Tagovi

Tko je stvarno optuzen, a tko osuden ?

Danas se zavrsio prvi dio trakavicastog sudenja Cermaku, Markacu i Gotovini.

Izjava suca :

“Ovaj predmet, međutim, ne bavi se zločinima prije predmetnog vremena optužnice. On se ne bavi niti pitanjem legalnosti pribjegavanja ratu, odnosno vođenja rata”, rekao je predsjedavajući sudac Alphonsus Orie. “Središnje pitanje ovog predmeta jest jesu li srpski civili u Krajini bili meta zločina i treba li optužene držati kazneno odgovornima za te zločine”.

Cermak osloboden, Zamjenik ministra Unutarnjih poslova tj. sef Specijalne policije osuden na 18, a vojni Zapovjednik za podrucje Splita osuden na 24 godine.

"Proglašeni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, bezobzirno razaranje, po dvije točke Optužnice za ubojstvo, nečovječna djela i nečovječno postupanje. Oslobođeni su optužbi za nečovječna djela/prisilno premještanje.

Vijeće je zaključilo da su zločini počinjeni tijekom međunarodnog oružanog sukoba u Hrvatskoj, i to u kontekstu dugogodišnjih napetosti između Srba i Hrvata na području Krajine, gdje su prethodno počinjeni brojni zločini nad Hrvatima.

Vijeće je zaključilo da su hrvatske vojne snage i Specijalna policija počinili veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom tijekom operacije Oluja." - iz nesluzbene izjave ICTY-ja namijenjene medijima.

To je to. Jednostavno je. Mene vise cudi sto je Cermak osloboden, nego sto su ostali osudeni. Cudim se zacudenim ljudima.

Cudim se onima koji ne vide tko (koliko ih) je u stvari optuzen. Pa sam za svaki slucaj citirala i taj dio teksta.. Vidi se lijepo, kako su samo dvojica sa Hrvatske strane izrucena, a sa Haaske osudena, procitajte sami...

"Tužitelj tvrdi da su među sudionicima udruženog zločinačkog pothvata, uz trojicu optuženih, bili i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, kao i načelnici Glavnog stožera Hrvatske vojske, prvo Janko Bobetko, a zatim Zvonimir Červenko. Ti sudionici udruženog zločinačkog pothvata, kako se tvrdi, koristili su druge ili su s njima surađivali da bi omogućili ili izvršili kaznena djela. Među drugim sudionicima bili su vladini dužnosnici i pripadnici Hrvatske vojske; vojne policije; Specijalne policije i civilne policije. Prema navodima tužitelja, optuženi su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu i djelovali u cilju njegove realizacije na različite načine.

Vijeće je zaključilo da je Franjo Tuđman, glavni politički i vojni vođa u Hrvatskoj prije, tokom i nakon perioda optužnice, bio ključni član udruženog zločinačkog pothvata. Tuđman je namjeravao Krajinu naseliti Hrvatima pa je osigurao da su takve njegove ideje pretvorene u zvaničnu politiku i akciju putem svog utjecajnog položaja predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Vijeće je nadalje zaključilo da su među drugim sudionicima udruženog zločinačkog pothvata bili i Gojko Šušak, ministar obrane i Tuđmanov bliski suradnik i Zvonimir Červenko, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. Među sudionicima udruženog zločinačkog pothvata bili su i drugi pripadnici hrvatskog političkog i vojnog rukovodstva koji su sudjelovali na predsjedničkim sastancima i bili Tuđmanovi bliski suradnici."

Ne razumijem silnu danasnju gorcinu prema ICTY-ju, koja nije bila jucer ili prosle godine. Danas se ama bas nista nije novog dogodilo. Osim sto je Cermak osloboden, jer nije prisustvovao ovom "dogovoru".

Da li se itko pitao zasto za Brijunski sastanak i Transkripte znamo tek nakon sto je iz Haag-a dosla informacija ?

Uostalom, nitko se, cak ni od tada, u hrvatskom politickom vrhu, medijima, niti bilo gdje drugdje sluzbeno, nije potrudio informirati javnost : TKO je tamo bio prisutan, te STO se stvarno dogovorilo ili naredilo na tom sastanku.

Da li ste ikada igdje vidjeli Tudmanov govor, zahtjev, plan sa tog sastanka? Da li ga je itko u Hrvatskoj potvrdio? Da li je itko demantirao taj dogadaj? Zasto nitko o tome nije nista znao prije nego li je dosla informacija iz Haag-a ? To su pitanja koja smo sebi trebali postavljati, i jako dobro razmisliti tko je taj, koji je bio i tko je onaj kasnije, i onaj sada, na celu nase drzave da tako vaznu stvar moze ignorirati.

I cemu onda uopce danasnji cirkus i cudenje. Iz Hrvatske je, za razliku od svih ostalih drzava-ucesnika ratnih zbivanja u Haag zavrsila tek nekolicina, rekla bih marginalnih licnosti tog doba. I samo cetvorici je sudeno. Od kojih su dvojica oslobodeni. Sve ostale ratne "ucesnice" imaju cijelu politicko-vojnu upravu u Haag-u.

Zlocina je bilo. To je fakt. Mrtvi su dokaz. A logika kaze da gdje su ubijeni, postoji i ubojica. Zgariste znaci da je nesto zapaljeno. Zlocin kaze da postoji zlocinac. Pitanje je samo tko je taj? Da li su stvarno Gotovina i Markac ti koji trebaju odgovarati za bas ovu optuznicu? No samo na njihova leda je natovarena. Ima li mogucnost ispravka, mozda trazenja pravog krivca, ako oni nisu ti? Ili je to vec davno trebalo napraviti?

Za razliku od ostalih, Hrvatska ima samo dvojicu Haaskih. Osudenih. Za sve one koji to nisu. 18+24=42 godine zatvora, za sve skupa. Da li vam se jos uvijek cini velika kazna?

"Na brijunskom sastanku Tuđman i visoki vojni dužnosnici razmatrali su kako da se upotrijebe vojne snage da bi se osiguralo da ne samo Srpska vojska Krajine, nego i srpsko civilno stanovništvo napuste Krajinu. Vijeće je zaključilo da su visoki hrvatski vojni dužnosnici, uključujući Tuđmana, Šuška i Červenka, upotrijebili hrvatske vojne snage i Specijalnu policiju da počine zločine koji sačinjavaju cilj udruženog zločinačkog pothvata. Hrvatske vojne snage obuhvaćale su Hrvatsku vojsku i vojnu policiju, kao i jedinice HVO-a koje su bile podčinjene zapovjednicima Hrvatske vojske. Vijeće nije zaključilo da su sudionici udruženog zločinačkog pothvata koristili policijske snage za činjenje zločina, osim kad je riječ o Specijalnoj policiji."

Bolje bi bilo da smo se sve ove godine pitali koliko ima istine u tome. Da li je moguce da je oficijelno politicko rukovodstvo na celu sa predsjednikom stvarno imalo ovaj plan ? Kad se stvorila ta ideja? Tko je sve u njoj sudjelovao? Tko ju je provodio? Zasto ga sami nismo osudili, ako je postojao? Da smo se to pitali, i reagirali, ne bi imali danasnji rezultat, pa bi se i puno bolje osjecali.

Tko je sve bio na tom "Brijunskom" sastanku i ostalim "predsjednickim" sastancima? Strasno me zanimaju ta imena i danasnji status tih ljudi. Ima li jos zivucih ucesnika? Nek ispricaju sto je bilo.. Nek obrane generale.. Drzavni vrh zna tko su ti ljudi. Bilo bi vrijeme i da mi svi saznamo.

Nismo nikad culi demant "Brijunskog" dogadaja od oficijelnih organa u Hrvatskoj. Zato se posebno glupo cuditi sto Haag vjeruje u postojanje tog plana. Ako u Hrvatskoj nitko ne negira "dogadaj", slijedi logican zakljucak. Dogadaj se dogodio. Da, plan iseljavanja je postojao.

Samo je nekolicina aktera iz Hrvatske zavrsila u Haag-u. Dvojicu je ICTY osudio sluzbeno navodeci imena. Do drugih nisu dosli. Ili ih je Hrvatska skrila. Pa su dodali malo loseg opceg dojma, da se nade.

Haag je smijesan sud, politicki, koji se igra kaznenog. No to igraliste je ono gdje nas je dovela sluzbena politika.

I Jure i Boban, koji svako malo uskrsnu iz mrtvih, pa promarsiraju.

Haag je optuzio "HR Generale" odavno, no prije bilo kakve reakcije treba se pitati :

TKO JE OPTUZEN ? ...... TKO JE OSUDEN ?
ZASTO ? ...... I ZA STO?

A na kraju dana, dana kad je procitana osuda Generalima, ostaje najozbiljniji problem, koji nitko u ovoj drzavi jos nije izgovorio, a trebao bi :

Da li Hrvatski Vrh uopce misli pobijati postojanje "Brijunskog plana" ? Ako ne, zasto ne?

Da li Hrvatska, ako ne uspije pobiti tvrdnje postojanja i realizacije tog plana, mora osuditi i sve ostale sudionike tog sastanka?

Ili ce ostati taoc tih istih, za vijeke vjekova. Amen.

Da li je posao sluzbene politike moliti se za Generale, davati beskrajno glupe i izjave o nadi u spas ili im je posao reci nam istinu, ne samo za njih, nego prvenstveno za nas svih i Hrvatsku? Pa nek bude kriv onaj koji je. To je minimum koji su duzni ovoj drzavi za svo zlo sto nam jos i danas rade. Razlika je samo u nacinu.

A sto se tice bas ovog sudenja, nadam se da vam je jasno kako jedino rasciscavanje, istina o raznim "Brijunskim planovima", moze utjecati na ishod zalbe. Pozitivno ili negativno na osudene, no za nas, gradane Hrvatske, u svakom slucaju dobro. Jer samo istina ima stvarnu vrijednost. I kakva god ona bila, nama je nuzno progledati. I reagirati otvorenih ociju.

*** dodatak
Htjela bih jos napomenuti jednu vrlo vaznu stvar, koja se takoder stalno preskace, kao da nikad nije postojala. Svi to znamo, vise puta je bila objavljena u medijima, stoji u Gotovininoj biografiji, no nikad ju nitko nije sluzbeno komentirao .. Danas mislim kako je vaznija nego ikad.

"Odmah nakon Oluje Haški sud je započeo istragu o zločinima napravljenima za vrijeme i nakon ratnih operacija. Tužilaštvo se, između ostalog, zainteresiralo i za Antu Gotovinu od kojeg je 1998. godine zatražilo službeni iskaz. Međutim, iako je Gotovina bio spreman na razgovor, hrvatski politički vrh mu to iz nepoznatih razloga nije odobrio."

Pitam se sto mi uopce znamo ? Da li su ljudi u Hrvatskoj s pravom ogorceni ?

Ja mislim da jesu, no veliki je problem sto je ogorcenost usmjerena na sasvim krive stvari, dogadaje i ljude.
.
.
.
.
.
.
http://lunoprof.bloger.hr
.

.
.
.
.
ako zelite vise podataka:

brijunski transkripti : http://www.index.hr/vijesti/clanak/procitajte-brijunske-transkripte-glav...

popis haskih optuzenika iz svih drzava : http://lunoprof.bloger.hr/post/haag--popis-optuzenih-osoba-/7700820.aspx

ICTY za medije, nesluzbeno : http://www.icty.org/sid/10633

Sažetak presude u cijelosti dostupan je na : http://www.icty.org/x/cases/gotovina/tjug/bcs/110415bcs_summary.pdf

Podaci o ovom predmetu dostupni su na: http://www.icty.org/x/cases/gotovina/cis/bcs/cis_gotovina_et_al_bcs.pdf

Tko je i sto je Branitelj Generala Gotovine
http://www.hrvatskipolitickiuznici.hr/politika/kriva-objeda-branitelja-g...

Komentari

osuđeni su Gotovina i Markač.

osuđeni su Gotovina i Markač. Oni sjede u zatvoru, a ne "Hrvatska". Stvar je ionako izvan moći bilo koga s ovih prostora, i tako je bilo od priznavanja nadležnosti Haaškog suda. Ono što "Hrvatska" može učiniti jest u budućnosti ignorirati zahtjeve Tribunala. Poznato je da je Haag mjesto za tragikomične političke predstave, prema tome, ništa nije bilo neočekivano. , Mesić je nagrađen pozicijom u UN-u, kao i naš vrli pravni stručnjak Šimonović. Čitava histerija se diže, osim naravno iz znaka solidarnosti sa osuđenim generalima, s kojima u potpunosti suosjećam, pretežito zbog toga što "svijet" misli loše o Hrvatskoj, a to je nešto što nježna iskompleksirana hrvatska duša jednostavno ne može podnijeti..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

fast forward dvije godine: po

fast forward dvije godine:

po mom misljenju u zalbenom postupku ce pasti teza o zlocinackom poduhvatu, ali ce i markacu i gotovini ostati presude po zapovjednoj odgovornosti (kaze i nobilo da su te optuzbe dokazane u skladu sa kriterijima haskog suda, za razliku od ove o zlocinackom poduhvatu). markac ce dobiti kaznu koja ce biti pokrivena pritvorom, gotovina mozda odlezi jos dodatnu godinu-dvije.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@hazi

da.. i ja to mislim. to je bitno za njih osobno.

no za hrvatsku je bitno rasscicavanje brionskih dogovora i ideja. kao i svih ostalih "ideja" i "dogadaja".

to je duznost politicara. jer mi kao narod, smo na kraju taoci tih koji primaju placu od nas, a ne zele rascistiti situaciju.

ne postoji ni dan danas zelja ni volja da se kaze istina.

to je ono sto je zalosno.

ono sto treba traziti je istina. i kaznjavanje krivaca. jer dok se to ne napravi razni ce brati poene na lazima.

a mi, narod, drzava, cemo stalno biti na gubitku.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Dobro jutro

Pod uvjetom da damo vojnike tamo gdje Ameri zafučkaju.:)

Tko je glasao

BRIONI-POSTOJALI ILI NE ?

Kao i obično,problem je u nama,jer se eto ne želimo suočiti s posljedicama tog famoznog Brionskog sastanka i transkripata koji bi se,po jednima (Crkva) u interesu istine (!?) trebali zanemariti,bolje rečeno zaboraviti,bez obzira o kakovom se sadržaju radi ili po drugima,da učinimo baš kao i Rusi s Berijom ,nakon njegova smaknuća,da jednostavno prelijepimo njegovu povijesnu ulogu i sažetak u Ruskoj enciklopediji s Beringovim moreuzom...Proletjele su eto godine,a onima koji su osjećali da će ispasti žrtveni jaganjci,poput Gotovine,nije dozovoljavano da se 1998 .godine ,i to više puta (travanj,lipan)sretne s istražiteljima Haaga u RH.Ljudi koji su mu to onemogućili su i danas živi,zovu se Markica Rebić i David Rivkin.Zašto ih sve ove godine nitko nije saslušao,a kamo li pozvao na odgovornost ?! Zar Rivkin nije bio autorom i onog benignog plana da se čak i prizna teza kako se radi o "ograničenom građanskom" ratu,samo da stvari ne bi išle po zapovjednom lancu do Šuška i Tuđmana ? Danas je račun došao na naplatu i prošlost se uhvatila Gotovine i Markača,to je i najlakše riješenje,radi se o vojnicima,dok su odluke donijeli političari,koji opet ni za što neće odgovarati !

Tko je glasao

dodatak na dnevnik..

zaboravila sam naglasiti po meni jednu jako vaznu stvar u dnevniku. ispricavam se svima zbog netom dodanog, no mislim kako je to od izuzetne vaznosti za pravilnu percepciju.

Pitam se danas, kao i pred vise godina, a nadam se kako ima jos ljudi koji se to isto pitaju :

Zasto je Gotovina bjezao ? Od kog je on u stvari bjezao ? I zasto nitko nikad na sudenju, kao ni u medijima nije spomenuo njegovu spremnost za razgovor sa sudom, koja mu je ZABRANJENA od strane VLASTI U HRVATSKOJ cini mi se 1998 ili 1999-te ?

Kako to da nitko od veleduznosnika nikad nije morao odgovoriti zasto je Gotovini zabranjena mogucnost vlastite obrane ?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Gotovina je osudjen 2 x.

Gotovina je osudjen 2 x. Drugi put od onih koji rade sve suprotno od onog sto on kaze.
1995. je u kninu drzao dosta zestoku pridiku i apelirao na red i postivanje njegovog autoriteta.
I nisu ga slusali, ali zato sad on odgovara.
Ovih dana je opet apelirao prije prvostupanjeske presude da se njeime politicki manipulira, i opet ga se nije slusalo.
I sad bi se poslije svega trebalo ocekivati kako ce sud smanjiti kaznu nakon zalbe u drugostupanjskoj presudi?!
To bi izgledalo kao da popustaju pod pritiskom.
I jos jedna stvar se zeli pod svaku cijenu sakriti.
Tko je zapravo potpisao suradnju sa Haagom i tko je prvi izrucio one koji su trazeni u Haag.
Nema suradnje - nema izrucenja.

Tko je glasao

obraz kao opanak

A na kraju dana, dana kad je procitana osuda Generalima, ostaje najozbiljniji problem, koji nitko u ovoj drzavi jos nije izgovorio, a trebao bi :
Da li Hrvatski Vrh uopce misli pobijati postojanje "Brijunskog plana" ? Ako ne, zasto ne?
Da li Hrvatska, ako ne uspije pobiti tvrdnje postojanja i realizacije tog plana, mora osuditi i sve ostale sudionike tog sastanka?
Ili ce ostati taoc tih istih, za vijeke vjekova. Amen.

točno...

razloge možemo nagađati ...

luka

Tko je glasao

@lunoprof Puhovski i Brijuni...

Kako god nam se ne sviđalo, dr. Puhovski je konstatirao ono što su ti ovdje razradila. zločin se dogodio na Brijunima kada su donijete političke odluke o oslobođenju Krajine.
Nažalost, one su različito interpretirane a ceh su platili - izvršitelji tih odluka, generali, koji zapravo na Brijunima nisu bili ključni. Ključni su bili političari na čelu s Tuđmanom.
Već sam pisao o tome kako se počela raditi optužnica protiv Tuđmana u Haagu, no riroda je htjela da je ne dočeka. A što bi bilo daje jučer izrečena presuda Tuđmanu, što se također moglo dogoditi!
I Gotovina i Markač ispaštaju za ono što su drugi zakuhali, što ih ne oslobađa u potpunosti krivnje. Ipak, mislim da negdje već je objavljeno tko je bio nazočan tom čuvenom Brijunskom plenumu gdje je Tuđman izrekao presudu Srbima Krajine: Moraju nestati... Nije sretno i spretno tvrditi da se radilo o udruženom zločinačkom pothvatu, ali je činjenica da je iza akcije Oluja ostalo najmanje 500 leševa civila...I Puhovski, opet, ma kako nam se ne sviđalo, ima pravo kada kaže da se o tim žrtvama jedva govori...
I dnevnik je dobar jer uočava bitne stvari vezano za oluju i presude u Haagu. Inače, stvara se euforija jednoumlja, jedva da sam čuo i vidio jednu osobu (a gledao sam na više domaćih TV kanala) koja bi podržala Haške presude. Mislimo li da takve osobe u Hrvatskoj nema??
Kao i onih koji bi, pored Puhovskog, rekli koju i o drugim žrtvama, na raznim stranama, naravno, i na hrvatskoj strani.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

brijuni su konstrukcija

ljubo,

ovdje se radi o realnom životu
kao i drugdje u svijetu, gdje genijalni znanstvenici izmišljaju, neumorni inžinjeri konstruiraju, pažljive žene sastavljaju, hrabri vojnici ciljaju i bum
raketa odnese malim palestincima ruke i noge i glave
više od 1000 civilnih žrtava u akciji kojom se država izrael pokušala obraniti od napada raketama amaterske proizvodnje iz gaze

što ti hoću reći,
tuđman je osjećao nevoljkost, nesimpatiju prema srbima
nakon četiri godine okupacije
iz okupiranog dijela hrvatske protjerano je 1/2 stanovnika - hrvata
i danima, mjesecima, godinama, bombardirani su hrvatski gradovi
zadar, šibenik, gospić, osijek
nije mu za zamjeriti, niti nama
izrael se osjeća ugrožen kada polete 3 rakete iz gaze
i izraelci su ljudi i baš ne vole previše hamas
a s palestincima bi se mnogi izraelci mogli kao s ljudima porazgovarati
ali s onima koji podržavaju hamas i raketiranje izraela teško
a većina je izabrala hamas u gazi ...

hoću reći, ta nevoljkost tuđmana, da laže
i politički korektno zove srbe da ostanu ...
bila je iskrena, nije mu bilo stalo, ako hoće ići
neka idu
ako će ostati, neka prihvate hrvatsku državu
bio je kao netanyahu danas, ili golda meir jučer
ja mislim, da tuđman, kao vođa naroda, na tu iskrenost, i mrzovolju
nije imao pravo
razumijem, isto kao što razumijem izraelce, koje su potresle i šokirale
žrtve koje su pale u prvim danima napada na libanon
kada su izraelski specijalci uletjeli u klopku hezbolaha
razumijem da je izrael oplakivao 20 mrtvih
i da ta žrtva bio razlog za promjenu taktike
i u slijedećem sukobu, napadu na gazu bilo je 10 mrtvih na izraelskoj i 1000 mrtvih na palestinskoj strani
razumijem i da je tuđmana, bolio svaki izgubljeni život
a hrvatska je dala 10.000 života do oluje
mladih ljudi
što je sve bilo pred njima, koliko sam ih znao, a svi su nečiji sinovi i kćeri
ali nikad više tate i mame
razumijem nevoljkost, mrzovolju, razumijem
ali mislim da se, kao jicak rabin
veliki, pravi vođa mora uzdići iznad te mrzovolje
i osigurati da sukob mržnja jednom prestane,
a posebno kad pobjeđuje
nije
možda franjo tuđman nije bio tako široke duše kao jicak rabin
ali nije ni golda meir 1967. kad su poražene arapske vojske,
odbila osloboditi jeruzalem
niti je baš pozivala palestince da ostanu

mislim da je tuđman 1995. pogriješio, jer se njegova nevoljkost i mrzovolja
prenijela odnosno podijelio ju je s većinom građana

u čemu je pogriješio? U čemu je rabin bio veći čovjek i političar
prvo, pobjednik može i mora biti velikodušan, pobjeda u oluji bila je konačna uspostava granica republike hrvatske, i broj srba koji bi ostali ne bi ometao hrvatsku državu
drugo, nesimpatija prema srbima znači uvredu mnogim srbima koji su priznali i štoviše se borili za hrvatsku državu
treće, zadržavanje nesimpatije prema srbima i nakon ostvarene pobjede pozivajući se na nesretno povijesno iskustvo, znači na neki indirektni ali jasni način, da su i srbi u pravu ako zadržavaju rezervu prema hrvatima, pozivajući se na neka ranija nesretna povijesna iskustva

ta greška sigurno nije bila zločin
ali zločini su nesumnjivo počinjeni, jednim dijelom u uvjerenju da ta nesimpatija prema srbima predstavlja neku vrstu dopuštenja, ili barem manje kažnjivosti
mislim da je uvjerenje bilo pogrešno
puno je postupaka i pokrenuto i dovršeno
ali neke se krivce namjerno sakrivalo
neke se istrage nisu dovršavale

a što su radili drugi hrvatski političari, hrvatski vrh, kako kaže lunohod?

Najkraće,
prihvatili su da za zločine odgovara žrtveno janje
predali su gotovinu, markača, i čermaka
vjerovali su da će stvari stati same od sebe, negdje oko generala
a ako ih i osude, a bože moj, takav je to sud, sudi našim braniteljima
orie je očigledno htio više, dati lekciju,
lekciju za koju je možda mislio da hrvatska javnost ni na koji drugi način ne bi uopće čula...

u hrvatskom se vrhu ponašaju kao djeca
od račana koji potpisuje da nadležnost za oluju preuzima hag, a onda se kao jako ljuti na optužnicu
pitanje za račana, ako je mislio da je hrvatska nesposobna suditi za ratne zločine, je li stvarno mislio da će sud koji osnivaju velike sile, biti sposobniji odvojiti politički interes od pravde i prava, na koje nećemo dobiti odgovor
pitanje za mesića, koji pljuje na svojeg prethodnika, i državu koju je stvorio, nije li na kraju pljunuo sebi u lice
pitanje za sanadera, koji je uspio skrenuti 100.000 ogorčenih ljudi, kao toreador na koridi, ne boji li se da ga taj bijes jednom ne sustigne
pitanje za josipovića, koji voli miriti ljude i narode, ne čini li se, da je nepravedna osuda tuđmana za zločinački poduhvat, loš temelj za mir između hrvata i srba
kosor nemamo što pitati

ljubo, što reći na kraju
htio bih, kao i većina običnih ljudi, mir i pravdu
što želim izraelcima i palestincima, želim i hrvatima i srbima
nepravdu ne može popraviti druga nepravda
sudac orie, imao je pravo smatrati da je tuđman svojom nesimpatijom prema srbima
a sa svojim ogromnim utjecajem bio na neki način dijelom odgovoran za zločine
sudac orie, imao je pravo smatrati da samo stroga presuda može hrvatski politički vrh natjerati da prihvati da su počinjeni zločini
sudac orie, nije imao pravo, niti unutar ograničenog područja o kojem odlučuje, a sam se ograničio na južni sektor, a ne na sjeverni, na gotovinu, a ne na stipetića, na benkovac, gračac, knin, a ne petrinju, topusko, dvor,
zloupotrebljavati pravo

jedini način da optuži tuđmana, bio je da falsificira interpretaciju granatiranja
jer ako je akcija izvedena vojnički profesionalno,
ako su se zločini dogodili nakon korektne vojničke pobjede hrvatske vojske
onda tuđman ne može biti kriv za organizirani zločinački poduhvat

i zato je orie lagao, odnosno ponovio laži tužitelja

loše za hrvatsku, loše za hrvate, najgore za srbe u hrvatskoj
još jedna prilika da se iz hrvatskih srba pokuša iscijediti i zadnja kap političkog profita
da im se zauvijek onemogući da budu hrvatski građani
pokušaj da se hrvatsku podijeli na naše i njihove, gotovine i stipetiće
da se ponovo dijele ustaše i partizani
dok se bude zidalo zapadne granice srbije

N.B. inače, brijuni su konstrukcija, koju će jadni mesić još možda morati poduprijeti da ne padne

luka

Tko je glasao

Najbolji i najzreliji

Najbolji i najzreliji komentar uopce

Tko je glasao

svaka čast...

svaka čast...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci