Tagovi

Tko laže Sanader ili Merkl?

Znate li što znači kratica SHBJ? To je kratica za srpsko-hrvatsko-bosanski jezik. Kratica koja se često koristi na Haškom sudu za prevođenje postupaka s područja zemalja bivše Jugoslavije. Do nedavno sam mislila da je to tehnički termin za tri jezika na Haškom sudu. Ali vraga! Ta kratica se izgleda prenijela na raspravu u Europski parlament kada je britanski zastupnik Charles Tannock, isprovociranim Kacinovim pitanjem na hrvatskom jeziku, nagovijestio da bi Hrvatska ulaskom u EU mogla ostati bez službenog jezika.

"Malo sam iznenađen najavom hrvatskog jezika kao službenog. Ne mislite nas valjda opterećivati troškovima prevođenja na hrvatski, bosanski, crnogorski i srpski? Stanovnici Zapadnoga Balkana moraju se dogovoriti o jednom jeziku koji svi razumiju" - rekao je Tannock.

Kojim ćemo to dakle jezikom govoriti kada uđemo u EU. Pa izgleda ovim SHBJ!

Diže li Vam se kosa na glavi? Meni da! Neki će sad odmah reći evo stvaraju nam novu Jugoslaviju. Evo nove urote protiv Hrvatske! Ma ne! Nije baš tako!

Iza ovih riječi britanskoga parlamentarca krije se stav o vremenu ulaska Hrvatske u EU. Što je on podsvjesno rekao? Da ćemo u EU ući zajedno sa Srbijom i Bosnom !

U posljednje vrijeme stižu kojekakvi prijedlozi pred EU Parlament. Neki čak predlažu da i Siriju treba primiti u EU. Zanimljivo. Što bi na to rekla Turska?

Ali pustimo sada tu vrstu političkog maštanja. Idemo vidjeti činjenice o realnom ulasku Hrvatske u EU.

Naš Premijer tvrdi novom jamstvenom karticom da ćemo ući u EU 2009.g.

Angela Merkl njegova dobra prijateljica (to on kaže) tvrdi da za to nema šanse i poziva se na Ugovor iz Nice.

Financial Times kaže da je Europskim zemljama dosta proširenja i da se u proširenju izgubio svaki smisao. I ovaj stav britanskoga parlamentarca koji nas je razljutio pokazuje da je njima sve manje stalo do primanja novih članica..

Briselski dužnosnici u posljednje vrijeme troše ogromne količine vremena, energije i novaca na dva projekta za koje je sve izglednije da nemaju ama baš nikakvog izgleda za uspjeh - prihvaćanje Europskog ustava, odnosno priključenje Turske Europskoj uniji.

Turska - s kojom su pregovori o priključenju započeli istovremeno s Hrvatskom - je suočena sa sve manje simpatija u europskoj javnosti, pogotovo u zapadnim dijelovima Unije koje s priličnom mrzovoljom gledaju na dalje proširenje. Francuski predsjednik Chirac je najavio da će Francuska dati glas za prihvaćanje Turske tek ako to odobre glasači na referendumu, a slično najavljuje i austrijska vlada. U trenutnim okolnostima bi oba projekta i Ustav i Turska na referendumu dobili odlučno "ne".

Što se Hrvatske tiče, prema britanskom novinama kaže se da postoji konsenzus da će Hrvatska "kroz ušicu igle" u sljedećih pet godina postati 28., odnosno posljednjom članicom EU. To tvrdi i njemačka kancelarka.

Tko laže Sanader Ili Merkl?!

http://vesnaskareozbolt.bloger.hr/

Komentari

Kakvi su to neprimjereni

Kakvi su to neprimjereni naslovi već dva dana za redom: "tko je peder, Rajić ili Sanader", "tko laže, Merkel ili Sanader". Znače li ta opsjednutost Sanaderom nedostatak osobnih ideja, osobnih stavova i osobnih programa ili možda izbija najobičniji jal neuzvraćene ljubavi? Sorry, ali po tvojim nastupima ja stječem takav dojam.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Slažem se da je trebalo

Slažem se da je trebalo definirati radili se, kod pojma peder, o karakternoj osobini ili sesualnom opredjeljenju. ALi mi nije jasno zašto se ne može napisati da naš Ivo Sanader laža?!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

ne mislim da je teza

ne mislim da je teza iznesena u sljedećoj rečenici točna:

"Iza ovih riječi britanskoga parlamentarca krije se stav o vremenu ulaska Hrvatske u EU. Što je on podsvjesno rekao? Da ćemo u EU ući zajedno sa Srbijom i Bosnom !"

činjenica jest da svaka od zemalja kandidata ima svoj put, odvojene pregovore i vrlo vjerovatno, svoje vrijeme ulaska. te priče o jedinstvenoj politici europske unije prema zemljama zapadnog balkana ne čini mi se jako utemeljnom. osim toga, zašto bi neki britanski parlamentarac slao nekakve skrivene poruke? vjerojatnije je da bi, misli li uistinu da hrvatska treba ući istodobno sa srbijom i bosnom, to tako i rekao.

Tko je glasao

Što mislim o ovome dijelu

Što mislim o ovome dijelu tvog komentara uz nešto mojih riječima da dodam jednu sliku:

ne mislim da je teza iznesena u sljedećoj rečenici točna:
"Iza ovih riječi britanskoga parlamentarca krije se stav o vremenu ulaska Hrvatske u EU. Što je on podsvjesno rekao? Da ćemo u EU ući zajedno sa Srbijom i Bosnom !"

Na Divshare sam poslao sliku EU malo iscrtkanu EU2007. Ono što je crveno ocrtano i iskririžano je EU, ono što je žuto ocrtano i iskrižano što već integralno tamo pripada. Ono što je crno ocrtano i iskrižano je crna rupa na zapadnom Balkanu. Da bi EU nomrmalno funkcionirala treba najprije srediti crnu rupu, čak prije nego one žute prostore.

To znači da ćemo uću u EU radi njihovih interesa mira reda i napretka unutar EU, a ne radi našeg doprinosa ili želje, volje i truda. Uostalom prijem Rumunsjke i Bugarske nije polazio od toga koliko su oni spremni nego da EU zaokruži prostor koji im logično pripada. To je za Rumunjhsku u Bugarsku dobro, jer su kod njih sada promjene više nego ubrzane.

Današnji novi svijet ima neke strateške prioritete kojima se svi rukovode:

Prvi je ekonomski kojeg EU dobro izvršavaju i bez nasa mi ćemo se morati uklopiti

Drugi je političko usuglašavanje koje im u EU baš ne ide ali će ga riješiti

Treći je sigurnosni kojega EU sada rješavaju ubrzano a o njemu ovise i ona prva dva. U sigurnosti je najvažnije spriječiti terorizam (širom sigurnosnom blokadom prostora) droga, kriminal i korupcija, što će riješiti što milom što silom.

U takvoj konstelaciji snaga odnosa i prioriteta, a posebice sigurnosti i stabilnosti crna europske rupa mora biti zatrpana, a uspjesi koje postižu u Rumunjskoj i Bugarskoj ih ohrabruju da to i ovdje naprave. Znači da tu treba tražiti za nas nervirajuće promjene kriterija prema Srbiji.

A crna rupa, mi sami dosta doprinosimo da ona jedinstveno pulsira od Bregane do Timoka, od Osjeka do Gevgelije, pa ce se upriličiti vjerojatno grupna priprema, a stvarna realizacije različito - Hrvatska bi zaista mogla biti prva ili među prvima (možda s Crnom gorom) da bi se pacificirala i motivirala Srbija i Bosna koji su najteži.

Kad se pogleda karta, koju prilažem na Divshare, jedino to proizlazi, pa bi bilo dobro se na to pripremiti- Ne treba idealizirati neke kriterije, uvjete, preduvjetre, demokratizaciju, slobodu medija, ekonomije, prostora, isl. To će se sve ionako morati uskladiti kad uđemo tamo, inače ćemo popušiti u standardu i kvaliteti života. Radi nas a ne radi njih! To je i velika, povjesna odgovornost vas u Saboru, i drugim stupovima vlasti. Jer se oni neće uzbuđivati koliko loše mi živimo nego ispunjavamo li opće interese zajednice u kojoj nažalost (ili naradost) moramo participirati. U novim konstelacijama koje nastuppe, neki od navodno velikih će imati velikih problema ili će nestati.

Tko je glasao

Karta koju si poslao je

Karta koju si poslao je dokaz više da ne moramo pristajati na kojekakve uvjete da bi ušli u EU. Naš ulazak u EU je izvjesan i dogodit će se prije ili kasnije, samo trebamo ne izgubiti sebe na putu do tamo.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Upravo to sam mislio, da

Upravo to sam mislio, da gledamo sebe, ali svakako naši opći nacionalni intresi nisu uvijek usklađeni s onimna otuđene elite koja je na vlasti, ili koja je blizu vlasti, ili koji su se nagrabili, pa drže ekononmske poluge moći u rukama. Kutlu više nitko ne spominje ali je šteta ostala. I nes amo njegova.

Nije teško prepoznati nacionalne interese, jer su
oni zasnovani na istim principipa na kojima funkcionira EU, ekonomsko ekonomnska razvijenost(ali ne ona kojaovisi o latifunfističkkims shvaćanjima o 100 bogatih obitelji), sve vrste unutarnjih sloboda (od govora do tržišta), pravne do socijalna sigurnosti.

Kad to pogledamo u našoj praksi onda vidimo da su nacionalni potencijali ustvari blokirani i za njih se trebamo izboriti. Najprije unutar nas, a onda nam nitko neće ništa nametati izvana. Ali što možemo kad smo recimo dali npr. THT Tcpomu, a on iz naših zarada pokriva padove u Njemčkoj. Ako je i Tcom THT je trebao ostati hrvatski, Lactalis u Hrvatskoj mnorao bi biti hrvatski, a to se rješava unutarnjim redom i zakonima, i ugovorima o preuzimanju.

Zato i jesam rekao ono što sam rekao Vesni - HFP (te i svi oni poslagani ispred i iza njega a čine se nevidljvima) do sada su (a i još tako rade), bili velki štakornjak u kojem je pojeden sav nacionalni potencijal, i posredno i neposredno otuđivan.

No, znaš, nije uopće toliko važno tko je vlasnik (i Lactalis može biti dobar ako ga stisnemo) nego zašto je ovoliko toga uništeno i svedeno na nulu. Kod nas je vlasništvo svedeno na vulgarno shvaćanje aposlutnih prava raspolaganja, što nigdje ne postoji, a vlasništvo je uvijek dio ukupnog pravnog i ekonomnskog poretka i predstavlja veliku odgovornost.

Tko je glasao

Ne razumijem što si htio

Ne razumijem što si htio reći s ovim: "Lactalis u Hrvatskoj mnorao bi biti hrvatski"?

Da li misliš da je Lactalis ovom kupovinom dionica odlučio demontirati tvornice i poljoprivredna imanja zajedno s kravicama i odvući ih u Francusku?!

Što se bilo kome od nas promijenilo u životu time što je Lactalis preuzeo Dukat? Proizvodnja ide dalje, Todorić će morati držati Dukatove proizvode na policama, jer mu inače prijeti milijarda kuna kazne. Država će dobiti svoj porez na dobit. Radnici će i dalje raditi i dobivati plaću.

Da li si svojim postom htio reći da bi država trebala regulirati tržište?

Za razliku od tebe, ja se zalažem za što skorije odumiranje države. Država mora imati isključivo zaštitnu funkciju osiguranja unutarnjeg pravnog poretka, unutarnjeg reda i sigurnosti, zdravstvenog sustava, mirovinskog i slično. Država se nema što petljati u tržište.

Smisao dioničarstva po mom sudu nije vlasništvo nad dionicama, već mogućnost zarade na kupoprodajama dionica. A kakve veze s tim ima država. Nikakve. Bar ne bi trebala imati.

Odnose radništva i vlasnika trebaju rješavati sindikati, a ne država. Ali kod nas je sve nakaradno. Sidnikati se bave organiziranjem sindikalnih izleta, kupovinom purica i jeftinih šampanjaca za novu godinu, tiskanjem sindikalnih majica i vozanjem djece u bmw-ima o trošku radništva.

No skrenula sam s teme, a ono što sam zapravo htjela reći jest da nitko neće tvornicu preseliti negdje drugdje, a tko je vlasnik manje je bitno. Ako država dobije porez, da li će ovaj ili onaj vlasnik potrošiti ostatak sasvim je svejedno. Jednako bi ga Rajić potrošio u inozemstvu kao i Lactalis, a dapače, možda bi ga Lactalis prije uložio u green-field investicije baš u hrvatskoj.

Vrijeme je da se naučimo na tržišni način razmišljanja. Jugoslaviju i dirigirano gospodarstvo treba konačno izbaciti iz glave.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Evo ti maksimalno zvjezdica

Evo ti maksimalno zvjezdica i pitanje.

A zašto se je onda vlada tako uzmuvala kad se ništa bitnoga nije promijenilo?
Ne mogu reći da je to posljedica žala za nečim, iako sve ukazuje, ali je reakcija čudna, valjda po navici da se požuri pokazati kako vlada brine o domaćoj proizvodnji i radnicima. U svakom su slučaju reakcije nezgrapne.

Siguran sam da kod poreza na dobit misliš na onu koju će Lactalis eventualno ostvariti ove godine, a ne na ovo što je naplatio Rajić.

Evo u večerašnjem kontraplanu se ministar Čobanković relativno dobro držao i izdržao dvije runde s Jurčićem.

Ali avaj, u trećoj je u samom finišu krenuo u napad, otkrio bradu i morao je pasti. Krenuo je poučiti Jurčića da država ne bi izgubila cca 400 milijuna kuna jer da bi se tu odbili troškovi i koješta, te da ne treba dezinformirati javnost.

Jurčić se suzdržao od smijeha, al` ostali nisu. Jednako uljudno ga je profesor poučio da je Rajićeva lova čista kapitalna dobit i da tog poreza ima, on bi bio koliko je rečeno.

To je ono što jedan ministar mora znati, barem poslije toliko dana koliko traje priča.

U suprotnom će završiti na Yu-tube kao jedan mu od kolega.

B-52

Tko je glasao

na kojeg ministra točno

na kojeg ministra točno misliš jer ih je više tamo završilo?

možda na ovoga: uskoro na jubitou pored vas

Tko je glasao

Mrak! A da li ti stvarno

Mrak! A da li ti stvarno misliš da svaki čovjek, koji je stručnjak u svom poslu, istovremeno mora biti odličan govornik? Mene uopće ne zanima što i kako Kirin govori, sve dok dobro odrađuje policijski posao.

Ako se Kirinu, kao ministru, ne može naći nikakva druga bitna zamjerka, osim da je pred medijima ispaljivao "bisere", onda sam zadovoljna tim kadrovskim rješenjem.

Meni je žalosnije kad narod nasjeda na školovanu retoriku, primjerice profesionalne diskutantice Vesne Pusić, ili profesionalnog politikanta Ivice Račana, iza koje, osim demagogije, ne stoji ni struka ni znanje.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Oprosti, a jesi li ikada

Oprosti, a jesi li ikada čula doktora znanosti našeg Ivu Sanadera govoriti, a da mu nije unaprijed pripremljen govor?! Vjeruj mi ne zvuči ništa školovanije od najveće face na JuBitou, Ivice Kirina. I nije stvar školovanog govora ili nesuvislosti u sklapanju riječi u rečenice. Kirin je skroz na skroz pogrešna osoba na funkciji koju obnaša!

On nije policajac. On je ministar unutarnjih poslova. Njegov je posao puno većeg obima od policijskoga. I upravo je doseg Vlade profesionalnog politikanta, kako ga ti nazivaš, Ivice Račana, a u kojoj je, posredno, sudjelovala profesorica Vesna Pusić da se policija odvoji od politike. Zato i postoji Ravnatelj policije Marijan Benko. Profesionalac na pravom mjestu. I za to, ni mrvicu, nije kriv ili zaslužan Ivica Kirin. Jer ga je naslijedio.

Kao domoljubni Hrvat želim da me u svijetu predstavlja čovjek kojega se ne moram sramotiti. Ne samo zato što bi stvari riješavao, kako to Kirin kaže, bubanjem u glavu, nego pravio skandale na bečkom aerodromu te pljačke riješavao izvođenjem dugih cijevi na gradske ulice.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Mene kao domoljubnu Hrvaticu

Mene kao domoljubnu Hrvaticu upravo veseli kad me u svijetu predstavlja čovjek kojega se ne moram sramotiti, koji ne treba prevoditelja jer poznaje svjetske jezike, koji se, za razliku od nekih, zna i umiti i obrijati, da ne kažem posložiti odijelo i kravatu, kad predstavlja svoju domovinu Hrvatsku u svijetu. Čovjek koji je završio konkretan fakultet na zapadu, a ne političku demagogiju u Jugoslaviji. Nismo više u partizanima pa da se može na svjetske skupove dolaziti neobrijan i neuredan. Doduše, to spada u osnove kućnog odgoja, ali se po prvom dojmu, ma koliko vi to pokušali marginalizirati, stječe stav, kojeg se kasnije teško riješiti.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Kao ponosni, domoljubni

Kao ponosni, domoljubni Hrvat koji se koristi engleskim i francuskim jezikom, a razumije još koji, ako se baš potrudi, želim da me u svijetu predstavlja čovjek koji govori jezik zemlje iz koje dolazi. I to, ako je ikako moguće, književno. Jer i to odaje stupanj obrazovanja, kako formalnog, tako i neformalnog, koje je, možda, i važnije.

Kako će naš Ivo Sanader, obrijan i složen u lijepo odjelo, neslužbeno razgovarati s ljudima u svijetu, uopće mi nije važno. Dapače! Drago mi je da govori sve te jezike koje, navodno, govori. Čuo sam ga govoriti njemački, preciznije austrijski, te engleski. Navodno je tu još i talijanski. I svi ti jezici koje govori nisu mu pomogli u lobbiranju kod "prijatelja" iz Europske pučke stranke.

A što se tiče opservacija, na koga drugog nego Ivicu Račana, finog i uglađenog gospodina koji u popodnevnim satima pije kamilicu, za razliku od našeg Ive, drčnog Dalmatinca, koji za saborsku govornicu dođe supijan, čovjek je završio pravo na Zagrebačkom sveučilištu i to se lako može provjeriti. Za razliku od obrazovnih postignuća našeg Ive. Ne želim niti sumnjati, ali me uvijek kopka crv da nisu možda kao i njegova dostignuća u businessu. O čemu se možeš, iscrpno, na osnovu podataka iz Austrije, informirati u Nacionalu.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Mene kao Hrvaticu i

Mene kao Hrvaticu i katolkinju, bolje će u svijetu predstavljati drčni Dalmatinac, koji i kad popije čašu vina, ne zaboravlja svoju suprugu i djecu, za razliku od onog finog i pristojnog gospodina, koji nakon svake čaše kamilice zaboravi na svoju prethodnu suprugu. Mislim da već samim time taj čovjek odaje prevrtljivost i nestabilnost, što je pogubno ne samo za obitelj, već i za državu. Pogotovo mi ne izgleda vjerodostojno čovjek, koji uz čaj od kamilice zapali smotuljak travice i još ga nije sramota to javno izreći i to u vrijeme dok se mnogi entuzijasti bore za iskorijenjivanje toga zla, koje nam odnosi hrvatsku mladost.

Za formiranje moga stava ne treba mi Nacional. Vidim da tebi treba.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ispravak krivog navoda.

Ispravak krivog navoda.

Gospodin o kojem je rječ kao o kamilici je afirmiran i kao više nego drčni, munja, ne samo kroz razdoblje kumrovačke škole nego i dalje. Imao sam čast u drugim ne tako davnim ilustiranim novinama iz usta njegove sadašnje supruge pročitati kako je nju spržio jednim pogledom, a bilo je toga još.
Kao i uvijek, nešto čine i okolnosti a ne samo osobnosti. Taj gospodin je imao čast ili peh biti stalno u prevelikoj koncentraciji drugarica, pa ga više treba uzeti kao žrtvu koja je morala ponijeti veliki teret.

Sa njegovim smotuljkom trave je trivijalnije, tu se je minimalno zaletio a bar se njemu ne može zamjeriti preveliko zalijetanje.

Tko je glasao

Nisam baš siguran da se

Nisam baš siguran da se gospona s kamilicom u popodnevnim satim može definirati žrtvom obilja drugarica. Iamo sam priliku sresti, u neformalnom okruženju, našeg Ivu i njihovog Ivicu i mogu ti reći da me je mali puno više dojmio od velikog. Mislim da je, kao i obično, riječ o tehnici, a ne veličini. :-)

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

hehe to o tehnici i

hehe to o tehnici i veličini: obično se na tehniku izvlače oni kojima je veličina upitna :))))

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Moje opservacije su se

Moje opservacije su se odnosile na duga razdoblja prije, što su bile više nego poznate stvari, redovne okolnosti. To je dio malo ozbiljnije teme, u smislu da se liberalizam sudara sa samim sobom (mobing, korupcija uluga za usluge, navike ...).

Tko je glasao

Ako ćemo se razbacivati

Ako ćemo se razbacivati Hrvatstvom, mogu samo dodati da sam sin roditelja koji su oboje hrvatski branitelji. A i obrazovanjem sam malo upućeniji u tajne Majke Crkve. Tako da ne znam kako se u demokršćansku opciju uklapa zamjenica, kako u Vladi, tako i u HDZu, našega Ive, koja je gotov jednako često kao Račan žene, mjenjala muževe. I to uvijek za barem ljestvicu više.

Budući da su me od malih nogu učili da više vjerujem ljudima koji ne lažu, nego onim akoji se prodaju za ono što nisu, uvijek ću tipovati na tipa koji je priznao da je guštao u marihuani, za koju su Britanci utvrdili da je, nakon adolescencije, manje štetna od alkohola i duhana, i koji je otvoreno priznao da se oženi svaki puta kada se zaljubi.

To mi je puno bolja i čistija situacija nego li u slučaju drčnog Dalmatinca koji se zaljubi i ne može regulirati svoj status jer je stranka kojoj je na čelu odlučno protiv zakonskog reguliranja statusa istospolnih zajednica. Da ne kažem gay braka!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Mislim da je ovo zadnje što

Mislim da je ovo zadnje što si napisao, toliko prostački da ne zaslužuje nikakav odgovor. No ja ću ti ipak odgovoriti: u svojoj karijeri naslušala sam se takvih tipova, kao što si ti, koji za diskvalifikaciju političkog protivnika koriste slijedeće izraze: udbaš, ako to ne upali, onda gay, ako ni to ne upali, onda mason. Zahvaljujući tome što sam znala u koji krug spadaju ti likovi, znala sam otprilike procijeniti koliko ima istine u njihovim riječima. Samo izvoli, uporabom terminologije odaješ krug ljudi kojima pripadaš. Osim ako u tvom slučaju ne stoji uzrečica "sanja baba što bi rada"..dakle da si ti zainteresirani gay.

Što se tiče potezanja pitanja hrvatstva, blaženi internet, izvoli pročitati svoje postove i vidi tko je prvi uporabio termin: "Ja kao hrvatski domoljub...". Kad ti naglasiš da si domoljub, onda je to ok, ali kad netko drugi to ponovi, onda to više nije ok. Toliko o tvojoj demokratičnosti. Btw. to me podsjetilo na komuniste za vrijeme Jugoslavije, srbi koji su voljeli svoju domovinu nazivali su se domoljubima, a Hrvati koji su voljeli svoju domovinu nazivali su se šovinistima.

Što se tiče konzumiranja marihuane, izvoli pročitati intervjue s okorjelim narkomanima, svuda ćeš naći da su počeli s maricom, a završili na koki. Osim toga, čovjek koji je svoju karijeru posvetio borbi portiv droge, dr. Sakoman, rekao je da svi narkomani počinju s marihuanom. Stoga marihuana nije nimalo bezazlena i svaki razuman čovjek bi morao savjetovati mlade da niti ne probaju, a ne se još pred mladima hvaliti da je on eto pušio marihuanu, pa je ipak postao premijer. To je jedno. Drugo je pitanje labilnosti karaktera. Ako se kaže da je marihuana droga i da je droga štetna, onda svaka normalna i stabilna osoba kaže: ne želim se drogirati. Za razliku od nje, nestabilna osoba kaže: ma idem samo probati, ja to moram probati. I kako se onda jednoj, višestruko dokazanoj nestabilnoj osobi (mijenjanje žena kao prljavih čarapa, zaljubljivost čim se na pomolu pojavi netko ljepši i mlađi, pušenje droge), može povjeriti da stabilno vodi državu. Nikako.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Budući da ne želim nikome

Budući da ne želim nikome ostati dužan, morat ću odgovoriti na neke od gore navedenih opaski. Kako na moj račun, tako i na račun Ivice Račana.

Da, kao ponosni i domoljubni Hrvat, nikome niti na jednom mjestu nisam osporio da se takvim izjašnjava. Samo mi nisu dragi, dapače grozim se onih koji su takvi samo na deklarativnoj razini. Primjerice držanja desnice na srcu. Kako bi sačuvali vlastiti novčanik. Ili kako nitko ne bi primjetio da im ljevica švrlja na sve strane i puni vlastite džepove. Ja iz dubine duše cijenim one koji plaćaju porez i ne varaju državu koju, navodno, vole. neki čak tvrde i više od mene.

Što se tiče definicije opijata i njihove uporabe, različita su tumačenja stručnjaka. Kada se već spominje dr. Sakoman, on će kao i ostali stručnjaci reći da je problem, a to se definira i zakonom te nacionalnim programom borbe protiv zlouporabe opojnih droga (opijata). Govoreći hipotetski, to hoću li ili neću smotati cigaretu marihuane i popušiti ju nakon večer s prijateljima ne govori ništa o tome kako ću ja ili netko drugi voditi državu. Kada uzmem čašu dobroga vina ili francuskog konjaka je ok, ali marihuana nije. Zašto? Zato što ti to kažeš. I nije neki argument.

I jedno i drugo su opijati. I jedno i drugo su štetni u prevelikim količinama. I jedno i drugo, samo po sebi, ne vode u ovisnost. Problem je u njihovoj zlouporabi, odnosno prekomjernoj i nekontroliranoj uporabi. Ako ne vjeruješ meni, kako zbog sumnje u moja politička, tako i sexualna opredjeljenja, baci pogled na knjigu Točka preokreta, autora Malcolma Gladwella.

I na koncu o mom sexualnom opredjeljenju i osobnim uvredama. Ako se dobro sjećam, a možeš provjeriti u svojim postovima, prva si počela s diskreditacijom na osobnoj razini. Vjeruj mi, ja sam, u potpunosti, na ti s vlastitom sexualnošću, a za drčnog Dalmatinca nisam ziher. Jer, kažu, tamo gdje ima dima ima i vatre. A taj ga je dim pratio i prije nego je postao hrvatski zastupnik EPP-EDa.

A mali gospon koji popodne pije kamilicu je puno veći čovjek od našeg Ive Sanadera jer je za ovu zemlju, za koju mu srce kuca na lijevoj strani, napravio puno više od doktora povijsti ili književnsoti. Ili čega već. Ako bude sreće pa se sretnemo za 20tak godina na ovo mjestu, vidjet ćemo jesam li bio u pravu. Procjene me nikada nisu iznevjerile. Kao, u ostalo, ni tehnika. A ni veličina. Moje tolerancije.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Tvoj Račan je, kao što sam

Tvoj Račan je, kao što sam već imala prigode napisati, dobio mandat hrvatskog naroda da izvadi ruku ljevicu iz svakog džepa, čiji gazda drži desnicu na srcu.

No eto, nesposobni Račan nije iskoristio tu povijesnu priliku. Ne samo da nije izvadio tuđu ljevicu, već su zavukli svoju (iznenada propalo prespektivno brodogradilište Viktor Lenac, iznenada propala Riječka banka, o sunčanom Hvaru neću trošit riječi, a sve to od onih sa srcem na lijevoj strani).

Što se tiče desničara-ljevičara odavno ih nema u HDZ-u, zato jer su, nakon što su doveli hrvatski narod do ruba (jer kako drukčije nazvati prevrat 3. siječnja), zbrisali u svoje marginalne strančice, čime je HDZ, na veliku sreću i radost poštene stranačke baze, ostao očišćen i neopterećen tuđom prošlošću, zbog čega ga je narod ponovno izabrao na vlast.

A zašto je Račan bio nesposoban iskoristiti jedinstvenu povijesnu priliku, koja mu se pružila: 1. zato jer je nesposoban, 2. zato jer je labilan (mijenja žene, puši drogu i ponosi se time), 3. nije odlučan, jedino odlučno kod njega je njegovo "odlučno možda", 4. jer je plašljiv kao zec pa nije mogao riknuti i natjerati svoje kriminalno podaništvo da propjeva...ne da mi se više nabrajati, uostalom..tele2 bla bla...

Što se tiče nečije sexualnosti, zar si ti toliko primitivan da ćeš nasjesti na nečije rekla-kazala. Jedino ti mogu vjerovati ako si sam isprobao.

U slijedećem postu očekujem da ćeš ga proglasiti masonom.

Nakon toga udbašem.

Uobičajen, poznat i višekratno korišten postupak diskvalifikacije. Samo što je sve manje ljudi koji na to nasjedaju.

Kad god drugi put budeš nekoga olajavao (jer ne znam zgodnije riječi od te, za izmišljotine oko nečije seksulane orijentacije), sjeti se da ćeš jednog dana i ti doći na dnevni red, jer život kad tad, poput bumeranga, vrati svaku zloću natrag. Tada me se sjeti.

Ovim prekidam diskusiju na ovu temu, jer je držim istrošenom. Ti izvoli nastaviti. Jer "nikome ne ostaješ dužan"!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ratko, jesi li to ti?! Ili

Ratko, jesi li to ti?! Ili si angažirao neku agenciju da riče za tebe?! moglo bi biti moji jedini komentari na ovo što je gore napisano.

'ajmo polako i natanane. Razjasniti neke stvari. Ili ne moramo. No, neke me krive postavke nagone da ne odustanem. Moj Ivica Račan je koliko i moj Ivo Sanader ili moj Zlatko Mateša ili bilo koji drugi premijer Republike Hrvatske.

Što se, pak, tiče mandata Ivice Račana da izvadi ruke Velikih Hrvata iz državne kasice, a kojima su punili vlastite džepove, i njegovog neuspjeha u tome, najveći je uspjeh što je natjerao veliku većinu trulih HDZovaca da nestanu sa scene. Ali nije zbrisao sve. Što se može vidjeti na slučajevima Bechtela, Sunčanoga Hvara, večere u Veroni i sličnih marifetluka. Velikih Hrvata s rukama u državnoj blagajni. Nisu satovi našeg Ive Sanadera narasli na grani.

Što se tiče Slučaja Riječke banke, Račanova ju je Vlada spasila od propasti. Zbog lošeg upravljanja PRIVATNOG vlasnika Deutche banke. Izvukla ju iz gubitaka i prodala u nekoliko dana sa zaradom od 2 ili 3 milijuna eura. Za državni proračun.

Što se tiče Viktora Lenca, Račanova je Vlada spašavala PRIVATNU tvrtku od lošega upravljanja. I nije uspjela. Sličnu je stvar učinila Vlada našega Ive Sanadera s Varteksom. I još ne znamo kakvi će rezultati biti.

A za slučaj Sunčanog Hvara, prije prodaje magle našega Ive da je riječ o javno-privatnom partnerstvu, možeš zahvaliti HSSu i HDZu koji su se upeli na sve strane da se, potencijalno, uspješna tvrtka ne proda Slovencima.

I na koncu, ponovit ću. Ivica Račan je, po procjeni dijela javnosti, preciznije nešto sitno više 800.000 birača, neke stvari odradio krivo. I zbog toga je izgubio vlast. Iako mu je na izborima 2003. nešto više od 600.000 građana RH poklonilo svoje glasove. Ne zato što su mislili da je labilan ili neodlučan. Nego zato što su vjerovali da taj i takav mali gospodin koji popodne pije kamilicu, sa srcem na lijevoj strani, može voditi Republiku Hrvatsku bolje od drčnoga Dalmatinca.

Za kojega mi ne pada na pamet reći da je mason. Jer da bi se postalo masonom treba puno rada i truda. I posebnih zasluga. Čime se naš Ivo baš i ne odlikuje. Što je u svojoj knjizi napisala i Ankica Tuđman. A da ne govorim o tome da je naš Ivo za vrijeme prilično burnih i krvavih godina 1990. i 1991. osnivao i utvrđivaoHDZ u Tirolu. To je u Austriji.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Račane, jesi li to ti? Ako

Račane, jesi li to ti? Ako si ti, onda sam i ja.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Samo ću, tvojim vlastitim

Samo ću, tvojim vlastitim citatom, pokazati koliko držiš do vlastite riječi. Vjerojatno isto koliko Ratko. Ili naš Ivo. Citat iz tvog pretposljednjeg posta na ovu temu kaže:
Ovim prekidam diskusiju na ovu temu, jer je držim istrošenom. Ti izvoli nastaviti. Jer "nikome ne ostaješ dužan"!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Bilo je to kratko p.s. I

Bilo je to kratko p.s. I nije bilo u svezi s diskusijom. Pa počinjem novu temu. Najprije je trebala biti kao izdvojen post, svima na znanje, ali evo, ide tebi.

Na Pollitika.com me pozvao jedan vaš komentator, da je Pollitika.com otvoren drugom mišljenju i da ima određeni nivo kvalitete. Kad sam stigla, dočekao me krasan post dobrodošlice Mraka. Da se želi čuti drugo mišljenje. Povjerovah.

Ali u vrlo kratkom roku doživjela sam uvredu nad uvredama. Od tebe. Mene nazvati imenom muškarca, prestrašno. Zar ste vi muškarci na Pollitika.comu toliko zatucani da držite da jedna žena nema što tražiti na političkom forumu.

Da sam političar, pisala bih pod svojim osobnim imenom i skupljala si bodove birača. Ali nisam. Ja sam jedno obično žensko, koje izražava svoje političko mišljenje potpuno samostalno i neopterećeno, bez ikakvih kalkulacija. Stoga i jeste pod nickom.

Izvoli mi se ispričati za nanesenu uvredu, jer ovo držim protuustavnom diskriminacijom po spolu!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Iskreno se ispričavam što

Iskreno se ispričavam što sam te nazvao Ratkom. Aludirajući na Mačeka. S moje strane nije bilo riječi niti o najmanjem pokušaju spolne diskriminacije. Dapače! Uvijek mi je draže sučeliti se u raspravi s pametnom ženom, nego li s muškarcem. Tvoje su mi riječi, kao i argumenti koji su se svodili na vrijeđanje osobe, a ne onoga što je ili nije napravio podsjetile na spin doktora našega Ive. Kojem ne vjerujem da se zove Ratko Maček.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Ok. Prihvaćam ispriku. Sve

Ok. Prihvaćam ispriku. Sve manje je prostora za komentiranje pa ipak odustajem od daljnje rasprave. Ali obećajem okršaj na nekom drugom postu. Pozdrav.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

a) marihuana je u npr.

a) marihuana je u npr. nizozemskoj legalna

b) prije marihuane obično ljudi krenu s alkoholom

negdje moramo povući crtu i ja nisam siguran da li ona mora biti prije ili poslije marihuane (a nisam probao)

Tko je glasao

Usporedba marihuane i

Usporedba marihuane i alkohola je u ovom slučaju neprimjerena. To je isto kao da uspoređuješ kokain i ecstasy. Sve je to jedno te isto. Ovisnost je ovisnost. Da li droga, da li alkohol, da li klađenje. Sve je to isto i uništava temelje zdravog društva. Zasigurno svom maloljetnom djetetu ne bi dopustio da pripali cigaretu marice. Demantiraj me ako možeš. (Nizozemska ti je arugment tipa "drugi je skočio u bunar pa ću i ja"...vrlo, vrlo neozbiljno)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Da je to sve jedno te isto

Da je to sve jedno te isto su načela koja ne pomažu praksi. Ništa nije isto i bitna je različitost. Nema apsolutno čistih situacija.

Mladi a i malo manje mladi će prije ili kasnije doći u prilike za nešto malo takve zabave. Različitost opijata, društva, stupnjeva opijanja i razlike u ponašanju su bitne. Pojednostavljeno, kao i općenito, bitno je što manje gluposti i nepotrebnih šteta a što više pameti i pažnje. I kad dolazi do dubljih problema to isto vrijedi. Nije isto kad se ubija bez veze ili kad se pljačka bez daljnjih žrtvi. Tako je uvijek bilo pa će vjerojatno i nastaviti.

Tko je glasao

ap, kad je u pitanju droga,

ap, kad je u pitanju droga, nema mjesta filozofiranju. Dok ti filozofiraš: 1. mladi ljudi umiru od predoziranja, 2. mnogi ljudi, kojima je stalo, trude se mladim ljudima dokazati da je droga put u smrt, a ne u život, 3. tvoja žena vjerojatno svojem djetetu ili unučetu (sorry, ne poznajem vas još sve) objašnjava da je štetno: pušiti, piti (lokati), drogirati se...

A sve ovisnosti započinju isključivo na jedan jedini način: neovisnošću, prvi put, samo ovaj put, još samo ovaj jedan put, još samo ovaj jedan jedini put, obećajem...).

Tvoja filozofska načela ne pomažu nam u praksi borbe protiv ovisnosti.

Mladi naravno da će doći u prilike za "nešto malo takve zabave", zato jer im vi, koji ste probali, kao npr. Račan, sugerirate: "samo vi pušite marihuanu, i ja sam pušio pa sam postao premijer"! To nije dobar način. Jer će zbog te rečenice od petero djece, koja možda ne bi pušila travu, (dakle, ne govorim o djeci koja bi) da vi niste umanjili njezinu opasnost, četvero djece otići u sabor, a peto će umrijeti na podu prljavog wc-a s prljavom iglom u veni. A za tu jednu smrt ćete biti krivi ti i Račan. Možeš li preuzeti na sebe tu odgovornost? Ako možeš, onda za moj pojam nisi ništa drugo do najobičnijeg ubojice, jer ubojica nije samo onaj tko mlati oko sebe nožem ili oružjem, već je ubojica i onaj tko mladom čovjeku usadi samoubojitu misao u glavu.

To je moj stav i od njega ne mogu odstupiti ni milimetar.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Lion Queen, kad je u pitanju

Lion Queen, kad je u pitanju rat, nema mjesta filozofiranju. Dok ti filozofiraš: 1. mladi ljudi umiru od svega i svačega, 2. mnogi ljudi, kojima je stalo, trude se mladim ljudima dokazati da je rat put u smrt, a ne u život ...

Ovo nisu samo parafraze, nego djelomično i često odgovara. Šta s onim ipak, kojeg uvijek i te kako ima, kao rat kojeg nismo željeli ali je tu. Imaš, karikirano, dva smjera dobra prema zbilji - onaj koji se suočava dublje i više i onaj koji to radi manje, načelima. I tu nema prave podjele, samo naglašavam smisao.

Ja sam se našao u bezbroj raznovrsnih opasnih situacija bez ikakve namjere. Šta radiš. Tražiš načela. Nema vremena, situacije su kao koji kauboj prvi puca. Šta će moja djeca. Moraju biti raznovrsnije spremniji. Ili da ih pripremam kako izbjeći, pa da u ratu ginu opet nečija druga djeca. Pa i to apsolutno ne pomaže, rat se širi i na te strane.

Evo bizaran primjer. U ne baš herojskoj situaciji u VIII-1995.g. smo se naašli u situaciji fizički doći do Une, državne granice, ili ne. Nije se moralo. Netko je došao do Une i vratio se. Recimo ja. Nije bilo ništa a moglo je biti svašta. Smisao je bio pitaj boga, doslovno. Hoću reći za mlade, i ako se nađu u tako nejasnim situacijama, nužna je prepostavka boga i još puno toga. Tu aktivizam ni jedne vrste nije dovoljan. To je vječna igra pogibelji i vrata koja se otvaraju jedino pokušajima ...

P.S. I kršćanstvo je nastalo u takvim okolnostima, a one su stalne.

Tko je glasao

ako ovime misliš na

ako ovime misliš na Sanadera onda bih samo upozorio da je njegov strani jezik katastrofa i sramota, skoro pa u rangu žužulovog (nisam ga doduše čuo kako govori njemački pa za njemački ne mogu reći ali za engleski sam 1000000% siguran da osramoti zemlju čim zine)

postoje dobri i jasni razlozi zašto postoje prevoditelji i politička je glupost ne koristiti ih, i to jeftino dodvoravanje je u stvari degradirajuće

Tko je glasao

Ne slažem se s tobom u ovom

Ne slažem se s tobom u ovom slučaju.

Sanaderov engleski nije ni bolji ni gori od engleskog jezika primjerice Mađara ili Grka u Europskom parlamentu.

Osim toga zaboravljaš činjenicu da ljudima imponira kad se govori njihovim jezikom. Primjerice, više puta sam čula strane diplomate u Hrvatskoj govoriti hrvatskim jezikom i, iako je to bio loš hrvatski, bila sam sretna i ponosna što su ti ljudi odlučili naučiti moj jezik.

Mislim da je pitanje pristojnosti služiti se jezikom razumljivim svima kad se krećeš u međunarodnoj zajednici.

Što se tiče Sanaderova izgovora engleskog jezika, ti razmišljaš kao moj sin, koji studira engleski jezik i književnost, kojemu sve što nije izvorni engleski smeta, pa kritiziraš, ali ja, koja sam učila njemački jezik, prepozanjem u Sanaderovu naglasku njemačke naglaske. Dakle, Sanader vrsno govori njemački jezik i to je razlog što njegov engleski ponekad zvuči neobično. Ako znaš tu činjenicu, onda ti ne smeta što je to tako.

Osim ako nisi zlonamjeran pa tražiš dlaku u jajetu.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Njegov engleski zvuči loše

Njegov engleski zvuči loše zato što ga nije izbrusio. I to je to. Ni moj engleski nije sjajan, ali je mrvicu bolji od našeg Ive. Kao i od frienda mu Miomira. No, ako sam dobro upućen, prvi strani jezik našega Ive je talijanski. Kako njime vlada vidjeli smo ili barem naslutili u razgovoru s Carlom del Ponte koji je prikazan u filmu "Carlina lista".

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Da li je ispravno reći kako

Da li je ispravno reći kako je naš Dr.Ivo Sanader doktor znanosti?

Baš poput jednog drugog doktora, onog Ante Kovačevića, Sanader je studirao i diplomirao komparativnu književnost u Austriji. I to 1982.godine, u svojoj 29.-toj.

Prema pojašnjenjima upućenijih, u Austriji uz diplomu ide i titula Dr, kao pravnicima ili liječnicima.

Uz doktorat znanosti ide i ono sci, što Sanader nema.

Dakle, naš premijer ne samo da nepripremljen za govoranciju zvuči kao Kirin, već je i po razini izobrazbe jednak Kirinu.

B-52

Tko je glasao

O Sanaderovom školovanju i

O Sanaderovom školovanju i doktoratu je bilo javnih razmataranja. On je završio, pomoću crkve, redovni studij s normalnom tradicijom i javnošću i doktorirao na temu jednog francuskog dramskog pisca, čija su djela igrala u Zagrebu osamdesetih, koji doktorat je nostrificiran na FF u Zagrebu pa je on dr. sc. Tako da je to izgleda Sanaderu više prednost nego nedostatak u političkim sučeljavanjima.

Kovačević je studirao u Sarajevu i, zajedno sa Šešeljom i drugima, dospio u zatvor u Zenici koji je, za razliku od Lepoglave koja je sveučilište, malo nezgodniji zatvor. Doktorirao je u Austriji na temu Ćatić, pjesnik početkom 20. st., koji se je deklarirao hrvatskim pjesnikom islamske vjeroispovjesti, živio djelom u Hrvatskoj i imao buran i naporan život. O nostrifikaciji ne znam.

Austrijski studiji su najbliži našima, jer su se naši koncipirali i razvijali na njihovoh tradiciji.

Koliko znam ni Sanader ni Kovačević nisu završili studij komparativne književnosti, nego neke druge. Studij komparativne književnosti je koncipiran nakon II svjetskog rata u Parizu, kao novi studij i koncepcija o književnosti, u biti svjetska. Kao takav se je brzo proširio, kod nas prof. Hergešić. Studiji komparativne književnosti su objektivno od najvišeg ugleda, pa i naš na FF u Zagrebu. O tome možda bolje zna ovdje participirajući zastupnik Stazić, koji je studirao komparativnu književnost.

Tko je glasao

Da ne ispadne kako

Da ne ispadne kako omalovažavam našeg dičnog premijera, podatke koje navodim sam našao ovdje:

http://www.moljac.hr/biografije/sanader.htm

Prvi je link na tražilici kad se ukuca ime premijera.

O doktoratu Dr.Ante Kovačevića je više toga pisano u vrijeme njegovih ispada u saboru, a kako ni s jednim od njih nisam studirao, presuditi ne znam.

Vezano za priželjkivani opis i djelovanje premijera iz snova koji je dala Lionica, dodao bih još kariku koja nedostaje.

Meni je bolji premijer koji uz sve nabrojano ili čak neovisno ima li toga, zna i hoće raditi u interesu zemlje koju predstavlja.

B-52

Tko je glasao

S podacima je, kao i obično

S podacima je, kao i obično složenije. Ja ne poznam dobro o Sanaderu ali nešto znam o okolnostima pa ću ipak dodati.

Konstantinović kod kojeg je diplomirao ili doktorirao je ugledni stručnjak. I uz njegovo mišljenje mu je priznat doktorat pa je dr.sc. Neki su to komentirali kao osrednji rad.

U vezi njegovog otpuštanja zaposlenih srpske nacionalnosti i rada u Austriji se je podudarilo nešto složenijih okolnosti, pa se to iznese a ne elaborira. Po mom mišljenju se to dešava jer su sve strane sa problemima u tim razdobljima, koji nisu samo nacionalnog i političkog karaktera, nego tu ima svašta paradoksalnog za uobičajenu logiku a indikativnog za slobodniju logiku. I u Splitu je, kao i drugdje, osamdesetih vrilo. Sanaderi idu u Austriju, jer je vjerojatno teško naći bilo kakvo mijesto. Logično je u Austriji pokušati bilo šta. U komešanjima poslije je i prije pojave Sanadera prethodilo da se npr. čuveni Ristić, koji je uz Tijanića zvijezda u Splitu, pridružuje Miri Marković, Miloševićevoj supruzi, i genaralima JNA, unutar jugoslavenske intelektualne ljevice navodno preko noći nastaju još luđe kombinacije a u osnovi eskalira gužva i izvan tih relacija, do stupnja da se nitko ne obazire ni na šta. Za Split je nejasno, ali npr. Ćićo Senjanović i malomišćanski partizanski krug ne pljuju po Sanaderu. Također nema pljuvanja iz intelektualnih krugova iz Srbije, što je vjerojatno u vezi. Ima kritike tipa njegovim roditeljima je davana hrana iz Caritasa i slično, ali to je bilo iz kruga bivši direktor Jugoplastike koji je samo na provizijama maznuo desetak milijuna dolara.

Iz toga zaključujem da prije Sanaderova uključivanja u politiku ne stoji ništa posebno te da su povremene kritike više pakiranje.
Tako se potapaju i afere. Otvori se jedna, drugi otvore nasumice neku od brojnih iz bubnja.

To je bitnije sada. I ako je ništa posebno, izgleda da smo u kontinuitetu.
To potvrđuje Čačić za premijera. I da kojim slučajem uspije, kao Mesić za predsjednika, šta će se desiti. Velika Kladuša u doba prosperiteta.
Ljubo Jurčić za premijera. Bandić, jer se znaju i nešto je Ljubo radio s njim, to ne shvaća ozbiljno. Ni Čačić. Koliko je još takvih. Ljubo je presjednik Hrvtaskoj društva ekonomista. U redu, to je formalna tvorevina. Ali su ljudi godinama navikli čuti i pročitati o njihovom godišnjem skupu u Opatiji, dođu svi i ljuljajući dugogodišnji predsjednik Vladimir Veselica održi uvodni govor. Pa da SDP sa HNS-om dobije i podršku kao 3.1.2003.g. šta slijedi?
Šta pak slijedi ako pobjede Sanader i HDZ?

Čini mi se da je moguće u svim opcijama, a ja sam iznio čiste varijante bez obveznih komplikacija, da slijedi apstraktno vraćanje na 3.1.2000.g., ne u smislu stranaka nego opredjeljivanja. To znači da se nitko na ništa drugo još ne odlučuje. To je veoma logično i uobičajeno.

Tko je glasao

gle, nije da branim

gle, nije da branim sanadera, no kirin je diplomu stekao kao geodeta u varaždinu

Tko je glasao

Ad "Odnose radništva i

Ad "Odnose radništva i vlasnika trebaju rješavati sindikati".

U Danskoj je dvije godine trajala drama oko njima bitne mesne industrije, u kojoj je učestvovalo svo društvo a bitni bili njima sveti danski sindikati. Kad su Poljska i drugi ušli u EU, oni jednostavno ne mogu konkururati sa 10 puta većim plaćama zaposlenih od Poljske. Sputili su se na odnos 1:8 i ni makac dalje. Jednog dana je drama okončana. Uz velike naslove "velik pobjeda sindikata" i slično, sa cca 1 % teksta na marginama je pisalo mesna industrija je proglasila bankrot i sva radna mijesta su izgubljena. Njihove mlađe generacije više ne uplaćuju u sindikat ni krunu, jer od toga više neće biti niti božićnih purica.

Dodatno pogledaj film "Barbarska invazija" kako to izgleda u Montrealu, američkom Parizu. Slično je našim prilikama i ugodan je film.

Tko je glasao

Objašnjenje je sadržano u

Objašnjenje je sadržano u istom postu

Kod nas je vlasništvo svedeno na vulgarno shvaćanje aposlutnih prava raspolaganja, što nigdje ne postoji, a vlasništvo je uvijek dio ukupnog pravnog i ekonomnskog poretka i predstavlja veliku odgovornost.

To je svugdje prihvaćeno i poznato, samo kod nas se shvaća fluidno i neprecizno.

Ako si dio nekog sustava, onda se tako trebaš i ponašati, čuvati ga i podržavati.

Ako si dio nekog sustava taj sustav se treba braniti od tvoje svojevolje.

Imali smo nekada državno vlasništvo, poslije je uvedeno društveno vlasništvo, pa je poslije uvedene mješoviti vlasništvo (dakle postojalo je uz državno, društveno i privatno včasništvo). Onda je ukinuto društveno vlasništvo i dekretima pretvarano u državno, pa je država (bolje reći netko u ime države) to počeo pretvarati u privatno.

Taj netko je (u mraku koji je nastao) krivo shvatio da privatni vlasnik nema više nikakvih ograničenja a ima. Probaj zapaliti svoju kuću u kojoj si 100 posto vlasnik pa ćeš sasvim normalno završiti u "bajboku".

Poslovati se mora u skladu sa Zakonima, treba plaćati poreze i doprinose, plaće ljudima, treba trpjeti sindkate, razne kontrole, treba poštivati lokalne vrijednosti i položajne rente id. - jer, iako si vlasnik, bez svega toga si si ništa. Pošalji namjerno poduzeće u stečaj opet si u "bajboku", ako živiš i radiš u pravnoj i odgovornoj državi. Dakle privatno jest privatno u dijelu na kojeg imaš pravo po ostatku dohotka. Ostalo ima važnu društvenu funkciju koju ne smiješ narušavati, koju treba poštivati. Pogotovo ako si dobar Hrvat, koji ima osječaja za svoju domovinu i ljude u njoj.

Kod nas se zabrazdilo u anomalije - preuzmes npr. neki srušeni hotel od HFP-a (zgrade i zemljište, s obvezom da sve dovedes u red i sačuvaš poslovanje i zaposlenoszt, a ti onda počmeš rastezati, pa na kraju otjeraš radnike, a nekretnine prodaš kome drugome za neku drugu namjenu. To nigdje ne postoji osim kod nas.

Zato što definiranje sustava i odnosa u okvirima kojih poslovanje postoji, nije jasno nikome, a vlasnicima kad se i upisuju obveze nitko više ne kontrolira, niti ninsistira na njima.

Uspjeh svakog tržišnog gospodarskog sustava se danas u razvijemo svijetu mjeri samo po broju novotvorenih radnih mjesta - po takvom našem vulgarnom shvaćanju bi zemlje loje vode računa u prvom redu o broju zaposleih (Njemačka, Belgija Francuska bile komunističke zemlje zatp što po prioritetu gledaju kolikko su sačuvali starih i koliko su otvorili novih radnih mjesta. Najlakše je reći da prije prije ništa nije valjalo!?

Eto! Ah da, još nešto! Još dvije stvari.

Često se kod nas brkaju stvari. U svijetu postoji tržišno i netržišno gospodarstvo; kad govorimo o komunizmu mislimo na (u principu) netržišno. No današnji pojam tržišnog gospodarstva (koje zapravo je jedino opstalo) naziv "kapitalizam" je zastario pojam. Kao i "komunizam"

U vrijeme globalizacije postoji ozviljna mogućnost otuđivanja nacionalnih vrijednosti i prečlijevanja na strance, pa čak ostavčljanje gubitakla ovdje u Hrvatskoj, ako bi se strani vlasnik našao u nevoljama pa sav višak vrijednosti ili čal prodajom vrijednih djelova spašavao nešto kod kuće (takvo prelijevanje postoji trenutno s T-comom, a moglo bi biti i s Lactavisom ako bi oni umjesto podržavanja matičnih stada po hrvatskoj dovozioli na razne bačije svoju proizvodnju - kroz npr. zgusnuto mlijeko ili mlijeko u prahu).

Tko je glasao

Ne želeći soliti pamet,

Ne želeći soliti pamet, jako puno, moram napomenuti da, u formalnom smislu, u Europskoj Uniji nikada neće biti zajedničkog jezika za narode iz ove regije. Osim ako se oni oko toga ne dogovore i to zatraže od Unije. Europska će Unija sve svoje dokumente prevoditi na jezike svih članica, ali će, kao što je stanje već sada, radni jezici biti engleski i francuski i u jako maloj mjeri njemački.

Prilično je glupo plašiti ekipu strahom od BCS jezika koji se koristi samo na Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Ako se u nešto možete pouzdati to je onda briselska birkoracija koja si niakada neće oduzeti posao. A lukrativnije je dokumente prevoditi na više nego na manje jezika. Ma što političari o tome mislili. :)

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Ne čudi me nimalo, čudi me

Ne čudi me nimalo, čudi me da je ovakav stav Europejaca i njihova percepcija jezične različitosti ovih prostora nekome novost.

Naime, još pred 20 godina sam u akademskim krugovima u Njemačkoj (koji se bave jezikom) doživjela da se trebalo dobro pomučiti objasniti da mi svi ne govorimo Jugoslawisch, da postoje republike i pokrajine SFRJ itd. itd. Zainteresirani sudionici tog razgovora bili su i akademci od Talijana, Francuza, Britanaca, Grka do Španjolaca. Daljnjih komentara nemam.

Druga stvar koja nam se nikako ne sviđa, ali je činjenica: lingvisti u svijetu i dalje hrvatski i srpski jezik (tu je i bosanska varijanta) drže čvrsto zalijepljenima. Za to ima i jezikoslovne utemeljenosti. I kontraargumenti su dakako utemljeni, ali očekivati neki zaokret u poimanju tih jezika je iluzorno. To je njima od prilike kao da pokušamo razdvojiti dijalekte većih svjetskih jezika na zasebne jezike. To je naprosto tako.

O daljnjoj dinamici prijema novih članica u EU: teško će i sadašnje članice usaglasiti Ustav. Koji novi politički momenti mogu „pogurati“ sve skupa i da li se moguće čvrsto uhvatiti za bilo čiju šturu izjavu za sada može biti samo predmet nagađanja i ništa više.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Teza o značenju izjave

Teza o značenju izjave britanskog parlamentarca ne stoji. Njemu (ako ne njemu onda većini njegovih kolega) je zapravo svejedno hoće li u EU ući Hrvatska, Bosna, Srbija ili Sirija - možda mu je samo važno da ako već moraju ući uđu što kasnije. No to je ionako nebitna stvar jer on o tome neće odlučivati.

A što se jezika tiče, nikoga nije briga osim onih koji njime govore. To znači ako ćemo htjeti imati prepisku na hrvatskom onda ćemo te prevoditelje/lektore i plaćati.

Uostalom, ako i uđemo prije Srbije i Bosne (što je još uvijek izgledno) tada će se taj "međusobno razumljivi" jezik zvati hrvatski i ljudi koji ga govore će već biti tamo. Da li je to problem?

PS svi političari lažu

Tko je glasao

Slažem se sa svim, osim sa

Slažem se sa svim, osim sa krajem da svi političari lažu.To nije istina.Ja ne lažm.A znam i neke druge koji ne lažu.

Tko je glasao

Narod je to što jeste po

Narod je to što jeste po jeziku. Njime se govori, ali njime se i misli. Ako nam je jezik zajednički sa čitavim zapadnim Balkanom, onda nam je i sve drugo zajedničko (stavovi, životni stil, vrijednosti, povijest i tsl.). Koliko se god osjećao liberalno i koliko god mi je univerzalnost prihvatljiva (posebice u europskim mjerilima), razlike su ono što nas čini onim što jesmo. Ako to nije tako, onda povijest zaista nema smisla.

nvuljanic

Tko je glasao

S obzirom da je moje

S obzirom da je moje upozorenje na BCS language prošlo bez reakcije CRO diplomacije, želim vjerovati da će tvoje imati barem nekakvog učinka.
Više o tome na:
http://drlesar.bloger.hr/post/vjerodostojnost-na-sanaderov-nacin/147386....

Tko je glasao

Meni je argument da je

Meni je argument da je nepotrebno trošiti novac zbog razlika između nekih od regionalnih jezika koje nisu takve da onemogućuju razumijevanje pragmatičan i logičan, a zbog logike mi se ne diže kosa na glavi.

Da je isti gospodin član programskog vijeća HRT-a koji izjavljuje "Ne mislite valjda opterećivati HTV dodatnim troškovima titlovanja bosanskih ili srpskih filmova?" bi li se i onda dizala kosa na glavi?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci