Tagovi

Tko je Sanaderov spin doktor PJ Mara?

PJ MaraTajni račun Sanaderova Irca: Protiv tvorca HDZ-ove predizborne promidžbe P. J. Mare u Irskoj je vođena istraga zbog neprijavljenog bankovnog računa jedan je od prvih članaka koji se o spin-doktoru hrvatskog premijera Iva Sanadera pojavio u hrvatskim medijima. Otad do danas više manje sve se zna o njemu (osim iznosa honorara koji mu plaća Ivo Sanader:-)). Pa je tako provaljen Novac za stare slogane kada je za kampanju Jadranke Kosor prodao stari slogan "Ljudi ispred politike" koji je koristio na općim izborima u Irskoj 1997., što nije bilo prepreka za novi angažman na izborima 2007. - Irski mag vodi Sanadera do pobjede

Bez obzira na recikliranje uspješnica, činjenica je da je PJ Mara nedavno dobio nacionalne izbore u Irskoj po treći put, unatoč svim lošim prognozama, i upravo se zbog toga Zoran Milanović i SDP ne smiju opustiti uz takva protivnika na drugoj strani, tim više što mu je klijent Ivo Sanader, vrlo odan i poslušan - uspjelo je jednom, zašto ne bi drugi put?

O njegovoj prošlosti i uistinu impresivnim uspjesima čitajte ako vas zanima više na sljedećim linkovima - The past catches up with PJ Mara , Mara: a magician in the corridors of power, Analysis: Troubled times for Irish PM, PJ Mara, Election director Mara to step down, te pogledajte svježi TV intervju koji je PJ Mara dao irskoj nacionalnoj televiziji RTE (pažljivo poslušajte što kaže o laganju u njegovu poslu spin doktora).

Službenu biografiju PJ Mare pročitajte na stranicama tvrke Digicel Caribbean, mobilnom operateru u Srednjoj Americi, u kojoj je danas član uprave - tu uredno stoji:Since 2003, PJ Mara has acted as an Advisor to the Prime Minister and Government of Croatia.

O spin doktorima u ovoj i prošloj kampanji možete čitati i ovdje - href="http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/izbori07/page/2007/10/08/0078006.html">OD SAVJETNIKA DO MISICA - Tko je najbolji spin doktor u Hrvatskoj?. A što o spin doktorima u Hrvatskoj misli Siva eminencija PR-a pročitajte ovdje - Zašto Ratko Maček nikad neće biti spin doktor, nego će uvijek ostati mali od kužine. Tu je i nekoliko tekstova o spinu koja sam pronašao i mogu biti korisnima u razumijevanju cijele problematike - Spin doktori: Bez njih ne može ni biznis ni politika i Tajne 'spin doktora'.
A svima koji traže dodatno štivo preporučujem kolumne mr. sc. Marijane Grbeše u Večernjem listu - Negativna kampanja? Može!

Komentari

PJ-ev način vođenja

PJ-ev način vođenja kampanja je bez sumnje efikasan ali njegovo iskustvo se najvećim dijelom temelji na izbornim sustavima koji se ne temelje na proporcionalnoj zastupljenosti (liste) nego na single transferable vote sustavu ili single member plurality sustavu. Ni PJ ni David Evans (SDP-ov adviser) zbog toga ne dolaze do punog izražaja.

Opinioiuris

Tko je glasao

Samo ću se dijelom

Samo ću se dijelom složiti, jer su pravila kampanje sasvim jasna, ako se radi na nacionalnoj razini - dakle PJ Mara je to vrlo efikasno pokazao u kampanji "Pokrenimo Hrvatsku", kao i u ove četiri godine vlasti - dobrom komunikacijom se ističu pozitivne stvari, skrivaju mane - to je sve Sanader naučio tijekom kampanje - a tu je PJ Mara doma.
Sporni spot laburista kojega je Sanader koristio kao uzor jer spot za nacionalnu laburističku kampanju koji šalje opće vrijednosti i postignuća za koja se zalažu laburisti, sve je u toj priči koja se prede, reklame su samo jedan od nositelja iste poruke - Idemo dalje - kasnije se na lokalnoj razini predstavlja zastupnički kandidat i radi svoju constituency kampanju, recimo kampanju nazivanja birača koju laburisti tradicionalno rade. Nacionalna je kampanja nekakva vrsta teške artiljerije, koja priprema teren. Kad imaš proporcionalne liste, onda je kampanja samo nacionalna, odnosno po izbornim jedinicama, ali ne nužno temeljena na pojedincima s lista jer postoji jedan nositelj liste kao što su kod nas Sanader i Milanović, a nekad bio pokojni Račan ili Tuđman. Evo spota iz 2003.

Tko je glasao

Glasolovka - mislim da im

Glasolovka - mislim da im ovo PJ Mara nije preporučio:-)
http://www.4hdz.com/content/view/18/34/

Tko je glasao

Ej Mara, imaš koji sat ?!?

Ej Mara, imaš koji sat ?!? Il ti je tast kupio kuću u centru Zagreba ?!? A tvoji najbliži suradnici su isto kupili stanove, a 2003 su bili podstanari ?!?

Tko je glasao

Nema on sat, ali je isto

Nema on sat, ali je isto tako nagrabusio jer je uzimao kredite od prijatelja, kojima je kasnije omogućio radijsku koncesiju i druge beneficije, pa je morao dati ostavku. Dakle tu su se on i Sanader odlično našli:-) Sve ti piše gore...

Tko je glasao

Budući da je tradiciju

Budući da je tradiciju negativne kampanje kod nas uveo svojevremeno HDZ netreba se niče čuditi. Osim toga lakše je postaviti negativnu nego pozitivnu političku propagandu.

Tko je glasao

Dirigentu, ajde ti meni

Dirigentu, ajde ti meni objasni što je problem s negativnom kampanjom (tzv negativnom).

vidim da se kužiš u tu priču..

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Problem je što lažete.

Problem je što lažete.

Tko je glasao

U čemu lažemo? Porez na

U čemu lažemo?
Porez na dionice?

A nigdje ne piše da je SDP rekao da će uvesti sve te poreze, to je samo informacija glasačima da stranka koja voli uvoditi nove poreze može oporezovati što god želi, da bi uzela onima koj iimaju i dala onima koji nemaju...(partijske demagogije)

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Najgore je kada covjek laze

Najgore je kada covjek laze sam sebe.Neka ti je Bog na pomoci i da te na pravi put okrene.

Tko je glasao

Da, ali to je ipak

Da, ali to je ipak definitvno lažna i obmanjujuća informacija, jer se (po Tebi) bazira na premisi da SDP voli uvoditi nove poreze na bilo što, valjda iz mržnje prema narodu (biračima). Više mi se čini da se uvodjenje poreza na kapitalnu dobit i imovinu ne predlaže iz ljubavi, nego s ciljem da se uspostavi neka drugačija (socijalno pravednija i ekonomski smislenija) ravnoteža u fiskalnoj sferi društva od one koju zastupa HDZ.

The Observer

Tko je glasao

Floskule = socijalno

Floskule = socijalno pravednija i ekonomski smislenija.
Ekonomski smislenija je da oni koji stvaraju imaju uvjete za stvaranje i maksimalnu profitablilnost. jer jedino od toga

A oni koji sam dobijaju, nikakvim politikama ne mogu dobiti onoliko koliko oni misle da im pripada, već samo onoliko koliko im oni prvi žele dati.
I to je na sreću ispravni način kako se napreduje, sve ostalo je korak prema socijalizamu koji je bankrotirao svojom smislenom ekonomijom.

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Tako misliš Ti i Tvoji

Tako misliš Ti i Tvoji istomisljenici. Naravno da su to floskule za one koji su u sedlu i od svoje "sposobnosti" neće i ne žele vidjeti dalje od vlastitog nosa. Jer, Hrvatsko društvo puca po šavovima, iz više razloga, ali i zbog gospodarske politike koja je primjerenija prvobitnoj akumulaciji 19. stoljeća nego suvremenom europskom društvu 21. stoljeća. Osvrni se malo prema uspješnim i stabilnim Europskim društvima, pa ćeš vidjeti da najuspješniji oni u kojima je više ili manje prisutan široki socijalni konsensus. U Hrvatskoj toga nema niti približno.

A oni koji sam dobijaju, nikakvim politikama ne mogu dobiti onoliko koliko oni misle da im pripada, već samo onoliko koliko im oni prvi žele dati.
I to je na sreću ispravni način kako se napreduje, sve ostalo je korak prema socijalizamu koji je bankrotirao svojom smislenom ekonomijom.

Ovo gore su obične bezvezarije, da ne kažem floskule.
Nitko pametan, osim vas koji se grčevito borite za opstanak trenutnog modela, ne govori o gušenju inicijative i vraćanju na socijalizam tipa samoupravljanja i uravnilovku. Upravo da bi se novac usmjerio ka pravom poduzetništvu kao (jedinom) mjestu gdje će se oploditi na korist poduzetnika (profit) i društva (porez na profit, radna mjesta, itd.), mislim da je potrebno poreznom politikom oštro destimulirati ulaganje u špekulacije, luksuznu potrošnju i mrtvu imovinu.

Tvoj mentalni sklop funkcionira na premisi da su svi oni koji imaju sposobni i vrijedni, a svi oni koji nemaju su lijeni i glupi, i dalje od toga se ne mičeš. To i moj sin od 15 godina zna da nije točno. U Hrvatskim je prilikama to pogotovo točno samo u manjem dijelu. Velikim dijelom je takozvano "poduzetnišvo" eufemizam za perfidno i nezasitno pretakanje drušvene supstance prošlih, sadašnje i budućih generacija u privatne džepove podobnih. Ali, to je druga tema.

The Observer

Tko je glasao

nezasitno pretakanje

nezasitno pretakanje drušvene supstance prošlih, sadašnje i budućih generacija u privatne džepove podobnih.

Misliš društvene supstance koja je 45. oteta pravim vlasnicima?
Razumijem ja tebe, 45 godina pranja mozga ostavilo je posljedice na tvoj mali um. I ti si sada uvjeren da ti pripada dio "društvenog" kolača...

A kad se priča recimo da je jedan od problema dosadašnjih inoinvestitora što kupuju tržište, ne pokreću greenfield projekte, ne upitaš - ali to je tržište današnjice, od današnjih korisnika i današnjih usluga, nije to društveno tržište od društvenog novca? Profit ostvaraju od današnjeg tržišta i novaca, ne od društvene supstance

Daj stoga malo razmisli pa se dogovori....

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

bijese, ti mene očigledno

bijese, ti mene očigledno nisi u stanju razumijeti. Moj um je srećom u puno boljem stanju nego što si ti zamišljaš. Ipak, koštalo me dosta imaginacije da pojmim s kakvim to jednodimenzionalnim mozgom debljine flis-papira raspravljam. Ti u svojoj sljepoći čak negiraš pojam društva kao takvog, stavljajući ga u navodnike. Ako ti društvo smeta, kupi si pusti otok u Pacifiku i odseli se tamo. Ako te prime.

Čemu spominjanje otete imovine 1945, žalu za društvenim, itd? Ali to je tvoj stil argumentacije. Ne bi čudilo da me proglasiš lijenčinom i slično. Ostavi takve stvari za večernjakov forum i tamošnju publiku.

Što se tiče moje patnje za društvenim kolačom, naprosto me nasmijavaš jer si jako pobrkao lončiće u svojoj procjeni s kime polemiziraš.

Uz privatizaciju koja je provedena zna se kako, te uz opću interesnu premreženost političke kaste i novo-poduzetničke klase (znaš li kakva je percepcija Hrvatske po stupnju političke korupcije?), jednostavno nemam puno respekta kako za njihove sposobnosti i tako i za veliki dio profita koji ostvaruju ikone hrvatskog poduzetništva.

Dobar primjer je nedavna prodaja dionica HTa, koja je pokazala da takve profite s lakoćom ostvaruje 300,000 ljudi (a bilo bi ih i milijun, da su imali s čime kupiti), samo zato što su se jednom, za promjenu, našli u koliko-toliko ravnopravnom položaju sa stalnom klijetelom i dobili informacije i servis kakve poduzetnici o kojima ja pišem na ovaj ili onaj način iza kulisa redovito pribavljaju.

The Observer

Tko je glasao

Uz privatizaciju koja je

Uz privatizaciju koja je provedena zna se kako, te uz opću interesnu premreženost političke kaste i novo-poduzetničke klase

A ti znaš državu gdje politika i gospodarstvo nisu isprepleteni. Sad mi još samo reci da se zbog svojih moralnih vrijednosti nisi i ti približio dovoljno blizu politike pa su ti tvoje poduzetničke ideje i sposobnosti zbog toga propale.. Ne, ne, nikako nije moguće da ima sposobnijih od tebe, jednostavno tvoje moralne vrijednosti nisu ti dopustile da budeš poduzetnik u državi gdje je politika (država!) isprepletena s gospodarstvom. Baš šteta, a mogli smo imati još najmanje jedan Euroherz ili Agrokor...da su tebi dozvolili da budeš uspješan... Jadno mamimo...

I imaš li na kraju čitanja možda ime države gdje politika nije povezana s gospodarstvom?
Socijalistička republika Utopija. Možda tamo?

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Takva država naravno da ne

Takva država naravno da ne postoji, i nigdje ta povezanost nije 100% nevina. Ali, velike su razlike u manifestaciji te povezanosti u npr. N. Zelandu ili skandinavskim zemljama s jedne strane, i npr. Nigeriji ili, za našu diskusiju relevantnije, u Hrvatskoj.

Hrvatska je, od osamostaljenja, vodjena sigurnom rukom dominantne političke opcije, u tom smislu krupnim koracima krenula u smjeru Nigerije i znamo dokle je dogurala. To jasno govori da stvari nisu ni približno normalne i poželjne, osim ako tvoje shvaćanje nije kriterij. Jednostavno, nešto je tu temeljito trulo i u najmanju ruku
rezultira direktnim slabljenjem države na štetu svih koji u njoj žive, a na korist (profit) onih koji u tome učestvuju. Mehanizmi su manje više poznati.

Dugoročno gledano, efekt na ukupni integritet društva - moralni, socijalni, itd., je nesporno razoran.

Sve to nema veze s ozbiljnim poduzetništvom na otvorenom i uredjenom tržištu. Diskvalifikacija kritike gore dotaknutog imputiranjem ljubomore i kritike poduzetništva kao takvog, proziran je manevar skretanja s teme. To može biti motivirano s jednim od dva razloga: ili se i sam osjećaš prozvanim, ili uopće ne uvidjaš postojanje problema. U ovo posljednje teško je povjerovati.

The Observer

Tko je glasao

Ne mislim branit stavove od

Ne mislim branit stavove od bjesnog.
Kad se pogleda hrvatski položaj po standardu spram drugih država bivše jugoslavije i kad se uzme u obzir kak smo opljačkani i porušeni od strane Srbijancih, nema se kaj puno o tome razgovarat. Kak drugima ide je poznato. Da nam je moglo sad biti bolje je istina i jedino kaj zameram svim opcijama da su gledale svoje igrače u plječkanju državnog bogatstva i uvjek se pred izbore počneju međusobno prepucavat i predbacivat jedni drugima sranja koja su i sami delali. Kod podjele pljena je uvjek neko više pobral i najglasniji su oni koji su manje dobili. Još jedna zanimljivost. svi oni koji su dobro fkrali su nekadašnji rukovodioci komunističkog režima i utjecajni članovi partije.

Tko je glasao

evo prilike da se složim s

evo prilike da se složim s vama. Republiku Hrvatsku, tijekom našeg obrambenog rata, rušila je JNA i srpske paravojne postrojbe, exponenti srbijanske expanzionističke politike. ali su nas opljačkali, kako bi se reklo, naši ljudi. tijekom HDZovog 10ogodišnjeg držanja svijeće i čuvanja budućnosti RH, od 1990. do 2000., obavljena je pretvorba i "privatizacija" u kojoj je RH poharana, stvorene su neke monopolske tvrtke, a gotovo sva ozbiljna proizvodnja, odnosno ona koja nije imala izravnu državnu potporu, uništena. i sve je to učinjeno uz blagosolov i dopuštanje HDZa s Franjom Tuđmanom na čelu. i to je jedan od ogromnih grijeha koje mu stavljam na dušu. a, kako pišete, nekadašnji rukovodioci komunističkog režima i utjecajni članovi partije su preko noći postali rukovodioci tuđmanovog "demokratskog" režima i utjecajni članovi HDZa. ili su pronađeni razni aparatčiki koji su taj posao odradili za njih. i dok ne bude napravljen radikalni zaokret iz tog, klijentelističkog, odnosa prema državi koji ima HDZ, zemlje koju volim i kojoj uredno plaćam porez neće naprijed.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Zaboravili ste napisat da

Zaboravili ste napisat da SDP i ostale partije imaju u tome prste. Pogledajte kaj imaju svi ti ljudi na položajima i to od Mesića na dole. Pogledajte imena ljudi u državnom aparatu, HRT, novine i kolko ih je istih. Sve obiteljska korupcija.

Tko je glasao

nisam razumio u čemu to SDP

nisam razumio u čemu to SDP ima prste. SDP je od 1990. do 2007., samo od 2000. do 2003., u suradnji s koalicijskim partnerima vodio brigu o budućnosti RH. ostalih 14 godina je taj zadatak bio u rukama HDZa. i situacija u kojoj se nalazimo se, ako nikako drugačije, srazmjerno može podjeliti, što znači da je HDZ odgovoran za 78 % hrvatske stvarnosti, dobre ili loše, a SDP za 22 %.

mentalni sklop koji je proizveo problem, odnosno doveo se u problematičnu situaciju, ne može naći riješenje toga problema. i to je jedan od jako važnih stvari s kojima se, prije svega, mora suočiti HDZ. ako želi moji zemlju, tj. zemlju kojoj pripadam, povesti naprijed. u suprotonom, stojimo na mjestu, što znači nazadujemo.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Gospodine Mithrandir, mi se

Gospodine Mithrandir, mi se svi skupa na ovim stranicama vrtimo u krug i razglabamo stalno jedno te isto. Imali smo vladu jedinstva, imali smo jaku oporbu koja je došla 2000. na vlast. Kaj su revolucionalnog u pogledu korupcije napravili, niš ama baš niš. Svi su šuteli i drpili kaj možeju. Sad od jemput se budiju jel bi stolce hteli za sebe. Oporba nema po mojem mišljenju rješenje ni snage za suzbijanje korupcije a isto tak ni vladajuči. Blokiraju jedni druge i iza leđa se smijeju biraču. Kaj se tiče privrednog rasta, njega nema bez infrastrukture i stranih ulaganja. Plus toga nova zaduženja su ne izbježiva.

Tko je glasao

Stvarno treba imati debelu

Stvarno treba imati debelu kožu da se ima petlje postaviti pitanje: U čemu lažemo?

Tko je glasao

Lažete čim otvorite usta i

Lažete čim otvorite usta i to od 2003. u tome ste jedino konzistentni...

Tko je glasao

Ima ih koji ne lazu.Na

Ima ih koji ne lazu.Na primjer , Hebrang samo ne govori istinu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci