Tagovi

Tko se kome treba ispričati?

U svojim u najvećoj mjeri nesuvislim laprdanjima u kojima bivša društveno-politička radnica i revna članica SK plaši narod „crvenilom“, koje naravno dolazi od HDZ-u sestrinske SDP, proziva SDP i traži da se ispriča hrvatskom narodu za:
a) napuštanje sabornice 25. 06. 1991. i
b) oduzimanje oružja TO Hrvatske od strane JNA.

A tko bi se zapravo kome i za što trebao ispričati?

Ako je pokojni I. Račan bio ikad svijestan realnosti političkog trenutka i ako je ikad pokazao odgovornost prema narodu i državi, onda je to bilo baš na dan 25. 06. 1991., kad je prilikom donošenja odluke o početku rata u Hrvatskoj, jer upravo to je u onim okolnostima bila odluka HDZ-a o proglašenju samostalnosti, zajedno sa zastupnicima SDP-a napustio sabornicu.
Tim činom je i sam Račan, a onda i SDP, na simbolični način iskazao svoje protivljenje nasilnom osamostaljenju, koje nije značilo ništa drugo nego rat.
Zar se netko, samo zato što je bio protiv ratne opcije treba ispričati narodu ili bi mu se možda prije svih trebao ispričati onaj tko je taj narod odveo u nepotrebni rat prouzročivši mu silne patnje, a državi razaranja?
I ne samo zato već i za besprimjernu pljačku vlastitog naroda, provedenu pod okriljem rata?

Tko je to, ako ne HDZ stao bez ostatka uz samoproglašenog mesiju, u suštini nedoučenog, uskogrudnog, netolerantnog „poviesnika“, kako bi ovaj mogao makar pokušati ostvariti svoje tlapnje o „uskrsnuću hrvatskog kraljevstva“, laprdajući o „stvaranju države“, naravno u krvi, jer „nema države koja nije u krvi stvorena, pa ni Hrvatska ne može biti izuzetak“, vukući zemlju u 19. vijek, pa makar i pod cijenu rata?

Što su to Tuđman i HDZ stvarali, a da prije njih nije postojalo?
Hrvatsku državu?
Onu koju je kao nacionalnu državu hrvatskog naroda uspostavio ZAVNOH 1943.?
Tu Hrvatsku, koja je imala sva tri osnovna atributa državnosti:
a) jasno omeđen teritorij
b) narod (državljane)
c) zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast na čitavom teritoriju?
A to da je SR Hrvatska bila država dokazuje i činjenica da se državljanom SFRJ postajalo temeljem državljanstva SRH, pa se tako potvrda o državljanstvu SFRJ u Hrvatskoj zvala „Izvod iz knjige državljana SR Hrvatske“.
Sapienti sat!

Izvorni suverenitet proizlazi iz naroda, neotuđiv je i pripada narodu, a bio je sublimiran u republikama kao nacionalnim državama, koje su se udruživanjem u saveznu državu odrekle dijela svojeg suvreniteta i prenijele ga na saveznu državu, omogućivši joj tako da postane subjektom međunarodnog prava.

Svojim uskraćivanjem suglasnosti saveznoj državi da Hrvatsku i dalje predstavlja u svijetu, Hrvatska je, tada uz Sloveniju, pokrenula proces svojeg osamostaljenja, a ne nikakvog stvaranja države.
Ako smo Slovenci i mi prolazili isti proces, kako to da se taj proces u Sloveniji zove osamostaljenje (osamosvojitev) a samo u Hrvatskoj, jer su se u međuvremenu osamostalile i druge republike, stvaranje države?

Pa ako Hrvatska nije bila država, kakvog smisla imaju priče o agresiji?
I još agresiji onih koji nikako nisu mogli biti agresori, sveznoj vojsci i vlastitim, pa makar i pobunjenim državljanima?
Kad danas turske vlasti, a jučer su to bili Iran i Irak, „rade reda“ u Kurdistanu, zove li to netko agresijom?
Ne zove!
A ne zove se ne zato što Kurdi nisu narod, već zato što je Kurdistan samo geografski pojam, a ne i država.

Pripisivati pak Račanu i SDP-u odgovornost za „Izmiještanje oružja TO SRH u skladišta JNA“, kako se to, čini mi se, službeno zvalo, je jednako besmisleno kao i optužba za tobožnje protivljenje „stvaranju hrvatske države“, kako to vrla bojovnica protiv „crvene opasnosti“ nesuvislo trabunja.

Što su to Račan i SDP mogli poduzeti kako bi spriječili JNA u njenom u suštini zakonitom postupanju, jer je zakonskim aktima republička TO „kao komponenta sustava ONO SFRJ bila na skrbi republika, a o njenoj je upotrebi odlučivao Štab vrhovne komande JNA“.
A ako je JNA odlučivala o upotrebi jedinica TO, onda je valjda odlučivala i o njenom naoružanju, neovisno o tome što je ono nabavljano sredstvima republike!?

Zanima me jel' se to proziva SDP zato što nije suspendirao sve procese višestranačja, pa i izbore, proglasio u Hrvatskoj izvanredno stanje i pozvao narod na oružanu pobunu?

Ne, takve mudre poteze, mogli su vući samo mesija, koji se samoprozvao „hrvatskim George Washingtonom“ i njegov HDZ.
A kamo su nas doveli, danas je valjda svakome jasno kao što postaje jasno da bi se upravo oni trebali ispričati hrvatskom narodu, ali i svim hrvatskim državljanima, za sva ona zla koja su svojim nakaradnim vođenjem države prouzročili.

Komentari

Zakonitost

Strašno mi je drago što tvoji blogovi više ne izazivaju lavinu komentara, eto ja uvijek pogazim svoje obećanje i repliciram makar znam da je tome jako slaba produktivnost.
No jedan događaj otprije tjedan dana me
http://blog.foreignpolicy.com/posts/2011/10/19/declaration_of_independen...
podsjetio na tvoj blog.
Kao što je vidljivo bila je rasprava je li Deklaracija nezavisnosti kojom je SAD postala samostalna država uopće zakonita!?
Naime britanski pravni stručnjaci smatraju da nije.
Ali koga briga, to je debata.
Ne postoji zemlja na svijetu koja je nastala na legalan način; pod time mislim zakonit u tom trenutku.
Povijest i zakone pišu pobjednici.

->Pointer

Tko je glasao

@poin(dex)ter

I uvijek vas jebe ista boljka; uspoređivanje ni istogni sličnog dakle neusporedivog ...
Jel' u nekom konstitutivnom dokumentu britanske krune stajalo da kolonija ima pravo a samoodređenje, odnosno da kralju ili parlamementu Imperije može može legitimo ispostaviti takav zahtjev?

Poslije uspoređivanja neusporedivog, odmah slijedi povratak, ako ne u 19., onda bar u prvu polovicu 20. stoljeća.

Naučite se već jednom raspravljati o meritumu stvari.

Tko je glasao

Feniks, Izvorni suverenitet

Feniks,

Izvorni suverenitet proizlazi iz naroda, neotuđiv je i pripada narodu, a bio je sublimiran u republikama kao nacionalnim državama, koje su se udruživanjem u saveznu državu odrekle dijela svojeg suvreniteta i prenijele ga na saveznu državu, omogućivši joj tako da postane subjektom međunarodnog prava.

Vidiš, kak ti sve znaš.

Hrvatska se je udruživanjem u savez sa drugim državama odrekla jednog djela svojeg suvereniteta, a o tome su odlučili u Jajcu. Naravno to se je dogodilo u jednoj drugoj državi, a kolko se je posto građana Hrvatske na referendumu o tome izjasnilo, nam sigurnop možeš napisati.
Kolki postotak se je izjasnil za odcjepljenje i ukidanje danog suvereniteta savezu ti ne trebam reč jel i sam znaš.

Tko je glasao

Dva ponuđena pitanja na

Dva ponuđena pitanja na refendumu su glasila:

1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?

2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?

Da su pitanja glasila npr.

''1. Jeste li za to da Republika Hrvatska postane suverena i samostalna država?

2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi?''

rezultat sasvim sigurno ne bi bio tako uvjerljiv.
Prvo pitanje i dalje govori o ''savezu država'', nečemu što je suprotno današnjoj ustavnoj odredbi o zabrani ulaska RH u bilo kakvu jugoslavensku asocijaciju. Nije još potrebno isticati koliki utjecaj na odluku imaju napomene u zagradama i naglašavanje demokratskih vrednota u prvom pitanju.

Tko je glasao

@Skviki

Naravno da ja znam, jednko tako kao što ti ne znaš,. a ne znaš ništa, već sve vrijeme samo napikavaš i pišeš bezvezarije.

Odluka je donesena u Topuskom, a donio ju je ZAVNOH kad i odluku o pripojenju Istre Hrvatskoj, na tu odluku se u Jajcu čekalo dva dana jer se bez nje nije moglo proglasiti DFJ.

Znaš li ti uopće kako je glasilo referensdumsko pitanje, da bi znao o čemu su se grđani izjasnili.
Znaš li da pravni sustav tada nije poznavao institut obavezujućeg referenduma, već samo konzultativni, pa ni refrendumsko izjašnjavanje nije ni za koga bilo obavezujuće.

Tko je glasao

Osmi listopada

Fenikse,
Prema presudi hrvatskog suda, potvrdjenoj od hrvatskog vrhovnog suda, do 08. listopada jedina legalna vojska u hrvatskoj bila je JNA.
Zato optuznice iz Srbije svako djelovanje protiv JNA prije 08. listopada tretiraju kao pobunu protiv legalne vlasti, a svako uspjesno djelovanje, kao moguci zlocin.
Nisi jedini koji zastupa takav stav, slicno govori predsjednik srbije boris tadic, predsjednik hrvatske ivo josipovic.
Nisi glup, kao ni oni, i znas da je 08. listopada samo jedan formalni datum, jer je na taj dan stupila na snagu odluka sabora o razdruzivanju.
Necu trositi rijeci i strpljenje citatelja da bi ponovo objasnjavao povijesne procese, medju kojima su pad realnog socijalizma, kontinuitet velikosrpske politike, budjenje demokracije u nekadasnjem komunistickom carstvu.
Sve su to rijeci, a pobijeni ljudi do osmog listopada, i nakon osmog listopada nece nikad vise zivjeti.
Vrlo je jednostavno
Srbi u hrvatskoj, Jna u hrvatskoj nije imala nikakvo pravo na nasilje.
Bez spremnost na nasilje od strane pobunjenih srba i JNA nasilja, razaranja, mrtvih, prognanih, izbjeglih ne bi bilo.
Znam da je to tesko priznati.

luka

Tko je glasao

i znas da je 08. listopada

i znas da je 08. listopada samo jedan formalni datum, jer je na taj dan stupila na snagu odluka sabora o razdruzivanju.
E hvala ti na ovome. Nedavno sam imao veze s jednim sudskim sporom gdje se pokušavalo vlasništvo uknjižiti na temelju dosjelosti, ali pojavio se upravo 8. listopada kao ključni datum zbog kojega je to bilo nemoguće (jer u vrijeme spora još nije prošlo 20 godina od toga datuma).
Sada ću gruntovnicu "oprati" ovim tvojim argumentom, da konačno prestanu zajebavati s tim formalnim datumima. Smijem li te citirati?

Tko je glasao

@luka

Prvo, nemoj mi tumnačiti stvari na način kao da je u bivšoj državi vladao relasocijalizam kao u zemljama VU.
Objektivno je uvođenje višestranačja u razvoju demokracije značilo korak nazad, jer je samoupravljanje kao oblik direktne demokracije zamijenjen sustavom posredne demokracije.
Drugo, nemoj mi tumačiti stvari na način kao da SFRJ nije imala ni ustavni ni zakonski okvir, pa je svatko u njoj mogao raditi što ga je volja, a još gore da nije imala pravo na zaštitu svojeg ustavno-pravnog poretka ili uopće pravo na opstanak.
Treće, zanimljivo je da je sve kod vas formalno od "trojki", svojevrsnih prijekih sudova, koje su vršljale i ubijale pretežno Srbe, ali i nepočudne Hrvate i druge, preko paravojnih formacija (posebno HOS, ali i ZNG) koje su napadale jedinu legalnu oružanu silu u zemlji, pa do toga da Hrvatska posluje sa svijetom preko NBJ do 31. 12. 1991. ili da do istog roka isplaćuje plaću i Mili Martiću.
Četvrto, sve znate o velikosrpskoj politici i njenom kontinuitetu, ali baš ništa o bujanju fašizma odnosno ustaštva u Hrvatskoj.
Peto, pa da se ja s topbom složim da ni Srbi ni JNA nisu imali pravo na nasilje, to pravo je pripadalo isključivo hrvatskoj paravojsci i desperadosima, pa su onda i JNA i Srbi imali pravo na odgovor.
Šesto, zašto Tuđman nije niti u jednom trenutku pokušao "sitnim političkim vezom", po uzoru na dr. Vladka Mačeka, osamostaliti Hrvatsku u okviru institucija sustava, nego je odmah krenuo s ratnom opcijom kao da za rat nije bilo vremena?

Tko je glasao

Mogao je pustiti vukove da grickaju travicu, jer su biljojedi

Peto, pa da se ja s topbom složim da ni Srbi ni JNA nisu imali pravo na nasilje, to pravo je pripadalo isključivo hrvatskoj paravojsci i desperadosima, pa su onda i JNA i Srbi imali pravo na odgovor.
JNA i Srbi su imali pravo na ubijanja, granatiranja, klanja u Škabrnji, ubijanje na Ovčari, paljenje Ćelija, protjerivanje iz Kijeva, ubojstva svih seljana iz Kostrića i među njima dvoje djece od 3 i 5godina, odvođenje u logore po Srbiji, mučenje,..., kao što su imali pravo nakon ww2, ubiti sve što im se svidjelo ubijati i što su mislili da im može biti problem u budućoj državi, jer oni su legalni, legitimni, državotvorni, ...
Oni se nisu rojili, jogurtali po Vojvodini, gazili po Gazimestanu, balvanarili širom Hrvatske, već su tako samo širili bratstvo i jedinstvo među srpskim narodima, gdje god da su se ovi nalazili.

Šesto, zašto Tuđman nije niti u jednom trenutku pokušao "sitnim političkim vezom", po uzoru na dr. Vladka Mačeka, osamostaliti Hrvatsku u okviru institucija sustava, nego je odmah krenuo s ratnom opcijom kao da za rat nije bilo vremena?.
Mogao je Franjo pričekati da Srbi stignu od JNA napraviti stopostotnu srpsku vojsku, pa da uspiju u svojoj namjeri stvaranja Velikosrbije.
Mogao je pustiti vukove da grickaju travicu, jer oni su istinski legitimni i legalni biljojedi, samo ih nije trebalo ljutiti skakutanjem po travici.
Mogao je pričekati da se SSSR oporavi, pa da propusti najpovoljnije okolnosti za stvaranje Hrvatske.
Mogao je ispuniti želju @feniksa i dozvoliti Miloševiću da pobijedi, ali nije uprkos svim feniksovcima širom Hrvatske.

Tko je glasao

Franjo

Mogao je Franjo pričekati da Srbi stignu od JNA napraviti stopostotnu srpsku vojsku, pa da uspiju u svojoj namjeri stvaranja Velikosrbije.
Mogao je pustiti vukove da grickaju travicu, jer oni su istinski legitimni i legalni biljojedi, samo ih nije trebalo ljutiti skakutanjem po travici.
Mogao je pričekati da se SSSR oporavi, pa da propusti najpovoljnije okolnosti za stvaranje Hrvatske.
Mogao je ispuniti želju @feniksa i dozvoliti Miloševiću da pobijedi, ali nije uprkos svim feniksovcima širom Hrvatske.
_______________________________________________________________________________________________
Ma nije Franjo mogao ništa, jer ništa Franjo znao nije ni imao nije, osim nekakve neshvatljive mržnje spram vlastitog naroda. Neš' ti 200 obitelji koje kao zamašnjak vuku stoku sitnog zuba u Eldorado. A što se tiče njegove ostavštine nama, zvane HDZ, ona bi se možda iz pepela mogla ponovno stvoriti od onog malog broja u njoj koji misle desno ali uvijek idu pravo. I za divno čudo, ima ih i u HDZ. ali prije toga

Censeo ceteram HDZ esse delendam

sic est in fatis

Tko je glasao

Odgovornost im pere partijska poslušnost i partijska stega

Ma nije Franjo mogao ništa, jer ništa Franjo znao nije ni imao nije, osim nekakve neshvatljive mržnje spram vlastitog naroda. Neš' ti 200 obitelji koje kao zamašnjak vuku stoku sitnog zuba u Eldorado.
A kojih 200 obitelji je opljačkalo Sloveniju, Portugal, Grčku, Mađarsku, Irsku, Španjolsku?
Britanskih, njemačkih, europskih?
I to je bolje i lakše podnošljivo!?
Očito je, ali ne vidim da Grci u tome previše uživaju.

Tranzicija je bio obavezan i nametnuti proces od gospodara Zemlje, koji su sebi namijenili sva bogatstva tranzicijskih zemalja.
Ideja o hrvatskim bogatim obiteljima je daleko bolja od prepuštanja bogatstava strancima, ali je upropaštena običnim lopovlukom.
Pokazalo se da ono što nije zarađeno vlastitim radom i kroz generacijsko bogaćenje obitelji, nije stimulirajuće za proizvodnju i razvoj, već za potrošnju i razbacivanje.

Uostalom, i obični, izvan tih 200 obitelji navikli su na trošenja izvan svojih mogućnosti i na komfor koji je iznad njihovih osobnih mogućnosti.
Kao što pokojnik ne može odlučivati što će nasljednici s njegovom imovinom, tako i HDZ koji je odmah poslije smrti F. Tuđmana, postao antituđmanovski i eurofilski do granica pretvaranja u protuhrvatski, odnosno štetnohrvatski, pokazuje što se događa kada više nema onih koji su skupili velike vrijednosti -poput vlastite države na političkoj karti svijeta: "trajba" se najvrjednije i prodaje jeftino ili ni za što.

HDZ se sastoji, kao i ostale partije, od vrhuške, koja radi kako hoće i prema uputama "svjetskih političkih" moćnika i poslušnika koji im to dozvoljavaju, bez obzira kuda ih ovi vode.
Apsurd je da ti poslušnici rade i u korist nanošenja štete svojoj državi, ali baš ih briga za to jer oni se zbog toga ne osjećaju ni malo odgovorni. Odgovornost im pere partijska poslušnost i partijska stega.
Istina, sada su nešto postiđeni , ali većinu je briga samo za njihove sitne egzistencijalne interese, jer su postali ovisnici o partijskome mlijeku.

Tko je glasao

LuRa

Ideja o hrvatskim bogatim obiteljima je daleko bolja od prepuštanja bogatstava strancima,

Da mi je znati po čemu? Pogotovo - što je u slučaju Dukata - pokazala klasičan tijek toka... prvo pripadnik 1 od 200... a kada mu "dosadi" - opet ide strancima. Kako bi to kontrolirala?

Sama kažeš da ti se ideja o top 200 sviđa, a onda kažeš da se pokazalo da ono što nije zarađeno vlastitim radom.... pa to smo znali i prije... očito jedino F.T. to nije znao.

Tko je glasao

Reći da je nešto bolje od nečega

... ne znači da ti se to nešto sviđa, jer oboje može biti jako loše, ali jedno možda nešto manje loše.
Znaš onako kako pričate za HDZ i SDP.
Loše i lošije, ili obratno, ovisno s koje pozicije gledaš.

Sama kažeš da ti se ideja o top 200 sviđa
A, gdje?
Logika ti je sasvim pogrešna:
Iz mojih riječi : "Ideja o hrvatskim bogatim obiteljima je daleko bolja od prepuštanja bogatstava strancima,", ti zaključuješ da mi se ideja sviđa o top 200 sviđa. Nikada rekla takvo i niti ikada zastupala takvu ideju.
Evo da sam rekla da si ti bolji pollitičar od npr. @feniksa, da li bi to značilo da mi se ti sviđaš kao pollitičar?:)))

Kako bih ja kontrolirala, one koji su došli do vlasništva?
Jednostavno!
Pravo prvootkupa države koja im je prodala državno, po istoj cijeni po kojoj su kupili, obveza nastavka proizvodnje uz plan restrukturiranja pri samoj povoljnijoj kupovini, nemogućnost rasprodaje zemljišta....,
Uostalom, te poslove dogovaranja, uvjeta i ograničenja, prepustila bih stručnim ljudima koji bi također bili kontrolirani od inspekcija, da se i oni ne zamažu pekmezom.
Ako se nad nekom imovinom u gruntovnici upišu neke zabilješke, nije moguće imovinu prodavati, bez izvršenja određenih obveza. Bilo bi podosta zabilješki.

A ti lijepo napiši kako su ostali koji su dali/prodali svoje tvornice, elektroprivrede,...zemlju,...strancima bolje prošli.

Neki ekonomisti čak misle da su države koje su napravile nešto pravedniju raspodjelu u konačnici i gore prošle.
A F. Tuđman, morao je biti supermen da bi znao u isto vrijeme i voditi politiku, i ratovati, i pomirivati "ustaše i partizane i njihovu djecu", te provoditi naređenu privatizaciju -tranziciju, naći ljude koji će biti pošteni (možeš li ti jamčiti za svoje suradnike da su svi odreda pošteni i da su im namjere takve), kada su svi koji su rukovodili tvornicama, PIK-ovima, IPK-ovima, bili raspoloženi da se pobrinu da oni osobno postati kapitalisti i pokupe vrhnje.
Tko je znao da bi neka Petra, ili @zaphod, ili neki mali @ (mankići) bili pošteni:)))
I oni bi morali potražiti "stručnjake", a ti bi opet "stručno odradili", jer ih može kontrolirati samo onaj koji ima znanje uz volju i poštenje.
A gdje su takvi, ne samo onda u ratu, već i danas?

Baš me zanima, tko će prodati HEP, za koliko, koliko će se njih osobno obogatiti, koliko će politički napredovati u eu-ropskoj političkoj kasti, koliko će ih poslije prati ruke, te koliko će ih nakon svega završiti u zatvoru!

Tko je glasao

hm...

Ovo je čak i neloše, to je otprilike moj stav za privatizaciju (iako ne moraš biti supermen pa znati da se pretvorba i privatizacija NE PROVODE u ratu):

Pravo prvootkupa države koja im je prodala državno, po istoj cijeni po kojoj su kupili, obveza nastavka proizvodnje uz plan restrukturiranja pri samoj povoljnijoj kupovini, nemogućnost rasprodaje zemljišta....,

Ono s čime se ne mogu složiti je općeniti stav "bolje domaći lopov, negoli strani" - jer, kao što smo već stvarno mogli do sada naučiti - kapital nema nacionalnost. Samo interes.

Evo da sam rekla da si ti bolji pollitičar od npr. @feniksa, da li bi to značilo da mi se ti sviđaš kao pollitičar?:)))

Naravno da bi to značilo baš to :P :)

Tko je glasao

Pa kad pogledamo banke koje

Pa kad pogledamo banke koje su u stranim rukama, onda tvrdnja od Petre i ima nešto u sebi.

Banke zarađivaju bolje nego u svojim matičnim zemljama, a plus toga su sa kreditima u devizama, upropastili skoro sve najmoprimce.

Tko je glasao

fakat te ne razumijem...

... tebi je bilo bolje kada su banke loše radile, kada su ljudi čekali mjesecima svoju štednju u Hrvatskoj gospodarskoj banci i kada su djelatnici u bankama imali niske plaće?

Tko je glasao

Ma ko govori o tome šta je

Ma ko govori o tome šta je bolje. Sve ima svoje lice i naličje.

Da direktori svih tih firma i firmica nisu muljali i upropaščavali svoe te iste, nebi do svega toga došlo.

Tko je glasao

Kao što pokojnik ne može

Kao što pokojnik ne može odlučivati što će nasljednici s njegovom imovinom,

Tuđman je odgojio "sinove narkomane" kojima je ostavio imovinu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@ppetra

Prvo, pogledaj malo pod Glavaš i što je i kakvo izlazilo iz "ordinacije" tog primarijusa hrvatstva, potom se zapitaj zbog čega je uhićen T. Merčep, a zbog čega pokojni Brodarac, ali i neki drugi ne tako zvučnih imena. Onda pogledaj kad su oni "ordinirali", a kad su se dogodile Ćelije, Kijevo, Škabrnja ...
Drugo, potrudi se malo pa prikupi podatke o "trojkama" i njihovim "operacijama" po Krajini i po čitavoj Hrvatskoj, pa to stavi u kontekst vremena ...
Treće, pozabavi se malo nekim aspektima djelovanja HOS-a, ima izuzetno zanimljivog štiva, a i nekih preuda hrvatskih sudova.
Četvrto, potraži malo materijale vezane za osnivanje HDZ-a, retoriku na osnivačkom saboru i predizbornim skupovima, naravno onu kojom se Srbima obećavaju "guste magle", "drine", "vrbe" itd., mora biti da je bilo izuzetno ugodno biti Srbin u Hrvatskoj i to slušati, pogotovo kad je ta opcija pobijedila na izborima.
Peto, nepoštivanje stečenih prava Srba kao konstitutivnog naroda, obećavajući im u zamjenu za to pravo na kulturnu autonomiju i to u uvjetima kad bi Srbi i kao nacionalna manjina imali status "značajne manjine" što podrazumijeva i pravo na stanovitu političku i fiskalnu autonomiju. A u praksi je Tuđman odbijao i same razgovore na temu kulturne autonomije Srba u Hrvatskoj, sveudilj laprdajući o "najvišim standardima njihovih manjinskih i građanskih prava".

Postoje uzroci i postoje posljedice, ti vidiš samo posljedice, tebe uzroci ne tangiraju.

Jebe se meni i za Miloševića i za Srbiju i sve ono što se tamo događalo ili se danas događa, tamo nisam živio niti kanim živjeti, meni u Hrvatskoj Milošević nije ni o čemu odlučivao, pa ni o stvaranju Velike Srbije, meni je odlučivao Tuđman, koji je u ime stvaranja Velike Hrvatske dopustio hrvatskoj paravojsci napade na JNA i time započeo rat u Hrvatskoj.

I na kraju, daj mi ti kao "ekspert" objasni što je to Tuđman točno stvorio, ne bi ti trebalo biti teško nakon svih tvojih laprdanja o "stvaranju drežave".

Tko je glasao

a što u tim vremenskim

a što u tim vremenskim kontekstima znači MEMORANDUM SANU i događanja naroda od 1986 godine pa do pojave Tuđmana i HDZ-a.
Nekako mi se čini da je 1986 godina bila nešto prije 1989 godine.

a da se ne bi bavio posljedicama trebalo bi napraviti analizu što je razlog pojave MEMORANDUMA SANU 1986 tj. zašto su tadašnji političari i akademska zajednica rješenja realnih problema tadašnjeg društva prije svega gospodarske krize počeli tražiti u nacionalizmu.

Odgovor na to i takva pitanja je u stvari pravi uzrok raspada Jugoslavije i svega što se poslije događalo a Milošević, Tuđman su samo posljedica propasti i neodrživosti Jugoslavije.

Tko je glasao

@acinum

Zanimljivo je kako se mi uvijhek zgražamo nad potezima drugih, a u vlastitom oku brvno ne vidimo.
Jer ti vidiš Memorandum SANU, ali nikao ne vidiš dvadesetak godina ranije objavljeni dokument jednake razorne moći koji se zvao Deklaracija o hrvatskom jeziku ili tako nekako, dokument koji je u ono vrijeme pokušavao pokazati dokazati nedokazivo, a to je da srpski i hravtski nisu isti jezik.
Lingvističkoj znanosti usprkos!

Ist je priač i povikja na Srbijance da su izjednačilivaljda 2003. četnike s antifašističkim borcima, a to što je Hrvatski sabor već 1992. izjednačio "pripadnike hrvatske domovinske vojske" iz 2. Svjetskog rata s antifašističkim borcima nikom ništa.

Jebali vas vaši aršini i druga mjerila.
Ne, ovo naše nije govno, to se samo pas posrao.

Tko je glasao

Deklaracija o hrvatskom

Deklaracija o hrvatskom jeziku i MEMORANDUM SANU nisu nikako povezani i nisu usporedivi ali kad ih već uspoređuješ mogao si napisati i kako su prošli pisci Deklaracije neposredno po objavljivanju deklaracije a kako su prošli tvorci Memoranduma SANU.

Zašto nije bila ista reakcija vlasti tadašnje SFRJ na oba dokumenta već je Memorandum SANU prihvaćen kao politička platforma tadašnjih vlasti u Srbiji dok su tvorci Deklaracije završili uglavnom u zatvoru i to je pravi uvod u rat.

Da je Jugoslavija bila stabilna i održiva država tvorci MEMORANDUMA SANU bi završili jednako kao i tvorci Deklaracije , ali kako je Jugoslavija već bila u dubokoj krizi i na izdisaju to se nije dogodilo i vratlo je tvorce Deklaracije u politički život kao odgovor na prihvaćanje tadašnjih vlasti u Srbiji MEMORANDUMA SANU

Kada bi više pisao o vremenima prije Tuđmana i HDZ-a možda bi i razumio zašto i kada je propala Jugoslavija umjesto da pišeš budalaštine bez ikakve veze sa stvarnošću.

Tko je glasao

JNA je bila spriječena u ostvarivanju svoje nezakonite uloge

Jebe se meni i za Miloševića i za Srbiju i sve ono što se tamo događalo ili se danas događa, tamo nisam živio niti kanim živjeti, meni u Hrvatskoj Milošević nije ni o čemu odlučivao, pa ni o stvaranju Velike Srbije, meni je odlučivao Tuđman, koji je u ime stvaranja Velike Hrvatske dopustio hrvatskoj paravojsci napade na JNA i time započeo rat u Hrvatskoj.
Ma Milošević je bio dobar čovek. Nikakve veze nije imao s događanjima u Hrvatskoj. Samo su Srbi u Hrvatskoj nosali njegove sličice, rojili se oko njegova meda.
On je bio Mesija srpstva. Novovjerac koji je u svoju sektu povukao veliku većinu hrvatskih Srba i usmjeravao ih na učenje harikrishne.
Nije imao nikakvih utjecaja na događanja u Hrvatskoj, kao što ni Hitler nije imao nikakvih utjecaja na događanja u susjednim državama.

Milošević je pravi jugoslavenski heroj i radnik udarnik:
udario na Sloveniju, na Hrvatsku, na BiH, na Kosovo, htio i na Makedoniju (ali nisu mu baš dozvoljavali zbog zapaljive sredine oko Makedonije, udario na Vojvodinu,...).
Udario i na JNA, ali iznutra. Riješio je svih elemenata osim srpskih, kako bi mogao stopama Dušana silnoga.
I na kraju, daj mi ti kao "ekspert" objasni što je to Tuđman točno stvorio, ne bi ti trebalo biti teško nakon svih tvojih laprdanja o "stvaranju drežave".
Tuđman je stvorio ONO, zbog čega se osjećaš kao đavo u svetoj vodi - Hrvatsku kao samostalnu državu, a ne republiku unutar SFRJ ili velikosrbije, ili Austrougarske,...
A sada možeš opet s pričom o svome rodnom listu na kojem je pisalo: rodio se @feniks u SR Hrvatskoj,..., Hrvatska je trebala samo dati pola svoje države državotvornim Srbima, tamo negdje do V-K-K i neke džepove sa srpskim državotvoriteljima, te zamoliti da je puste iz SFRJ, sa Zagrebom i onime što se vidi s katedrale.
Feniks bi bio u nekoj Krajini, od nekih 300 000 krajina po Hrvatskoj, jer svaki je Srbin toliko državotvoran, da pri hodu pečati zemlju s "ovo je Srbija", "Srbija je tamo gdje živi makar jedan Srbin" (valjda su se devedesetih toliko zbog toga i ušetali).

JNA je spriječena u ostvarivanju svoje nezakonite uloge: pretvaranja SFRJ u Velikosrbiju!
Samo budale i pristalice Velikosrbije smatraju je legitimnom i legalnom u tome poslu i daju joj opravdanja za zločine koje je u tu svrhu činila, tipa: "janje je mutilo vodu, meketalo je, skakutalo je", a "vuk je samo oštrio zubiće za ukusnu travicu".

Tko je glasao

@ppetra

Možeš li se ti zavrtjeti malo negdje izvan tvojeg filma, pa da shbvatiš da Milošević nije "udarao" ni na Kosovo ni na Vojvodinu, koji su bili sastavni dio Srbije, a za promjenu svojeg ustava, na što vjerojatno aludiraš, SR Srbija je dobila suglasnost sviju u Vijeću republika i pokrajina Sklupštine Jugoslavije, jer je bilo očito da su si pokrajine neovlašteno prisvojile atribute republika, ne uvažavajući matičnu državu SR Srbiju, na što nisu imale pravo.
Nadalje, Milošević doslovno nikakve veze imao nije s upotrebom JNA u Sloveniji, gdje ona korištena u funkciji savezne policije koja nije postojala. I tebi za informaciju JNA j povjerenu joj zadaću u Sloveniji i obavila, vrativši sve granične prijelaze i carinske ispostave pod saveznu kontrolu.

Imal' itko da je ikad čuo Miloševića ili ikoga iz njegov ekipe da Milošević ima ikakve teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj?
O "čuvenoj K-K-V liniji" govore isključivo dva vrlo vjerodostojna lika V. Šešelj i D. Domazet Lošo, a što su i koga su oni predstavljali u to vrijeme, jedan u Srbiji, svako malo u Batinoj Skeli, a drugi u Hrvatskoj koji u to vrijeme u JNA još podnosi prijave protiv svojih sunarodnjaka radi hrvatskog nacionalizma.
Ali ti uporno, Milošević ovo, Milošević ono, pa mi onda objasni kako to da Tuđman Miloševića nikad ni za što optuživao nije.
Ali Srbiju je prokazivao kao agresora, zato što valjda onaj koji je u toj Srbiji imao apsolutnu vlast, nema veze s time.
Šešelj je imao!?
Iz Batine skele!?
Ma daj ...

Kako to da se Slovenija, koja je prvi puta u povijesti 1945. postala državom, samo osamostljivala, a Hrvatsaka, koja svoju žavnost vuče s kraja 9. stoljeća, je ni više ni manje nego stvarana.

I tko je to i u čemu JNA u Hrvatskoj spriječio, kad je hrvatska paravojska u jedinoj ozbiljnijoj bici, onoj za Vukovar, bila stravično poražena?

Tko je glasao

JNA je bila spremna za Velike pobjede: u Vukovaru, Srebrenici

... Škabrnji, ..Sarajevu,...
SR Srbija je dobila suglasnost sviju u Vijeću republika i pokrajina Sklupštine Jugoslavije, jer je bilo očito da su si pokrajine neovlašteno prisvojile atribute republika, ne uvažavajući matičnu državu SR Srbiju, na što nisu imale pravo.Tako je i Hitler dobio suglasnost britanskoga i francuskoga premijera za Sudet, "na što je imao pravo"-kako ti kažeš za Miloševića:
"Britanski premijer Neville Chamberlain, francuski premijer Édouard Daladier, njemački kancelar Adolf Hitler, talijanski vođa Benito Mussolini i talijanski ministar vanjskih poslova Galeazzo Ciano na potpisivanju sporazuma 1938., priznali su mu to pravo".

Imal' itko da je ikad čuo Miloševića ili ikoga iz njegov ekipe da Milošević ima ikakve teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj?O, jagnje nevino, što su ga uopće mučili u Haagu!?

Ali ti uporno, Milošević ovo, Milošević ono, pa mi onda objasni kako to da Tuđman Miloševića nikad ni za što optuživao nije.Valjda zato što je Milošević podosta zaslužan za osamostaljenje Hrvatske.
Samo se Tuđman s njime morao dogovoriti da izgubi rat u Hrvatskoj. milošević je bio dobar i pristao na to, pa zašto da ga Franjo poslije optužuje, kada ovaj poštuje dogovoreno. Istina, malo je pretjerao, pa su pri bežaniji izvršili onaj najveći zločin u "Oluji", o kojemu nitko ne voli baš puno pričati, jer im ruši koncepciju o ZZP-u.

Kako to da se Slovenija, koja je prvi puta u povijesti 1945. postala državom, samo osamostljivala, a Hrvatsaka, koja svoju žavnost vuče s kraja 9. stoljeća, je ni više ni manje nego stvarana.Slovenci su se drugačije dogovorili sa Srbijom i JNA. Ove su im dozvolile da mirno odu, nakon onih nekoliko žrtava, a Slovenci su obećali da neće govoriti o stvaranju države, već samo o osamostaljenju. Osim toga obećali su da će Hrvatskoj dobro naplaćivati oružje koje bude išlo preko Slovenije.
Mi smo morali stvarati državu, jer su se tako dogovorili Franjo i Slobodan.
Slobodan nije mogao drugačije objasniti Srbima taj svoj dogovor, pa je rekao Franji da govori o "stvaranju Hrvatske", jer to zvuči onako- puno opasnije pa će Srbi to lakše prihvatiti. Ne znam kakav je izgovor smislio za Kosovo i dogovor da i ono bude samostalna država. Je li to bilo osamostaljenje, stvaranje države ili reinkarnacija nekoga davnoga stanja, ali to su njegovi Srbi najteže prihvatili, a neki još ni nisu.

I tko je to i u čemu JNA u Hrvatskoj spriječio, kad je hrvatska paravojska u jedinoj ozbiljnijoj bici, onoj za Vukovar, bila stravično poražena?
JNA je bila strašna snaga, moralno spremna na velike pobjede: U Vukovaru, Sarajevu, Srebrenici, a zatim na Kosovu.
Najviše su joj odgovarale Velike bitke: njihove Velike snage, s Velikim naoružanjem, protiv golorukih naroda, civila, kuća, bolnica. Tada bi se oni viteški odricali svoje prednosti u naoružanju i prebacili na viteški način borbe prsa u prsa, s hladnim oružjem, ili pak sa sekundantima koji bi im brojali hice u glave zarobljenika, ranjenika, mladića,...

Posebno je impresivan odnos JNA prema zarobljenicima, kojima su osigurali takav smještaj da ga se ni Hitler ne bi postidio: u Begejcima, Stajićevu, Nišu,....

Tko je glasao

@ppetra

I opet ista priča; uspoređivanje ni istogni sličnog dakle neusporedivog ...
Velika britanija i Francuska, bile su uz Njemačku ravnoptavne članice iste federativno uređene države?
A nisu?
Pa štro lupaš onda?

Milošević ser u den Haagu našao radi čelništva srbijanskog dijela UZP-a, jednako kao što bi se i Tuđman, da je poživio, tamo našao radi čelništva hrvatskog dijela UZP-a.

Lupetanja, da se lupa ...
A zarobljenicima je treblo ponuditi smještaj po uzoru na Koranski most, Loru ili Kerestinec ...

Jesi li ti stvarno obrazovanje sticala u Ustanovi u Stančiću?

Tko je glasao

Lupetanja na lupetanja -najbolji odgovor

I opet ista priča; uspoređivanje ni istogni sličnog dakle neusporedivog ...
Velika britanija i Francuska, bile su uz Njemačku ravnoptavne članice iste federativno uređene države?
A nisu?

Nije naglasak na pravnoj, već psihološkoj i vojnoj situaciji.
Još je gore ovo s V.Britanijom i Francuskom: pokazuje da sila, ili prijetnja silom rezultira političkim dogovorima, ustupcima silnicima, čak i od strane onih koji se vrlo često sami ponašaju kao silnici i napadači na druge narode.
Tako je i Milošević ostvario ustupke i Srbiju od tri dela u Skupštini sastavio u jedan-ali samo privremeno, jer jedan joj je dio zbog takve politike trajno otpao, a pitanje je što će biti dalje.

Ovo o lupetanju, možeš primijeniti na svoje argumente i tvrdnje o DR, JNA,..., pa ti slijedi namjerno lupetanje na tvoje lupetanje, ako nisi shvatio to ti je ironija, i ponešto sarkazma.

Ono što pričaš o nekim mjestima je samo kolaterala u svakome ratu, a bilo je sasvim malo u odnosu na razmjere agresije i ćud agresora.

Tko je glasao

@ppetra

Neke papige puno toga nauče (potraži pod "Einstein parrot"), al9i se ipaka za njih ne može reći da izgovoreno i razumiju.
I kod tebe je isti slučaj ...

E pa to "sasvim malo" u Hrvatskoj je bilo puno više na hrvatskoj strani, u BiH je druga priča, ali mi tamo nismo ratovali protiv Srba.
Kad zbrojiš Ovčaru, Kijevo, Škabrnju, Ćelije ... dečki s Banije, potpomognti "Handžar divizijom" iz Plomina, sami su u Sisku i na Baniji "skrčili" više.

Zato prošeći tamo i natrag!

Tko je glasao

Jebote patak

pa ti si na platnom spisku srbijanske obavještajne službe,odjel:specijalno ratovanje i propaganda

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Strašno vas jebe istina, ne podnosite je kao ni vrag tamjan.

Propagnda su "stvaranje države", "kao suza čisti" DR, "veličanstvene operacije" HV i t. sl.

Tko je glasao

Feniks, Sjebali su vas

Feniks,

Sjebali su vas amateri i djeca. Profesionalci u koje je utučeno tolko love od 45-e do 90-e, (ma ni za vjerovat) ispali na kraju ko posrani golubi.

Tko je glasao

@Skviki

Ne čini li se tebi ni nakon najnovijih zbivanja da je teško sjeban upravo hrvatski narod, a s njime i svi politički Hrvati?
Postoji li išta što tebe ili tebi slične može dozvati pameti?

Tko je glasao

Feniks, Postoji li išta što

Feniks,

Postoji li išta što tebe ili tebi slične može dozvati pameti?

Da! postoji, samo se trebaš držati sadašnjice, a ne stalno tražit nekakve krivce za srbijansku agresiju.

Tko je glasao

@Skviki

Ja ih uopće ne tražim, jer nikakve agresije nije ni bilo, već samo pobuna dijela građana srpske narodnosti.
A za rat u Hrvatskoj je glavni krivac Tuđman.
I to je sve.

Tko je glasao

Feniks, Rista, daj se več

Feniks,

Rista, daj se več jedamput opameti. Srbijanci nam rade o glavi još od 1918-e, a naseljavali su svoje koferaše, kak u Vojvodini tak i u Hrvatskoj.
Pomoču tih koferaša su zaludili domače pravoslavce sa pričanjima o majčici Srbiji.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci