Tagovi

Tko misli pogrešno?

Državni dužnosnici bi trebali davati izjave koje su promišljene i precizne zbog osobnog, zbog ugleda vlade i države. Predstavljaju li neistinite i nestručne izjave dužnosnika i državnih službenika o državnim poslovima, a koje su iznesene medijima pravnu osnovu za tuženje zbog obmanjivanja ili grubog nemara?

Izjava
Prema Novom Listu krajem 2014. ministar Vedran Mornar je izjavio da se od 11,5 mlrd. kuna koje MZOS dobije iz proračuna za plaće izdvoji 9,6. Prostor za uštede, ako se ne diraju plaće i socijalna davanja, u proračunu MZOS-a je ograničen i praktički ga nema.

Ako nema prostora za smanjenje troškova, može se zaključiti: Upravljanje i organizacija državnih sveučilišta i drugih institucija obrazovanja su dostigli najvišu razinu razvoja i kvalitete pa se zato ne mogu više smanjiti plaće. To nije istinito, jer su državna sveučilišta upravljački i organizacijski zaostala više desetljeća u odnosu na mogućnosti tržišta znanja i rada. Dakle, izjava je i stručno i misleno upitna.

Izjava kao dokaz i njene posljedice na ugled
Novinski tekst može biti nezapažen.
Često ponavljanje sličnih sadržaja ministara je i bit će zamijećeno i s lošim posljedicama.
Višegodišnji slijed podataka proračuna će biti zamijećen i s lošim posljedicama. Podatci iz izvješća proračuna pokazuju da se restrukturiranje nije dogodilo, a podatci iz plana proračuna i izjave ministara pokazuju da vlada nema znanja da restrukturira državne djelatnosti i državna sveučilišta.

Izjava i ugled
Sintagma "prostor za uštede" i riječ "plaće" ne priliči izražavanju ministra znanstvenika.
Riječ je o smanjivanju troškova koji mogu biti nepotrebni, neodgovarajući za ovaj stupanj tehnike i metoda, preveliki zbog troškova lošeg upravljanja i organizacije i drugo.
Potrebno je razlikovati ukupni trošak plaća, ukupni trošak rada te visine plaća. Ukupan trošak plaća se mora i može smanjiti, ukupan trošak rada državnih sveučilišta se mora i može znatno smanjiti, visina nekih plaća nastavnika se mora smanjiti, a nekih povećati.

Izjava ministra ukazuje na teškoće MZOS-a
Ili ljudi iz ministarstva ne brifiraju ministra ili ga brifiraju loše. I jedno i drugo, uz brojne dokaze ukazuje na potrebu da se upravljanje i organizacija MZOS-a poboljšaju, a rukovoditelji usavrše.
To je važno i zbog toga što se je rasprava o strategiji visokog obrazovanja propustila izjasniti o ciljevima koji su važni elementi konkurentnosti državnih sveučilišta.

Procjena smanjenja dijela troškova povezanih s državnim sveučilištima
Troškovi rada na državnim sveučilištima se mogu mnogo smanjiti.
1. Fond sati nastavnika u odnosu na njihove učinke je prevelik. Tako je u organizacijama gdje se učinci ne mjere i gdje standardi kvalitete rada nisu propisani.
Uz konkurentna pravila rada nastavnika, nove metode nastave i rada studenata može se uštedjeti najmanje tridesetak posto od ukupnih troškova plaća nastavnika na državnim sveučilištima.
2. Uštede u pomoćnim administrativnim procesima mogu biti najmanje oko pedeset posto.
3. Drugačije oblikovani procesi državnih sveučilišta prema studentima bi znatno smanjili troškove studenata za studij.

Komentari

@rodjen

Ma kome treba nekakvo obrazovnje, kad imamo 'Rvacku, branitelje i KC!?

Dajmo više Đuri Glogoškom da mu zahvalimo što nam je podario 'Rvacku.
Dajmo Crkvi u Hrvta zato što je u povijesti uvijek stajala uz "svoj hrvatski narod", pardon uz njegove "bodgougodne" režime.

Tko je glasao

Kako mi fali J. Peratović, sad bi napisao

Mrš čedo...

A ja velim:

Mrš čedo u svoju čedogovniju

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Nema se gdje štedjeti

jer RH izdvaja sramotno mala sredstva za obrazovanje, i apsolutno i relativno, po tome smo na samom dnu EU, a npr. Slovenija izdvaja gotovo duplo više sredstava po učeniku od Hrvatske.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/7/7b/Expenditur...

Svatko tko zagovara štednju u ovom segmentu (kao i u segmentu zdravstva) je neprijatelj ove zemlje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

odgovor za Bigulicu

Ukupno izdvanjanje nema veze s pojedinim troškom. Ukupno izdvajanje može biti premalo, a pojedini trošak prevelik.

Dnevnik navodi gdje se i koliko mogu smanjiti pojedini troškovi.

Ukupni Ttoškovi djelatnosti ovise o stupnju razvoja djelatnosti i kvaliteti javne usluge.
Ako se želi biti objektivan onda treba usporediti ukupno izdvanjanje sa kvalitetom ishoda učenja i znanstvenim rezultatima.
Ako se želi biti objektivan onda ukupno izdvanjanje treba usporediti sa potencijalom smanjenja troškova zbog promjena u tehnologiji, metodama i upravljanju, a ne tvrditi "Mi smo savršeni u upravljanju troškova".
Inače od savršenog upravljanja ni s.

Ne zagovaram "štednju" već smanjenje nepotrebnog rasipanja.

rodjen

Tko je glasao

a pogledaj ovo

@Bigulica
Ovo je samo iz jednog ministarstva. Od ministrice Pusić.
Kaj misliš kak je po ostalima ?

U trenutku kada je hrvatski proračun pred bankrotom "ministrica stranih poslova u RH" Vesna Pusić dodijelila je ukupno 1.884.084,16 kuna slijedećim organizacijama civilnog društva: CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE za projekt pod nazivom "Dva sukoba, dva prostora - zajednička želja za mirom" dobio je 250.000 kuna, UDRUGA „ZDENAC" je dobila 150.017 kuna za "Prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji", EUROPSKI EDUKACIJSKI FORUM imao je vrlo "zanimljiv" i za RH "vrlo važan" projekt - "Osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BiH" za koji je iz hrvatskog Državnog proračuna uzeo 241.266 kuna. "GONG" je pak dobio 250.000 kuna za projekt "Novi BiH trijalog - građansko umrežavanje, dijalog i kritičko praćenje europskih integracija", DOCUMENTA - CENTAR ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU je podvalila program koji vjerojatno ni Vesna Teršelič ne može ponoviti, a naziv mu je "Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava". Udruga "ODRAZ - ODRŽIVI RAZVOJ ZAJEDNICE dobila je 250 tisuća kuna za projekt "Žene i održivi razvoj", CENTAR ZA ŽENE ŽRTVE RATA dobio je 250 tisuća kuna za projekt "Osnaživanje uloge žene u području suzbijanja rodno utemeljenog nasilja, diskriminacije i post-konfliktne demokratske tranzicije i na kraju udruga BaBe je dobila 243 tisuće kuna za projekt "Obrazovanjem ka ravnopravnosti".
Jasno radi se o marginalnim projektima za hrvatsku državu i društvo, ali tako Vesna Pusić kupuje njihovu lojalnost i onda nije čudno da su sve te udruge zadnjih godina izravno podupirale crvenog predsjednika i crvenu koaliciju.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/142392-vesna-pusic-pere-drzavni-no...

Ne želim ulaziti u ono crveni, ili plavi. Naši, vaši. ali kod svake rotacije vlasti narod pjeva onu:
Bolji mi , nego vi
bolji naši nego vaši
naši vaše zajebaše
Mijenjaju se samo udruge preko kojih se skuplja za crne dane.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci