Tagovi

Tko je srezao Hitrorez?

Danas počinje posljednje zasjedanje sabora u ovome sazivu. Prijedlog dnevnog reda možete pročitati ovdje.

Ono što mi ovdje nedostaje je Hitrorez, naime ako se sjećate, Ivo Sanader (hrvatski premijer u odlasku op.a.) pokrenuo je na inicijativu Nacionalnog vijeća za konkurentnost koja je dobila ime Hitrorez i jako puno prostora u medijima. Hitrorez je (da ponovimo gradivo) inicijativa čiji je cilj inventura svih zakonskih propisa, pravilnika, uredbi i tome slično - a sve kako bi se identificirali oni propisi koji više ne služe svojoj svrsi, koje je vrijeme pregazilo ili koji na bilo koji način otežavaju život poduzetnika ali i državne uprave.

Rezultati Hitroreza su bili pompozno najavljeni i prezentirani vladi, da bi potom nestali u cijelosti s radara, prihvaćene preporuke tako nisu došle na red ljetnog zasjedanja, a vidim da ih nema niti na ovom jesenskom.

Budući da zbog datumskih ograničenja neke propise možete ukinuti samo s prijelazom godine, ispada da prve rezultate hitroreza možemo očekivati tek 2009 godine uz uvjet da ovaj projekt nije u cijelosti pokopan. Šteta, jer je hitrorez bio jedan od rijetkih korisnih projekata ove vlade.

Misao dana:
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.

Komentari

Hitrorez? Hm... nekako se

Hitrorez? Hm... nekako se mutno sjećam nekakvih premijerovih obećanja i kvazi-rokova u kojima se taj "projekt" ima provesti. U jednom tekstiću ostvrnuo sam se na Hitrorez i izrazio veliku skepsu... čini se da mi vrijeme daje za pravo.

Doktore Ivo - Claude os, aperi oculos!

Tko je glasao

teško ova vlada inicijative

teško ova vlada inicijative dovodi do kraja, jer bi tada izgubila dobar dio kontrole, političke i financijske.

Tko je glasao

Rekao bih da je Sanader

Rekao bih da je Sanader uslijed napuhane veličine zamijenio svoju s ulogom Predsjednika države.

Kako znamo, Mesić već niz godina govori kako je njegov posao da daje inicijative kojima bi pokrenuli resurse i iskoristili komparativne prednosti. :)

Ako se kod njega i slažem, nikako ne mogu prihvatiti da saldo Predsjednika Vlade bude samo masa inicijativa i najava razne vrste, a realiziranog malo ili ništa.

Izuzetak je stvaranje afera. Toga je i prekomjerno a nismo ni tražili.

Preočito je da smo tražili jedno a dobili drugo.

B-52

Tko je glasao

HDZ Vlada je zakazala u vezi

HDZ Vlada je zakazala u vezi toga i nečega povezanog što upravo teče - mudro šute i ne rade ništa, nekoliko ministarstva, a i u gorućim slučajevima Vrbani III, Kupska i razno su u pitanju propisi i obveze. Kao, nemamo veze, tko bi u šumi propisa to uočio, mi smo tu za nešto drugo, kao što gradovi i proračuni nisu za ceste i komunalije nego nešto drugo. Upravo se demonstrira iskusna praktična strana, propisi nisu apsttrakcija nego glavni alat za velike operacije osobnosti i interesa, sa najvećim zaradama na svijetu, o kojima mafije iz filmova i multinacionalne kompanije ne mogu ni sanjati, naprostoto ne razumiju - držiš sve nesređeno i to ti omogućuje da ono što hoćeš ide odmah sa zaradama najvećim u svijetu a sve ostalo ne, kad dođe do problema nisi odgovoran i nije nitko. To su svjetski izumi, složeni, marom sustavno genijalnih snaga.

Nije samo ova Vlada pala na sređivanju propisa. Padale su sve vlade u SFRJ i SRH te poslije RH, ali i sve institucionalne i tržišne snage. To je ujedno i jako paradržavno tržište, koje tako radi da se puno zarađuje na tome da je nesređeno. Nije problem što nisu sređeni dosadašnji propisi iz niza desetljeća - u zadnjih desetak godina preuzimanja evropskih propisa stanje napreduje tako da je sve više onih koji se zbog raznog nereda odgađaju a nova zbrka se samo proglašav - jedna od najvećih problema jest neuspjeh oko samog popisa propisa koji se preuzimaju, koja varijanta i iz koje godine.

Za praktičnu ilustraciju. Nekih 8 godina je preuzet jedan osnovni i konkretni propis o zaštiti od požara, sa cca 800 stranica u originalu, teksta, tablica i crteža. Do danas ga, jer igraju se igre, u Zagrebu nema nitko kompletna, prijevod je još u povojima a nije legalno nabavljen niti jedan bar državni original. U pojedinim segmentima na crno prženi strani manuali (vodiči za orjentaciju), npr. kroz IGH, se trže po 50.000 kuna na crno na ruke, ne služe ničemu, normalni profesionalac bolje to sam obavi za 2-3 dana. Knjige i CD-ovi o nečem, kojih su autori načelnici i slično iz državne uprave, oni koji desetljećima koče dok se nešto objasni i otkoči, koji sadrže prepisano iz NN i dostupno javno, koštaju po više od 500 kuna, savjetovanje gdje se čita a ništa ne zna odgovoriti po više od 1.000 kuna kotizacija, sve da se dečko ne tako pristojan način potplati pa kako ti ne bi odmah izdavali dozvole za velike državne projekte a sve drugo zakočili, i bez namjere to tako ide. Za stvarne potrebe se zove, kao i obično, one koji nisu bili i nisu u tome, udarne profesionalce, jer oni naprosto uvijek moraju sve to savladati. Tako je to cca 30-40 godina.

Samo još veća zbrka rješava 40 godina takve prakse. Naprijed zbrka.

Tko je glasao

Ono što mi ovdje nedostaje

Ono što mi ovdje nedostaje je Hitrorez, naime ako se sjećate, Ivo Sanader (hrvatski premijer u odlasku op.a

ha, ha, ha, ha..Još se nadaš...
Milanović će biti kratki vođa SDP-a u odlasku...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

A što ako Sanader izgubi

A što ako Sanader izgubi usvojoj izbornoj jedinici? Kako bi to bilo da HDZ-ovu "pobjedničku" vladu vodi gubitnik?

Tko je glasao

Pridružujem se mišljenjima

Pridružujem se mišljenjima koja su ovdje već iznesena. Bolje da to rješava slijedeća vlada. I bolje da se to nije rješavalo na brzinu u stilu HDZ-a.

Tko je glasao

možda jednostavno nije bilo

možda jednostavno nije bilo vremena za kvalitetno to dogurati do kraja. ali neka, pozitivno je vidjeti da je to percipirano kao problem i da postoji volja da se to promijeni. draže mi je da to dođe godinu-dvije kasnije nego da se napravi u prekratkom roku i nekvalitetno samo da bi se stavilo na listu postignuća.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Dali je ova administracija

Dali je ova administracija dovoljno stručna i poštena da projekt hitrorez dovede do kraja?
Draže mi je da ne diraju zakone, oni uglavnom režu prava građana. Ta je administracija htjela uvesti cenzuru preko zakona o tajnosti podataka i ta ista administracija ne poštuje antikorupcijske zakone tipa Zakona o pravu na pristup informacijama, nje dozvolila izbornu transparentnost...

Tko je glasao

jesi potpisao peticiju Imamo

jesi potpisao peticiju Imamo pravo znati? :)

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Potpisao peticiju i objavio

Potpisao peticiju i objavio članak Spriječimo
ih da nas kradu!
:-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci