Tagovi

Tonči Tadić o Sunčanom Hvaru

Kaže Tonči u Magazinu: "ORCO je tamo neka firma iz Češke koja se 10 godina bavi nekretninama, a mi na Hvaru se već 120+ godina bavimo turizmu". Point: neće nas ORCO učiti kako se razvija turizam, zaključi Tonči i ostane živ.

Neka Tonči odgovori na ova pitanja
(on nema blog, pa mu možda netko o saborskih kolega prenese ova moja pitanja).
Btw, vidjeh danas prvi puta u životu "nvuljanic" blogera. Nisam znao da je taj nick saborski zastupnik HNS-a. Dvije rečenice i odmah svatih kakva baba i sitna duša je taj tip... Baš u paru s drlesarom...

Pitanja za Tončija
1) zašto Sunčani Hvar nije kupio "tamo neki ORCO" već se dogodilo obrnuto. Mislim, s 120+ godina turizma valjda su ušparali koju kunu, pa da pokažemo tim česima...

2) što Hvar misli postići očiglednim bojktoriranjem ORCA, nekako uživaju što hoteli nisu puni i vjerojatno sami šire loš PR (putem gradonačelnikovog savjetika Željka Perića)

3) svi zaposleni iz socijalizma još su tamo (razmješteni u stare i neobnovljene hotele jer između ostalog ne znaju jezike). Mlade snage su u obnovljenim hotelima (i to im se ne sviđa)

4) koliko godina još bi hrvatska država trebala sanirati minuse Sunčanog Hvara kako bi lokalna zajednica bila sretna što je Sunačni Hvar i dalje njihov

Komentari

Dvije rečenice i odmah

Dvije rečenice i odmah svatih kakva baba i sitna duša je taj tip... Baš u paru s drlesarom...Možeš li ti napisati jedan jedini tekst, a da u njega NE ubaciš uvredu?

Evo revolucionarnog otkrića: postoji i diplomatskiji rječnik za izražavanje negodovanja i sugeriram ti da ga hitno svladaš. Dok to ne učiniš ja ću ti - makar to neće imati utjecaja - za svaku i najmanju uvredu u tekstu dodijeljivati negativni bod, bez obzira na ostatak sadržaja teksta.

Možda, protekom vremena, čak i uočiš koliko te tvoj neodgojeni i neparlamentarni stil marginalizira.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Uz razno objektivno i

Uz razno objektivno i subjektivno, jedan od problema su uspjesi. U uspješnijim razdobljima i raznim samim uspjesima su u Hrvatskoj stvorene jake deformirane predodžbe, prakse i navike koje su pouzdano zabijale autogolove i dalje ih zabijaju. Jedna od deformacija je selektivnost bez ostatka, koja sadrži eliminaciju i najelementarnijih fizičkih djelova stvari, općenito a u pitanju Jadrana i turizma još više zbog veće složenosti.

Težište problema je da ukupna Hrvatska nema niti je još dosad imala cjelovit pregled minimuma, pa time ni minimum upravljanja, servisiranja i snalaženja. Nije da ničeg nije bilo ili nema, ali prekomjerne zbrkane sustavne stvari ne znače rješene minimume, a stvarna igra tek, i svi se stalno slažu da oko toga nešto treba. Tržište, inercija i razno ne mogu rješavati razne minimume pa ni ikakva politika sama, ali svi ponešto moraju, jednostavno to ne mogu izbjeći.

Ovo isprazno komentiranje ću ilustrirati primjerima koji naznačavaju problem uspješnosti, gdje politika na prvi pogled nije problem i gdje problema nije bilo pa ni sukoba interesa.
1. Za vrijeme bivše koalicijske Vlade se poduzimaju koraci sa svih strana, pa i Vlada, da krene turizam, što ama baš svi žele. Puno se je radilo oko toga i za prethodnih HDZ Vlada, bolje nego oko drugih stvari. Pripreme su uspješne. Na Ugljanu nasuprot Zadra na prijemnom djelu trajekta (Preko) napravljeno je razno. Nitko nije protiv. Stiže prva grupa turista s nekoliko autobusa iz Češke. Dio prethodne pripreme je uspio do razine kulta, nakon nastupa Olivera Dragojevića u svjetskom Pragu cijela Češka je u jadranskom patosu. Na otočnom pristaništu sve društvene i političke snage organiziraju doček. Trajekt pristaje i prvi izlaze domaći putnici. Djelovi odbora za doček prodiru na trajekt i tabaju Čehe, ne neki razulareni navijači nego i elita. Službe i ostale društvene snage to pokušavaju zaustaviti ali ne uspjevaju. Trajekt stabane Čehe vozi natrag. U istoj sezoni početak sezone na Hvaru. Predsjednik TZ Zaninović zdvaja. Nakon što su prve grupe stigle u hotele u Starigradu i Hvaru, isti dan popodne se remete ama baš svi čvrsto usklađeni dogovori. Nakon nekoliko dana natezanja grupa iz Starigrada odlazi.
2. Samo načelno, jer se to sustavno izbjegava javno. Imamo uspješnijih i neuspješnijih turstičkih sredina na Jadranu. Jedna od točki općeg bavljenja je čistoća mora i plaža. Iako afere nisu buknule, slike u vanjskoj pažnji drže vodu, na niz uspješnih mjesta, čak najrecentnijih, fekalne kanalizacije uredno izlaze izravno na plaže ili cca 100 dalje pa se to mješa.
3. Promet u vezi planova, gradnji i oko nekretnina doseže vjerojatno više do 3 mlrd EUR-a godišnje a razni problemi s tim u vezi i novi nered rastu, uz ostalo novčani deficiti na bilo čemu, karikirano nema novca za ispravne vodovodne ventile i stalno je 0 za razne nužne stručne usluge (panično se zove i ne stigne ni zahvaliti ako je takav požar zgašen).

Pouka ad politike za dalje - jedino što je nedvojbeno primjereno su stalne i što efikasnije zamjene (pa i HDZ sada nedvojbeno a i lokalna vlast isto), ne samo radi politike i vlasti, nego da se sve bar malo pomakne u svijesti i praksi oko nekih minimuma, da se uspostavlja minimalni pregled. Ostalo je za raspravu. U tom smislu i ova pitanja i razna, iako imaju logike, i da se primjereno rješe ne mogu odgovoriti na ništa pa ni na minimalno, danas može nešto a sutra već ne. Došlo je vrijeme za potpuno obrnuto, šteta se izaziva ako se nešto pomaže i rješi a koristi ako se kaže "oprosti, nemam vremena ni interesa za to".

Tko je glasao

Ja ovo ne bih komentirao

Ja ovo ne bih komentirao nego uputio na sve ono što sam do sada rekao. I dalje stojim iza svake moje riječi, i iza Tonćovih večerašnjih riječi.

Naime razvijati "visokokvalitetni" turizam tako da se smanjuje broj turista svake godine po 30 do 50 posto je apsurd moguč jedino u Hrvatskoj, u režiji HDZ-a (jer to tako Polančec tvrdi a bijesdrugi to brani). Još par godina ovakvog trenda i na Hvaru će postojati u svijetu najkvalitetniji i najrazvijeni turizam - bez ijednoga gosta.

Taj osjećaj sam već doživio - kad sam bio direktorom hotela na jednom otoku, u kojem sam zaista beskrajno uživao samo zimi - kad tamo nije bilo nijednog turista.

Hebi ga, savjesno sam punio sezonu, jer od nečeka treba i živjeti, pa zavidim ovim "orkovcima" na Hvaru što su se odlučili isprazniti otok i kad je vrijeme najljepše. Jer zaista je svaki otok čaroban kad na njemu nikoga nema - tko to nije doživio ne može shvatiti ljepotu života.

Mrak, pa i ne može se braniti ovakav poslovni apsurd nego skretanjem u nepristojnost i uvrede, ali se ne treba oko toga uzbuđivati, jer vrijeđanje uvijek oslikava onog tko se time služi.

Očekujem ovih dana rezultate Hvarskog poslovanja pa ću se još javiti.

Tko je glasao

Zar je HDZ-ov PR team već

Zar je HDZ-ov PR team već došao do zadnje linije obrane?

Gdje je nestalo ono o uspjesima što ste na "klik" recitirali svi redom?

Zar doista drugoga od uvreda i osobnih diskvalifikacija nemate?

B-52

Tko je glasao

a) nema isprike da se prema

a) nema isprike da se prema bilo kome obraćaš na način na koji se obraćaš g. vuljaniću, to jednostavno nije pristojno i pokazuje nedostatak kućnog odgoja s jedne strane i nedostatak kvalitetnih argumenata s druge

b) zajedničko svim primjerima koje si naveo je da je riječ o tvrtkama u pretežito državnom vlasništu i to pod kontrolom (na ovaj ili onaj način) HDZa; vlada i vlast koji vodi HDZ nema niti kadrovske niti intelektualne sposobnosti, nema vizije (kratkoročne, dugoročne, taktičke ili strateške) da vodi teretanu a kamoli neku ozbiljniju tvrtku ili državu

c) kao rezultat gore navedene nesposobnosti jedino što ti je i ostalo je prodaja svega što imaš kako i ono malo što je ostalo ne bi propalo; ta prodaja je uvjetovana nesposobnošću vlasnika da upravlja svojom imovinom (zato jer je vlasnik nesposoban, neinventivan i žestoko korumpiran), korupcijom kojom se pogoduje privatnim investitorima te općom nesposobnošću da i ono što imaš prodaš po koliko-toliko fair i tržišnim uvjetima

Tko je glasao

a) nema isprike da se prema

a) nema isprike da se prema bilo kome obraćaš na način na koji se obraćaš g. vuljaniću, to jednostavno nije pristojno i pokazuje nedostatak kućnog odgoja s jedne strane i nedostatak kvalitetnih argumenata s druge

Kojem gospodinu? Nisam takvog vidio u TV prilogu.

b) zajedničko svim primjerima koje si naveo je da je riječ o tvrtkama u pretežito državnom vlasništu i to pod kontrolom (na ovaj ili onaj način) HDZa; vlada i vlast koji vodi HDZ nema niti kadrovske niti intelektualne sposobnosti, nema vizije (kratkoročne, dugoročne, taktičke ili strateške) da vodi teretanu a kamoli neku ozbiljniju tvrtku ili državu

Zato će tvojih Red Dozen biti sve redom svjetski intelektualci, vizionari i najsposobniji državnici koje je ijedna partija ikada dala da služe narodu. Picula, jebivjetar Milanović (krenem u HDZ pa završim u SDP-u), Opačićka, Linić i dodatnih 5-6 Harvardski obrazovanih političara. Engleski su naučili od Račana, nakon toga su krenuli na studije u svijet...

-- youtube.com/bijesdrugi Preporučam i youtube.com/HDZzna youtube.com/PokrenimoHrvatsku
Tko je glasao

g. vuljanić je definitivno

g. vuljanić je definitivno gospodin, i kao donji minimum pristojnosti bio bi red da se njemu obračaš na isti način kao i on tebi (dakle pristojno, ako nisi skužio), vrijeđanje sugovornika nije dozvoljeno (vidi ČPP i uvjete korištenja)

milanović nije bio u HDZu, uopće mi nije jasno odakle si to iskopao

a glede račanovog engleskog, i dalje je bolji od sanaderovog ili pak žužulovog (koji je, vidi naše sramote, godinama radio u USA)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci