Tagovi

Tonino i 40 zvončara

Eto ti ga na, u SDP-u tinjaju i bujaju i svašta nešto nezadovoljstvo i sukobi.
Nezadovoljnici se sve više čuju, a ističu se Tonino Picula i Riječani.

Nije meni Milanović super i njega ne treba braniti jer stvarno brljavi na veliko, ali kakvi su ovi što su mu se usprotivili.

Najprije pogledajmo zvončare s Kvarnera. Navukli su grube maske i stvaraju buku, ali za sada je to uglavnom sve.
A koji su to ljudi koji bi smijenili Milanovića?

Linić, riječki Kalmeta. Spominje ga se u vezi mutnih poslova, ima svakakve čudne prijatelje, npr. Šegona koji je prijatelj s Linićem, ali izgleda i s mutnim likovima koji drmaju zadarskim krajem. a ima i puno drugih sličnih priča.
Onda on prigovara da je Milanović lijen i da kasno dolazii na posao, a da on, Linić, želi raditi.
Što je radio Linić? Pa uglavnom se bavio dizanjem poreza i svađanjem, a tu je i kriminalni zakon o predstečajnoj nagodbi. Što bi on više napravio da Milanović dolazi ranije na posao? Podigao još par poreza, maltretirao male ljude i opraštao milijune bogatašima?

Tu je i Komadina radi kojeg se mijenjao zakon da postane ministar, pa se smijenio Ferdelji iz njegova ministarstva kad se usudio zucnuti, a onda je pobjegao nazad u Rijeku. I takav zvončar se sad pravi odlučnim. Zar bi takvi likovi trebali preuzeti zemlju.

Pa i svi ti riječki zvončari su se digli na naoge da obrane muljatora Linića, a ne sjećam se da su tako odlučni bili u obrani radnika Kraljevice, Dine i drugih firmi u riječkom kraju. Kako tamo napreduje industrija? Bune li se zvončari zbog toga?
Evo govore da će i rafineriju zatvoriti, ne vidim da se tu previše uzbuđuju.

Pa onda se za Linića spominje da je spasio Spačvu, a koliko je firmi potonulo? Koliko je olakšao rad firmama i pojedincima svojim maltretiranjem i svađanjem i dizanjem poreza i pogodovanjima pojedinim bogatunima?
Cmizdri da nema para, e pa da nije ona prošla vlada u kojoj je isto bio, ona Račanova, da onda nisu prodavani INA i HT možda bi bilo više para i možda bi imali više kontrole nad našom ekonomijom, a ovako profit leti vani, računi se ispostavljaju građanima, radnici se otpuštaju, industrija zaostaje i uništava se, a telekom usluge i gorivo su i dalje skupi. Za vrijeme njegove vlasti se počelo s autocestama koje su sad veliki problem, za Račana se je i zaduživalo ne veliko.

A tu možemo doći i do Picule. Onako, sad ostavlja nekako bolji dojam nego ranije, ali što on u stvari nudi i želi? Što njemu smeta? Je li samo loš rejting SDP-a ili zato što ne brblja češće s Milanovićem?
Što s nezaposlenima, poljoprivredom, znanošću, INA-om, dugom, plaćama, penzijama, zdravstvom? Što on o tome misli? Nemamo pojma. Poziva se na ostavštinu Račana, ali to ne znači ništa. Tako se i Karamarko poziva na Tuđmana.
Kad ne možeš zamisliti bolju budućnost onda barem možeš zamisliti bolju i ljepšu prošlost. Ko da za Račana nisu počinjali neko procesi koje je Sanader dalje razvijao, sva ta zaduženja, autoceste, prodaje INA-e i HTa...

Možda će i maknuti Milanovića, ali nekako mi se čini da s novima neće biti bolje. Prije da će doći do novih izbora pa će bez vlasti ostati i Milanović i zvončari.

Komentari

Nema manjeg zla

To što je netko loš (bilo tko, po bilo kojem kriteriju) ne znači da je netko drugi automatski zato dobar. Čak i ako su na neki način povezani, bilo nominalno zajedno ili jedan protiv drugog. To spada u grupu poznatih grešaka u logičkom rasuđivanju (korelacija ne podrazumjeva uzročnost, lažna dilema), naročito popularnih kad treba nešto "dokazati" (na primjer povezanost broja filmova u kojima je glumio N. Cage i broja utapanja u bazenima u SAD ili štogod slično ali medijski napuhanije).

Potka gornjeg teksta je u tome da bi eto Milanovića smijenili gori od njega. To bi bilo na mjestu da se radi o nekome tko je dobar u tome što radi pa bi bilo ok da ga smijeni bolji od njega ali ne i lošiji. U ovom konkretnom slučaju, to ne stoji zato jer je Zoran Milanović nesposoban, loš u poslu kojeg obavlja (toliko da čak pokazuje temeljno nerazumjevanje), i pogotovo zato jer stvara ogromnu štetu i u gospodarskim i u političkim procesima. Milanović treba biti smijenjen ne zato jer se pojavio netko bolji od njega nego zato jer je on tako loš, debelo ispod razine da je makar "dovoljno dobar".

Po ovome što je poznato, ni u stranci i u vladi ga nema zamijeniti itko bolji, nitko od potencijalnih nije dovoljno dobar, možemo se i složiti da je većina (i na razini stranke i na razini države) ista ili gora od njega. No za njega znamo kakav je i što će biti, za gotovo sve ostale možemo imati ono uzaludno, tako ljudsko očekivanje da smo možda ipak pogriješili i da bi netko drugi ipak mogao biti zgoditak na lutriji.

I ono što sam već puno puta napominjao, sam Zoran Milanović je imao tu istu šansu i to je po mom mišljenju najgnjusnije zlodjelo koje je počinio, uništio je nadu da može biti bolje i da se može nešto promijeniti. Kako je ipak u tekstu riječ o stranačkim odnosima, ono zašto ga bilo koja postava u SDPu mora maknuti je zato što je postigao da je biračima svejedno hoće li na izborima biti izabrani oni ili HDZ - i to u trenutku kad HDZ ima najgoru moguću reputaciju i krajnje nesposobnog i antipatičnog Karamarka. Maknu li ga vjerojatno će izgubiti izbore (svejedno redovne ili prijevremene), ne maknu li ga gotovo će sigurno izgubiti izbore sa značajnom šansom raspada i marginalizacije (poput recimo HSLSa). U svakom slučaju, Zoran Milanović će ostati, potpuno po zaslugama, beznačajan i zaboravljen - osim ako nema i "zasluga" zbog kojih će se pridružiti onima u Remetincu.

Tko je glasao

upiši ime

CikaVeljo,

I ono što sam već puno puta napominjao, sam (upiši ime: .... ............)
je imao tu istu šansu i to je po mom mišljenju najgnjusnije zlodjelo koje je počinio, uništio je nadu da može biti bolje i da se može nešto promijeniti.

Ime
ivica račan; ivo sanader; zoran milanović

možda bi i mi mogli naše vođe početi malo manje opterećivati
ne treba mi premijer bolji od lokalnog šefa vatrogasaca, voditelja Hitne pomoći, vodovoda...
neka radi svoj posao
nadu, uspjeh, neuspjeh, promjene, to ću sam
ili s prijateljima

luka

Tko je glasao

možda je tvoj dojam da sam

možda je tvoj dojam da sam napisao da bi milanovića zamijenili gori od njega, ja samo pišem da ni ovi drugi nisu neka zamjena. ni linić nije cviće.

a što se tiče picule pa napiso sam da je na mene ostavio dobar dojam svojim ponašanjem, ali ja svejedno ne znam koji je to njegov povratak socijaldemokraciji i koje ideje zastupa. tako da mi i to zvuči kao šuplja priča pa sve što napraviš možeš upakirati u povratak socijaldemokraciji kao što i karamarko sve i svašta upakirava kao povratak tuđmanovim idejama.

a onda je to s piculom i milanovićem sukob koji se kao nas drugih ne tiče, jer oni se svađaju iz nekih svojih razloga, a što je s općim stvarima što picula misli o porezu na nekretnine mirovinskom sustavu u drugo. tek poslije toga mogu određenije reći je li on bolji ili gori kandidat

Tko je glasao

Picula je bio tri-cetiri

Picula je bio tri-cetiri godine u vladi. Sjeca li ga se itko po bilo cemu? Bio je i u parlamentu? Sjeca li ga se itko po bilo cemu? Bio je sad godinu dana i u europskom parlamentu. Sjeca li ga se itko po bilo cemu? On je za povratak socijaldemokraciji, a podrzava Junckera na celu EU Komisije koliko razumijem? Zasto ga nitko konacno ne pita sto za njega znaci povratak socijaldemokraciji? Tocno, o njegovom razmisljanju o bilo cemu nemamo pojma usprkos tome sto je vec dvadesetak godina u politici. Je li to razlog zasto je dobio toliki broj preferencijalnih glasova? Ja to uistinu ne razumijem. Razumio bih kad bi se radilo o uistinu novom licu koje jos i nije dobilo priliku da biracima predstavi svoj program i svoja razmisljanja. Medjutim, ovdje se radi o starom macku koji je vec godinama u politici bez misljenja o bilo cemu. Samo cekam da sad po uzoru na Karamarka i njegovom vracanju Tudjmanu u nedostatku bilo kakvog programa, Picula pocne nesto trubiti o povratku Racanu.

Tko je glasao

pa to je ono što i ja

pa to je ono što i ja pokušavam reći cijelo vrijeme. uostalom, kakav provratak račanu pa on i jest počeo s pravom neoliberalnom politikom, privatizacijom važnih državnih poduzeća, rezovima u plaćama državnih službenika, a dug je počeo ubrzano rasti.

Tko je glasao

Picula je Tomčev iscjedak

Došao Picula početkom 89. kod Tomca (još dok je bio lijevi) i veli;
Profesore, dajte mi ugovorite samo 5 minuta kod Račana - ja ne uspijevam nikako do njega a treba mi neki posao pod hitno.
Tomac: A kakve preferencije imaš u politici i aktivističkom radu
Picula: Pa ne bih se ja bavio politikom, ja bih samo nešto pomagao u logistici...

I nazva Zdravko Ivicu i ovaj primi na razgovor Piculu - ostalo je povijest!!!

To nam je ispričao Tomac mnogo kasnije na imanju Bandića (kojega je stvorio Tomac) u Slava Gori povrh Samobora...

Tko je glasao

@martine točno, Picula nije

@martine točno, Picula nije nikakva diva socijaldemokracije, a još manje oličenje poštenja, sposobnosti, ili morala! Picula je plod i rezultat protesta SDP-ovih birača protiv Zorana Milanovića. SDP kao ni HDZ i njihovi surogati i sateliti nemaju ljudskog potencijala koji bi bio u stanju izvući državu iz gliba u koju ju je uvalila rotacije političke oligarhije kojoj je glavni cilj i interes bio opljačkati kako namiriti svoju pohlepu i potrebe, što se naravno nije moglo provesti bez da se pri tomu ne opljačka država i njen puk! To je svih ovih godina radio HDZ, a glede činjenica da kukulele koalicija dolazi iz iste septičke jame kao njihovi predhodnici, ta politika kontinuiteta pljačke države i naroda je nastavljena! Picula, je kao i Ruža Tomašić hir onih birača koji svoju vjernost SDP-u i HDZ-u glasajući za njih nisu doveli u pitanje, niti su ugrozili izborni rezultat njihovih stranaka!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

...jedan od najtežih

...jedan od najtežih medijskih marketinških problema.
Izabrati između sladoleda A, sladoleda B ili sladoleda C
...i kako danas objasniti da je onaj od prije koju godinu grozni čokoladni B danas najbolji i najukusniji
...a onaj jučerašnji mirišljavi jagodasti A danas ima istekli rok trajanja, ako nije već i otrovan
...i kako osigurati vaniliji C status ni vrit ni mimo jer nikad ne znaš hoće li i kada doći njeno vrijeme...
...i kako u svemu tome izbjeći i zaobići i pozaboraviti da su to sve samo sladoledi...

Tko je glasao

pa ovi markentiški stručnjaci

pa ovi markentiški stručnjaci su se odlučili za napacivanje blatom i osrnjavanjem tuđih "sladoleda" tako za prvi otkrivano da ima salmonelu, drugi otrovne aditive. i tako umjesto da nam govore zašto uzeti njihov sladoled čujemo da ni jedan ne valja i da je u stvari i gori nego smo mislili da je.
a i linić koji se hvali nabijanjem poreza i predstečajnim nagodbama to je ko da kaže da tuđi sladoledi ne valjaju, ali zato njegov smrdi. (i to kažem ja koji i nisam protivnik poreza pa ni onih visokih ako treba, što tek onda drugi misle).

Tko je glasao

...he, he, zato pametni znaju

...he, he,
zato pametni znaju čemu služi seljenje sladoledne proizvodnje u srbiju...ili već negdje...

Tko je glasao

@magarac fakt je da su

@magarac fakt je da su Riječani oduvijek bili najmanje 75% SDP-ovog izbornog uspjeha. Luzer Zoki je greška koju je SDP napravio izabrašivši ga za predsjednika SDP-a. Zoki se je proteklih godina uspješno riješio najvećeg dijela svojih konkurenat osim naravno Davora Bernadića, gdje je totalno popušio i Tonina Picule kojeg je mislio da će eliminirati stavljanjem na neizglednu petu poziciju EU liste. Logični slijed bi bio odlazak Zokija, kako s mjesta premijera, tako i s mjesta predsjednika SDP-a. No SDP je još uvijek utvrda Partije i zato je teško očekivati da će se partijaneri ponašati pučistički, s tim prije što bi dobar dio saborskih kokošara izgubio niz privilegija i beneficija kao što je pravo na saborsku mirovinu. Zato očekujem da će cijela ova "turbulencija" u SDP-u i pompezno najavljeni Linićev labuđi pijev završiti po onoj; tresla se brda rodio se miš!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

rijeka je sigurna baza, ali

rijeka je sigurna baza, ali za osvajanje vlasti njima je važniji zagrab jer je mnogoljudniji i osvajanje gradova te da imaju bar neku podršku u dalmaciji i na kontinentu.

ne znam što će biti, lako da bi ovo mogli pretvoriti u rat lobija. jedni drža kraš drugi bi nove pogone, jedni bi ovako s ina-om drugi onako. mogli bi napraviti i od toga sukob oko principa kako se vlada zemljom, a ako milanović uspije nekako neutralizirati ovo s bratom onda se možda i izvuče na tu priču o idejama kako se upravlja zemljom i firmama. iako naravno ne mislim da milanović ima neku ideju kako upravljati zemljom nego eto to mu je dobar izgovor za to kako se ponaša.
linić izgleda nije otkrio sve pa bumo još vidjeli što će od svega ispasti.

Tko je glasao

rijeka je sigurna baza, ..... njima je važniji zagrab jer ......

@magarac bojim se da su i tu popušili jer kao što se iz rezultata za EU parlament vidi izgubili su Zagreb! A što se tiče tvoje primjedbe da "linić izgleda nije otkrio sve pa bumo još vidjeli što će od svega ispasti", to je upravo ono što sam ustvrdio da će se sve svesti na onu staru, tresla se brda, rodio se miš. SDP je isti kao i HDZ, sve sami politički smutljivci i profiteri, poštene i čestite osobe ni od korova! Isto vrijedi i za Markov trg, a ono čast iznimkama je u politici već odavno izišlo iz mode!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

a naravno nije sve bilo samo

a naravno nije sve bilo samo u blaćenju suparnika, linič je iznio i svoju žalost što nije uspio naprtiti još par poreza i tako ispuni plan 21, pomogne građanima i rastereti gospodarstvo.
i meni se čini da u zagrebu sve više gube, a bez njega teško da će ikako na vlast.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci