Tagovi

Treba li Slovenija bojni brod?

Na portalu 24ur.com se pojavio clanak s ovakvim naslovom. OVDJE.
Gdje lijepo pise da ce Rusija Sloveniji vratiti njihov dio klirinskog duga kroz vojnu tehniku. Sve u vrijednosti nekih 130 milijuna sustecih, zelenih $. Pa ce tako dobiti i protuzracni sustav i - topovnjacu.
Pa je jedan njihov poslanik, Matej Lahovnik, postavio sasvim logicno pitanje: Je vojaška ladja topovnjača smiselna, glede na območje slovenskega teritorialnega morja, katerega obala znaša dobrih 42 kilometrov?

Jasno, susjedi Slovenci su odmah iskoristili blagodeti interneta i direktnog komentiranja vijesti pa su odmah - komentirali taj clanak.
Napominjem da su odgovor njihova Ministarstva naknadno dodali, tek da se zna, ako budete citali njihove inace vrlo interesantne komentare.

Videci da se susjedi Slovenci jednostavno ne mogu odluciti sto ce i kako napraviti te zasto im treba ta topovnjaca, sklon sam misljenju da ce se tu obaviti jedna transakcija zatvaranja dugovanja.
Naime, Rusi duguju Slovencima pa ce im dati topovnjacu. Slovenci kroz dug Ljubljanske banke duguju - Hrvatskoj. Pa ce Hrvatima dati bojni brod tipa topovnjaca koji je za njihov dio suverenog mora malo, malkice prevelik a Hrvatskoj bi dobro dosao s obzirom na skoru punu primjenu ZERP-a.
Na taj se nacin Rusija rjesava svog duga Sloveniji a Slovenija svog dugovanja naspram hrvatske i hrvatskih stedisa te nepotrebnog plovila koje samo zauzima ionako skucen prostor njihova teritorijalnog mora. I svima dobro.

Komentari

treba li Slovenija bojni brod?

netko bi trebao nauciti sta je bojni brod,a sta topovnjaca....

Tko je glasao

treba li Slovenija bojni brod?

netko bi trebao nauciti sta je bojni brod,a sta topovnjaca....

Tko je glasao

Zanimljiva konstrukcija, no

Zanimljiva konstrukcija, no vrlo malo vjerojatna. Hrvatska, kao i većina zemalja, je došla do zaključka da raketne topovnjače (FAC-M u engleskoj terminologiji - Fast Attack Craft - Missle) jednostavno nisu kvalitetno riješenje. S jedne strane imaju male sposobnosti obavljanja drugih dužnosti osim vojno-napadačkih (važno od kraja hladnog rata), nemaju mogućnost prihvata helikoptera (osim pojedinih graničnih slučaja prema većim klasama), nemaju izdržljivost za duže misije niti mogu podnijeti pogodak (lako uništene), te imaju slabu protuzračnu obranu. Tako i HRM predviđa samo modernizaciju Kralj klase i Šibenika, te potpuni prelazak na korvete/vanobalne ophodne brodove nakon njihovog umirovljenja (vidi plan razvoja na MORHovim stranicama). S druge strane, ako Slovenci i dobe brod veličine korvete teško da bi nam bilo u interesu komplicirati logistiku za brod koji neće biti kompatibilan sa ostalim korvetama/OPVovima.

Tako da čisto sumnjam u predloženo riješenje, osim ako se ne dogodi čista politička trgovina, što ipak mislim da bi bilo malo vjerojatno (već se jednom dogodilo da je takav nepromišljeni deal propao - kupnja onih potpuno neprimjerenih ruskih kanadera).

P.S. ovo je primjer bojnog broda.
Ono što će Slovenci eventualno dobiti je vojni brod klasificiran kao raketna topovnjača ili eventualno korveta, po dužini 4 ili više puta (ovisno o klasi) manje plovilo.

Tko je glasao

Kako drugacije naplatiti

Kako drugacije naplatiti dugovanje nego trgovinom?
Lijepo uzmemo topovnjacu, bojni brod,name it, i onda to uredno prodamo Libiji, Myanmaru, Indoneziji, ima jos zemalja, te im naplatimo brod, veleprodajnu marzu i PDV na ukupnu cijenu. Municija i gorivo se posebno naplacuju.
Kad im vec prodas brod, odmah im ponudis i remont s ugradjivanjem dodatne opreme (MP3 player, satelitska, klima, plazma TV....) u nekom od brodogradilista pa eto i koristi za brodogradilista. Bar jedno.

I, slazem se da je prica ne malo vec - sasvim nevjerojatna. :)

Tko je glasao

Ja sam prije za to da

Ja sam prije za to da Slovenci puste svoju topovnjaču puste niz Sutlu.

Tko je glasao

Nemoj tak, ja nisam daleko i

Nemoj tak, ja nisam daleko i idem tam na ribičiju.

Tko je glasao

Onda kad topovnjača prolazi

Onda kad topovnjača prolazi pazi da ju ne zakačiš. Kaj buš izazival još jedan granični incident sa Slovenijom. Zamisli samo naslove u njihovim novinama "Jeden hudi Hrvat upecal našu topovnjaču!"

Tko je glasao

Što bi rekli i vuk sit i

Što bi rekli i vuk sit i koza cijela. Ili ovim modrenim win win situacija. A šta kaže Zmago i Joras?

Tko je glasao

Pocekajte malo.A tko bi

Pocekajte malo.A tko bi isplatio stedise?Vukovi bi bili siti,a ovaca je i onako svake godine sve manje.

Tko je glasao

Opet modernim jezikom,

Opet modernim jezikom, štediše su kolateralne žrtve.
A s druge strane, kakvi su to Hrvati, kad su novac davali Slovencima. Zato su kažnjeni. Svaki pravi Hrvat ima da štedi u hrvatskim bankama.

Tko je glasao

Baš tak, ja sam štedil za

Baš tak, ja sam štedil za kčerke u privrednoj banki i dobile su novce.

Tko je glasao

Na žalost, ja sam imala

Na žalost, ja sam imala štednju u Ljubljanskoj banci. Uspjela sam izvući 2/3 uloga, ostalo mi je propalo. Pomirila sam se s gubtkom, jer mnemam vremena se zabavljati s pravosuđem. A ukupno gledano, ulog i nije bio prevelik, ali u tom trenutku mi je bio sve.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci