Tagovi

Tragična smrt rudara i cinizam bosanski političara

Može li ljudsko biće uopće biti veći cinik od Bosanskih političara. S teorijske točke gledišta i to je moguće a u praksi bi se za to trebali svojski potruditi.

Svi „ugledni“ Bosanski političari  i sve važnije političke stranke izrazile su svoje žaljenje povodom tragične smrti četiri Bosasnka rudara.

Vlada federacije BiH u čast poginulih rudara odlučila je po hitnom postupku proglasit dan žalosti u Federaciji BiH te dva dana žalosti u Kaknju, mjestu blizu kojega su rudari stradali.

Naravno poginulim rudarima ta naknadna žalost i pamet ne vrijede ništa. Kada pogledamo ponašanje Bosanskih vlasti i političara  prema poginulim rudarima, vidimo onu tužnu istinu, da te svi vole, cijene i žale tek onda kada pogineš.

Dok su dotični rudari bili živi, nitko od političara i članova vlade nije brinuo za njih. I ne samo da političari nisu brinuli za rudare, već to nisu činile ni nadležne rudarske inspekcije koje su plaćene da provjeravaju i nadziru sigurnost rudara  na radu te tehničku ispravnost rudnika.

Nije ovo prvi puta da se u Bosni i Hercegovini dogodila rudarska nesreća. Rudarske inspekcije i mediji odmah zaključe da su uzroci nesreće prirodni te da nema ljudske odgovornosti. Ono što se tu može, u pitanju je nesretni slučaj.

Dakako da je to daleko od istine, pravi razlozi nesreća u rudniku leže u nepridržavanju propisa o sigurnosti rudnika i zaštiti rudara na radu.

Bosanskim tajkunima, vlasnicima rudnika ne pada na pamet trošiti svoje novce na tako benigne stvari kao što su zaštita rudara na radu. U Bosni je velika nezaposlenost, ako koji rudar i strada, pa nije problem, doći će drugi i posao se nastavlja.

A takav sistem rada vlasnicima rudnika, ma tko oni bili, omogućavaju upravo Bosanski političari , koji sada pred medijima rone suze zbog tragične smrti rudara a privatno se sastaju s vlasnicima rudnika te dogovaraju iznose tarifa koji će im ovi platiti kako bi se rudarski biznis nesmetano nastavio.

Naravno nikome od tih osjećajnih političara  ne pada na pamet da učini tako benignu stvar te da izvrši pritisak i prisili vlasnike rudnika na poštivanje svih mogućih propisa o zaštiti rudara na radu.

U tom slučaju rudari bi zasigurno manje ginuli, ali tada ne bi bilo ni tarifa za Bosanske političare i nadležne inspektorate. I zato kažem, kada Bosanski političari nekoga žale, to je cinizma, koji je moguće nadmašiti samo u teoriji.

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://mpejic.com/

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci