Tagovi

Tko se, kako i zašto bori protiv korupcije u Hrvatskoj?

Borba protiv korupcije u Hrvatskoj, koju doživljavamo kroz brojne istrage (i za sada, tek rijeke osude) visoko pozicioniranih pripadnika, uglavnom vladajuće stranke, poprište je bitke koju Hrvatska vodi da bi dostigla (i zadržala - do potpune ratifikacije svih zemalja članica i EU parlamenta) konačni „blagoslov“ relevantnih političkih tijela Europske Unije . Na sastanku europskog vrha (European Council) u Bruxellesu danas, u petak 24 . lipnja 2011, uz teške teme o gospodarstvu i migracijama, kao peta točka dnevnog reda očekuje se rasprava o Hrvatskoj i poziv premijerki Jadranki Kosor da se pridruži ostalim šefovima vlada i Europskih država na sastanku. Tako će se, nadamo se, potvrditi da je Hrvatska ispunila sve postavljene zahtjeve da postane ravnopravni član Unije.

Vlada pod vodstvom Jadranke Kosor i glavne vladajuće stranke HDZ svim silama pokušavaju stvoriti sliku svojih zasluga za postignuća u borbi protiv korupcije, usprkos svima poznatim činjenicama da je korupcija koja prožima cijelo hrvatsko društvo i koja seže do samih vrhova vlasti rezultat politike koja je inaugurirana neposredno nakon prvih višestranačkih izbora u okrilju HDZ-a i koja je više nego uspješno uzgajana tokom svih ovih godina dok je HDZ bio na vlasti (17 od ukupno 20). Činjenica da je dobar dio političara i politikanata iz ostatka hrvatskog političkog establishmenta objeručke prihvatio takav modus operandi (ali zbog relativno ograničenog pristupa stvarnim centrima političke moći, nije realizirao svoje nečasne sklonosti grabeži i osobnog bogaćenja obimom niti približno koliko dugovladajući HDZ i trabanti), nimalo ne mijenja notornu istinu da su glavni nositelji antikorupcijske borbe i sami itekako odgovorni za takvu situaciju, ako ne zbog direktnog učestvovanja i osobnog bogaćenja, a ono zbog dugogodišnjeg „držanja ljestava“ i zatvaranja očiju pred evidentnim činjenicama o brojnim aferama koje su odavno u većoj ili manjoj mjeri poznate i u javnosti. To odgovara situaciji kao kada bi se roditelj hvalio brigom o djetetu kojega je godinama prije toga bjesomučno zlostavljao, a to i dalje čini, ali opreznije i izvan domašaja očiju javnosti.

Samo iz toga razloga sasvim je jasno da borba protiv korupcije nikako nije mogla niti jest autohtono iznikla u okrilju HDZ-a, nego je imperativno nametnuta „izvana“. Svi se sjećamo iznenadnog odlaska bivšeg premijera Sanadera i nemuštih objašnjenja zašto se je to dogodilo. Pravi je razlog, kao što su to politički analitičari, i ovdje na Pollitici ispravno zaključili, bio pritisak EU da se ozbiljnije započne s borbom protiv korupcije u Hrvatskoj, čemu je bivši premijer zbog vjerojatne vlastite umješanosti u koruptivne aranžmane velikog kalibra i snažne potpore koju je tada uživao u rukovodstvu stranke i u širem članstvu, bio ozbiljna prepreka.

Zato treba jasno i glasno reći da začetnik i pozadinski operativac borbe protiv korupcije nisu niti hrvatska Vlada niti stranka HDZ, nego institucije Europske Unije, a s ciljem pomoći Hrvatskoj da završi pristupne pregovore - famozno 23. Poglavlje. Uz nastavak nesmetane i razgranate korupcije to ne bi bilo moguće u doglednoj budućnosti, jer su se tome, poučene lošim iskustvom s Rumunjskom i Bugarskom, oštro suprotstavile neke utjecajne članice EU.

Varijanta u kojoj se elimira sama glava korupcijske „hobotnice“ i politički dio borbe povjeri navodno „zdravim snagama“ unutar vladajuće koalicije prihvaćena je i nametnuta, u vremenskom tjesnacu koji je pogodio proces pridruživanja, kao najmanje zlo, iako je svima jasno da je to rješenje polovično jer u samom temelju ima jednu ozbiljnu grešku u dizajnu. Greška je u tome što je granica izmedju potencijalno progonjenih i progonitelja (političara) nejasna i uključuje značajne rizike da neki od nositelja antikorupcijske borbe i sami završe u mreži ili, s druge strane (što je još gore), da neki koji itekako zaslužuju progon i osudu, pravovremenim „okretanjem kaputa“ izbjegnu pravdi.

Zbog „na pladnju“ izgubljenih i predanih već gotovo dobivenih izbora, i nastavljene beznadne impotencije oporbe da ozbiljnije uzdrma i ugrozi vladajuću grupaciju, neka bolja i efikasnija varijanta hrvatskih „mani pullito“ nažalost nije bila realno moguća.

Paolo Berizzi , zamjenik veleposlanika EU i šef operativnog odjela misije EU u Hrvatskoj, kaže za jedne strane novine (nedjelja 19. lipnja, Dagbladet Politiken, Kopenhagen) slijedeće:

Sada već pomalo vidimo rezultate. Ne samo veliki novac, nego i velike ribe - visoko rangirani članovi vladajuće stranke, upadaju u razapetu mrežu. Samo prije tri godine takvo nešto bilo je potpuno nezamislivo. Ali, mi smo (misli se na EK i njene organe, op. BET), ušli duboko u konkretne slučajeve. Nikada ranije nije EU, ili neka druga medjunarodna organizacija, ušla toliko duboko u unutrašnje poslove neke suverene države.

U daljnjem razgovoru, Berizzi kaže da je Europska Komisija odlučno i čvrsto ušla u tu akciju, kako bi osigurala da Hrvatska ostvari uvjerljiv rezultat u obliku pokrenutih istraga, sudskih procesa i presuda. Očekuje se efikasan i neovisan rad represivnog aparata, usmjeren na sve političke nivoe, uključivo i najviši. Zato je Europska komisija izabrala ekipu specijaliziranih istražnih sudaca i istražitelja iz EU zemalja, koji ulaze u policijske i tužiteljske urede, gdje „češljaju“ brda dokumenata i provjeravaju radi li se na pojedinim slučajevima, jesu li prioriteti ispravno postavljeni, ima li rupa u istrazi, ima li dovoljno utemeljenja da se podigne optužnica ili možda ne. Eksperti iz EU ocjenjuju i sudske presude, te brzinu i efikasnost sudaca.

Rezultat takvog angažmana EU jest dramatičan porast broja istraga u posljednju godinu dana, a još više porast novčanih iznosa o kojima se radi. Ukupna vrijednost je samo u godinu dana porasla sa 2 na 5 milijardi kuna.

Što na to reći? Treba li se, kao gradjanin Hrvatske, sramiti takvog protektorata? Treba li mu se suprotstavljati i proklinjati njegove vinovnike? Razloga za kolektivni sram ima, jer se je pokazalo da gradjani Hrvatske nisu u stanju organizirati državu zasnovanu na vladavini prava bez pomoći izvana. Ali, po mom mišljenju, ovo flagrantno uplitanje u unutrašnje poslove Hrvatske, treba pozdraviti kao dobronamjernu i privremenu mjeru koja daje nadu u bolju budućnost.

Hrvatska je prva zemlja potencijalna članica EU koja prolazi kroz takvo „čistilište“, ali svakako ne i posljednja. Razlog za to su problemi koji su stvoreni ulaskom Rumunjske i Bugarske bez da su korijeni korupcije sasječeni. Tako su te dvije zemlje i danas poprište otvorene korupcije, u kojoj političari i kriminalne grupe žive u otvorenoj sprezi, ugrožavajući socijalni i gospodarski razvoj ne samo tih zemalja, nego i cijelog područja EU. Paradoksalno, za razliku od Hrvatske, Bugarska i Rumunjska kao članice EU, zaštićene su pravilom o nacionalnom suverenitetu koje onemogućuje sličnu akciju EK.

Nakon današnjeg nastupa Jadranke Kosor na sastanku na vrhu u Bruxellesu, problemi koji pritišću Hrvatsku neće nestati. Borba protiv korupcije uz svesrdnu logističku i političku podršku, ali i pod budnim okom EU nastaviti će se još većim intenzitetom. Previše toga je na kocki za budućnost Hrvatske a posebno za mlade generacije, da bi se dozvolilo da notorna grupa pod uzurpiranim geslom „imamo Hrvatsku“ svojim štetočinskim i u osnovi antinarodnim i antihrvatskim djelovanjem to ugrozi. Zato je opetovano optuživanje Europske Unije kao krivca za hrvatske probleme, kroz razne medije pa i ovdje na Pollitici ništa drugo nego proziran i perfidan pokušaj skretanja energije narodnog nezadovoljstva s pravih krivaca. Jer, za uspješan ishod i konačnu eliminaciju maligno-koruptivnih elemenata iz hrvatske politike na svim razinama, osim pritiska izvana, izuzetno je važno da se održi i ojača pritisak hrvatske javnosti, usmjeren na pravu metu.

Oni koji rade suprotno, ili su naivni nacional-romantičari ili bezobzirni manipulatori i lovci u mutnom.

Komentari

Glede Kosor Jadranke i njenih patuljaka

Odgovoran državnički potez gospođe Kosor bilo bi raspisivanje izbora početkom jeseni (s 500 000 glasača viška), jer njezin glavni adut - želja da potpiše Pristupni sporazum s EU - sve je manje politički argument, a sve više problematično ponašanje koje treba gledati iz psihološkog aspekta.

Tko je glasao

Vidis. Meni se cini da su i

Vidis. Meni se cini da su i drukciji scenariji prilicno moguci.

Krupni kapital (mahom hrvatski) usao je u vlasnicku strukturu na raznim nivoima i poljima kroz veliku pljacku Hrvatske. Sanader je bio prepohlepan i ugrozio je interes krupnog kapitala. Namjestena mu je shema i sproveden pritisak kako bi se maknuo i kako bi potencijal od krvave revolucije koju prati nacionalizacija bio efektivno ugasen. Interes krupnog kapitala je tako bio da se Sanader makne, kako bi se smanjili rizici poslovanja. Sanader je imao premalu politicku pozadinu u odnosu na nerek koji je radio. Sanader je tako zrtvovan. Pedro. I bit ce Pedra koliko god treba da se ne ugroze interesi krupnog kapitala.

EU institucije su pak birokratska legla koja ne znaju ni tko im glavu nosi, jedino cime se bave jeste kupovina jeftinih lobista (cost/benefit) koji ce drukati za ulazak u EU, opet iz istog razloga, a to je da se zastiti krupni kapital kroz uspostavu medjuovisnosti i dodatnog pada rizika od krvave revolucije i nacionalizacije kriminalno stecenog kapitala.

Iza svega dakle stoji samo kriminalni krupni kapital, dok je EU obicni paravan za cijelu pricu.

Enivej. Tko jos pusi pricu kako su EU institucije i EU birokrate opijene domjencima, paznjom i darovima 60 000 Briselski lobista iole povezane sa bilo kakvom pravicnoscu, vizijom ili idealom, taj je ili naivni romanticar ili gleda svoj uski interes zbog kojeg bi prodao i mater.

To bi bilo moje vidjenje stvari, jeli.

Tko je glasao

Svašta

Paolo Berizzi lijepo kaže da su istražitelji EU ušli u hrvatsku policiju, tužiteljstva i sudove. Ti ljudi imaju imena i afilijaciju ( vjerojatno OLAF). To što rade ima jasan motiv, tijek i rezultat.

@gale izlazi s nevjerojatnom pričom o "krupnom kapitalu" koji smjenjuje prepohlepnog Sanadera. "Krupni kapital" je poslao svoje ljude u u hrvatsku policiju, tužiteljstva i sudove da maknu hrvatske lopove, kako bi još veći strani lopovi zadržali pozicije.

EU birokrati ništa drugo ne rade nego piju na domjencima i šuruju s lobistima, a da niti ne znaju za koga rade. Rezultat toga je pad rizika od krvave revolucije.

Zbilja svašta.

The Observer

Tko je glasao

Paolo Berizzi lijepo kaže da

Paolo Berizzi lijepo kaže da su istražitelji EU ušli u hrvatsku policiju, tužiteljstva i sudove.

Tko ih je pustio? Cija je politicka volja odigrala tu ulogu? Istina. Imamo specijalce izvana, taj dio ne sporim uopce. Sporna je politicka volja i pozadina te volje.

To što rade ima jasan motiv, tijek i rezultat.

Da? Koji je motiv politicke pozadine hrvatskih oligarha?

@gale izlazi s nevjerojatnom pričom o "krupnom kapitalu" koji smjenjuje prepohlepnog Sanadera. "Krupni kapital" je poslao svoje ljude u u hrvatsku policiju, tužiteljstva i sudove da maknu hrvatske lopove, kako bi još veći strani lopovi zadržali pozicije.

Ne. Domaci lopovi, to jest hrvatska oligarhija koja neosporno navija za EU i spremna je isto tako neupitno potpuno netransaprentno voditi pregovore i uciniti apsolutno sve da Hrvatska udje u EU.

Zbilja svašta.

Moja isprika sto propitujem stvari koje mnogi oportuno zaborave propitati. Ali ajde, nazovimo to intelektualnom vjezbom i uspostavom konteksta.

Tko je glasao

Zasto sam ja do sad zivio u

Zasto sam ja do sad zivio u uvjerenju da je 'hrvatska oligarhija' napravila sve da Hrvatska ne udje u EU? Obrati pozornost na godinu hrvatskog ulaska u EU i onda to usporedi s ulaskom drugih drzava u 'okruzenju'(npr. Slovacka- pocela pregovore nakon smjene Meciara, zavrsila pregovore za tri godine i usla 2004.

Tko je glasao

Jedno su uvjerenja, drugo su

Jedno su uvjerenja, drugo su jednostavni fakti. Pa tako, ako cemo pricati o jednostavnim faktima, mozemo postaviti pitanje odakle dolazi intrizicna potreba ulaska u EU? Jeli to volja naroda? Jeli to propaganda Jutarnjeg, Sanadera, Kosorice i Josipovica? Kome su puna usta EUa cijelo vrijeme? Obicnoga glasaca iz RH? Ili smo sada svjedoci nakaradne propagande gdje se rasprava zamjenjuje hoh stavom gdje svatko tko postavi pitanje se sa stane EU copora smatra primitivcem koji nema veze s mozgom?

Tko je glasao

pa postavi pitanje koje ima

pa postavi pitanje koje ima veze s mozgom. ovo tvoje s krupnim kapitalom veze s mozgom nema. po kojoj je varijanti krupnom kapitalu u interesu raspetljavanje korupcije u RH (a koje se provodi, onak ofrlje, iskljucivo zbog dikata EU)? nemoj mi reci, HDZ i SDP su u stvari borci protiv krupnog kapitala, a on ih sad sklanja u remetinec.

obicni glasaci su svoje stavove iznjeli vec vise puta na izborima. stranke koje zastupaju neulazak redovito dobijaju minoran broj glasova. (i ne, spisak glasaca ne umanjuje taj stav, broj zastupnika je izuzetno minoran). dopustam mogucnost da su vecina hrvata ovce, ali ta vecina odlucuje, koliko god ti ne bio ovca.

osim brdo neozbiljnih, svi ozbiljni argumenti protiv EU ukljucuju mentalnu gimnastiku tipa da bi bilo bolje kad bi bili svicarska.

Tko je glasao

po kojoj je varijanti krupnom

po kojoj je varijanti krupnom kapitalu u interesu raspetljavanje korupcije u RH (a koje se provodi, onak ofrlje, iskljucivo zbog dikata EU)?

Pogresna premisa. EU opcenito vlada na koruptivan nacin, a koncept prikriva suludom birokracijom. Cisto za primjer, procisceni ustav EUa nosi 450 stranica teksta. A to je temeljni dokument koji se kakti ratificira sa strane naroda. Opcenito govoreci, zakoni koji su pisani za birokrate, a ne za ljude, su po definiciji antidemokratski a u tom cuspajzu se radja prostor za najozbiljniju korupciju, ali istina, za one koji je mogu platiti.

Cisto kao usporedba Mnogi prozivaju farma industriju koruptnom i to na najvisem nivou, a neka prica je da je za registraciju novog lijeka potrebno ispuniti dokumentaciju od nekuih 300 000 stranica. Znaci, trebas to ispuniti, imati ljude koji ce to znati ispuniti, imati potrebne podatke, platiti svaki forumular etc. Jasno, male kompanije to ne mogu ostvariti, tako da se sve svodi na 10ak najjacih (koje se u medjuvremenu spajaju i dodatno vrse pritisak za daljnjim kompliciranjem procesa) koje relativno jeftino kupuju patente od onih malih (koji ne mogu realizirati uspjeh patenta zbog prevelike love i znanja koju bi morali ubaciti, a sto oni nemaju niti mogu imati) i ostvaruju astronomske profite kroz uspjesnu kontrolu cijelog procesa i mogucnosti diktiranja uvjeta.

Dakle. Ista stvar je sa EU. Imas apsurdan birokratski aparat gdje recimo ako stvari razlucimo uocimo da eu parlament ne moze stavljati zakone na glasanje vec to cini "vlada", odnosno EK i gdje da bi isposlovao neku uredbu moras znati birokratski jezik EUa koji se stalno trudi biti sto udaljeniji od svoje originalne potrebe, a to je zastita interesa javnog procesa.

Pa onda, ako imas love da platis par desetaka od 65 000 lobista, onda ces isposlovati bilo sta, jer ce oni za finu lovicu ugurati bilo sta politicaru opce prakse koji kroji uredbu bez ikakvoga problema, a tebi to recimo omogucuje masan profit jer ce ta uredba sutra zabraniti recimo toplomjere na zivu (jer su opasni - dokazano bez ikakvoga suvisloga argumenta), a onaj tko je platio lobistima ovo lobiranje, ce isposlovati recimo da upravo kombinirani elektricno-alkoholni toplomjeri postanu standard. I eto, taj neko ima ba produkciju od 50 000 000 toplomjera i onog trenutka kada se uredba donese, propada citav niz tvornica toplomjera, a odjednom stjeces novog multimilijonera (na grbaci upravo osiromasenih malih industrijalaca) i potices dodatne klasne razlike na temelju fasistickog (jer nema nikakve veze niti sa javnim, niti sa demokratskim, niti sa opcim, niti sa potrebom pravdanja bilo cega) birokratskog aparata.

Eto. Ukratko. To ti je EU, konglomerat u kojemu cvjeta korupcija tisuca cvjetova, samo sto je ta korupcija sada dostupna samo maloj sacici najmocnijih, dok istovremeno udara na sve ostale koji se moraju povinoviti suludim zakonima hohstaplerskih politika.

osim brdo neozbiljnih, svi ozbiljni argumenti protiv EU ukljucuju mentalnu gimnastiku tipa da bi bilo bolje kad bi bili svicarska.

Za pocetak bi trebali znati sto je to EU. Za tako nesto valja procitati ustav od 450 stranica i to sa razumjevanjem. Ako to ne mozemo, o cemu pobogu govorimo? Evo, ja cu prvi uociti ove sulude situacije koje su se dogodile zbog postojanja ovog fasistickog birokratskog aparata zvanog EU.

Ti meni pak reci jeli tebi normalno da srljamo u jednu instituciju za koju realno nitko ne zna sta je, a istovremeno salje najbizarnije uredbe koje nemaju doslovno veze s mozgom. Jeli normalno da ja kao mali obicni covjek koji je relativno upucen u jedan detalj EUa, na temelju vidjenoga postavim pitanje WTF? I jeli to uistinu kreiran stav na nivou price o Svicarskoj?

Ne bih rekao, ali ti me ispravi ako grijesim.

Tko je glasao

gale, i lobiranje i patenti i

gale, i lobiranje i patenti i birokracija i korupcija su problemi koji muce citav svijet, nisu specifikum EU-a (pogotovo, ti isti problemi - osim patenata koje i nemamo - muce danas i hrvatsku). da imamo ikakvo gospodarstvo, vjerujem da bi ovaj primjer s toplomjerima nasao i kod nas. i slazem se da su to problemi, ali po tom pitanju nije moguce uraditi nista (cak smo im i mnogo izlozeniji) s trenutnom korupcijom, nelikvidnoscu, nezaposlenoscu. zakone i regulative naravno mozes napisati i na dvije stranice, ali sve sto ne napises zavrsice u nepisanom limbu sudske prakse (za cije poznavanje ti opet treba specijalist).

usput, specificna birokracija EU ima i svoje dobre strane. Copyright Directive je donesena pod pritiskom lobista (toplomjer-lobisti su za ove mala beba), a sad upravo zapinje implementacija (posebno u spanjolskoj, gdje su mislim bili i prosvjedi povodom toga) s obzirom da svaka clanica mora zasebno primjeniti direktivu. primjeti da je kod nas zakon uskladjen s direktivom u roku keks bez ikakvih prigovora. zao mi je, ali crno-bijelo iskljuciva argumentacija ne drzi vodu.

Tko je glasao

zao mi je, ali crno-bijelo

zao mi je, ali crno-bijelo iskljuciva argumentacija ne drzi vodu.

Nitko niti ne tvrdi drukcije. Ono sto osobno tvrdim jeste da mjesta za zauzimanje pausalnog stava utemeljenog na pamfletima, a da se ne zna niti kako izgleda ugovor izmedju EUa i Hrvatske, predstavlja pozesci apsurd.

Pobogu, moze li postojati iskljucivija argumentacija od one da se uopce ne traze niti cinjenice potrebne za raspravu?

Tko je glasao

nisam jaca da potpisujem sto

nisam jaca da potpisujem sto nisam procitao. i sigurno, u ugovoru bi se moglo naci brdo stvari zbog kojih bih promijenio stav. bice naravno izuzetno tesko procijeniti koliko mene tocno dira jel nam je kvota 100k ili 200k tona secera. nisam eto siguran da postoji ista sto bi u ugovorima moglo pisati da dezurni euroskeptici promjene svoj stav.

Tko je glasao

Cek. Maloprije si napisao

Cek. Maloprije si napisao kako je sve sto vidis na protuargumentacijskoj strani teza u Hrvatskoj kao Svicarskoj. Istovremeno nisi upucen u pregovore, a ja sada postavljam pitanje, jeli tvoja argumentacijska strana utemeljena na Hrvatskom ce EU bolje upravljati nego sto mi to sami mozemo?

Na temelju cega temeljis svoju eurofiliju?

Tko je glasao

kao sto sam i napisao,

kao sto sam i napisao, pretpostavka je naravno da ugovor nece biti neprihvatljiv (o tome cemo diskutirati kad saznamo sto pise). u prilog tome ide i da ni madjarska, bugarska itd nisu nasle ugovor s "fasistickom birokracijom" neprihvatljivim, pa mislim da mi je ocekivanje na mjestu.

o upravljanju nemamo sto pricati dok nemamo zdravu ekonomiju, osim ako ti ovaj cuspajz interesnih skupina, kupovanja glasova za sitne beneficije, apsolutnom razjebavanju novinarske struke itd zoves upravljanjem. ne vidim kako cemo ovo rijesiti van EU, jer ako ostanemo van, tretiracemo ovo kao nasu "tradiciju" i nastaviti s njom do bankrota (ili mislis da necemo?). i da je bar bankrot blizu, pa da se nakon toga onormalimo - imamo mi jos dosta toga za prodat (otoke u najgorem slucaju). svima su nam puna usta nacionalnih interesa, koje uredno izdajemo svaki put kad se nanovo zaduzimo (a treba za penzije, drzavne sluzbenike, poticaje, brodogradnju) - toliko o nasem potencijalu za upravljanje i zastitu nacionalnih interesa. vec je i vrapcima na grani jasno (a vladi pogotovo) da bi trebalo prije kazni za neisplatu placa i sl. uvjesti rok placanja 60 dana i placanje poreza po uplati, inace nam se gospodarstvo nece mrdnut s mrtve tocke. i vlada bi to siguran sam i napravila, kada ne bi istog trenutka bankrotirala.

rijesavanje nelikvidnosti drzave, osposobljavanje pravosudja. bez toga nema gospodarstva, bez toga nema upravljanja, bez toga nema zastite nacionalnih interesa. meni se cini kao dobar dil. jos da vidimo ponudu (ne racun, ponudu).

Tko je glasao

o upravljanju nemamo sto

o upravljanju nemamo sto pricati dok nemamo zdravu ekonomiju, osim ako ti ovaj cuspajz interesnih skupina, kupovanja glasova za sitne beneficije, apsolutnom razjebavanju novinarske struke itd zoves upravljanjem

Sta jes, jes. Samo, sta mislis da EU rjesava taj problem za nas? Evo bacam oko na Grcku. Khm. Iliti, nece ti niko pomoc ako si sam ne pomognes.

ne vidim kako cemo ovo rijesiti van EU, jer ako ostanemo van, tretiracemo ovo kao nasu "tradiciju" i nastaviti s njom do bankrota (ili mislis da necemo?).

Mhm. A u EU se to nece dogoditi? Hmh. Bacam oko na Grcku, Spanjolsku, dosta nereda, kresanje raznih prava, nekako izgleda kao da im je EU zapravo odmogla jer ih je dodatno kreditirala i udaljavala ih od preuzimanja odgovornosti za vlastite zivote. Khm. Ili mislis da ono sto vidimo nema veze s tim sto zapravo jeste?

i da je bar bankrot blizu, pa da se nakon toga onormalimo - imamo mi jos dosta toga za prodat (otoke u najgorem slucaju). svima su nam puna usta nacionalnih interesa, koje uredno izdajemo svaki put kad se nanovo zaduzimo (a treba za penzije, drzavne sluzbenike, poticaje, brodogradnju) - toliko o nasem potencijalu za upravljanje i zastitu nacionalnih interesa.

Ovaj dio bih cak boldao. Dakle. Cini mi se da u ovome grmu lezi zec. Ekipa opcenito nikada nije niti pomislila preuzeti odgovornost za buducnost politicke zajednice jednom u 20 godina. I sada, kada imamo posljedicu opce neodgovornosti, ekipa misli da ce prebacivanjem vruceg krumpira na tudja pleca stvar biti uspjesno zaobidjena i da pitanje preuzimanja politicke odgovornosti moze biti trajno odgodjeno. Ne moze. Ista logika koja nas je dovela da imamo opci nered u drustvu, ista logika opce politicke neodgovornosti, nas tjera i dalje u tom smjeru. Mozemo li ocekivati ista dok ne promijenimo tu logiku i dok tu logiku koja nas je dovela na koljena ne promijenimo? Strani gospodari kao rjesenje moze biti uspjesno samo ako cemo biti robovi u vlastitoj zemlji. Jer no pain no gain. Bez da postanemo odgovorni, mi buducnost nemamo, a strani gospodar ili bilo koji drugi sasvim opravdano nece nas moci smatrati jednakopravnim, kada smo sami sebi oduzeli pravo da budemo jednakopravni bjezeci od odgovornosti.

Da. Ne valja danas, jer svi bjeze od preuzimanja politicke odgovornosti, nece valjati niti sutra, niti prekosutra niti za pet dana, niti ikada, dokle god se preuizimanje politicke odgoovrnosti ne stavi u prvi plan. EU kao jos jedan bijeg od preuzimanja politicke odgovornosti ne nudi nam buducnost, vec nas samo dodatno zakopava, bas kao i drugove Grke gdje bi se uskoro moglo proliti podosta krvi. Lijepa buducnost u planu.

rijesavanje nelikvidnosti drzave, osposobljavanje pravosudja. bez toga nema gospodarstva, bez toga nema upravljanja, bez toga nema zastite nacionalnih interesa. meni se cini kao dobar dil. jos da vidimo ponudu (ne racun, ponudu).

Apsolutno. No, jeli to nase unutarnje ili vanjsko politicko pitanje?

Tko je glasao

baci onda pogled i na SAD

baci onda pogled i na SAD (koji eto nije u EU), a mozes i na RH (pad gospodarstva 9% u dvije godine). financijska industrija koja je kompletno izmakla kontroli nije maslo EU, mada su debelo krivi za necinjenje (tesko mi je pritom ne primjetiti da to i nas ide isto). greske su ucinjenje, i sad treba platiti. hoce li se uciti na greskama (ameri kako se cini nece) ili ne, ne znam, ali mi sigurno necemo biti imuni van EU. cak bankarski sektor u RH drzavu drzi mnogo vise za jaja nego u grckoj (zbog nelikvidnosti, jel) - ako reformi bude (a jedino ameri ili EU imaju snage i mogucnosti da ih provedu, za volju cemo jos vidjeti), kako ih mislis provesti nad bankama kod kojih svako malo ides za kratkorocni zajam? (iz tih razloga mi je i lesarova demagogija o ukidanju devizne klauzule smijesna - sanse da to provede dulje od 3 mjeseca su apsolutna nula). potrebno je odvojiti posljedice finacijske krize od stvarnog stanja.

strani gospodari ti je promaseno. do sada smo, kao svoji gospodari, mogli uredno izsubvencionirat poljoprivredu vise nego ameri i imali bi najjeftiniju psenicu na svijetu - izvoz ko u prici. jos uvijek stignemo i nacinalizirat banke. to nam je sve u interesu, pa zasto ga ne prakticiramo? zato sto medjunarodna zajednica ima vrlo efikasne metode (vidjeti prosjecnu placu u srbiji) kojom "gospodari" zemljama koje misle plesat drukcije. tak da ulazak u EU svakako nije "dobivanje stranog gospodara", barem nista vise nego sto je dosad bilo.

No, jeli to nase unutarnje ili vanjsko politicko pitanje?
gospodarstvo, trgovina i financije vec odavno ne znaju za granice. mislim da je krivo o tome razmisljati iskljucivo unutar drzavnih okvira. jedini razlog zasto drugovi grci prosvjeduju a ne gladuju je taj nedostatak granica. ukoliko se posudjivanje bez kontrole nastavi, mi, ako ostanemo van, necemo imati priliku prosvjedovati (bankrot po kratkom postupku, a onda svi barkanje po kontenjerima).

Tko je glasao

financijska industrija koja

financijska industrija koja je kompletno izmakla kontroli nije maslo EU, mada su debelo krivi za necinjenje (tesko mi je pritom ne primjetiti da to i nas ide isto).

Znaci, EU je irelevantan faktor u tom detalju.

greske su ucinjenje, i sad treba platiti. hoce li se uciti na greskama (ameri kako se cini nece) ili ne, ne znam, ali mi sigurno necemo biti imuni van EU.

A bogami niti unutar EUa.

cak bankarski sektor u RH drzavu drzi mnogo vise za jaja nego u grckoj (zbog nelikvidnosti, jel) - ako reformi bude (a jedino ameri ili EU imaju snage i mogucnosti da ih provedu, za volju cemo jos vidjeti), kako ih mislis provesti nad bankama kod kojih svako malo ides za kratkorocni zajam?

Na identican nacin kao da si unutar EUa, s time da trenutno imas nesto vecu suverenost, odnosno manjak medjunarodnih ugovora koji te mogu kaciti.

strani gospodari ti je promaseno. do sada smo, kao svoji gospodari, mogli uredno izsubvencionirat poljoprivredu vise nego ameri i imali bi najjeftiniju psenicu na svijetu - izvoz ko u prici. jos uvijek stignemo i nacinalizirat banke. to nam je sve u interesu, pa zasto ga ne prakticiramo?

Jel ti mislis da nasa trenutna vladajuca klika ima sposobnost zastite bilo kojeg nacionalnog interesa? INA, ZERP, DT? O cemu mi pobogu pricamo?

zato sto medjunarodna zajednica ima vrlo efikasne metode (vidjeti prosjecnu placu u srbiji) kojom "gospodari" zemljama koje misle plesat drukcije.

INA, ZERP, DT? To su znaci razlozi?

tak da ulazak u EU svakako nije "dobivanje stranog gospodara", barem nista vise nego sto je dosad bilo.

Zar strani gospodar nije nesto sto ti osobno zelis s obzirom da ne vjerujes nasem gospodaru?

gospodarstvo, trgovina i financije vec odavno ne znaju za granice

Znaci, zato je Njemacka u opcem suficitu, dok je Island bankrotirao?

Tko je glasao

ok gale shvatio sam. hrvati

ok gale shvatio sam. hrvati bi trebali pasti travu dok se ne opamete. plemenit cilj - to je zaista najbolje teorijsko rijesenje. nadam se da ces prihvatiti politicku odgovornost kada im budes objasnjavao da je to za njihovo dobro.

s obzirom da sad vec previse trolas za moj ukus i stavljas mi u usta stvari koje nisam rekao (a stvari koje sam napisao ne citas), s ovim zavrsavam raspravu.

Tko je glasao

ok gale shvatio sam. hrvati

ok gale shvatio sam. hrvati bi trebali pasti travu dok se ne opamete.

To nisam rekao. Ono sto sam rekao jeste da je bijeg od uzroka politicke situacije, a to je nepostojanje kulture politicke odgovornosti jedna prica, dok je EU i ono sto EU nosi druga prica. Brkati kruske i jabuke je besmisleno.

s obzirom da sad vec previse trolas za moj ukus i stavljas mi u usta stvari koje nisam rekao (a stvari koje sam napisao ne citas), s ovim zavrsavam raspravu.

Citiram tebe:

ako reformi bude (a jedino ameri ili EU imaju snage i mogucnosti da ih provedu, za volju cemo jos vidjeti), kako ih mislis provesti nad bankama kod kojih svako malo ides za kratkorocni zajam?

Dakle, uvodis pricu o nepostojanju politicke odgovornosti u temu o EU. A gore ti spominjem kako jedno nema previse veze s drugim (Grcka kao primjer).

Istina. Najalakse me je proglasiti trolom i pobjeci od artikulacije koja nije popularna ustaljenom djecijem snu gdje ce sve biti u redu preko noci, jer ce drugi rjesavati probleme nas samih. Ali kao sto ranije rekoh, umjesto infantilnih snova, mozda je ipak vrijeme za budjenje i preuzimanje odgovornosti za vlastita djela.

Sa EU i bez EU. Ali da se koristi mantra EUa u temi koja nema veze sa EUom je jednostavno besmisleno.

Enivej, OK je da se povuces iz rasprave, to je uobicajena situacija kada se dodje do trenutka demontaze osobnoga apsurda.

Tko je glasao

gale sam na svijetu

Ali kao sto ranije rekoh, umjesto infantilnih snova, mozda je ipak vrijeme za budjenje i preuzimanje odgovornosti za vlastita djela.
a mozda su u sumi. lako je seruckati o preuzimanju odgovornosti kad te to ne kaci koliko i druge (i meni je to isto lagano, al ne volim mlatit tudjim po gloginjama).
radnicima u drzavnoj upravi ne pada na pamet dat otkaz (a trebali bi), radnicima u brodogradnji ne pada na pamet traziti novi posao (a trebali bi), seljacima ne pada na pamet proizvodit sto mogu trzisno prodat (a trebali bi), lazni branitelji se ne prijavljuju sami od sebe (a trebali bi), nikakva politicka alternativa se ne pojavljuje (a trebala bi), ljudi nisu na ulicama (a trebali bi biti).
uredno ignoriras cinjenicu da ne glasujes samo ti, te od silnog preuzimanja odgovornosti HDZ ima vlast zadnjih 8 godina.

nije tesko zakljuciti koje je razmisljanje: "ok, ovako vise ne ide - idemo ravno u propast. al necu ja biti jedina budala koja ce inzistirati na preuzimanju odgovornosti, nek to prvo netko drugi pa cu i ja. ak bankrotiramo, baj baj moje beneficije, a gdje cu naci drugi posao u ovom kaosu u drzavi? bolje da udjemo u EU - em cu mozda nastavit po starom, em cu si lakse naci posao ak po starom ne ide". po starom ici nece (to se vidi iz aviona), dal ce lakse naci posao - nakon nekog vremena hoce. (usput, primjeti da se nacionalni interesi nigdje ne spominju u razmisljanju)

tvoj apsurd autiste ce biti demantiran na referendumu (uopce ne sumnjam), kao sto je bio i demantiran na zadnja 2 izbora. i madjarska i bugarska i rumunjska su imale, siguran sam, svog galeta.

Tko je glasao

Izomorf. Interesiraju me

Izomorf. Interesiraju me ljudi koji traze rjesenja, onih sto traze isprike ionako imamo previse.

Tko je glasao

sve pet. daj samo da su

sve pet. daj samo da su realna.

Tko je glasao

i usput, bankrotirao je

i usput, bankrotirao je island kao drzava (gospodarski subjekt), a njemacko gospodarstvo (ne njemacka drzava kao gospodarski subjekt) je u suficitu. nisu iste stvari.

Tko je glasao

Super. Pitanje je samo kakve

Super. Pitanje je samo kakve veze ima preciznija artikulacija sa poantom na koju ukazujem?

Tko je glasao

EU opcenito vlada na

EU opcenito vlada na koruptivan nacin, a koncept prikriva suludom birokracijom.

Nije istina. EU ne vlada općenito na koruptivan način. Korupcija u organima EU je na nivou ili ispod nivoa najmanje korumpiranih javnih uptava na Svijetu. Priključenje EU Hrvatsku može spasiti od korupcije koja ju danas izjeda poput raka i prijeti propašću.

Cisto za primjer, procisceni ustav EUa nosi 450 stranica teksta. A to je temeljni dokument koji se kakti ratificira sa strane naroda. Opcenito govoreci, zakoni koji su pisani za birokrate, a ne za ljude, su po definiciji antidemokratski a u tom cuspajzu se radja prostor za najozbiljniju korupciju, ali istina, za one koji je mogu platiti.

Nije točno. Lao prvo EU nema nikakav Ustav. Radi se medjunarodnom ugovoru kojim se reguliraju neka pitanja od zajedničkog interesa. Ugovor je nužno kompliciran jer regulira izuzetno kompliciranu materiju, i ne postoji nikakva definicija po kojoj bi zbog toga bio nedemokratski. Ako se već govori o nedemokratičnosti, onda je to zbog načina ratifikacije, ali to je već drugi par rukava.

Ugovor kao takav ne može utjecati na povećanje korupcije: korupcija nema veze s kompliciranošću nečega, nego s javnosti i mogućnosti kontrole rada javnih institucija (ovdje instiucija EU). Lisabonski ugovor povećao je transparentnost rada EU tako da je sav zakonodavni rad institucija EU javan, svi dokumenti javno su dostupni, kao i svi sastanci Savjeta ministara i EU parlamenta koji donose propise.

Cisto kao usporedba Mnogi prozivaju farma industriju koruptnom i to na najvisem nivou, a neka prica je da je za registraciju novog lijeka potrebno ispuniti dokumentaciju od nekuih 300 000 stranica. Znaci, trebas to ispuniti, imati ljude koji ce to znati ispuniti, imati potrebne podatke, platiti svaki forumular etc. Jasno, male kompanije to ne mogu ostvariti, tako da se sve svodi na 10ak najjacih (koje se u medjuvremenu spajaju i dodatno vrse pritisak za daljnjim kompliciranjem procesa) koje relativno jeftino kupuju patente od onih malih (koji ne mogu realizirati uspjeh patenta zbog prevelike love i znanja koju bi morali ubaciti, a sto oni nemaju niti mogu imati) i ostvaruju astronomske profite kroz uspjesnu kontrolu cijelog procesa i mogucnosti diktiranja uvjeta.

Loša ti je usporedba, jer apriorno polazi od pretpostavke da je tih navodnih 300,000 stranica dokumentacije nepotrebno i izmišljeno samo da eliminira slabije s tržišta. Možda to i jest jedna negativna pojava, ali zašto ne reći, znajući osjetljivost pitanja lijekova, njihove učinkovitosti i nus-pojava, da je sistem izgradjen da se ljudi zaštite od šarlatana i varalica koji bi bez jake kontrole beskrupulozno prodavali bilo što? Je li po tvojoj logici važnije zaštiti 500 milijuna ljudi od trovanja (uz cijenu da neki mali proizvodjači ne mogu ispuniti sve uvjete) ilida lijekove mogu prodavati svi uz rizik od katastrofalnih posljedica? Zašto kao osnovni razlog nategnuto smatrati lobiranje krupne industrije, a ne logično objašnjenje da je sistem izrastao kao takav na negativnim iskustvima s ljekovima koji su pušteni u prodaju bez dovoljno kontrole i dokumentiranog djelovanja i uzrokovali invaliditet i smrt tisuća ljudi?

Dakle. Ista stvar je sa EU. Imas apsurdan birokratski aparat gdje recimo ako stvari razlucimo uocimo da eu parlament ne moze stavljati zakone na glasanje vec to cini "vlada", odnosno EK i gdje da bi isposlovao neku uredbu moras znati birokratski jezik EUa koji se stalno trudi biti sto udaljeniji od svoje originalne potrebe, a to je zastita interesa javnog procesa

EU birokratski aparat ima svoje slabosti, ali nije ”apsurdan”. Da bi nešto bilo ”apsurdno” trebalo bi biti sasvim neadekvatno i nefunkcionalno, a ovdje smo daleko od toga. U činjenici da ”EU parlament ne može moze stavljati zakone na glasanje vec to cini "vlada", odnosno EK”, nema ništa kontroverzno, jer je EK izvršno tijelo koje ima infrastrukturu i ljude da napravi prijedlog zakona. Ali svi prijedlozi zakona prolaze kroz proceduru parlamentarne rasprave (neki i tri puta) i donose se ili u EU parlamentu, ili u Savjetu Ministara, uz sve veći utjecaj parlamenta na veliki broj zakonskih područja. Osim toga , gradjanska inicijativa uz 1 milijun potpisa (ora biti ispunjen ključ iz koliko zemalaj moraju biti potpisi) može zahtjevati od EK da pripremi prijdlog nekog zakona i da ga na usvajanje u Parlament.

Uopće, EU nije mjesna zajednica gdje se ide ”da bi isposlovao neku odredbu”.

Pa onda, ako imas love da platis par desetaka od 65 000 lobista, onda ces isposlovati bilo sta, jer ce oni za finu lovicu ugurati bilo sta politicaru opce prakse koji kroji uredbu bez ikakvoga problema, a tebi to recimo omogucuje masan profit jer ce ta uredba sutra zabraniti recimo toplomjere na zivu (jer su opasni - dokazano bez ikakvoga suvisloga argumenta), a onaj tko je platio lobistima ovo lobiranje, ce isposlovati recimo da upravo kombinirani elektricno-alkoholni toplomjeri postanu standard. I eto, taj neko ima ba produkciju od 50 000 000 toplomjera i onog trenutka kada se uredba donese, propada citav niz tvornica toplomjera, a odjednom stjeces novog multimilijonera (na grbaci upravo osiromasenih malih industrijalaca) i potices dodatne klasne razlike na temelju fasistickog (jer nema nikakve veze niti sa javnim, niti sa demokratskim, niti sa opcim, niti sa potrebom pravdanja bilo cega) birokratskog aparata.

Opet ista priča koja odražava nerazumjevanje funkcije visokorazvijenog tehnološkog društva kao što je Europsko, i neprocjenivi rad koji se uzlaže podvodi se pod lobiranje i korupciju, po šabloni vidjenoj u Pušći Donjoj. Uz smiješnu tvrdnju o nekakvom fašizmu.Ti kao akademski gradjanin bi morao znati da je standardizacija nasušna potreba. Pogledaj samo Njemačku i njihov precizni sustav DIN standarda, koji je temelj reda koji vlada u Njemačkoj i uspjeha njihove industrije.

Ne vjerujem ti ovo s navodnim standardom koji uvjetuje mandatornu upotrebu odredjenog tipa termometra. Ako je nešto propisano, onda je propisano s kojoj točnošću i u kojim granicama se nešto mora mjeriti,a kako će se to postići je problem svakoga pojedinačno, sve dok ne ugrožava zdravlje i sigurnost.

Eto. Ukratko. To ti je EU, konglomerat u kojemu cvjeta korupcija tisuca cvjetova, samo sto je ta korupcija sada dostupna samo maloj sacici najmocnijih, dok istovremeno udara na sve ostale koji se moraju povinoviti suludim zakonima hohstaplerskih politika

„Korupcija tisuću cvjetova“, „suludi zakoni“, „hohštaplerska politika“ – hrpa riječi bez ikakvog pokrića, utemeljeno na proizvoljnim konstrukcijama. Bilo bi smješno da nije žalosno.

Za pocetak bi trebali znati sto je to EU. Za tako nesto valja procitati ustav od 450 stranica i to sa razumjevanjem. Ako to ne mozemo, o cemu pobogu govorimo? Evo, ja cu prvi uociti ove sulude situacije koje su se dogodile zbog postojanja ovog fasistickog birokratskog aparata zvanog EU.

Ti meni pak reci jeli tebi normalno da srljamo u jednu instituciju za koju realno nitko ne zna sta je, a istovremeno salje najbizarnije uredbe koje nemaju doslovno veze s mozgom. Jeli normalno da ja kao mali obicni covjek koji je relativno upucen u jedan detalj EUa, na temelju vidjenoga postavim pitanje WTF? I jeli to uistinu kreiran stav na nivou price o Svicarskoj?

Pogrešno je zaključivati na temelju vlastitog neznanja, da su i drugi neznalice. Jako se dobro zna što je EU, a ako ti to ne shvaćaš, to je tvoj problem. Isto tako, pogrešno je donositi jake zaključke na temelju netočnih premisa. Sve situacije koje smo diskutirali, kao i ove koje si ovdje naveo kao krunske dokaze postojanja „fasistickog birokratskog aparata zvanog EU“ su utemeljene na proizvoljnim premisama koje neizbježno vode k pogrešnim zaključcima.

Nije istina da „nitko realno ne zna sta je“ i pogrešna je percepcija da neke uredbe nemaju veze s mozgom ako ih se iz neznanja ne razumije. Ti si ovdje pokazao nisi baš dobro upućen u EU, pa i ta upućenost u jedan detalj (koji?) s kojom se hvališ ne zvuči uvjerljivo. Meni se čini da je tvoj stav kreiran na totalnom neshvaćanju konteksta, a bogme i subjektivne percepcije stvarnosti.

The Observer

Tko je glasao

EU birokratski aparat ima

EU birokratski aparat ima svoje slabosti, ali nije ”apsurdan”. Da bi nešto bilo ”apsurdno” trebalo bi biti sasvim neadekvatno i nefunkcionalno, a ovdje smo daleko od toga. U činjenici da ”EU parlament ne može moze stavljati zakone na glasanje vec to cini "vlada", odnosno EK”, nema ništa kontroverzno, jer je EK izvršno tijelo koje ima infrastrukturu i ljude da napravi prijedlog zakona. Ali svi prijedlozi zakona prolaze kroz proceduru parlamentarne rasprave (neki i tri puta) i donose se ili u EU parlamentu, ili u Savjetu Ministara, uz sve veći utjecaj parlamenta na veliki broj zakonskih područja. Osim toga , gradjanska inicijativa uz 1 milijun potpisa (ora biti ispunjen ključ iz koliko zemalaj moraju biti potpisi) može zahtjevati od EK da pripremi prijdlog nekog zakona i da ga na usvajanje u Parlament.

Wow. Nemesis je dala plus ovoj izjavi. Znaci, potpuno je normalno da zakonodavno tijelo ne moze stavljati u raspravu nove zakone. Stjecem tako dojam da je mozda dragoj Nemesis, tebi i vjerovatno Martinu mozda demokratski stupanj na kojem se nalazi Hrvatska, a to je da zakone mogu predlagati i donositi upravo oni koji su izabrani sa strane naroda da ih donose mozda previse za jedan birokratsko fasistoidan mentalitat koji nema veze sa idejom demokoracije, vec sa vjerom u sveti aparat koji eto radi bas za interes naroda (konzervativci i rojalisti su prakticki mila majka za vas).

Mogao bih izdvojiti i ostale pasuse na koje proizvoljno u potpuno neupuceno odgovaras, ali cini mi se da je ovaj pasus ipak ekletantan primjer fasistioidnog mentaliteta ekipe koja se lozi na EU, bez da uopce zna sto je to tocno EU i za sto tocno glasamo kada budemo glasali na buducem referendumu.

Zahvaljujem na tako preciznome odgovoru, kako bismo se rjesili suvisnih dvojbi.

Tko je glasao

Za početak, predlažem ti ma

Za početak, predlažem ti ma se malo obrazuješ prije nego se upustiš u diskusiju o nečemu o čemu si nešto načuo a zapravo ne znaš gotovo ništa.

http://europa.eu/abc/12lessons/index_en.htm

Uloga EP je u procesu stalne evolucije, i od nekadašnjeg "Mickey MOUSE" parlamenta, danas je EP objektivno najmoćnija ustanova u EU, koji izglasava zakone u širokom spektru područja vaznih za život gradjana EU. Nasuprot tvom zluradom i apsurdnom uvjerenju o "birokratsko fašistoidom mentalitetu" (vidim da si se upecao na ovo s fašizmom) koji je izvor svega zla, činjenica da EP ne može predlagati zakone (kao što to npr. mogu činiti nacionalni parlamenti, pa i Sabor) tek marginalno slabi njegovu ulogu. Ali to se do besvijesti ponavlja kao ključni demokratski nedostatak. No, parlamentarni odbori mogu predložiti zakone EK, koje ova doduše nije obavezna uzeti u proceduru. Ali, kvaka 22 je, da EP može u svakom trenutku EK dati "vritnjak" ako ova ne uvažava zahtjeve većine u EP, pa ako se radi suvislom prijedlogu iza kojega stoji većina EP, odbijanje EK bi značilo političko samoubojstvo.

Kad već inzistiraš na ovome, molim te iznesi primjere kada je to i u kojim slučajevima (u novije vrijeme, jer je prošlost irelevatna) EK odbila inicijativu EP za neki zakon, i kakve je to posljedice imalo.

The Observer

Tko je glasao

Ali, kvaka 22 je, da EP može

Ali, kvaka 22 je, da EP može u svakom trenutku EK dati "vritnjak" ako ova ne uvažava zahtjeve većine u EP, pa ako se radi suvislom prijedlogu iza kojega stoji većina EP, odbijanje EK bi značilo političko samoubojstvo.

I ne samo to. @gale je politički indolentni mužek koji ne zna čak ni tako elementarnu stvar kao što je činjenica da najveći broj zakonskih inicijativa i prijedloga zakona u liberalno-demokratskim političkim sustavima dolazi iz Vlade, dakle, izvršne vlasti. Međutim, poznato je da neznanje koje se samo sobom hvasta kao vrlinom, neće ustuknuti ni pred činjenicama ni pred argumentima. Ali vrijedi ga raskrinkavati, jer će u protivnom glupost nadvladati razum i prosvijećenost.

nemesis

Tko je glasao

Naravno da znam taj detalj.

Naravno da znam taj detalj. Hvala na rasciscavanju istoga.

Tko je glasao

zahtjeve većine u

zahtjeve većine u EP,

Pretpostavljam da i za ovu vecinu koristis metodu voodoo magije, s obzirom da ne postoji procedura kojom bi se tako nesto utvrdilo.

Kad već inzistiraš na ovome, molim te iznesi primjere kada je to i u kojim slučajevima (u novije vrijeme, jer je prošlost irelevatna) EK odbila inicijativu EP za neki zakon, i kakve je to posljedice imalo.

Rasturim te sustinski, a ti umjesto da kazes, DA, TO JE APSURDNA SITUACIJA, ides se vaditi kroz potragu za dubinom moje spoznaje. Sramota Bet, fakat sam mislio da si istinoljubljiva osoba, a ne neki onanator na zastavu EUa po svaku cijenu.

Tko je glasao

Bet@ - kad odu na deponiju

Bet@ - kad odu na deponiju HDZ, SDP, HSS,HNS, HSU, svi celnici sindikata sto vise na HTV-u i jos po neki, onda ce se MOZDA nesto malo pokrenuti po tom ptanju.
Nama treba civilizacijska antibalkanska evolucija da bi se o tome ozbiljno govorilo.
Ako se tome pristupi vrlo ozbiljno i bez iznimaka za 10 godina ce mozda nesto ispasti.
Za to treba ogromna metla koja ce temeljito ocistiti stranacko pravosudje.
Ako je recimo Sanader zaista kriv za sve sto pisu i odluci povuci i ostale za sobom to ce biti hrpa ljudi.
Tko zna...
Medijima ne treba uvijek vjerovati vise od 50%.

Tko je glasao

OLAF

U cijelom kontekstu samo si i njih trebao spomenuti pošto je ta europska organizacija za borbu protiv korupcije prva ušla i počela provjeravati javne natječaje. Tako su vrlo lako i brzo raskrinkali većinu igara oko auto-cesta. To je i bila neka prijelomna točka makar je dosta čudno kako još nije počelo suđenje braći Žužul i "Sklad gradnji".
Strah europske unije je opravdan jer bi se moglo desiti kao sa Rumunijom. Postavili su vrhunsku ministricu pravosuđa koju eu expresno smijenili po ulasku u uniju. A sudski procesi nikada nisu dobili epilog.

Tko je glasao

OLAF nisam ovdje spominjao,

OLAF nisam ovdje spominjao, ali sam pišući o temi korupcije u Bugarskoj još u davnom studenom 2008

(Link: http://pollitika.com/sprega-organiziranog-kriminala-politike-u-bugarskoj... )

napisao slijedeće:

OLAF nije nadležan za Hrvatsku, sve dok ne postane članica EU, ali treba se nadati da će, poučeni gorkim iskustvom iz Bugarske, netko u EU pravovremeno (prije samog učlanjenja) naći „medicinu“ za slične probleme u Hrvatskoj. U suprotnom, bio bi to još jedan težak udarac vjerodostojnosti EU, ali još više udarac hrvatskim gradjanima koji su najveći gubitnici u takvoj situaciji.

Moje nade su uslišane.

The Observer

Tko je glasao

vlada pod geslom direktiva EU sada ulazi u završnicu pljačketine

tako da će čitateljima večernjaka odmah biti jasno da je zemlju opelješila ta zločesta EU i neče na referendumu dati svoj glas za ulazak.
Na koji način spriječiti sada hapanje do daske kad smo ih izabrali

predsjednik je u okvuru svojih ovlasti bio obećao (had been....) novo svjetlo, pravDa i ostale bedastoće

https://sites.google.com/site/akadsolid/home/priopcenja-za-medije---27-t...
Zanimljivo je pritom da se neprestano manipulira EU i briselskim zadovoljstvom novim zakonima. Poglavlje je davno «ispregovarano» i zaključeno, i ovi zakoni doista nemaju nikakve veze s EU osim što čvrsto zagovaraju politiku u visokom obrazovanju i znanosti koja širom

a tako je i sa izmjenama ZOPUIG-a, Zakonom o postupanju sa nelegalnim zgradama, pelješkom mostu.... svugdje se za puk servira da je to zahtjev EU-a što je notorna laž

Tko je glasao

Protektorat - čiji?

Zato je Europska komisija izabrala ekipu specijaliziranih istražnih sudaca i istražitelja iz EU zemalja, koji ulaze u policijske i tužiteljske urede, gdje „češljaju“ brda dokumenata i provjeravaju radi li se na pojedinim slučajevima, jesu li prioriteti ispravno postavljeni, ima li rupa u istrazi, ima li dovoljno utemeljenja da se podigne optužnica ili možda ne. Eksperti iz EU ocjenjuju i sudske presude, te brzinu i efikasnost sudaca.

O kojoj to DRŽAVI pisac zbori!? Temeljem kojih odredbi Ustava "dobročinitelji" peglaju hrvatski suverenitet

Tko je glasao

hrvatski suverenitet Pojam

hrvatski suverenitet

Pojam suverenitet je doživio sličnu sudbinu kao i pojam liberalizam - suverena i slobodna je najjača grupacija da radi što hoće, kome hoće, gdje hoće, kako hoće i koliko dugo hoće. Vladavina zakona je prvi, ali ne i dovoljni, uvjet da se ponovnim obrtanjem ovog ideološkog obrata realiziraju ključni pojmovi liberalne demokracije. Drugi je eksproprijacija eksproprijatora - oslobađanje javnog prostora od partikularnih interesa i anti-politike koja se stavila u njihovu službu. Konstituiranje EU je trajna dijalektička praksa širenja prostora slobode i jednakosti bez presedana u političkoj povijesti svijeta.

nemesis

Tko je glasao

EU je trajna dijalektička

EU je trajna dijalektička praksa širenja prostora slobode i jednakosti

Ti bi bila pravi Titov pionir. Nije bitno ono sto se vidi, niti ono sto se dogadja, bitno je ono sto se pise i sto se prica na promo vikendima.

Tko je glasao

Ja ti o "promo vikendima"

Ja ti o "promo vikendima" pojma nemam. Ti si, međutim, ekspert u tom području: nekad bančio sa stranačkom mladeži, danas sa lobistima krupnog farmaceutskog kapitala.

nemesis

Tko je glasao

Uistinu. Veliko iskustvo

Uistinu. Veliko iskustvo pomaze da se neke stvari lako prepoznaju.

Tko je glasao

Jedino tko nema ama baš

Jedino tko nema ama baš nikakav interes da Hrvatska uđe u EU je "krupni kapital" koji ovdje posluje bez suvišnih gnjavaža. Pa tako ni njegovi plaćenici - iskustni promo vikendaši.

nemesis

Tko je glasao

Mozda da objasnim tezu za one

Mozda da objasnim tezu za one koji malo teze prate navedeni tok misli.

Dakle. Klasicna shema sa mafijom je da se velika lova okrene u ilegalnom/rizicnom poslovanju, a kada se nakupi velika lova, bitno je poziciju osigurati i stvari prebaciti u legalni biznis. Potpuno identicna stvar dogadja se sa Hrvatskom. Ilegalno i/ili potpuno nelegitimno lova i resursi su izvuceni iz zemlje, a sada je bitno da kada je doslo do ove neprihvatljive distribucije da se stvar zapecati. Ulazak u EU upravo tome sluzi, jer tako pada rizik od razvlastenja onih koji su kapital stekli na drustveno neprihvatljiv nacin.

Tko je glasao

No comment

Exproprijacija exproprijatora, oh taj Babilon...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci