Tagovi

Tko je uopće taj Ivo Sanader?

Da li je Ivo Sanader svetac?Da li znate tko je Mona Sahlin? Mona je trenutni švedski ministar održivog razvoja, no daleko je poznatija po tome što je 1995 godine morala dati ostavku zbog toga što je tijekom jedne press konferencije usputno spomenula kako je državnom kreditnom karticom povremeno kupila neke sitnice za sebe - konkretno spomenuvši poneku Tobleronu. Kako je Economist napisao, to je vjerojatno najskuplja Toblerona ikad.

Spominjem Monu Sahlin kao primjer situacije u kojoj je osoba bila prisiljena dati ostavku zbog pritiska javnosti, a sve radi minimalnog prijestupa (koji nije umanjen činjenicom da je Mona Sahlin uredno refundirala taj trošak). Njezin primjer nam se možda čini pretjeranim, no moderna europska praksa poznaje cijeli niz drugih sitaucija u kojima su drugi političari bili prisiljeni davati ostavke radi sličnih stvari, tako da Mona sasvim sigurno nije usamljena u svome činu.

Back to reality. Na samu staru godinu Jutarnji je objavio priču “Tik-Tak hrvatskih političara” koji su načeli tematiku premijerovih satova (na sreću drugih ministara, priča se zadržala na premijeru), a da bi nedugo nakon toga Nacional objavio cijelu reportažu i razotkrio kako premijer posjeduje cijelu kolekciju vrijednu oko 150.000eur (čemu je bila posvećena cijela emisija Otvoreno) a u kojoj je glasogovornik vlade Ratko Maček ustvrdio slijedeće;

Netko kupuje aute, jahte ili bunde, a premijer već 30 godina skuplja satove. On je 14 godina živio u inozemstvu gdje je imao firmu i u Hrvatsku se nije vratio sa zavežljajem već s tada najnovijim mercedesom, a onda je svojim novcem kupio i kuću. Nitko nikada nije tvrdio da je premijer siromah - kaže Ratko Maček, glasnogovornik Vlade reagirajući na napise o skupocjenim satovima premijera Sanadera. (via 24sata).

Naravno, cijela priča je jako zanimljiva iz više aspekata; naime ako je predsjednik vlade u svoju imovinu naveo biblioteku koju posjeduje, pitanje je zašto to nije učinio s kolekcijom satova (čini se, kako kaže Maček, da nitko u vladi nije u stanju shvatiti što je to pokretna imovina) odnosno kako je do tih satova došao. Maček (uočite kako samo Maček govori o Sanaderovim satovima) tvrdi da je to 30ak godina stara kolekcija i u jednome času eksplicitno tvrdi kako unutar mandata Ivo nije kupio nijedan sat (unatoč tome što se najmanje dva sata iz kolekcije proizvode nakon 2003 godine). I naravno, na kraju priče, vrijedni Nacionalovi novinari su sjeli put Innsbrucka i provjerili te tvrtke čiji je Ivo bio vlasnik da bi se ustvrdilo kako su obje tvrtke zatvorene (likvidacijom), kako su mu poslovni partneri bili ljudi sumnjive pozadine (uglavnom političke prirode i povezani s prethodnim austrijskim kancelarom) i kako ušteđevina kojom su satovi navodno kupljeni nije baš mogla doći iz te dvije tvrtke (a postavilo se i pitanje “stana” kojeg Ivo posjeduje a koji samo vrlo kompleksnom gramatičkom logikom možete pretvoriti iz vile u stan).

Dragutin Lesar je na upit o premijerovim satovima samo pitao gdje su računi i carinske deklaracije (budući da je po priznanju glasnogovornika premijer satove kupio za vrijeme svojeg tro i pol godišnjeg boravka u Austriji), a obećani računi do danas nisu pokazani (hmmm, gdje smo priču o računima već čuli?) - a da ne spominjemo kako se mačekov najnoviji mercedes pretvorio u polovni stari model (po slici čini se star 7-8 godina) s tablicama I - SPLIT 1 (držim posebno mjestu u srcu za ljude koji kupuju takve tablice).

Ukratko, ako spomenemo priču o bogatoj kolekciji satova bez pokrića, računima koji nedostaju (i to ne prvi puta), carinskim deklaracijama preko kojin se prešlo, likvidacijama tvrtki, samofinancirajućoj vili, pa onda još dodamo komentare Ankice Tuđman, spomenemo famoznih 800.000DEM koje je Ivo primio na ruke (a koji vjerojatno i danas stoje u nekoj dobro sakrivenoj ladici na tamnome i suhome mjestu) te na kraju pozovemo i Branimira Glavaša kao karakternog svjedoka koji je govorio o 300 ukradenih glasova…

Strašno me zanima kako će se Ivo iz ovoga izvući? U svakoj normalnoj državi ovo bi bilo vrijeme izvanrednih izbora!

Komentari

Poštovani gospodine

Poštovani gospodine Premijere! Izmjenom zakona o privremenom boravku stranaca od 1.1.2008 dovedeni su neki stranci u velike teškoće. Pogođena su tu čak i djeca koja idu u školu, jer moraju napustiti Hrvatsku bez završetka započetog razreda. Gospodine Premijere, radi se o ljudima, a ne o stvarima. Sa poštovanjem! Vrabec

Tko je glasao

UPRAVO DOBIO VIC Došao

UPRAVO DOBIO VIC

Došao Sanader Papi pokloniti posebno izdanje Biblije.
I dok mu lijevom rukom pruža Bibliju, Papa kaže:

- Čuj, tu sam knjigu već pročitao. Nego, kakav ti je to sat?

Tko je glasao

Jako je simpatično da

Jako je simpatično da ministri i lekar ivo "ne znaju" što točno treba navesti u imovinskoj kartici kao imovinu. 150.000 ojra je nekome cifra koju neće zaraditi u 2 života. Nitko njemu ne prigovara zato što ima te satove; što se mene tiče, neka ih ima za milijun ojra, ali ne može se praviti bedast i prodavati nam demagogiju da su upute za ispunjavanje kartica nejasne i slično. Jebeš takvog premijera koji ne zna kako ispuniti karticu. Mene će porezna zajebavat ako zaboravim platiti porez na auto, a lekar ivo može svojim poslodavcima (svima nama) prodavat maglu. Pa stvarno nam treba lekar kad smo bolesna nacija.

Tko je glasao

Komentar koji sam i kod tebe

Komentar koji sam i kod tebe ostavio:
Što se mene tiče, pa neka Sanader ima koliko satova želi. Problem je u činjenici da je on svoju imovinu zatajio. Dakle, prekršio propise. I još Maček poziva sve druge dužnosnike da prijave svoju imovinu prvi pa će i Sanader svoju. Premijer treba biti prvi među jednakima, a ne čekati da drugi naprave ono što im zakon nalaže.
Što se tiče stranke koja je iznjedrila takvog premijera, mislim da se 2000 nije dogodila nikakva promjena. Stari predsjednik je umro, Šeks je instalirao mlađeg, potjerali su Pašalića, ali je u osnovi to onaj isti stari HDZ. Okolnosti se doduše jesu promijenile, ali ostavimo li ih još jedan mandat jao nama.
Mačekovo pozivanje isključivo bogatih da se bave politikom je isto smišljeno u njihovoj paklenoj kuhinji. Prosječan Hrvat će na tu rečenicu reagirati neizlaskom na izbore, a to odgovara herr Sanaderu jer će on svoje nagraditi za izlazak na izbore. Ne dajte se zavarati, imate Ustavom danu mogućnost da kažete što mislite o ovakvoj vlasti. Iziđite na izbore i recite im koliko je sati.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Izacu na izbore onda kada

Izacu na izbore onda kada vidim da moj izlazak ima smisla. Dok se nude isti likovi sa drukcijim odjelima, izlazak na izbore predstavlja gubitak vremena.

Tko je glasao

Vidim da te moj tekst o

Vidim da te moj tekst o odijelima dojmio. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

:-) Prije sam se malo vise

:-)

Prije sam se malo vise furao na kapice!

:-D

Tko je glasao

U zbilji ovo objektivno

U zbilji ovo objektivno vjerojatno ide više u prilog Sanaderu, kao dosad Bandiću u Zagrebu.
Biračko tijelo zna da je to pitanje mjere i da su, na žalost, predmetne sporne stvari kod nas u rangu malverzacija referenata, da je praksa malverzacija na razini načelnika i savjetnika bitno veća te da su s političkim vrhovima povezane najveće malverzacije. Nije odlučujuće, ali ilustrira i tko je medijski naglasio satove. U tim medijima već i treća razina tzv. novinara i urednika ima sumnjivu imovinu veću od Sanaderove i Bandićeve. Isti mediji nikad nisu objavili da su Pliva i Zagrebačka banka privatizirane bez i jedne kune, minimalne podatke o sticanju imovine Todorića, Štroka, Čačića ... Za dugo razdoblje je Kutle služio za prikriti bitno veći broj drugih i bitno veće imovine. Medijske, akademske, stručne i razne parastrukture stoje s tim još lošije, one servisiraju malverzacije.
Šta je dugo ujedinjavalo sve te snage protiv Budiše? Možda pitanje mjere.
Detalji se osvjetljuju uvijek tako da krupni djelovi i cjelina ostanu u tami. Odgovarajuće tome je i šira praksa.
Sanaderovi konkurenti u drugim strankama i njegovoj stranci zasad prosječno stoje lošije, osim ako se Račan ne preporodi. Npr. u Zagrebu su, prethodno, birači dali puno glasova HNS-u i zatim se isti čudili šta rade, a stranka i mediji su potom zgasili bilo kakvu priču oko toga.
Možda treba malo proširiti politička pitanja da se politika potpuno ne uruši, bar dok Bandić nije spreman preuzeti sve.

Tko je glasao

Slazem se, jer cak i u mnogo

Slazem se, jer cak i u mnogo vecoj mjeri nego je to nekad bio slucaj s politickim pritiscima, danas su mediji zauzdani ekonomskim pritiscima, ali ne samo od oglasivaca, nego i od politicara s kojima su (recimo EPH) i u poslovnim aranzmanima. Recimo, mislite li da bi EPH preuzimao lokalni osjecki listic "Slavonski dom" da Sanaderu nije trebala kontra za Glavasev "Glas Slavonije"? Svi odgovori se kriju u medijskim klanovima - od toga da ce glodur Slobodne Mladen Plese u svakoj prilici viriti iz premijerove pozadine, i u svojoj novini favorizirati novinare koji sa Sanaderom idu na rucak kad je u Splitu, preko Butkovicevih uzivanja u buteljkama s premijerom, pa do samo naizgled s ovim nepovezanih splitskih utorkasa (malo reklame - vidi na ovu posljednju temu moj blog watergate.blog.hr) koji nalik politicarima koji imaju "svoje" pisce sve svoje istupe u javnosti rade tako da se medjusobno reklamiraju

Tko je glasao

Jasno, oligarhija ne

Jasno, oligarhija ne kontrolira ljude prisilom, vec indoktrinacijom uma, sto bi reko Chomsky. Samo, ta indoktrinacija uma nije apsolutna kategorija, odnosno, ima svoje prilicno jasno izrazene granice. I u tom trenutku takav sistem pada.

Tko je glasao

Upravo tako. S obzirom da u

Upravo tako.

S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji relevnantna politicka opcija koja bi odisala postenjem i financijskom krijeposcu, ove afere to uopce zapravo nisu.

Naravno, da imamo politicko trziste razvijeno kao sto je situacija u Svedskoj, tada bi ovo sto ti govoris Mrak imalo smisla.

Ovako, elementi poput p&p-a, guranja prsta u supak, Vrhovnici sa vilama itd, da ne spominjemo one stvari krupne koje ljudi osjete (tipa p&p ZaBa-e bez kune) da postoje, ali ne vide, sve ovo cini najobicnijim cirkusom namjenjenim za samopromociju lokalnih aparaticka.

Tko je glasao

I onda se jos bunimo i

I onda se jos bunimo i kukamo o tome kako nas je Economist nepravedno nazvao europskim tranzicijskim glibom, ili da je potpuno nepravedno da su u EU usli prije nas cak i Rumunjska i Bugarska?! Pa i nismo nista drugo nego glib kad je sve ovo moguce napraviti a da nikome ni dlaka ne usfali s glave. Nedavno je cijela panika bila napravljena odakle Ivicu Pasalicu sve one pare za gradjevinske pothvate, a sad mi se cini kao da je cijela prica o satovima (inace opravdano) toliko napumpana da se ne bi pocelo provje(t)ravati odakle Sanaderu novac i za druge imovinske egzibicije. Recimo, ona kucerina u kojoj zivi sigurno nije mogla biti kupljena od njegovih placa koje je primao, ma gdje dosad radio, a isto tako je nije mogla kupiti ni gospodja Mirjana kao ravnateljica knjiznice. Isto tako se zanemaruje i uloga tog bracnog para u otpustanju Srba i iz HNK i iz Sveucilisne knjiznice pocetkom devedesetih, sve u cilju stvaranja slike o velikim Europljaninima. I tako opet dolazimo do medija - dio njih doista bez krzmanja krece u istrazivanje sto sve Sanader i odakle ima, ali ostali se sada samo drze satova i nema niti pokusaja grebanja ispod povrsine. Vidim i reklamu za Globus i Sanadera medju svim poklonima u Banskim dvorima, jedva cekam procitati taj tekst, jer bi bilo zanimljivo vidjeti i reportazu o poklonima koji su zavrsili u njegovom dnevnom boravku, a sigurno ih je bilo. Ili se to (plus uplate od Kutle o kojima pise Nacional) ne smatra imovinom, kako nas je svojedobno bio poducio onaj danasnji ustavni sudac u slucaju Ankice Lepej i Tudjmanovih racuna.
Normalna zemlja? Ma hajte, molim vas, glib je jos slaba ocjena, gdje god zagrebes fekalije izlaze - satovi su samo vrh, i od "rukometnog zakona" se obicnom covjeku mora povracati, ako nema zeludac i obraz poput Sanaderovog.

Tko je glasao

Lipo si to sve mrak napisao.

Lipo si to sve mrak napisao. I sve si sam rekao:
U svakoj normalnoj državi...Međutim, kako zbog svih navedenih pizdarija neće biti nikakvih posljedica (a ponajmanje izvanrednih izbora :-), dalo bi se izvući zaključak (iznenađenje !!!) kako mi ne živimo u normalnoj državi.

Tko je glasao

Ne samo da neće biti

Ne samo da neće biti nikakvih izvanrednih izbora, nego na redovnim izborima Sanader ima barem 60% šansi da ostane premijer, osim ako mu Čačić ne pomrsi račune. I ništa se neće promijeniti ni kad uđemo u Europsku uniju...ova država je stvorena na krvi i kriminalu, oni koji su krvarili bili su opravdanje onima koji su krali iza njihovih leđa, a kradu i danas. I u krajnjoj liniji, koga briga?!

Tko je glasao

" U svakoj normalnoj državi

" U svakoj normalnoj državi ovo bi bilo vrijeme izvanrednih izbora!" - tu je možda i bit cijelog ovog posta, u svakoj normalnoj državi ali ne i u Hrvatskoj. Nažalost ovakve stvari su postala svakodnevica hrvatskog političkog zbivanja i nažalost takve afere možemo povezati uz skoro sve parlamentarne stranke.
Što bi se desilo da je predsjednik jedne parlamentarne stranke
u Švedskoj prepisao magisterij, što bi se desilo da je gradonačelnik glavnog grada "kupio" stan u zgradi koju je napravila tvrtka koja dobiva poslove u tom gradu mimo natječaja, što bi se desilo da jedan od čelnih ljudi jedne parlamentarne stranke dobrano okoristi oko malverzacija vezanih uz zemljište za izgradnju centra za skrb, doma za invalide, što bi se desilo da se u normalnim zemljama financiraju stranke kao u Hrvatskoj, nažalost puno toga a u Hrvatskoj se isto tako nažalost ništa ne događa
politički moral je u našem društvu postao nepoznanica, a većim dijelom za to smo si sami krivi,pa bi možda bolji naslov ovom postu, s kojim se inače u potpunosti slažem, bio - tko su opće ti građani Repubike Hrvatske

Tko je glasao

Stavio bih naglasak na

Stavio bih naglasak na "državu" budući da se ovdje izgleda ne radi o državi nego o nečijem posjedu, možda čak i prčiji (ne znam ide li sa mekim ili tvrdim č).

Tko je glasao

Frko, ponudite bolje ali na

Frko, ponudite bolje ali na KVALITATIVNOM nivou, udarite u temelje zbog kojih se sve ovo dogadja, pokazite da imate muda i ne da cete uci u Sabor, vec cete vrlo visoko kotirati.

Imate temeljne preduvjete za ovako nesto, iskoristite to.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci