Tagovi

Trebamo li se držati zakona kao pijani plota?

Nekada u ona davna vremena kada je Maršal hodao po zemlji lansirana je poslovica „Drugovi! Netrebamo se držati zakona kao pijani plota“ Tom uzrečicom uzdrman je pravni sustav države koji se do današnjih dana nije oporavio. Tako smo ne tako davno istu uzrečicu čuli i u Hrvatskom saboru u trenutki kad je tadašnji čelnik HSS-a i potpredsjednik sabora istupio za govornicu ispred kluba zastupnika a da prvo nije predao dužnost predsjedanja saborom drogoj osobi.
No vratimo se današnici i jednoj maloj učmaloj sredini koja živi na staroj slavi razvoja pekmezare u svjetsku firmu.
Ovdašnja vlast uljuljkana u svoju veličinu, nedodiljivost i nepogrešivost suočena sa praznom blagajnom a u potrebi velikih financijskih izdataka izgradnje nečega što oni nazivaju sveučilištem te potrebom punjenja nedostajućeg novcapribjegla je starom dobrom oprobanom modelu prodaje gradske imovine. Sve je bilo u redu dok je imovina bila vrijednosti ispod 0,5% prihoda grada u prethodnom razdoblju. Oglasi su redovito objavljivani, kupci su se javljali i kupovali parcelu po parcelu. No jednog lijepog dana ne zna se točno kojeg gradonačelnica je naumila prodati objekat sa pripadajućim zemljištem procijenjene vrijednosti od 1.124.000,00 kuna. Podsjetimo po zakonu je maksimalni iznos vrijednosti imovine koju gradonačelnik može kupiti ili otuđiti 1.000.000,00 kuna
U ovom trenutku dolazimo do zapleta jer ta svota višestruko premašuje svotu do koje gradonačelnica smije otuđivati imovinu grada bez pristanka gradskog vijeća.
Lokalni dušebrižnici u vidu jedne za vladajuće minorne strančice koji paze na svaku točku i svaki zarez zakona i pravila primjetili su da gradonačelnica poduzima nezakonite postupke pa su shodno tome organizirali press konferenciju u želji da obavijeste javnost o počinjenju nezakonitih radnji.
No gradonačelnica samouvjerena kao i obično kad joj naputke daje veliki vođa iz sedmerokatnice optuži dežurne dušebrižnike da oni nemaju pojma i da ona jes dala natječaj ali nije donijela odluku o prodaji niti je potpisala ugovor o prodaji te da će nakon provedenog natječaja kada je kupac već avansno dao polog u iznosu od 100.000,00 kiuna gradsko vijeće odlučivati hoće li se ili neće prodavati rečeni objekat sa pripadajućim zemljištem.
Naravno da gradonačelnica ne mari za zakone a kamo li za proceduru koja je propisana zakonima uzdajući se u dugogodišnji stil vladanja e poslovicu „Drugovi ne trebamo se držati zakona kao pijani plota.
Podsjetimo. O je ista ona gradonačelnica koja je dvije godine bila u sukou interesa te se nije htjela povući sa nespojive dužnosti ni nakon upozorenja. Pored toga ona je i u hrvatskom saboru te učestvuje u donošenju zakona koje sada krši.

Komentari

kad bi svi ljudi na svijetu

u glavi mi se vrti jedan refren :

kad bi svi građan i Hrvatske
kao svi građaniEU
držali se zakona
plaćali porez, plaćali račune
kad bi svi građani Hrvatske
bili kao svi građani EU
tada Hrvatska ne bi bila u gabuli u kojoj je.

w. ;)

Tko je glasao

Da zakone

Da zakone krše oni koji su ih i izglasali, no, zakone krše i obični građani. Pitanje je koliki je opseg tog kršenja zakona i u zemljama EU, već kad smo unutra, Isto tako je pitanje zbog čega se politici tolerira kršenje zakona, a običnim građanima ne.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci