Tagovi

Traže Bajićeve milijarde na krivom mjestu!

Grupa građana okupljena oko Facebook stranice pod naslovom "Građanska Akcija" izvela je dva medijski popraćena događaja. S velikim transparentom na kojem je pisalo „Bajiću tu su milijarde!“ prošetali su ispred Pavićevog EPH i Todorićevog Agrokora.

Cilj akcije je ukazati na način kako DORH postupa u predmetima povezanim s ova dva igrača. Akcijom se, pretpostavljam, želi ukazati da bi se pokretanjem tih postupaka, u skladu sa zakonom, a nakon što se dokaže da su počinjenja kaznena djela i utvrdi krivnja, država mogla naplatiti. I to milijardama.

No da li je tako?

Što se tiće Todorića tu nema nedužnih. Krivi su podjednako i crveni i crni. Vragovi.

Prisjetimo se na trenutak kako je bilo onomad kad su crveni preuzeli kormilo. Prvo su utvrdili što sve nedostaje u robnim rezervama. Pa su prijetili hapšenjima, a onda su iz Agrokora u svoje redove prebacili Benaka na mjesto ravnatelja policije, Kuštraka na mjesto zamjenika ministra financija, Briner na mjesto zamjenice ministra gospodarstva i Rohatinskog na mjesto guvernera HNB-a. Dali mu sve!

Što crni za kormilom rade zna se. A sad se zna i da je podpredsjednik nove Vlade zadužen za gospodarstvo izjavio da je Agrokor nacionalni interes.

Dakle politička volja da DORH uleti u Agrokor ne postoji. Niti će postojati. Niti može postojati sve dok Agrokor isplaćuje plaće. I ne dijeli masovno otkaze.

No to nije tema ovog bloga. Tema su milijarde koje bi trebala naplatiti država.

A to je tehnološki neizvedivo. U ovom trenutku. Jer način na koji je Todorić izvukao milijarde, a izvukao ih je, je takav da bi za izradu optužnice bilo potrebno na par godina angažirati cjelokupni državni represivni aparat. I to sve skupa s neizvjesnim ishodom na Sudu.

Ovdje se ne promatra slučaj nekog izoliranog manjeg lopovluka, kojeg bi se možda i dalo rješiti kad bi na trentak zamislili da ima političke volje.

Ovdje govorimo o strateškoj pljački, o milijardama, o postupku koji bi morao dokazati da je u državi postojao kontinuirani udruženi zločinački poduhvat.

Ali mi možemo svašta. Možemo čak i zamisliti da postoji politička volja da se nasrne na Todorića. Da ga se spektakularno uhapsi i po skraćenom postupku osudi. Recimo Todorić je sve priznao: „Jeste, kriv sam, jeo sam govna“,baš tim riječima ;„radio sam to i to, kaznite me da okajem svoje grijehe, da ponovno postanem čovjek!“.

I što sad? Gdje su milijarde? „Nema ništa gospođo!“

I nema. To je jasno svima kojima je poznata Agrokorova bilanca. Tu država ne može ništa naplatiti. Baš ništa.

S Pavićem je situacija gora od nikakve. Što se mogućnosti države da nešto naplati tiće.

Ali ekipa iz Građanske Akcije nije daleko od para. Milijardi. Kruže! Čak po ispravnom kvartu kruže.

Ko u nekoj dječjoj igri.

Toplo, toplo, još toplije, jako toplo, vruće....

Evo ih!!!

I ne samo pare, već i dobre kaznene prijave. Dvije i pol milijarde kuna!

Još samo da se Ivela makne Mudriniću s puta.

Za Remetinec.

Ivela smetaš!

Komentari

Eh da nam je 200 takvih kao

Eh da nam je 200 takvih kao Todorić pa di bi nam bio kraj. Imali bi BDP po glavi stanovnika kao Luxemburg :)).

Ona "analiza" indexovih "stručnjaka" je propagandni pamflet bez trunke objektivnosti i želje da se prikaže cjelokupno Agrokorovo poslovanje. Ne možeš analizirati samo pasivu ( iliti obveze), a ničim se ne osvrnuti na imovinu, na prihode, na investicije, operativnu dobit... Gadan je taj domaći jal, a baš danas čitam kako NLB pohvaljuje Agrokor jerbo ima duplo veći cash flow od Merkatora.

Ne ulazeći u to kako se Todorić dočepao svega što ima, razmišljam što bi bilo s Vrbovcem, s Beljem i svim ostalim PIK-ovima koji su bili pred bankrotom, a koje je unatoče svemu postavio na zdrave noge.
Ne kažem da netko drugi ne bi napravio još i bolje, no što se čekalo? što je trećejanuarska koalicija mudrovala, nisu se mogli dogovoriti kome će što pripasti?!

Glede milijardi i gdje ih treba potražiti, odn. kome ih oduzeti ja bih na prvo mjesto stavio banke. Njihovo ponašanje u ovoj krizi može se komotno usporediti s ponašanjem dilera koji ucjenjuje svog klijenta ovisnika i uzima mu sve do zadnjeg novčića.

Tko je glasao

jes, samo što EBRD vlasnik

jes, samo što EBRD vlasnik agrokora

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

samo 8% je u vlasnistvu

samo 8% je u vlasnistvu EBRD-a

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Vizije vas lupaju iste

eto.. ti i linic, ruku pod ruku... iste zelje isti program

liniceva-poruka-bankarima-cekaju-vas-teska-vremena-morat-cete-se-odreci-dijela-potrazivanja

http://www.index.hr/vijesti/clanak/liniceva-poruka-bankarima-cekaju-vas-...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ono što Linić traži od

Ono što Linić traži od bankara ja ne bih ni u ludilu. Nikakav otpis duga ne dolazi u obzir ni u kojem slučaju. Oni koji ne mogu vraćati dugove neka idu u stečaj, a onima koji mogu treba smanjiti kamatne stope. Pristup druga Linića je čisto na drugarskoj osnovi ( iako ga planiraju ozakoniti) u stilu mi ( Vlada) ćemo orpisati poreze, a vi otpišite dugove. Kome? Pa Zna se; našim dragim gubitašima brodogradilištima, željezarama i ostaloj "teškoj" komunističkoj industriji koja nikada nije znala poslovati s dobiti.

Linić je jako selektivan kad su u pitanju otpisi kao i subvencije jer sve što se radi u riječkom bazenu je dobro i potrebno ovoj državi, a ono što se radi dalje je nepotrebno i može propasti.

Tako bi drug i mikrolokalpatriota Linić sutra zbog negativnog poslovanja zatvorio zračnu luku u Osijeku, ali 3.maj...ma nema teorije. Cijela država i svi građani Hrvatske su dužni pomagati jednom 3. maju jer je to kao fol firma od nacionalnog interesa iako od kako postoji proizvodi isključivo gubitke.

Banke treba stisnuti, ali ne na takav način.

Tko je glasao

ja sam drugacije shvatila to

ja sam drugacije shvatila to sto linic hoce..

mislim da bi on htio biti ulazak banaka u vlasnicku strukturu za dug i da on na taj nacin misli zainteresirati banke za poslovanje poduzeca

meni se to bas ne svida ..

makar izgleda onako privlacno na prvu jer bi sprijecilo dio stecajeva velikig firmi

opet imaju istu taktiku, pogodovanje velikima i u principu lose organiziranim firmama, neracionalnim.. (a vrlo vjerojatno sa mjesovitim ili cak drzavnim vlasnistvom) ..

da, slazem se 3.maj spada u te koje zeli spasiti ovim potezom.. samo koga jos?

i koja ce biti konacna cijena takve u biti rasprodaje?

stvarno ne znam sto bih bas tocno mislila o tom potezu ministarstva financija..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Krekani uspoređuješ Merkator

Krekani uspoređuješ Merkator i Agrokor. Trebao bi Merkator i Konzum. Ali to je manje bitno. Da li se ti slažeš s ovakvom vrstom prosvjeda?

Tko je glasao

NLB je uspoređivao Merkator i

NLB je uspoređivao Merkator i Agrokor, ja sam samo prenio njihove zaključke.

U prinicipu podržavam sve prosvjede pa čak i ovakve koji imaju politikantski prizvuk. Todorićeve privatizacije bi svakako trebalo istražiti, samo se bojim da je sada prekasno i da bi napravili više štete nego koristi.
DORH je trebao reagirati odmah po potpisivanju spornih prodaja za 1 kunu i otpisa silnih poreznih i inih dugova koji su pali na teret poreznih obveznika.
Agrokor zapošljava preko 30 000 duša, a to nije mala stvar dirati u ovim neizvjesnim vremenima po nekim starim ranama koje su trebale biti sanirane još za prvog mandata 2000.

Tko je glasao

Mislim da je broj zaposlenih

Mislim da je broj zaposlenih oko 47.000 u Agrokoru..

da, naravno da je dorh tj drzava trebala odmah reagirati.. ali kako kad su oni to i omogucili i podrzali?

ipak dalo bi se nesto napraviti da ne nastrada toliko radnih mjesta i da se povrati bar dio sredstava i imovine koje je steceno cudnim nacinima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Treba samo pomisliti da je

Treba samo pomisliti da je sef policije ex manager eph.
• 2007., „Slobodna Dalmacija“, d.d. u Splitu, direktor za investicije
• 2005., „Slobodna Dalmacija“, d.d. u Splitu, član Uprave za pravne i kadrovske poslove
i sve je manje vise jasno.

Tko je glasao

Daleko od toga da ih nema na

Daleko od toga da ih nema na Kornatskom otočju, ali miljardi ima i tamo gdje kažu.

Svaki kontakt bilo koga iz Zadranke s bilo kim iz politike je oduvijek bio samo jedan: "Zadranka mora propasti!". Todorić u životnu tajkunsku avanturu kreće iz jugoistočnog Zadra, a Konzum se u istom gradu pojavljuje mač mač mor prekasno da ne bi bilo sumnjivo, uložena sredstva su manje od petine: izgradnja jednog Maxi Konzuma i 80% postojećih, porijeklom Zadrankinih, poslovnih prostora.

Tko je glasao

Bez pomoći države Todorić bi propao!

Da ne ponavljam:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/tajna-bilanca-agrokora-bez-pomoci-drz...

Financijske obveze, odnosno krediti i obveznice koje Agrokor mora platiti do 2016. godine su sljedeće: U ovoj godini moraju platiti 523 milijuna eura, 2012. 178 milijuna eura, 2013. godine 166 milijuna eura, u 2014. godini 171 milijun eura, 2015 godine 262 milijuna eura, te u 2016. godini 431 milijun eura.

Poslijednju tranšu obveznica je uspio plasirati uz kamatu od 10,5%!!!!

Kada bi država preuzela Agrokor nebi se ona imala od čega naplatiti. Pa Todorić je već počeo rasprodavati najvrjedniju imovinu.

Najveća hrvatska kompanija nastavlja politiku prodaje svojih objekata po modelu povratnog najma pomoću kojeg je dosad već inkasirala 126 milijuna eura

Agrokor Ivice Todorića nastavlja politiku prodaje svojih objekata po modelu povratnog najma. Prema informacijama Poslovnog dnevnika Agrokor pregovara s britanskim fondom Rockspring o transakciji po modelu "sale and lease back" o prodaji još šest velikih objekata Konzuma.

Inače, Agrokor je lani već prodao po istom modelu logističko-distributivni centar na Žitnjaku za 77 milijuna eura, a 2007. godine za 53 milijuna eura šest svojih objekata fondu Carpathian.

U studenom prošle godine, američki W.P. Carey je za 49 milijuna eura preuzeo od Carpathiana šest objekata (dva u Zagrebu, po jedan u Samoboru, Dugom Selu, Kutini i Slavonskom Brodu).

Agrokor, odnosno Konzum je prva tvrtka u maloprodaji u Hrvatskoj koja se odlučila aktivirati svoje nekretnine kroz ovaj model.

U Agrokoru, Poslovnom dnevniku nisu htjeli potvrditi informaciju o pregovorima s Rockspringom, ali su potvrdili strategiju povratnog najma i da će nastaviti s tim modelom.

http://www.suvremena.hr/17793.aspx

Tko je glasao

Malo pojednostavljeno, ali ja

Malo pojednostavljeno, ali ja to odavno gledam ovako; planirano ili ne, što više neki hrvatski tajkun prigrabi, to će jednog dana biti lakše nekom "vanjskom igraču" da jednim potezom "zgrabi" veliki dio hrvatskog sveukupnog bogatstva.

"Todorići" odrađuju samo jednu prijelaznu etapu. Osobno, oduvijek sam "tipovao" na nekog američkog igrača, koji su dosada "kao nezamjetni" u "ovdašnjim preuzimanjima" u odnosu na austrijski, italijanski i njemački kapital.

Ma ne da se ljudima "nasitno zafrkavati". Nešto kao s INA-om; je'l iza MOLa stoji Gazprom, Rusnjeft ili tko bilo - svejedno, progutat će i MOL i nas.

Bojim se da ćemo se mi u Hrvatskoj jednog lijepog dana probuditi, a dočekati će nas ovršitelj i za račun nepoznatog vlasnika sve nas skupa zamoliti da se u roku 24 sata iselimo s tuđeg posjeda, eventualno nam ponuditi u najam ono za što mislimo da smo mi vlasnici.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Baš sam nekako slično razmišljala

Istina, u tim firmama svoj kruh zarađuje gro naših ljudi, ali izrazito je priglupa iluzija kako su to "naše" firme - ništa više što je privatno nije naše, a još samo postoji blaga nada da su možda dobra kao što su šume, vode i slično - naše, ili da su državne firme kakti naše...

Treba imati širom otvorene oči i prepoznati pljačku koja nam se sprema, kao što se već recimo događa s javnim prostorom, a i ovi JPP projekti su mi jako sumnjivi i predstavljaju samo jedan korak prema otuđenju "našeg" od nas.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da to s Todorićem ide u tom

Da to s Todorićem ide u tom pravcu. Ja ne dvojim ovdje da li bi ga trebalo procesuirati. Nego želim pokrenuti raspravu da li takav postupak može rezultirati ovako kako ova inicijativa najavljuje. Odnosno raspravu o tome da li je takav postupak/inicijativa uopće prihvatljiva. Bez obzira što je kraj teksta navlakuša na moj mlin. ;))

Tko je glasao

Orsat ....

...Miljenić kaže...prema svima će jednako...pa, proizvesti nekorupmirano društvo nije floskula....i tak...lijepe priče...jel, a zapraff i on, kao i ti i ovi mališani iz građ. akcije i svi mi, jako dobro zna da:

a) Kulmera nema šanse da se procesuira
b) Ivela se neće sklonit Mudrici s puta a ni vice versa
c) Bajić planira radit do 70-te

reklo bi se,.nova vlada fura malo teatra za publicum....i da, budu oni neke stvari napravili (recimo dr. Ostojić u zdravstvu i sl.) ali ovakve opake stvari (Todorić, Pavić..) to se nitko neće usudit dirat, bojim se da ne..

CC

Tko je glasao

kako bilo da bilo...

... mislim da je ipak malo nerealno da se to sve dogodi u niti mjesec dana od izbora...

Trebali su sami zatražiti "100 dana poštede", ili barem 50 - jer svaki dan čitati novinarske natpise tipa "ministar poskupljuje cigarete" pa onda "ministar: nisam rekao da će poskupjeti cigarete" postaje svima zamorno.

Tko je glasao

Kakva te je pošteda spopala.

Kakva te je pošteda spopala. Imali su 8 godina vremena se pripremit a ušli su izbore sa planom 21.
Nek ga sad sprovađaju, kukurikali su dosta.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci