Tagovi

Tko se "napušio" sa 63.963.573,78 kn ili kako to rade drugi

Niže je financijski sažetak izvješća o utrošenim sredstvima za provedbu nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga i akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2006. godinu:
"U Republici Hrvatskoj za provedbu programa prevencije i suzbijanja zlouporabe opojnih droga,odnosno provedbu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga i Akcijskog plana
suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, utrošeno je u 2006. ukupno 63.963.573,78 kn, što u odnosu na 2005. kada je utrošeno ukupno 49.788,217,51 kn predstavlja povećanje za 28 posto, a u usporedbi s 2004. godinom kada je ukupno utrošeno 54.116.511,63 kn povećanje za 18 posto."
Istovremeno imamo poraznu činjenicu da se u prošloj godini od konzumacije droge ugasilo 84 mlada života.
Nadalje, u bilješkama izaslanstva RH o studijskoj posjeti tijelima nadležnim za suzbijanje problematike droga u Kraljevini Španjolskoj možemo pročitati slijedeće:
"Jedna od odlika španjolskog sustava svakako je prodaja zaplijenjene imovine ili novca stečenog trgovinom drogama. Sličan sustav postoji još samo u Luxemburgu, Velikoj Britaniji i Francuskoj. Sustav se temelji na UN konvenciji iz 1988. koja daje mogućnost uporabe zaplijenjene imovine. Sudac odlučuje o oduzimanju imovine bilo da se radi o novcu, nakitu, nekretninama, autima ili drugoj vrijednoj robi. Zaplijenjena imovina se prodaje na javnoj aukciji, 2 tjedna nakon objave i prikaza robe na Internetu, a prikupljeni se novac pod nadzorom suca kao i zaplijenjeni novac pohranjuje na posebni račun Ministarstva financija. Proces nadzire poseban odbor kojim predsjedava NPSD. Sukladno zakonu, preko 50% prikupljenog novca mora se utrošiti na razne preventivne programe, a ostala sredstava služe kao potpora aktivnosti organa kaznenog progona, edukacije te manji dio za međunarodne aktivnosti. Postoji i institucija javnog tužitelja specijaliziranog za kriminal vezan uz droge. Na taj je način tijekom 2005. država dobila 11.838.000 € od čega je 78% utrošeno na preventivne aktivnosti." Imamo li političke volje da sprovedemo isto?
Mislite li da smo toliko jadni i nesposobni i da nam je ovaj model tako dalek da ga možemo mjeriti svjetlosnim godinama?

Tagovi

Komentari

koliko me pamćenje služi,

koliko me pamćenje služi, i kod nas postoji odradba po kojoj se oduzima imovinska korist čije je stjecanje povezano s "dilanjem", ali naravno nema ovog drugog, interesantnijeg dijela o tome što s tim novcem.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Da, upravo to mislim.

Da, upravo to mislim.

Tko je glasao

Kakve rezultate ocekivati

Kakve rezultate ocekivati kada su svi uvezani.Jaksa Cvitanovic sa Korcule sve sto je kupio,kupio je preko odvjetnice Birimise.Ona pak prijavila tako mali godisnji promet da je trebala primiti socijalnu pomoc.Pa zar nema nikoga u policiji da poveze ocigledne stvari.Meni se cini da ima ali NECE.Zasto nitko nije reagovao na optuzbe onog (cini mi se Zadranina) da je Cermak bio krupni diler droge?Zasto ga Cermak nije tuzio?DORH bi morao reagirati na takve stvari.Izgleda da je u Hrvatskoj najbolja odbrana pritajiti se neko vrijeme i sve pada u zaborav.E pa vrijeme je da se to promijeni.

Tko je glasao

Sjećate li se izjave Ruže

Sjećate li se izjave Ruže Tomašić da narko-mafija seže do Sabora..teške optužbe svakako, ali dalje od toga nitko nije otišao. Sve je stalo. Pogledajte stranačke programe o zdravstvu i socijali, svi zaobilaze pitanje droge jer to je navodno sklizak teren, pa se nekako prepušta časnoj sestri da riješava probleme. Zar smo dotle došli?

Tko je glasao

Sjećate li se izjave Ruže

Sjećate li se izjave Ruže Tomašić da narko-mafija seže do Sabora.
Zanimljivo je da se u zadnje vrijeme sve manje govori o borbi protiv kriminala,.. koji naravno im apokriče i zaštitu u visokoj politici.
Što je ono bilo sa akcijom MAESTRO...... sve stalo kad aj epremiojer Sanaderkazao kako se onne mješa u rad institucij aali da zna da ni jedan ministar nije umiješan u kriminal....
Jel to on njima držao sviječu kad zna tko jest ili nije.. ili je to jednostavno bila poruka USKOK-u da znaju do koga (visoko) smiju ići.....

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci