Tagovi

Tko je softver - Mastermind Ivo Sanader

To je pitanje svih pitanja.Hoćemo li dobiti odgovor do izbora?Sumnjam.
Ovo uhićenje je potez za čestitati,ne samo u borbi protiv korupcije nego i u određivanju tajminga kada to napraviti.
Tajming je više nego dobar.U vrijeme kada se traži revizija pretvorbe,u vrijeme kada se trese cijelo Kalmetino ministarstvo i naziru krakovi zadarske hobotnice, u vrijeme kada vlada izjavljuje da neće objaviti ugovor o Sunčanom Hvaru,u vrijeme kada stiže novo izvješće Europske komisije o stanju korupcije,događaju se uhićenja.
Dobar je tajming,iako je šteta što se nisu dogodila ranije.Šteta je što se čekalo godinu dana.
E nije svatko sposoban režirati nacionalnu predstavu.Nema svatko niti intendanta kazališta za premijera.Što jest jest.
U nečem se ipak Sanader prešao.Prebrzo je zaštito svoje ministre požurivši otkloniti bilo kakvu odgovornost sa Polančeca, Šukera,Kalmete i Čobankovića koji u ime i za račun Vlade sjede u Upravnom odboru Fonda.
Predsjednik Republike rekao je jučer da je Fond leglo kriminala.U Fondu sjede četri člana vlade.Ako je Fond leglo kriminala a u njemu sjede četri ministra, kako to da nema političke odgovornosti Vlade. Ako su ministri znali onda su i kazneno i politički odgovorni, ako nisu znali onda su politički odgovorni zato što nisu dobro obavljali svoj posao kontrole legalnosti rada Fonda za privatizaciju. Tragikomično je kada premijer govori da će jednu instituciju ukinuti zbog kriminala. Nije Fond onaj koji je počinio kriminalne radnje, nego osobe koje u njemu rade, pa tako i članovi Vlade koji sjede u Upravnom odboru. Fond ne vode potpredsjednici, nego ministri u ime Vlade.Fond je trebalo ukinuti na početku ,a ne na kraju mandata Vlade.Ja sam mu predlagala da spoji HFP i Ured za upravljanje nekretninama u jednu instituciju.Tada nije htio, sada hoće.
Zanimljivo je da je ministar Vukelić potiho smijenjen iz Upravnog odbora HFP-a.Da je ostao bio bi do sada uključen u dvije velike korupcionaške afere HFP i Brodosplit u kojima oba puta nije imao pojma.
Hoće li netko iz Vlade dati odgovor zašto nakon afere s Liburnijom i smjene tadašnjeg Predsjednik HFP-a Ostovića nije smijenjen i potpredsjednik Fonda Gotovac,koji je jučer uhićen.Prije dvije godine se tražila njegova smjena.Tko će biti iz Vlade odgovoran što je ostao kao potpredsjednik, a sada je optužen za kriminal.
Bilo je do sada puno afera u ovoj vladi,Liburnija,Brodosplit,Zec,Sunčani Hvar ,ali političke odgovornosti nema niti u jednom slučaju.
Sada svi moramo biti sretni što se netko probudio na kraju mandata i počeo brže bolje otkrivati korupciju.
Slijed proteklih događaja pokazao je da se neki žrtvuju da bi drugi ponovno vladali.
Mastermind sve zna i svime upravlja.Mnogi će morati otići i biti žrtvovani da bi on ostao.
A on je uvijek isti, kad zaškripi nađe žrtvu i preda je pravosuđu da bi se umilio biračima.
On je -Mastermind- Sanader.

http://www.vesnaskareozbolt.bloger.hr/

Komentari

vrlo lijepa analiza vesna,

vrlo lijepa analiza vesna, samo to hdz-ovci ne buju prožvakali jer softver se ne otkriva nikom - pa svi u svijetu ga čuvaju kao najveću tajnu - a tajna se ne otkriva pa makar za (čitaj hdz) radila i tajna služba. Kako je krenulo, tresla se brda rodio se miš. A mastermind i dalje pliva svim stilovima dok njegovi patuljci pojma nemaju! Samo do jeseni!!!

Tko je glasao

Software je HDZ. Pa to se

Software je HDZ. Pa to se bar zna.

Tko je glasao

gale, ne skreci temu. ako

gale, ne skreci temu. ako želiš pisati o ferenčaku otvori novi post. Ovdje je tema Mastermind-Ivo Sanader. Naprimjer, zašto se o njemu i Žužulu snagom hdz-ovih ruku u saboru svojevremeno nije raspravljalo o sukobu interesa. Snaga ruku poslušnika bila je jača ali kako se kaže istina nikad ne zastarijeva iz pogrešaka se kod nekih oligarha ne uči već se nastavlja. Evo ti primjer Brodosplita i 4 ortaka! Da li je to naš Mastermind ili netko drugi. Kako je krenulo sa našim pravosuđem bit će da je pokojni Franjo kriv i za to. Magla, magla pjeva Josipa Lisac! Očito da se ona još neko vrijeme neće dići iz HDZ dvorišta. Ili se možda varam? ps. Plus za Lesara!

Tko je glasao

Ja bi prije rekel da imamo

Ja bi prije rekel da imamo na računalu par debelih virusa i do sad nismo našli dobar antivirus program koji bi te izoliral i metnul u karantenu.

Tko je glasao

pitanje svih pitanja bi

pitanje svih pitanja bi moglo biti odakle sanaderu toliki satovi i zašto se državno odvjetništvo nije time pozabavilo?
ili nisu dobili mig od mastermind-a!

Tko je glasao

Vesna, ima još. U HFP-u

Vesna, ima još.
U HFP-u postoji i nadzorni odbor od 9 članova.
Iz redova zastupnika 4, 2 iz redova uglednih financijskih stručnjaka a tri po funkciji: predsjednik saborskog odbora za gospodarstvo... odbora za financije i odbora za turizam.
I oni svake godine Saboru podnose izvještaj. Ili se ja to varam? Sječaš li se ti takovih izvještaja u ove 4 godine?

Tko je glasao

Dragutine, bojim se da ovaj

Dragutine, bojim se da ovaj pristup ne vodi daleko.

Preciznije. Osobno dozivljavam oporbene stranke u Saboru kao leglo klijentelizma. Nebrojeni su primjeri kojima se moze potvrditi ova teza. To naravno da ukljucuje i HNS.

I sada, dokle god si ti ovisan o HNSu, dokle god dizes ruke u ime politike sa klijentelistickim predznakom, dotle god ti mozes hodati, bas poput Pancica, na trepavicama, a da malo tko ostane fasciniran tvojim dobrim namjerama.

Jednostavno je breme koje si preuzeo preveliko da bi mogao plivati iznad povrsine.

Tako se bojim da je jedino rjesenje radikalan iskorak u obliku krajnje agresivne eliminacije zadnjeg dojma klijentelisticke biti HNSa kroz eliminaciju svih onih koji su ugrozili vasu sliku u javnosti, pa ako treba i kroz otvorenu konfrontaciju sa najprepoznatiljivijim dijelovima stranke, jer dok se ne pocisti pred vlastitim vratima, tvoja pozicija ostaje krajnje nevjerodostojna i licemjerna.

A to vjerujem da moze uzrokovati samo dodatne frustracije kod postenog covjeka, sto je dojam koji ti ostavljas.

Znaci, ako zelite biti spsobni na borbu sa onim sto prozivate necim groznim, da kazem, politickom nepogodom zvanom HDZ, krajnje je vrijeme da demonstrirate svoju volju kroz jedinu stvar koja ima svoju univerzalno repoznatljivu vrijednost, a to je upravo ODRICANJE.

Dok to ne napravis/te, dotle god ces/te u nedostatku politickog kredita moci uzrokovati vise manje samo zvizduke i podsmjeh. A uistinu je tuzno biti u stranci koja je sama sebe osudila da kroz svoju oportunu igru bude duplo manje popularna od stranke koju vise manje svi percipiraju kao kroumpiranu.

Pozdrav.

Tko je glasao

Vidiš, ja ti uopće nisam

Vidiš, ja ti uopće nisam pesimista. Ima nade.
A ako i kada postanem pesimista, odlazim iz politike. Isto kao što sam otišao iz sindikata kada je voda počela smrditi a netko me stalno vukao na dno. Jednostavno sam rekao : dosta i zbogom.
Molim te za moju dušu, svrati na stranice www.hns.hr/klub, tamo imaš podatke o nas 11, i navedi mi sve te klijenteliste. Možda ih ja nisam dobro upoznao, možda o njima premalo znam, možda među njima ima onih koji su se obogatili samim dolaskom u stranku. Možda. I zato. molim te pomogni mi.

Tko je glasao

Ferencak za pocetak. OK, on

Ferencak za pocetak. OK, on je stekao imovinu kroz drugi nelojalan princip. Ali opet, Ferencak kao nemoralan covjek mora biti osudjen i eliminiran iz politike, sto se NIJE dogodilo.

Jasno, lako mi dodjemo do novih podataka, ako je za vjerovati Vesni Balenovic. A ne vidim razlog zasto bismo HNSovcima vjerovali vise nego njoj.

No, polako. Imamo koji mjesec da profitiramo kroz ponudjeni izazov.

Pozdrav.

Tko je glasao

Bilježim, samo, nije li on

Bilježim, samo, nije li on bio poduzetnik i bogat prije ulaska u stranku? Ako se ne varam, ušao je sredinom 2000.
U pravu si, nikome ne treba vjerovati na čoravo.

Tko je glasao

eto, ja ću se složiti da

eto, ja ću se složiti da mi je Ferenčak iznimni negativac; Ferenčak se dokazano okoristio u cijeloj priči

možda nije napravio krivično djelo, no ono što je učinio je duboko nemoralno

Čačić mi je sumnjiv ali fakat nemam nijedne čak niti indicije osim paušalnih izjava protiv njega

Tko je glasao

Ferenčak je ala Čačić,

Ferenčak je ala Čačić, samo obujma cca 5 % Čačića.

Čačićevi poslovi kroz nekih 30 godina su puno složeniji i uz to s udjelom preko 90 % sa zajednicom (država itd.). I uz Čačićevu natprosječnu osobnost, to je time puno više premreženo sa svim zbivanjim od raznih drugih jedostavnijih pojava. Uz razumnu pretpostavku da to nije nešto što je jednostavno moralno, pravno pa ni politički analizirati, evo nešto podataka za vlastita zaključivanja.

Čačić je osamdesetih poslovao na čelu društvenog poduzeća i rastućih poslova u uvjetima društeve i ekonomske krize i izrazitog pada. Uz određene osobne i kolektivne zasluge za uspjeh i nadsve snalažljivost, u glavnoj polugi rasta preko specifičnih poslova s državom su bitne bile i političke veze, kako to obično biva. Osnova novca su bila sredstva za nerazvijene (Kosovo i manje BiH i nerazvijeni djelovi Hrvatske), mirovinski fond (starački domovi kao najprofitabilnije državne investicije) i još više razne kombinacije koje je omogućavao novac u uvjetima maksimalne ekonomske redukcije (privreda u minusima, ni jedna banka ne kreditira ništa pa tko ima neke novce u rukama je apsolutni gazda). Čačić je, u bliskoj vezi sa kreatorima Marković i Barbić, među prvima pripremio strukturu više tvrtki i to privatizirao za 0 sa stanjem viškova novaca od raznih većih avansa (uplata unaprijed), tako da je bio u vrhu idealnih pozicija.

U gužvi toga je od uobičajene fenomenologije slabosti preidealnosti upao u serijske padove i greške i potom se na istoj logici izdizao. Najprije je, kao i sada, sa nešto sitno ulaganja od tih državnih novaca krahirao na projektu on za premijera (KNS, zadnji). Paralelno su ga, koristeći tu njegovu poziciju iznad vrhova za nekih tadaašnjih 60 milijuna DEM izvozali ELAN, jebivjetri u Zagrebu itd., potom je on sa suradnicima probao to nadoknaditi vozajući druge što je ograničeno uspjelo pa je zasutavio državne poslove ne izvevši niti trećinu plaćenog itd. Potom je znatno poslovao sa Marčinkom Glumina banka, Kutlom i raznima, sve i kao ministar, gdje se logika kreće tko s kolikim postotkom je u kombinacijama i rekombinacijama a sam rad i proizvod su nebitni, jer i fizički dio enormnih Čačićevih poslova su posredovanja sa elementima ulaganja itd.

Čačić je dakle bliže ruskim praksama tranzicije pa i onog šta tome prethodi. Po normalnoj hrvtaskoj praksi i dok je bio ministar, njegove tvrtke i na druge načine povezano bi trebali sudjelovati sa kakvih 15 do 20 % od ukupnog bruta, sa najmanje 15 % od toga na načina da se ukucaju osnove i ponekad netko obavi nešto oko toga, inženjering. Ti ima svega i svačega i nije moguće razlučivati Čačićevu osobnu ulogu, pa čak možda ni smjerove, jer je stupanj paradoksalnosti i promjenjivosti rezultata veći nego u kockanju i sličnom. Lošija strana je sigurno npr. za vrijeme najveće slave oko cesta javno iznose podatke da jedna od tvrtki, simbolički središnja, duguje 320 milijuna kuna za doprinose i slično, što na broj zaposlenih znači ne plaća se ništa, stvarno ni komunalije i slično, što su tvrtke pojam bježi od njih, što su turistički kapaciteti tvrtke koje se bavi građevinarstvom i razvojem među najzapuštenijim, što uposlenici rade u mentalno i fizički sve gorim uvjetima pa i operiraju tako itd. Ali to se ne može osobno pripisivati sve Čačiću, jer je on tip koji napada i za drugo nije, jer je to prejaka hrvtaska praksa kreirana od svih snaga, pa i onih koje navodno brinu o tim finesama.

Da Čačić preuzme ulogu premijera, što nije isključeno i u logici je slijeda stvari, sigurno bi se dobio iskorak u nekim stvarima a još sigurnije veliko pročišćavanje prakse svijesti, pa i podataka, politika bi se potpuno promjenila (više ne bi bila bitna) a šta bi se izgubilo Čačić sam nema pojma niti je na to izgubio pola sata.

Tko je glasao

Slažem se s vašim

Slažem se s vašim zaključkom u pogledu marginalizacije politike u uvjetima Čačićevog preuzimanja vlade. To bi bila cijena za ono korisno što bi njegov mandat nužno sa sobom donio. Ali isto ili slično će se desiti i s Jurčićem (inače slijedi novo zaostajanje). Po meni, cijena je ogromna i teško nadoknadiva, barem ne do ulaska u EU. Tamo su naime isti trendovi gušenja politike na djelu i velika se bitka vodi. Kad jednom uđemo u to društvo imat ćemo na raspolaganju više saveznika za afirmaciju politike, a protiv njezinog pretvaranja u sluškinju business-a.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Kao šlag na tortu, dodat

Kao šlag na tortu, dodat ću da Ferenčak sjedi u nekakvom saborskom odboru... sad se ne sjećam točno kojem, ali nije ni bitno... da smo u Japanu, nakon te afere više se ne bi bavio politikom... ali nismo u Japanu, nego na Balkanu...

Tko je glasao

Ferenčak je zaradio

Ferenčak je zaradio milijune preprodajući zemlju namijenjenu invalidnoj djeci - nije čudo da ste s takvim ljudima izgubili izbore u Zagrebu

Tko je glasao

Ne sjećam se kada je HFP

Ne sjećam se kada je HFP podnio zadnji put izvješće o svom radu u Saboru.

Tko je glasao

Sutra je novi dan A Ivo

Sutra je novi dan
A Ivo asnaderi njegoaa ekipa će i dalje grozničavo tražiti izgovore kojima će sebe pokušati amnestirati u ovoj očito do sada največoj kriminalnoj aferi. Njegova nevolja je još veća kada se uzme u obzir da nije sanirana šteta nmi od prošlih, a nove afere dolaze, i to tolikom silinom da se već razmišljam o tome kako bi se lako moglo dogoditi da vlada i prije izbora podnese ostavku.
Korak dalje prema provaliji HDZ-ovoj vladi je i činjenica da oporba i bez nekog truda svaki dan može iskopati novu aferu ili afericu jer već j epostalo pravilo da gdje se god dirne izviri nova nezakonitost u koju je upetljan netko iz vlade, HDZ-a ili njima vrlo blizak.
Može Ivo biti i interdant, glumac, režiser išto sve još ne ali publika se više neda vući za nos. Vrijeme je dragi moji da krenete sa vračanjem svega što ste u 17 godina oteli svom, ponavljam svom narodu.
Ovoliki trud cijele vojske HDZ-a da nastalu štetu ublaži nastupajući doslovno u svim medijima i to usred vikenda je očit znak njihove velike panike, ovaj put, čini mi se doista ne bez razloga.

Tko je glasao

Nema čekanja, nema dobrog

Nema čekanja, nema dobrog ili lošeg tajminga, ova vlada nema legitimitet za vladanje. Moramo biti realni, ministri su pod sumnjom. Ne jedan. Sanader je pod sumnjom, zapovjedna odgovornost.
Saborski zastupnici moraju zaboraviti pripadnost stranci, organizirati se i u saboru izglasati nepovjerenje vladi, ako to ona sama ne učini. Istraga na ovom nivou ne može ići ako su akteri sa imunitetom i u vladi. Za smjenu Vlade imate argumente i podršku javnosti.
Dakle, saborski zastupnici, telefon u ruke i lobirat kolege.

Tko je glasao

Vesna, ja valjda strašno

Vesna, ja valjda strašno logički griješim ili griješi netko drugi.
Kakve veze ima Vlada, premijer ili bilo koja stranka sa suzbijanjem kriminala? Politička volja? Pa to je katastrofa! Državno odvjetništvo i policija, a zatim i pravosuđe trebali bi se kriminalom i korupcijom baviti potpuno neovisno od politike. Pa zar smo dotle došli da se prodaju političke priče kako su to političke zasluge?! Ja znam da je realnost drugačija, da je politička volja itekako bitna - ali 2007. godina je i sramota je da bilo koja politička opcija skuplja poene na nečem što bi se trebalo samo po sebi podrazumijevati, a ne "nagrađivati".
Jako bi voljela da svi ne udarate u istu tamburu bez pravih nota.

S tvojom viđenjem stvari i kritikom se inače u potpunosti slažem.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Heh. Okaci macku o rep pricu

Heh.

Okaci macku o rep pricu o tome kako bi trebalo biti.

BTW, politicka volja je neizostavan koncept kako kod nas tako i u najrazvijenijim demokracijama. Iliti, nuzno ju je uzeti u obzir, te nagraditi.

Tko je glasao

Da,tako bi to trebalo

Da,tako bi to trebalo biti.Politička volja je bitna i ona se manifestira u političkoj odgovornosti.A nje nažalost nema u ovoj vladi.
Pravosuđe bi trebalo biti potpuno neovisno.Vidi ovaj redosljed događaja odjučer.
1.PRH Mesić kaže HFP j leglo korupcije
2.USKOK uhićuje potpredsjednike HFP-a
3.Sanader isključuje odgovornost ministara
sve za manje od 24 sata
Dobro sinhronizirana akcija politike i pravosuđa

Tko je glasao

Zar je moguce da je Sanader

Zar je moguce da je Sanader omogucio rad neovisnog pravosudja?

Preciznije, da je upravo Sanader uveo u Hrvatsku pravnu drzavu?

:-P

Tko je glasao

Ne vidim što je tu sa

Ne vidim što je tu sa strane Sanadera sinhronizirano. On reagira tek kad je sve završeno i tobože odlučno najavljuje ukidanje HFP-a, kao da će to riješiti problem.

Tko je glasao

sinhronizirano je to što je

sinhronizirano je to što je u nedjelju sazvao svoj stranački skup i samo govorio o uspjesima u borbi protiv korupcije.(misliš da se sto ljudi može sazvati za sat vremena?)Konačno jučer je lijepo sve priznao na RTL-u da je znao.Sve se polako otvara....

Tko je glasao

Koliko znam taj skup je bio

Koliko znam taj skup je bio unaprijed najavljen i to Sanaderovo držanje mi nije baš bilo onako odlučno kako je bilo recimo u Vukovaru. Da li je Sanader znao je upitno. To što on kaže da je znao je možda bilo i samo nekoliko dana prije akcije, pa se sad radi na popravljanju štete... ne bi bilo prvi put... ne znam... volio bih da je tako, a ako se pokaže da je Sanader znao od samog početka onda ću bit sklon tome da je to još jedna farsa. No vidjet ćemo...

Tko je glasao

Pa riješiti će njegov

Pa riješiti će njegov problem kontrole nad imovinom države. Kako je drlesar u svom postu napisao, da je poslovni ravnatelj HFP ujedno i sdržavni tajnik u Središnjem držanom uredu za imovinu, ili već nešto slično, nisam zapamtila ima, znači da sve i dalje ostaje u obitelji (HDZ). Jer je jedna od ponućenih opcija prenošenje ovlasti na pomenutu agenciju. U slučaju da se osnuje nova agencija, jakome zanima ko će je voditi. Sanader priča o pobjedi, a zapravo se grčevito bori da spasi što se spasiti da.

Tko je glasao

Toliko se bjesni što je

Toliko se bjesni što je ovakvu high-profile akciju u borbi protiv korupcije provela HDZ-ova vlast da ne možete vladi dati niti trunke priznanja...

I još balavci poput cnna koji ne razumije funkcioniranje države filozofira kako ukidanje HFP-a neće rješiti problem. A što će onda rješiti? Daj molim te napiši u 10 točaka i s ve nas prosvjetli...

Ovo je zasiugrno veliki uspjeh istražnih službi i treba ga pozdraviti jer ovako visoko i detaljno nisu do sada niti jednu akciju napravili...

Ubijte se svi od ljubomore...vaša koalicija nije ništa napravila u tom pogledu, o obećavala je sve, čak i da će se voziti biciklima na posao jer su eto skromni. A kad su već to lagali, barem su mogli uhvatiti kriminalce koje su vidjeli na svakom kutku.

Seronje ste svi redom.

Tko je glasao

Bilo bi lijepo kad bi se

Bilo bi lijepo kad bi se najveći problemi države dali riješiti ispisivanjem 10 točaka. U planovima i programima su naši političari svjetski velemajstori. Ali provedba im šepa. Kako se ono kaže: pakao je popločen dobrim namjerama.

Tko je glasao

Kao što sam već ranije

Kao što sam već ranije naveo, ukidanje HFP-a ništa ne znači jer će isti ljudi tamo i dalje raditi, samo će se to zvati Agencija za državnu imovinu.

Buduća uhićenja svih upletenih i neometana istraga jedini će riješiti problem.

Na žalost, dio ljudi nasjeda propagandi kako HDZ nešto radi. Ja pitam kako to HDZ radi kad su nadređeni uhićenima iz redova HDZ-a? Otkad to nadređeni ne odgovara za postupke podređenog? Koja je onda funkcija nadređenog? Što je sa zapovjednom odgovornosti?

Ako već nisu znali onda trebaju podnijeti ostavke iz političko-moralnih razloga jer neznaje je u ovom slučaju priznanje da nisu obavili dužnost koju su imali.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci