Tagovi

Tko može zaustaviti Vladin bahatluk? Treba li nam HITNA rekonstrukcija Vlade? (I dio)

Vijest je odjeknula kao bomba, ne ona prava, već kao detonator ispod ionako zadnjih godina osiromašenog hrvatskog društvo. Najava DOLAZE TEŠKI MJESECI, DOLAZI TEŠKA 2013., MORAMO SE ODRICATI. MORAMO ŠTEDJETI, ta banskodvorska mantra Linić – Čačićeve vlade po svemu, nije više mantra, to je dio hrvatske stvarnosti koju građani Hrvatske sve manje razumiju, ali i sve teže podnose. Mediji nam ovu večer naglašavaju kako građani Hrvatske nisu još osjetili puni efekt aktualnih poskupljenja energenata. Krenulo je s višim cijenama struje i plina, a sada bi trebali čak za 37 % plaćati skuplje grijanje.Tek u narednim, hladnijim mjesecima vidjet ćemo koliko su režije doista poskupjele, no prema izračunu koji je objavljen u Dnevniku HTV-a, 17. rujna 2012. a koji se temelji na službenim podacima iz javnih poduzeća, iznos režija u prosječnom kućanstvu skočit će za oko 300 kuna u odnosu na prošlu godinu!Račun za plin bit će veći za 132 kune, za struju 52 kune, za vodu 53 kune, a za grijanje, ukoliko se HEP-u odobri traženo poskupljenje, čak 187 kuna! Građanima se s poskupljenjima još teže nositi ako se zna da plaće, pogotovo mirovine, na prate porast troškova života, da ne spominjemo na stotine stečajeva koji su uslijedili od dolaska Kukurikavaca na vlast.
Dakle, raste nezaposlenost, prosječna plaća na gotovo je istoj razini kao i 2009. godine, sve veći broj mirovina, bukvalno, istopio se zadnjih godina i s pravom se naziva mirovina „crkavica“.
Vlada prekida, jednostranim otkazivanjem temeljnih kolektivnih ugovora socijalni dijalog, zapravo socijaldemokratska vlada (bar na papiru socijaldemokratska), sa strateškim partnerom HNS-om, podastire nam, uz pomoć statističkih zavoda, alarmantne podatke – od pada industrijske proizvodnje, pada osobne potrošnje, pada izvoza, nedostatka investicija... Istovremeno, već nekoliko dana tko čita Jutarnji list, ima prilike motriti debilnu smotru ručnih satova hrvatske pseudoelite, koja se diči satovima u prosjeku vrijednim 50 000 kuna, i koja nam sve ove godine paradira statusnim simbolima: vilama, vikendicama, Majbahima, Ferarijima, Mercedesima, Audijima, Crayslerima, jahtama, slikama, modom... Istovremeno, od raje je otkupljeno na tone zlata i srebra, u te trgovinice nošeno je obiteljsko srebro i zlato, a ova pseudovlada bi prodavala Petrokemiju, Croatia - osigiranje, dala ceste, žile kucavice jedne države, u koncesije, gradila bi Plomin C baš na ugljen, koji se mora uvoziti…. Dakle, nastavlja prodavati najvrednije što je još preostalo nakon rasprodaje koja zapravo traje od 1991. godine, ritmom, u grubo, dva mandata HDZ, jedan mandat SDP…
ZNATE LI PRIČU O VEZIROVOM SLONU?
Zanima me , i mora nas zanimati, tko stoji iza ovih nepopularnih mjera vlade, vlade koja nema trunke socijalne osjetljivosti i ponaša se kao podivljali slon u staklarskoj radnji. A znate li priču o vezirovom slonu Ive Adrića, priču o tome kako su se Travničani oslobodili slona koji je po čaršiji stvarao veliki nered rušeći štandove s robom marljivih obrtnika i trgovaca? Krenula delegacija Travničana do vezira da ga upozori da neće grad više trpjeti tog divljeg slona, krenula, pa se predomislila u strahu od moćna vezira… Vratili su se u grad, i prvom prilikom kada je slon vođen u šetnju čaršijom, i ponovo divljao Travničani su mu bacali jabuke koje je halapljivo jeo… Možete samo pretpostaviti kako je slon prošao – u mukama je skončao… a što je bilo u jabukama, nije ni tako važno! Važno je da je to priča o moralu i nemoralu, hrabrima i kukavicama, narodskoj mudrosti kako doskočiti kabadahijama..., priča o narodu koji obično nema hrabrosti za javnu borbu, već vlast opstruira na sebi svojstven način.
Pišem već godinama o devijacijama u hrvatskom društvu, o pseudoeliti koja nas je zajahala po načelu Kurte i Murte, i koja nam ne silazi s vrata. Ovaj novi udar s cijenama, stopa inflacije, ovo izostajanje rezultata nove vlade, ovo beskonačno trpljenje negativnih trendova gospodarstva, znakovi su da nam valja uključiti sva alarmantna zvona… da se čuju od Dubrovnika, do Rijeke, Čakovca i Osijeka, do Carigrada i Bruxellesa. Mi smo, kao Hrvatska i Hrvati, htjeli ili ne htjeli priznati, na koljenima… Možda je rano za pitanje tko je odgovoran, jer su nam utuvili u glavu da se to pita svake četiri godine, kada se bira novi Sabor i nova vlada!
Totalna glupost!
Pita se za odgovornost Vlade bukvalno, svaki dan, jer ona ne bi trebala vladati protivno volji naroda! A tvrdim odgovorno: hrvatska vlada kojoj je samo pro forma na čelu Zoran Milanović ovog trenutka vlada protivno volji većine hrvatskog naroda, ide u pogrešnom smjeru, donosi zakone i poduzima mjere bez pozitivnih gospodarskih i društvenih efekata. Vlada, vidljivo je, nakon devet mjeseci, sastavljena je većim dijelom od nekompetentnih ministara, djeluje kao raštimani orkestar, bez autoriteta. A vladati bez autoriteta može samo skupina kabadahija, mada među njima ima i onih koji podosta znaju, trude se, imaju dobre namjere…no, to nije dovoljno za preokret! Hrvatska država je enormno skup i neučinkovit državni aparat i u smjeru racionalizacije tog aparata nije učinjeno gotovo ništa, čak su stvarane neke nove agencije, s novim zaposlenicima!
Uzimam si moralno pravo da onaj tko je prije zamalo četiri godine napisao analizu o djelovanju i nastupima Radimira Čačića na hrvatskoj političkoj sceni, s osvrtom na kronologiju njegova političkog uspona, nabrojim ključne razloge zašto mora neodložno, i što je prije moguće, biti razriješen dužnosti u hrvatskoj vladi, a vjerojatno i dužnosti predsjednika HNS-a. Dakle, ne spadam u novokomponirane kritičare „lika i djela“ Gazimira Čačića, posebno one koji bi ponijeti ipak stanovitom euforijom, sudio političaru i čovjeku Radimiru Čačiću. O drugim ministrima, koji ne zadovoljavaju, neka kažu i drugi politički analitičari… Hoću reći, Hrvatskoj je potrebna HITNA REKONSTRUKCIJA ukupno gledajući, VLADE koja je prokockala u rekordnom roku, veliku većinu šansi i stigla u poziciju vladanja bez potrebnog autoriteta.
ODGOVORNOST RADIMIRA ČAČIĆA
Prvo i najvažnije, Radimir Čačić ušao je u Kukuriku koaliciju i izbornu utrku da bi stvarajući politički štit u vezi prometne nesreće u Mađarskoj, čiji je vinovnik, a po presudi, i osuđeni uzročnik, svoj privatni problem riješio uvjeren da će „seoska sutkinja“ dati impresionirati njegovim političkim dužnostima. Uobičajeno je da se nakon nesreće sa dvije smrtno stradale osobe, politička dužnost zamrzava, ili, u razvijenim demokracijama, podnosi ostavka na sve političke dužnosti. Drugo, uzrokovao je političku krizu Milanovićeve vlade nizom arogantnih postupaka, forsiranjem projekata mimo struka, mimo javnost i mimo demokratskih pravila, što je samo nastavak njegove bahatosti koja je temeljna oznaka njegova karaktera. Više se ne radi o odvagivanju plusova i minusa jednog političara (ili čovjeka), sada se radi da je dvadesetak godina vrlo sličnog arogantnog ponašanja stiglo na naplatu, kao što na naplatu stiže dvadesetak godina zaduživanja, krađa, i manipulacija hrvatske pseudoelite. Postavivši se (da ne napišem, nametnuvši se) kao enfant terrible aktualne hrvatske politike, nepromišljenim potezima, ili svjesnim, teško je suditi, što je danas nebitno (voljni ili nevoljni činilac??) destabilizirao je vladu kojoj pripada prisvojivši dužnost koja je izmišljena samo po njegovoj želji: PRVI potpredsjednik vlade… Zasjenio je zamalo sve druge ministre, pa i samog predsjednika vlade koji zapravo ima šaptača s desne strane, ponekad se ima dojam da se taj nesretni dvojac više zabavlja nego što obavlja državničke poslove, a njihov smijeh krajnje je iritantan.
Treće, jednako važno kao i prvo i drugo, je da su nakon devet mjeseci izostali rezultati koje je Čačić najavio u izbornoj kampanji. Plan 21 zapravo je bio na brzinu sklepan plan, tek da bi se njime mahalo, a ne da bio dao odgovore kojim mjerama iz krize! Osim trunke smanjenja nezaposlenosti, što je uvjetovano povećanim sezonskim zapošljavanjem, ali se brzo vratilo u negativan trend, svi važniji indikatori hrvatskog gospodarstva su i dalje negativni, dapače, neki su se drastično pogoršali tako da nitko nema dileme živimo li ukupno bolje nego u vremenu „kradezea“? Naravno, miraz HDZ-a bio je sramotan, ali izgovor očajnim mirazom više nije isprika…
( Nastavak, II dio, sutra 18.09.2012.)

Komentari

ljubice

da, naravno, vladu treba pod hitno rekonstruirati, pa i sabor, cijeli pantovcak, ministarstva, gospodarsku komoru... sve ih pod hitno preseliti na rad na slavonsko-baranjske njive, otvoriti ponovno labinske rudnike, a na goli otok slati samo one koji se pokazu najbolji u radu na njivama i u rudnicima. na kratko uvesti smrtnu kaznu za veleizdaju vlastite drzave kako i strvinari ne bi ostali gladni...

Kitz

Tko je glasao

@Kitz

Draga, sve osim smrtne kazne!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Perestrojka

Osobno ne mislim da vladu treba rekonstruirati, iako je loša. Ne vidim, naime, koristi od neke rekonstrukcije jer ne postoji značajnija politička stranka (ni društvena struja općenito) koja bi mogla povesti zemlju u smjeru oporavka.

Ono što je ovoj zemlji potrebno jest opća liberalizacija i deregulacija, porezno rasterećenje i zbiljsko rezanje proračunskih troškova te stvaranje poduzetničke psihološke klime, a takav smjer neprihvatljiv je svim značajnim političkim opcijama u RH.

Ipak, nadam se da ćeš u drugom dijelu dati konkretan prijedlog rekonstrukcije i mogućih efekata od toga. Mogla bi biti zanimljiva diskusija...

Tko je glasao

@libzard

U drugom dijelu, koji je objavljen, samo sam naznačio najslabija mjesta, najbljeđe ministarske persone u Vladi, upravo u namjeri da potaknem raspravu o "nezamjenljivima" i blijedima. Inače, suglasan sam da si naznačio neke dobre smjerove izlaska iz krize, jedino se dvoumim oko ovoga "opća liberalizacija". Formulirao bih to - opće debirokratizacija! Mi smo izrazito brokratsko društvo, jer imamo glomazan i skup državni aparat, s hiper brojnim činovnicima koji jedam drugome stvaraju poslove, a na račun građana, usporavajući zamalo sve projekte i inicijative.
Što više činovnika i zakona, to više nereda, javašluka i marifetluka!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Liberalizacija i debirokratizacija

jedino se dvoumim oko ovoga "opća liberalizacija". Formulirao bih to - opće debirokratizacija! Mi smo izrazito brokratsko društvo, jer imamo glomazan i skup državni aparat, s hiper brojnim činovnicima koji jedam drugome stvaraju poslove, a na račun građana, usporavajući zamalo sve projekte i inicijative.
Što više činovnika i zakona, to više nereda, javašluka i marifetluka!

Pa to je to na što sam ja mislio. Sad je situacija da moraš tražiti dozvole i mišljenja ministarstava ako hoćeš zabit pišljivi čavao u zid. A to je generator korupcije i političkih manipulacija.

Tko je glasao

Sorry

Eto, kasno Marko na...

Sad sam skužio drugi dio gore, idem se prabaciti...

:-)

Tko je glasao

Infantilno druženje u Labinu

Milanović, Čačić,Koračević,Jakovčić....dana 14.09. obradovali su pučanstvo Labina svojim dolaskom. Ugljen mora ići - zaključak je sa zatvorenog dijela sastanka uz genijalnu izjavu premijera "... na Labinštini se ugljen koristi već dugo godina, on je zacrtan u njezinu povijest." i još značajnije "...nije potrebno pojedinačno razgovarati s građanima Labinštine, jer se razgovara s njihovim predstavnicima..."
Nakon sastanka je po protokolu bio predviđen odlazak u Plomin ali je zbog "iskrslog posla" ekipa odjedrila za Zagreb. Značajno je kako je taj dan ( nakon posjeta Puli ) u Plomin došao njemački veleposlanik Hans Peter Annen i Ralf Blomberg direktor RWA za Hrvatsku.
RWE je taj dan objavio odluku kako se NEĆE javiti na natječaj za izgradnju Plomin C.

"Odluka je većim dijelom posljedica prilagodbi u RWE-ovoj strategiji vezanoj uz strukturu europskog portfelja elektrana te trenutačnih kapitalnih ograničenja."

ps - moje tumačenje infantilnosti: zaostalost u razvoju, nezrelost.

Tko je glasao

@pjastrela

Nije li ono Čačić "zelenima" poručio da lažu kada su podastrijeli video kojim se pokazuje da RWE nema interes za gradnju Plomina??
Najskuplja investicija Hrvatske od 1991. a nameće se kao bogomdana, upravo je nevjerojatno potcjenjivanje građana Istre u ovom pitanju! Gospoda koja su odjedrila za Zagreb nemaju elemntarnog strpljenja objašnjvati građanima taj projekt. Jer i prosječan građanin labinštine podsjetio bi Milanovića da je Labinski rudnik daleka prošlost..i da postoji samo muzej koji na njega podsjeća! Kakva tradicija? Tradicija bi bila da taj rudnik još radi... Ponekad, slušajući MIlanovića u zadnje vrijeme dođe mi da vrisnem: oduzeti mu mikrofon, skloniti TV kamere... Zanimljiva je jedna TV snimka sa sjednice vlade gdje on, vjerojatno u uvodu sjednice, drži političke govore, koje bi trebao držati netko u SDP-u, i obračunao se s oporbom - i da, drugi ministri Vladi mrko gledaju Milanovića u korištenju premijerskog položaja za političke polemike...
Zašto ne referendum u Istri?? Zašto ne referendum o zakonu o oporezivanju imovine! Zašto, zašto...
Ponavljam, Vlada je, posebno Čačić, opsjednut svojim megalomanskim vizijama i idejama, nema više autoriteta, prokockala ga je u rekordnom roku!
Ne mogu nikako shvatiti, izgraditi ceste (koje su nastale eneormnim zaduživanjem koje upravo sada dolazi na naplatu!!!) i dati ih na upravljenje tko zna kome... To je kao da izgradim cestu do moje kuće na osami i onda je dam na upravljanje - susjedu koji mi za to pravo upravljaja da neku siću od novaca, jer sam upao u dugove koje jedva vraćam....
Postat ću još i hrvatski nacionalist smatrajući da je davanje koncesija na hrvatske ceste, zaista se ne šalim - izdaja hrvatskih nacionalnih interesa!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci