Tagovi

Treba li mijenjati izborni zakon?

o tempora, o mores! prestrašno, presmiješno i na kraju prežalosno. trgovina mandatima pokazuje kakva smo nacija i stvarno nam treba brza promjena izbornog zakona. s obzirom da su prevareni svi oni koji su glasali za neku od stranaka za koje nije bilo unaprijed rečeno da će koalirati (ili ejakulirati) sa jednom od 2 "velike" stranke trebalo bi izbore poništiti i održati ih ponovo. i onda uvesti dva kruga glasanja - 2 najjače stranke neka se natječu u drugom krugu samo da ne gledamo ova natezanja i lizanja stranaka koje su donedavno režale jedna na drugu. a sve zbog saborskih foteljica i natprosječne plaće. sramota je da se to sve događa i da još uvijek nemamo vladu dok neke manje stranke sada odjednom uviđaju da imaju mnogo toga zajedničkog sa hadezetom ili esdepeom. isti sistem kao da netko prođe kao nezavisni kandidat i onda, kada već uđe u sabor, prijeđe u hdz ili neku drugu stranku. a događalo se, nije da nismo ni to vidjeli. strašno nešto.
koliko su nam uvjerljivi takvi političari koji se prodaju kao kurve na štajgi? oprostite mi kurve ako sam vas uvrijedio uspoređujući vas s političarima. sitne duše koje misle da će javnosti zamazati oči pravdajući se (valjda i sami sebi) nekim višim ciljevima. a radi se (opet) samo o foteljicama i odličnom radnom mjestu na kojem nitko zbog nerada još nije dobio otkaz.

Komentari

Treba, ali ne u tom smjeru,

Treba, ali ne u tom smjeru, nego u smjeru veće moći naroda.

Tko je glasao

Mislim da pretjerujete ovdje

Mislim da pretjerujete ovdje sa reakcijama. Pregovori oko sastavljanja vlade traju sasvim uobičajeno za europske zemlje, koje imaju proporcionalni sustav na izborima (a to je većina), pa je pravilo, da jedna stranka nema dovoljno mandata da sama sastavi vladu. Pri tome se diskutira o programskim sadržajima, a također naravno i o foteljama. Zapravo, netko je čini mi se ovdje spomenujo da je smješno, da to skrivaju, koga predviđaju za koje položaje.

Evo u Beligiji nisu uspjeli sastaviti vladu za šest mjeseci! U Njemačkoj je na posljednim izborima ušlo u Bundestag pet stranaka, isprobane su tijekom oko dva mjeseca pregovora sve kombinacije i na kraju je realizirana "velika koalicija" SPD-a i CDU(CSU, što bi se isto moglo nazvati "prevarom birača".

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

pa ako belgijanci nisu

pa ako belgijanci nisu uspjeli sastaviti vladu to ne opravdava hrvate. ajmo se napokon ugledat na nekog boljeg od nas a ne se tješiti ako netko bude lošiji u nečem.
"mama, tata, dobio sam 1 iz matematike! ali znate, bilo je još 10 jedinica u razredu, test je bio pretežak..." pa bi to trebalo ublažiti neznanje ili nesposobnost.
pa dajte "velike" stranke, sastavite svoju vladu prije nego se približe izbori i, ako pobijedite, skratite maltretiranje građana i smanjite trošenje novinskog papira i internetskog prometa na tu temu.

Tko je glasao

Ej, ej, ajmo se napokon

Ej, ej,
ajmo se napokon ugledat na nekog boljeg od nas a ne se tješiti ako netko bude lošiji u nečem.
Ne bi trebalo govorit na pamet - očito tamo nisi nikad bio. Tamo se najbolje živi u Europi, tamo je najbolje pivo u Europi, tamo se najviše vrsti piva u Europi, tamo penzioneri imaju nabolji standard pa umjesto da čame po kućama i "uživaju" u pranju pameti od strane dalekovidnice (koja je kod nas tako jeftino prokockala image "hrvatske katedrale duha") oni putuju po svijetu, sjedište su EU koja je najjači subjekt u svjetskim razmjerima (tek ju Kinezi možda ugroze) ....

....a kad se politički svađaju (radi čega i nisu formirali vladu), razlozi su za naše uvjetu nevjerojatno banalni, možda čak i krajnje neozbiljni. No s njihovog su jako ozbiljni, više nego ozbiljni, prevažni - a to je politička vjerodostojnost.

Ili su kod nas poremećeni kriteriji "ozbiljnost" - proičitaj moj post "Veselje" na Brabantu , pročitaj pažljivo jer je napisan veće dalekog datuma (21.07.) i nisam nikada mislio da će taj post postati toliko aktualan a naše prilike izvrnutih vrijednosti.

Daklem radi se jednostavno o strogim društvenim kriterijima na javnim pozicijama- pa se baš u to treba ugledati!!

Tko je glasao

U Belgiji se doista živi

U Belgiji se doista živi jako dobro. Bio sam tamo u ranim osamdesetima. Tad je tamo bio problem što je država bila previše socijalna, pa se od socijalne pomoći dalo jako dobro živjeti što su iskorištavali gastarbeiteri iz romanskih i slavenskih zemalja, kao i iz Grčke i Turske. Zaposlili bi se, radili tek toliko dugo koliko im je trebalo da steknu pravo na socijalnu pomoć, a onda ili dali otkaz ili se pobrinuli da ga dobiju i dobili socijalnu pomoć. Država je tome doskočila tako da su odredili da pomoć može dobiti samo onaj tko je dobio otkaz, ali pametni gastići su i tome znali doskočiti. Međutim, i tad je tamo postojao problem koji smo i mi tad imali u bivšoj državi, a kod njih još uvijek postoji: dvije velike nacionalne skupine: frankofona (Valonci) i ona koja govori flamanskim jezikom (inačica nizozemskog) to jest Flamanci. Dijelovi države s flamanskom većinom su bili bolje razvijeni, produktivnost im je bila veća, pa se na ime solidarnosti iz zajedničkih fondova manje novca vraćalo njima, a više novca nego li su ga uplatili su dobivali nerazvijeniji Valonci. Naravno, nerazvijenost ovdje treba promatrati kao relativnu kategoriju, jer su i jedni i drugi jako razvijeni. Flamanci su tvrdili da ih lijeni Valonci iskorištavaju.

Dakle, nije to zemlja bez problema i nije kod njih baš sve najpozitivnije. Ipak, mislim da se ovdje spominjanjem gorih od nas nije mislilo na Belgijance kao naciju nego na probleme sa sastavljanjem vlade i to stoji. Pa zašto se moramo uspoređivati s lošim primjerima, uspoređujmo se s onima boljima.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

nisam bio u belgiji ali mi

nisam bio u belgiji ali mi je poirot jedan od omiljenih likova iz serija. svaka čast njima ako iz nekog banalnog razloga ne mogu sastaviti vladu, to stvarno znači da im je dobro. pivo? ok, priznajem, i to je jedan od pokazatelja :).
pročitao sam tvoj osvrt na belgijsku kakicu vezanu uz himnu. simpatično. i to je u redu da ga zezaju zbog nepoznavanja. kamo sreće da možemo kenjati po vladi zbog toga što neki od ministara ili premijer ne zna otpjevati himnu. ali to se nama ne može dogoditi- na takvim sitnicama naši političari ne padaju. doduše, ne padaju niti kada naprave neku veću pizdariju ali dobro, to je sad neka sasvim druga tema.
jednog dana će i naši penzioneri putovati po svijetu. za sada imaju priliku otputovati u neku drugu dimenziju kada umru od gladi iako imaju priliku hraniti se zdravo (bez mnogo mesa i sličnih štetnih namirnica). i tko kaže da se vlada ne brine za njih. pa nedavno je i jedna neznam sadnapametkoja stranka (čini mi se haenes) izjavljivala da će se pobrinuti da penzići dobiju minimalnu penziju od 1500 kn. zanimljivo. dao bih im probni rok da žive godinu dana od 1500 kn mjesečno i plaćaju režiju i još pokušavaju pojesti nešto. stoka licemjerna. ups, sori, opet sam zabrijao u neke druge vode. a jebi ga kad sam valjda čudan jer mi je žao penzića.
:)

Tko je glasao

Lagano je Belgijancima imat

Lagano je Belgijancima imat standard kad su stolječima iskorištavali kolonije ko i večina evropskih država.
Dok je naša domovina bila uvijek iskorištavana.

Tko je glasao

Situacija u Belgiji je

Situacija u Belgiji je neuobičajena. Situacija u Hrvatskoj je sasvim uobičajena. Ništa se neobično ne događa, ne traje predugo.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Promjenio sam politiku i

Promjenio sam politiku i više nećemo biti najnapredniji nego prilično nazadni. Vezano s tom promjenom naprednosti odmah sam doveo u pitanje / reducirao cca 50 mlrd kuna a ako bude prigovarala stiće će G-news i srezati sve brutalno do balčaka. Ako poslije toga još bude prigovora, pustiti ćemo vam gale-a da vam objasni JOT, nakon čega sigurno neće biti prigovora.

U međuvremenu su moguće kaznice uzimanja igračaka, jedan po jedan političar, možda svih igračaka. Dok uzgojimo kakvu novu na novoj farmi, koje organizira Friščić, moglo bi proći dosta vremena.

Zajebanciji je došao kraj, sada bi se polako mogao početi plaćati i ceh a ne samo gomilati račune.

Tko je glasao

Jasno je da treba. A ako

Jasno je da treba. A ako treba, naći će se i način - dvotrećinskom većinom ili sjekirom, mijenjanjem Ustava ili naroda, za početak možda i događanjem naroda.

Za početak početaka to se zove događanje blogera (U početku bijaše riječ!). Evo upravo je u tijeku razmatranje Institucinalne krize (I i II). Idemo dalje!

ragusa

Tko je glasao

Treba, treba. I to ne

Treba, treba.
I to ne dvotrećinskom većinom.
Sjekirom.

Tko je glasao

treba mjenjat glasače,a ne

treba mjenjat glasače,a ne izborni zakon :))

Tko je glasao

Da, jedna uzrečica iz

Da, jedna uzrečica iz 1971.god. je bila "smijenimo narod".

Tko je glasao

Koliko ja znam, za promjenu

Koliko ja znam, za promjenu izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u Saboru. Ne vidim mogućnosti u sazivu upravo izabranog Sabora za stvaranje takve većine. A ne vidim ni političke volje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci