Tagovi

Tko je opljačkao Hrvatsku?

Poštovani prijatelji,

U ovom teškom času, kada smo izgubili najvećeg među managerima, kada su Liliputanci zgazili nemoćnog vođu najznačajnije patuljaste stranke kao Gulivera, kada nas visoki izvor iz hrvatske Vlade uveseljava javnim teleguženjem debele krave iz daleke prijateljske zemlje, kada se naš državni tužitelj odlučio na potez koji će ući u svjetske anale pravno nevjerovatnog, prijeti opasnost da izgubimo iz vida najvažniji problem našeg društva i države.
Budući iskreno držim do kvalitete ovog portala, i srcu primam kritike i samokritike na magarčevom dnevniku o sadašnjosti i budućnosti pollitike, volio bih omogućiti raspravu o jednoj od tema koje se na pollitici vječno vraćaju, naime o pitanju tko je opljačkao Hrvatsku.
Vjerujem da ćete razumjeti zašto prenosim tekst koji je već objavljen na drugom mjestu, mislim naime da se na vrlo jasan, direktan način obračunava s jednim mitom, urbanom legendom, koja i dalje tinja u komentarima na pollitici, i otežava nam realan pogled na realan život, i ozbiljnu raspravu o putevima izlaska iz krize.
I kaže autor:
Općepoznato je da je glavni problem Hrvatske gospodarski, a iz njega slijede svi ostali. Sada i ‘lijevi’ političari kažu da je ‘teško biti socijaldemokrat u siromašnoj zemlji’. Ta poznata žalopojka ima dva dijela. Prvi je globalne kriza, koja i dalje traje (u glavama naricatelja). Drugi je pljačka ogromnih razmjera. Desetine milijardi eura su korumpirane elite navodno iznijele iz zemlje. Pljačka je provedena prvenstveno kroz privatizaciju, iako je jedan dio akumulacije navodno iznesen još iz socijalističke Hrvatske. Naricatelji su postali i suptilniji. Razumjeli su da možda nije baš sve ukradeno, nego je ta krađa dovela i do ozbiljnog uništavanja vrijednosti u ostatku gospodarstva – kao kad ukradeš gredu, pa se sruši kuća.

Prvi dio žalopojke potpuno je besmislen. Zadnja globalna kriza je prošla, i svijet u cjelini, a i u većini svojih dijelova stoji daleko bolje nego ikada prije, i to u svim dimenzijama. Nakon uspona Kine i Indije svjetska raspodjela dohotka ujednačenija je nego ikada od 18. st. Mnogi govore da će ovo biti stoljeće Afrike. I sve to zahvaljujući kapitalističkom načinu proizvodnje i strukturiranja društvenih odnosa. Čak i u Europi mnogima je puno bolje nego 2000. i 2008. To jedino ne vrijedi za nekolicinu globalno neprimjetnih državica na južnom rubu kontinenta koje su se zaplele u vlastite slabosti koje nemaju snage riješiti. Neki, naravno, misle suprotno – tvrde da (konačno) svjedočimo kraju kapitalizma, ali neki vjeruju i u Djeda Mraza.
Gdje je nestalo 100 milijardi?
Ostaje druga polovica žalopojke – ona o 'opljačkanoj' Hrvatskoj. Djelomično je točna, ali ne onako kako nam to tuljavci predstavljaju. Naime, Hrvatska jest ‘opljačkana’, no na drugačiji način i u puno većim razmjerima nego što se uobičajeno misli.
Tablica H1 Statističkog pregleda HNB-a na adresi http://hnb.hr/publikac/hpublikac.htm pokazuje da su glavni ‘krivci’ svi hrvatski građani koji su nesmiljeno iznosili novac iz zemlje. U samo 14 godina, 1999.-2012., uvezli smo roba za 195 milijardi eura, a izvezli za svega 103. Neto smo uvezli, tj. platili strancima više nego oni nama, 92 milijarde eura. U dvadeset godina je to vjerojatno preko 120 milijardi. To je taj famozni novac, iznesen iz zemlje.
U dvadesetak godina samo smo na osobne automobile potrošili 15-20 mlrd. eura. Primjerice, samo 2008. je neto uvoz (razlika između uvoza i izvoza) 'motornih vozila, prikolica i poluprikolica' bio oko 1,55 milijardi eura (to uključuje i gospodarska vozila)! Te godine smo, međutim, neto izvezli ‘ostalih prijevoznih sredstava’ za nešto manje od 200 mil. eura, ali kako se većinom radi o brodovima, zbog kolosalnih gubitaka brodogradilišta bilo bi bolje da ih nismo ni radili, nego radnicima plaćali da ništa ne rade.
Uočimo da je 2008. kriza već žestoko drmala svijetom. Sanaderova Vlada je pak Hrvatima poručivala da će 'kriza zaobići Hrvatsku', te ih ohrabrivala na daljnje trošenje tuđeg, dakle posuđenog, novca, a i sama je investirala u aotoceste po nevjerojatnim cijenama.

Te godine je naš robni uvoz bio oko 21, a izvoz oko 10 mlrd. eura. A kako izgleda razlika? Robe za široku potrošnju smo uvezli samo te godine za oko 4 milijarde, a izvezli za oko 2, odnosno samo te godine je neto uvoz robe za široku potrošnju bio skoro 2 mlrd. eura! A u ostale tri kategorije – energija, kapitalni proizvodi i intermedijarni proizvodi – razlika je bila još veća. Naravno, možda možemo reći, radi se o ‘planskoj pljački visokim tečajem’, neviđenih razmjera. Ali da je tečaj kune bio znato niži, kako bi si Hrvati priuštili upravo te stvari koje su uvezli i potrošili? Nitko nas nije tjerao da trošimo zbog ‘precijenjene kune’! Ako je kuna bila precijenjena, mogli smo uredno za nju kupovati ‘potcijenjene’ eure i sada se lijepo smijati ‘glupim Nijemcima’ i kupovati njihove nekretnine, zar ne? Ali ne, mi smo se odlučili za dodatnu opremu i skuplje kupaonske pločice. Španjolske, naravno.

Kako smo financirali vlastitu ekstravaganciju?

Ugrubo rečeno, najprije smo se zadužili oko 40 milijardi eura. Tu je i oko 20 milijardi tekućih transfera, ono, dakle, što šalju gastarbajteri, uključivo pomorci, te strane mirovine, pokloni drugih država itd., a ne uključuje npr. građevinske radnike koje tvrtke šalju u okviru tzv. kvota. Tu je i možda 30-40 milijardi rentne komponente od turizma, dakle onaj ‘nezarađeni’ dio koji nam dolazi samo od sunca i mora. Naime, neto prihod od usluga, a tu se radi prvenstveno o turizmu, nam je 1999-2012. bio čak 69 mlrd. eura!

Također, imamo stranih vlasničkih ulaganja, uključivo privatizacije, i zadržane dobiti, oko 15 mlrd. eura neto.

Ukupno sam ovdje pobrojao preko 100 milijardi eura. Jedan dio je zasigurno stvarno ukraden. Koliki god da je, vjerojatno se radi o basnoslovnim ciframa. Milijardu eura? Pet milijardi eura? Moguće. Recimo da je pet. Kad bismo ih naslagali u novčanicima po 100 eura, to je preko 5 kilometara visine – kad među novčanicama ne bi bilo ni malo zraka. Više od najviše planine u Europi. Realnija je procjena visina Himalaje. Zaista puno ukradenog novca.

To je veliki problem, ali ne i glavni. Osnovni problem i dalje ostaje loše investiranje i pretjerana potrošnja. Pogledajmo na trenutak investiranje: u zadnjih 20 godina doživjeli smo pravi investicijski boom! Ukupne investicije pravnih i fizičkih osoba porasle su sa 6 milijardi kuna 1993. na čak 102 milijarde 2008. Rasle su, prilično konzisentno, po prosječnoj stopi od preko 20% godišnje! Međutim, svo to vrijeme - zadnji dostupni podaci su za 2011. - većina su investicija bili građevinski radovi. U zadnjih deset godina dostupnih podataka (2002.-2011.) investirali smo oko 100 milijardi eura, od čega 55% u građevinske radove. Iako je jedan dio građevinskih radova bio isplativ, velik dio nije. Previše smo neproduktivno asfaltirali i betonirali.

A što kad su investicije obična potrošnja?

Znači, većinu onoga što nam danas nedostaje ‘spržili’ smo lošim investiranjem i potrošnjom. Pretpostavimo da je Hrvatska tokom 20 godina po svakom građaninu ‘pržila’ samo 500 eura više nego je u stvari mogla. Primjerice da je tročlana obitelj (a takve je tipična) umjesto rabljenog auta od 7.000 eura, svakih 5 godina kupila novi od 14.500 eura. Ili da se svake godine kupilo ljepše odjeće za samo 500 eura, na telefone i druge gadgete potrošilo još 500 i na putovanja samo 500. Ili da obitelj nije putovala, ali je država u njeno ime gradila previše neproduktivnih cesta za samo 500 eura godišnje.

Ili da je tokom svih 20 godina ta obitelj kupila ‘samo’ stan skuplji za 30.000 eura više nego si je mogla stvarno priuštiti.

U stvari, živjeti samo 500 eura godišnje preko svojih mogućnosti nije puno. Je li tako? Ali ako 4,5 milijuna ljudi tokom 20 godina živi 'samo' 500 eura preko svojih mogućnosti, dolazimo do 45 milijardi eura. A upravo to je trenutno ono što čini razliku između danas vrlo neuspješne, prezadužene i ogorčene Hrvatske, i jedne druge, koja je bila moguća.

Bit će nam lakše ako od sada nadalje neke ‘investicije’ nazovemo pravim imenom, a to je potrošnja. Primjerice, kupnja automobila, ili građevinske investicije ili ‘investicije’ u radna mjesta u javnom sektoru koje stranke na vlasti rade kako bi ‘kupile’ glasove.

Stoga su potpuno promašene sve želje za daljnjim poticanjem potrošnje i državnih investicija. A potrošnja, kao i ovisnost o šećeru, ima i drugi problem: traži još. Koja vlast danas može objasniti građanima da više ne može otvarati nepostojeća radna mjesta u državnoj službi ili održavati neisplative autoceste? Kako objasniti da nas možda ‘pripadaju’ rabljeni, a ne novi auti? Kako objasniti građanima da smo stvarno svo vrijeme bili siromašniji nego što smo mislili, a do sada smo se ponosili invazijom Hrvata na strana skijališta tokom ‘hrvatskog tjedna’, i ‘flashali’ poznanike s iPhonima?

Svi trošili previše, ne samo tajkuni

Tu je i problem samopercepcije. Svatko 'zna' da upravo on(a) nije potrošio više nego što je zaslužio. Skoro svatko tko je vrijedno radio, ili ima neke zasluge, smatra da je možda i premalo dobio i stoga potrošio. Tko uopće može i pomisliti da je njegovo dijete dobilo više nego mu je pripadalo? Je li zdravstvena usluga mogla biti još lošija? Ili da mu ne ‘pripada’ tih 15 ‘kvadrata’ stana više? Na pojediničnoj razini ne vidimo tih 500 eura godišnje – dapače, mnogi misle da su živjeli i skromnije nego im je pripadalo. Ali na grupnoj razini, statistika je neumoljiva. I ne, ne radi se o ‘zavaravajućoj statistici’. Robu široke potrošnje i automobile nije konzumirala grupica tajkuna. Betonirali smo i asfaltirali svi mi, bilo kupnjom preskupih stanova, bilo davanjem mandata vlastima koje su gradile preskupe ceste i proizvodile horde lažnih umirovljenika i izmišljenih radnih mjesta u javnom sektoru.

Socijalizam: ako netko ima, sigurno je drugom uzeo…

Kao i kod mnogih drugih ex-socijalističkih zemalja, radi se o perverznom odnosu prema stvaranju vrijednosti. Primarni fokus je na (re)distribuciji i potrošnji. Filozofija socijalizma je depresivna i mizantropska, u biti smatra da stvaranje vrijednosti nije moguće – ako netko ‘ima’, da je nekome drugome uzeo; ako je netko prošao dobro, da su drugi prošli loše. Sve naše socijalističke Vlade zadnjih 20 godina – a to su sve – pretjerano su trošile, investirale i poticale građane na potrošnju. Ali socijalizam uvijek ima isti problem: na koncu potroši tuđe novce i suoči se s realnošću. I onda hrvatski političar – lijevi ili desni, svejedno, jer i jedan i drugi su socijalisti, kaže: ‘Teško je biti socijaldemokrat u siromašnoj zemlji.’

S gledišta tržišne ekonomije i liberalne demokracije, za koje znamo da je ispravno – jer otkud inače auti, telefoni, internet, lijekovi i kompjuter na kojem ovo čitate – stvaranje vrijednosti je moguće i važnije od njene raspodjele. Pri tome nema tzv. ‘pravednih’ ishoda u smislu konačne ravnomjerne razdiobe vrijednosti, ali onaj tko vrijednost stvara sebi, najviše stvara i za one oko sebe. Tako je to skoro uvijek u dobro organiziranoj tržišnoj ekonomiji - obogatiti se može uglavnom onaj koji ispravno predvidi kako omogućiti drugima da prođu dobro: dobiju uslugu ili proizvod koji žele platiti – dakle, usluga ili proizvod im znači ‘vrijednost’. Primjerice, basnoslovno bogati Jobs, Gates, Zuckenberg, Buffett, Page i Brin, stvorili su ogromnu vrijednost sebi, ali još veću korisnicima svojih usluga i proizvoda.

Najbogatiji od njih, Bill Gates, bio je pod daleko većim napadima u vezi legitimnosti svoga uspjeha nego svi naši najbogatiji poduzetnici zajedno. Ipak, danas ga se, bez zadrške, smatra ‘nacionalnim bogatstvom’, usprkos tome što je najveće bogatstvo stvorio sebi. A kad mi naše najuspješnije poduzetnike budemo smatrali ‘nacionalnim bogatstvom’, napravit ćemo veliki korak naprijed. Ne kažem da na njih trebamo biti ponosni, a na druge istaknute pojedince ne. Ali, za razliku od istaknutih umjetnika, državnika, sportaša … poduzetnici su ovdje prezreni i sezona 'moralnog lova' je na njih stalno otvorena, a udarna brigada tog lova je najčešće 'javna' televizija?!

Čim čim gore, tim tim bolje

Nikome nije lako saznati da je živio preko svojih mogućnosti. Naime, lakše je kad si toga stalno svjestan, pa kažeš ‘dobro je dok traje’ i poslije ideš dalje. Kako Hrvati toga nisu bili svjesni, otrežnjenje nas tek čeka. U kolektivističkom, neodgovornom, ponašanju država dominira našim ekonomskim životom, zadužuje nas (i našu djecu), nagrađuje lojalnost birača i teško deformira naše kompetencije i stavove. Primjerice, državi bliski mediji i dalje kao dijagnozu naše krize navode upravo našu žalopojku.

U ovome trenutku ipak treba reći da većina među korifejima i promicateljima 'žalopojke' zapravo u nju ne vjeruje, ali ju tim glasnije zadjenjuje. Kao što je u Hrvatskoj vrlo malo pravih komunista, iako dominiraju javnim prostorom svojim nebuloznim tvrdnjama o 'propasti kapitalizma' – a to znamo po tome što ne koriste sjevernokorejske telefone ni kubanske automobile, nego njemačke i kineske – tako su najveći broj naricatelja demagozi. Naprosto, iz vrlo prizemnih osobnih koristi im ne odgovara prava dijagnoza i terapija. Neki bi u razrješenju hrvatske krize izgubili svoje sinekure, a neki, kojima je cilj slava i 'društveni ugled' bi postali irelevantni. Dok je krize, za njih je dobro.

Sada, kad su se strane kese zatvorile, tj. kada se pristup njima penalizira iznimno visokim kamatama, možemo postupiti na dva načina. Možemo se ljutiti na talijanske banke koje nam više ne žele davati novce da kupujemo njemačke aute. Možemo biti ogorčeni jer moramo početi vraćati kredite. Možemo davati mandat Vladama koje će ‘preuzimati odgovornost za naš gospodarski razvoj’. Dakle, mogu nam uzor biti Grci. Ili možemo shvatiti u čemu je problem, shvatiti da ipak živimo bolje nego prije deset, a kamoli prije dvadeset godina, shvatiti da je kriza u svijetu prošla i da naša pozicija u njemu, koji se stalno mijenja, ovisi o nama jer nas drugi zapravo i ne primjećuju. U tom slučaju, uzor nam mogu biti baltičke zemlje, Češka, Slovačka ili čak i Španjolska. Jer mijenja se onaj tko se ne mijenja, a Hrvatska se već dvadeset godina vrlo malo mijenja.
http://www.tportal.hr/vijesti/komentari/308459/Kako-je-Hrvatska-opljacka...

Iskreno hvala Nenadu Bakiću, čiji sam tekst s T portala prenio, priznajem bez izričite dozvole, jer mi se učinilo da je na T portalu prošao bez pravog odjeka, a da bi na pollitici bio kao mana s neba, vjerujući da je prenošenje misli u duhu autorovog prosvjetiteljskog djelovanja. Čitačima iskreno želim da u raspravi izoštre stavove i provjere argumente. Htio bih čuti što mislite?

Komentari

SAD ILI NIKAD

SPASIMO SAMI SEBE

( Naziv političkog patenta je : SiS umjesto PiP )
(Stručni i Sposobni umjesto Podobni i Poslušni)

Poštovani državljani u RH, krajnje je vrijeme da zaustavimo propast i uništenje domovine za koju su mnogi živote dali (poginuli branitelji) ili dijelove svog tijela (branitelji-invalidi) ili dio svog mukotrpnog rada (visokoobrazovani i radišni djelatnici).

Dosadašnji politički sistem (kvazi višestranačje) odgovara onima (komunistima i udbašima) koji su opljačkali Hrvatsku, koji je i dalje pljačkaju i uništavaju sa željom da nestane da ih ne bi netko jednog dana proganjao za ratno-poratni kriminal i korupciju.

Nedavno provedeni referendum o potrebi promjene izbornog sustava-zakona je dobar ali nedovoljan za kvalitetan pomak u životu i opstojnosti Hrvatske a svjedoci smo slučaja EU parlamentaraca iz Hrvatske (Štir i Plenković) kada su zajedno pokušali nešto učiniti za Hrvatsku i obojica na isti način dobili po prstima od partijskih šefova.

Da bismo se konačno lustrirali - riješili komunista, udbaša i njihovih potomaka odn.PIP-ovaca podobnih i poslušnih) i kvazi (njihovih) mladih u strankama, sadašnjih pljačkaša i rasprodavatelja Hrvatskog bogatstva ( INE, otoka, voda, itd.) a otvorili put stručnim i sposobnim-SiS-ovcima, da bismo se spasili od propasti i poniženja, rješenje je vrlo jednostavno, kao i svaki patent, lako i brzo izvedivo, samo ga se treba dosjetiti, hladne glave, a ono je slijedeće:

1.-Organizirati putem Internet mreža i na svaki drugi način sveopći referendum protiv dosadašnjeg političkog sustava i dokinuti ga odn. prisiliti sadašnje saborske zastupnike da izglasaju Zakon o ukidanju političkih stranaka-partija ( lažna demokracija ).

2.-Referendumom zatražiti da Vlada RH i saborski zastupnici odmah organiziraju nove izbore u Hrvatskoj za izbor novih saborskih zastupnika (svi moraju biti neovisni) uz određivanje min. broja potpisa potpore sugrađana da bi se mogli prijaviti na izbornu listu.

3.-Zakonski znatno smanjiti broj saborskih zastupnika u Saboru RH na racionalan broj.

4.-Zakonski odrediti da saborski zastupnik ima mjesečni osobni dohodak-plaću u visini prosječne plaće u HR ( jedino će tako znati kako je narodu kojeg predstavlja ).

5.-Zakonski odrediti da saborski zastupnik ima ista (nikako povlaštena) prava iz radnog odnosa glede ostvarenja mirovine kao i svi drugi radnici u HR, po odrađenom stažu, odn. zakonski izbalansirati visinu mirovine u skladu sa stručnom spremom, a ne da čistačica iz Elektroprivrede ili Vlade RH ima znatno veću mirovinu nego npr. inženjer iz nekog poduzeća (monopolist je omogućio veće uplate svom djelatniku u mirovinsko i zdravstveno).

Dipl.-Ing. Miodrag Garić
( Hrvatski građanin iz BiH )
( Sudski vještak za cestovni promet u BiH )

Primarijus

Tko je glasao

ova i ovakva ekipa pljačka i dan danas

"Ukupni dugovi Voxa iznosili gotovo 80 milijuna kuna. Među najvećima vjerovnicima je upravo Ministarstvo financija, prema kojem je Sinovčić imao 8.028.711,56 kuna duga. Sinovčić će na kraju platiti manje od trećine tog iznosa.
Oprašta mu se čak 5.620.098,09 kuna poreznih dugovanja.
Nezanemarive dugove Sinovčić je imao i, primjerice, prema Hrvatskim vodama; ostao im je dužan više od 640 tisuća kuna, ali na kraju mu je otpisano gotovo 450 tisuća. Odašiljačima i vezama bio je dužan više od 153 tisuće kuna, a platit će manje od 46 tisuća."
http://www.index.hr/vijesti/clanak/linic-i-segon-u-predstecajnoj-nagodbi...

Grad Zadar za KK Zadar i NK Zadar izdvaja čak 8,8 milijuna kuna
http://www.narodni-list.hr/posts/7335005

nikad kredita, nikad keditne kartice - na 20 000,00 neplaćenog PDVa (uz kamatu) platila 2000,00 kazne, na 15 000,00 na poreznoj kartici prijete blokadom

JA NISAM OPLJAČKALA HRVATSKU.

Tko je glasao

jedino zanima

Mene ti jedino zanima da li je Bakić bio na okupljanju mazohista u Londonu 15 - 16 siječnja (imaš moj dnevnik o tome) ?????

Tko je glasao

Ne vidjet' balvan u svom oku...

Luka, čini se da ste ti i Bakić dirnuli u pravo mjesto ljude kojima je uvijek netko drugi kriv i koji ne mogu prihvatiti činjenicu da je socijalistički inženjering upropastio ovu zemlju. Možeš okriviti koga god želiš - financijske centre moći, Ameriku, tajkune, plave žohare sa Siriusa, nije bitno, samo ne smiješ reći da su si sami krivi :-D

Odličan posao!

Tko je glasao

Imam mnostvo primjedbi na racun Bakica ...

... (to ponekad izlozim na njegovom blogu. Vidi pod Pero ), ali to sve ostavljam po strani jer je sve nevazno (to su gotovo finese) naspram problema o kojem razglabamo.

Tko je glasao

tko je onda kriv država ili

tko je onda kriv država ili smo sami sebi krivi za sve.

hmmmmmmmm, znači li to da su i poduzetnici sasmi sebi krivi što ne posluju bolje i nemaju bolje uvjete poslovanja.
ili je samo netko kriv za svoje probleme, a nekim drugim ljudima je država kriva za njihove probleme.

ja predlažem rješenje da prekinemo više s tim traženjima krivaca i okrenemo se sadašnjosti, a jednog dana možda i budućnosti.

dakle, pojedinac je obavezen smatrati druge krivima za njegove probleme i da su drugi dužni pomoći mu, dok za probleme svih drugih je dužan smatrati da su sami krivi za svoje probleme pa neka ih sami i rješavaju.

Tko je glasao

Tko je ovdje kriv ?

Godišnje se u drugi stup uplaćuje oko 5 do 6 milijardi kuna, no budući da 70 posto te štednje završava u državnim obveznicama, stvarnom tranzicijskom trošku tog "računovodstvenog eksperimenta" treba dodati od 2 do 2,4 milijarde kuna godišnje, koliko država plaća kamate na izdane obveznice. Također, država mora dodatno namiriti prvome stupu za redovne mirovine sredstva koja su otišla u drugi stup.

Zbog toga državne financije imaju godišnju rupu od oko 12 milijardi kuna pa bi već samo zamrzavanje drugog stupa donijelo olakšanje, ali i osnažilo javni stup i smanjilo deficit mirovinskog sustava.
Dakle, samo zamrznemo drugi stup i uštedimo 12 milijardi. Ludilo. A tek bonusi mirovncima za uspješan posao :) .
"Tko će nadomjestiti gubitke desetaka milijuna radničkih mirovinskih kuna uloženih samo u spašavanje propale Centar banke, ali i u dionice Credo banke, Ingre, Nexe grupe, IGH, Magme i brojnih drugih promašenih investicija, koje su banke spašavale iz vlastitih interesa, kako bi povratile svoja prethodna kreditna ulaganja, pita SUH."

http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/sindikat-umirovljenika-trazi-hi...

Tko je glasao

Moja kap u potoku mojih

Moja kap u potoku mojih problema je kudikamo veća nego li moja kap u državnom problemu s jasnim nemazohističkim pregledom manje-više® većine slonova i bivola čija trupla nosi potok.

Tko je glasao

Nabijem te!

Stvarno - nabijem tebe i sve one koji dijele tvoje zaključke!!

Tako lakonski optužiti SVE NAS za ovo sranje koje se odvija na ovim prostorima...e, pa ti i takvi ste najviše krivi jer uporno ne želite prozvati imenom i prezimenom prave krivce, lakše je prozvati neimenovani puk!!

Valjda svatko snosi odgovornost u okviru svoje uloge u stvaranju ovog f... društva! Kako je lijepo i bet napomenuo, neki su imali malo veće uloge od moje, pa su valjda i nešto više krivi!

Sori na izričaju, ali krizna situacija zahtijeva krizne mjere...

Statistička pogreška

Tko je glasao

Vidiš Luka... :-D Sanjare,

Vidiš Luka... :-D

Sanjare, nema problema, ne spadam ti ja u one osjetljive tako da samo ti peri...

Ipak, zapitaj sam sebe: jesam li ja htio socijalnu državu? Jesam li želio da se država brine o meni? Jesam li ja naivno vjerovao u poštene političare i opći interes? Jesam li ja taj koji smatra da je javno vlasništvo nešto što je stvarno i moje? Jesam li ja taj koji vjeruje da država treba spašavati ili otvarati radna mjesta? ...

Ako su odgovori na ova pitanja pozitivni, onda si dobio što si i zaslužio i ne bi se smio tužakati, bez obzira što možda i nisi osobno činio stvari zbog kojih si danas ogorčen. Ali si bio u onoj tihoj većini koji su maherima dali u ruke veliku moć. Dapače, vjerojatno si bio sretan dok je obmana trajala, dok je ekipa "krala ali je i nama dala...", zar ne?

Tko je glasao

Jok libzarde, ti si samo lik

Jok libzarde, ti si samo lik koji misli da ce ovakva korumpirana vlast napraviti ista drugo doli pogodovati svojoj braci i rodjacima, novim buducim vlasnicima javne imovine naustrb javnog interesa.

Tko je glasao

Ja sam samo lik koji je

Ja sam samo lik koji je svjestan da su priče o općem dobru bajke i da upravljači javnim dobrom prije svega misle na svoju korist i korist svoje braće i rođaka. I to je normalno, nerealno je od njih očekivati bilo što drugo.

Ti misliš drugačije?

Tko je glasao

Mislim da takva ekipa na koju

Mislim da takva ekipa na koju se ti pozivas moze donositi samo stetne zakone protiv naroda, protiv javnog interesa. I da nikakav "libertarijanizam" nije moguc dokle god nije moguce artikulirati niti sprovesto javni interes zbog politickih uzurpatora na koje se ti pozivas, a koji zavrse na visegodisnjoj robiji u uredjenim drustvima bez obzira kojji ekonomski model da furali.

Tko je glasao

"U ime naroda osuđujem te..."

Znaš, s obzirom na povijest, nije problem kad je na vlasti ekipa koja donosi zakone protiv naroda. Prave svinjarije nastaju kad na vlast dođe ekipa koja radi "za narod" ili još gore "u ime naroda".

Tko je glasao

Svako politicko vodstvo se

Svako politicko vodstvo se poziva na narod, tako da bi bilo cudno da neka od pizdarija nije u to ime napravljena. Iliti, to nije argument.

Tko je glasao

Upravo obrnuto

Upravo u ovoj nasoj situaciji libertarijanizam je jedino moguce artikulirati kao rjesenje politicke uzurpacije naseg tipa. Da je stanje normalno libertarijanizam i sl. spadalo bi u pustu frazeologiju za mlacenje prazne slame pustih nis korisnih lupetala. Ovako to se cini kao jedini izlaz.
Za pocetak makniti drzavu i toboze drzavni interes iz svega sto je moguce vise i cim prije.
Kako god se to zvalo (kolokvijalno npr libertarijanizam), ali to je jedini izlaz.
Jucer sam na Vecernjem procitao clanak o "Apelu samohranih majki da je bolje da alimentaciju placa drzava". Originalni clanak je pored inih primjera imao i primjer razvoda i problema sa alimentacijom neke feministicke, LGBT i sl. aktivistice iz Poreca (Natasa Vajagić) gdje su nakon toga na forumu isli komentari tipa: fricking shit i aktivizam i ideja da drzava pokriva pojedinacnu, osobnu neodgovornost i budalesanje ...
Nakon toga Nataša je iscezla iz cijelog clanka (ne mozes to vise naci ni u google cachu osim u kratkom objasnjenju clanka kod pretrazivanja) vec je ostao samo "prociscen" tekst o stvarno zestokim slucajevima. nadobudni autori clanka shvatili su da je bolje nju aktivnu i feminu izbaciti, a ostaviti slucajeve sa dna ... za ionako fantasticnu ideju da drzava preuzme placanje alimentacije (i u pozadini gombanje sa njenim neplatisama)
"Procisceni" clanak mozete vidjeti http://www.vecernji.hr/hrvatska/apel-samohranih-majki-bolje-je-da-alimen...

Tko je glasao

(druga neka vrsta...)

Kad čitam ovakve komentare, poduprte ovakvim primjerima, doista pomislim kako se "mi" od "vas" razlikujemo u nekom bitnom dijelu DNA, onako kako se čovjek razlikuje od guštera.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne zvuci bas lijepo, ali

Ne zvuci bas lijepo, ali doista oslikava o cemu se radi. Zorno se vidi kako se netko eto smatra visom i superiornom vrstom jer se zalaze za kakti opce intrese, humane vrijednosti i tako to, a ustvari u toj uznesenosti nesposoban je vidjeti kako stvari u zbilji funkcioniraju na posve drugi nacin. Opci interesi, humanisticke vrijednosti socijalisticki razasute pokrice su za grubu i izravnu pljacku, dominaciju i izrabljivanje. Da uopce ne sirimo dalje.

Tko je glasao

lijepa prakseologija, nema šta

za onoga kome ide vjetar u leđa, da se lijepo izrazim, kao npr. dobrom i poštenom mudriniću...
pa neka je tako kako kažeš, država nije socijalna ustanova, ne brine se o tebi, javno je vlasništvo onoga ko ga se dočepa (ko je jamio, jamio) i tako. uspješni poduzetnik lep ko greh, ganja svoje radnike (nesposobne linčine) da rade stojeći po 12, 15 sati za par iljadarki Kn, on ide na safarije, kenije i dubajie, život ne more bit nego takav, mediji ga slikavaju, slave, dobiva nagrade komune, hok-a, gok-a, šta ti ja znan ...
ali, ali ali, rekao bi @adfilantrop...
jedan dan, puf, izlomi se naš skorojević u svom ferariju, šteta totalna, ode kičma... nema besplatnog zdravstva, svaki dan u bolnici 10 000 nečega, triba iz džepa platit.
kako zlo ne dolazi samo, baš tada bankrotira t-com ili neka novokomponovana banka u kojoj je naš uspješnik drža lovu, dođu odnekle vinanci, porezna, uskok, poskok, ustanove da je "zaboravio" platiti neke milijune za nešto svašta... a ne more više taj naš tajkun kupiti političke i sudske prijatelje (vidi - lepi nadan, danas, dr.ivo jučer, tko zna ko će sutra).
i tako, dok leži u postelji, a ne more ni kroz prozor skočit da prikrati muke i troškove bar obitelji svojoj, diktira taj izuzetni talenat nove teze za školu ekonomije i prakseologije, u kojima država treba nekako regulirati da se ovakve stvari ne događaju kreatorima svekolikog lepšeg života u tržišnoj ekonomiji i demonkraciji :)))))
profesor

Tko je glasao

Zajeb, tj paradoks je u tome

Zajeb, tj paradoks je u tome sto navedena prakseologija dolazi zbog nedostatka liberalizma, a ne viska.
I Mudrinic i Nadan nisu prozivod liberalizma, vec umiruceg socijalizma.
Potpuno je suludo u primjerima Mudrinica i/ili Nadana vidjeti primjere necega sto mi ustvari ni nemamo (neceg sto nije socijalizam ili socijalisticko okruzenje).
To je u biti problem povratne veze. Ljudi gledaju nesto, za sto im je netko podvalio da prestavlja nesto drugo i onda donose zakljucke kakve donose. Zapravo zivimo zadnje trzaje i zadnje hropce bivseg sustava, a mi se fiksiramo na nesto sto nije ni doslo (time samo odgadamo i produzujemo agoniju od koje koristi imaju spomenuti pajaci).

Tko je glasao

Ne razumijem što mi želiš

Ne razumijem što mi želiš reći.

Obogatio se, zafrkavao, razbio - sam si je kriv.

Kao i ti što vjeruješ u političku ekonomiju, javno vlasništvo i državnu regulaciju pa si sad frustriran i razočaran rezultatima, jadno živiš a ne smiješ ni popišati bez dozvole nekog birokrate - sam si si kriv.

Tko je glasao

tipični

balavi, bahati prepotenti stav mladca koji nije upoznao život...
ne brini šta ja smijem a šta ne, bio sam privatnik vjerojatno duže nego se ti briješ, i nije mi loše išlo :).
oću ti reć da bi svi koji tako misle i ponašaju se trebali upoznati ovakve životne zajebe koje nisu odabrali, da vide posljedice svoje grabežljive filozofije na sebi i na svojim najbližim, možda bi shvatili...
ako su nazori koje ti, bakić i slični drukaju isti kao u vučjeg čopora (grabi, nek onaj slabiji krepa, zaboravi ga) onda je krajnje vrijeme da netko ili nešto korijenito intervenira u ljudski rod (asteroid, cunami, potres, ledeno doba, nejm it ...)
profesor

Tko je glasao

Deda Pantelija

E moj Profesore, tako mator a sa tako slabim razumijevanjem Čovjeka.

Pa tko ne misli kao ti, il' je blesavi balavac il' ga treba opalit' asteroidom.

Vrhunski.

:-D

Tko je glasao

ah

tako mi i triba kad sa neodgojenim balavcem posla imam... tko s dicon liga, popi*an se budi... živio ti meni i glave se pametne nanosio
profesor

Tko je glasao

Neka si ti meni živ i zdrav

Neka si ti meni živ i zdrav Profesore i neka sam ja sa svojim sjedinama doživio da me netko nazove balavcem.

Ipak, s obzirom na burne reakcije i negativne ocjene, imam osjećaj da sam svojim komentarima dirnuo u bolno mjesto. :-)

Tko je glasao

Meni ste simpaticni obojica ...

... i tek u tome srazu liberalizam ima i ostvaruje smisao.

Tko je glasao
Tko je glasao

Uvijek tako pa i kad je tesko ...

... primjerice cak i za ovakve slucajeve druzenja i drugarstva treba zadrzati takav duh: http://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-li-smo-to-samo-prezivjeli-od-194...
Ne se razlicitog misljenja (pa i ovakvog Kapovic misljenja) bojati, vec se "druziti".
Staviti sve na stol.

Tko je glasao

Drug Kapović nikad nije čuo

Drug Kapović nikad nije čuo za akcije "imaš kuću vrati stan" niti za zlatno pravilo samoupravljanja "nitko me ne može tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi", inflaciju, redove za ulje, kavu i slično i ne spominje (Profesor bi ga vjerojatno ocijenio prebalavim za tako nešto :-) ) i tako dalje i tako dalje... Drug Kapović jako boluje od onog sindroma koji si sam jako dobro opisao a to je da ljudi kritiziraju sustav koji kod nas nikad nije ni došao.

A zapravo se samo radi o tome da žive u socijalizmu koji ne proizvodi one efekte koje bi htjeli.

Sloboda govora je jedna od onih istinskih ljudskih prava (ne iz one kategorije maskiranih privilegija kad su drugi "dužni" financirati nečija "prava") i toga se valja držati, čak i kad te sugovornici "nabiju" ili te proglase balavcem jer se s njima ne slažeš. Takav je život, kad se ljudi različitih interesa pokušavaju razgovarati o tome što bi bio "opći interes" zna biti i čupavo.

Sreća pa nismo u birtiji jer bi letile krigle, ovako lete samo minusi :-)

Ne zavaravam se ja da ću ovdje bilo kome o bilo čemu promijeniti mišljenje, sve su to ljudi sa odavna formiranim političkim stavovima, ali mi je vrlo važno socijalistima lijeve i desne provenijencije dati do znanja da nisu nikakve moralne veličine kakvima se vole prikazivati, već naprotiv, sljedbenici nemoralne pljačkaške ideologije opasnih namjera koja je imala, koja ima i koja će imati razorne posljedice za sve nas, i koji, ako žele znati tko je stvarni krivac za našu jadnu situaciju, trebaju samo stati pred ogledalo.

Po tome je ovaj Lukin dnevnik i Brkićevo oštro pero za mene pun pogodak u sridu.

Tko je glasao

Zapravo ovo je sazetak cijele price

ali mi je vrlo važno socijalistima lijeve i desne provenijencije dati do znanja da nisu nikakve moralne veličine kakvima se vole prikazivati, već naprotiv, sljedbenici nemoralne pljačkaške ideologije opasnih namjera koja je imala, koja ima i koja će imati razorne posljedice za sve nas, i koji, ako žele znati tko je stvarni krivac za našu jadnu situaciju, trebaju samo stati pred ogledalo. http://www.vecernji.hr/media/cache/0c/54/0c54da07a6f44aa1049bd43ad7fc6a8...

Tko je glasao

Svašta sam ja htjela

Ali sam se za sve što sam htjela i sama izborila! i dalje se borim...pa tako i protiv ovog razornog stava: SVI SMO MI JEDNAKO KRIVI!

Ali i dalje hoću i socijalnu državu...i vjerujem u opći interes...javno vlasništvo zasigurno ne svojatam, niti znam kako bi itko to mogao? A država treba i mora učiniti SVE U SVOJOJ domeni da omogući otvaranje radnih mjesta...svim brojnim mehanizmim koje ima u svojim rukama.

I DA, želim da se država brine o meni u svim onim aspektima u kojima joj je to i uloga! O kome bi se država trebala brinuti???

Statistička pogreška

Tko je glasao

Draga Sanjarko Nisam rekao da

Draga Sanjarko

Nisam rekao da su svi jednako krivi. Niti mislim da oni koje smatram krivima za to treba posebno kažnjavati, jer su oni kažnjeni ovim plodovima što ih svi danas s gorčinom zajedno beremo.

Moraš shvatiti da država nije ono što su nas učili u školi. Ona nije spasiteljica, donosilica pravde, zaštitnica, dadilja i tko zna što sve ne. Država nema svoje želje. Država nema svoje interese. Država nije živa, ne misli, ne spava, ne ustaje ujutro i ne pere zube.

Država je prije svega pojačalo moći onoga tko joj je trenutno sjeo za volan. Koliko naivan čovjek treba biti pa da vjeruje da će političar za volanom države misliti na našu dobrobit a ne na svoju? I tu upravo leži odgovornost svih onih koji političarima daju mandat da se petljaju u naše živote. I pri tom uopće ne govorim o izborima, već o želji da država za nas rješava naše probleme. I što da sad ekipa radi s tom velikom moći? Da je ne iskoristi?

Ako želiš socijalnu državu, onda robuješ smiješnoj ideji da možeš političarima povjeriti naš novac i očekivati da ga ekipa potroši na način koji bi ti smatrala ispravnim. Halo! Probudi se Sanjarko.

Tko je glasao

U kazni svi isti?

Ne razumiijem,,,dakle, nisu svi jednako krivi ali ih jednako (ne)treba kažnjavati?

A ja ću ostati naivna i vjerovati u ljude koji nisu na ovom svijetu da bi (samo) sebi ugodili!

A i u izbor(e) ću nastaviti vjerovati, jer svatko na kraju proživi svoj život na način koji si sam izabere...

Baš se pitam kako ćeš se TI osjećati kad se konačno probudiš,,,jer biti budan (svjestan), vjeruj nije lako!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Nakon 90% točnih opservacija

Nakon 90% točnih opservacija o putevima "nestalog" novca Bakić svoju vjerodostojnost potpuno poništava tezom o kolektivnoj narodnoj krivnji za procese koji su se odigrali i za nastalu situaciju. Uzastopno davanje mandata vlasti onima koji ne znaju bolje, uz istovremeno zdušno učestvovanje "narodnih masa" u betoniranju hrvatskog puta u propast, njemu su dovoljan razlog da krivnju smjesti na narodna pleća ili, što je još važnije, skine s pleća onih koji uistinu jesu krivi.

Zna se tko je i na kojim temeljima kreirao gospodarsku politiku i krojio zakone koji su svu tu stihiju omogućili - iz nezanja ali i dobrim dijelom i namjerno, umjesto da je zauzdaju i usmjere u boljem pravcu. Oni koji su se prihvatili upravljanja državom voljom naroda prihvatili su i odgovornost da svoj posao obave kvalitetno. Njihova nesposobnost i neznanje nisu nikakvi izgovori, kao niti to da na vlast nisu došli silom nego demokratskim izborima. Narod ima pravo na neznanje, a njegove vođe ne.

Usprkos uglavnom dobrog teksta, zbog prozirnog pokušaja abolicije odgovornih - palac dolje za ovaj Bakićev (ipak samo) pamflet.

The Observer

Tko je glasao

noj, zabiti glavu u pijesak

bet,

kad ti napišeš, palac dolje jer je tekst pokušaj abolicije odgovornih,
o tome treba reći barem dvije stvari

znajući da je bakić inteligentan, načitan i informiran čovjek
istina je da u tekstu nije kao najvažnije kritički poklopio elite, nije napisao da su hrvatske elite, vodile zemlju u krivom smjeru
ali bet
to svi pišu, u tom stilu imaš more tekstova i komentara i uvijek je to netko drugi
uvozni lobi, pretvorbeni kriminalci, sanader, hdz, liberalni, neoliberalni kapitalizam
svi su ti tekstovi magla
istina je da su hdz=sdp=ids=hns=hdssb=laburisti
ne zato to je to uspjela neka strašna udba
nego jer je takvo naslijeđe, ljudski kapital, ljudski materijal, ono što je ostalo nakon komunističkog eksperimenta
propale jugoslavije/socijalizma/samoupravljanja
tema ekstremno komplicirana
ali bit je u tome da smo to mi
kao Fritzlova djeca
nismo krivi što smo takvi, ali jesmo odgovorni ako se ne promijenimo
kako se možemo promijeniti
da nađemo novog vođu, najvećeg sina/kćer naših naroda i narodnosti
ili
počnemo misliti svojom glavom, poštovati zakon, plaćati porez

kao najvažnije napisao da i argumentirao
i to ekonomskim jezikom, ne ideološkim
koliko su u tome sudjelovali građani kao pojedinci
kao ljudi spremni zadužiti se da bi potrošili...
uvijek će postojati elite
ali vrijeme je da se podsjetimo da su punoljetni građani republike hrvatske
obdareni (razumom), sposobnosti zaključivanja, slobodom govora, internetskom beskrajnom slobodom raspravljanja
političkog udruživanja i djelovanja
i pravom izbora

bakić podsjeća građane hrvatske
da je vrijeme da ne zabijaju glavu u pijesak

ne radi se o aboliciji odgovornih
nego o ukazivanju da je bankrot države hrvatske, koji nam prijeti
na jedan način, zbroj osobnih bankrota građana hrvatske

na kraju, tvoj palac dolje daje snagu bakićevim argumentima

luka

Tko je glasao

Ponavljam, ne slažem se s

Ponavljam, ne slažem se s Bakićevim zaključcima, koji su pogrešni, iako izvedeni iz točnih opservacija o slaboj uzročno-posljedičnoj vezi hrvatske (trajne) i svjetske (prolazne) krize, te o tokovima novca iz zemlje i potrošnji maskiranoj kao „investicije“, te nedostatku produktivnog investiranja . Ne slažem se zato jer je daljnja elaboracija, u kojoj identificira ekonomski neuk „narod“ i višak socijalizma (a manjak kapiotalizma) kao krivce na sve te probleme, potpuno promašena.

Floskulu o navodnoj krivici socijalizma, gdje se troši tudji novac, lako je oboriti. Ukupna javna potrošnja (tzv. trošenje tudjeg novca) u odnosu na BDP u Hrvatskoj nije veća nego u mnogim dobro uredjenim i ekonomski uspješnim europskim zemljama. Hrvatska se je zapravo davno i temeljito odrekla socijalizma. Na normativnom nivou, gotovo ništa od socijalističkih obilježja u ekonomiji, izuzev „besplatnog“ školstva i srozanog zdravstva, više ne postoji. U Hrvatskoj ne postoje značajniji oblici zajedničkog vlasništva – čak smo europski rekorderi po privatnom vlasništvu stambenog fonda. Ono u ratnom vrtlogu podržavljeno, pretvoreno je u polu-privatne prćije političkim stranaka, i koje umjesto da bude motor strateškog razvoja (energetika, željeznice, važne industrije, šume...) služe kao izdašno sredstvo zadovoljenja neograničenih apetita političkog polu-svijeta. Danas od toga postoji ono što je zaštićeno od tržišta i po definiciji mora postojati, dok je sve ostalo likvidirano ili prodano nakon ulupanih milijardi.

I u privatno-poduzetničkoj sferi vlada opći nered – s jedne strane država povećava pritisak kako bi iscjedila što više novca, a s druge poduzetnici (većina), kojima je porezna evazija temeljni modus vivendi.

Sve to nema nikakve veze s viškom socijalizma: radi se o dezideologiziranom populizmu s jedinim ciljem grabeža i opstanka na vlasti.

Bakić točno opservira da je novac otišao iz zemlje zbog katastrofalnog trgovinskog debalansa: "narod" je kupovao sve iz uvoza - od španjolskih paradajza do njemačkih Audija i BMW-a. Ali, netko s imenom i prezimenom je kreirao i proveo monetarnu politiku kojom je objektivno slabašna kuna vezana uz tada super jaki Euro, čime je sve uvozno postalo jeftino, a domaći proizvodi nekonkurentni na čak i na vlastitom tržištu. "Narod" je reagirao pomamom na uvoznu robu i to se ne može nikome posebno zamjeriti, jer je to normalno ponašanje racionalnog potrošača (kupi bolje i jeftinije). Bakić prigovara - što ljudi nisu kupovali npr. jeftine njemačke nekretnine, umjesto luksuzne i objektivno nepotrebne robe. Taj prigovor je neozbiljan, jer podrazumjeva da svi gradjani razmišljaju kao Bakić, profesionalni investitor. A znamo da to nije i ne može biti tako. Jeste li ikada čuli da je netko pokušao optužiti europske potrošače za ponašanje u vrijeme jakog EURA u odnosu na dolar, kada su se ponašali slično kao i hrvatski gradjani? Naravno da niste, jer nikome to niti ne pada napamet.

A kad već nije htjela voditi politiku realnog tečaja, gdje je bila država da fiskalnim i drugim mjerama jeftini novac preusmjeri iz potrošnje k proizvodnim investicijama? Država, odnosno njeni politički protagonisti na svim nivoima upravo su bili prvi koji su primjerom pokazivali koje automobile treba kupovati i kako treba trošiti "sa stilom".

Dalje, piše Bakić, pogrešno se investiralo u asfalt i beton, od državnog nivoa do pojedinaca. Sasvim točno. Ali pogrešno je zaključiti da su svi jednako za to krivi. Ako su se autoceste već htjele graditi (a trebale su), trebalo je naći prikladnu mjeru na osnovi zdrave cost-benefit analize, u kojoj neće glavna korist biti porast vrijednosti privatnih nekretnina, nego povećanje produktivnosti društva u cjelini. Naravno da su autoceste danas problem, jer su preskupo gradjene javnim novcem (uz notorne besprizorne pljačke odabranih iz uskog kruga vladajućih i njihovih rodijaka i kumova), a gotovo sva korist se zamrzla u privatnim džepovima u obliku nekretnina u koje su u vrijeme tog turbo-rasta ljudi - svi koji su ikako mogli - ulagali sve što su imali na raspolaganju. Za takvu situaciju nije kriv "narod", nego gradjevinsko-politički lobi, koji je nekretnine smatrao – diletantski i neznalački (ali s jasnim sebičnim ciljem), glavnim sredstvom stvaranja narodnog blagostanja.

Moglo bi se ovako nastaviti u nedogled – o nekontroliranim umirovljenjima, općoj nesposobosti upravljanja državnom imovinom, itd., ali nema potrebe kako bi se pokazalo koliko je Bakićeva teza o narodnoj krivici nategnuta.

Uzimajući u obzir Bakićevu nadaleko čuvenu pamet, ne preostaje drugo nego zaključiti da on griješi namjerno.

The Observer

Tko je glasao

Opet lupetaš iz Danske pa

Opet lupetaš iz Danske pa moram malo korigirati:

Ukupna javna potrošnja (tzv. trošenje tudjeg novca) u odnosu na BDP u Hrvatskoj nije veća nego u mnogim dobro uredjenim i ekonomski uspješnim europskim zemljama. Hrvatska se je zapravo davno i temeljito odrekla socijalizma.

Činjenica je da se javna potrošnja ne bi trebala gledati u relativnom postotku nego apsolutnom. Naime, javni sektor troši oko 20 milijardi kuna više nego što se prikupi porezima. i to porezima koji guše svaku pokušaj realnog sektora da podigne taj BDP. Ti porezi su takvi da stalno guše potrošnju, zaposlenost i prihode realnog sektora koji se počeo urušavati.

normativnom nivou, gotovo ništa od socijalističkih obilježja u ekonomiji, izuzev „besplatnog“ školstva i srozanog zdravstva, više ne postoji. U Hrvatskoj ne postoje značajniji oblici zajedničkog vlasništva – čak smo europski rekorderi po privatnom vlasništvu stambenog fonda.

Kao što i sam znaš u bivšrem nam socijalističkom uređenju nije se moglo raditi, nije se moglo imati dionice, nije se moglo štedjeti kapital nego su ljudi štedjeli tako da su ulagali u nekretnine. To je naša specifičnost. Ostalo, u Hrvatskoj ne postoji kapitalizam nego planska privreda, samo su javna poduzeća zamijenili tajkuni koji uz blagoslov države, privatizaciju i trošenje javnih sredstava alociraju sredstva. A ono gdje nema tajkuna je javni sektor koji što izravno što neizravno zapošljava između 700 i 800 tiusuća ljudi od 1.4 milijuna zaposlenih. Gdje ti u takvom odnosu snaga i vidiš kapitalizam?

Bakić točno opservira da je novac otišao iz zemlje zbog katastrofalnog trgovinskog debalansa: "narod" je kupovao sve iz uvoza - od španjolskih paradajza do njemačkih Audija i BMW-a. Ali, netko s imenom i prezimenom je kreirao i proveo monetarnu politiku kojom je objektivno slabašna kuna vezana uz tada super jaki Euro, čime je sve uvozno postalo jeftino, a domaći proizvodi nekonkurentni na čak i na vlastitom tržištu

Jest da imamo trgovinski deficit uvoza i izvoza ali kada se u to ubroji turizam mi imamo platni suficit pa ne vidim neki problem da se kupuje uvozna roba za ono što nismo u stanju proizvoditi. Znači nama nije problem robna razmjena nego državna potrošnja. Međutim i ono što jesmo ustanju proizvoditi država sustavno ubija sa visokim porezima ne bi li održala neodrživo. Primjer je mljekarstvo. Primjer je sustavno smanjivanje ulaganja u razvoj, školovanje, sve osim državne potrošnje pati. Trenutna brojka nezaposlenih je oko 380 tisuća ali 120 tisuća ljudi je otjerano sa burze u zadnjih 12 mjeseci. Kakva smo mi država gdje se ne isplati raditi?

Evo ti primjer HEPa, digla se cijena struja da bi "HEP mogao ulagait" a sada će se ta ekstra dobit koja je uvelika smanjila ionako nisku kompetitivnost gospodarstva bez pardona uzeti i potoršiti za tekuće državne troškove i to zato jer je netko digao primjerice PDV sa 23 na 25% i time srednjoročno i dugoročno smanjio prihode po ovoj osnovi. Pa to se uči u srednjoj školi.

Ali pogrešno je zaključiti da su svi jednako za to krivi. Ako su se autoceste već htjele graditi (a trebale su), trebalo je naći prikladnu mjeru na osnovi zdrave cost-benefit analize, u kojoj neće glavna korist biti porast vrijednosti privatnih nekretnina, nego povećanje produktivnosti društva u cjelini.

Nisu se trebale graditi. Primjerice Kinezi nisu gradili autoceste već tvornice i to doslovno na livadi sa generatorima, bez pristupnih cesta a ceste su se gradile kasnije i izgradile su se.

Uzimajući u obzir Bakićevu nadaleko čuvenu pamet, ne preostaje drugo nego zaključiti da on griješi namjerno.

A možda i ti griješiš. Lijepo se zaposli u Hrvatskoj i pokaži neukim Hrvatima kako se radi. Pa možda i taj Bakić od tebe nešto nauči. A u međuvremenu prestani se baviti demagogijom te "s visoka" savjetovati. Verovatno imaš pametnija posla.

Tko je glasao

Nisu se trebale graditi.

Nisu se trebale graditi. Primjerice Kinezi nisu gradili autoceste već tvornice i to doslovno na livadi sa generatorima, bez pristupnih cesta a ceste su se gradile kasnije i izgradile su se.
Kinezi nisu gradili tvornice, samo imaju porezni sustav prema kojem se tebi isplati napraviti tvornicu i dobaviti agregat za pogon iste.

Tko je glasao

Tko im je onda gradio

Tko im je onda gradio tvornice?

Tko je glasao

WTF?! Vlasnici, ov kors...

WTF?! Vlasnici, ov kors... Ili me pitaš irelevantne brije, one koje samo u našoj državi zvuče bitno, tko je bauštelio?

Tko je glasao

aha, a vlasnici nisu bli

aha, a vlasnici nisu bli kinezi. malo čudno za zemlju gdje su kinezi morali biti natpolovični vlasnik u iole većim investicijama. sto se tiče irelevantnog procitaj si tvoj post.

Tko je glasao

Nisu bili; morali biti...

Nisu bili; morali biti... Pričamo o daleko najpotentnijem gospodarstvu u povijesti civilizacije, a ti se hvataš perfekta.

Napiši komentar s raspravnim potencijalom...

Tko je glasao

Napiši komentar s raspravnim

Napiši komentar s raspravnim potencijalom...

znaš kako s kaže, " garbage in, garbage out"

Tko je glasao

Nema smeća u "tvornica,

Nema smeća u "tvornica, agregat, pustara", a naročito ga nema u kineskoj poreznoj i gospodarskoj politici.

Njihov porezni sustav je zočno onaj koji će čovječanstvu donijeti warp pogon (ili adekvatan).

Tko je glasao

Izvrsno !

Izvrsno !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Ma da, osloboditi Sanadera i

Ma da, osloboditi Sanadera i njemu slične, a zatvoriti narod jer tko bi bio kriv ako narod ne.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Sveci

Narod (ispravnije, biračko tijelo) snosi veliki dio odgovornosti za sadašnje stanje. Nitko se nije sam postavio za upravitelja, nitko nije vladao zato što je tako poželio. Najlakše je kukati i praviti se slijep i gluh. U redu, može, ali što će ti pravo glasa kada si toliko nesposoban da te pored zdravih očiju i ušiju mogu tako oglodati?

Tko je glasao

Kad je pao socijalizam, nisam imao o njemu loše mišljenje...

... čak sam i Miltona Fridmana tada pažljivo čitao i pratio (bio je posjetio Jugoslaviju krajem 1989.)

Sada, kad videim kao sirovi, ideološki zadrti slobodnotržištarci mahnitaju protiv svake pomisli da trenutni oblik kapitalizam nije Najbolji Od Svih Mogući Svjetova (sve je to jelte onaj fuj bljek "socijalizam", koji bi jelte kruha bez motike), mislim si kako mora bit nešto u njemu. :-)

Brane danas kapitalizam jednako bljutavim ideološkim pamfletima kao socijalizam prije 30 godina. :-(

Tko je glasao

Sada, kad videim kao sirovi,

Sada, kad videim kao sirovi, ideološki zadrti slobodnotržištarci mahnitaju protiv svake pomisli da trenutni oblik kapitalizam nije Najbolji Od Svih Mogući Svjetova
Tako i ja dok masturbiram zamislim kako mi Alba govori da sam naočit...

Tko je glasao

miranda nije zaustavila vlastita pamet

Zorane,

vatra je vatra
meni je draže umjesto borbe sa šumskim požarom, kukanja kako će nas šumski požar poharati
kako nas je poharao
kako je nanio štetu koju nikad, nikad, nikad, pa i ni tad, nećemo moći nadoknaditi
sagraditi ognjište i dimnjak
"špaher"
naučiti regulirati snagu vatre

svi smo svjesni ogromne snage koju konkretna zbivanja na financijskom tržištu imaju na naše živote
pa i na teme na pollitici
pa na kraju krajeva i na naizgled ideološke, teme
pa i meni bliske
kad izručimo perkovića bit će to isključivo zbog financijske moći koju ima daleka i prijateljska zemlja
i financijske nemoći visokog izvora
ali natrag na temu

Zorane, daj nešto bolje
bakić o konkretnim poslima ulaganja, dionicama, i to baš u hrvatskoj, piše zrelo, profesionalno
prosvjetiteljski
ovaj je tekst bio komentar jedne napuhane laži, urbane legende
koja raste
što bi rekao Krugman kao zombi ideja ili žohar ideja
nakon što je argumentima potučeš, opet se vraća

budući mislim da je život takve ideje žohara ili zombija
direktan razlog za pad kvalitete pollitike
prenio sam hrvatski tekst koji o tome jasno govori
da bi svi mogli prokomentirati

što je tebi ideološki bljutavo kod bakića
nije zamjerka, nego baš pitanje

meni, smeta, što po ponašanju naše ljevice
- ne vidim suvisli odgovor na teoretskoj razini, niti na praktičnoj
izostanak govora, argumenata po meni znači prihvatanje. Npr. miranda mrsića nije zaustavila vlastita pamet, nego prijetnja štrajkom, općim
Ljubu Jurčića, kao autora jedne alternativne strategije, svjesno se istjeralo na periferiju odlučivanja (ali po hrvatskom kokošarskom običaju bio je dobar za vaditi iz govana podravku, jer neki k... ipak zna...)

Zorane, prejednostavno je opljunuti bakića
treba nam bolje
radi nas i naše djece

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci