinje gnijezdo, ali ne mislim pod tim Vukovar, nego na hrvatsko-srpske odnose u Hrvatskoj danas. Živio sam i radio u mnogo zemalja u Europi ali i u prekomorju. Osnovno što se odnosi na svakog građanina te zemlje ali i na sve koji dolaze (poput mene) jest da poštuju Ustav i zakone. U slučaju Rade Leskovca (i samo u tom slučaju) ja sam vidio četnički istup koji sasvim sigurno nije u skladu sa Ustavom i zakonom. Sve ostale teme koje postoje, a znam i siguran sam da postoje, nisam kanio otvarati. Ali to da glavni list Srpske pravoslavne crkve dan danas piše o Dubrovniku "kao najvećoj srpskoj luci" ili o košarama srpskih očiju koje da su ustaše donašali na blagoslov nadbiskupu Stepincu, ili o Slavoniji ili Dalmaciji kao o "staroj srpskoj zemlji" to si ne bi trebali dopustiti. Ostajem pri tome.

Tko je glasao

Ivane, zar se ti osjecas

Ivane, zar se ti osjecas ugrozeno zbog par redikula koji bi zeljeli prekrajati povijest? Meni je ta ekipa smijesna, nesto u sto bi upro prst i rasirio kez. A ne nesto od cega bi me prosli zmarci.

Tko je glasao

Ne, ne osjećam se

Ne, ne osjećam se ugroženo. Najgore što mi još netko može učiniti jest da mi preore grob. A tu se neću buniti. Ali znadem koliko je zla nanijelo neprekidno ponavljanje teza o genocidnosti Hrvata o Jasenovcu kao najvećem podzemnom srpskom gradu, o starim srpskim zemljama, o granici Karlobag-Virovitica. I to u komunizmu. I nitko nije reagirao. To nas je vodilo ravno u katastrofu 1990/91.

Tko je glasao

U pravu si. Potrebno je

U pravu si. Potrebno je reagirati. Ali mudro i promisljeno. Jer inace se povijest ponavlja. Kazu, onliko puta dok nesto iz nje ne naucimo.

Tko je glasao

Gale, Tu se ne radi o par

Gale,
Tu se ne radi o par radikala. Pojedinačni radikali su tragikomedija i možemo se smijat na njih. Pričekaj još malo pa buš videl. Ja sam več napisal da se pokušava destabilizirati Hrvatska i to se vidi po redosljedu događaja. Još par dana i javili se buju sljedeći.

Tko je glasao

Ma budu, naravno da budu.

Ma budu, naravno da budu. Samo, pitanje je kako se da mi postavimo po pitanju toga. Cini mi se da je ipak jedina razborita stvar za pocetak ne nasjedati na provokacije.

Druga stvar je vrebati nepromisljen ispad koji nema legitimaciju u sirim masama i gdje se mogu pokrenuti suvisle represivne mjere kao jasan znak da ovaj puta nema zajebancije.

No, prije svega ne dozvoliti Hrgi i ostalima da poticu eskalaciju kroz metodu dzona bez nuznog uporista.

Tko je glasao

Treba odvojiti nekoliko

Treba odvojiti nekoliko isprepletenih stvari u cijeloj situaciji.

Prvo je nesposobnost bilo koje hrvatske vlade/vlasti da uobliči u zakon norme simbola mržnje i netrpeljivosti. To nije učinjeno zbog pokušaja rehabilitacije ustaškog pokreta i uvaljivanja crvene petokrake u takve simbole. Zato su danas u Hrvatskoj podizanje tri prsta Rade Leskovca isto kao i "mjerenje visine kukuruza" Ante Đapića pred koju godinu - svi znamo što to znači i poručuje ali im možemo staviti soli na rep. I jednako kako će na "ustašluke" (koji su i danas dio predizborne kampanje recimo HČSP) pozitivno reagirati jedan malen dio biračkog tijela, tako će i na "četničenje" pozitivno reagirati jedan drugi, još manji dio biračkog tijela - na što očito ti kandidati koji takvu simboliku koriste računaju jer smatraju da bi im i taj mali broj glasova mogao biti dovoljan za "uspjeh" (po vlastitoj definiciji) na izborima.

Dodatna medijska reagiranja na takve provokacije su im samo dodatan bonus, pogotovo u kontekstu kakav je jučer postavila Hrga. Ako je taj nacizam loš samo zato jer je "njihov" to samo pojačava sve nacizme. U konkretnom primjeru, Leskovac je iz gostovanja na NovojTV samo dobio glasove - nitko od onih koje su tri prsta smetala ionako ne bi glasao za njega pa zašto bi im se ispričavao ili makar kamuflirao svoje namjere, oni koji su za njega već mislili glasati sad imaju "dokaz" kako on "brani srpstvo" i možda neki srpski povratnik koji ne misli davati glas ekstremima ipak da glas njemu jer se eto "ne boji pričati". To je druga ključna stvar u cijelom slučaju.

Treća je vjerojatno najbitnija, ne možemo propisivati povijest. To što netko piše o "srpskom Dubrovniku" je prije svega glupost a tek onda malicioznost. I prema svim takvim glupostima, bez obzira na politički ili nacionalni predznak, treba imati jednako osuđujući stav - da su oni koji to iznose glupani. A to je jedini način i da se djeca u Vukovaru (ili Pakoštanima ili bilo gdje u Hrvatskoj) ne uključuju u to. Ni Hrvatsku, ni hrvatsku povijest (uključujući i Domovinski rat) ne treba posebno zakonski redefiniravati. Treba samo ponavljati činjenice, jer govoriti o zločinačkoj vojsci je besmisleno, ali o zločinima koje je ta vojska počinila (pogotovo u vrhu) je itekako bitno. I da ti zločini nisu definirali današnju Hrvatsku. Ni sutrašnju.

I neka Rade Leskovac uđe u Sabor. Jedan klaun više ili manje ne mijenja puno. Neka i ne poštuje Ustav RH, ako ga želi mijenjati postoji i za to način (no ipak se ne može okupiti dovoljno klauna u Saboru za takvo što), ako time zađe u kriminal ili nasilje vjerujem da je Hrvatska danas dovoljno zrela zemlja da to efikasno i po proceduri spriječi (i tako bi se trebala odnositi prema svim političarima). Neka bude i glas ekstremno radikalnih Srba - ako ih u Hrvatskoj ima dovoljno da izaberu svog zastupnika Hrvatska ih treba čuti jer su i oni njeni građani. I ako Leskovac bude izabran na glasovima straha (što i jest cijela pozadina njegove kampanje) i umjerenih Srba danas u Hrvatskoj, onda Hrvatska treba adresirati te strahove (pa makar i iracionalne).

Jer taj Leskovac je samo jedno od lica nacizma kojem je iracionalno hrana. Drugo sam vidio jutros na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, kad je na SDPovom plakatu ispod lica Zorana Milanovića crnim sprejom napisano "SRBIN" (samo to, ništa više). Dok god postoje oni kojima je ta riječ vrhunska uvreda i glavna politička diskvalifikacija, postojat će i neki Leskovac. I sve dok su ti leskovci (letice, podruzi, lončari, mikšići..) prebrojivi na prste i poimence, to je nešto na što trebamo (kao društvo) obratiti pažnju ali ne nasjedati na provokacije i pripisivati im daleko veći značaj nego što zaslužuju jer se samo tim umjetnim napuhivanjem oni mogu dokopati ikakvog značaja.

Tko je glasao

Žalosna istina je da

Žalosna istina je da Hrvatska država i njezino pravosuđe nisu sankcionirali kolovođe pobune, nego su neke promovirali u ugledne građane. Ta činjenica frustrira i Hrvate, ali i Srbe.
Nikakve zabrane neće donijeti dobro. Hrvatska inače mora malo više razmisliti o Vukovaru i cijeloj toj regiji, koja je kroz cijelu povjest bila bogata, natprosječno u odnosu na ostale Hrvatske krajeve, da bi sad bila ispod svih ostalih. Tu nešto ne štima, negdje smo debelo pogriješili. Treba naći gdje i s iskernom namjer popraviti grešku na korist svih Vukovaraca.

Tko je glasao

Apsolutno mislim da je

Apsolutno mislim da je najveći krivac stanja (siromastva i frustracija) u kojem se danas a i prije nalaze građani RH velikosrpska ideologija.
Ocigledno je da se generacijama mladi srbi odgajaju na toj osnovi.
To ne vodi nikuda, toga moraju biti svjesni svi koji velikosrpsku ideologiju favoriziraju. Niti jedan hrvat neće sjediti mirno skrštenih ruku i čekati da ga ubije srbin samo zato sto je on hrvat.
Sto se tice generacije R.Leskovca ona je izgubljena a i ovo sto on danas radi je samo da spasi vlastito dupe jer ruke su mu krvave.Stvarno ne vidim razlog zbog cega bi sad neki mladi srbin popusio njegovu suludu ideologiju jer na kraju on ce biti mrtav a Leskovac ziv.
Apeliram na mlade gradjane RH(hrvate i srbe) da nam ovo ne treba i da ovo ne donosi radostan zivot....tj.posao,obitelj,prijatelje,rostilj i nogomet.
Zar trebamo otici zbog ovakvih kretena u Kanadu da bi zajedno pili pivo i gledali utakmice.

Tko je glasao

Ja se ne osjecam ugrozeno

Ja se ne osjecam ugrozeno zbog Leskovca. Razumijem da se neki osjecaju zbog toga ugrozeno, s obzirom da je politika ove stvari pomela pod tepih, pa sada sve prsti na sve strane.

No, ako cemo realno, Srbi danas imaju vise problema nego Hrvati, a ako nije tako, onda smo si sami krivi i niko drugi. U svakom slucaju, milost je odlika najvecih. A Srbi u Hrvatskoj tesko da mogu biti najveci. Hrvati mogu.

Tko je glasao

Ja se ne osjecam ugrozeno

Ja se ne osjecam ugrozeno zbog Leskovca.

osjećaj ugroženosti je obrnuto proporcionalnoj zemljopisnoj udaljenosti od leskovca
vjerujem da živiš u vukovaru da bi imalo malo drugačije mišljenje o tome

Tko je glasao

G. Cerovac, oprostite, u

G. Cerovac, oprostite, u ovom ste članku debelo podbacili u odnosu na ostale svoje postove. Prvo tekst - "do sada Vama nepoznati Rade Leskovac" mi kaže kako se ukazujete s neke susjedne planete pa bih se prvo trebao uvjeriti jeste li stanovnik RH? Sljedeće, "situacija u Vukovaru nije dobra" jer po Vama Srbi u miru žele promijeniti ishod rata, a onda Vam se ukazuju svakodnevne provokacije Srba... Hej, dragi gospodine, jeste li odšetali u zadnjih deset godina u Vukovar? Ako niste, nudim biti Vam domaćinom na par dana! Jer ako već želite pisati o sranjima u Vukovaru, onda barem spoznajte kakva su, a ne da kroz plakat jednog vječnoprisutnog marginalca sudite o odnosima u Vukovaru, i to na način da bi za početak zabranili simbole, a onda vjerojatno u sljedećem koraku zabranili i ljude, a najbolje bi bilo da to za početak budu Srbi...
Također, o simbolici, naročito stupidnoj kakva je ova Leskovčeva, niste se dovoljno informirali. Ako ga već želite uspoređivati i na taj način marginalcu dati na značaju onda potražite slike poglavara NDH s davanja prisege, slike njegovog kabineta kako priseže, slike prisezanja SS jedinica, slike prisezanja Hadžar divizije, slike prisezanja domobrana... Eto Vam teme! Sve troprste teme!
Poziv ostaje! Upoznajte zemlju da bi je više voljeli! Da bi jednako cijenili sve njene stanovnike!

Tko je glasao

Jasno je da su sve te

Jasno je da su sve te troprste teme zle teme, ali u ovom slučaju se radi o nečem vrlo svježem, o jednoj troprstoj temi novog datuma i od čovjeka koji nipošto nije vječiti marginalac nego ratni profiter koji je i sudjelovao u ovom ratu na četničkoj strani, koji četnike veliča, a koji je od hrvatske strane mažen i pažen i, s obzirom na to da je nekakav tajkunčić koji normalno kod nas živi i posluje usprkos tome što ovu državu ne priznaje u potpunosti, nego kao nužno zlo i privremeno rješenje, jer bi, prema vlastitoj izjavi, opet krenuo u četnikovanje da se to ponovno dogodi.
Molim da mi nitko ne pokuša predbaciti da sam koristio riječ četnik umjesto Srbin jer to za mene nije bio sinonim ni prije rata, ni tijekom rata, a nije niti sad. Bitna je razlika između ta dva pojma, a u četnike se svrstao sam Leskovac, i to izrijekom.
Jasno je što je on mislio s ta tri prsta i nije to niti trebao reći.
Mislim da su za to što on može tako govoriti i djelovati krivi isključivo njegovi poslovni partneri koji s njim, ovdje u Hrvatskoj surađuju.
Taj čovjek iskorištava očajnu situaciju u Vukovaru (iako je loša situacija i na mnogim drugim mjestima, ali tu je riječ o Vukovaru) kako bi podigao zategnutosti između Srba i ostalih naroda (ne samo Hrvata) i iskoristio to za vlastiti politički i ini probitak.

Jasno je da mladi i nezreli ljudi (ali ne samo oni) vrlo lako, s obzirom na nezadovoljstvo zbog loših uvjeta života vrlo lako krenu za njim, bogatim i uspješnim, a tako prkosnim. Jasno je da su posljedice djelovanja takvih ljudi nesagledive i to ne samo sa strane Hrvata nego i Mađara, Ukrajinaca, Rusina i drugih koji su bili izravno ugroženi od djelovanja takvih.

Zato je konačno potrebno da se za takva opravdavanja zločina (i sa Srpske strane u ovom ratu, i s četničke, ustaške, talijanske, njemačke, partizanske, bilo čije, a bilo ih je u svim redovima, samo se razmjeri i načini razlikuju) donese strogi zakon tako da takva gospoda i dame zaglave u zatvoru i da im se zabrani, kao osuđenim teškim kriminalcima posjedovanje firmi, kao i sudjelovanje u njihovom vođenju na bilo koji načini zapošljavanje u bilo kakvoj državnoj službi ili u lokalnoj vlasti, a ne da se prema njima odnosi kao prema časnim građanima ove zemlje.

Isto tako, mislim da se i za političare mora donijeti zakon prema kojem ne mogu sudjelovati u političkom životu ako protiv njih traju neki sudski procesi, ako su oslobađani zbog nedovoljno čvrstih dokaza usprkos osnovanoj sumnji o sudjelovanju u kriminalu, a pogotovo ako su osuđeni, pravomoćno ili nepravomoćno za tako nešto, kao i zabrana političkog rada onima čiji se nastupi mogu nazvati govorom mržnje.

Istina, tako bismo ostali bez velikog broja političara i to vodećih osobito....

Teško da će se to ikad, upravo zbog toga provesti.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Slažem se. Ovo što Maestro

Slažem se. Ovo što Maestro iznosi i zastupa u realnosti je praktički poziv na teške incidente i vrlo neželjene stvari.
Stvarni život Srba je vrlo, ha recimo traumatičan, bio i prije, a sada nakon Haaskih presuda i ovakvih situacija još i puno puno više. Stvarno to je getoiziranje, ali i prezahvalna tema za razne zastupnike za ljudska prava, a da uopće ne govorimo za same političke marifetluke i agresora koji takvo sto jedva čeka, da ne velim potiče.

Ja sam za to da se vrlo jasno kaže kako je najžešća sila i oluja spremna i na žalost morala braniti svaki milimetar SLOBODE naše Hrvatske, ali i da je dio te SLOBODE i vjekovni srpski doprinos i da su i oni pozvani to činiti i predvoditi čak, a ne zazivati silu i oluju sto se ovim nesumnjivo čini. Sjetimo se samo u Preradovićevo doba Srbi su praktički bili u prvim redovima i to stvarno.

Tko je glasao

Ne, ja u Hrvatskoj ne želim

Ne, ja u Hrvatskoj ne želim nikakve incidente. A još daleke 1982.god. pisao sam da nema slobodne Hrvatske bez hrvatskih Srba i to u političkoj emigraciji gdje takve teze baš i nisu bile popularne. Da sam mlađi, ponovio sam to više puta, otišao bih živjeti ili u Vukovar ili u Knin. I besplatno podučavao djecu glazbi, bez obzira na njihovu porijeklo.

Tko je glasao
Tko je glasao

Hrvatsko-srpske odnose, bez

Hrvatsko-srpske odnose, bez obzira na dominaciju II svjetskog rata i šta je donio (to je svjestki), objektivno više određuju atentat na na hrvatsko političko vodstvo 1928.g. i potom sporazum Cvetković-Maček. U novije doba sve nakon 1971.g., tada je potrošena zadnja šansa za sporazume jer se nigdje, pa ni u potpuno partizanskoj Dalamciji, nije ni malo uzelo u obzir da je to Hrvatska, doslovno su četnici iz Knina prali svijest dalmatinskim komunistima i partizanima.

Srbima se najviše na jelovniku nude Pavelić i ustaše, ex čvrsti saveznici Pašića i ostale srpske politike, zatim sve ostalo.
Hrvatima se nude četnici, kojima su Pavelić i NDH osiguravali povlačenje.

Vukovar je zadnje mijesto na kojem će Srbima koristiti iznositi bilo kakve hrvatske zločine, kao što je Jasenovac mijesto na kojem Hrvatima nikad neće biti zgodno iznositi bilo kakvi kontekst ostalog vezanog sa Srbima.

Vukovar je ujedno mijesto, kao i Jasenavac, koje nadilaze hrvatsko-srpske odnose. Pojednostavljeno, u Vukovaru nikad neće nitko ni iz međunarodne zajednice objektivno moći a autoritetom raspravlajti sa Hrvatima i drugim žrtvama toga.

Zato je Leskovac i sve slično prvenstveno srpski problem, kao što je Jasenovac prvenstveno hrvatski problem. U vezi Vukovara sa hrvatske strane se mogu očekivati razna razumijevanja i razno, ali nikada nitko neće biti u prilici da bilo čime relativizira bilo šta pa i ovo sa Leskovcem, slično kao što nitko nikada od Srba neće biti u prilici da za ustaške koljače iz Jasenovca npr. na plakatima u Zemunu kaže neme veze.

Dakle, i da je Leskovac izvisio plakate u Srbiji, nikakvog razumijevanja za to sa hrvatske strane se ne može očekivati. A obzirom da je to izvisio u Vukovaru, to je srpska katastrofa. Čupajte se iz toga, valjda vam je jasno da je to važnije za vas nego za Hrvate, kao što bi eventualni ustaški plakati u Zemunu bili važniji za Hrvate nego za Srbe.

Tko je glasao

Zato je Leskovac i sve

Zato je Leskovac i sve slično prvenstveno srpski problem, kao što je Jasenovac prvenstveno hrvatski problem.
Dakle ovako. Rade Leskovac bi prije svega trebao piti problem hrvatskog pravosudja jer prema mojim saznanjima on ima prekovise svega na osnovu cega bi ga mogli osuditi. Nadalje Jasenovac je problem Hrvatske i Hrvata jer su zlocini pocinjeni u Jasenovcu pocinjeni prije svega prema gradjanima Hrvatske i Bosne koja je tada bila u sklopu sa Hrvatskom. Prica je instrumentalizirana od strane onih koji su trebali nesto s cime bi Hrvate drzali kuš i na svaki pokusaj emancipacije hrvatskog nacionalnog izricaja bio bi spomenut Jasenovac. Iz toga su proizlazila i pretjerivanja te onemogucavanje objektivne naucne istrage oko broja nastradalih i nacina na koji su nastradali.
No vratimo se Leskovcu. Ja se iskreno nadam kako ce njegova opcija na ovim izborima biti opcija gubitnika te da ce on postati potpuni marginalac zanimljiv jos jedino hrvatskom pravosudju.

Tko je glasao

Kao i prije, obzirom na

Kao i prije, obzirom na poziciju Vukovara, Leskovac je dio klime iz Srbije koja zahavaća (i vjerojatno će i dalje zahvaćati) taj dio Hrvatske. Obzirom na značaj i daljnje teškoće Vukovara, ti klimatski uticaju još jače sjedaju. U Srbiji se (r)evolucija nastavlja u Vukovaru dodirnoj Vojvodini, radikali napreduju a suđenje vođi u Hagu hrani taj napredak.

I malo suđenje Leskovcu i bilo šta slično bi hranilo taj proces. Hrvatska, bez obzira na složeno unutarnje stanje i nezavidno stanje u Vukovaru, je u odnosu na susjednu Srbiju nešto kao Hrvatskoj Slovenija. Zato ne samo da može nego i mora igrati na kartu bolje stojećeg i povezane srpske pojave, gdje je unutar istih složeno stanje, sve više i više tretirati kao srpsko pitanje, osim kad je krajnje nužno. Npr. RH može i mora izdržati i da Leskovac postane zastupnik u Saboru, samo sada na to treba izgubiti što manje energije i pažnje a što više ulaganja, pažnje i ostaloga treba oko ukiupnog stanja na tom području.

Iz toga objektivno proizilazi da se hrvatska javnost treba što jasnije postavljati oko hrvatsko-srpskih pitanja sa što manje troška i krivih koraka, jer srpski lonac baš sada vrije više nego ikad (Kosovo, BiH, Vojvodina, Sandžak, svi procesi kao tu ...).

Tko je glasao

Upravo tako, a to se u

Upravo tako, a to se u principu i radi.
Tesko je to otrpiti i izdrzati nakon svega, ali je i to bolje nego razno drugo.

Tko je glasao

I malo suđenje Leskovcu i

I malo suđenje Leskovcu i bilo šta slično bi hranilo taj proces.
U ovoj recenici stavljate politiku prije prava. No da ponovim prema nekim mojim saznanjima za Leskovca bi se vrlo lako mogla postaviti optuznica koja sigurno ne bi bila politicke prirode. Ovakvim gledistima podupire se ona Titova kako se ne treba drzati zakona kao pijan plota pa tako mozemo politicki amnestirati osobu koja je u vukovarskoj tragediji imala zamjetan doprinos i jos ga podsticati sa drzavnim donacijama kako bi kao ekonomski mocan mogao i dalje propagirati svoje ideje. No ja se ponavljam iskreno nadam kako ce njegova opcija dobiti mizeran broj glasova.

Tko je glasao

Osim što puno toga ne

Osim što puno toga ne funkcionira (iz ne baš slučajnih razloga nego najozbiljnijih), ovakve igre se skoro pa redovno pojavljuju tako da si krim, politički, pravni i interesni sastojci povezani.

Obzirom da razna pravda i onako (bar sada) ne može biti zadovoljena, bitno je da se uz nepravdu ne stvara i dodatna šteta.

I druga dimenzija. Oko pitanja srpskog kapitala, a stvarni povod su provjere aranžamana da se zauzvrat za Todorićeve poslove koje svi zajedno financiramo u Srbiji da njihovom Miškoviću Vupik zajedno sa Ovčarom, se pokazalo da od toga svi skupa imamo samo zamor i iscrpljivanje za daljnje muljavine. Ovo je nova runda a biti će ih još. Nešto slično što nas je iscrpljivalo pred rat sada se nudi u "miru". I ako ima podloge za krim tretman to se, kao i sve drugo, treba raditi sa manje daveži i pazeći na ozbiljnije teme.

Nadajmo se svi skupa da će baš to što smo puno toga "popušili" a nismo potonuli omogućiti neke bolje poteze u nastavku.

Tko je glasao

Hehe. Nesto kao po pitanju

Hehe. Nesto kao po pitanju Glavasa, kada je pravosudje profunkcioniralo kada je doticni postao nepozeljan :-)

Tko je glasao

Ne znam kako ap, ali ja

Ne znam kako ap, ali ja apriori vjerujem i u najboljoj nadi sam da bi takvo sto vec bilo ucinjeno ili jos bolje da ce biti ucinjeno ako cega ima i uopce ne vidim problem "pijanog plota".
Mozda se tu malo kalkulira sa terminima i razvlacenjem svega toga, ali principijelno se nije pogrijesilo, bez obzira koliko je to jebeno tesko podnijeti.

Tko je glasao

Žao mi je što tako

Žao mi je što tako mislite. Nisam kanio dati opći pregled situacije u Vukovaru nego samo ukazati na ovu pojavu Leskovca. I to zbog izbora. A vidim da sam dirnuo u osinje gnijezdo jer sam dobio i negativni bod što inače baš ne dobivam. Ipak si zadržavam pravo da si sam određujem temu i njen opseg. A vaše je pravo kritizirati ili davati negativne bodove.

Tko je glasao

Opet greška, g. Cerovac!

Opet greška, g. Cerovac! Dvije. Vukovar nije osinje gnijezdo niti horde srbofila čekaju da bi Vama uvalile negativni bod. Niti komentator pored čijeg imena vidite "neprovjereno" može ocjenjivati.
Ali je tema života u Vukovaru, daj bože, zanimljiva građanima Hrvatske, jer bi to značilo da se svi pomalo uprežemo pronaći što bolji model koegzistiranja dvije nacionalne zajednice u ne baš sretnom hrvatskom gradu, kojeg je ono što vrijedi napustilo, ili se sprema, ili se uopće nije vraćalo...
Imate li Vi kakvih dobrih ideja za Vukovar i njegove stanovnike? Ne na razini simbolike i obljetništva! Ne sa strahom od negativnih bodova zbog toga što ste poveli temu koja nije usklađena s temama o svetim kravama! Ne kao web egocentrik već kao čovjek kojeg ništa ne košta upregnuti vijuge za dobro građana Vukovara koji nisu od mramora, kamena, gline, koji nisu muzejski eksponati...!

Tko je glasao

Iz mojeg grada svojevremeno

Iz mojeg grada svojevremeno su kretale karavane prema Vukovaru sa predvodnikom kojeg ja zovem olicenjem subnorizma i koji je sve to koristio najvise za svoju promociju i svoj materijalni probitak. Moje je misljenje bilo tada a i danas kako bi svatko tko dojde u Vukovar trebao sa sobom donijeti i jednu ciglu te saku cementa i vapna i casu vode. Da je tako bilo do danas bi najveci dio grada bio obnovljen. Nadalje potrebno je ekonomsi oporaviti kraj i prestati sa Tudjmanovom politikom prema kojoj treba sacekati da remetioci napuste Vukovar i onda ga obnavljati. Moje je misljenje da Vukovar a i cijela Hrvatska trebaju biti mjesto dostojnog zivota za sve njezine gradjane bez obzira na vjeru ili naciju.

Tko je glasao

O Radetu Leskovcu

O Radetu Leskovcu razgovarali smo i na ovom blogu jos prije. Recimo nakon njegova pojavljivanja u emisiji Piramida kada je izrijekom rekao kako bi u ponovljenoj situaciji opet uzeo pusku. Inace doticni je bio jedan od vecih seseljevaca i nekakvi celnik radikala na podrucju slavonije. Poznat je po neumjerenim izjavama nakon zauzimanja Vukovara i recimo da bi po meni spadao alpari sa Goranom Hadjicem. s tim da je za ovim potonjim raspisana tjeralica. On je takodjer od Hrvatske dobio neke kredite u vecim iznosima valjda za unapredjenje stocarstva ili tako nesto. Dakle da rezimiram kad bi postojala volja drzavno odvjetnistvo bi moglo naci dovoljno dokaza za podizanje optuznice protiv doticnog.

Tko je glasao

Znaci, HDZ je stitio

Znaci, HDZ je stitio Leskovca dok ovaj jos nije dizao tri prsta po svim plakatima? Interesantno, zar ne?

Sve mi nekako vuce na pokusaj ponovne aktualizacije straha. No, strah kao obicno pociva na neznanju, a cemu onda da budemo budale?

Tko je glasao

Imaš pravo. Upravo sam

Imaš pravo. Upravo sam dobio podatke koliko je kredita Leskovac dobio dok mnogi Hrvati nisu. Osim toga molim svakoga koga ova tema zanima da pogleda moj blog od 13.11. kao i serijal koji sam započeo objavljivati danas.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci