Tagovi

Tragom jedne odluke

Na 1. sjednici Vlade T. Oreškovića kao 8. točka dnevnog reda predložen je Nacrt prijedloga zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Većinom glasova u saboru donesena je odluka da se o zakonu raspravlja po hitnom postupku. Zastupnica Laburista Nansi Tireli u utorak je napuštanjem sjednice namjerno srušila kvorum na saborskom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji je zbog toga morao otkazati sjednicu. Odbor je, naime, trebao raspraviti Vladin prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, a Tireli je novinarima kazala kako je njezino namjerno rušenje kvoruma, koji se skupio na početku sjednice, bio jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava.

Ovo je čisti primjer korporativnog upravljanja državom, ono na što smo upozoravali već prilikom izglasavanja povjerenja Vladi. Nije čudno da prvi zakon Vlade upravo ide na tragu ukidanja radničkih prava, jer u programu ove Vlade nažalost nemamo ni jedne rečenice kojom ta radnička prava štitimo. Laburisti će iskoristiti svaku poslovničku, statutarnu ili bilo kakvu mogućnost gdje će Vladi dati do znanja da se ne slažemo s nepoštivanjem ustavnih odredbi, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja , istaknula je Tireli.

Što je istina?

Isto «ukidanje radničkih prava» provodila je i Vlada Zorana Milanovića. Odluke prethodne Vlade objavljene su u Narodnim novinama br. 41/14 i 36/15. O kakvoj se uskrati prava radi mogao je pročitati svaki novinar i zastupnik čitanjem Nacrta prijedloga zakona. Naime, ovim se Zakonom uskraćuje isplata postotnog uvećanja koeficijenata složenosti poslova, odnosno uvećanja plaća za 4, 8 i 10 postotnih poena nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža, koja su za zaposlene u državnim i javnim službama ugovorena kolektivnim ugovorom ili drugim sporazumom čiji je potpisnik Vlada Republike Hrvatske. Osim toga ovo postotno uvećanje koeficijenata složenosti poslova, odnosno uvećanje plaće za 4, 8 i 10 postotnih poena nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža je dvostruki dodatak kojeg zaposleni u državnim i javnim službama ostvaruju po istom osnovu, odnosno radnom stažu jer se po njemu prvo uvećava koeficijent poslova radnog mjesta, odnosno uvećava plaća te se na tako uvećan koeficijent, odnosno plaću još dodaje uvećanje od 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža.

Moguće rješenje

Za sve fizičke ( novinare , političare ) i pravne ( medije, stranke ) osobe treba novčano kazniti za nepotpuno i neistinito iznošenje podataka. Novčanim kaznama puniti će se državni proračun . Kad bi kazna iznosila 200 kn za fizičku osobu i 1000 kn za pravnu po svakoj objavljenoj neistini prihodi državnog proračuna po ovoj osnovi ne bi bili zanemarivi ukoliko političari i novinari nastave sa istom praksom. Budu li pak svi govorili i pisali istine, državni se proračun neće puniti, ali će građani dobiti istinite vijesti.

Komentari

nek mostovci malo vide kak to

nek mostovci malo vide kak to izgleda kad si na vlasti............. kad te na zub ufate jugo "nezavisni mediji" :))))))))))))))))))) jel tako druze stiropor :)))))))))))))

Tko je glasao

Zanimljiv mi je prijedlog o

Zanimljiv mi je prijedlog o kažnjavanju političara za govorenje neistina, ali i potpuno nejasno zašto se spominje u kontekstu Tirelijeve. Nikakvu neistinu nije rekla, a za komuniciranje prijedloga zakona prema javnosti je valjda odgovoran predlagatelj.

Isto tako, pokušaj rušenja kvoruma je legitimna metoda političke borbe i oporba ju ima pravo koristiti. Uz malko ozbiljnosti, vladajući su to mogli lako prevenirati. Zamjerati Tirelijevoj što je radila svoj posao, licemjerno je.

Također, "privremena suspenzija" nekog prava tri godine zaredom je i ustavno problematična. Ustavni se sud već očitovao o takvim štosovima" kojima je jedini cilj da izbjegnu saborsku raspravu o izmjeni zakona kojom je u normalnim okolnostima jedino legitimno ukidati pravo.

Usto, kukavički je vlast ovime pokušala eskivirati propisani postupak kolektivnog pregovaranja.

Na kraju, vraćam se opet na prijedlog o kažnjavanju za neistine, tko bi arbitrirao u postupku pokrenutom zbog govorenja neistine? Sudstvo nam je i ovako zagušeno, a teško je i zakonom propisati opseg istine koji se mora izreći. Znači da ni sudovi koji sude jedino po zakonima ne bi imali temelj za rad. S druge strane, prepustiti to nekom na diskrecijsko odlučivanje bi još više otvorilo pandorinu kutiju i produbilo ionako prevelike podjele u društvu (kao da nemamo dovoljno prepucavanja).

Prijedlog o kažnjavanju je zato još jedna stvar koja zgodno zvuči, ali je neprovediva. Ponekad to zovemo populističkom floskulom kojih također ne manjka u javnosti. Bilo bi zgodno da si onda i te pridružila inkriminiranom govorenju neistina.

B-52

Tko je glasao

@sm, Zanimljiv mi je

@sm,

Zanimljiv mi je prijedlog o kažnjavanju političara za govorenje neistina, ali i potpuno nejasno zašto se spominje u kontekstu Tirelijeve. Nikakvu neistinu nije rekla, a za komuniciranje prijedloga zakona prema javnosti je valjda odgovoran predlagatelj.

niže sam @Bigulici odgovorila kako po meni glasi istina koje je morala biti izgovorena na početku.

Isto tako, pokušaj rušenja kvoruma je legitimna metoda političke borbe i oporba ju ima pravo koristiti. Uz malko ozbiljnosti, vladajući su to mogli lako prevenirati. Zamjerati Tirelijevoj što je radila svoj posao, licemjerno je.

S rušenjem kvoruma nemam apsolutno nikakvih problema i navela sam to radi iznošenja činjenice i to kopirajući od riječi do riječi izjavu same Tireli. Meni licemjerstvo ne možeš prišiti jer ja licemjer nisam nikad bila, nisam sada, a nadam se da nikad ni neću postati.

Što se tiče kolektivnog pregovaranja smatram da bi u tom kolektivnom pregovaranju trebali sudjelovati i pozicija i opozicija i sindikati. Dugo sam bila sindikalista. Dok sam bila u Nadzornom odboru URSH-a i Sindikata Istre rješili su ,me se dok kažeš "keks" . Jedan od razloga je bio i taj da sam oba čelnika pitala na temelju čega sindikati sva sredstva od članarina troše na prevelike plaće, dnevnice kojima nema broja, gorivo, telefone - umjesto da se dio odvaja u fond za isplatu plaća članovima koji su u štrajku. Ako nemaš sindikat koji će stati iza tebe kad si u štrajku, koliko god on bio opravdan moraš ga prekinuti jer bez novaca se živjeti ne može. A milijuni su se slijevali od članarina.

Mislim da sam bila jedini sindikalni čelnik koji je predložio smanjenje plaća. Poduzeće je poslovalo sa gubitkom i jednostavno više nije bilo sredstava za isplatu plaća po kolektivnom ugovoru. Članovi su shvatili da je smanjenje plaća neminovno. Ali smo i smijenili Upravu.

Prepucavanja svakako ima i previše. Neće ni prestati dok to ne osjete na džepu. Kad je čovjeku stalo do istine nađeš i put i način da dođeš do nje.

Tko je glasao

Nepotrebno je braniti se od

Nepotrebno je braniti se od optužbe koju nisam izrekao:

Zamjerati Tirelijevoj što je radila svoj posao, licemjerno je.

Ne komentiram sugovornika, a iz citiranog se također jasno vidi "što" smatram licemjernim, ne "koga". Dakle, ne govorim o tebi već prozivci koja se ovih dana često izricala na račun Tirelijeve.

Što se istine tiče, nedvojbeno je da Tirelijeva ne laže.

Sasvm je drugo pitanje smatra li netko da je mogla izreći još koju istinu pa da bude zadovoljen opseg koji netko smatra da je "pravi" ili dovoljan. No to već nema veze s Tirelijevom, nego je pravo na osobno mišljenje koje se nikom ne smije osporavati. Što ja ni ne činim.

Ti smatraš da je trebala reći još "to i to" da bi istina bila potpuna, a netko drugi (uključno Tirelijeva) očito smatra da je u konkretnu svrhu rečeno dovoljno. Netko možda misli da je trebala i više nego ti tražiš.

Nije mi jasno kako bi itko uopće mogao po takvom pitanju udovoljiti svima. Uvijek je moguće otići još dalje u povijest pa tražiti da sve bude rečeno o nekom pitanju. Primjera je bezbroj u političkim prepucavanjima

Po meni, bolje je tražiti od političara da uvijek govore istinu, ali samo u opsegu koji je relevantan za određenu stvar. U konkretnom slučaju, Tirelijeva je dovoljno argumentirala svoj stav, a za njezinu je tvrdnju irelevantno je li netko drugi nekad ranije napravio isto.

B-52

Tko je glasao

Gospođa Tireli je možda u

Gospođa Tireli je možda u najboljoj namjeri učinila grešku i to po više osnova.

Tko je glasao

Što je tu neistinito?

Ne vidim da je niti Nensi, niti novinarka tvrdila kako je ovo prvo "ukidanje radničkih prava" u povijesti - zapravo, sve su vlade vlade kontinuiteta po tom pitanju.

Tireli je rekla i ovo:

Od 12 članova Odbora na sjednici ih se pojavilo sedam, pet iz redova vladajućih i dvoje iz redova oporbe. Iako je nedostajalo više članova Odbora iz oporbe, Tireli kaže da u oporbi nije bilo dogovora o bojkotu. 'Činjenica jest da kvorum moraju osigurati vladajući, u ovom slučaju HDZ i Most, što oni nisu učinili, i ja mislim da sam iskoristila to svoje poslovničko pravo da upozorim na ono što Vlada radi u ovom trenutku, a način na koji se radi nije dobar', kazala je Tireli. - http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/414623/Jos-jedan-saborski-odbor-b...

Drugim riječima, da su došli svi iz redova "pozicije", kvoruma bi bilo i ne bi im morala (niti mogla) Tireli rušiti kvorum.

Podsjećam te da su laburisti i za vrijeme kukuriku vlade bili u opoziciji.

Hmmm, sve je jasnije zapravo tko tu laže...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Baš sam na rođendan morala napisati dnevnik

@Bigulica,

najprije da odgovorim tebi ( kako ja vidim istinu).

To što je Tireli rušila kvorum ili bilo tko drugi meni ne predstavlja nikakav problem. Problem vidim npr. u tome da za rad u odborima mogu dobiti neoporezivo do 10 dnevnica ( zastupnički paušal - mislim da je još 1500 kn za državne službenike, a odbora 25 svaki sa 11 članova ) svaki mjesec.

Istina bi po mom mišljenju trebala glasiti ovako:

"Vlada je nastavila praksu prethodne Vlade da se dio dodatka na staž za koji je povećan koeficijent radnog mjesta za 4,8 i 10 % ukine i za 2016.godinu, s time da ostaje dodatak od 05% za svaku godinu radnog staža." Pa neka nastavi kako hoće.

Laburisti su bili u opoziciji, ali su ušli u poziciju. Da je Milanović postao Premijer sigurno je da Tireli ne bi imala što za reći. U stvari imala bi, samo bi šutjela.

Tko je glasao

istina ima više lica...

... a jedno od njih je vidljivo iz dijela pisma Sindikata policije, recimo:

"Ono što smatramo neprimjerenim jest činjenica da je navedena točka dnevnog reda uvrštena na dnevni red prve Sjednice Vlade RH bez da se prije toga konzultiralo s Pregovaračkim odborom sindikata državnih službi. Time se ponavlja praksa prethodne Vlade koja je po tom pitanju na jednak način zanemarivala socijalni dijalog i svojom jednostranom odlukom uskratila pravo na uvećanje 4, 8 ili 10% državnim službenicima i namještenicima, iako se možda navedeno pitanje moglo regulirati i bez zadiranja u slobodu ugovaranja i kolektivnog pregovaranja u pregovorima sa sindikatima državnih službi."

http://www.sindikatpolicije.hr/otvoreno-pismo-predsjedniku-vlade-rh-nacr...

Dakle - nitko ne tvrdi da je ovo PRVI put da se ovo radi, zastupnica naglašava svoj stav i u skladu s tim djeluje, po meni sasvim ok.

Tko je glasao

@zaphod, Kolektivni ugovori

@zaphod,

Kolektivni ugovori koje su potpisivale sve Vlade radi socijalnog mira i u kojima su prava koje radnici iz realnog sektora ne mogu ni zamisliti su veliki problem jer državni proračun niti drži broj zaposlenih u državnoj službi niti drži sve naknade i povlastice, a kamo li naknadu na naknade. Sigurno je da u državnoj službi ima mnogo radnih mjesta sa približno istom složenošću poslova kojima se plaća drastično razlikuje. Mnogo je potplaćenih, a mnogo je i preplaćenih ( pogotovo onih koji se znaju snaći pa npr. dodatke za izvrsnost u nekim službama imaju svi bez obzira što svi nisu izvrsni dok u drugim službama dodatak za izvrsnost nemaju ni oni koji doista jesu izvrsni. Treba čim prije napraviti reviziju koeficijenata, odrediti dodatke, sklopiti novi kolektivni ugovor i plaće isplaćivati po zakonu, a ne po tome ko se bolje snalazi. Činjenica je da se dodatak na staž uvećava kroz uvećanje koeficijenta radnog mjesta, a da se onda opet ostvaruje naknada za staž. Vjerujem da će se to uskoro morati mijenjati uz socijalni dijalog naravno. Nadam se da će socijalni dijalog vratiti nadu potplaćenima i da će smanjenjem preplaćenih državni proračun "lakše disati".

Tko je glasao

problem je u tome što, nakon

problem je u tome što, nakon silnih obećanja, nikada nije prezentiran aktualni reformski paket, koji bi trebao sadržavati i reformu državne administracije. Preslikan je ustroj bivše vlade, broj ministarstava je ostao isti, proračuna nema i neće ga biti još dugo, a vlada se sastoji od xy solo ministara, koji na ulici komentiraju inicijativu ministra financija za uspostavljanje financijske displine, iako je takvu inicijativu u svakom slučaju trebao imati predsjednik Vlade.
Propušten je kritični trenutak da se reforme instaliraju u startu, da se definira optimalan broj ministarstava, koji je bar za pet manji nego ovaj sada, broj ljudi na koje se računa (to ne znači da ostali moraju biti odmah na cesti), način rada uprave, status zaposlenika u upravi, sustav plaća i nagrada za iznadprosječni rad itd.....
svega toga nema, i onda počinje prčkanje po nekim porezićima, sim-tam parcijalnim mjerama o plaćanju zaposlenika, za koje uopće ne znaju da li će ostati na poslu...
ne bih se htio ponavljati , ali pitanje je uvijek jedno te isto: čak i kad bi imali suvisli, operativan program reformi, tko će taj program provesti u djelo?
ministar, koji nakon dva dana rada u ministarstvu zaključuje da fali još administrativaca, jer ga je tako instruirala postojeća profesionala uprava, a on sam nema nikakvih kriterija ni ideja kako bi to ministarstvo trebalo izgledati, ako uopće i treba postojati!
.....i tako dalje, stvarne reforme su mnogo veći problem nego što to na prvi pogled izgleda, i ako se ne započnu u optimalno vrijeme, neće nikada ni započeti. Pretvoriti će se milimetar po milimetar u dnevnu rutinu, a u tu rutinu spadaju i ovako "važni" reformski zadaci kao što je par postotaka bonusa na plaće za radna mjesta za koja uopće ne znamo kome trebaju....

Tko je glasao

@hlad, i ja smatram da su

@hlad,
i ja smatram da su trebali spremnije početi provoditi reforme i da su već od prvog dana morali znati veći dio onoga što planiraju ukinuti, spojiti, smanjiti. Nade mi daju izjave ministra financija da su usredotočeni na rashodovnu stranu proračuna i na smanjenje iste, kao i izjava Petrova da će novo zapošljavanje biti moguće samo po sistemu 2 za 1 tj. da se po odlasku dvije osobe iz državne uprave može zaposliti jedna nova. Logično mi je da prve poteze ipak vuku tek nakon snimanja stanja u ministarstvima koja su preuzeli za što im treba barem mjesec dana. I dok mi je prihvatljiv stav da se općine i gradovi koji žive samo zahvaljujući financiranju iz državnog proračuna trebaju reorganizirati, nije mi prihvatljivo smanjenje broja županija bez široke javne rasprave i sudjelovanja svih stranaka i građana. Trebali su odmah znati koje bi ovlasti trebali prenijeti na niže razine vlasti kako bi se izvršila decentralizacija.

Nadam se da će neke reforme biti vidljive iz proračuna čije je donošenje prioritet i da će se veći dio najavljenih reformi početi provoditi u prvoj godini vlasti, a ne u zadnjoj jer nas daljnje bjesomučno zaduživanje i rast javnog duga vodi ka smanjenju prava svih i bolnim rezovima koji bi se odnosili i na dobar dio građana kojima realno više nemaš što smanjiti ili oduzeti. Za mjesec, dva biti će svakako pametniji i oni koji vlast obnašaju i građani ( poduzetnici, poljoprivrednici, umirovljenici, zaposleni u državnoj službi ) koji će potezima vlasti bolje ili gore živjeti, raditi, proizvoditi. Živi bili pa vidjeli.

Tko je glasao

@marival, mislim da previše

@marival,
mislim da previše očekuješ od ove Vlade! Puno previše.
Vidjelo se to i iz nekoliko tvojih dnevnika ovdje pa i iz ovog komentara.

Bojim se da ova Vlada neće ispuniti velika očekivanja građana. Sigurno je da nije u stanju biti gora od prošle, samo - imali li snage biti značajnije bolja?

Tko je glasao

Znam da je ono što očekujem

Znam da je ono što očekujem od svih naših Vlada zadnjih 20-tak godina lako provedivo. Nije li vrijeme da mi se neko očekivanje i ispuni.:):):):)

Tko je glasao

@marival, ti si jedna dobra

@marival, ti si jedna dobra duša i dobar čovjek, znam pouzdano.
Zbog toga i nisam na tvoja dva ili tri prošla dnevnika u svezi ove Vlade i premijera ni stavljao ama baš ni jedan upis.
Nisam te želio žalostiti; - jer moje mišljenje o ovome što se događa je krajnje kritično, nimalo pohvalno za Vladu a ni za premijera.

Da. nakon toliko godina bi valjda trebala Vlada ispuniti neka očekivanja.
Mada, sumnjam u to. No pričekajmo prvih 100 dana.

Tko je glasao

Ja osobno smatram da će

Ja osobno smatram da će krenuti na bolje. Djeluju mi odlućno, samo ne smiju dozvolit podjelu u svojim redovima.

Dokaz za to moje misli su ovi dosadašnji bezveznjakovići i svađalice.

Tko je glasao

skvikač

nekad pomislim da se iza tvoga nicka krije devetogodišnje dijete, a ima i komentara poput ovoga kad pomislim da je isti taj devetogodišnjak na tripu.

Tko je glasao

Lignja, Nemoj preveć mislit,

Lignja,

Nemoj preveć mislit, nejde ti.

Tko je glasao

Lignja, Nemoj preveć mislit,

Lignja,
Nemoj preveć mislit, nejde ti.

Skoro se ozlijedio :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Potpuno je legitimno

Potpuno je legitimno nastojanje da se smanje neka prava, ali je minimum da se provede u skladu s demokratskom procedurom. Dakle na propisani način.

Kad bi se vlade već jednom naučile da treba poštovati procedure i ono što je dogovoreno, vjerojatno bi i odgovornije nastupale u pregovorima.. Naime, ne bi potpisivale ništa s figom u džepu, olako se uzdajući u to da poslije ionako ne moraju realizirati potpisano. Opasna je to tendencija za društvo koje kani biti doista demokratska republika.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci