Tagovi

Tko se boji suknje?

Čitam jučerašnji business.hr. Preko cijele naslovnice piše „Ljerka Puljić reklamira VMRO-DPMNE“. U članku pod naslovom „Agrokor se svrstao uz VMRO-DPMNE“ autor tvrdi da je Makedonija postala poligon za isprobavanje trikova iz hrvatske kampanje, a da kampanja VMRO-DPMNE neodoljivo podsjeća na HDZ-ovu. Navikao na sve izraženiju bipolarnost u Hrvatskoj odmah sam se zapitao da li onda SDSM-ova kampanja podsjeća na SDP-ovu? I kako se snalaze makedonski Sanader i Milanović (ups, ispalo je da je Milanović ustvari žena - da li je to onda eskulpira za neodlučnost u kampanji – sorry Nemesis/Tyche/Grgo).

U nedostatku domaće kampanje, a umoran od prežvakavanja istih gluposti koje nam serviraju domaći političari odlučio sam malo proguglati i pogledati kako to izgleda. Unaprijed se ispričavam ukoliko sam nešto krivo transliterirao, u zadnje vrijeme mi čitanje ćirilice ne ide najbolje a ni s makedonskim se više ne snalazim tako dobro (Jas i ti sme braka stari, takva ljubov čini pari, ti me čuvaš, ti me svakaš, ti za kusur ne mi faćaš... Nasmevni se, ne beri gajle, namigni mi, ajde nazdravje, Skopje! Eh, kad je to bilo...).

Makedonija zna
VMRO-DPMNE vladao je Makedonijom do raspuštanja Sobranja zbog debakla s pristupom NATO-u. Premijer i predsjednik vladajuće stranke, Nikola Gruevski (daleko je od Sanadera po elokvenciji i proračunatosti) odlučio se za prijevremene izbore i naravno, odlučio se na nacionalistički sentiment. Inače je poznat kao čovjek „čudnih“ rješenja: skopska zračna luka preimenovana je u Aleksandar Veliki, pred Sobranje su postavljeni helenski kipovi kojih tu prije nije bilo itd. (nije baš isto, ali me pomalo me podsjeća na ZERP). Natrag na kampanju: VMRO-DPMNE ima slogan i himnu „Makedonija znae“ (usp. HDZ Zna!) a u podtekstu piše „Prerodbata produlžuva“ (usp. Idemo dalje!). Više detalja o kampanji VMRO-DPMNE možete pronaći na http://www.makedonijaznae.com.mk (dodano naknadno:) a ima ih i na Jubitu.

Gledajući ovo, zaključio sam da je i SDSM manje-više blijeda preslika SDP-a u kampanji. Isto su bili oporba, a prema pisanju business.hr će to i nastaviti. K tome imaju predsjednicu a ne mladog lava kako su predstavljali Milanovića. Malo mi je bilo neobično da lijeva stranka poput SDSM-a predvodi koaliciju koja se zove Sonce! To bi bilo kao da Milanović predvodi koaliciju koja se zove Šahovnica!

Stranice koalicije Sonce posvećene kampanji našao sam na blogu , Youtubeu a postoje i koalicijske stranice. Ono što me je odmah zagolicalo na Youtubeu je spot „Nikola se plašiš od ženski fustan“ (fustan za one koji nisu služili vojsku na jugoistoku pokojne nam države je suknja, a Nikola je očito Grueski). U spotu predsjednica SDSM-a, Radmila Šekerinska stoji nasred ulice i poziva suparnika da izađe na bilo koju od njegovih televizija u bilo koje vrijeme kako bi se bez cenzure sučelili. Poziva ga da uistinu i bude junak te da ne bježi od suknje! K tome, na blogu broji dane koliko već dugo Nikola bježi.

Tko se boji suknje

Ideš, Radmila! Tako se to radi (možda bi bilo malo čudno da je Milanović rekao Sanaderu da ne bježi od suknje…). Zvuči li vam i ovo dovoljno poznato?

Jučer se pojavio članak na Index.hr na kojem je prenesen još jedan spot koalicije. Službeni naslov spota je „Poslije 1. lipnja nema kajanja“ a neslužbeni naslov zamislite sami. Kampanja znatno maštovitija i dinamičnija od dvojice autostopera od kojih se jedan izgubio negdje u predzadnjoj krivini. I za kraj ovog kratkog dnevnika nagradni zadatak: Koalicija Sonce ima logotip koji me neodoljivo podsjeća na jedan drugi logotip. Tko pogodi o kojem je logotipu riječ, dobit će prigodni poklon. (Dodano naknadno:) A ovo je taj logotip: Logotip koalicije

Komentari

Evo i prvih rezultata -

Evo i prvih rezultata - http://afp.google.com/article/ALeqM5hv258eZjqCjQ1LU99SP5FCTbHp4g

Macedonia's centre-right claims landslide poll win
Electoral commission president Jovan Josifovski a press conference that VMRO-DPMNE won 376,636 votes against 178,785 for the opposition SDSM, based on more than 82 percent of the official ballot count.

Omjer je 2:1, što je super ako se zna da su sve ankete pokazivale 3:1 tijekom kampanje. IRI je prognozirao 64 - 21 mandatu, dok se trenutačan rezultate kreće oko 63 - 29, što je još jedan pokazatelj da s kampanjom možete puno toga napraviti. Nakon Sanadera u Hrvatskoj, Radmila je to pokazala u Makedoniji. Ne možete mijenjati glavne trendove, ali u bliskoj trci možete uzeti pobjedu ili izgubiti uzdignute glave kao što je to bio slučaj u Makedoniji...

Ako zelite vidjeti malo atmosfere pogledajte njihov index.hr - kirilica.com.mk - http://www.kirilica.com.mk/

Tko je glasao

Ovaj logotip sa suncem nije

Ovaj logotip sa suncem nije iznikao iz ničega i samo prividno izgleda kao puka kopija logotipa američke voćarske kompanije DOLE. Prije će biti obrnuto.

http://www.historyofmacedonia.org/Macedoniansymbols/MacedonianSun.html

Makedonsko Sunce jedan je od predmeta spora Grčke FYR Makedije.

The Observer

Tko je glasao

Nije problem u suncu kao

Nije problem u suncu kao elementu logotipa ili samom nazivu koalicije (pa u samom tekstu pišem da bi analogija tome bila naša šahovnica). Sunce je duboko ukorijenjeno u makedonsku ikonografiju.

Problem je u smještaju sunca u slovu O, tipografiji, rasporedu boja itd...

Tko je glasao

Dobra fora - preizborna

Dobra fora - preizborna tišina i na blogovima - pogledajte neke od gornjih linkova - apsurd je naravno da ne možete zamračiti Jubito:-)

Tko je glasao

Zasto spominjes ime moje

Zasto spominjes ime moje uzalud ? :)

Tko je glasao

Evo da bi tekst bio

Evo da bi tekst bio kompletan - cijelu kampanju VMRO-DPMNE možete pogledati na http://www.youtube.com/user/prerodba2008 - da ne bude da je samo jedna strana zastupljena.
A izgleda da se Radmila, netipično za većinu balkanskih političara (osim Vesne Pusić i Moje domovine:-) usudila otpjevati himnu na centralnom skupu u Skopju:-)

Tko je glasao

Samo preciznosti radi, link

Samo preciznosti radi, link na Youtube sam dao u tekstu, doista pod nazivom Jubito, ali vjerujem da pollitičari govore i te dijalekte...

Tko je glasao

Ova će pollitika.com

Ova će pollitika.com stranica izgledati kao da ste u multiplexu...

Evo i spota u kojoj Agrokorka Ljerkica govori polako (govori strani jezik...)

Ni nakon par gledanja nisam shvatio u kojem kontekstu je ovo Ljerka rekla, titl baš ne prati potpuno ono što ona govori, a ni čemu sve to...
Tko je glasao

moram priznati da si me ovim

moram priznati da si me ovim dnevnikom bas zainteresirao za makedonske izbore. drzim fige radmili! :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Jesam pogodio? silverciJesam pogodio?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

I ja sam kad sam vidio logo

I ja sam kad sam vidio logo u prvi tren zabrijao na naftnu kompaniju, tj na Shell... a onda mi se kliker upalio :)

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Nisi pogodio. Žao mi je

Nisi pogodio. Žao mi je nagradnjača je gotova

Tko je glasao

Kad sam kliknuo "Objavi

Kad sam kliknuo "Objavi komentar" vidio sam da je gotovo. Ali bio sam blizu, liči na njihov logo. :-)

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Žuti lav je vrlo sličan

Žuti lav je vrlo sličan Peugetovom lavu.

Ah, tek sad sam vidio Sonce logotip. A već sam se ponadao novom Pežou...

Tko je glasao

Ima i Peugeot modela

Ima i Peugeot modela 1:nešto... ali nisam na taj logotip mislio. Nagrada otišla Z00eyu

Tko je glasao

Makedonia znae = HDZ zna

Makedonia znae = HDZ zna

Tko je glasao

logotip ? žuta zvijezda, na

logotip ?
žuta zvijezda, na njojzi crvena ruža (ili karanfil)...

(koja je nagrada ? tavče na gravče ?...:)

Tko je glasao

Logotip koji me muči ću

Logotip koji me muči ću staviti gore u tekst.

Na žalost, ne mogu još uvijek reći koja je nagrada za točan odgovor (tko skuži odgovor odmah će zaključiti i što je poklon).

Tko je glasao

Ananas volim žut i

Ananas volim žut i mirisan... tak znam da je zreo :)

Dole ananasi

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Najsigurniji znak da je

Najsigurniji znak da je ananas zreo jest ako se listići iz sredine "krune" na vrhu lako dadu isčupati. Naravno da listići moraju biti tamno zeleni, izgledati svježi i neuveli - u suprotnom ananas je odstajao predugo u skladištu i na polici. :)

The Observer

Tko je glasao

How to Choose the Right

How to Choose the Right Pineapple?

Introduction
Pineapples are a great source of nutrition and taste, so knowing how to choose a ripe one helps. What color do you look for? Is there any truth to the idea that you thump it for a certain sound? Here are tips for picking the right pineapple.

Color: You want a nice golden color all the way around the fruit, especially the base. It is still good and ripe if it has green on the upper portion. Stay away from a dark brown color as this means the fruit is overripe.

Smell the bottom of the pineapple for a fresh, sweet aroma. If there is only a faint aroma, it may have been brought in too soon and is not ripening, as it should. Pineapples are sweeter toward the base of the fruit and this is your source of true ripeness.

There is no truth to the rumor that you can thump a pineapple to tell if it is ripe, though this does work for melons. For pineapples stick to your sense of smell and sight. A dried crown means the pineapple is sucking moisture from the top and may be overripe.

Once you have chosen the pineapple use it within a day or two. It is acceptable to refrigerate or leave it on the counter at home. Refrigeration will add a day of freshness to it and a crisp cold taste when served.

When cutting your pineapple, remember that they are sweeter toward the bottom. If you core the fruit and slice it in rings, some people will get very sweet servings and others more tart. Instead, slice the pineapple lengthways into quarters and cut out the core on each quarter. This way each serving has a bit of all flavors available.

Još da postoji prijevod...

Tko je glasao

Točan odgovor, pollitičar

Točan odgovor, pollitičar Z00ey dobio za nagradu 2 kilograma DOLE banana. Z00ey, ako se ne nađemo ponovno na kavi uskoro, bojim se da ću morati nagradu pojesti sam...

Koalicija Dole banane

Tko je glasao

Heh, taman sam kupio banane

Heh, taman sam kupio banane na placu i vrnul se domov... Sam ti klopaj, imaju kalija i magnezija ter su dobre za probavu :)

Zasigurno cemo vidjeti na meetingu, al piva i banane nisu neka kombinacija. Zadnji put kad sam tako nesto dobio je bio dan prisege u HV... nakon rucka nas je kantina pocastila pivom i bananom - rezultat pet metara nakon izlaska iz kantine: stariji i jaci nose dvije pive, a klincadija dvije banane u ruci ;)

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

zadnji spot je replika

zadnji spot je replika laburistickog spota u kampanji 2005: Waking Up With the Conseravtives

http://www.youtube.com/watch?v=4AK1_QyX68M&feature=related


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

bogami jest. ali makedonski

bogami jest. ali makedonski je puno bolji, kraći i jednostavniji. Britanski uvaljuje i odbačenog laburista itd itd, ukratko mnogo lošije.

a logo... nešto mi je jako poznat, tipa sirup od naranče stari... sunquick ili tak nešto možda?

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Evo, kako je izgledalo

Evo, kako je izgledalo sučeljavanje predsjednika parlamentarnih stranaka pred izbore u Državni zbor Republike Slovenije na jesen 2004 (Pahoru nije dozvoljeno, da učestvuje, jer se kao poslanik u EU parlamentu nije kandidirao, a Rop je kao predsjednik Vlade imao drugih zaduženja;))):

http://www.rtvslo.si/play/posnetek-brez-naslova/ava2.21108/

(Na opciji "Izbira predvajalnika in kakovosti" odabrati player i kvalitetu veze)

Snimku 90 minutnog sučeljavanja Ropa kao tadašnjeg predsjednika vlade i vladajuče stranke, te Janše, kao predsjednika največe opozicijske stranke, kojeg je na početku kampanje prikazala TVSLO, ne mogu da nađem, ali se živo sječam emisije.

TV sučeljavanje glavnih kandidata je papar kampanje i veoma bitno za odlučivanje birača - ne smije se tu zaboraviti ni čuveno sučeljavanje JFK - Nixon, kada je JFK odnio pobjedu na TV - u, a Nixon za slušaoce radia i koje se navodi kao primjer za važnost uloge TV - a u kampanji.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci