Tagovi

Tko se sve zaigrao u Dorhu i Uskoku?

Sigurno ste pogledali skraćenu snimku odabrani djelova iskaza kojeg je istražiteljima dao Sanader a koja se pojavila na Youtubeu. Snimka se pojavila i nestala. Ako ju slučajno niste vidjeli, možete ju pogledati na Index.hr Zacijelo ste vidjeli i da je USKOK zatražio od medija da snimku uklone, a reagirao je i HND. Očito su se Igrači malo zaigrali. Malo previše.

Tko je imao korist od ove snimke? Javnost svakako – shvatili su da je ovo još jedna od brojnih svinjarija koje se događaju u i oko pravosuđa. Shvatili su da osebujan stil imaginarnog državnog odvjetnika koji radi u Los Angelesu, a kojeg glumi James Woods, nije stran ni domaćim „velemajstorima“. Sanaderova obrana? Ne vidim kako su oni od ovog mogli imati koristi… Jarnjak? Sigurno nije. HDZ općenito? Vjerojatno, jer i meni ih dođe žao kada vidim kako ih Sanader svih optužuje da su morali kontrolirati one koji su skupljali razne crne fondove i koji mu dio toga nisu dali na ruke. Njihovim biračima bi ovaj video mogao sjesti, a vrtio se besplatno u svim medijima, dva dana pred izbore. Šeks? On sada ima problem objasniti kako je znao za Zorroa. Dosita, on je imao problem i prije, ali ga je ignorirao…

Bojim se da me je sve teže razuvjeriti da iz DORH-a i USKOK-a sustavno, organizirano, ne cure razni materijali prema novinarima koji ih ciljano objavljuju. Sjećate li se novinara koji je dilao s raznim pismima i dokazima, umjesto da ih sam objavi u novinama za koje radi? Otkud podaci o iskazima u istražnim postupcima (koji bi trebali biti tajni) Petrušiću, Alborghettiju, Maliću i sličnima? Zašto su upravo ti novinari dobivali informacije o iskazima svjedoka u tajnim istragama? Zašto su baš oni obrađivali pojedine teme na način koji je odgovarao uvijek jednoj strani? Sjetite se tko je snimio nenašminkanu profesoricu koja u cik zore u kućnom ogrtaču otvara vrata policajcima koji su je došli uhititi. I otkud upravo ti novinari na pravom mjestu i u pravo vrijeme? Važno pitanje: što će o ovoj vijesti objaviti sutrašnji Jutarnji list?

Zadnji put kad su se Igrači zaigrali s prekomjernim granatiranjem s crnim fondovima putem medija, i kad je nastala frka, pozvana su teatralno dva novinara na saslušanje u USKOK. Do bola smiješno jeftina predstava. Petrušić iz Jutarnjeg i Bohutinski iz Večernjeg, ovaj drugi u crnoj majici sa znakom Supermena. Naravno, obojica su izjavila ono što su svi, pa i oni koji su ih pozvali, znali da će izjaviti: da neće otkriti svoje izvore. I predstava je završila. Kao kad ministar ponudi ostavku premijeru, a prije toga mu premijer kaže: „ti ponudi ostavku, ja ću je odbiti, i više nitko neće pričati da si napravio to i to“…

Zašto se tada DORH i USKOK nisu odlučili primijeniti zakonom propisane kazne za odgovorne - a znamo tko je odgovoran za objavljene informacije u medijima. Zanima me kako bi se glavni urednici branili u tom slučaju. Bi li prihvatili šutke odredbu KZ:

Članak 305.
(1) Tko neovlašteno otkrije ono što je saznao u postupku pred sudom, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku, a što se na temelju zakona ili odluke utemeljene na zakonu smatra tajnom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Ali pitanje je i zašto DORH nije započeli ozbiljnu internu istragu. Jer ako na trenutak pretpostavimo da uistinu ne znaju tko pušta te informacije iz njihovih redova, onda je ozbiljna istraga više nego nužna. I u ovom slučaju postoji zanimljiva odredba KZ:

Članak 351
(1) Tko neovlašteno drugome priopći, preda ili na drugi način učini pristupačnim podatke koji su službena tajna ili pribavi takve podatke s ciljem da ih preda nepozvanoj osobi, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Pogledajmo tko i kako piše o najzvučnijim predmetima koji su u tijeku: Hypo i MOL protiv Sanadera ili Spice protiv Polančeca i ekipe. Prodanović već danima trubi kako je Sanader osuđen unaprijed i bez postupka jer se u medijima protiv njega planski iznose dijelovi iskaza pojedinaca kojima se čini pritisak na raspravno vijeće. Postalo je degutantno koliko je i kakvih iskaza objavljeno. Kao da je otvorena samoposluga sa budućim sudskim spisom za novinare – dođeš, uzmeš koju izjavu, ugovor ili videozapis i objaviš ga, i to ekskluzivno. Jedni jedno, drugi drugo, a onda svi zajedno treće. S aspekta javnosti to je u redu jer javosti ima pravo znati, ali istovremeno ne smijemo zaboraviti da DORH i USKOK imaju zakonsku obavezu zaštiti tijek procesa!

Kod Spicea teško da možeš uopće pratiti tko što izjavljuje. Tko se sjeća, a tko ne sjeća ničeg. U toj Koprivnici su valjda podzemne vode krive što su svi u par godina postali totalno dementni. Belupo bi trebao proizvoditi nekakav antisklerin, jer već danima svjedoci iznose kako se ne mogu sjetiti je li se govorilo o tamo nekakvom preuzimanju. Polančec tvrdi da su novinari pristrani i da će biti primoran objavljivati zapisnike sa suđenja, jer kad se napokon jedan svjedok prisjetio detalja i potvrdio da su raspravljali o preuzimanju, a što njegova obrana tvrdi – gle čuda – o tom svjedočenju ni retka u novinama. Ali zato smo mogli čitati s kim je pio kavu i kome se javio na ulici.

Manipuliranje iskazima i njihovo puštanje u medije čini se da se otelo svakoj kontroli. Ne znam postoji li u našem pravosuđu pojam "mistrial" jer naše TV serije o pravosudnim procesima nisu gledljive kao američke. Ipak, nadam se da će jednom u naš pravosudni dječji vrtić doći neka ozbiljna odgajateljica i uvesti reda. Pravosuđe bi trebalo biti ozbiljna, moćna institucija koja ima ogromnu odgovornost zaštiti funkcioniranje društva i živote običnih ljudi. Pravosuđe ne trpi lička rukovanja, kojekakve Vukojeviće i Banićke a pogotovo ne smije trpiti presude argumentirane dokazima tipa "jer znamo mi kakvi ste vi već petsto godina" ili "normalno je zahvaliti se kada ti nešto odrade".

Trebaju nam ozbiljne optužnice, utemeljene na čvrstim dokazima, a ne optužnice pisane na brzinu, pod pritiskom da se nekog mora optužiti pod svaku cijenu, odmah i sad, ma tko on bio. Bajić je ostavku trebao ponuditi u trenutku kad mu je sud vratio optužnicu za Bankomat na doradu! Ili barem njegov pomoćnik koji ju je napisao. Optužba pod svaku cijenu ne znači i osudu pod svaku cijenu, pogotovo ne pravomoćnu. A ono što nam treba su pravomoćne, pravične presude koje će svima nama vratiti vjeru u ideale koji su nas vodili pred dvadesetak godina.

Da ne biste bili u neizvjesnosti do jutra, za one koji nisu naslutili odgovor na pitanje s početka teksta: Jutarnji list nije objavio ni slova o ovom zadnjem skandalu, jer je USKOK tako zatražio…

Komentari

Iz perspektive

danasnje vijesti o odbacivanju optuznice protiv jarnjaka (koja je gle cuda podignuta nesto prije izbora) sklona sam pomisliti kako je bajic u cijeloj prici najmanje nevin.

A namece mi se i misao kako je postojala sacica naivnih koji su mislil da mogu slomiti korupciju (jedna od njih je kosorica) i daleko mocnija podzemna ekipa koja zeli zadrzati postojece stanje.

ne vjerujem u crno-bijeli svijet koji nam je u ovoj predizbornoj kampanji servirao dorh tempirajuci zatvaranje istraga protiv kukuriku a pokretanje novih protiv hdz-a u zadnjih 15 dana kampanje.

Takodjer ne vjerujem drzavnom odvjetniku koji se budi pred kraj treceg mandata i pokusava se promovirati u bespostednog borca protiv koripcije.

Meni u cieloj prici bajic najvise smrdi....
A vrijeme ce pokazati.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

sve se to može lako spriječiti

Smiješno je da se cijela zemlja čudi kako to informacije cure, a sve je započeo još onaj jugoSlaven letica kada je Nezavisnim novinama prodavao "tvrdo kuhana" i "meko kuhana" jaja. Te je novine izdavao neki sumnjivi tip, ali nikad za ta curenja nisu krivi novinari. Sjećam se kada je onaj smiješni Tuđmanov špijunski šef Markica Rebić okupio novinera pa ih napao zbog toga što objavljuju informacije iz tih njegovih UNSova i sličnih clonova UDBe. Ja sam mu rekao da pronađe tko od njegovih špijuna dila te papire, a novinera neka pusti na miru, pa je ostao s otvorfenih usta da su mu se vidjeli pokvarfeni zubi.
Postoje vrlo efikasni i jeftini načini da se zaštite tajni materijali. Vrlo jeftini software može se koristiti da se u svaku kopiju nekog tajnog texta ubaci jedna sitna greška. Recimo, ako se tekst šalje petorici korisnika (predsjednik republike, premijer, ministar unjutrašnjiuh poslova, predsjednik sabora i ministar vanjskih poslova) onda taj program izmjijeni po jedno slovo u svakom tekstu i ako se u javnosti nađe fotokopija tog teksta lako je ustanoviti iz čijeg je ureda izašla. To rade praktički sve suvremene obavještajne službe.
Još je lakše "označiti" DVD sa snimkama. Postoji software koji umetne (embed) oznaku u svaku kopiju DVDa. To može biti broj (numerira sve kopije od 1 nadalje) ili čak ime odnosno funkcija onoga kojem pojedina kopija ide. To znači da ako DORH daje 30 kopija snimke sudu i odvjetnicima, može u svaku kopiju umetnuti broj ili čak ime advokata. Ta se oznaka nikako ne može "izvaditi", ali ako se tah DVD kopira, ona ostaje na kopiji i policiji je lako ustanoviti od koga je snimka "curila".

Tko je glasao

evo posla za mraka...

...i njegove marljive mališane...ter ga molim ovijem putem da se javi Bajiću glede implementacije tih zaštita o kojima Žaki piše....

naravno, prvo nek počeka da završi ova farsa od suđenja, jer će mi još trebat malo tog leakinga i šire..

a onda kad Sanki odšteta iz Remetinca, onda bi Bajiću (odnosno, možda nekom novom Bajiću) taj projekt mogao biti handy.... a na koncu, bilo bi to u skladu i s tom novom pravDOM i pravom of dotur Ivela; niti Milanović se ne bi smio buniti protiv takvog jedog projekta..

doduše, s obzirom da će afera i tužbi bit još, ne znam bi li se Paviću dopala ta varijanta (ovo o zaštiti) jer na čemu će onda bildat tiražu...

ali recimo da bi prijedlog DORHu da se takav jedan mehanizam zaštite istražnih materijala u nekim budućim procesima i njegovo odbijanje ili neodbijanje istog..jako puno rekao o mnogo čemu..

CC

Tko je glasao

Ja sam dosad uplatio u kasicu

Ja sam dosad uplatio u kasicu prasicu jednog člana bande preko 70 tisuća kuna i tu još nije kraj... Upravo zbog toga što se na ovakav način rastezao Zakon!
Članak 305: saznao u postupku pred sudom, stegovnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom... Novinar ništa ne može saznati u postupku pred sudom, javnim bilježnikom, itd., a što nije već unaprijed dozvoljeno za uvid javnosti! Ovaj članak s novinarima/medijima nema i ne smije imati veze!
Članak 351: Tko neovlašteno drugome priopći, preda, učini pristupačnim, bla, bla... Ovaj članak je nedorečen, ali i bez obzira na nedorečenost, ni s ovim novinar/medij nema i ne bi smio imati veze, ne bi smio biti optužen, okrivljen i kažnjen! Službena tajna se čuva na način opisan Zakonom! Prvi u lancu, koji ima ovlasti čuvati dokument/tajnu na propisan način, je odgovorna osoba pri otkrivanju službene tajne! Nitko poslije njega! Najmanje novinar!
Da su mediji slobodniji otkrivati tajne, odnosno plasirati javnosti od odgovornih osoba otkrivene tajne, ranije bi saznali za razna sranja i sigurno bi mnoga bila iza nas. Ovako su tek pred nama.

Tko je glasao

U svezi i glede novinara,

U svezi i glede novinara, odredba "saznao U postupku" se može odnositi samo na sudionike postupka a novinari to nisu.

Oni saznanja prikupljaju "tijekom postupka".

Zato nema šanse da zbog ovoga bude kažnjen novinar.

B-52

Tko je glasao

Novinari su zaštićeni na

Novinari su zaštićeni na drugačiji način. I mogu štititi izvor informacije. Nije to sporno.

Sporno je kad plasiraju poluinformacije, objavljuju selektivno, dio prešućuju, odnosno kad medijima vlada cenzura i propaganda.

Ali što je netko posijao to obično i žanje.

Sanader samo ubire vlastite plodove, i to je sve sitna boranija, kakve bundeve na njivi još rastu. Kad u žetvu krenu od Prke, Lukovića, Mudrinića, Pavića pa do Bandića.

A ta žetva može krenuti samo obrnutim redosljedom od ovog kako sam ih nabrojao.

Tko je glasao

Zaštita novinara

Članak 30 Zakona o medijima kaže da novinar ne mora otkriti svoj izvor. Isti članak kaže da u posebnim slučajevima DORH može od suda zatražiti da naredi novinaru da otkrije izvor.
Zadnja informacija je da Ilko čimić iz Indexa idući tjedan ide na obavijesni razgovor u DORH. Ako nisu zatražili od suda da naloži novinaru da otkrije izvor informacija, a nisu, ovo je sve jeftina predstava i pokušaj zastrašivanja. Zato je i Bohutinski paradirao u majici Superman. Znao je da nema naloga, jer očito DORH-u prava istraga nije u interesu.
Brine me da je Pleše danas krenuo braniti Bajića ;)

Tko je glasao

Danas?

EPH to radi već jako dugo!

Tko je glasao

Točno je da EPH odavna piše udvorničke tekstove

no današnji Plešeov uvodnik u kombinaciji sa Butkovićevim komentarom http://www.jutarnji.hr/davor-butkovic--kako-srusiti-slucaj-sanader-/991253/ mi je malo "cu fil"

Tko je glasao

to je potpuna zamjena teza.

to je potpuna zamjena teza. iskazi se ne smiju objavljivati te za to treba odgovarati onaj koji je te iskazo objavio a ne DORH. koliko se može saznati iz medija veliki broj ljudi ima te iskaze te ne postoji neki siguran način da se to spriječi. ok, mogli su kodirati svaku snimku koju su ditribuirali prema svakom od stranaka ali to ne znači da bi se i onda moglo skužiti jer se snimka jednostavno može snimiti npr analogno preko televeizije (uzmeš kameru pa snimaš tv) ili na bilo koji drugi način sakriti kod. ovu zemlju je netko opljačkao a sad slušamo žalopojke gredelja i prodanovića po medijima kako je dorh kriv, traže ostavku bajića itd itd...

Tko je glasao

Svatko snosi svoju odgovornost

Problem je da se medijima poigravaju i DORH i branitelji, a i mnogi drugi (ovisno o interesu u tom trenutku). Ne možeš biti i heben i pošten, problem su dvostruki kriteriji...

Tko je glasao

Aj se sad minusiraj kad si već sam sebe plusirao :)

ufff zanimljiva tema...
Ringišpil za mase...
Čobani kolo vode, a ovčice bleje ni krive ni dužne...
Uz to nitko da se dotakne PR agencija kao suvremene vještica koje od Keruma npr. naprave izbornog pobjednika - za šolde to rade ofkors tj.prodaju dušu Đavlu...
Na kraju nitko nije kriv jer je sve to sloboda i demokracija...
Baš kao i na izborima...
Tko je kiv kaj nas stalno pljačkaju !?
Ko klinac ( 11g. ) sam čitao Večernji, Politiku ( učili ruski pa vježbah ćirilicu ) i Sportske pa već tada primjetih nešto što @silverci odlično zaključuje u završetku svojih komentara, a to je da isto i jednako nisu niti isto niti jednako...
Negativna manipulacija slobodom i negativna manipulacija demokracijom izjela nam mozgove...
Red, Rad i disciplina i žestok mentalni i duhovni otpor nametnutim nam kaosom sraha mogu nam pomoći u mnogočemu, ali jbg kad je Sustav postavljen na način da se Sudstvom također manipulira za ostvarenje interesa pojedinca, a ne općeg dobra. Tako i mnoge druge parcijale Sustava koje ovdje spomenute nisu, a usko su međusobno povezane...

Demontirajmo Sustav, a ne parcijalno se trošiti ...
Počnimo od politike jer od nje se dalje nastavlja sve...

Provinciopolis

Tko je glasao

Nisam tebi našao pričati već svima, a

ponajmanje o Kerumu već o Sustavu.

Čemu onda uopće taj PR ako je Kerum ono što jest, ako sam ja ono što jesam !?
Nije valjda da mi želiš reći kako je PR u biti nepotreban !?
Ili ga samo želiš kao takvog zaštititi !?
Valjda ga zato i nisi spomenuo u Dnevniku ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Izgubih te...

Koga sam htio zaštiti pa ga nisam spomenuo?

Tko je glasao

P

R

Provinciopolis

Tko je glasao

Suvremene vještice

Gdje si meni našao pisati o PR agencijama i baš o Kerumu ;)
PR agencija nije postavila Keruma za gradonačelnika, izabrali su ga Splićani (odnosno većina od onih koji su izašli na izbore u drugom krugu, a tamo imaju prijavljeno prebivalište). Kerum se u kampanji nije prodavao da će dobiti nobelovu nagradu iz matematike ili da je postao povjesničar umjetnosti. Bio je i ostao Vlaj iz Ogorja, i prošao je u Splitu, uostalom kao što je i Bandić prošao u Zagrebu. Zadatak PR agencije bio je postaviti dobro ispitivanje javnog mnijenja, iščitati rezultate i postaviti dobru strategiju. Da se Kerum pred kampanju ošišao, da je govorio (ili barem pokušavao) književnim jezikom ne bi imao šanse.
Svi smo mi dijelovi sustava, pitanje je građanske hrabrosti, odgovornosti, skrupula, putra na glavi i koječega što nas inhibira od otvorenog djelovanja. To drugi koriste.

Tko je glasao

Obzirom kakve plaće imaju

ovi u DO,tajnice po kojekakvim uredima i sl. a pošto znamo koja se lova vrti,do informacija nije teško doći.Još kad uzmeš u obzir mafijaško pravilo o "ponudi koja se ne može odbiti",ne možeš kriviti ove curice koje rade za malu plaću.

Snimke je trebalo zaštititi-kodirati i onda bi se TOČNO znalo tko je snimku dostavio novinarima.

Po ovome,da smo uređena država, ove dokaze koji izađu u javnost bi sud trebao odbaciti kao kontaminirane i ako nema jačih materijalnih ili personalnih dokaza,Sanadera pustiti na slobodu,a odgovorne kazniti.
Međutim,novi ZKP donio je Sabor tako da nemaš koga kazniti.

sve dobro...

Tko je glasao

Bankomat.

Tu je Bajić zaustavljen.

To je prvi Bajićev ozbiljni predmet i udario je gdje treba, ali je zaustavljen i ne ide dalje s tim predmetom jer stvari još nisu zrele.

Sjetite se da je prije Protege bila uhapšena direktorica Poštanske banke Ljerka Ercegović. Isto tako bila je raspisana Interpol tjeralica, hapšenje, pritvor, istraga i ništa.

Linić je grmio, tražio da ju se uhapsi, a onda se sve stišalo i zaboravilo.

Nemojte "Bankomat" Bajiću predbacivati, dao je sve od sebe. Akcija je zaustavljena nakon što je Josipović postao predsjednik i sastavio svoj famozni gospodarski savjet u kojem sjede dva vodeća mafijaša u državi Prka i Mudrinić.

Prka je bio pomoćnik ministra financija u doba šverca oružja, pa ministar, pa na kraju direktor PBZ-a. Preko PBZ-a su išle sve transakcije. Pogledajte iskaze oko Zagorca. Ako Prka nije bio glavni igrač u tom švercu onda je barem glavni svjedok tih zbivanja.

Protega je u HPB došao iz PBZ-a. Nije došao sam. Ta ekipa se ne dira. Ne može im Bajić ništa. (http://pollitika.com/prituzba-mladen-bajic-marija-jumbor-30-rujna-2011)

Tko je glasao
Tko je glasao

Mesićev privatni bilten Nacional..

...kao što je Nacional bio privatni Mesićev bilten (uz Feral u manjem dijelu) te je kompletna redakcija sjajno živjela dok su letjeli transkripti...tako sad i EPH i.e. Pavić sjajno živi od, još uvijek, aktuelnog deala sa Sanaderom.
hoću reć' da ovo plasiranje transkripata, videa, ovo, ono...ide na ruku ISKLJUČIVO Sanaderu, i.e. njegovoj obrani...Čedo i Sklokovićka su već najavili tužbu Europskom sudu za ljudska prava, i svaki normalan odvjetnik bi napravio upravo TO. da skratim: poanta je da se cijelo suđenje Sankiju proglasi nevažećim. budimo realni: istina JEST da je njemu ugroženo pravo na pravično suđenje na svim razinama, tj. po svim za sada otvorenim predmetima.
E sad, koliko lovice će za to Pavić dobit, ne bih znala. Ali to je ta priča. Naravno, tu računam i Bajića, ofkors.
Usput, već samo stavljanje Turudića na ovaj case....igrokaz za javnost, gdje je Turudić, šatro, strog i ne da sirotom Sankiju da zucne mimo procedure, na stranu - dovoljno govori. Za one koji nisu upoznati s pričom Turuduć je nominiran na isključivi zahtjev pa onda i presiju Sanadera na tadašnju ministricu pravosuđa VŠO; nakon što mu nije htjela potpisat papire za kuću u Kozarčevoj pa onda niti potvrdit imenovanje Turudića Ožboltica je dobila nogu kao ministrica pravosuđa.
btw. ona je znala da će slomit zubiće na te dvije stvari, da ne bi netko mislil' ali ona je tako odlučila a mi sad možemo raspravljat ili ne koliko su uopće ispravnost i principijelnost, itd. na cijeni u ovoj zemlji...prema ovim novim aferama, vidimo da nisu, jedine stvari koje su i dalje na cijeni su: LOVA, MOĆ i VLAST. pa čak i pod cijenu života (case: Puki)...i to je ono što zabrinjava...i plaši...

CC

Tko je glasao

Pa nije sve što izlazi od

Pa nije sve što izlazi od koristi Sanaderu. Nešto jest poput ovog videa. Većina nije.

Ponašanje Turudića je uobičajeno. Tko je god bio na sudu to je normalno. Stranke koje se prvi put nađu u sudnici ne znaju pravila i sudac ih opominje. To se meni dogodilo bezbroj puta i to ništa ne znaći. Koliko puta sam opomenut da ne mogu pitanje postaviti na taj način, ili da ne mogu reći za drugu stranu da laže, već da iznosi neistine itd...da ne mogu sudu davati papire usred rasprave itd...To je normalno.

Tko je glasao

U džungli poput naše se ništa

U džungli poput naše se ništa ne događa slučajno i sve je s određenom svrhom, jednom odgovara jednima a drugi put drugima. Mislim da baš ovaj zadnji vide niti je potreban niti koristi Sanaderu. Pa iscurilo je već toliko toga o njegovom procesu, uključno opća medijska osuda da je i bez ovog zadnjeg videa dovoljno za sporiti pravičnost suđenja.

Dok se kod ranijih objava sumnjalo i disperziralo krivicu na razne sudionike u procesu, ovaj se puta ide izravno na Bajića. U tu je svrhu plasirano i ono smiješno priopćenje "hakera". Sada se ne krivi nitko drugi i ne traži odstupanje nikoga doli Bajića.

Sjetite li se tko je prvi i najžešće reagirao, Gredelj, bit će jasnije od kuda vjetar puše. Bajić je otišao dalje nego je društvo iz HDZ-a mislilo da će. Ovo je i odmazda i posljednje upozorenje. To što se vidi i otkuda Šeksu ono o Zoro osvetniku također nije bez veze jer šteti onome za koga se pretpostavljalo da će nakon izbora krojiti kadrovsku križaljku, odnosno njemu.

Kosorica bila na saslušanju oko crnih fondova i također su dobro obaviješteni i izvori bliski istrazi plasirali što je bilo. Ništa nije sveto i svatko je protivnik svakome. Počinjen se tući iz svih oružja pa samo treba gledati koga tu nema i tko iz svega može izaći neozlijeđen. Još ako bi taj neozlijeđeni imao ambiciju preuzeti stranku, tko bi mu iza svega ovoga i mogao konkurirati. U tom pravcu ja razmišljam.

P.S.

Kakva to tuka moraš biti pa da pred istražiteljskim kamerama prvo izjaviš kako stranačka tijela nikada nisu raspravljala o financijama a odmah potom ustvrdiš da je love bilo dovoljno za sve aktivnosti pa crni fondovi kao nisu trebali? Zna li ona da kamere osim što snimaju i pamte? Ne prolazi da malo ništa ne znaš a potom tvrdiš kao da znaš sve. Ako i ne padne zbog izbora, Kosorica će pasti zbog ovakvih nespretnosti pred pravosuđem, samo da razduži ključeve Banskih dvora.

B-52

Tko je glasao

sm..

ovaj se puta ide izravno na Bajića,,,itd.

na krivom si tragu glede onoga kojeg, kao, nema (on se malo zaigrao s tim antifašistom i tak, pa sd njake...) btw. ne misliš li valjda da HDZ ne bi PRIJE odigrao takvu igru (pa da Bajić ušuti ili pomakne malo te neke kaznene prijave za poslije izbora, itd.)...

glede P.S. isto krivo, ne branim "tuku".. ali...žena je mogla čut petstoputa da ima dosta love i na hodniku, da tak velim, i nije se ni zamarala detaljima (što kod Kosorice ni ne čudi)..btw. mnogo većih "tukaca" od nje ima u HDZu koji su takve bisere provaljivali da ....ma, ne da mi se ni pisat..

CC

Tko je glasao

sm..

...naravno da s HDZom nije gotova priča (to s Bajićem, tj. da će dalje radit...) pa je normalno da će i oni galamit, itd. ali....ali...ali kome je veći interes u cijeloj priči? HDZ je već toliko pretrpio da može još dva tri šamara podnijet.....a mi govorimo ovdje o Sanaderu i o tome koliko njemu odgovara da se sve to skupa pretvori u farsu, itd.

glede jace, predoslovno si očito shvatio, naravno da nije šetala po hodnicima, poruka je zapraff bila ova: njoj se kaže, recimo, ne brini za pare, ima dosta za kampanju, i onda ona kimne glavom i kaže hvala. dalje ne pita, nit se od nje očekivalo da pita za detalje, capisc'?

CC

Tko je glasao

Za tebe i za Papra

Bitno je uočiti trenutak. Radi se o par dana pred izbore, HDZ je u knockoutu, što mu može pomoći?
Jedino kompromitacija Bajića, da se vidi kako je dio urote protiv HDZ-a i Jadranke Kosor. Ako se pokaže točnim, da pakira HDZ-u, Jadranka Kosor popravlja skor. Jednostavno je to.

U cijelo j je priči potrebno pratiti ponašanje HDZ-a, dok im je pasalo, šutili su. Sad kada njima gori pod petama, graknuli su. To je prvi put da viču pa je zato znakovito.

Jacino klimanje glavom nas je već puno koštalo. Ne vidim zašto bi joj to bilo opravdanje. Nelogično je prvo tvrditi da se o lovi nije raspravljalo a onda znalački reći da je para bilo. Ta nismo djeca, do guše je ona u svemu bila i još je. HDZ je uvijek bio samo jedan, monolitan. Uvjeravati ikoga da je paralelno mogao egzistirati još jedan, pošteni HDZ, i još da ga je vodila i simbolizira Jadranka Kosor, je, hm, ne znam kako da pristojno kažem.

Sve je to bila i jest ista bagra.

B-52

Tko je glasao

sm2

pa dobro sm, bog te smeo...sad me već lagano nerviraš :)) pa ti si bar pametan čo'ek...pa neće Jaca ili HDZ ići brijat' protiv Bajića pet minuta prije 12, zaboga!! btw.trebam li baš napisat' crno na belo da su ZNALI da će porauhat, već od....nu, nema veze...dakle, krenuli bi odmah čim su dobili prvu šamarčinu, pardonček, krenuli bi nešto prije, tj. točno kad su saznali da će dobit šamarčinu od Bajića (a saznali su, bez brige budi..) .krenut će odmah....

a transkripti i sve to curi takorekkukć kako je Sanki stupil nogicom u Remetinec..sad pod zadnje jest bila malo veća dinamika, ali nema veze, da ne ponavljam vidi gornju rečenicu.
guštam ko' praščić kad se Sanki izvuče (s nešto sitnog event.) pa kad onda ovi debilni Kukurikavci krenu na Bajića (jer da nije poslić dobro obavil...) ahahahah, nu, to će bit veselo; joj, ne, pardonček, ondak se Baja bude na naglo sjetil da tam dolje u lijevoj ladici u komodi (možda je i doma spremil za svaki slučaj) ima jedno dvajst kila fajlova sa svim mogućim šporkarijama related to SDP ekipica..

btw. glede Jace, ja to jopet i jopet tvrdim da ta, da prostiš, ku****a nije znala, ona je samo potpisivala ono što joj se kaže ter zapisivala isto tako ono što joj se kaže, uz opasku da sve što zapiše iste sekunde zaboravi jer nije ona tu da misli i pamti nego da zapisuje :))

CC

Tko je glasao

Što mogu kad sam taki. :) Kao

Što mogu kad sam taki. :)

Kao i ja si pratila kampanju glavnih političkih konkurenata. Ovdje nam je bitna HDZ-ova jer kukurikaši od početka verglaju svoje što s predmetnim nema nikakve veze. Mogla si vidjeti da je HDZ počeo na jedan način a poslije se prilagodio stvarnosti. Pod zadnje su udarili kuknjavu da se sve urotilo protiv njih i, posebice, da je DORH upregnut u kola kukurikaša. Prije toga su pokušali s Josipovićem, pa su prešli na medije i sad su došli do Bajića. To su lako provjerljive činjenice.

E sad, već neko vrijeme tvrdim da Jadranka Kosor ne vodi kampanju za parlamentarne izbore već onu za ostanak na kormilu HDZ-a. Počela je to nakon što je shvatila da nitko više ne puši priču o velebnim uspjesima nje i njezine vlade. Tad je promijenila retoriku i uvela teoriju urote. Za medije joj je bilo lako naći argumente jer pozitivnih članaka o HDZ-u nema već dugo vremena. Za DORH ih nije imala jer sve što je Bajić radio je išlo upravo njoj na ruku, derao je po stranačkim otpadnicima i davao Kosorici šansu da se hvali kako je ona to pokrenula, da su iz stranke izbacili sve te i da poentira time da je ostatak HDZ-a, ovo oko nje, pročišćeno i spremno za novi mandat. To je također činjenica.

U momentu kad Bajić otvara a sud potvrđuje istragu protiv HDZ-a kao stranke, Jaca više gubi glavni argument, taj da je HDZ očišćen i čist, pa tako i spreman za novi mandat. Tek tada kreće tamburanje po DORH-u, da se uključio u kampanju i da radi za kukurikaše. Prije toga ne. I to je činjenica.

Budući samo otvaranje istrage protiv HDZ-a nije uvjerljiv argument, to je po zakonu obveza a ne Bajićeva volja, moralo se naći drugi, uvjerljiviji argument. Tad su se sjetili ovog videa. Simptomatično je da je video skrojen baš u skladu s trenutnim potrebama HDZ-a, u njemu Sanader optužuje cijeli stranački vrh da je znao za financije. On crni fond ne spominje explicite ali govoreći da su o lovi svi sve znali, implicira da ako je crnog fonda bilo, da su za njega znali svi, uključujući Kosoricu. Zbog toga je došao kao kec na jedanaest jer se tek iz njega, jedinog i prvog takvog videa do sada, vidi da Bajić udara na sam sadašnji vrh stranke. Ja ne znam za neki drugi do sada prezentirani dokaz koji izravno ugrožava sadašnji vrh stranke, odnosno Kosoricu.

Otuda i tom logikom ja izvlačim zaključak da taj video u ovome trenutku koristi jedino Jadranki Kosor i stranci HDZ.

Slažem se, to može nervirati ali tebe ne bi trebalo jer kao pametna žena vidiš da zaključujem na temelju činjenica i da mi je logika na mjestu.

B-52

Tko je glasao

sm2

a) ...Jaca ne vodi kampanju za parlamentarne izbore već onu za ostanak na kormilu HDZ-a.
TO SE ZNA VEĆ OD....XY DATUMA

b) ...Bajić ...išao njoj na ruku...a onda više ne ...pa promijenila retoriku ...
NARAVNO DA JE IMALA PRIPREMLJENU VARIJANTU B) FROM BEFORE; MORALO SE, JER SE ZNALO DA ŠAMARČINA SLIJEDI TER -U BITNOME - I KOJE JAČINE ĆE ISTA BITI

c) ....da Bajić udara na sam sadašnji vrh stranke...
A ONDA IMAŠ TRANSKRIPT IZ KOJEG PROIZLAZI DRUGAČIJE (koliko god bilo neuvjerljivo, ali ipak....vidi Jacin iskaz..)

c) ..glede videa, itd.
NEMA VEZE S JACOM NI HDZ; TO ODGOVARA ISKLJUČIVO OBRANI. I TO TI JE TO

i ja ti opet tvrdim da će se naš miško izvuć' ....pa ti vidi..

CC

Tko je glasao

O šansama da se Sanki izvuče

O šansama da se Sanki izvuče sam pisao odmah kad je počelo, s posebnim naglaskom na apriornu medijsku i osudu u izjavama političara. To je stara stvar.

Glede c), svako curenje odgovara obrani i posljednje nije ništa posebno, pogotovo ne krunski dokaz da curi. Pobogu, pa iscurilo je već koliko toga, dokazivati već dokazano im je nepotrebno.

Jedino što 21. curenje razlikuje od prethodnih 20 curenja je činjenica da ovdje Sanki umače i aktualni vrh stranke, točnije Kosoricu koja je tada bila zamjenica i članica predsjedništva.

To je dakle bilo prvi put, baš kao što je prvi puta da i HDZ traži odstupanje Bajića. Zašto im curenje nije smetalo 20 puta već baš ovaj 21.put?

B-52

Tko je glasao

sm3

glede c) pa opet ponavljam: Jaca kaže ne, Ivo kaže da, šta imamo: riječ protiv riječi.

the bottom line je ova: može Ivela laprdat što hoće ali svakom je jasno da je glavni crimen (korupcija, crni fondovi, itd.) vezan uz bivšu vladu a ne ovu od kosor. to je i turudiću jasno pa će imat malo problema oko toga, al' dobro, već će to čedo riješit nekak, ali sigurno neće moći - niti će ići s tom pričom - da prebaci stvar na kosoričinu vladu ( kao što je, npr. nobilo in case Blaškić prebacil sve na na tu famoznu duplu komandu - koje, doduše, dijelom JEST bilo, ali....da sad to ne elaborišem..).

CC

Tko je glasao

Kao i uvijek kada se radi o

Kao i uvijek kada se radi o dilemi "riječ protiv riječi", netko presuđuje. Tijekom jučerašnjeg dana je presudio narod!

U skladu s tim, the bottom line je da se Kosoricu i njenu vladu ne može izdvojiti iz Sanaderove bivše vlade jer je to ista vlada. To što je Kosorica prije bila zamjenica a sada predsjednica nema nikakve veze, to je isto.

Nebitno je da li se, čime i koliko okoristila sama Kosor, osim lopova se uvijek kažnjava i onaj koji drži lojtre.

Ako se i nije okoristila materijalno, debelo i nesmiljeno se jest počastila svim privilegijama koje su išle uz njezin položaj. Karijerizam i zaljubljenost u vođu su je spriječili da vidi usred čega se nalazi a to ne može proći bez kazne.

B-52

Tko je glasao

sm3

Karijerizam i zaljubljenost u vođu su je spriječili da vidi usred čega se nalazi a to ne može proći bez kazne....kažeš ti..
hm, hm, a jel bi to onda značilo da bi i Milanović koji je, kol'ko ono vremena, tolerirao Bandićev "stil" (njegove riječi..) samo zato jer mu je trebao, ie. jer bez njega SDP ne bi imao Zagreb, da ne nabrajam drugo, trebao biti kažnjen? A vidimo da nije, jel tak..

ma, najbolju dijagnozu rezultata ove "vječne borbe" dvaju, šatro, protivnika je dao G-news: I pobjednik je....Murta!!!...

u prijevodu: there is no difference between the two "lojtrodržača" (Jace i Zoke); nu, jučer je Jaca kažnjena za lojtrodržanje, sutra će to biti Zoka (naime, sjetit će se hrvatići naknadne pameti - a to je većina - na Mikijev "stil" koji se Zokiju, eto, nije baš jako sviđao, ali....wtf. pa na Gazimirove bravure po cesti i oko cesta (to kad ih da u koncesiju), pa Linićevog izvlačenja zbog zastare, pa HNS-ovih kriminalaca u samom vrhu (Ferenčak, itd.) pa ovoga, pa onoga...

i onda će G-news (opet ispravno) zaključiti: And the Winner is: .Kuuuurtaaaaa :))

p.s. moja procjena: one mandate (maxa)...

CC

Tko je glasao

Milanovića ćemo sada gledati

Milanovića ćemo sada gledati i ocjenjivati, oštro ali pravično.

Baš kao što smo, na temelju onoga što smo već vidjeli, Kosoricu oštro i pravično poslali na put tamo gdje joj je mjesto.

Sad će imati vremena da bez skrivanja s najboljom frendicom duže vrijeme obitava u onoj kamp kućici tik do mora, sa zidanim predsobljem.

B-52

Tko je glasao

Slažem se s tobom...

...a posebice sa zadnjom rečenicom. Ali krajnje je vrijeme da se glavni državni odvjetnik počne baviti ovim incestuoznim odnosom pravosuđe-mediji, no i on je "umočen" u ove obiteljske igre...

Nema tu istraživačkog novinarstva, to je čisto poltronstvo. Ne želim braniti ovdje nikog, a pogotovo mi ne pada na pamet braniti naprasno-dementne odličnike koji se više ničeg ne sjećaju. Ipak, prečesto smo svjedoci da se ovakvim napisima uništavaju ljudi samo da bi se poslala poruka ili obračunalo sa nekim sasvim trećim.

Kolateralne žrtve se u tim obračunima ne samo podrazumijevaju, nego su, dapače, dobrodošle zbog inače katastrofalnih tiraža, a frenetična masa pokazuje palcem prema dolje ni ne očekujući, a kamo li tražeći da i oni iznesu obranu... Možda svi i nisu krivi, možda je nekima nešto i prišiveno kako bi se "upucalo" velikog rogatog bizona...

To nećemo znati, niti ćemo imati prilike saznati, vjerojatno dok se ne dogodi neka tragedija koju će ta ista frenetična javnost pripisati nekom od ovih vrlih novinskih timova. A onda će biti kasno.

Tko je glasao

Tko je prvi? Nije bitno!

1. Rušenje Bajića je u interesu svih protiv kojih je kazneni postupak pokrenut. Svi oni imaju motiv.
2. Portali, Index, koji traže odlazak Bajića, rade to od ranije i to zbog Pavića. Oni već godinu dana navijaju da se uhiti Pavića i optužuju Bajića za pristranost. Optužba na Bajićev račun je korektna, ali oni to čine više iz poslovnih razloga.
3. HDZ-u sadržaj videa ne odgovara, jer Sanader odgovornost delegira na strukture HDZ-a, pa nema smisla tvrditi da su ga oni pustili. To jako nema smisla.

Ovo nije sinkronizirano nego svatko tko u tome vidi svoj interes djeluje u tom pravcu. U pitanju se veliki ulozi pa se i igra na sve karte.

Tko je glasao

Šetačica hodnicima

Saznanja i sve što vidimo oko Kosor najmanje govori da bi tumarala hodnicima u stranci i osluškivala što se tamo govori o lovi, zamjenica predsjednika, prvo, nema potrebe za tim a, drugo, niti insistiranje na ukazivanju joj odgovarajućih počasti i poštovanja ne ukazuje da bi s ikim osim Sanadera ćaskala.

Također, kao svjedok u USKOK ne ideš prepričavati što si negdje čuo već osobna saznanja, u ovom slučaju glede love i sastanaka stranačkih tijela. Biser tipa "zabilježite da sam ja pokrenula borbu protiv korupcije ..." govori o tome da je njen iskaz unaprijed postavljanje temelja za eventualnu obranu, kada za to dođe vrijeme.

O onome kojeg nema će zasigurno biti još mnogo govora pa, bumo videli.

B-52

Tko je glasao

nisam sigurna..

da si u pravu oko ovoga (..nije sve što izlazi od koristi Sanaderu...itd.)
skoro da i nije bitno što mu jest a što nije u prilog; dobri lawyeri (a to Čedo i Jadranka jesu) mogu maestralno odigrat na kartu da su mu zapraff (pre)sudili mediji a ne sud, itakdalje. pa i ja bih tako odigrala da sam lawyer i srušila i one stvari koje se tokom procesa pokažu bjelodane; to onda možeš (ono, utjecaj na suce, ovo, ono...), možeš sve srušit, to hoću reć. event. nešto sitno ostavit (gdje su stvari, ono, fakat čvrste i posebice kad još nije krenula ta lavina transkripata, itd.). u prijevodu, Sanki će se izvuć' ili skroz ili (što bi, ajmo reć' zadovoljilo nekakvu pravDU, hehe) s nešto sitno, to će mu se odbit od pritvora, možda mu još koji milijunčić uzmu a conto..ne znam više ni sama čega, da, u skladu s onim Zakonom o oduzim. imovine steč.kazn.djelima....i to ti je to. Sanki će izać' van ko pravi gospodin koji je, kako sstrani mediji kažu, slučajno, zabunom, jel, zalutao među seljačine (ja bih dodala: ovdje sigurno nisu misli na Turudića, Laptošicu i ove, nego na svjedoke, poluinteligente, poluprimitivce, osim M. Granića) a valjda su mislili i na podivljalu "rulju" iz medija, one jadnike, a la Jelena Lovrić koja je još do jučer uzdizala Sankija, onog bijednika Butkovića (od milja zvaog "Dragi Ivo") i tak, da ne nabrajam..

nas, male hrvatiće vjerojatno nisu svrstali u tu "podivljalu rulju"..bar se tome nadam :))

ma, ovo štima (Ponašanje Turudića je uobičajeno); ja sam samo htjela podvuć da je možda malo i "stroži" - ili će to još biti, ima vremena - tak da sve to skupa bude uvjerljivo. Ajmo bit realni, da sam ja sudac i recimo, ti si mi ono, the best friend, zbog tebe sam se dočepala te i te pozicije, i sad ti moram sudit (pardon, ovo "moram" treba jasno prevesti: napravila sam SVE da JA dobijem taj case, izigrala proceduru na pametan način, a opet da bude vjerodostojno, jel..), pa NARAVNO da ću napravit sve da ti idem na ruku (a opet: pažljivo da ne ugrozim svoju poziciju); tu dakle, ide, ono ,maximalno balansiranje, oprez..sigurno da bih ti rekla, čuj Papar, fakat si se malo too much razmaho' , zajebo' si puno toga, ovo, ono, neće mi bit' lako oko tog suđenja, moram pazit' na ovoga, pa na ovoga...ma, sam znaš tko je i što je sve tu u igri....ali, znaš da ću napravit the best I can da se izvučeš s nešto sitno...imam neke kombinacije u igri, pričal sam malo i s Čedom i tak....ne bi bilo loše razvalit suđenje prek' medija, to će se s Pavićem sve dogovorit, dilat van sve živo i mrtvo i totalno iskompromitirat cijelo suđenje...a onda je, ofkors, na Čedi i njegovoj umješnosti, u koju, nota bene, ne sumnjam, hehe, da skine sve to na EU sudu kao farsu i cirkus..itd.itd. varijacija na tu temu ima nekolilko pa ti sam razmisli...ali, overall, to je taj neki pravac u bitnome....neću ti ja sad, naravno, tu pisat detaljnije...a i ne znam sve, ofkors.

CC

Tko je glasao

Kako nije u interesu Sanaderu???

To je Sanaderov iskaz. Dakle njegova verzija. On je u dosadašnjim predmetima koji su na sudu odlučio obranu iznjeti na kraju.

Recimo i ja sam tako bio odlučio u jednom predmetu, pa smo promjenili odluku kad smo vidjeli da su tužitelji sve okrenuli "naopačke" i da se jednostavno moram početi braniti. To se pokazalo ispravnim i sud je presudio u moju korist. ( http://pollitika.com/papar-osloboden-lazne-optuzbe )

U ovom slučaju svi mediji lupaju po Sanaderu. Jednom objavom na Youtube stvar se potpuno okrenula. Sad svi prepričavaju Sanaderovu verziju događaja.

Kako to njemu nije u korist???

Slijedeće, pokrenula se velika hajka na Bajića. Da zbog ovoga mora dati ostavku.

Žešća glupost. Mislim on mora otići u svakom slučaju, ali ne zbog ovoga. Nemojte zaboraviti da Sanader ipak ima negdje neku lovu i da se mediji kupuju. Pa vidite što su pisali mediji u Njemačkoj par dana prije ovoga. Sanader je gospodin koji je nenamjerno zalutao među seljake. To se kupi.

Nemojte nasjedati. Poznat sam kao kritičar Josipovićevog utjecaja na pravosuđe, ali u ovom slučaju se slažem s njim.

Tko je glasao

Uopce ne citam niti gledam

Uopce ne citam niti gledam sto i tko od optuzenih glavonja prica.
Vidim ih kad ih nalijepe na naslovnu stranu.
Jedino sto me zanima, ako uopce netko bude osudjen bez tzv. nagodbe koliko ce mu se od maznute love oduzeti.
I vrlo sam skeptican.

Tko je glasao

jako dobro pitanje

Čitao sam da čak 12 odvjetničkih timova ima taj snimak. U mnogim zemljama su to tako sredili da snimci imaju malu grešku kako bi se mogli prepoznati u ovakvim slučajevima.
Ali naš zakonodavac zabranjuje "snimke sa greškom" zbog neke jednakosti pred sudom ili slične nebuloze.
Ovo je sve već postalo do bola neozbiljno i potrebni su oštri rezovi. Mislim da bi u mnogim zemljama došlo do mogućnosti poništavanja sudskog procesa Ne može porota (sudačka trojka u ovome slučaju) čuti dokaze prije rasprave!!!!
Jarnjak je sada potpuno spreman za svoj iskaz ili bjekstvo . Užas !!!
Ako bi netko iz odvjetničkih ili DORH ovih redova zbog ovoga bio teško osuđen ne bi se bunio da ta optužnica Sanaderu bude povučena. To je ona sudačka vaga. Umjesto par godina zatvora Sanaderu, par godina nekom odvjetniku ili tužiocu (prije ovim prvima koji rasturaju sustav).
OK slažem se i sa linkovima tužioca sa novinarima. I njemu 2 godine pa više nikome neće pasti na pamet zajebavati se.

Tko je glasao

Jedno retoričko pitanje

Da je Prodanović šef DORH-a, a Bajić Sanaderov odvjetnik - koliko bi istražnih radnji procurilo u javnost?

Tko je glasao

Hipotetski

Mislim da bi Prodanović već odavno nekome odrezao poštenu kaznu tako da drugima to ne bi padalo na pamet.
Jedina šteta bi bila za Malića i Miljuša, ne bi imali materijala za svoje pisanje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci