Tagovi

Tko je Milanoviću smjestio SOA-u?

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a pod nadzorom je SOA-e na zahtjev svoje stranke koja je željela provjeriti treba li mu osiguranje. Da bi SOA mogla procijeniti prijeti li mu kakva opasnost, Milanović je podvrgnut nadzoru koji uključuje sve njegove kontakte, pa tako i one s bliskim osobama. Onaj tko je Milanoviću savjetovao takav potez uvalio ga je u probleme koji će mu nanijeti mnogo više štete nego koristi. Ako je ideja njegova, to gore po predsjednika SDP-a.

Bivši predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić jedno se vrijeme često žalio na prijetnje, pa je ispao smiješan i danas su ga svi zaboravili. Ivica Račan je osjećao ugrozu zbog slučaja Gotovina, ali i slučaja Petrač (u Petračevu stanu je pronađen dokumenta srbijanskog Interpola u kojem je izražena sumnja da je Petračeva ekipa pomogla oko ubojstva Zorana Đinđića, te da se očekuje vraćanje usluge - da bi srpski mafijaši mogli pomoći ubiti Račana), pa je do smrti imao fizičku zaštitu.

Nepoznato je koji bi krugovi mogli ugrožavati fizičku sigurnost aktualnog predsjednika SDP-a. Iz javno dostupnih podataka ne može se reći da mu prijeti netko iz krugova koje se sumnjiči za ratne zločine, organizirani kriminal. HDZ mu sigurno ne prijeti na taj način, a čak i da postoji takva mogućnost pitanje je bi li iz SOA-e za to dobio potvrdu obzirom da je Tomislav Karamarko, ravnatelj SOA-e, blisko povezan s premijerom Sanaderom. Slično je i s mogućnošću da bi prijetnje mogle dolaziti iz kruga oko Milana Bandića. Karamarkovi prijatelji Miro Laco i Mirko ljubičić Šveps zaposleni su kod Milana Bandića.

Moguće je da će SOA "pronaći" neke "lijeve" izvore prijetnji, te na taj način Milanovića onemogućiti da vodi nenadzirani privatni život i da slobodno obavlja politički djeluje pred izbore.

U želji da opravda taj potez Milanović podsjeća na slučaj Sanader-Čačija kada je na zadnjim parlamentarnim izborima predsjednik HDZ-a Ivo Sanader privatno angažirao djelatnika MORH-a Stipu Čačiju, koji je zbog tog posla uzeo bolovanje u MORH-u.

Takvo pravdanje samo dolijeva ulje na vatru dojma o lošem marketinškom potezu. Ako je SDP bio doista zabrinut za sigurnost novog vođe, na koji je način informacija o zahtjevu za procjenom SOA-i došla do Večernjaka? Procurila je iz SOA-e, od nekoga tko je Milanovića nagovorio na taj potez ili od samoga Milanovića? Ako je procurilo iz SOA-e, to je znak da bi se predsjednik SDP-a najviše trebao bojati upravo te tajne službe. Ako je procurilo od nekoga iz SDP-a, od nekoga tko ga je nagovorio na traženje procjene, taj mu ne želi dobro. Ako je izvor sam Milanović, počinio je prvu veliku marketinšku pogrešku, nakon nedavnog, munjevitog pozitivnog dojma kojeg je počeo ostavljati. Prije koji mjesec objavio sam da je u SOA-i na mjestu savjetnika ravnatelja postavljen Špiro Miše, bivši SZUP-ovac iz Splita, osoba bliska Ranku Ostojiću, Milanovićevu bliskom lobistu u SDP-u i neslužbenom kandidatu za eventualnog ministra unutarnjih poslova. Procijenio sam da zapošljavnjem Miše aktualni ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko želi ojačati vlastitu poziciju u slučaju pobjede SDP-a na izborima. Imaju li Ranko Ostojić i Špiro Miše veze s gornjim SDP-ovim zahtjevom za procjenom sigurnosti Zorana Milanovića?

Tomislav Karamarko je prošli tjedan prisilio djelatnika SOA-e Tomislava Kovačevića da dadne otkaz nakon nastupa njegova oca Ante Kovačevića u tv showu Piramida kada je Vitez od Odžaka žestoko napao Josipa Perkovića. Tomislav Kovačević je bivši djelatnik SOA-e koji je dospio pod suspenziju jer je vršio sigurnosnu provjeru kandidata za Vladin Savjet za nevladine udruge, telefonom. Njegova oca je očito pogodilo da mu je sin ispao jedina žrtva iz SOA-e skandala kojim su bile pogođene nevladine udruge, pa si je dao oduška u Piramidi tako što je napao oca, predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost Saše Perkovića.

Kažu da sinovi ne snose odgovornost za ponašanje očeva, barem se tako opravdava Sašu Perkovića, čijeg oca traži njemačko pravosuđe zbog upletenosti u ubojstva emigranata, ali to pravilo u slučaju famije Kovačević ne vrijedi. Ovo je tek zadnji skandal u SOA-i o kojem se doznalo. Prethodno smo, Novi list i 45 lines, objavili dosta priča o nepotističkom i klijentelističkom zapošljavanju u SOA-i, pa pored svega predsjednik SDP-a Zoran Milanović kaže da se "SDP-ov pristup politici temelji na poštovanju državnih institucija." Naravno! Ostaje samo pitanje postoji li itko tko će SOA-u natjerati da poštuje zakone.

LAST UPDATE:
Malo prorujem svoju arhivu i otkrijem da sam već pisao o upletenosti Špire Miše i Ranka Ostojića u osiguravanje pokojnog Ivice Račana:

Prema pisanju tjednika Nacional Ranko Ostojić, sada član Uprave Slobodne Dalmacije u vrijeme dok je obnašao dužnost ravnatelja MUP-a angažirao je preko svog pouzdanika Špire Miše, bivšeg šefa MUP-ova Odjela za zaštitu štićenih osoba Muniba Suljića kao policijskog suradnika. Navodno je Mišu sa Suljićem spojio Slobodan Bobo Krkač, nekadašnji djelatnik 6. odjela SZUP-a koji se svojedobno brinuo o sigurnosti Siniše Košutića, i koji je je prema vlastitom priznanju autoru 45 lines spriječio Shpejtima Tachija da nanese teže ozlijede Tuđmanovom unuku u Bestu.

Da nisam dobio potvrdu iz sasvim nezavisnog izvora teško da bih povjerovao ovoj informaciji iz Nacionala. Moj izvor iz SDP-a kaže da je Munib Suljić odigrao bitnu ulogu u sprečavanju navodnog atentata na ta premijera Ivicu Račana 2003.:

Račan: Takvih je pretnji bilo dosta Ivica Račan u telefonskom razgovoru za "Vjesnik" potvrdio da je imao informaciju o pretnji upućenoj neposredno pre njegovog odlaska na Đinđićevu sahranu, ali da joj nije posvetio neku posebnu pažnju.
- Takvih pretnji je bilo dosta, a kao što vidite, ja sam živ i zdrav. Čovek koji obavlja javnu dužnost mora preuzeti određene rizike, ali bitno je da ne pokažete da ste uplašeni i ne davati satisfakciju onima koji pretnje upućuju - utvrdio je Račan.
- Kada je ta informacija došla do nas ja sam odbio, prilikom odlaska u Beograd, neke pojačane mere bezbednosti, a jesu li ljudi iz mog okruženja nešto preduzeli, ne znam - rekao je Račan.Glas javnosti, Ponedeljak, 30. 08. 2004.

Komentari

Iako se slazem s Vasim

Iako se slazem s Vasim komentarom, ipak ga moram malcice nadopuniti i korigirati. Naime, napisaste:

"Kažu da sinovi ne snose odgovornost za ponašanje očeva, barem se tako opravdava Sašu Perkovića, čijeg oca traži njemačko pravosuđe zbog upletenosti u ubojstva emigranata, ali to pravilo u slučaju famije Kovačević ne vrijedi".

Sigurno, djeca nti bi smjela biti benificirana zbog dobrih djela svojih roditelja, a niti sankcionirana zbog losih.
No, izmedju Sasina i Tomslavova oca razlike su ogromne. Za Josipa Perkovica se nema sto dobro reci, docim se za dr. Antu Kovacevica ima. Vitez iz Odzaka je, unatoc svojim ljudskim manama, od svojih djecackih dana marno ugradjivao vlastiti obol pri izgradnji hrvatske drzavnosti i samostalnosti. I upravo je zbog toga cesto bio na Perkovicevom nisanu. Anto, dok je boravio u Austriji nije imao nikakav business pa ni mogucnost kupnje satova kao sto su imali neki drugi doktori. On je predavacku katedru zamijenio tamnicnom. Dok su kolege mu po struci uzivali u biznisu, on je u Zenici. A potom su ga, kao progonjenu zvijer, u zasjedama cekali, progonili i grizli Perkovicevi lovci.

Tko je glasao

Nije Anto Kovačević u

Nije Anto Kovačević u Austriji zarađivao lovu i kupovao skupocjene satove, ali je nakon uspostave Hrvatske sagradio kuću u Lovranu i vlasnik je nekolice nekretnina u Zagrebu.
Morao bih ovdje još dopuniti da je predsjednikov savjetnik Željko Bagić (slučaj Petrač-Gotovina) u velikoj milosti predsjednika Mesića koji se potrudio izlobirati u EU da mu se skine ban za ulazak na područje EU-e, te da je odnedavna i u velikom prijateljstvu s Tomislavom Karamarkom koji s njim osobno komunicira.
Rehabilitiran je i Damir Jukica, bivši djelatnik OA-i POA, koji se svojedobno pobunio zbog nazoćnosti britanskih agenata u Hrvatskoj. Navodno ga je Mesić zaposlio u HV-u, u vojnom učilištu "Zrinski" u Zagrebu.

Dakle, svi agenti koji su spremni igrati kako politika svira, dobrodošli su bez obzira na ranije skandale.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Znam, Anto posjeduje kucu

Znam, Anto posjeduje kucu (mislim da ce to biti stan) u Lovranu, o drugim njegovim nekretninama, zbilja mi je nepoznato. Medjutim, znamo li sto sve posjeduje Perkovic? A stavimo ruku na srce, mogao je dr. Anto Kovacevic jos davno steci toliko imovine. Predavao je na beckom sveucilistu prije nego se zatekao na robiji. Za vrijeme Antina sest i pol godisnjeg robijanja njegova supruga je rucnim radom namicala novac za uzdrzavanje dvoje nejake djece. Poslije izlaska s robije, Ante ni u Bosni ni u Hrvatskoj nije mogao dobiti posao. Bio je progonjen kao pas. Slovenske vlasti su mu 1988. g. dodijelile pravi pravcati politicki azil i zaposlenje u Ljubljani. Ako mu nitko nije zavidio zbog toga sto je bio na robiji i njegovoj Alojziji zbog posla kojim je prehranjivala sebe i djecu, ne bismo im trebali biti zavidni ni sada, radi kuce ili stana. Jer mozda je vrijednost tih nekretnina manja nego li Sanaderova sata. Pokusajmo biti realni, ipak je vitez zrtvovao dio svoje mladosti i karijere za ovu drzavu. Sanader nije, dok se Perkovic zrtvovao u sprjecavanju ozivotvorenja njene drzavnosti.

Tko je glasao

ANTE JE POSTEN I

ANTE JE POSTEN I PLEMENIT

MARKO PERKOVIC NJEMACKA

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci