Tagovi

Tražimo ostavke!

Možda ste pratili nekoliko dnevnika u kojima sam opisivao najavu prosvjeda te događanja nakon prosvjeda roditelja i djece s teškoćama u razvoju. Obzirom da se vlada i ministarstva oglušuju o naše zahtjeve te da ne pokazuju niti malo volje za promjenom politike koju vode a koja je pogubna za našu moram reći najranjiviju skupinu u društvu napisali smo otvoreno pismo koje je upućeno premijeru Republike Hrvatske i medijima:

Roditelji djece sa teškoćama u razvoju ujedinjeni u grupu “POMOZIMO DJECI SA INVALIDITETOM” upućuju

PREMIJERU REPUBLIKE HRVATSKE GOSPODINU ZORANU MILANOVIĆU

OTVORENO PISMO KOJIM ZAHTJEVAMO SMJENU

1.Ministrice MILANKE OPAČIĆ -Ministarstvo socijalne politike i mladih

2.Ministra RAJKA OSTOJIĆA -Ministarstvo zdravlja

3.Ministra ŽELJKA JOVANOVIĆA - Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta

Roditelji djece sa teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom dana 14.12.2012.godine izrazili su svoje nezadovoljstvo vođenjem pogrešne politike prema osobama sa invaliditetom i djeci sa teškoćama u razvoju na način da su prosvjedovali u gradovima Zagreb,Split i Dubrovnik.

Za vrijeme prosvjeda održan je sastanak kojem je prisustvovala i sama min.Opačić te su uručeni ZAHTJEVI roditelja,osoba sa invaliditetom i udruga.

Drugi sastanak održan je sa predstavnicima ministarstava 22.1.2013. na kojem su predstavnici roditelja i udruga dodatno upoznali nadležna ministarstva sa svim problemimima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom i djeca sa teškoćama u razvoju i tražili od istih da se očituju o vremenskim rokovima za ispunjenje zahtjeva .Na zahtjev pomoćnika ministra, gospodina Vončine , grupa roditelja uputila je dodatno dopis o svim prijedlozima izmjene Pravilnika kojim se ostvaruju određena pomagala za djecu sa poteškoćama i osobe sa invaliditetom.Do danas se ministarstvo zdravlja nije očitovalo.

Kako se radi o KRŠENJU TEMELJNIH LJUDSKIH PRAVA , a navedeni ministri nisu poduzeli konkretne mjere zaštite prava osoba sa invaliditetom i djece sa teškoćama u razvoju smatramo da je nužno donesti slijedeću odluku:

MILANKA OPAČIĆ,RAJKO OSTOJIĆ I ŽELJKO JOVANOVIĆ RAZRJEŠUJU SE DUŽNOSTI MINISTARA U NAVEDENIM MINISTARSTVIMA I TO ROKU OD 30 DANA.

U suprotnom roditelji najavljuju prosvjede diljem Republike Hrvatske poručujući da NE ODUSTAJEMO!

S poštovanjem

Roditelji djece sa teškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Mi smo spremni ponovno izići na ulice.

Komentari

Uzmite im sredstva svojom listom za EU-parlament

@bosancero, budući da ste dobro organizirani prikupite 5000 potpisa za svoju listu i krenite u osvajanje radnih mjesta koja će vam izravno pomoći da pomognete svojoj djeci: kandidirajte svojih 12 članova za EU parlament (valjda netko među Vama zna engleski kao gospođa Ingrid, ili makar bolje priča engleski nego što piše).
Odmah bih potpisala za Vašu listu.
Nažalost, rok je samo do ponedjeljka, ali još je moguće.

I sa svojom djecom u EU, tamo im ništa neće nedostajati, jer ćete s plaćama moći plaćati sve troškove.
Kada Vam ne daju sredstva, uzmite im njihov posao i osvojite ta sredstva.
Nakon Vas to bi mogli nezaposleni, pa ....

Ionako se u tom Parlamentu ništa drugo ne radi, osim primaju sredstva za služenje EU- komesarima.

Vjerujem da bi narod prepoznao Vaše potrebe, bolje nego Jakovčića ili ostalih koji bi kao partijski vojnici u EU Parlament za 10 mjeseci u osvojanje , svaki preko 70 000 eura.

Tko je glasao

Dakle na danasnjoj raspravi o

Dakle na danasnjoj raspravi o dadiljama ministrica Opacic rekla je da roditelji lazu. Ne znam kako ju nije stid izreci takvo sto.

Tko je glasao

može citat?

može citat?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Moze pogled na saborsku

Moze pogled na saborsku raspravu?

Tko je glasao

tražim i tražim

dakle, video snimka rasprave u saboru još nije dostupna.

jedino što sam našao je citat HDZ-ovog zastupnika Milinkovića koji je rekao: "Stjepan Milinković (HDZ) rekao je kako žalosti da ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, odbacujući kritike o neprimjerenu odnosu vlasti prema djeci s teškoćama u razvoju i njihovim odnosima, govori da oni lažu kada upozoravaju na svoje probleme. "

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=204...

e sad. ja nisam sklon uzimati riječi HDZ-ovca zdravo za gotovo, pa opet tražim citat Milanke Opačić kojim je ona roditelje optužila da lažu. pa te molim, da mi ga navedeš, ako ništa drugo, barem po sjećanju.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

dakle, video snimka rasprave

dakle, video snimka rasprave u saboru još nije dostupna.
Danas je dostupna.
e sad. ja nisam sklon uzimati riječi HDZ-ovca zdravo za gotovo, pa opet tražim citat Milanke Opačić kojim je ona roditelje optužila da lažu. pa te molim, da mi ga navedeš, ako ništa drugo, barem po sjećanju.
Ne bihhtio po sjecanju jer bi moglo ispasti neprecizno a vidim lovis za svaku rijec pa ne bih htio doci u nezgodnu poziciju.Obzirom da je video zapis dostupan mozes danas pogledati.
Btw kad smo vec kod lazi ili istina je li ministrica izjavila da su osigurani novci i da ce se svima isplacivati puna invalidnina bez obzira koliko je dijete u nekoj ustanovi? Evo to je laz jer da bi to mogla napraviti mora promijeniti zakon o socijalnoj skrbi a to je najavila tek krajem godine a ako zakon ide krajem godine onda ne treba za ovu godinu novac i nece se isplacivati pune invalidnine za oko 650teto djece.

Tko je glasao

Ok pogledati cu. Nadam se da

Ok pogledati cu. Nadam se da kao citat ne prenosis nepodkrijepljenu izjavu hadezea. To bi stvarno bilo vjerodostojno


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Milijune za djecu s teškoćama u razvoju, jer milijuna ima

Kako država koja razbacuje novac za posebne izbore za EU ("demokracija košta") nema novca za potrebe osoba sa invaliditetom i djece sa teškoćama u razvoju?

Neka lokalne i "europske" izbore obave odjednom, a ušteđeni novac ulože u bolju skrb za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Samo malim "manevriranjima" unutar "državnih troškova", nađe se prostora za financiranje potrebitih.

Kada se već prikazuju socijaldemokratskima, neka nešto i odrade u tom smislu!

Tko je glasao

Oglasio se i ministar Jovanovic:

Željko Jovanović Povodom otvorenog pisma djece roditelja s teškoćama u razvoju koji traže smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željka Jovanovića dužni smo priopćiti kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prati i osigurava pravo na obrazovanje 18.816 učenika s teškoćama koji se školuju u redovitim i posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama.Pored toga, osiguravamo potrebnu programsku i profesionalnu pomoć te prostornu i pedagoško-didaktičku prilagodbu učenicima s teškoćama radi njihova primjerenog obrazovanja, unapređenja i podizanja kvalitete njihova života te integracije u život zajednice nakon završetka njima primjerenog i prilagođenog školovanja.
Tako je, primjerice, za školsku godinu 2012./2013. izdana suglasnost za ukupno 424 pomoćnika u nastavi/osobnih pomoćnika/prevoditelja znakovnog jezika za neposredan rad s učenicima s teškoćama. Za 868 učenika koji se nalaze na dužem liječenju nastava se organizira u 12 zdravstvenih ustanova svakodnevno, u 73 odjela. Isto tako, sukladno propisima organizira se i nastava u kući te je u školskoj godini 2012./2013. odobrena za 149 učenika.
Nadalje, za prijevoz učenika s teškoćama, sufinanciranje prehrane te nabavu didaktičkih sredstava i pomagala potrebnih učenicima s teškoćama (u 19 posebnih odgojno-obrazovnih ustanova i 95 osnovnih škola s općeobrazovnim programom u kojima su ustrojeni posebni razredni odjeli za učenike s teškoćama u razvoju) u Državnom proračunu za 2012. godinu bilo je osigurano 22.042.000,00 kuna. U školskoj godini 2012./2013. sufinancirani su troškovi prijevoza za 2.631 učenika i 805 njihovih pratitelja. Vezano uz osiguravanje potrebne programske pomoći, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je izradilo Nacrt prijedloga Pravilnika o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama koji osigurava ostvarivanje prava učenika s teškoćama na primjereno obrazovanje. Nacrtom prijedloga Pravilnika utvrđuju se vrste primjerenih programa i oblika školovanja te primjerenih oblika pomoći na koje učenik s teškoćama ima pravo tijekom svog obrazovanja. Temeljni cilj Nacrta prijedloga Pravilnika je uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji može osigurati dostupnost odgojno-obrazovnog sustava svim učenicima s teškoćama najvećom trenutno mogućom integracijom i nediskriminirajućim i nesegregirajućim odnosom prema njima.
Dokument je danas objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva te pozivamo cjelokupnu zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu. http://bit.ly/YXRLQO

Tko je glasao

Dobio je i

Dobio je i odgovor:
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u jučerašnjoj izjavi u facebook grupi "Pomozimo djeci sa invaliditetom" navodi da prati i osigurava pravo na obrazovanje 18816 učenika s teškoćama koji se školuju u redovitim i posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Po mojem mišljenju, MZOŠ ne prati gotovo ništa što se događa na terenu, niti ima uvid u stvarno stanje, jer to organizacijski ne može izvesti. Nadalje, osiguravanje prava na obrazovanje učenika s teškoćama je plod mukotrpne borbe roditelja učenika s teškoćama sa sustavom odgoja i obrazovanja tj. sa školama koje češće priječe prava i napredak učenika, nego li ga osiguravaju.

O izjavi da MZOŠ učenicima s teškoćama osigurava profesionalnu pomoć dovoljno je reći da su škole s edukacijsko - rehabilitacijskim stručnjacima manjina, i da će tako biti još godinama. Kako stvari funkcioniraju po pitanju prostorne prilagodbe objekata u praksi vidjeli smo iz nedavnog primjera jedne zagrebačke osnovne škole. Činjenica je da je većina (pred)školskih objekata prostorno neprilagođena potrebama učenika, na poseban način onih s motoričkim teškoćama.

Kada je u pitanju pedagoško – didaktička prilagodba u radu s učenicima s teškoćama, situacija na terenu je, na žalost, bitno drugačija od one kako je prikazuje spomenuto ministarstvo.

Prilagođeni programi rade se po principu “rezanja“ nastavnog sadržaja, a da pri tome ni malo ne uvažavaju učenikove potencijale. Potencijali učenika su ono na čemu se treba bazirati svaka prilagodba i cijeli sustav odgoja i obrazovanja.

U našim školama taj segment uglavnom izostaje. Ministarstvo spominje i zapošljivost te integraciju osoba s teškoćama u život zajednice nakon završenog primjerenog obrazovanja. Niti je obrazovanje primjereno, niti postoji nešto što bismo mogli nazvati kvalitetnom integracijom u društvo. Većina osoba s teškoćama po završetku školovanja ostaje nezaposlena te postaje teret državnom i lokalnom proračunu.

U ostvarivanju prava učenika s teškoćama MZOŠ bi se trebalo voditi upravo idejom zapošljivosti osoba s teškoćama. Osobe s teškoćama, u slučaju zaposlenja nakon završenog školovanja, mogu u državni proračun vratiti najmanje sedam puta više sredstva nego je u njih uloženo. Nadalje, MZOŠ u već spomenutoj izjavi navodi brojku od 424 pomoćnika učenicima s teškoćama.

Upravo je ta brojka pokazatelj nebrige države za edukacijsku inkluziju. Naime, većina od 18 000 spomenutih učenika ima potrebu za pomoćnikom, ali ne ostvaruje to pravo.

Danas ne postoje razredna odjeljenja koje ne pohađa i do nekoliko učenika s teškoćama. Svaki takav razred treba imati pomoćnika. Pomoćnici su neizostavan faktor kvalitetne edukacijske inkluzije. Trenutačni broj, položaj i prava pomoćnika su katastrofalni. Riječ je o mladim, nerijetko visoko obrazovanim ljudima koji rade za 1 500 kuna mjesečno.

Mnogi učitelji ili profesori zabranjuju im sudjelovanje na nastavi, needucirani su i problema je mnogo.

Povodom javne rasprave o Nacrtu prijedloga Pravilnika o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama, poučen iskustvom, izražavam pesimizam po pitanju uvažavanja prijedloga i kritika koje će zainteresirana javnost uputiti ministarstvu.

Stoga pozivam predstavnike srodnih udruga, zainteresirane odgojno – obrazovne djelatnike, akademsku zajednicu te roditelje učenika s teškoćama u razvoju na zajedničko analiziranje Nacrta prijedloga Pravilnika te popratnu raspravu koje naša Udruga organizira u konferencijskoj dvorani Kuće ljudskih prava u Zagrebu, u srijedu, 20. ožujka u 18 sati.

Samo udruženi u želji za ostvarivanjem zajedničkog cilja, a to je veća i kvalitetnija uključenost svih učenika s teškoćama u redovan sustav, možemo i postići taj cilj.

Hrvatska udruga pomoćnika u odgojno – obrazovnom procesu Proinkluzija
predsjednik
Ivan Cvitanović

Tko je glasao

Samo jedan detalj od svih

Samo jedan detalj od svih odgovora:
Tako je, primjerice, za školsku godinu 2012./2013. izdana suglasnost za ukupno 424 pomoćnika u nastavi/osobnih pomoćnika/prevoditelja znakovnog jezika za neposredan rad s učenicima s teškoćama.
Znaci ministarstvo je izdalo toliko suglasnosti za asistente u nastavi no ne zna od kud bi to placali pa onda je ministarstvo socijale napravilo natjecaj pa je samo manji dio od potrebnih asistenata dobijen. S tim da MSPM u stvari nema nikakve veze sa asistentima no oni su "prepoznali" potrebu. Neki gradovi poput Rijeke financiraju asistente a neki poput Koprivnice ne financiraju. opci rusvaj no ministar se pohvalio s brojkom.

Tko je glasao

bosancero

Jutros je bilo na radio "Split" ili HR1 nisam siguran.
Izgleda da ste ih prodrmali što su svakako zaslužili.
I ovdje ljudi imaju gadnih problema.
Samo naprijed.

Tko je glasao

Inkluzija

Ova priča - http://www.index.hr/vijesti/clanak/diplomirani-nitko-i-nista-nakon-godin... - vjerno ilustrira naš odnos prema osobama s (čak manjim) poteškoćama. Tužno i sramotno, odraz barbarizma i nesolidarnosti jednog društva...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Oglasise se iz ministarstva socijale

Dakle za treci dnevnik oglasise se iz ministarstva socijale odprilike u ovom tonu ako prevedem njihove rijeci:
Postovana gospodo malo smo se zabunili u procjeni da ste vi skupina bedaka pa smo vas ignorirali no i dalje smatramo da niste daleko odmakli od svoje djece te vas predmnijevamo skupinom mentalno retardiranih i onda vam bacamo imbecilno priopcenje s kojim mislimo sve zataskati i vas napraviti budalama. Uz put iz ministarstva cemo izbaciti Darka Ledinskog cim on postane koprivnicko krizevacki zupan jer i tako i tako nije nista radio. Biljezimo se sa stovanjem vasa Suzana Opacic.

Tko je glasao

Zanimljivo odmah danas stize

Zanimljivo odmah danas stize odgovor ministarstva Zdravlja:
KLASA: 053-02/13-01/135

URBROJ: 534-07-1-3-1/3-13-4

Zagreb, 11. ožujka 2013.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju

PREDMET: Zahtjevi roditelja djece s teškoćama u razvoju

* odgovori, daju se

Poštovani,

nastavno na održane sastanke, ovim putem dostavljamo Vam informacije o poduzetim aktivnostima na rješavanju dostavljenih zahtjeva roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Budući se radi o kompleksnom problemu, morali smo koordinirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, obzirom na njihove nadležnosti te se stoga ispričavamo zbog duljeg čekanja na odgovore.

Nastavno na gore navedeno, dostavljamo odgovore po Vašim zahtjevima kako slijedi.

1. Kako je veliki dio zahtjeva vezan uz ostvarivanje prava na ortopedska i druga pomagala djece s teškoćama u razvoju, izvješćujemo Vas da navedeno pravo osigurana osoba ostvaruje u skladu s Pravilnikom o ortopedskim i drugim pomagalima („Narodne novine“ 7/12., 14/12., 23/12., 25/12., 45/12., 69/12., 85/12., 92/12., 119/12. i 147/12.- u daljnjem tekstu: Pravilnik). Sastavni dio Pravilnika je i popis pomagala na koja osigurana osoba ostvaruje pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Stavljanje novih pomagala na popis pomagala Zavoda, koje je zatraženo u navedenom zahtjevu utvrđeno je Pravilnikom o mjerilima za stavljanje ortopedskih i drugih pomagala na popis pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje („Narodne novine „138/09.). Vezano uz ostale zahtjeve koji se odnose na ortopedska i druga pomagala izvješćujemo Vas da se započinje sa aktivnostima za reviziju Pravilnika u okviru koje će se razmatrati i prijedlozi roditelja djece s teškoćama u razvoju.

2. Uz upit o plaćanju sudjelovanja prilikom izdavanja antiepileptika na recept napominjemo da cijenu lijeka određuje pravna osoba, nositelj odobrenja za stavljanje gotovog lijeka na recept. Nositelj odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet u Republici Hrvatskoj daje prijedlog cijene lijeka te o njegovoj odluci ovisi da li će sniziti cijenu lijeka, odnosno da li će lijek biti na Osnovnoj ili Dopunskoj listi lijekova.

Neki lijekovi stavljeni su na liste lijekova samo pod nezaštićenim imenom, te ukoliko isti imaju oznaku R u stupcu 12 liste lijekova mogu se izdavati na recept.

3. Vezano uz zahtjev da se produži primjena Botox-a kod djece s cerebralnom paralizom, napominjemo da nositelj odobrenja može Povjerenstvu za lijekove zavoda podnijeti prijedlog za promjenu indikacije odnosno smjernice primjene lijeka.

4. Vezano uz zahtjev za osiguravanjem provođenja postupaka rane intervencije s timom stručnjaka koji obuhvaća psihologe, logopede, defektologe i radne terapeute,

izvješćujemo Vas da Hrvatski zavod za zdravstvno osiguranje ugovara djelatnosti u okviru kojih se, prema ponudi ugovorne zdravstvene ustanove, ugovaraju i suradnici u zdravstvu - kao logopedi i defektolozi, a u skladu s odredbama Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti („Narodne novine“ broj 61/11, u daljnjem tekstu: Pravilnik) koji donosi Ministarstvo zdravlja. Naime, navedeni kadrovi su opisani kao suradnici u zdravstvu, te se u Pravilniku spominju u sljedećim djelatnostima - logoped u djelatnosti fizikalne medicine i otorinolaringologije, prvostupnik radne terapije u djelatnosti fizikalne medicine i djelatnosti psihijatrije, psiholog u djelatnosti fizikalne medicine, a defektolozi se ne spominju. Dodatno ističemo da se rana intervencija u djetinjstvu većinom provodi u posebnim ustanovama/centrima, no navedene ustanove nisu u sustavu zdravstva već u sustavu socijalne skrbi.

5. Vezano uz provođenje fizikalne terapije u kući, ista se provodi u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući („Narodne novine“, broj 26/96, 79/97, 31/99, 51/99, 73/99, 40/07, 46/07, 64/08, 91/09 i 118/09). Fizikalnu terapiju u kući osigurane osobe provodi fizioterapeutski tehničar na osnovi mišljenja doktora specijalista odgovarajuće specijalnosti. Prijedlog za fizikalnu terapiju u kući daje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite, s cjelokupnom medicinskom dokumentacijom i napomenom o drugim bolestima od kojih osigurana osoba boluje, ovlaštenom doktoru Zavoda. Odobrenje za fizikalnu terapiju u kući osigurane osobe daje ovlašteni doktor Zavoda.

6. Predstavnici Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sudjeluju u radu Međuresorne stručne radne skupine za rješavanje statusa Centra za autizam Zagreb i osoba s autizmom koja je osnovana 29. siječnja 2013. godine. U okviru rada ove skupine izrađuje se između ostalog i prijedloga algoritama za potrebe ranog prepoznavanja i upućivanja na dijagnostičke preglede, te upućivanja na rane intervencije djece za koje se postavi sumnja na autizam. U okviru predmetnog algoritma utvrdit će se i okvir rada „dijagnostičkog centra za osobe s autizmom“. Do današnjeg datuma održana su dva sastanka na kojima se intenzivno radi na rješavanju traženog.

7. Ujedno želimo istaknuti da će Ministarstvo zdravlja na temelju Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. - 2020. tijekom 2013. godine izraditi Master plan bolnica i Strateški plan razvoja ljudskih resursa u okviru kojih će se na strateškom i dugoročnom planu rješavati pitanja kako potrebnog broja zdravstvenih radnika i suradnika neophodnih za rad u sustavu zdravstva. U okviru navedenih dokumenata ugraditi će se i potrebne intervencije za dugoročno rješavanje problema osoba s autizmom ali i ostale djece s teskoćama u razvoju.

U vjeri daljnje uspješne suradnje za dobrobit Vaše djece, s poštovanjem,

MINISTAR

prof. dr. sc. Rajko Ostojić, dr. med.

Tko je glasao

gledam sad ovaj odgovor, i

gledam sad ovaj odgovor, i vidim gomilu objava u Narodnm novinama.
Pa vidim da su objave za Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima objavljivani tijekom 2012. Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti 2011. Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući od 1996. do 2009.

i ne mogu se ne zapitati:

da li ste isto trazili i od ranijih vlada?
da li su vas primili na sastanak?
da li su odgovorili na upite?
da li ste trazili njihove ostavke, i nakon cega?

cisto da se utvrdi kontekst.

ja sam od samog pocetka podrzao inicijativu, jer smatram da najranjiviji trebaju najvecu zastitu. no razvoj događaja mi nazalost sve vise vuce na politiku. i ne sviđa mi se tko se i kako koristi u toj politickoj borbi.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ORAH

i ne mogu se ne zapitati:
da li ste isto trazili i od ranijih vlada?
da li su vas primili na sastanak?
da li su odgovorili na upite?
da li ste trazili njihove ostavke, i nakon cega?
cisto da se utvrdi kontekst.

Kad je bila predzadnja izmjena Zakona o socijalnoj skrbi - HDZ je laprdao i odbacivao amandmane ... SDP se ponudio kao partner koji ima sluha za probleme djece s poteškoćama i invalida ... Oećakli su čim dođu na vlast da idu izmjene Zakona.

I išle su - 2012 su izmjenili Zakon ALI ... izmjenili su jedino dio koji se tiče rada centara za socijalnu skrb.

I tu svaka daljnja rasprava završava - jel sad jasnije ?

L.P.

Tko je glasao

I tu svaka daljnja rasprava

I tu svaka daljnja rasprava završava - jel sad jasnije ?

ne nije mi jasnije.

znaci kad je HDZ donosio loš zakon, nitko nije ni beknuo.
kad su donosili desetine losih pravilnika, nitko nije ni beknuo.

sada novi ministri primaju te iste ljude, najavljuju izmjene brojnih pravilnika koji se tiču problematike, i koji su donošeni u desetak godina - opet da nitko nije beknuo - i za to zaslužuju traženje ostavke.

pa pogledajte malo raspravu u saboru - tko na toj temi skuplja bodove. upravo HDZ. po djelima cu vas poznati, ne?

vjerujem da ni ministarstvo nije bilo korektno u svim segmentima (i sklon sam dobar dio toga pripisati birokratiziranoj samohodnoj masineriji koja se gomila i gradi vec dvadeset godina), ali mislim da je u biti ova prica o ostavkama ministara na razini one gdje GROZD talibani traze ostavku jovanovica zbog lektire koju je propisao primorac.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

znaci kad je HDZ donosio loš

znaci kad je HDZ donosio loš zakon, nitko nije ni beknuo.
kad su donosili desetine losih pravilnika, nitko nije ni beknuo.

Sad vise ne pricamo o HDZ-u nego o koalicijskoj vlasti koja ovom zemljom upravlja 14 mjeseci a da nikakvih pomaka nema. Sto se tice toga zasto za vrijeme HDZ-a ni bu ni be vec sam ti odgovorio. Osobno mi je bilo muka kad su se oni zalagali za nasa prava a narocito to sto zele zaustaviti transformaciju Stancica.

sada novi ministri primaju te iste ljude, najavljuju izmjene brojnih pravilnika koji se tiču problematike, i koji su donošeni u desetak godina - opet da nitko nije beknuo - i za to zaslužuju traženje ostavke.
Najavljuju izmjene tek nakon poziva za smjenom. Prije toga ni bu ni be.

pa pogledajte malo raspravu u saboru - tko na toj temi skuplja bodove. upravo HDZ. po djelima cu vas poznati, ne?
Da a zalost HDZ no tu mi roditelji ne mozemo birati tko ce sto pricati u saboru. Zasto se nitko iz SDP-a nije javio po toj temi? Zasto nitko iz SDP-a nije pokazao empatiju po toj temi? Zasto nisu pokazali u ministarstvima niti malo truda da nam odgovore kao ljudima i da nas ne gledaju kao statisticki broj?

vjerujem da ni ministarstvo nije bilo korektno u svim segmentima (i sklon sam dobar dio toga pripisati birokratiziranoj samohodnoj masineriji koja se gomila i gradi vec dvadeset godina), ali mislim da je u biti ova prica o ostavkama ministara na razini one gdje GROZD talibani traze ostavku jovanovica zbog lektire koju je propisao primorac.
Potpuno razumijem tvoj stav no pogledajmo rezultat zahtijeva za smjenom:
Isti dan oglasise se Ostojic koji posla odgovor koji je njegov zamjenik trebao uputiti jos dosta prije. Isti dan oglasi se i Ministrica Opacic koja izda nesuvislu i kontradiktornu izjavu i jucer u saboru prvo izvrijedja roditelje a onda takodjer izrekne nekoliko lazi. . Ako ti treba obrazloziti cu. I oglasi se Jovanovic koji izidje sa konkretnim djelom to jest nacrtom pravilnika kojeg cekamo dugi niz godina jos od 1991. kad je zadnji donesen. Pored toga nahvali se raznim brojkama te i on dobi promtni odgovor od predsjednika proinkluzije. No eto Jovanovic bar nesto napravi iako je njegova pomocnica na sastanku rekla da nista od pravilnika. Dakle ostaje pitanje trebaju li oni snositi odgovornost za svoj rad ili nerad? Trebaju li saslusati zahtijeve roditelja i ostvariti komunikaciju s njima? Trebaju li na vrijeme odgovarati na dopise sa konkretnim odgovorima?

Postovani Hatzi. nije ovo politicka borba nego borba za osnovna ljudska prava. Za prava mojeg i druge djece na dostojanstven zivot. Navest cu ti samo jedan primjer. Majka ima dijete koje bez raznih pomagala ne bi moglo disati i zivjeti. Razni materijal za koji joj je do ozujka 2012. Trebalo ukupno 15 dana da ga nabavi i samo je u podrucnom HZZO-u odnijela doznake sad treba mjesec i pol dana i triput vise papira. Znaci taj dio u pravilniku nije dobar i ne vidim razloga da se ne promijeni. Drugi primjer. Naocale za dijete sa velikom dioptrijom kostaju kao svetog petra kajgana a HZZO daje 80 kuna a roditelji moraju doplatiti i do 1.000,00 kuna ne zbog toga da imaju nekaj fensi smensi nego da imaju djeca odgovarajuce naocale. Primjer treci Kolica. Kolica koja odobravaju u HZZO-u takva su da je za neku djecu potrebno dodati jos oko 8 do 12.000,00 kuna da bi bila odgovarajuca i da djeca u tim kolicima ne bi dobila kifoze i skolioze. I to roditelji moraju nadoplatiti jer nemaju drugog izbora a ne radi se o visem standardu ili o necem posebnom. Radi se samo o adekvatnim kolicima.
sad bih mogao pisati o radu centara za socijalnu skrb no previse je tu bolnih iskustava da bih mogao u tri rijeci o tome.
Ponovio bih ti. Ovo nijepitanje politike ovo je pitanje postivanja osnovnih ljudskih prava.
ako to mozes shvatiti u redu ako ne mozes tesko cu ti ista moci odgovoriti da bih te razuvjerio.

Tko je glasao

ja sam od samog pocetka

ja sam od samog pocetka podrzao inicijativu, jer smatram da najranjiviji trebaju najvecu zastitu. no razvoj događaja mi nazalost sve vise vuce na politiku. i ne sviđa mi se tko se i kako koristi u toj politickoj borbi.
Hatzi. Politike dolaze i prolaze. Moj sin ostaje.
No pitanje odgovornosti je slijedece: ako pomocnik ministra zdravlja dojde sa zakasnjenjem od vise od sat vremena jer je pogresno nastimao kalendar a i tako su natempirali vrijeme da smo tamo bili efektivno manje od dva sata jer su nas istjerali u 16 pa onda mu 01.02.2013. posaljemo dopis na koji se ne ocituje dok nije izisao zahtjev za smjenom 11.03. sto onda reci?
Tko sto radi i tko je za sto odgovoran?
Ministarstvo socijale na sastanku je najavilo javnu raspravu o novom trecem po redu zakonu o socijalnoj skrbi u tri godine za veljacu i saborsku raspravu u travnju a sad najavljuje da smo ih pogresno shvatili i da ce novi zakon ici krajem godine. Znaci gledaju nas u lice i lazu. I tako dalje i tako dalje da ne pricam o ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta koji su na sastanak takodjer dosli nepripremljeni pa sam ja pomocnici ministra gospodji Njezic koja je bila procelnica drustvenih djelatnosti u mom gradu dao tekst da se ne sramoti ikoji onda daju suglasnost za asistente u nastavi a financiranje neka se svaki roditelj snadje sam. I tako dalje i tako dalje. Obzirom da zbog stalnog ugnjetavanja vecina nas roditelja trosi dosta raznih pilula i imamo malo nizi prag tolerancije od drugih rekli smo dosta je bilo toga. Sto se tice HDZ vlasi pogledaj moje tekstove prije. 2009. godine i sto sam o njima pisao. No Hatzi je li politika ako se sticenik Centra za autizam u Zagrebu ugusi tako da proguta wc papir?

Tko je glasao

vidim da nisi odgovorio niti

vidim da nisi odgovorio niti na jedno pitanje.

osjetljiva je tema, jer su djeca i invalidi u pitanju, pa cu riskirajuci da me krivo shvatis ponoviti pitanje: da li je i za prosle vlade tvoj sin imao probleme koje ima danas? da li si tada trazio ostavku ministara?

mislim, stvarno mi je zao djece.

ali traziti ostavke ministara koji su vas primili, koji komuniciraju s vama, i koji su obecali uvaziti primjedbe u narednom periodu... a da niste beknuli proteklih osam godina, kada je vecina tih pravilnika donesena. come on.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

vidim da nisi odgovorio niti

vidim da nisi odgovorio niti na jedno pitanje.
Nisam bas taksativno no mislim da sam odgovorio.
osjetljiva je tema, jer su djeca i invalidi u pitanju, pa cu riskirajuci da me krivo shvatis ponoviti pitanje: da li je i za prosle vlade tvoj sin imao probleme koje ima danas? da li si tada trazio ostavku ministara?
Iskreno receno zbog toga nisam trazio ostavku. Trazio sam ostavke zbog drugih stvari i bio sam cijelo vrijeme protiv kradezejaca sto vrlo lako mozes provjeriti preko mojih dnevnika. No dozvolit ces da prije vise godina nije postojala mogucnost mrezne suradnje izmedju pripadnika grupa sa slicnim problemima pa smo mi roditelji bili sami i nije bilo kriticne mase za pokretanje icega. Pored toga i onda i danas organizirane organizacije poput udruga uglavnom su "korumpirane" preko natjecaja i donacija pri cemu su ministarstva glavni donatori i s time odredjuju poslusnost no o tome sam nesto napisao u prvom dnevniku na ovu temu. Znaci sada nas je vise i bolje smo neformalno organizirani i imamo podrsku i dijela javnosti za nase zahtijeve. te nas prate i mediji i stoga nismo toliko nevidljivi koliko bi vlastodrsci htjeli. Ako si pratio ovih vise dnevnika na ovu temu iz kojih mozes vidjeti genezu i razvoj cijele price onda mozes vidjeti i moj pesimizam glede volje vlastodrzaca da se nesto promijeni.
ali traziti ostavke ministara koji su vas primili, koji komuniciraju s vama, i koji su obecali uvaziti primjedbe u narednom periodu... a da niste beknuli proteklih osam godina, kada je vecina tih pravilnika donesena. come on.
Dakle vec sam gore napisao neke od razloga zasto nismo prije demonstrirali tako da necu ponovno. Ponovit cu samo jos jednom. Pogledaj moje dnevnike od prije vise godina i nekeod mojih komentara na drugim dnevnicima i onda reci da nisam napadao onu vlast. Meni je savijest cista sto se toga tice. No vratimo se komunikaciji. Istina pokazali su volju za komunikacijom kad smo organizirali protest. Prije toga u svibnju 2012. je takodjer bio sastanak na kojem je padalo svakakvih obecanja i svega i svacega no do prosinca se nije nista promijenilo. Onda hopala na prosvjedu primaju delegaciju ipustaju po koju suzicu uz obecanje registra prava (blasfemija) i obecanja za novim sastankom na koji smo ih jedva namolili opet prijeteci prosvjedom. Na sastanku od tri ministarstva iz dva su dosli potpuno nespremni. Nakon tog sastanka postujuci dogovore cekali smo mjesec i nesto na odgovor iz ministarstva zdravlja koji gle cuda stize isti dan kad trazimo smjene. odmah se oglasava i ministrica da ce pronaci nesretnih 5 milijuna kuna za pune invalidnine za djecu kojoj sad uzimaju polovinu invalidnine. Aevo javlja se i ministar Jovanovic te se odjednom na stranicama MZOS-a pojavljuje nacrt pravilnika za djecu s teskocama u razvoju cija je posljednja verzija u uporabi jos iz 1991. godine. BTW taj pravilnik donose vise od 5 godina i gle ko za cudo danas se pojavljuje za javnu raspravu.
Iz svega ovoga vidimo da bez pritiska nista. I da samo s pritiskom mozemo nesto ostvariti. Je li poziv zasmjenama bio adekvatan? Iz zurbe da se nesto na brzinu poduzme i da nam se dadu mrvice vidimo da je no nece nas sa demagogijom zavarati. Ima jos 28 dana do trazenih smjena i vidjet cemo sto ce jos poduzeti u tih 28 dana i hocemo li onda odustati od zahtijeva.
Ponovit cu ovo nije iskoristavanje djece za politicke svrhe nego je ovo politicki pritisak za poboljsanje statusa djece. Nista drugo. Budi uvjeren da ja svoje dijete nikada ne bih iskoristio za politiku i za svoju politicku promociju ali sam spreman poduzeti sve na svijetu da moje dijete ima dostojanstven zivot. Spreman sam i da me prisluskuju i u krajnjem slucaju da me hapse i da lezim u zatvoru ako ce moje dijete imati sigurniju buducnost ali jedno nisam vise spreman. Nisam spreman sutiti ma tko bio na vlasti. Uostalom i moj politicki angazman je u jednom pravcu koji sam maloprije napisao jer sramota je da Koprivnica izdvaja 22 milijuna kuna za nekakve egzibicijesa privatnim sveucilistem a da nema pedesetak tisuca kuna za asistenta u nastavi. ili jos dosta drugih stvari kojima ce djeca s teskocama imati lijepo odrastanje i priliku da ispolje sve svoje potencijale ma koliko se drugima cinili skromnim.Evo nadam se da ces sada biti zadovoljan odgovorom.

Tko je glasao

Duboko cijenim tvoj stav da

Duboko cijenim tvoj stav da ćeš učiniti sve kako bi tvome djetetu sutra bilo bolje i osigurao mu dostojanstven život. no mišljenja sam da to "sve" ne mora nužno sadržavati bilo kakvo pravdanje za to što si ukazao na neispunjena konkretna obećanja pa i laganje predstavnika Kukuriku ministarstava.

Za ukazati na, blago rečeno, nekorektnost trenutno vladajućih prema vama roditeljima i, još više, vašoj djeci, doista nije potrebno imati "alibi" da ste isti odnos imali prema HDZ-ovoj vlasti.

Taj vaš odnos prema bivšoj vladi, ma kakav da je bio, nema apsolutno nikakve veze niti u bilo kojim uvjetima može biti olakšavajuća okolnost za aktualnu vladu koja vam je lagala i nije ispunila ono što je obećala vama i vašoj djeci. Nema konteksta koji bi bilo promijenio bilo opravdao tu i činjenicu da se nekoliko Milanovićevih ministarstava, prebacujući loptu jedni drugima, poigrava s vašim i problemima vaše djece, dodatno vam ugrožavajući dostojanstvo.

I, naravno da je sinkronizirano oglašavanje ministarstava samo jalov PR pokušaj kontrole štete nastale vašim ukazivanjem na laži i neispunjena obećanja onih od kojih se očekivalo da se neće na takav način odnositi prema bilo kome a posebice ne prema djeci s poteškoćama i vama kao njihovim roditeljima.

P.S.

Kamo sreće da se varam i oni već sutra, makar i s tolikim zakašnjenjem, prestanu lagati i ispune sve što su vam obećali.

B-52

Tko je glasao

Duboko cijenim tvoj stav da

Duboko cijenim tvoj stav da ćeš učiniti sve kako bi tvome djetetu sutra bilo bolje i osigurao mu dostojanstven život. no mišljenja sam da to "sve" ne mora nužno sadržavati bilo kakvo pravdanje za to što si ukazao na neispunjena konkretna obećanja pa i laganje predstavnika Kukuriku ministarstava.
Imas pravo. No kad sam biop upitan objasnio sam. Vjerojatno to lici na pravdanje. Trebamo li se mi roditelji kome pravdati zasto nesto radimo? Vjerojatno ne trebamo. Treba li se vlast nama pravdati zato sto nas desetljecima ugnjetava i zato sto je jos uvijek tendencija da se nasa djeca izoliraju i strpaju u institucije? Smatram da treba. Takodjer sam smatrao da ce vlast koja je socijaldemokratska biti na neki nacin osjetljiva prema ranjivim skupinama te su nasa ocekivanja od Milanovica i njegovih ministara svakako bila veca nego od Kosorice ili Sanadera. Samim time i razocarenja su veca. Jer nije istina da nisu smanjili sredstva i prava, I dalje je prema nama isti odnos od centara za socijalnu skrb nadalje. Ako osoba preda zahtjev u studenom 2011. godine i taj se zahtjev ne rjesava do listopada 2012. godine sto bi onda mogli reci?

Tko je glasao

E yebiga @hatzi

odmah je to napad na vladu i rušenje vlade.

Moš si mislit ,kad oni navale na dvore svi će se razbježat.

Zapitaj se recimo ovako:

Možda su znali da kod onih ranije ne može proći i da bi traženje bilo: glavom u zid

Ovi su ostavljali dojam socijalne i svake druge ljudske osjetljivosti ,a sada ih tretiraju kao- trošak.

Zato se s pravom bune.

Zanima me tvoje mišljenje o slijedećem:

Donesti zakon d a svaka firma koja broji više od 50 zaposlenih na svakog pedesetog mora zaposliti jednog invalida. Država bi platila mirovinsko i socijalno ( umjesto socijale) ,a tvrdim da bi gluha ili slijepa osoba zaradila za sebe ovaj jebeni minimalac ili malo veću crkavicu.

Ovim kukurikavcima na vlasti umjesto novoliberalnog koncepta bolje bi odgovaralo da malo prouče socijalni nauk Katoličke crkve.

sve dobro...

Tko je glasao

Možda su znali da kod onih

Možda su znali da kod onih ranije ne može proći i da bi traženje bilo: glavom u zid

znaci poanta je biti gad, ignorirati u potpunosti i onda nitko nece traziti tvoju ostavku.
fakat zasluzujemo da smo imali sve ove lopovske vlade koje smo imali.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ne...

Poanta je, da su ljudi glasali za kukuriku nadajući se promjeni smjera, a sad su razočarani što im se očekivanja nisu ispunila. Bosančero sigurno poznaje tematiku bolje od mene, ali ja sam zapamtila između ostalog da je jedna os stvari koje su poduzete bilo i smanjenje sredstava udrugama od kojih su mnoge bile orijentirane pomaganju djeci s poteškoćama, prema tome...

Ujedno, odnos cijelog društva prema takvoj djeci, invalidima, na ovaj ili onaj način potrebitima postaje sve gori i uskoro će se svoditi na 060 telefone, a to nije odlika socijalne države za kakvu bi se očekivalo da se zalaže jedna partija koja sebe zove socijaldemokratskom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sve dok se ne odredi sto je

sve dok se ne odredi sto je javna potreba uistinu nece biti bolje. nikakva ostavka ministara nece u tome pomoci.

nasa drzava je preskupa. ovi danasnji kao i oni ranije, kao i sindikati javnih sluzbi, kao i gomila ljudi, gradana... svi bi htjeli da ih drzava hrani. no to naprosto nije moguce, jer drzavu hrane gradani a ne ona njih.

dakle jedino rjesenje i jedina mogucnost opstanka socijalne drzave jest da vecina odluci kako ce se pomagati oni koji ne mogu sami stvarati egzistencijalne vrijednosti.

sasvim je svejedno da li se radi o trenutno bolenima, tj. javnom zdrastvu, mirovinskom osiguranju u kojem ima toliko onih koji tamo ne spadaju i gomila povlastenih. sve dok se ne odredi da je invalidu potrebno reciprocno njegovom invaliditetu a ne mjestu nastanka invaliditeta... sve dok ljudi ne budu prestali ici na bespotrebna bolovanja, penzije a radno su sposobni, dok ne prestanu uzimati i traziti od drzave sto god da im se pruzi prilika... ukljucujuci i placu za bespotrebno radno mjesto...

nece i ne moze biti novaca za invalide.. ali i za nikog drugog koji treba pomoc zajednice..

krivo je postavljati problem.. tako kako radis.. ovi i ovi ministri ukinuli su pomoc ovom i ovom.. ne moze tako.. ajmo prvo odrediti sto cemo kao zajednica financirati i sto spada pod javno, i sto spada pod socijalnu drzavu..

kad izbacimo uljeze biti ce sasvim dovoljno za sve kojima uistinu treba.. prije toga nece.

no kako postici gradanski konsenzus?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Slazem se s tobom u

Slazem se s tobom u potpunosti. Nasa inicijativa je predlagala konstruktivne promjene no naisli smo na zid sutnje i ignorancije. Nisu se udostojili niti odgovora poslati a kamo li ista uvaziti. Sve ovo sto pises su potrebne strukturne reforme a za to nema niti volje niti zelje. Mi kao nemocni pred sustavom koji nas svakodnevno cipelari i omalovazava mozemo jedino kricati i nista drugo. Nemamo niti moc niti vlast da bi nas ozbiljno shvacali.
Potrebno je sve promijeniti, presloziti i odrediti prioritete i kriterije. No ova vlast nema za time ni volje ni zelje. Na upozoravanje o nesvrsishodnom trosenju novca nekih kvazi udruga koje su osnovali socijalni radnici te u slobodno vrijeme rad eposao koji bi trebali raditi u radno vrijeme i za to dobijaju 400.00,00 tisuca kuna putem programa dobijam samo demagogiju i puste fraze kao odgovor.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci