Tagovi

Tko što nudi i može (zaista)?

Poduzetnik sam i moram priznati da sam u velikoj nedoumici što se ovih izbora tiče. Naime, većina toga što se prebacuje Sanaderu i HDZ-u vjerojatno drži vodu, ali što nam zapravo nude ovi drugi? Što nude gospodarstvu? Imaju namjeru uvesti poreze na kapitalnu dobit. Da li to znači da imaju namjeru uvesti i porez na isplaćenu dobit za tvrtke (sada ga nema i postoji samo porez na dobit od 20%). Znaju li oni što zaista znači imati odgovornost za plaće radnika uz sve nedaće našeg neefektivnog sustava naplate potraživanja? Znaju li da će eventualnim vraćanjem poreza na isplaćenu dobit uništiti malo i srednje poduzetništvo ukoliko istovremeno radikalno ne smanje poreze, prireze i doprinose na plaće i od plaća? Zabrinut sam. Iskreno, nikada nisam glasao za HDZ do sada, ali pristup SDP-a me u ovom trenutku nimalo ne ohrabruje. Oni nisu za nešto, već su protiv nečega. Imaju li ti ljudi kompetencije za voditi državu ili će se prije svega baviti propustima prethodne vlasti ako pobijede na izborima? U zemlji s toliko poreznih opterećenja (najgora su ona vezana za plaće radnika), uvoditi dodatne poreze značilo bi veliku prijetnju gospodarstvu, a prije svega malim i srednjim poduzetnicima. Također, volio bih iskoristiti ovu priliku da svima zaposlenima koji ovo čitaju, ukoliko to već ne znaju, pojasnim da u Hrvatskoj na neto plaću radnika od 7500 kn poslodavac državi plaća (kad se svi doprinosi i porezi zbroje) dodatnih 4500 - 5000 kn. Dok se već na plaću od cca. 2.000 eura plaća isto toliko državi. To je nasljeđe iz prošlog sustava kojeg nijedna vlast do sada nije promijenila i ono je, vjerujte mi, glavni razlog zašto neto plaće radnika nisu veće. Nisu poslodavci ti koji sve ove godine izrabljuju radnike (bar ne mali i srednji poslodavci), već su radnici ti koji svojim malim plaćama subvencioniraju duboko ukorijenjenu nesposobnost i korupciju u poznatim rupama bez dna: HZZO-u i mirovinskom osiguranju.

No, vratimo se na glavnu temu. Izvukao sam neke podatke o Ljubi Jurčiću iz Poslovne Hrvatske (PH košta 1830 kn s PDV-om i mada nije malo s obzirom da svaki upgrade naplaćuju iznova bez popusta, preporučam svakom poduzetniku da ju nabavi barem jednom u dvije godine jer se tamo nalaze podaci o solventnosti svih subjekata, a i poveznice s osobama).

Podaci su izvučeni samo za subjekte u kojima je u datom trenutku Ljubo Jurčić imao direktan utjecaj na poslovanje društva (direktor ili predsjednik nadzornog odbora):
ECHINO-PROMET d.o.o., direktor 1998. - 2004.: pad prihoda 2003. sa 180.000 na 38.000 eura
ELUD TRADE d.o.o., direktor 1995 - 2004: pad prihoda 1999. - 2004. sa 700.000 na 230.000 eura
JANAF d.d., predsjednik NO 2003 - 2004: pad prihoda 2003 - 2004. sa 43 na 40 milijuna eur
PHOENIX Plus d.o.o., direktor 1998 - 2002.: stagniranje sve do 2004. kada je novi direktor preuzeo, pa za njim još jedan i tek onda povećanje prihoda s 50.000 na 340.000 eur
PLINACRO d.o.o. predsjednik NO 2003 - 2004.: jedina godina kada je tvrtka zabilježila osjetan pad prihoda sa 53 na 50 milijuna eura
PROGRES d.o.o. jedini osnivač, od 1998.; direktor, od 1998. do 2003.: pad prihoda 1998 - 2003. sa 100.000 na s 37.000 eura, danas u crvenom
ZTT; predsjednik uprave, od 1996. do 2003.: 1998. do 2003. pad prihoda sa 4 milijuna na 750.000 eura

Imao je i par svijetlih trenutaka u svojem gospodarenju, ali ništa u usporedbi s gore navedenim. Osim toga, pitam se kako netko uopće može istovremeno prihvatiti tolike odgovorne dužnosti. Kada bih ja osobno obavljao sve te dužnosti istovremeno jednako odgovorno kao što obavljam svoju jednu (direktor male tvrtke), smatram da mi ni dan od 60 radnih sati ne bi bio dovoljan. Iz moje perspektive to je čista megalomanija i težnja ka uhljebljivanju u cijeli niz naknada za mjesta u nadzornim odborima, o plaćama i premijama da i ne govorim.

Dakle, moje konačno pitanje je hoće li čovjek koji se nije pokazao u gospodarenju manjim, srednjim i većim gospodarskim subjektima, sada najednom postati kompetentan za vođenje cijele države?

Toliko.

Tagovi

Komentari

Za nekog tko je poduzetnik i

Za nekog tko je poduzetnik i nisi mi baš informiran.
Iako tvoj nick sugerira da znaš nešto o tržištu kapitala čudi me da povezuješ porez na kapitalnu dobit s dobiti koji ostvaruju tvrtke. PKD se odnosi isključivo na zaradu ostvarenu trgovanjem vrijednosnim papirima fizičkih osoba.
O mjerama koje Jurčić najavljuje ne znam dovoljno da ti ih elaboriram, pa pročitaj program SDP-a (imaš ga i na HDZ-ovoj stranici, ako ga ne vidiš na SDP-ovoj), ali znam da će jedna od prvih mjera fiskalne politike nove vlade biti ukidanje poreza na svaki reinvestirani prihod tvrtke.
Što se tiče tvrtki koje stavljaš Jurčiću na dušu, brojke su ti malo nepregledne, ali izdvaja se jedan podatak. Privatnim tvrtkama koje je vodio prihod pada u 2003. godini, odnosno u godini kada je bio državni dužnosnik. Zar bi volio da je drugačije i da su tvrtke povezane s Jurčićem nakon što je postao ministar gospodarstva doživjele rast prihoda? Ja bi to smatrao najgorom mogućom zlouporabom državne dužnosti.
Inače, dobro pogođena tema bilo bi bolje da si više blogera postavlja pitanja koja ti postavljaš.

Tko je glasao

Mislim da bi se morao

Mislim da bi se morao rasteriti rad na teret kapitala. Ovako laički, a kako i vi pišete, rad je strašno oporezovan, i svaka kuna radniku, druga ide državi. Ali ako se poigrate dionicama, pa prodate cijeli Dukat, ni lipa ne ide državi. Meni je to malo veliki nesrazmjer. Ipak bi malo poreza trebalo uzeti na ime kapitala, a malo skinuti sa rada. U tom obliku bi i poslodavci bili itekako zainteresirani.

Tko je glasao

Reci ce ti da je bio u NO

Reci ce ti da je bio u NO tvrtki i da nije kriv za gubitke...isto kao sto npr.Polancec nije kriv za Maestro od kojeg traze odgovornost i smjenu

Tko je glasao

Rijetko kad se susretne

Rijetko kad se susretne ovako dobronamjeran i uravnotežen dnevnik:)))

Tko je glasao

nekoliko sitnih napomena ili

nekoliko sitnih napomena ili ispravaka, kako god ti odgovara. i ovo ne pišem zato što mi je srce lijevo, a jest, nego zato što sam, poslom, sustavno pratio rad Vlada RH od Matešine do Sanaderove.

a) koalicija 6 stranaka je, na jednoj od prvih sjednica Vlade nakon 3. siječnja 2000. godine donjela odluku o "pojeftinjenju" cijene rada. i to bez uvođenja dodatnih poreza. skinuli su mirovinsko i zdarvstveno osiguranje za 4 postotna poena. 2 na strani poslodavca i 2 na strani zaposlenika.

b) koliko sam uspio uloviti, namjera SDPove gospodarske politike je preraspodjela porezne presije, tako da se porezni sustav/sustav spojenih posuda, manje oslanja na one koji izravno proizvode i stvaraju nove vrijednosti, a više na oni koji uživaju u plodovima tuđeg rada.

c) u nabrajanju uspjeha Ljube Jurčića nigdje nisi naveo do sada najtransparentniju i najuspješniju prodaju udjela u nekom državnom poduzeću. riječ je o prodaji kontrolnog paketa (25 % + 1 dionice) INAe. MOL je za to platio 505 milijuna američkih dollara. najbliži konkurent (OMV) je nudio 20tak % nižu cijenu.

d) u JANAFu i PLINACROu Ljubo Jurčić je, po dužnosti, bio predsjendik NO. kao što sam, prije nešto, raspravljao o toj temi na jednom od ovdašnjih dnevnika, nije bio član uprave. tako da se na osnovu toga ne mogu izvlačiti zaključci. jer se, istom logikom našeg Ivu Sanadera može optužiti za gubitke u Hrvatskim željeznicama za njegova mandata. možda se pitaš: kako? zašto? zato što Vlada imenuje upravu te tvrtke, a drIvo je predsjednik Vlade.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

do sada najtransparentniju i

do sada najtransparentniju i najuspješniju prodaju udjela u nekom državnom poduzeću.
Javna ponuda hrvatskim građanima nije mu pala na pamet?

Tko je glasao

Mene je dojmila prodaja

Mene je dojmila prodaja Željezare Sisak i igra oko bankovne garancije.

Tko je glasao

Ah sto zna prodat..svaka mu

Ah sto zna prodat..svaka mu cast

Tko je glasao

pod a) je TOČNO (iako su

pod a) je TOČNO (iako su konzekventno smanjenje i porodiljne naknade što je s obzirom na demografsku situaciju bio poprilično glup potez).

Ali ima i pitanje - zašto se u OVOJ kampanji ništa takvoga nije spominjalo (ili ako i je, onda je bilo posve u drugom planu) ?

Tko je glasao

Porodiljne naknade su

Porodiljne naknade su radikalno smanjene, i njihove isplate monopolizirane HPB-u od 1.1. 1997. Poslije toga nijedna vlada nije ništa bitno promjenila, osim da drugi doi porodiljnog varira od 1600-2500 kuna. Meni osobno je to ponižavajuća milostinja, koju sam preživjela, jer sam htjela roditi dijete, da ne kažem, cijena nije važana. Nije da je bilo lako, ali evo preživjela, pa pričam.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci