Tagovi

Tok (mojih političkih) misli

Jučer navečer sam surfao stranicama naših dnevnika i vidim da vijesti gotovo da i nema, situacija je toliko očajna da je tportal pokupio moj tekst o Svetom Krševanu, drugifilm HDZovu kapitulaciju, a i Nebojša me ishvalio na Jutarnjem u svojoj blogovaonici.

Anyway, ako bacite pogled na novine, čini se da će neki genije snimati film o Ante Gotovini (na moje opće čuđenje, to nije Jakov Sedlar) - nemam neki stav o Gotovini, osim što me bezgranično iritira flip_flop stav HDZa oko njega. Prvo su ga htjeli braniti do zadnje kapi krvi (vidi dokaz A; snimka sa splitske rive), potom su ga spakirali na prvi avion za Hag (ok, nakon što su ga našli za večerom u stranom hotelu), da bi sada krenuli davati jamstva, ugrađivati čipove i tko zna što sve ne. Eh, i sada, dok imamo optuženika koji nije niti nepravomoćno oslobođen, netko ide snimati film o njemu podgrijavajući valjda pritom domoljubne note u nama. Nekako mi se ne čini to kao dobra ideja.

Kalmetin vozač je optužen za reketarenje, još jedna fascinantna akcija našeg pravosuđa koje je došlo do vozača ali nije krenulo dalje. Kalmeta se kune da pojma nema tko je taj vozač unatoč dokazima u suprotno. Za dokaze bih ja recimo uzeo slijedeće činjenice; da je Miočić bio Kalmetin vozač od početka devedesetih, da su prošli po priznanju Božidara Kalmete stotine tisuća kilometara zajedno (ako automobil putuje brzinom od 100km/h cijelo vrijeme, i prođete 100.000km da li znate koliko ste vremena proveli u automobilu? vi i vozač - proveli su skupa toliko vremena da se i ljubavna romansa mogla stvoriti, trajati i puknuti u tom razdoblju), totalno je zanimljiva koincidencija da oni i stanuju (navodno) ulaz do ulaza u Zadru, ukratko - eto jednog omanjeg niza koincidencija koji Kalmenti nisu dovoljni da javno kaže kako nekoga poznaje. Ako s vozačem nakon 13 godina nije na ti, pitam se koliko je trajalo da se upozna sa suprugom?

Registar hrvatskih branitelja neće biti objavljen. Budimo iskreni, to nikako ne odgovara HDZovcima jer bi se neki mogli početi pitati otkuda njihovi susjedi na popisu. HDZovo odbijanje objave te liste je čisto interesne prirode unatoč tome što je preduvjet za raščiščavanje s prošlošću i raznim invalidima, vojnicima i generalima koji rata vidjeli nisu, osim eventualno na televiziji (ili kao što je to Sanader rekao s govornice sabora HDZa kako je on “držao hotline s hrvatskom” u vrijeme svog boravka u austriji - ako ga strijela Božja nije tada pogodila onda ne znam kada hoće). Ja imam genijalni prijedlog za taj popis. Neka netko uzme taj CD, lijepo ga ZIPne i pogleda na pollitici kako se šalju anonimne poruke i neka internet zajednica obavi dio društveno korisnog posla pa makar on bio protuzakonit. Postoje trenuci kada je javni interes iznad zakona i ako je ikada bilo takvog trenutka onda je to s ovim popisom branitelja. Još je Bozanić lijepo rekao “na dijelu je grijeh struktura što su ga omogućili zakoni protivni čovjeku”. Eto, slušajte Bozanića i barem jedan nacionalni problem riješen. Naravno, ako takav popis ikada osvane na internetu, to će biti velika frka i panika, no mislim da je i to daleko bolje nego dugoročna tišina koja slijedi ako popis ne bude objavljen.

Eh i zadnje na popisu je stav Friščića kako bez koalicije HSS i HSLS neće biti formiranja nove vlade (naravno, ako prođu izborni prag). Kako mnogi komentatori na pollitici primjećuju i HSLS i HSS su se pretvorili u interesne skupine koje promoviraju osobe u stranačkim vrhovima. Pankretić se u Jastrebarskom neki dan derao s pozorniceprotiv koncesija i okrupnjavanja, govoreći o budućnosti malog seljaka i tko zna čega. HSLS pak upire na činjenicu da su povukli svoje nadzornike iz nadzornih odbora (iako su mudro zaboravili upravne odbore); no na terenu stvar stoji tako da je HSLS donekle jak na mjestima gdje imaju lokalnu samoupravu (dakle Varaždin i Bjelovar, iako u Varaždinu je više situacija kohabitacije između Čačića i Čehoka nego stvarna snaga HSLSa), odnosno HSS za koje glasaju oni čiji su djedovi glasali za HSS. HSS i HSLS su stranke koje zajedno dobiju manje glasova nego svaka posebno i kako sam to davno rekao, oni su si međusobno zaslužili jedni druge. I još da se nadovežem, smatrao sam kako je Tomčić veliko zlo za HSS, stranku koja je svojevremeno pretendirala da bude treća ako ne i druga stranka u državi, no sada kada sam vidio Friščića na djelu (s jasno istaknutom cijenom na čelu), vidim da se uvijek može ići dublje i niže. Niski su standardi ali ima prostora da budu još niži.

Kada smo već kod anketa i pozicije stranaka, HNSov monumentum se pomalo istopio i čini se kako od njihovog plana od 20ak zastupnika neće biti ništa. Prednost koju je Čačić stekao u prvim mjesecima svoje kampanje istopili su se nakon isticanja Jurčića (a definitivno nakon Milanovićeve pobjede) i nije mi jasno kako to da i dalje inzistiraju na premijerskom kandidatu, valjda znaju što rade. Kužim ja logiku da su sve karte stavili na Čačića, no istovremeno mislim da s postojećom pozicijom u anketama birači prije ili kasnije moraju doći do zaključka da je to nerealan stav i da masovno krenu napuštati brod. Vrijedi spomenuti da su po IRIjevom istraživanju, upravo HNSovci most likely skočiti s broda i glasati za nekog drugog. HNS je vjerojatno mislio zahvatiti skoro pa iščezlo biračko tijelo HSLSa, a HSSovci su čini se ionako prolupali - no tih birača je sve manje i manje, i koliko ih god malo ima čini se da im unatoč uobičajenim tržišnim kretanjima cijena svakodnevno pada. Znam, horoskop za HNS nije dobar ali situacija je jednostavno takva.

Moji prijatelji HDZovci pak lutaju. Došao sam nedavno do zaključka kako je primjerice SDP politička stranka, HSS, HSLS, HNS ili HSU su interesne stranke, a HDZ je nacionalna stranka. HDZovci naime nemaju prepoznatljivi politički program, oni jesu nominalno dio europske pučke stranke, no kao demokršćani konzervativci ne zalažu se baš previše za demokršćanske konzervativne vrijednosti poput kapitalizma, i neoliberalizma, nego pak koriste državu kao sredstvo distribucije dobara što nas objektivno čini posljednjom socijalističkom državom u europi (to što se zovemo drugačije ne znači da to doista i nismo). Istovremeno, HDZ po svaku cijenu mora izboriti novi mandat (iako, da su imalo pametni lijepo bi isfingirali malo izborne borbe pa onda u četiri godine oporbene hladovine sakupili snage i onda slavodobitno uveli hrvatsku u europu u onom drugom mandatu jer ne vidim da ćemo u europu u slijedeće četiri godine). Ivo se javno i manje javno odrekao praktički cijelog tima (što mu i nije baš nužno najmudrija odluka, svi mi kužimo da je ova vlada sastavljena od čudnih likova, još čudnijih životopisa i upitnih životnih iskustava i vrijednosti - no javno priznati da ovi ne valjaju i da će nabaviti nove eksponente teško da može dobro proći pokraj bilo kojeg imalo pametnijeg HDZovog birača kojih, na njihovu sreću, čini se nema previše). Priče o Miočiću ili famoznom Maestru nikako ne pomažu HDZovoj vladi, kako je to lijepo Milanović rekao, nijedan normalni premijer ne bi u bilo kojoj godini svoje vlade priželjkivao korupcijsku aferu poput ove u HFPu, a osobito ne u izbornoj godini; način na koji je to Sanader proglasio uspjehom svoje vlade je totalno promašen i tek tražim osobe koje su nasjele na foru. Podsjećam da je cijela akcija koštala oko 10mil kuna, a da su primjerice Gotovcu dokazali da je dobio peku i da je bio u Monte Carlu (cool :), biti će super ako uopće uspiju vratiti pare koje su dali za mito (jer te novce nisu našli). Toliko o našem pravosuđu. Na djelu je i popravljanje imagea, rebalansne igre su začepile neka usta, a i tiskani mediji (isti oni koje ćemo čitati na plažama i koji će barem podsvijesno diktirati naše ponašanje) projiciraju nam slikice naših vlastodržaca, jučer je tako izašla srcedrapateljska priča o Čobankoviću koji je svoju suprugu upoznao na vjeronauku, a prije desetak dana je i Ivica Kirin aka. Kiro prosviro dobio intervju u Globusu na impresivnih osam stranica. Slovima: osam stranica. Expect more!

Eh i malo o SDPu (da ne bi bilo da sam ih zaobišao), SDP trenutno jedri na sjajnim rezultatima anketa koje su toliko dobre da niti oni sami valjda u njih ne vjeruju, SDP bilježi popularnost koju nikada nije imao, no isto tako treba uračunati da je riječ o telefonskim (a ne terenskim) anketama dok je dobar dio HDZovog biračkog tijela po raznim seocima gdje telefona možda i nema ili ti ljudi na telefon nisu voljni razgovarati. Ako me sjećanje ne vara, ciklus IRIjevog istraživanja kreće krajem kolovoza i početkom rujna bi mogli imati slijedeće IRIjeve rezultate koji će vidjeti kako biračko tijelo diše svega tri mjeseca prije izbora. Puno je energije potrošeno da dokaže kako Milanovićev stav o dijaspori šteti SDPu, što je donekle i točno, no ankete pokazuju da preko 60% birača podržava stav o (ne)glasanju dijaspore, a ja sam nekako duboko uvjeren da je hercegovačka dijaspora i sama toga svjesna ali ne smije “reć”. Ako je tim stavom i otvaranjem teme Milanović naštetio interesima SDPa u dijaspori (a ja baš i nisam siguran u to), sasvim sigurno je otvorio temu koja jasno i dijametralno razlikuje SDP od HDZa (čijih 4 zastupnika iz dijaspore znače biti ili ne biti u slijedećem sazivu). Druga tema koju mediji plasiraju kao bolnu je pitanje Jurčića kao kandidata za predsjednika vlade što je kao znak slabosti i tko zna koje gluposti. Meni se to već odavno čini kao super ideja (puno ranije nego što se ta mogućnost uopće otvorila) jer je hrvatska parlamentarna demokracija a sabor u ovome času na demokraciju ove zemljeima isto onoliko utjecaja koliko i kristalni luster u saborskoj dvorani (dakle: ne previše, tamo je, lijepo izgleda ali to je to). Naša demokracija se iz predsjedničkog sustava degenerirala (u suprotnosti s ustavom) u kancelarsku državu i to nije bila intencija. Ili mijenjamo ustav pa legaliziramo postojeće stanje ili idemo prema parlamentarnoj demokraciji.

Mene recimo frustriraju neke stvari oko sabora; da li ste znali da svaki zakonski prijedlog koji dolazi iz sabora (dakle primjerice od oporbenih predlagača) mora ići u vladu na mišljenje? Logično rekli bi, ako zakonodavno tijelo daje prijedlog zakona po kojem izvršno kasnije mora djelovati, logično je da ih se barem pita za mišljenje. No problem je u tome da vlada nema rok u kojem se mišljenje mora dati, pa tako u vladi valjda postoji cijeli ormar prepun zahtjeva na koje se ne odgovara (toliko o demokraciji). Ili, znati li koliko je amandmana na proračun (kojeg smatram valjda najbitnijim dokumentom kojeg sabor može donijeti uz izuzetak samog ustava) ukupno usvojeno? A koliko oporbenih? Recimo samo da ako 20 godina radite u pilani i dignete sve preostale prste koje imate na ruci i dalje imate više prstiju nego amandmana koji su prošli proračun.

Eto, toliko lamentiranja za danas.

Komentari

Sve je to dobro napisano ali

Sve je to dobro napisano ali zaboravio si Zagreb i Bandića. Uzmimo samo GUP kojeg se htjelo progurati bez javne rasprave. Za taj potez nitko ne odgovara. Plačanje u holdinga uz odgodu od godinu dan, piše CNN.
Mislim da je vrijeme da u prognoze za parlamentarne izbore uzmeš i bandićevu bahatost, rastrošnost, nedemokratičnost i socijalnu neosjetljivost. Bandić je SDP, ima Milanovićevu podršku i biraći bi to trebali uzeti u obzir a ankete će pokazati

Tko je glasao

po osobnoj političkoj

po osobnoj političkoj vokaciji, uopće mi se ne sviđa način na koji Bandić obnaša dužnost zagrebačkog gradonačelnika. ali je činjenica da se SDPu, kad god mu se želi prigovoriti, iskopa Milan Bandić kao najveći trn u peti svim slobodnomislećim građanima RH. za HDZovce to ne vrijedi jer su oni, jednostavno, ljubomorni i zavidni što ne upravljaju Gradom Zagrebom.

gdje su drugi primjeri SDPove "nedosljednosti"? ja bi vam ih mogao navesti, ali me uvijek prozivaju da sam SDPovac pa ćete se, ipak, morati sami potruditi da ih pronađete.

ne želeći opravdavati Bandića, ni u ludilu, ako je on jedino što se SDPu može spočitnuti, onda je Socijaldemokratska partija Hrvatske najbolja i najdosljednija stranka u RH. jer Nrvatska demokratska zajednica ima svog Milana Bandića gdje god se okrenete, odnosno kad pogledate bilo koju općinu, grad ili županiju gdje HDZ obnaša vlast, naći ćete nekog njihovog Milana Bandića. kako god se on ili ona zvali.

no, u demokraskim društvima, činjenica je, volja većine je mjerilo političke snage. a Milan Bandić pobjeđuje u Zagrebu. u najurbanijoj sredini Hrvatske, pobjeđuje čovjek koji s njom ima jednako kao ja s hrvatskim ili srpskim radikalizmom ili, još bolje, klasičnim baletom. zanimljivo je da ni HNS nije uspio isplivati kao "građanski" oponent Bandić.

ako je izborni rezultat temeljni kriterij za obnašanje vlasti, a na njega se, recimo, poziva naš Ivo Sanader, onda mi nije jasno odakle HDZovcima pravo kritzirati Milana Bandića?! čovjek, jednostavno, pobjeđuje na izborima.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Predpostavljam, s obzirom da

Predpostavljam, s obzirom da si odgovorio na moj komentar, da me smatraša HDZ-ovcem. Zanimljivo, samo zbog toga što smatram da Bandić ne radi dobro ti me vrijeđaš.
Argumenti da je Bandić pobjedio na izborima ne mogu ga opravdati za kriminal koji radi u Zagrebu. I Milošević je pobjeđivao na izborima!
Također, besmisleno je navoditi druge koji su i gori. Postoje pravila i zakoni kojih se treba držati i to je jedino mjerilo. Vlast, lokalna i državna, mora raditi u interesu građana. Pružati više nego što to zakoni propisuju a ne obratno, ignorirati i zaobilaziti zakone države koju predstavljaju.
Pobjeda na izborima bi trebala znaćiti rad u interesu tih biraća. U slučaju Bandić to je svakim danaom sve manje. Prezadužuje grad, nasilno mjenja GUP, nameće visoka davanja, mutne investicije, netransparentno trošenje i sl.

Tko je glasao

Tak mislim i ja.

Tak mislim i ja.

Tko je glasao

nisam odgovrio sam na tvoj

nisam odgovrio sam na tvoj komentar, nego sam dao nekakvu opću ocjenu prigovora na račun Milana Bandića. s druge strane, zašto bi bila uvreda da ti kažem da si HDZovac? mislio sam da je to stranka koja je stvorila Hrvatsku, kako si zajedničari tepaju, i da se s ponosom ističe pripadnost ili naklonost istoj.

što se tiče tvoje implicitne usporedbe Bandića s Miloševićem, samo ću napomenuti da je deplasirana, prije svega zbog činjenice da Yugoslavija/Srbija nisu bile demokratske države. unatoč izbornom sustavu u kojem odlučuje većina. osim toga, time vrijeđaš i zemlju u kojoj živimo jer tvrdiš da je ona, politički, na razini države/a kojom je vladao Milošević.

s moje pozicije, Hrvatska, iako zemlja u društvenoj, političkoj i gospodarskoj tranziciji, je drmokratska država. u kojoj se na osnovu legalnih i legitimnih izbornih rezultata obnaša vlast. i ne vidim što je tu sporno.

jer birači su, kao što si i sam istaknuo, odnosno rad za njihovo dobro, temeljni kriterij. smatram da se treba raditi u skladu sa zakonom, ni više, ni manje. je li to u interesu građana, teško je reći jer, počesto, neke stvari, kratkoročno, izgledaju kao nešto protiv interesa građana, ali će im, dugoročno, poboljšati život.

i na koncu, nisam baš pratitelj Bandićeva lika i djela, ali se ne sjećam da jke Milan uhvaćen/procesiran/osuđen za nezakontio/protuzakonito djelovanje. kad je skrivio prometnu i bojegao s mjesta događaja, podnio je ostavku.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Gospodine Mithrandir,

Gospodine Mithrandir, objasnite malo na koje vi zakone Bandića mislite kad ste ovo napisali

je li to u interesu građana, teško je reći jer, počesto, neke stvari, kratkoročno, izgledaju kao nešto protiv interesa građana, ali će im, dugoročno, poboljšati život.

Po vama mi svi ne shvačamo da nam se želi dobro, a sve više i više se građani guliju.

Kolko je Bandić na vlasti i kak se je poboljšal život građana.

Tko je glasao

kratkoročno gledano, zakon

kratkoročno gledano, zakon o porezu na nekretnine bi bio veliki udar na građane. tako neki kažu. čak se spominje da bi neki morali prodavati svoje nekretnine da plate porez ili izbjegnu njegovo plaćanje. na stranu, što je Hrvatska zemlja s najvećim postotkom vlasnika nekretnina u Europi i što imam ljude koji posjeduju nekretnine vrijedne stotine tisuća Eura, a žive od socijalne pomoći. činjenica je da bi se oporezivanjem nekretnina omogućilo smanjenje porezne presije na rad i time otvorila mogućnost da, porezno, naši radnici postanu konkurentniji i zanimljiviji stranim ulagačima. Švedska, na primjer, porezom na nekretnine financira svoj zdravstveni sustav. znači, dugoročno, građani bio profitirali, recimo, podizanjem razine kvalitete zdravstvenih usluga, smanjenm porezne presije na plaće, višom stopom zaposlenosti, novim tehnologijama koje bi ušle na naše tržište i još je dosta toga što se može navesti kao korist.

a što se tiče Milana Bandića, on nije zakonodavac. i ne može donosti zakone po kojima radili ili, kako neki kažu, ne radi. Bandić je, u sadašnjem mandatu, na vlasti u Zagrebu od 2005. poslije posljednjih lokalnih izbora. a što se tiče njegovih uspjeha, pogledajte grad u kojem živite ili ne živite i prisjetite se kako je izgledao prije nego je Milan B. došao za njegovo kormilo. tramvaj nije vozio do Prečkog i do Retkovca, nije bilo novih tramvaja, nije bilo Bundeka i još nekih mjesta za odmor i opuštanje građana, proširena je Ljubljanska/Zagrebačka avenija i tako dalje i tako dalje. je li se moglo više, bolje ili jeftinije, nemam pojma. kad dođe netko drugi na vlast i bude to revidirao, možda ćemo doznati

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Pišete sljedeče što imam

Pišete sljedeče

što imam ljude koji posjeduju nekretnine vrijedne stotine tisuća Eura, a žive od socijalne pomoći.

Ako taj čovjek živi od socijalne pomoči a ne pripada mu zato jel ima kuču tolko vrjednu, i kad mu se nametne porez, a dalje dobiva socijalnu pomoč, automatski mu se financira iz državne kase njegov porez.
To je jedan od zakona koji se mora mjenjat, jel se omogučuje isplata socijalne pomoči a ne ispita se kaj ta osoba ima.

Ko ga je do sad promjenil?

činjenica je da bi se oporezivanjem nekretnina omogućilo smanjenje porezne presije na rad i time otvorila mogućnost da, porezno, naši radnici postanu konkurentniji i zanimljiviji stranim ulagačima.

Ne vjerujete ni sami da bi se Hrvatska mogla odreči i jednog poreza u momentalnoj situaciji. Spominjete Švedsku, Švedska stenje od poreza, a drugo Šveđani imaju malo više morala spram države u kojoj živiju.

Takve trikove s porezom su i u Njemačkoj probali i to baš SPD i kam ih je dovelo se zna.

Napisal sam jučer jedan post i negativno ste ga ocjenili. Pročitajte si ga dobro i onda ove vaše teorije i razmislite dobro.

Tko je glasao

vjerujte mi, jako dobro znam

vjerujte mi, jako dobro znam što sam napisao. i stojim iza toga. jer očekujem od političara ne samo da slijede želje građana/birača koji su ih izabrali, kako to populisti, kao HDZ, radi, nego da vode. i da lome otpore koji stoje boljitku i napretku naše zemlje. preciznije moje zemlje. koju cijenim i volim. Švedska, i dalje, ima najbolji sustav socijalne zaštite na svijetu.

a što se tiče morala političara, ali i građana prema državi u kojoj žive, napomenut ću da su moju državu, na koju sam neizmjerno ponosan, u nezavidnu situaciju doveli oni koji su tvrdili da ju vole najviše na svijetu. a posebno više od nas koji ne razmišljamo kao oni.

e da, što se tiče poveznice socijalne pomoći i nekretnina, jedino je, do sada, SDP iznio prijedlog od imovinskoj kartici. u kojoj bi bilo navedeno sve što netko posjeduje. pa bi se znalo ima li ljudi koji s milijunskim vrijednostima nekretnina uživaju socijalne povlastice. taj su prijedlog, zajednički, pokopali HDZ i HSLS još za vrijeme mandata Račanove Vlade.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

pojma nemam koje je stanje u

pojma nemam koje je stanje u plaćanju zagrebačkog holdinga ali mi se godina dana čini jako dugačkom, a CNN nije naveo nijedan konkretni primjer, ne čini mi se to realnom brojkom

mimo toga se slažem, bandić i njegova brute_force metoda polako ali sigurno ljudima ide na živce; čisto da budemo jasni, ja sam apsolutno za gradnju na cvjetnom i nemam nikakvih problema s time, prošao sam previše svijeta da ne bih znao da se strogi centar grada mijenja i prilagođava novom vremenu (odeš u grac ili beč i imaš tamo primjere u centru centra), to naravno nije odgovor na bandićeve metode i pristup problemu, no meni se čini da će njega doći glave prvenstveno poslušnici kojima s se okružio

eh, i ne zmam gdje si iskopao bandiću socijalnu neosjetljivost, također bih volio primjer toga

Tko je glasao

pojma nemam koje je stanje u

pojma nemam koje je stanje u plaćanju zagrebačkog holdinga ali mi se godina dana čini jako dugačkom, a CNN nije naveo nijedan konkretni primjer, ne čini mi se to realnom brojkom
Moj tekst je bio osvrt na tekst s portala javno.com, no iz vlastitog primjera znam da holding sigurno kasni minimalno 6 mjeseci s plaćanjem (s tendencijom produženja odgode), što je još uvijek puno više od Jurčićevih 2 mjeseca.

Inaće ni ja nemam problema s izgradnjom, ali ako je sve po zakonu, prema propisanoj proceduri i u korist grada. Ono što želi Horvatinčić napraviti nema veze ni s urbanizmom, ni s dobrobiti grada, a ni procedura nije poštovana.

Nije čak niti projekt rukometne arene donesen kako bi trebalo, ali se tu radi o "višim" interesima pa se zažmirilo na oba oka. Sve u svemu, balkanska posla.

Tko je glasao

Jurčić je predložio jednu

Jurčić je predložio jednu od mjera koje bi pomogle gospodarstvu, ne bih ja Jurčićev prijedlog miješao sa stvarnim stanjem u gradu Zagrebu

ne poslujem sa gradom pa nemam uvida u stvarno stanje

glede horvatinčića, ja nisam baš siguran da li taj projekt nema veze s urbanizmom i dobrobiti grada, ali ću se složiti da je procedura zatomljena do krajnjih granica

Tko je glasao

Ja mislim da je ta mjera

Ja mislim da je ta mjera jedna od najbitnijih, jer ako nema plaćanja sve ostalo ti ništa ne vrijedi. Ako se u Zagrebu ne poštuju rokovi, kako onda očekivati u ostalim dijelovima Hrvatske koji su uglavnom slabije gospodarske moći?

Javna garaža je najveći problem pored zatomljene procedure. Ne moraš biti stručnjak pa da i sam zaključiš da bi postavljanje javne garaže na to mjesto paraliziralo promet, jer Gundulićeva i Ilica su takve, kakave su. Nema mjesta za proširenje tih ulica. Sad još na to pridodaj garažu na Tuškancu i zamisli što će biti kad radno vrijeme završi ili kino projekcija završi (ako se ne varam i kino dvorane će se graditi u tom life style centru) i svi nahrle iz garaža u Ilicu koja ima jedan jedini trak, a tramvaji svako malo prolaze.

Što li će tek biti s Ilicom pod teretom silnih kamiona koji će za vrijeme radova izlazit na Ilicu? Hoće li Hoto grupa platiti i uređenje Ilice, jer one betonske ploče jednostavno pucaju pod teretom kamiona.

Tko je glasao

ne vidim kakve veze ta mjera

ne vidim kakve veze ta mjera može imati s zagrebačkim holdingom, naime to je samo jedna od mjera gospodarske politike koju predlaže oporbena stranka koja nije zasada niti blizu pozicije da tako nešto i istjera u saboru, a da i ne kažem da kada bi to i mogli napraviti sutra da je nužno prijelazno razdoblje (apsolutno sam za tu mjeru, slična metoda postoji u drugim zemljama ali se isto tako pitam koje su konsekvence toga, jer neki sustavi a recimo agrokor mi prvi pada na pamet će jednostavno puknuti pod time)

hoću samo reći da spominjati jurčića i plaćanje holdinga nema nikakvog smisla u ovome času (neovisno o tome što su i bandić i jurčić u istoj stranci)

glede garaže, ako se gradi poslovni objekt tamo onda on po zakonu mora imati osigurana i garažna mjesta, hoće li to biti javna garaža ili garaža za korisnike poslovnih prostora pojma nemam, no složiti ću se da ne bi smjela biti javna

kino dvorane tamo neće biti jer su pojedinačne dvorane prošlost a taj prostor je premalen i preskup da bi unutar njega bio multipleks

ako kamioni strgaju onda investitor to mora i popraviti, to nije uopće sporno

no poanta je u stvari slijedeća;

a) grad se mijenja i razvija, svaki otpor prema promjeni je u prirodi ljudi i otpor je za očekivati, moje je mišljenje da se tamo može sagraditi jedan novi trgovačko-poslovni centar i da on može samo oplemeniti grad

b) neovisno o gornjem, procedura i zakon se mora poštivati i to je dio u kojem se ne slažem s bandićem jer način na koji on to radi (pa čak i onda kada je u cijelosti legalan) i dalje ostavlja gorki okus u ustima, to nije ponašanje jednog modernog političara koji pretendira ostati na toj poziciji ili napredovati

Tko je glasao

Izbori su blizu i ankete za

Izbori su blizu i ankete za sad govore da bi SDP lako mogao preuzeti vlast. U tom slučaju valjda se ide s Jurčićevim programom? S obzirom na zaduženost Zagreba, siguran sam da Zagrebački Holding do kraja mandata slijedeće vlade neće biti u stanju plaćati račune unutar dva mjeseca. I sad... zašto bi Agrokor plaćao, ako SDP-ov Zagreb ne plaća? Zagrebački holding ne mora biti najveći poslodavac niti najveći dužnik, ali poruka koja se šalje je vrlo loša.

Nadalje, kojim će se to metodama prisile utjecati na urednost plaćanja jer svaka takva metoda prvo će pogoditi Zagrebački holding, a lančanom reakcojom zagrepčane koji će pod valom poskupljenja proklinjati SDP? Dakle radi se o rezanju vlastite grane. Eto, baš me zanima kako se misli riješiti taj problem?

Glede garaže, ona će biti javna, a u popravljanje Ilice od strane Hoto grupe ne vjerujem, jer tko će dokazat da su kamioni uzrokom uništenja Ilice kad tamo svakim danom prolaze automobili i kamioni? Sve će to na kraju platiti Zagrebački holding (čitaj zagrepčani).

a.) Zašto ne bi bio poslovno-kulturni centar? To se GUP-om vrlo lako odredi. Gradnja trgovačkog centra gura mnoge dućane u okolici u propast. Takvom neplanskom izgradnjom se ne čini ništa dobro i jedini koji na kraju profitira je investitor. Zagrepčani nemaju ništa od takvog urbanizma.

b.) Najgore od svega je što GUP koji je izglasan u gradskoj skupštini nema veze s onim koji je bio na javnoj raspravi. Ministarstvo je i zbog tog rušilo GUP da bi Bandić naknadno tko zna kakvom trgovinom dobio privolu ministarstva i na taj dio GUP-a. Tako da iskreno sumnjam i u legalnost svega.

Tko je glasao

volio bih vidjeti neku

volio bih vidjeti neku analizu zaduženosti grada zagreba

naime, postoje zakonom definirane stope zaduženja jedinica lokalne samouprave i zagreb je jedan od obveznika tog zakona, dakle s te strane je sigurno sve pod kontrolom jer bi ili ministarstvo financija vrištalo ili ne bi dalo suglasnost koja im je po zakonu nužna

što se tiče zagrebačkog holdinga, treba vidjeti kuda će ovih 2mlrd kuna otići i koliko su zaduženi

Tko je glasao

To bi svi mi voljeli

To bi svi mi voljeli vidjeti, ali takve podatke ne možeš dobiti. Ti si bolje upućen u financije općenito, ali ono što sam ja shvatio je da recimo 70 niskopodnih tramvaja koji su financirani kreditom više ne spadaju u dug jer su prodani leasingu koji ih iznajmljuje gradu. Knjigovodstveno nije dug već trošak.

Ne znam kakva je situacija s ovih 300 milijuna eura obveznica. Ulazi li to u dug sada ili tek kad krene otplata?

Kako se tretiraju neplaćena dugovanja? Odgoda plaćanja od 6 mmjeseci je ništa drugo nego beskamatni kredit. Dakle zaduženje. Koliko znam, knjigovodstvenom akrobatikom možeš prikazati potraživanja kao dug tek u slijedećoj godini (tako je Čačić prikazao dugove dok je bio u koalicijskoj vladi).

Što je s rukometnom arenom? To je gradska obaveza od 7,5 milijuna eura godišnje koja se također bude prikazivala kao trošak, a opet netko će to morati na kraju platiti.

Koliko se sjećam, Vlada je rekla da se Zagreb više ne smije zaduživati kod banaka. Dakle bez svega što sam gore naveo, grad je maksimalno u kreditima.

Tko je glasao

treba vidjeti da li je najam

treba vidjeti da li je najam operativni ili financijski; no iz bilance zagrebačkog holdinga moralo bi se saznati zaduženje, to je podatak koji je javan i zajamčen zakonom, dakle ako netko hoće investirati 180kn u bon1 zagrebačkog holdinga puno se toga može iz tog dokumenta saznati (bilo bi bolje imati bruto bilancu ali i bon1 je dovoljan za osnovne pokazatelje)

nenaplaćane dugovanja se tretiraju kao dug, svejedno da li kratkoročan ili dugoročan

nije to tako problematično

zagrebačka arena košta 7.5mil eur za obje strane zajedno dakle 3.750 godišnje za grad zagreb, ali uz 6.5mlrd kuna godišnje to i nije neki izdatak

Tko je glasao

Ako Zagreb nije prezadužen,

Ako Zagreb nije prezadužen, onda jedno sasvim jednostavno pitanje. Zašto Zagrebački holding plaća s odgodom od 6 i više mjeseci račune za koje uopće nije definirana odgoda plaćanja?

Tko je glasao

Ostanem svaki put zapanjen

Ostanem svaki put zapanjen kad pročitam da neki samo jedno vidiju i to ono kaj hočeju. Izgleda da i ti u te spadaš.

Tko je glasao

skviki nažalost nije mi

skviki nažalost nije mi jasno što si želio reći pa bih molio detaljnije pojašnjenje; što sam ja to propustio vidjeti ako govorimo o bandiću u svjetlu mog komentara?

Tko je glasao

koliki su prirezi,

koliki su prirezi, poskupjele komunalije, skupi parking?
Ne plačaju li sve to građani? Tko ih pita od kuda i kako da to plate. Bandić socijalu glumi u javnosti ispred mikrofona.

no meni se čini da će njega doći glave prvenstveno poslušnici kojima s se okružio

Te poslušnike izmislio je Bandić, oni rade samo ono što on naredi i radit će dok to on želi.
Moje je mišljenje da će te poslušnike Mićo doći glave.

Tko je glasao

naravno da ih je on izmislio

naravno da ih je on izmislio i on je odgovoran za njih jednako kao što su i oni odgovorni da se njegov ugled u gradu srozava na način koji se srozava

nažalost to tako ide, možda se ovaj opameti (ali vjerojatno neće)

Tko je glasao

Mislim da sam dao neku 3

Mislim da sam dao neku 3 opciju osim 2 rasprostranjene na Pollitici. Barem kao temu za razmisljanje.Ne da mi se boriti sa "slucajno" senilnim koji gledaju u tudje satove i kuce, a ne vide ih kod svojih partijskih kolega. Upozoravanje na tako plitku igru mi je dosadno. Tim vise sto su mi oba sijamska blizanca ( i HDZ i SDP ) beskrajno dosadni i bezidejni. Sva je sreca ako se ovce nastave izjasnjavati u jedino tim opcijama da ce nas ostale nesretnike, EU spasavati od njihovih nebuloznih i gospodarski kontraverznih planova.I to usputno sa vlastitim investicijama.
Mislim da je vrlo podlo od Talijana sto nisu preimenovali Zagrebacku i Privrednu Banku u imena svojih banaka vlasnica, jer bi se ljudi moguce malo manje uzdali u neku denominaciju ili oprost dugova ili tome slicno. Kad skuze da je ovo ipak i ovaj put bilo "za ozbiljno", pocinje vrijeme za realne i strucne ljude.A do tad neka se ovce zavaravaju. Lokomotiva ( gospodarstvo) ce polako ici uz brdo sve dok bude ugljena ( drzavnih resursa) za lozenje.Poneku slomljenu lopatu ( krediti) ce dati stranci u zamjenu za nesto obecanog ugljena, a kad ga nestane, lokomotiva ce prvo stati, a zatim krenuti niz brdo.Svaki drugaciji razvoj situacije bi bio ravan cudu.
Ostaje samo cekati da se vidi koliko ce ugljen trajati.
Tako da cu malo odmoriti sa time i pisati i neke druge teme barem dok se nesto zanimljivo ne dogodi. A bojim se da ce se pred izbore nivo programiranog i selektivnog detektiranja gresaka kod onih drugih usprkos vlastitih lazljivih njuski u ogledalima i dalje samo ponavljati.

Tko je glasao

Mislim da je vrlo podlo od

Mislim da je vrlo podlo od Talijana sto nisu preimenovali Zagrebacku i Privrednu Banku u imena svojih banaka vlasnica, jer bi se ljudi moguce malo manje uzdali u neku denominaciju ili oprost dugova ili tome slicno.
Možda su očekivanja da će nešto biti djelom opravdana. Ljudima možda nije sjelo da se Privredna proda za sitniš a za ZABA nije jasno tko ju je prodao, kad prije toga ni kune nije došlo od toga. Dok se te enigme ne rješe, nije neobično očekivati da će se s "makarondžijama" nešto rješiti povoljnije nego s Astaldijem (cca 350 milijuna EUR-a za učenje fora). Nisu nas oni uvijek pobjeđivali, iskustva su raznovrsna, pa su i oni možda radi toga zadržali imena, nije se s nama tek tako igrati.

Tko je glasao

Vidim da se razgovor zavrtio

Vidim da se razgovor zavrtio oko Bandića, ali mene trenutno više kopka tvrdoglavo odbijanje da se Registar hrvatskih branitelja učini javnim. To je prevelik skandal. Kad bih imao pristup, ne bih krzmao da pomognem da se objavi, ma i po cijenu sankcija. Još uvijek mi se reakcija javnosti na to čini premlakom. Jesu li zaista iscrpljene sve "normalne" metode pritiska na Vladu kako bi se taj registar obznanio?

Tko je glasao

Nije iscrpljeno sve, jel ni

Nije iscrpljeno sve, jel ni vladi ni opoziciji nije stalo do toga. Tu su potencijalni birači i ima među njima i HDZ-ovih i SDP-ovih glasača.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci