Tagovi

Tramvajem u propast

Foto: <a href=www.zagreb.hr " src="http://www.javno.com/slike/slike_3/r1/g2008/m01/x161711469796741.jpg" align=right>Nezasitni gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, i direktor ZET-a Ivan Tolić, 21. siječnja 2008. godine u promet su pustili sedamdeset i prvi tramvaj, odnosno prvi iz nove serije tramvaja koji su naručeni od konzorcija Crotram. U prvoj seriji ZET-u je isporučeno sedamdeset tramvaja koji se nalaze u redovnoj upotrebi, a u vlasništvu su Zagrebačke banke. Naime, ZET je kreditom platio prvu seriju tramvaje i za sljedeću seriju tramvaja nije bio kreditno sposoban. Da bi “zaobišli” kreditnu nesposobnost, gradske gulikože su tramvaje prodali Zagrebačkoj banci, te prodane tramvaje iznajmili pod nepovoljnim i nepoznatim uvjetima. Za dobiveni novac naručili su novu seriju od 70. tramvaja.

Svi ti novi tramvaji nisu rezultat realnih potreba i mogućnosti grada Zagreba već je to dogovor između interesnih skupina. Zagrebačkog holdinga i proizvođača.

Da su se poštivala pravila struke, prilikom modernizacije tramvajskog voznog parka, temeljem stanja vozila i stvarnih potreba izradio bi se plan modernizacije. Taj plan morao bi obuhvatiti zamjenu starih vozila, obnavljanje postojećih vozila, električnih instalacija i postrojenja. Nabavka novih vozila kao i obnavljanje već postojećih moraju optimalno zadovoljiti potrebe. Moraju riješiti modele financiranja.

Da struka nije sudjelovala u modernizaciji ZET-ovog voznog parka vidi se u:

 • nabavi velikog broja tramvajskih vozila u kratkom vremenskom razdoblju;
 • nabavi samo vozila velikog kapaciteta;
 • nabavi vozila velike potrošnje električne energije;
 • ne prilagođavanja električnih postrojenja i tramvajske pruge novim zahtjevima;
 • isplativim modelima financiranja;
 • mogućnosti modernizacije i uređenja postojećih tramvajskih jedinica;
 • i tako dalje...
 • Foto: Internet MonitorDa je ZET-ov model modernizacije štetan i nestručan potvrđuje interes nekih gradova za, u Zagrebu odbačenim vozilima. Prema riječima direktora ZET-a Tolića: "Istina je, nekoliko talijanskih gradova nedavno nam se javilo sa željom da otkupe sve češke tramvaje koje imamo i prilagode ih za svoje potrebe, a veliki interes vlada i za 15-ak starih njemačkih zglobnih tramvaja koje hoće Osijek, ali i Helsinki"

  Tome svakako treba pridodati da će novi tramvaji preopteretiti enegretsku mrežu, zbog većeg osovinskog opterećenja skratiti vrijeme korištenja tramvajskih pruga. Navedeno će rezultirati čestim izbacivanjem iz pogona, zastoje, te u konačnici kolapse u cjelokupnom gradskom prometu. Bit će potrebno obnoviti i prilagoditi HEP-ova elektro postrojenja, zetove instalaci i pruge. Sve to još nije konačno, potrebna je modernizacija i aotobusnog voznog parka. Bit će potrebna brda novca i kredita. Račun za nestručnost i bahatost tek treba doći na naplatu. Za sada su to sve krediti i najmi a već se povećanje cijena komunalija pravdaju s tramvajima. Ti poslovi dogovaraju se daleko od javnosti, daleko do svjedoka. U četiri oka donosi se odluka što je gradu potrebno i koliko će za to grad platiti. Ne poštuju se zakoni, poštuje se moć i novac.

  Dok glavni račun dođe na naplatu Bandić i Ljubičić bit će bogatuni na sigurnom. U svojoj pravoj domovini. Hercegovini. Zagreb i purgeri će njihova imena dugo pamtiti. Po dugovima i po zlu.

  Komentari

  ne znam koliko se često

  ne znam koliko se često voziš tramvajem pa da kažeš da nam nisu trebali novi, ali ja se imam "sreću" voziti svaki dan i mogu reći da su itekako trebali novi jer u starima uistinu na trenutke imaš osjećaj da će se vagon raspasti na 10 dijelova.
  a pazi, ja srećom nemam problema s kretanjem pa da mi bude važno da je tramvaj niskopodan pa da mogu ući u njega i izaći van.
  sjećam se jednog davnog dana kad sam imala upalu mišića ;). jedva sam se popela u stari tramvaj! ja ne znam kako se stari ljudi uopće uspiju popeti i sići.
  a ako je tramvaj star recimo 40 godina (što uopće nije rijetkost, sve one željezne "markice" koje sam vdijela su iz đure đakovića iz 60-ih i 70-ih), mislim da je jasno da se tu nema šta puno krpati i obnavljat.

  *dodatna opaska: to da je osijek zainteresiran za tramvaje je smiješno kad uzmemo u obzir da oni imaju tramvaj po sistemu simo-tamo, tako da je njima dosta da se nađu dva pristojna tramvaja što se zasigurno uvijek može naći.
  što se finaca tiče, mislim da se radi o interesu za ove nove, končareve tramvaje, a ne za stare!

  ..............................................................................................
  Get your facts first, then you can distort them as you please.

  Tko je glasao

  Nigdje nisam napisao da sam

  Nigdje nisam napisao da sam protiv novih tranvaja, napisao sam da bi struka trebala utvrditi koliko kakvih vozila treba. Isto tako struka mora utvrditi koja stara vozila se isplati uređivati i do kojeg nivoa uređenja treba ići. Struka mora utvrditi i dinamiku nabave vozila.
  Zainteresiranost gradova za stare tranvaje nisam izmislio, to je objavljeno u medijima. Ukoliko imaš saznanja da finci ne žele stare tramvaje uputi nas do izvora tog saznanja. Ja sam svoje informacije potkrijepio linkovima do izvora.

  Tko je glasao

  Sve u redu, Mucke, nacional

  Sve u redu, Mucke, nacional je prenio izjavu Tolića i ti si ju u dnevniku prenio. Ono što me zbunjuje jest da Helsinki nije zadovoljan svojim Bombardier niskopodnim tramvajima i želi odsad novi model niskopodnog tramvaja, tako da je otvorio natječaj u kojem su proizvođači dužni dati tramvaje na testiranje. Evo članka iz Vjesnika kojeg si sigurno pročitao (vidim iz teksta) ali da i drugi vide.

  Sad mi nije jasno kako bi stari češki neniskopodni tramvaji uopće mogli konkurirati u Helsinkiju, kad njih zanimaju niskopodni tramvaji. To su najvjerojatnije Tolićeve dezinformacije kako bi opravdao kupnju novih...

  Sem logike ne mogu nikako dokazati da Finci ne žele stare tramvaje, osim da dobijem direktnu izjavu o tome i da razumijem finski ;)

  Osim toga, evo sa zeljeznice.net prijevod (preveo finski forumaš na engleski, tnx) intervjua na finskoj MTV3 s testnim vozačem u kojem se vidi da tamo vozači daju svoje ocjene koje se itekako uzimaju u obzir (vezano za pitanje struke, nemožeš bolje).

  Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

  Tko je glasao

  Hvala na dopuni. Sad mi nije

  Hvala na dopuni.
  Sad mi nije jasno kako bi stari češki neniskopodni tramvaji uopće mogli konkurirati u Helsinkiju
  Stare tramvaje trebamo gledati kao šasiju koja se generalno uredi i na nju se postave novi pogonski motori i instalacija. Vjerojatno je najskuplja upravo ta šasija, puno čelika, stakla i ljudskog rada. Ipak je to pretežno rućni rad koji se skupo plaća.
  Za ekonomičnost prijevoza potrebni su i veliki i mali tramvaji, pa zatim oni koji idu po ravnom i oni za brdovite predjele. Ima tu puno elemenata koji se uzimaju u obzir kod odabira vozila. Svi ti elementi na kraju utjeću na kvalitetu i nekonomičnost prijevoza.

  Tko je glasao

  Da tu se u potpunosti slazem

  Da tu se u potpunosti slazem s tobom! trebaju nam posebni tramvaji za novi zagreb jer tamo je sve ravno.
  i naravno posebni za zagreb gdje je pak sve brdovito i tramvaji neprestance idu gore dolje!

  E sad sto se struke tice, ona je itekako sudjelovala u izradi novih tramvaja. u principu oni su napravljeni upravo da bi zadovoljavali zagrebacke potrebe.

  E sad sto se tice potrebe da se promjeni i prateca infrastruktura po meni je to normlno. tehnologija napreduje, i sa sobom donosi drugacije zahtjeve! nemozemo se vozit zauvjek u neklimatiziran tramvajima samo zato da nebi morali mjenjat infrastrukturu.

  Tko je glasao

  Ne poznajem tehničku

  Ne poznajem tehničku problematiku ali čini se logičnom. Dodajem direktni citat iz Vjesnika:
  Ukratko, NT 2200 »vuče« npr. 1000 ampera prazan, a dodatno se povećava potrošnja ovisno o broju putnika za 10 do 20 posto te uključenjem grijanja ili klime za još 10 posto.
  Ostala tramvajska vozila ZET-a troše pri maksimalnom broju od 217 putnika (npr. TMK 401 s prikolicom TP 801) i grijanjem 350-400 A.
  Takva potrošnja omogućava da jednom dionicom napojnoga energetskoga kabela od 600 volta (napon na kojem voze stari i novi tramvaji u Zagrebu), koja ima zaštitu (osigurače) ograničenu na 2000-3000 A, prometuje istovremeno pet do šest starih tramvaja s prikolicom, a svega dva do dva i pol NT 2200.
  Pri davanju garancija za prvih 70 NT 2200 od strane Gradske skupštine 12. prosinca 2002. izrijekom je navedeno da će vozilo NT 2200 smanjiti troškove energije za vuču i da je kompatibilno s postojećom zagrebačkom infrastrukturom.
  NT 2200 težak je 42 tone, što je, budući da ima šest pari kotača, osovinski pritisak na prugu sedam tona po osovini, a TMK 401 ima 17,3 tone ili 4,325 tona po osovini, budući da ima četiri para kotača. Ta težina NT 2200 izaziva povećane troškove održavanja pruge, koji su ionako veliki jer se po 50 posto trase pruge odvija sav promet cestovnih vozila, pojačano i brže trošenje tračnica pa i bandaža na kotačima NT 2200.

  Izrijekom? U poslu od 150mil€? WTF!!! Neznam šta bih dodao, pa to je za lupat glavom u zid (njihovom, ne mojom!)

  Jedina ispravka (ili ne?) vezana za interesente za kupnju starih tramvaja - finci su zainteresirani za novi tramvaj. Trenutno je jedan na testiranju u Helsinkiju. Reakcije su odlične, bolji im je od Bombardierovih ponuđenih. Da li su zainteresirani i za stare, ne znam, ali mi nije logično...

  Ono što me muči jest ta financijska konstrukcija: kupiš 70 tramvaja, onda ih prodaš banci (po kojoj cijeni? 30% ispod? 50% ispod?), koje onda rentiraš natrag (opet, po kojoj cijeni?) zato da bi zadržao postotak dozvoljene zaduženosti (nametnut od države prvenstveno radi malih sredina) te zadržio kreditnu sposobnost u biti za druge lukrativne troškove...
  Kad bi ovi podaci bili javni onda bi svaki građanin imao uvid kako je bilo bolje to sve odraditi drugačije.

  Dodatno pitanje: ako se zbilja nikako drugačije nije moglo, zašto takva transakcija nije bila javna otvorena i natječajna? Pa neka razne banke koje su željne zadužiti Grad lijepo licitiraju i sa cijenom kupnje 70 tramvaja od Grada, a i sa cijenom rente istih natrag Gradu. A ne ovak ZB lijepo extraprofitira na račun prireznih obveznika i povećane cijene karte!

  Siguran sam da bi cijena bila prilično manja, jer u mutnim poslovima ispod stola se uvijek nakupi nekih 30-50% extra troškova... vidi Kikaš.

  Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

  Tko je glasao

  Sada bi zagrebački HDZ

  Sada bi zagrebački HDZ trebao djeliti bicikle i promovirati zdravi život

  Tko je glasao

  Ne vozim se tramvajem.

  Ne vozim se tramvajem. Mislim da sam se vozio zadnji puta prije nekih pet godina. Ali moja supruga kaže da su upravo ovi Bandićevi tramvaji vrlo neudobni i tijesni. Valjda po njegovoj mjeri.

  Tko je glasao

  Bandićevi tramvaji vrlo

  Bandićevi tramvaji vrlo neudobni i tijesni.
  ne mogu biti sve, ako nisu udobni oni su teški, troše puno struje...
  Ipak ono najvažnije, oni koštaju, a na tu cijenu uzeti, recimo 10%. :)

  Tko je glasao

  A ti novi tramvaji bi

  A ti novi tramvaji bi navodno trebali biti proizvod za izvoz.....istovremeno finci i ostali traže stare...pa tko tu koga?
  I na kraju balade zbog skupih troškova života u Zagrebu ljudi se presele u npr.Varaždin

  Tko je glasao

  Madona Dakle sve se

  Madona

  Dakle sve se nastavlja po starom. Ide se dalje u nerazumna trošenja na naš račun. Valjda će se i purgerima upaliti kakva mala lampica ako nakon vožnje ovih giganata ostane nešto struje .
  Ovom tužnom dnevniku dala bih naslov "Zagreb zvan čežnja".

  Madona

  Tko je glasao

  Ide se dalje u nerazumna

  Ide se dalje u nerazumna trošenja na naš račun.
  Mali prilog tome današnji naslov u 24 sata, Bandić 16 stuba platio čak 1,89 milijuna kuna...

  Tko je glasao

  "Zagreb zvan

  "Zagreb zvan čežnja"
  Mislim da Zagreb treba osloboditi, on je okupiran. Čezne za slobodom. Građani se ne mogu slobodno kretati, voziti, parkirati. Nisu sigurni u svojim kućama, vrijebaju ih bageri, pauci, otrovi iz vode.

  Tko je glasao

  Madona Najviše vrebaju

  Madona
  Najviše vrebaju političari bez odgovornosti i morala. Odluke su im kratkoročne i jeftine. Ne shvaćaju da je ljudski život prekratak i da im to "bogatstvo" stećeno na takav način nije blagoslovljeno. U povijest će uči kao poslijeratni profiteri, tajkuni po kojima će narod kad dobro ogladni pljuvati kao nekad komunisti na buržoaziju. I ne samo pljuvati. Tko zna što će tu još biti.

  Madona

  Tko je glasao

  Postavke za pregledavanje komentara

  Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
  Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

  Najkomentiraniji članci

  Najviše ocijenjeni članci

  Najčitaniji članci