Tagovi

Tko nam donosi zakone

Tko nam donosi zakone?
Rijetki su zakoni u parlamentu doživjeli radikalne promjene.
Zakoni se doista ne oblikuju u Saboru,nego u odgovarajućim komisijama.Sabor ih dakle,ne stvara nego prihvaća.Znači li to da zakoni najčešće i nisu doneseni promišljeno po volji i potrebama naroda?
Komisije koje ih pripremaju sastavljene su od stručnjaka za pitanja o kojima je u dotičnom zakonu riječ, ali ne samo od njih.Tu prečesto djeluju razne interesne,svjetonazorske i političke skupine koje narod ne može kontrolirati.Pred Sabor stoga dolazi ono što njima odgovara.Sabornici nemaju načina predložene tekstove u cjelini preoblikovati,nego ih prihvaćaju u cjelini ili s nebitnim amandmanima.Mogu ih i odbaciti,pa čekati da iste komisije svoje namjere nešto drugačije izraze.
Zanimljivo je da komisija za pripremanje zakonskih prijedloga do posljednjeg časa kriju svoje tekstove kao službenu tajnu.Daim se ne bi svatko miješao u posao.Dođe li prijedlog zakona u posljedni čas pred javnost,opet su nikakvi izgledi da ih "nevažni"građani svojim dopisima izmijene.Raspiše li se referendum,što se jedva ikada događa,opet stručnjaci tako sastave pitanja da odgovorni mogu ne izraziti narodnu volju.S malom izmjenom pitanja dobili bismo znatno drugačije odgovore.
Primjerice,na pitanje:"Smatrate li pobačaj velikim zlom?",većina bi odgovorila potvrdno,a na pitanje:"Jeste li za zakonsko kažnjavanje svakoga pobačaja ?",odgovori će biti pretežno negativni.Da bi zakon zaista izražavao ono što narod traži,sastav komisije koja ga priprema morao bi biti svima poznat,transparentan,da svaki član osjeća osobnu odgovornost pred javnošću,trebalo bi pronaći način da javna diskusija,prije nego što prijedlog dođe pred Sabor,bude zaista učinkovita.

Komentari

o tome sam i sam htio

o tome sam i sam htio napisati dnevnik.. donose ih naši pravi gospodari, što strani što domaći..

Sve više je jasno da smo mi u EU već puno dublje zagazili nego neke EU članice..

pravilnici se mijenjaju po zahtjevu (vidi trošarine na cigarete), a bome i zdravstvene i ine reforme.. Jedna zanimljiva je uvođenje novih putovnica sa RFID čipovima.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

kafanski i rodbinski

kafanski i rodbinski istomišljenici, Zna se!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci