Tagovi

Tko je masovni ubojica ? - iliti: Izgubljeni "experti" u bezpucima povijesnih neozbiljnosti

Je li rat jedno veliko zlo?. Najvece, cak ?.

Sumnjam da ce netko razuman zanijekati opravdanost te tvrdnje. Pogotovo da ce iznijeti razumno obrazlozenje tvrdnje koja bi to negirala.

Postoji li nesto jos gore i strasnije od rata ?.

Opet sumnjam da ce se naci vise od pregrst onih koji misle da imaju dovoljno valjanih argumenata i primjera koji bi podkrijepili tu tvrdnju.

Ali, kad se pogleda naslov ove knjige , covjek postaje znatizeljan (autor !) i nista mu ne preostaje nego da ju procita.

Daniel Jonah Goldhagen: Gore od rata. Kako nastaje genocid i kako ga sprijeciti.

http://www.amazon.de/gp/product/images/3886806987/ref=dp_image_0?ie=UTF8...

http://www.amazon.de/gp/reader/0316861294/ref=sib_dp_pt#reader-link

I, gle!, uvazeni "poznavatelj materije" nam na 685 stranica (inkl. 22 str. napomena i izvora, u njemackom izdanju) sirokom rukom razastire svoju tezu:

Jos gore od samoga rata jeste genocid (Völkermord).

Autor najmanje jos dviju (meni poznatih) uspjesnica - "Katolicka crkva i holokaust" i "Hitlerovi radovoljni izvrsitelji"- usrdno nam nastoji pokazati kako nastaje (sto vodi do njega) genocid i kako ga se moze sprijeciti.
Da bi nam olaksao put ka spoznaji tog problema i njegovu rjesenju, navodi nam primjere u dalekoj, blizoj i najblizoj proslosti.
Tu je zaista radikalan i bezkompromisan. Pocinje po principu: popu pop - bobu bob, i kao prvi "masovni ubojica", na samome pocetku price je Harry Truman. Zbog Hiroshime i Nagasakija. Priznajem: to me zaista iznenadilo, jer takvo obiljezavanje Trumana ne nalazi se cesto (ako i uopce ?) sa ove strane bivse "zeljezne zavjese". I, ta neuobicajena klasifikacija cuvenih povijesnih licnosti se na slijedecim stranicama nastavlja: naravno da je tu i Hitler i Staljin, Pol Pot i Mao... Sadam Husein i S Milosevic.... (Bez)brojni primjeri masakra i protjerivanja opet i opet.... Razlog za nastavak citanja i provjeru ima li taj "enfant terrible" i jos nesto vise reci osim te "provokacije" sa Trumanom. I doista ima.

Dakle, kako raspoznati genocid ?. Danny-boy kaze:

Najprije se ocituje zelja (namjera) za eliminacijom (dakle: istrijebljenjem) jednog naroda ili njegovog dijela. To vrijedi za bilo koju drustvenu grupu ili manjinu.

Ta zelja ili namjera se provodi na slijedece nacine:

1. Transformacijom
To bi bila sistemska razgradnja osnovnih obiljezja jednog etnosa (grupe), njegovih obicaja i ukupne kulture koja se razlikuje od "domacinove". Dakle: asimilacija.

2. Ugnjetavanjem

To bi bilo porobljavanje i drzanje u robstvu (civilizacijski, kulturno i vojno) "slabijeg" naroda

3. Protjerivanjem
Sam pojam je dovoljno jasan. Ali,i on je razradjen na velikom broju stranica, sa mnostvom primjera.

4. Sprjecavanjem (onemugucavanjem) reprodukcije (nataliteta)
Prisilnom sterilizacijom u extremu. Inace i sistematskim unistavanjem uvjeta za prezivljavanje potomstva.

5. Unistenjem
Finalno rjesenje. Fizicko unistavanje jednog "nepozeljnog" naroda ili drustvene skupine.

Sve je to pojasnjeno mnostvom primjera. Od biblijskih vremena do Bosne i Hercegovine. Sa cijelom ljestvicom zgrazanja, kako i dolici takvoj materiji.
Cak ni protjerivanje Arapa (Palestinaca) sa danasnjeg teritorija drzave Izraela nije presuceno, iako se neposredno na tu cinjenicu navode istovjetna djela arapske strane. Inace, toj "epizodi" se ne pridaje veca pozornost i prostor...

Dakle, bez obzira na pomalo zamorna nabrajanja mnostva masakra, porobljavanja i istrebljenja raznih naroda kroz povijest covjecanstva, ipak je to jedna knjiga koju bi vrijedilo procitati.

Nu, to citanje sa mnostvom "ahaa!" i "bravo!" dovodi nas i do 556-e stranice (njemackog izdanja) na kojoj - abrakadabrasimsalabim ! - citamo slijedeci pasus :

"Ako cinjenice o toj politici eliminacije i napadima u cilju provodjenja iste zelimo cesce iznositi u javnost, to podrazumijeva da ce mediji i politicari o njoj ne samo cesce diskutirati nego ce to promijeniti i nacin na koji to cine. Oni znaju da je jezik kojim se pri tome sluze i nacin na koji formuliraju probleme uvjerljiv i ucinkovit. Onda, molim lijepo, neka ga i primjenjuju u korist stvarnih i potencijalnih zrtava. Oni ne oklijevaju serijskog ubojicu, tj. covjeka koji je ubio 10 ili 20 ljudi, nazvati "serienkiller" ili masovni ubojica. Ali, kod masovnih ubojica koji na savjesti imaju tisuce, stotine tisuca, milijune zrtava mediji i politicari se ne usudjuju primjeniti istu jezicnu korektnost i moralnu cistocu. Politicka vodstva koja naredjuju takva krvoprolica, koja ih organiziraju i nadgledaju, ili izvrsitelje tih nedjela koji odradjuju te prljave poslove oni (mediji i politicari, op.@yodan) ih ne nazivaju pravim imenom - masovni ubojice (istaknuto u originalu). Zamislite, kako potpuno drugacija slika (misljenje) u javnosti tuzemstva i inozemstva o Staljinu, Mao-u ili cak o Hitleru , kod kojeg se istina gotovo nikada ne prikriva, bi bila kad bi ih mi redovito nazivali: masovni ubojica Staljin, masovni ubojica Mao, masovni ubojica Hitler.
Zamislite samo kako drugacije bi Indonezijski vladar Hadschi Muhammad Suharto, Hafis al-Assad u Siriji, Fernando Romeo Lucas Garcia i Jose Efrain Rios Montt u Guatemali, Slobodan Milosevic u Srbiji, Franjo Tudjman u Hrvatskoj
(bold @yodan), Saddam Hussein u Iraku, ili Omar al-Baschir u Sudanu bili ocjenjeni da oni u vrijeme njihove vladavine nisu bili nazivani predsjednik Suharto nego indonezijski masovni ubojica Suharto, ne predsjednik Assad nego Sirijski masovni ubojica Assad, ne predsjednici Licas Garcia i Rios Monnt nego guatemalske masovne ubojice Lucas Garcia i Rios Montt, ne predsjednik Milosevic nego srbijanski masovni ubojica Milosevic, ne predsjednik Tudjman nego hrvatski masovni ubojica Tudjman (bold @yodan), ne iracki predsjednik Saddam Hussein nego iracki masovni ubojica Saddam Hussein, ne sudanski predsjednik Omar al-Baschir nego sudanski masovni ubojica Omar al-Baschir. Koliko teze bi bilo za strance - politicare, medije obicne gradjane - ponasati se tako kao da su svi ti koljaci legitimni sefovi drzava, koji zastupaju interese svog naroda i zasluzuju drugaciji tretman od onog koji im pripada kao strahovitim zlocincima i opasnosti za covjecanstvo. Kod kapacitetskih mogucnosti Interneta i satelitske televizije domace elite i narodi ( koji to inace na drugi nacin ne bi mogli saznati) mogli bi vidjeti kako Svijet ocjenjuje te njihove bivse i danasnje vodje-ubojice ( i tako dobiti predodzbu o tome kako ce na moguce takve nove masovne ubojice gledati u buducnosti). Poneki (sigurno ne i svi) vodje i njihovi povjerenici bi odustali od provodjenja svojih istrebljivackih podhvata kad bi znali da ce njihovo ime najvjerojatnije za sva vremena nositi prefix "masovni ubojica". Poneki predsjednik vlade i predsjednik drzave, pa i oni u demokratskim drzavama, mozda bi odustali od podpore i protekcije onih rezima koji provode napade sa ciljem progonstva (sto su podupirali brojni americki predsjednici) kad bi i oni dobili etiketu "suucesnika u masovnom ubojstvu".

I.... onda je, naravno, "Lesespass vorbei"!.

Pitanje koje se meni (nadam se da ne samo meni...) namece jeste: Zasto Tudjman u tom kontextu ?. Uz bok svim nabrojanim i onima koji ce svaki citatelj te knjige iz svog sjecanja (zavisti o stupnju i vrsti obrazovanja) pridodati ?.
(Kuriozum je jos i taj sto se Tudjman u cijeloj knjizi nigdje drugo ne spominje, niti u bilo kojem kontextu. Hrvati i Hrvatska se spominju 31 x, ali F.T. nikako osim u citiranom pasusu.)

Sve to je pisca ovih redaka "povuklo za rukav" da baci oko i u druge libre koji se bave tom tematikom i ciji autori slove kao experti na tom podrucju. (Literatura na tu temu je zaista oceanskih razmjera i ja sam iz tog oceana zagrabio samo "2dcl mudrosti". Ukupna cijena tih knjiga stoji u velikom nesrazmjeru prema koristi i mojem interesu za njih...).

B. Kiernan: "Erde und Blut" (Blood and Soil), 910 str. (njemacko izdanje).

http://www.amazon.de/gp/reader/0300144253/ref=sib_dp_pt#reader-link

http://www.amazon.de/gp/product/images/3421058768/ref=dp_image_0?ie=UTF8...

Tudjmana nema nigdje u popisu osoba (S.Milosevic 3x), a nema ga ni u dijelu knjige (ca. 8 stranica) o Bosni (i Hercegovini) kao primjeru "genocida" na "nasim" prostorima.

Michael Mann: "Die dunkle Seite der Demokratie, Eine Theorie der ethnischen Säuberung" (The Dark Side of Democracy. Explaining Ethnic Cleansing), 860 str.

http://www.amazon.de/gp/product/images/3936096759/ref=dp_image_0?ie=UTF8...

http://www.amazon.de/gp/reader/0521538548/ref=sib_dp_pt#reader-link

Tudjman, Franjo - 12x. (Njemacko izdanje). U poglavlju o "Bivsoj Jugoslaviji" koji se proteze na 112 stranica izmjesano je mnostvo "istina" i poluistina, mnostvo pojedinosti bez pravog sistema i sve to slici na "balkansku muckalicu" sa velikom dozom ukiseljenog kupusa, cija "aroma" podsjeca vise na gnjilu teoriju o "Zlu zvanom Nacionalizam" i "nacionalistickim vodjama Milosevicu i Tudjmanu" (Izetbegovic ipak ne !?) koji su ga "poticali, usmjeravali i koristili". Ali, ipak, nigdje se nemoze naci tako explicitna negativna ocjena kao kod Goldhagena. Postoji samo neka difuzna "odgovornost" gotovo svih vladajucih struktura u ono vrijeme na tom prostoru. Naklapanja raznih stranih "jurnalista" i domacih "pametnjakovica" kojih se moglo i moze jos uvijek cuti i procitati. Pa i na ovome site-u... (Tko ima vremena i novca, neka provjeri tu moju ocjenu.)

Norman M. Naimark: "Flamender Hass. Ethnische Säuberungen in 20 Jarhundert" (Fires of Hatred. Ethnic Cleansing in Twentieth-Century Europe), "samo" 300 str.

http://www.amazon.de/gp/reader/0674009940/ref=sib_dp_pt#reader-link

http://www.amazon.de/Flammender-Hass-Ethnische-S%C3%A4uberungen-Jahrhund...

Tudjman, Franjo - 9x (njemacko izdanje). Njega se najprije prikazuje kao "hrvatskog nacionalista" i autora "Bespuca" gdje on "..... osporava srpske optuzbe da su ustase izvrsile genocid nad srbima u 2. svj. ratu i gdje je isto pokusao zanijekati holokaust nad Zidovima u Hrvatskoj ...iako je Tudjman povukao tvrdnju da nije bilo holokausta nad Zidovima u Hrvatskoj, ipak je ostao pri tvrdji da je tadasnja hrvatska drzava bila casna predhodnica buduce suverene hrvatske drzave...". Nu, "Bespuca" imam, prvo izdanje, i u njima, cak ni nakon ponovnog i pomnog citanja, ne mogah naci Tudjmanovo negiranje "holokausta u Hrvatskoj". Ono sto je on tu, usputno, napisao o toj temi, ne moze se nikako tako interpretirati. Ali, kad prof. M. Mann u svojoj "sunki",(vidi gore) na 556 str., smatra vrijednim citirati slijedece njegovo "opravdanje ustasa":
Citat, str. 556:
"Tudjman je ponekad ovako branio ustase:"
"... Nasi protivnici u nasem Programu (valjda se misli na Program HDZ-a ?, op. @yodan) ne vide nista drugo do li Zahtjev za ponovnom uspostavom nezavisne hrvatske ustaske drzave. Ti ljudi ne vide da ta drzava nije bila fasisticka zlocinacka tvorevina
(koliko se sjecam, on je tu rekao: "... nije bila SAMO.... tvorevina...", op. @yodan). Ona je bila takodjer i odraz vjekovne teznje hrvatskog naroda za svojom nezavisnom drzavom. Njeni tvorci su znali da je Hitler imao namjeru stvaranja jednog novog europskog poretka." Kraj citata.
Prof. Mann nastavlja na slijedecoj stranici:
"Za razliku od Milosevica Tudjman je bio jasan. On je pred cijelom javnoscu zahvaljivao Bogu sto mu zena nije ni Zidovka ni Srpkinja. Da su Hrvati istocnoeuropejci ( ovdje je ocita tiskarska greska, trebalo bi stajati: zapadnoeuropejci, jer inace postaje ocita bezsmislica, op. @yodan) a "Srbi pripadaju Istoku. Oni su istocni narod kao i Turci. [...] Unatoc slicnosti jezika mi nemozemo zajedno zivjeti". (Izvor citat u knjizi navodi se: L.J.Cohen, "Broken Bonds". Dakle, izvor dolazi iz "obitelji", moglo bi se reci...op. @yodan). [....] Tudjmanova stranka je sa protusrbskim ponekad povezivala i antisemitske zlobe i zbog toga se svakako moze razumjeti strah Srba pred povratkom ustastva ".
onda sumnje vise ne moze biti...

Bogamu, ljudi, pa zar ovo nije jasna potvrda Tudjmanove zlocudnosti, njega i njegove stranke. Tko se ne sjeca jos antisemitizma kojeg su sirili njegovi suradnici i celnici HDZ-a ???.
Tko je zaboravi cijeli onaj politicki trach oko Tudjmana i njegovih "izjava" ?.
Da malko podebljamo taj "dokaz o zlocudnosti", slijedi:

" Prijedlog Ustava nove drzave pokusao je umiriti Srbe i sadrzavao je vise pluralistickog svjetonazora nego se prema predhodnoj kampanji moglo ocekivati. Nacrt je navjestao: >> Republika Hrvatska je nacionalna drzava hrvatskog naroda i svih narodnih manjina koji su drzavljani Hrvatske, ukljucujuci Srbe, Muslimane, Slovake, Cehe, Zidove [itd., itd.], [....] kojima se jamce ista gradjanska prava kao i gradjanima hrvatske nacionalnosti<<. Taj clanak je jamcio ne-Hrvatima ista prava, ali je u ocima Srba i Muslimana (gle, gle !, otkud sad Muslimani !?, op.@yodan) smanjivao njihova dotadasnja prava".

Eh, nije bijelo sto je bijelo, nego ono sto ovakvi "experti" kazu...

Ali, i N.M.Naimark je ipak mnogo milosrdniji prema Tudjmanu od Goldhagena. Ako se uzme kao "normalno" laprdanje o "podjeli Bosne" i odgovarajucem "dogovoru sa Milosevicem" , Tudjman i nije "tako los...". Kod Naimark-a (kao i kod Mann-a) je posebno je zanimljivo opsirno poglavlje o BiH. Ako bi se sudilo po "detaljima" i kolicini texta koji mu je podaren, tu se dogadjao jedan genocid biblijskih razmjera. Tudjmanova "zasluga" za njega nije posebno naglasena kod Naimark-a, ali je ljupko Cickovo (I.Z., dakakao!) "svjedocenje" da je Tudjman o Muslimanima govorio kao o "... prljavim, smrdljivim azijatima", dok je o Srbima tepao kao "...nasoj krscanskoj braci". Kako su prosli Hrvati iz BiH kod Naimark-a i Mann-a netreba posebno nagadjati: nista bolje niti gore nego i kod ponekog "gradjanina Hrvatske", rekao bih.

Posebna delikatessa je Mann-ovo oznacavanje HSP-a (i Parage) kao "fasisticke stranke". Narocito tvrdnja da je HVO u BiH mirno gledao (pomagao i u tome) kako HOS masakrira Muslimane (sic!). Divota.

Onda imamo i jos jednog "experta" za genocid i slicnu izdavacki unosnu tematiku:

Adam Jones: "Genocide. A Comprehensive Introduktion". 645 str., trenutno samo na engleskom.

http://www.amazon.de/gp/reader/041548619X/ref=sib_dp_pt#reader-link

Tudjman, Franjo - 5x (za ljubitelje usporedbi u "zloci": S.Milosevic - 17x, sa dodatnom natuknicom: "as malignant narcissist", cega kod Tudjmana ( o cuda!) nema ; -) ).

Tu je, na str. 318, " Tudjman, "a small-minded, right-wing autocrat" (to je nvedeno prema: Misha Glenny -pogodite tko je opet taj "expert" !- : The Fall of Yugoslavia /3rd rev.edn/), led a political movement - the HDZ - that explicitly revived Ustasha symbolism and rethoric. (Bold od @yodan, da ne bi promaklo pozrnosti !. Ipak je to "autoritet", taj Adam Jones. Neka provjeri tko ne vjeruje). He also (nastavak citata) allowed, and probably supervised, a campaign of harassmment and violance against the large Serb population of the Krajina region. Serbs were dismissed from their jobs, allegedly to redress preferential treatment granted to them in the past. Worse would follow."

Za onu sacicu citatelja koji ne vladaju engleskim (sigurno opet neki zadrti desnicari i ruralni ustaso-fasoidi...) duzan sam napregnuti moje skromne mogucnosti i prevesti to na hrvatski. Isplati se:

"Tudjman, desnicarski autokrat, uskih pogleda, vodio je jedan politicki pokret - HDZ - koji je sasvim jasno ozivio ustaske simbole i retoriku. On je takodjer dopustio a vjerojatno i nadzirao kampanju uznemiravanja i nasilja nad srpskim stanovnistvom u Krajini. Srbi su odpustani sa svojih radnih mjesta, otklanjajuci tako njihov toboznji dotadasnji povlasteni polozaj. Zlo je moglo poceti."

Jones nam na str. 324 napominje jos nesto:

"In calliber of the politcal leadership on all sides of the Balkan wars left much to be desired, the same may be said of international policy-making, begining with Germany's machinations over Croatian and Slovenian independance. Animated by a vision of expanding economic and political influence, Germany - led by foreign minister Hans-Dietrich Genscher - pressed the rest of the European Union to support Yugoslavia's dissolution. The campaign was fiercely opposed by British representative Lord Carrington, whose plan to safeguard peace in the Balkans depended upon a carrot of recognition being extended only in return for guarantees of minority rights. Bosnian Muslim leader Alija Izetbegovic desperately tried to head off a German/EU decleration of support, while UN Secretary-General Perez de Cuellar warned Genscher that recognizing Croatia would unleash "the most terrible war" in Bosnia-Herzegovina.* The efforts were to no avail, and German/EU recognition was duly granted in May 1992. Many see this as an important spur to the genocide unleashed across Bosnia in ensuing months."
*P.de Cuellar prema: Misha Glenny - The Fall of Yugoslavia p.164.

Dakle, i ovdje se "gusla" o "preranom priznanju Hrvatske", a Njemackoj se spocitavaju ekonomski i politicki interesi na Balkanu i zato njena zelja i podpora raspadu Jugoslavije. Njemackoj se (za razliku od svih ostalih) opet ne smije dopustiti nikakvo "sirenje interesa". Takve nebuloze o "njemackoj expanziji" se odrzavaju i sire unatoc ocitoj cinjenici da ni u ono vrijeme Njemacka nije bila sasvim suverena drzava kao njeni susjedi, niti je to i danas u punome smislu tog pojma. Ali, buduci da je ionako "dokazano i neoborivo" da je Njemacka kriva za sve ratove u Europi/Svijetu, onda je logicno da jedino ona i moze biti kriva za rat u Hrvatskoj, BiH i na cijelome Balkanu.
Valjda se je zato i morala odreci svih svojih teritorija otetih joj nakon WW 1 & WW 2, odreci se svoje valute i placati milijarde i milijarde za zbrinjavanje pravih (prisilnih) i krivih (dobrovoljnih) izbjeglica sa Balkana i sire !. A ni to nije niti ce biti posljednja kazna koja nju jos u buducnosti ceka...

(Za one koje zanima cijela prica oko Njemacke uloge u priznavanju Hrvatske mogu preporuciti knjigu:
Klaus Peter Zeitler: Deutschlands Rolle bei der völkerrechtlichen Anerkennung der Republik Kroatien, unter besonderer Berücksichtigung des deutschen Aussenministers Genscher. Knjiga ima 376 gusto i sitno tiskanih stranica, na kojima se nalaze svi, i najsitniji detalji oko cijelog tog procesa.

http://www.amazon.de/gp/reader/382888184X/ref=sib_dp_pt#reader-link

Navoditi ostale knjige u kojima razno-razna piskarala okusavaju ostrinu svojega pera na Tudjmanu i "njegovoj (zlocinackoj) tvorevini" odvelo bi daleko i predaleko. Razlog ove plahte texta je to svrstavanje Tudjmana u red sa Stalinom, Hitlerom, Maom, Pol Potom, sto cini Goldhagen. Bez objasnjenja za to.
To me dovodi u nedoumicu.
. Jer:
-- Ako je Tudjman po svojim djelima u istome rangu sa navedenima, onda su i oni cinili isto ili slicno sto i on.
-- Za Tudjmana znam da nije ni cinio ni planirao, ni poticao na zlocine niti ih naredio.
-- Za ostale navedne (prema Goldhagenu) znam samo sto su o njima napisali "experti" poput Goldhagena et al.
-- Ako Goldhagen & co. i o njima pise jednaku (slicnu) istinu kao o Tudjmanu

Onda moram zakljuciti da su i sva ona nedjela koja se pripisuju navedenima isto tako samo izmisljotine i lazi !?.

Eto, tu svoju dilemu sam morao iznijeti, jer postoji mogucnost (opasnost !?) da i jos poneko dodje do takvog zakljucka. A, kamo bi nas to onda odvelo ?. Boze nas sacuvaj !.

Onima (mnogima?) koji ce reci/pomisliti: Opet neka budala koja se nemoze pomiriti sa "pravom slikom Tudjmanovom". Sto se nas tice to sto je Tudjman proglasen jednim od najgorih zlocinaca ljudske povijesti ?. Tudjman nije Hrvatska Drzava. Zato ni hrvatsko drzavno i politicko vodstvo nije duzno traziti nacina da se takve kvalifikacije bivseg predsjednika
hrvatske drzave izbace iz slijedeceg izdanja te knjige. To je u civiliziranome svijetu i kod suverenih drzava normalna stvar i cesta pojava. (Sjetimo se sto i zasto je on morao mijenjati u "Bespucima" !)
Obitelj Tudjman bi svakako trebala zatraziti izmjenu tog pasusa.

Ali, bilo bi logicno da hrvatska drzava (ako takvo nesto jos uopce i postoji ?) poduzme odgovarajuce korake. Za one koji ce reci da se to drzave ne tice, da je tu Tudjman dobio "ono sto je zasluzio", onda neka se sjete i toga da je on u svijetu percipiran kao utemeljitelj ove Hrvatske Drzave. I da je tvorevina jednog "zlocinca" po vazecoj logici "zlocinacka tvorevina". I kao takva nema sto traziti medju normalnim, "postenim" drzavama.
Sto ce biti, sto ce se pisati i govoriti o Hrvatskoj Drzavi kad i ako generali Gotovina, Markac i Cermak, kao i generali Praljak i Petkovic sa ostalima (na koje se cesto zaboravlja !) budu osudjeni za onaj famozni "zlocinacki podhvat" ?. Zar u tom "zlocinackom podhvatu" Tudjman i optuzeni generali (uz mnoge druge, naravno,) nisu predstavljali danasnju Hrvatsku Drzavu ?.

Kako to da danasnja Hrvatska drzava nije "zlocinacka tvorevina" iako su njeni najistaknutiji "tvorci" sve redom "ratni zlocinci" u rangu naj zloglasnijih (po Goldhagenu) ?.

Zasto se ne oddijeli i NDH od svog "zlocinackog vodstva" ?. Ako je ona proglasena "zlocinackom tvorevinom" zato sto su ju "stvorili" oni koji su "dokazano" bili zlocinci i svako spominjanje iste u drugacijem kontextu osim "zlocinackog" jeste nedopustivo - zasto onda i danasnja Hrvatska nije isto takva ako su njeni tvorci sudskom presudom oznaceni zlocincima ?. Gdje je tu logika ?. Kakvim se ispraznim iluzijama obmanjuju (i sebe i druge !) promicatelji teorije o normalnoj drzavi koju su "stvorili" zlocinci ?. Je li, napokon, i 3 Reich opstao (bio priznat) u svojim granicama, drzavnim strukturama i pod istim imenom nakod osude njegovog vodstva i njegovim proglasenjem "zlocinackom udrugom" ?.
Zar nam zlacusni Goldhagen nije pokazao sto trebaju ciniti i kako se trebaju ponasati mediji i svjetski politicki mocnici prema onima koji budu obiljezeni onako kako ih je on obiljezio?. Zasto to ne bi vrijedilo i za drzave koje su "nastale na zlocinu" ??.

Misli li netko jos i na to da je danasnja "haaska" sintagma "zlocinacki podhvat" uvedena i prvi put u povijesti medjunarodnog prava uporabljena upravo u Nürnberskom procesu protiv u ratu pobjedjenog njemackog politickog i vojnog vodstva ?. I sad ju se ponovno primjenjuje. Zasto ?.

Zar nije nedavno i ovdje bilo govora o tome da je "tudjmanov HDZ" ionako "zlocinacka organizacija" koju treba zakonom zabraniti ?.

Koliko ce jos dugo potrajati dok se ne pojavi "inicijativa" za promjenom drzavnih obiljezja, promjenom naziva danasnje drzave i njenog ustroja ?. Da se ukinu (zabrane !) obiljezavanja svih obljetnica koje podsjecaju na mracno razdoblje kad su Tudjman i "njegovi" generali stvarali tu "zlocinacku tvorevinu"?. I Hrvati npokon budu "izlijeceni" od te zlocudne boljke - "hrvatskog nacionalizma". Koji ionako vodi u stvaranje uvijek iste "zlocinacke tvorevine"...

E, pa, pamet u glavu i otvorite i oci i uha, dragi zemljaci !. Postavite si ponekad poneko od navedenih pitanja.

I sjetite se: Covjek ne zivi od kruha samoga...

Komentari

ime autora sve govori

Daniel Jonah Goldhagen;
a možda je i cilu knjigu napisao samo zato da izrekne jednu gadost

Bert

Tko je glasao

@Bert, buduci da je svatko

@Bert,

buduci da je svatko Kovac svoje srece, tako si i ti sam kriv sto si "zaradio" taj kuzni poljubac od nase drazesne @bigulice.

Misli na Assange-a i njegov (sad slavni !) prezervativ. Sto bi ti se tek dogodilo kad bi imao jedan zaista "bliski" kontakt sa jednom "emanzom", in vivo ?.....

Inace, ako je tvoj upis bio zamisljen kao humoristicki pokusaj, onda i nije bas nesto narocito duhovit.

Ovdje se radi o mnogo ozbiljnijim stvarima.

Hvala na trudu.

Tko je glasao

Premda upakirano... ipak smrdi!

Tuđman doduše nije izvršio genocid u klasičnom smislu (nedostaje ipak dostatno Uništavanje tj. točka 5.), pa se recimo ubijanje Srba u njegovom režimu ne može izjednačiti s genocidom u Srebrenici, ali je po svemu odgovarao definiciji:

"Tudjman, desnicarski autokrat, uskih pogleda, vodio je jedan politicki pokret - HDZ - koji je sasvim jasno ozivio ustaske simbole i retoriku...

Ovo je ujedno i najbolji dio tvog upisa, vjerojatno zato što i nije tvoj!

Tuđman ne samo što je bio sve ovo gore navedeno - on je bio i jedan izrazito nemudri državnik, koji je (opet) od hrvatskog naroda napravio taoce njegove idiotske kompromitirajuće politike - i na tome mu hvala.

I dok neke druge masovne ubojice (masovni ubojica Staljin, masovni ubojica Mao, masovni ubojica Hitler) krase djela (masovnih ubojstava), a ne samo geste, Tuđman je svoje priglupe geste veličao kao djela.

Tako je uveo mini-rasne zakone (popularne izjave o lojalnosti), blagoslovio nas ustaškom valutom kunom, mijenjao imena mjesta, ulica i trgova, odricao se svoje antifašističke prošlosti, pa HAŠK (pa Građanski, pa HAŠK-Građanski, pa Croatia), simpatizirao mangupe u svojim redovima (Merčep&Co), a usput je državnički namrštenog čela i zabrinutog lica uspio namiriti sebe i svoje, jameći kuću i zamračujući lovu, varajući svoje građane poput prave, pišljive, nimalo produhovljene lopine.

Za sve današnje negativne asocijacije spram Hrvatske ne moramo zahvaljivati Paveliću, nego upravo - Tuđmanu. Čim ga prije ostavimo u bespućima povijesti, tim bolje!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Skidam kapu !.

@bigulica, svaka cast !.

I kapa dolje pred tolikom masom gluposti koje si ovdje iznijela.

Priznajem, meni to nikako ne bi uspjelo...

Tko je glasao

Pa uspjelo ti je! Premda,

Pa uspjelo ti je!

Premda, imaš ti još potencijala!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

don't spreed your legs, baby !.

Cuj, stara,

uzalud siris koljena. Nista bez lijecnicke potvrde !.

Jer, bolovah od mnogih bolesti, al' od "venericne" - nikada.

Neka tako i ostane.

Tko je glasao

To ti vjerujem!

Sudeći po šarmantnom nastupu, nisi se ti jadan niti uspio izložit pravom riziku!

(i piše se spread, a ne spreed - drž' se ti gastajbarterskog njemačkog)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sirota...

@biggi, biggi, sirota biggi !.

Eto, vidis li sada kakvu reputaciju imas ?. Cak te ni jedan obican "gastarbajter" nece !. Pokusaj jos medju "Obdachlosen"..."

Nije "spreed" nego "spread" !?. Znaci li to da ti cak i kondom (bez njega nitko i ne bi !) najprije napuses, trazeci mogucu rupu u njemu ?.

Bilo kak bilo - ostani ti tu gdje i jesi. Medju tebi ravnima. Meni taj vas "vonj" ne godi.

Mozda se, sada u bozicno vrijeme, cak netko i smiluje... Ima ljudi koji u vrijeme blagdana popiju i koju casicu vise...

Sa najboljim zeljama u tom smislu - prepustam te tvojoj sudbini !.

Definitivno.

@yodan

Tko je glasao

Yodan, ovo je stvarno degutantno!

Prekini taj verbalni proljev o veneričnim bolestima i drži se teme, uz minimalno poštovanje sugovornika!

Tko je glasao

g.Ostricu, ja sam,

g.Ostricu,

ja sam, "berufsmässig", pocesto morao dolaziti u kontakt sa tipovima kod kojih je takav vid komunikacije najucinkovitiji. Zato mislim da je za poneke osobe sasvim prikladan :-( Inace mi nije "svojstven" i u "real world" ga ne rabim, jer obitavam u drustvu u kojem to nije potrebno.

Ispricavam se svima kojima je ton mojih zadnjih komentara "zarumenio obraze", ali, sa onima koji namjerno provociraju biti uljudan znaci dati im osjecaj da tako mogu i dalje nastaviti. Ako odredjeni nickovi zele normalno i uljudno komunicirati, bez trollanja i provokacija ! - ja rado prelazim na "civilizirani" nacin dijaloga. Oni to trebaju pokazati.

Politicki prijepor, ma koliko on "ostar" bio, ako se vodi kakvim-takvim racionalnim argumentima nikad ne bi doveo do slicnih "izljeva njeznosti" sa moje strane.

O temi dnevnika:
To sto sigurno nisam Tudjmanov "apologet" ne znaci da mi je svejedno oznacuje li njega netko "masovnim ubojicom" bez navodjenja dokaza koji bi to opravdali, ili samo navodi njegove pogresne politicke odluke ( o cemu se moze i treba donositi osobni "vrijednosni sud"). Jer, on je u svijetu ipak simbol danasnje Hrvatske, kao sto je to bio JBT za Jugoslavije. A ja jos uvijek imam hrvatsku putovnicu i onaj koji ju vidi sa njom (i njenim vlasnikom !) asociira "Tudjmana-masovnog ubojicu" u rangu onih vec "opcepoznatih". Ako se taj naziv za njega udomaci. A mogao bi.
Moze to tebi (i mnogim drugima) zvucati iracionalno, ali, danas je to napisao Goldhagen, sutra ce ga citirati "prof. XY" i "fama" se tako siri ?. Mislis da ce netko te tvrdnje preispitivati ?. Koliko si ti osobno "opcepoznatih cinjenica" provjeravao i dokazivao njihovu neistinitost ?. Kolko ti je to uspjelo ?. Koliko ljudi uopce zeli znati je li i priblizno tocno ono sto se u medijima pronosi kao "svima je poznato da je.." ?.

Ja sam malo takvih u zivotu sreo...

I da jos jednom pojasnim: Povod za pisanje tog mog "dnevnika" nije ono sto se o Tudjmanu nalazi u drugim navedenim ( i u ne navedenim) knjigama. Povod je njegovo stavljanje uz bok onih o cijim atributima vise nitko nece ni htjeti ni smjeti postavljati pitanja. Jer: To su dokazani i "dokazani" zlocinci i - basta !.

Pripada li Tudjman zaista u tu grupu ljudi ?.

Ako pripada - gdje su dokazi za djela koja bi bila ravna onima drugih koji su nabrojani ?.

Njega nije "osudio" (bez da je naveo bilo kakve dokaze !) neki anonimni diskutant na nekom internetskom forumu, nego Daniel Jonah Goldhagen. O kome veliki njemacki liberalni (sic!) tjednik "Die Zeit", na omotu navedene knjige pise: "Goldhagenovo nezaobilazno javno djelovanje sluzi kao zalac koji nas potice na bavljenje izuzetno bolnim temama." = "Goldhagens unübersehbare öffentliche Wirkung dient als Stachel, sich mit außerordentlich schweren Themen auseineinenderzusetzen.".
Pogledajmo i ove recenzije

http://www.amazon.de/Schlimmer-als-Krieg-V%C3%B6lkermord-verhindern/dp/3...
http://www.amazon.de/gp/product/0316861294/ref=s9_art_bw_ir02?pf_rd_m=A3...
(hyperlinkovi mi ne polaze za rukom...)

Je li se netko "mokirao" i zacudio zbog Tudjmana ?.

Dakle, moje zakljucke o tome kakve ce biti posljedice takvog misljenja (ako se prosiri i etablira) i velike vjerojatnosti donosenja "politicki podobne" haaske presude za medjunarodni polozaj Republike Hrvatske, njih netko moze dijeliti ili ne, to je stvar politickog stajalista i osobnog uvjerenja koje se formira na toj osnovi. Ali, to da se u dnevniku citirana formulacija nalazi u knjizi jednog tako poznatog i renomiranog autora - to bi se moralo nazvati pravim nazivom: SKANDALOZNO !.

I, ostajem pri misljenju da bi Hrvatska kod izdavac trebala sluzbeno traziti korekciju. Obitelj Tudjman pogotovo. Jer takav postupak nije nista neuobijeno u takvim situacijama. Vjerujem da ni Goldhagen ne bi vise inzistirao na tome, jer bi to ipak bilo stetno za njegovu reputaciju.

Ja neznam moze li stvar biti jos jasnija. I kakve veze sa tim ima " pljacka u privatizaciji", "sumnjivi tipovi" u njegovoj blizini, pogresne politicke odluke i sl ?. U kojoj drzavi i kod kojeg vladara u svijetu toga nema ?. Cesto i u mnogo vecim kolicinama...

Mislim da sam bio dovoljno jasan.

Tko je glasao

PMSM, prostaštvo nikad nije opravdano.

Što se pak tiče teme dnevnika, nemam što dodati. ranije rečenom.

Tko je glasao

Premda ni meni nije drago što

Premda ni meni nije drago što je cijenjeni publikuum izložen ovom zagađenju ni kriv ni dužan,
uvijek mi je iznimno drago kad se pokaže koliko su ovi poseniljeni ustaše
- ružni, prljavi, zli...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Veleštovana drugarice @Bigulica

Kakve veze ima Vaša, moram priznati vrlo neprimjerena, rasprava s kolegom @yodanom
s Ustašama i/ili s partizanima??!
Prateći Vašu logiku, znači li Vaš komentar, da su partizani bistri, lijepi, čisti, dobri......?
Kad već u nedostatku primjerenih riječi, koristite neprimjerene, držite se barem teme.
U suprotnom, morat ću Vam uputiti psovku, koja nije tako rijetka u hrvatskom puku:

Bem ti bigulicu! (Jeste li već čuli tu psovku?)

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Ispaljeni Molotov,

S obzirom da si se prepoznao u mojim komentarima, nikakvo čudo da si se pridružio yodanovim...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kaj je, živčeki?

Predlažem svježi zrak - kažu, neke se spolne bolesti i tako prenose. Višestruka bi mogla biti korist - možda si tako eto slučajno spasiš reputaciju, a možda te i neka ptica pokaki.

Ovako, morat ćeš i dalje češati jaja sa značajnim izrazom na licu, da ne skuže da se - ne pereš!

aufiderzen

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mnogi analitičar su zaista površni.

Ali i ova reakcija je jednako površna. Prije svega, pojedinim knjigama daješ preveliki značaj. Uvijek razni teoretičari iznose razne teorije.

Za Tudjmana znam da nije ni cinio ni planirao, ni poticao na zlocine niti ih naredio
Hm, ti to sasvim sigurno znaš? Po mom sudu, sve one stotine ubojstava, za koje već niz visoko pozicionirani ljudi tadašnjeg režima odgovara i odgovarat će (evo i Merćep), nisu se mogle dogoditi bez barem poticaja onoga na vrhu.

Ali osamostaljivanje Hrvatske NIJE zločin. Kao ni obrana od agresije.

Zasto se ne oddijeli i NDH od svog "zlocinackog vodstva" ?. Ako je ona proglasena "zlocinackom tvorevinom" zato sto su ju "stvorili" oni koji su "dokazano" bili zlocinci i svako spominjanje iste u drugacijem kontextu osim "zlocinackog" jeste nedopustivo
Kao što nerijetko površni analitičari iz svijeta, na osnovu nekih ali ne svih činjenica, bez promišljanja o kontekstima, izvlače zaključke u skladu sa svojim predrasudama, tako i ti ovdje činiš - i time činiš vrlo lošu uslugu današnjoj Republici Hrvatskoj. Jer je jasno da niz bitnih razlika prema NDH postoji.

Zar nije nedavno i ovdje bilo govora o tome da je "tudjmanov HDZ" ionako "zlocinacka organizacija" koju treba zakonom zabraniti ?
S obzirom da je Franjo Tuđman umro prije 11 godina, DANAS se ne može zabraniti "tuđmanov HDZ". U svakom slučaju, opet - zločin NIJE taj što se Hrvatska osamostalila, nego što je opljačkana.

Koliko ce jos dugo potrajati dok se ne pojavi "inicijativa" za promjenom drzavnih obiljezja, promjenom naziva danasnje drzave i njenog ustroja ?
Nisam siguran što te ovdje brine. Što je loše u takvim inicijativama? Evo npr. što se tiče obilježja, moje je mišljenje da je sadašnji hrvatski grb vrlo nezgrapan, estetski loš, a zastava još više, te da bi se mogli smisliti bolji (pri čemu šahovnica i trobojnica mogu ostati kao osnova). Glede naziva - mislim da je "Republika Hrvatska" sasvim OK, e sad, možda netko predloži "Kraljevina Hrvatska" :) ili "Socijalistička Republika Hrvatska" ;-> - sviđalo se to nekome ili ne, legitimno je poduzimati "inicijative", one prolaze, ako je većina "za". A što se ustroja tiče - evo npr. dosta je široko mišljenje da je današnja podjela na županije loša. Imali smo dva doma Sabora, pa je Županijski dom ukinut, imali smo velika ovlaštenja predsjednika države, pa smo ih smanjili... promjena ustroja države nije ništa neobično. Evo Francuzi žive već u petoj republici - ili možda šestoj? :) A država je stalno ista.

Tko je glasao

povrsni analiticari ?.

@Ostric kaze:
Mnogi analitičar su zaista površni.

Neces mi vjerovati, ali to je upravo ono na sto sam zelio ukazati !.

Ali i ova reakcija je jednako površna. Prije svega, pojedinim knjigama daješ preveliki značaj. Uvijek razni teoretičari iznose razne teorije.

Hmmm... A sto si ti od mene ocekivao ?. Doktorsku disertaciju ?. Ako su professori sa Yale-a i slicnih lokacija i prema tvome sudu povrsni u svojim knjigama od 300-400-600 900... starnica, kakav bih to trebao biti ja ?. Ionako se cuju prigovori da je text nepregledan i predugacak...
Kakav znacaj bi trebalo pridavati knjigama autora koji slove kao autoriteti na tom podrucju ?. Jesi li citao recenzije, barem na Amazone-u ?. Ne cini li ti se da so to ipak tipovi koji su u svjetskim razmjerima za poneku stepenicu vislje rangirani od jednog Goldstajna, Jakovine i sl. ? Cak i od jednog Zorana Ostrica, ako smijem primjetiti. Kako onda jedan @yodan smije ignorirati njihovo misljenje ?. Cije bi misljenje bilo trazeno ako bi se pred nekim "medjunarodnim gremijem" Tudjmanova uloga u zbivanjima na nasim prostorima?. Jednog profesora sa Yale-a, ili nekog balkanskog anonimusa ?. Hajd' molim te, ja znam da ti mozes i bolje...

Za Tudjmana znam da nije ni cinio ni planirao, ni poticao na zlocine niti ih naredio (kaze @yodan)

Hm, ti to sasvim sigurno znaš? Po mom sudu, sve one stotine ubojstava, za koje već niz visoko pozicionirani ljudi tadašnjeg režima odgovara i odgovarat će (evo i Merćep), nisu se mogle dogoditi bez barem poticaja onoga na vrhu.

Mogao si isam zakljuciti da to nisam mislio kao "znati u apsolutnom smislu". Znam prema dostupnim podatcima, javno dostupnim dokumentima... Nagadjanja i "pakiranja" ne bi trebao ni ti koristiti u donosenju suda o nekome ili necemu, zar ne ?. Zar se i ti ponekad ne zapitas: zasto netko iznosi upravo onakva "svjedocenja" kakva iznosi ?. Je li uvijek "cista istina" ono sto "zainteresirana strana" o nekome ili necemu tvrdi ?. Jesi li ti siguran da bi svaki clan HCSP (tvojih najdrazih prijatelja !?) o tebi zaista rekao istinu, cak i kad bi ju znao ?. Ti i sam kazes: "Po mom sudu, sve one stotine ubojstava...[...] nisu se mogle dogoditi bez barem poticaja onoga na vrhu".
Postoje dokumenti i slicni pismeni tragovi koji vode do Tudjmana ?. Imas li ih ?. Tko ih ima i ne zeli ih iznijeti ?.
Nemojmo sada o "svjedocenjima". Tvoj IQ je prevelik da ne bi i sam zakljucio kako to sa "svjedocenjem" obicno ide, ili ?. Jesi li siguran da ti ne bih ja (ili bilo tko drugi) "ako zatreba" mogao uz malen trosak "pribaviti svjedoke" koji ce posvjedociti i "pronijeti kroz selo" neku istinu o tebi, koja nikakve stvarne osnove nema ?. Da si 90-ih nekoga ubio, npr. Ili ti "uvaliti" djecju pornografiju ?. Mozes birati jos mnogo drugih "zivih istina", ostroumni g. Ostricu !. Pogotovo ako se to cini posthumno...

Ali osamostaljivanje Hrvatske NIJE zločin. Kao ni obrana od agresije.

Gdje sam ja TVRDIO SUPROTNO??. Otkad sam poceo pisati (komentirati) ovdje na Pollitika.com ja ne tvrdim nista drugo do li UPRAVO TO !!!. Ako si uzmes jos 2-3 minute vremene i ponovno procitas ovaj dnevnik, morao bi to i sam zakljuciti. Upravo na tu opasnost i upozoravam:
Ako se u Haagu prihvati ona pogubna sintagma "zlocinacki podhvat", onda ti (i ja i mnogi drugi) mozemo samo u "stillen Kammärlein" hrabriti jedni druge da mi znamo istinu kako "osamostaljenje Hrvatske i obrana od agresije NIJE zlocin". Zar onima koji odlucuju o sudbini naroda i drzava (ionako "obskurni" pojmovi, je li?) nesto znaci ta Hrvatska ?.

Uozbilji se !.

>>Zasto se ne oddijeli i NDH od svog "zlocinackog vodstva" ?. Ako je ona proglasena "zlocinackom tvorevinom" zato sto su ju "stvorili" oni koji su "dokazano" bili zlocinci i svako spominjanje iste u drugacijem kontextu osim "zlocinackog" jeste nedopustivo>> (@yodan
Kao što nerijetko površni analitičari iz svijeta, na osnovu nekih ali ne svih činjenica, bez promišljanja o kontekstima, izvlače zaključke u skladu sa svojim predrasudama, tako i ti ovdje činiš - i time činiš vrlo lošu uslugu današnjoj Republici Hrvatskoj. Jer je jasno da niz bitnih razlika prema NDH postoji.<<@Ostric

Ma, da ja i ovo od tebe dozivim, Ostricu !. Sto vide oci moje ?. Kazes da "povrsni analiticari iz svijeta...... izvlace zakljucke u skladu sa sv.ojim predrasudama...", znaci li to da se i ti protivis sve izvjesnijem izjednacavanju danasnje Hrvatske (ako se dosudi "zlocinacki podhvat !) i NDH !?. I borit ces se protiv toga i u medjunarodnim krugovima te vase "Zelene boranije" ?. Ma, ljudi moji, je li to moguce ?!.

S obzirom da je Franjo Tuđman umro prije 11 godina, DANAS se ne može zabraniti "tuđmanov HDZ". U svakom slučaju, opet - zločin NIJE taj što se Hrvatska osamostalila, nego što je opljačkana.
Daj, ne pravi se lud, ti dobro znas de se udara po magarcu, a misli na gospodara. Ako to nasi "useful idiots" ne razumiju, nego vjeruju da je nekome od "pravih igraca" stalo do vasih sitnih "pljackarosa", sami su krivi. Zar nisam citirao Goldhagena o tome kako o "zlocincima" (prema njegovim kriterijima, dakako) trebaju govoriti svjetski politicari i pisati mediji ?. Pomnije citaj. I ponovno, ako treba, Ostricu !.

Nisam siguran što te ovdje brine. Što je loše u takvim inicijativama? Evo npr. što se tiče obilježja, moje je mišljenje da je sadašnji hrvatski grb vrlo nezgrapan, estetski loš, a zastava još više, te da bi se mogli smisliti bolji (pri čemu šahovnica i trobojnica mogu ostati kao osnova). Glede naziva - mislim da je "Republika Hrvatska" sasvim OK, e sad, možda netko predloži "Kraljevina Hrvatska" :) ili "Socijalistička Republika Hrvatska" ;-> - sviđalo se to nekome ili ne, legitimno je poduzimati "inicijative", one prolaze, ako je većina "za". A što se ustroja tiče - evo npr. dosta je široko mišljenje da je današnja podjela na županije loša. Imali smo dva doma Sabora, pa je Županijski dom ukinut, imali smo velika ovlaštenja predsjednika države, pa smo ih smanjili... promjena ustroja države nije ništa neobično. Evo Francuzi žive već u petoj republici - ili možda šestoj? :) A država je stalno ista.

Uozbilji se g. Zorane Ostricu !. Mozes zakljuciti i sam da nisam mislio na TAKVE inicijative. Junge !. Es geht um den GANZEN Wurst !.

Inace, ugodno si me iznenadio ovim svojim komentarom, moram priznati. Ali, koliko te znam, ti ces opet preokrenuti plocu... Ili ?.

Mir i dobro zelim i ja.

Tko je glasao

@Yodan: Nagađanja o povijesnim događajima često su neizbježna.

Pa tako i o ulozi Franje Tuđmana u zločinima koje su mnogi hrvatski generali i drugi visokopozicionirani ljudi njegovog režima činili. Možeš, naravno, inzitirati kako "nema sigurnog dokaza", kako svjedoci nisu pouzdani, kako su javne izjave iz toga doba bile samo šala. Možeš inzistirati i da Norac, Glavaš itd. nisu ništa krivi, da svi svjedoci lažu, da su svi dokazi podmetnuti, da nikad nijedan civil nije ubijen itd.,

To je politički izbor, u što želiš vjerovati. Ja nastojim, da moja politička uverenja ne uvjetuju ono, što sam spreman vidjeti.

znaci li to da se i ti protivis sve izvjesnijem izjednacavanju danasnje Hrvatske (ako se dosudi "zlocinacki podhvat !) i NDH
Nije mi jasna fraza "sve izvjesnije". Misliš, "sve sigurnije"? Ne primjećujem da postoji ozbiljan tendencija u tom smislu. 1990-ih, i ja sam vodio kampanju protiv takvog povezivanja, među ljevičarima, pacifistima isl., koji jesu imali mnogo predrasude (činilo im se da su Milošević i njegova supruga pravi ljevičari). Sad je to marginalizirano.

Da, naravno da se RH ne može izjednačiti sa NDH, ne vidim povoda čuđenju što ja tako mislim. Tu, opet, Franjo Tuđman ima zasluga, zbog preambule Ustava. Evo - RH ima Ustav, to je jedna od važnih razlika.

Ne znam što misliš pod "međunarodni krugovi te vaše zelene boranije"? Na što se to odnosi i kakve veze ima s ovom temom?

Povezuješ trenutnu političku diskusiju o korupciji u Hrvatskoj i krivici vladajuće stranke za to, godine 2010., s jednom knjigom koji je neki autor napisao o genocidu, koja se eventualno može odnositi na Hrvatsku samo do 1995.. To je povezivanje bez uporišta.

zaista ne znam, na kakve si ti inicijative o državnim obilježjima itd. mislio. U svakom slučaju, svatko ima pravo na bilo kakvu inicijativu. Za to smo se borili! A prihvaćena može biti ona, koju prihvaća većina. Evo dobit ćemo, vjerojatno, i bitno olakšanje uvjeta za iznuđivanje referenduma. I za to smo se borili! :)

Tko je glasao

hvala na "konstruktivnim" komentarima

g. Ostricu, ja mislim da smo se ipak dosto dobro razumjeli. Za pojasnjenje detalja sad nemem toliko vremena.Mozda poslije...

Sa "Zelenom boranijom" misljah na Zelene stranke u svijetu. Vjerujem da sa njima imas dobre kontakte i tako mozes ukloniti poneku predrasudu, ako bi bilo potrebno. Mislim da su ovi u Njemackoj dosta skloni predrasudama o Hrvatskoj...

Toliko.

Tko je glasao

Tuđman i zločini

Za Tudjmana znam da nije ni cinio ni planirao, ni poticao na zlocine niti ih naredio

Formalno da. No, tvrdim to je točno samo zato što ga je svevišnji pozvao k sebi prije Haga.

Prelistaj jednu od dvadesetak drugih knjiga koje pišu o fenomenu Tuđmana, npr “First do no harm: humanitarian intervention and the destruction of Yugoslavia” by David N. Gibbs, Vanderbilt University Press, 2009

 

Tuđman je udario temelje uništenju većine općih vrijednosti društva i nastanak tipova poput , samo za primjer, Mire Bajramovića:

novinar Đikić pisao je u Feralu ispovjedanje ovog lika:

U to je vrijeme bilo ovakvo razmišljanje: ubij Srbinu dijete, jer on niče na minus dvadeset. U ono vrijeme uopće nisam imao osjećaj da su Srbi ljudi kao i mi, da su i oni nečiji očevi, braća, djeca...

Palite zatvorenika - plamenom iz boce plina i onda ga polijete octom, a to radite uglavnom po genitalijama i očima. Zatvorenicima se u guzicu znao gurati petožilni kabel, to bi im ostavili po par sati da ne mogu sjesti. Otvarane su im rane po kojima je posipana sol ili ocat. Uglavnom, nismo dozvoljavali da prestanu krvariti. Primjerice, najbolnije je zabiti male čavle pod nokte. Kad na to spojite trofaznu struju, od čovjeka ne ostane ni traga. Pepeo!

Današnji podpredjednik Hrvatskog Sabora, tada javni tužilac  V. Šeks  je sada pokojnog Miru (indirektno) oslobodio odgovornosti za zločine koje je taj čovjek počinio.

Poslije Merčepa trebao bi uslijediti i Šeks.

Tko je glasao

!?.

kolega @bube
Hajde da mi vec u samome pocetku zavrsimo ovakav nacin rasprave.
Ja kazem:
Za Tudjmana znam da nije ni cinio ni planirao, ni poticao na zlocine niti ih naredio
Ti tvrdis:
Formalno da. No, tvrdim to je točno samo zato što ga je svevišnji pozvao k sebi prije Haga.

Ja moju tvrdnju i uvjerenje zasnivam na cinjenici da jos nigdje nisu objavljeni vjerodostojni (provjereni) dokumenti koji bi dokazivali drugacije. Kad ih vidim i procijenim, morat cu promijeniti moje sadasnje misljenje o Tudjmanu.
Cime ti potkrijepljujes svoju tvrdnju ?. Spekulacijom da bi mu se u Den Haagu vec nesto pronaslo ?. Ili je i sama optuznica dokaz krivnje i gotova presuda ?. Onakvi "dokazi" kao i protiv gen. Gotovine ?.
Ili si TI taj koji ima neke dokaze, dokumente ?. Iznesi ih u javnost. Ako te je strah uciniti to osobno - daj ih meni. Ja cu ih objaviti, i ne samo ovdje.

Prelistaj jednu od dvadesetak drugih knjiga koje pišu o fenomenu Tuđmana, npr “First do no harm: humanitarian intervention and the destruction of Yugoslavia” by David N. Gibbs, Vanderbilt University Press, 2009
Zasto ne citiras nesto iz tog tvog "izvora istine" ?. Sigurno ima jos netko tko bi zelio znati kakve to veze ima Tudjman sa NATO-vim bombardiranjem Srbije 1999 ?. Zar je on jos i za to kriv ?. Ako me sjecanje ne vara, Tudjman je cak bi protiv bombardiranje.Pa, ako mogu utjesiti tebe i tvoje sunarodnjake sa ove i one strane Drine i Dunava, onda znaj: I ja isto djelim misljenje mnogih koji tvrde da za taj cin (bombardiranje) nije bilo pravne osnove. I da su tijekom istog pocinjeni zlocini nad civilima. I da cijela ta "kosovska afera" ima jednu "dugacku bradu"... Zadovoljan ?.
Uostalom, ja o Milosevicu nisam rekao ni rijeci, cak nisam ni citirao nista od onog sto se u spomenutim knjigama o njemu govori. Zasto ti osjecas prijeku potrebu "olaksavati se" nad Tudjmanom - bez ikakve pdkrijepe svojih tvrdnji ?.

Tuđman je udario temelje uništenju većine općih vrijednosti društva i nastanak tipova poput , samo za primjer, Mire Bajramovića:
--
novinar Đikić pisao je u Feralu ispovjedanje ovog lika:
--
“U to je vrijeme bilo ovakvo razmišljanje: ubij Srbinu dijete, jer on niče na minus dvadeset. U ono vrijeme uopće nisam imao osjećaj da su Srbi ljudi kao i mi, da su i oni nečiji očevi, braća, djeca...
---
Palite zatvorenika - plamenom iz boce plina i onda ga polijete octom, a to radite uglavnom po genitalijama i očima. Zatvorenicima se u guzicu znao gurati petožilni kabel, to bi im ostavili po par sati da ne mogu sjesti. Otvarane su im rane po kojima je posipana sol ili ocat. Uglavnom, nismo dozvoljavali da prestanu krvariti. Primjerice, najbolnije je zabiti male čavle pod nokte. Kad na to spojite trofaznu struju, od čovjeka ne ostane ni traga. Pepeo! ”
---
Današnji podpredjednik Hrvatskog Sabora, tada javni tužilac V. Šeks je sada pokojnog Miru (indirektno) oslobodio odgovornosti za zločine koje je taj čovjek počinio.
---
Poslije Merčepa trebao bi uslijediti i Šeks.

To su, znaci, tvoji argumenti ?. Dokazi, cak ?. Uzeo si dva tipa (Bajramovic i "nounar" Djikic !) koji su krasni primjeri psihopatologije u jednom i nepristranog, objektivnog "medijskog pregaoca" iz "Ferala" u drugo slucaju, i pomocu njih dokazujes Tudjmanov "magnum crimen" !?. Citirati "Feral Tribune" u odnosu na Hrvate 90-ih znaci isto kao da citiras "Der Stürmer" u odnosu na Zidove 30-ih godina. Jesi li citao ijedan primjerak "Der Stürmer" iz onog vremena ?.
Ah, da. Zaboravio si napisati i to da je zbog Tudjmana krava tvog komsije usla u mladu djetelinu, prezderala se i krepala. A i zena komsije Milojice nasla "svalera" i s njim pobegla u Svajcarsku. I jos mnoge nedace zadesile coveke u Burkina Faso, jel da ?.

Zar ce mo na toj razini ?

Prijatelju, ako nemas nista drugo reci na ovu temu, onda bih preporucio da se uzdrzis djetinjarija. Ja mislim da si i ti odrastao covjek i da su ovo ipak preozbiljna vremena za bezsmislice...

(No harm. Life is, ah, sooo cruel... sometimes... for someone.)
----------------------------
...neki cudan, neugodan "miris" se pojavio, iznenada... @bube mu nije izvor, ali netko mu zeli podvaliti "mucak"... oprez, kolega !.... .

Tko je glasao

Propaganda HOSovog neofašizma

U David N. Gibbs, First Do No Harm. Humanitarian Intervention and the Destruction of Yugoslavia, Vanderbilt University Press, 2009  se ime Mire Bajramovića i opis njegovih nestašluka može naći na strani 105.

O uzrocuma rata u Jugoslaviji i Hrvatskoj te dr.Franji Tuđmanu na str. 87 piše:

The Croatian war had its origins with the nationalist forces that were unleashed
during the election campaign of1990, when FranjoTudjman's HDZ
party came to power. As we have seen, Tudjman's election campaign was
marked by what Susan Woodward has termed "anti-Semitic and anti-Serb
vitriol," which encouraged a wave of violent attacks against Serbs in urban
areas of Croatia.62 The anti-Serb violence had begun even before independence,
and continued during and after the secessionist crisis of June-July
1991. Later, in 1993, an official from Helsinki Watch would comment: "Since
1991, the Croatian authorities have blown up or razed 10,000 houses, mostly
of Serbs, but also houses of Croats [presumably those opposed to the HDZ
regime J .... In some cases they dynamited homes with the families inside.
Whole families were killed." By 1993, two-thirds of the Serbs living in Zagreb
had been driven from their homes. These attacks were undertaken by
Croat vigilantes, apparently with some degree of official encouragement.63
Press accounts of the Yugoslav war have often emphasized the role of unremitting
Serb aggression as virtually the sole cause of violence. Such accounts
disregard Croat provocations against Serbs, which played a key role in triggering
the conflict.
A second source of conflict can be traced to the rural areas of eastern
Croatia, loosely known as the Krajina.64 The Krajina had long been an area
of ethnic conflict and, indeed, some of the worst massacres of World War
II occurred in this area, as the Ustasa militias from the pro-Nazi Croatian
puppet state sought to cleanse the region of Serbs and other despised ethnic
groups. Krajina Serbs who managed to survive the Ustasa period had a
strong sense of historically based grievance. These memories of mass killings
were compounded by economic grievances: The Krajina region had always
been one of the most economically backward regions of Croatia. This backwardness
was intensified by the debt crisis and economic adjustment of the
1980s, which caused large-scale deindustrialization and hardships.
65
During the period 1990-1991, as Croatia prepared for secession, the Serbs
in Krajina once again feared persecution. The attacks against urban Serbs just
described became well known among Serbs in the Krajina. Within the Krajina
itself, there were petty acts of harassment and intimidation by the Croat
authorities. A major point of contention concerned efforts by Croat authorities
to "Croatianize" the language and suppress the use of the Cyrillic alphabet.
According to a UN report: "Dual script road signs even in areas where
Serbs were a majority were torn down, Serbian sounding words were purged
from the official no longer Serbo-Croatian language, some Serbs were asked
to sign loyalty oaths to the government and some lost their employment in
government positions or were subjected to confiscatory taxation.66

 

Autor, od 25 strana literature, se za ovo poziva na slijedeću literaturu:

62, See discussion in Mine Aysen Doyran, "Financial Crisis and Hegemony: An

Investigation into the Declinist Paradigm," PhD thesis, Department of Political

Science, Stare University of New York, Albany, 2007, chaps. 7- 8.

63. V. Anantha-Nageswaren, Credit Suisse Private Banking, letter to the editor, Financial

Times, September 2, 1998.

64. Albrighr,Madam Secretary,378.

65. Timothy Crawford. “Pivotal Deterrence and the Kosovo War: Why the Holbrooke

Agreement Failed, Political Science Quarttrly 116, no. 4, 2001, 506.

66. UN Security Council Resolution 1160, March 31, 1998,

On the Contact Group see Stefan Troebst, Conflict in Kosovo: Failure of

Preventions Am Analitical Documentation, 1992-1998 (Flensburg, Germany: European

Centre for Minority Issues, 1995), 40-41.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dakle neki to i u svijetu vide malo drugačije nego što ovaj dnevnik želi sugerirati. Nesporno si uložio trud u manipulaciju: postaviš tezu, dokazuješ je biranim argumentima, omalovažavaš određene citirane autore kao i sve koji drugačije misle.

To je tvoje pravo pa i onda kada te ljudi čak niti ne žele ocjeniti za ovaj propagandni neofašistički uradak. Ne postoji niti jedan argument da se danas brane postupanja u mom tekstu spomenutih HOS jedinica u ratu u Hrvatskoj.

i sada da budem posve fin: odjebi

Tko je glasao

Minus

Cijenjeni kolega @bube,

O sadržaju vašeg komentara, napisao Vam je cijenjeni kolega @yodan, moj se pak minus odnosi na dvije stvari, prvo, natjerali ste me da pročitam ovo smeće na hjeroglifima koji sebe engleskim jezikom zovu, u buduće prevedite tekst, a ne služite se kopiranjem, jer ima nas, hvala Bogu, koji taj usrani jezik ne želimo ni vidjeti, a ni čuti.
Drugo, minus je i zbog Vaše "finoće" i uljudbenog ponašanja na kraju komentara.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Onda dobro

U sadržaju ispod nalazi se mnogo "finijih" kvalifikacija nego što je moja. Tome sranju si dao plus.

Već sam pomislio da je moj minus zbog Google oglasa što ovaj čas stoji ispod @yodan-ovog dnevnika.

popravak:
Oglasi se mjenjaju, izgledalo kada sam pisao komentar u 15.02 ovako

Jebite se obadvojica. Ometate me u čitanju "Building Your Dream Horse: Charles Wilhelm's Ultimate Foundation Training" by Charles Wilhelm and Allison Houston, 2005

Tko je glasao

Um Gottes Willen, Buby !.

@bubby, zlato !.

Kad bih to ostavio bez i rijeci komentara, mozda bi neka budala jos i pomislila da si u pravu...

Dakle, @buby, slatko dijete materino:

Zar je tebe tvoj traktor u ono Olujno vrijeme odnio tako daleko da si ne samo izgubio vezu sa svojim "balkanskim prostorom", nego i svaku vezu sa stvarnoscu ?. Koliko li si samo diesela natocio ?. Ili je jos i domaca brlja pripomogla ?.

Hajde ti prokini jos jedan "chokanj" i zamezi jednom tacnom cevapa i ponovo pogledaj taj tvoj "izvor istine ":

The Croatian war had its origins with the nationalist forces that were unleashed
during the election campaign of1990, when FranjoTudjman's HDZ
party came to power. As we have seen, Tudjman's election campaign was
marked by what Susan Woodward has termed "anti-Semitic and anti-Serb
vitriol," which encouraged a wave of violent attacks against Serbs in urban
areas of Croatia

Ah, koje li krasote !. Ako je to "posvedocila" jedna Susan Woodward (Who is fuckin' Susan Woodward ?. "Svalerka" nekog balkanskog sibicara ?) onda je to "neprikosnoveno" , je li ?. Ti i ta tvoja " suzna radodajka" imate i provjerljive dokaze za "anti-Semitic and anti-Serb vitriol". ."..koji su potakli val nasilja prema "urbanim Srbima " ?. (Zasto nas slatki @bubby nije sve to preveo pa barem na srpski, cak i na cirilicu ?. Misli li on da ga engleski citati "u originalu"cine "ucenim" ?). Godine 1990 mozda jos nisi imao traktor i tadasnji program HDZ-a, video i tonski zapisi njihove predizborne promicbe, novinski izvjestaji su ti sigurno bili dostupni. Ako ih vec nisi u vrijeme Oluje uspio ubaciti u svoju prikolicu - raspitaj se u komsiluku, mozda jos netko ima te materijale. Inace ti poklanjam tu tvoju Suzanu. Takve "svalerke" nisu poznavale ni sve svoje tjelesne otvore dok joj to tvoje "komsije" nisu pokazale. I onda, uz "kafu, rakiju i cigaru" pricali joj price, i ona ih potom po "vascelom svetu svedocila", a ti nam sad i ovdje serviras:

The anti-Serb violence had begun even before independence,
and continued during and after the secessionist crisis of June-July
1991. Later, in 1993, an official from Helsinki Watch would comment: "Since
1991, the Croatian authorities have blown up or razed 10,000 houses, mostly
of Serbs, but also houses of Croats [presumably those opposed to the HDZ
regime

Prevesti cu ovo za one koji ne vladaju engleskim, da bi i oni vidjeli u kakvo to "Jevandjelje" vjeruje nas medeni @bube:

Nasilje protiv Srba je pocelo neposredno pred nezavisnost (proglasenje nezavisnosti ) i nastavilo se tijekom i poslije "secesionisticke krize" u Lipnju i srpnju 1991. Poslije, u 1993, jedan djelatnik Helsinskog odbora je primjetio: Od 1991 pa nadalje, hrvatske vlasti su minirale ("digle u zrak") ili razrusile ("sa zemljom sravnile") 10 000 (DESET TISUCA ! !) kuca, vecinom srbskih, Ali takodjer i kuce Hrvata (vjerojatno onih koji su bili protivnici HDZ-ovog rezima)

@bubby, dijete, pa ovo je upravo fantasticno !. Ali, dalje (kad se 'arci - nek se 'arci !):

"....In some cases they dynamited homes with the families inside.
Whole families were killed."

"... U nekim slucajevima su minirali i domove u kojima su bile i obitelji. Citave obitelji su tako poubijane."

Pa, jebga, @bubicko, zar toga ima jos?. Pa nije valjda nas slatkic to "vascelo" smece pretipko sa "hartije"?. Ili ga ima na Internetu ?.

Za kraj cu jos samo i kraj citiranog @bubinog "jevandjelja po Suzani" (ili je to vec David N. Gibbs glavom i sa "vascelom svojom" izvornom literaturom ?):

A major point of contention concerned efforts by Croat authorities
to "Croatianize" the language and suppress the use of the Cyrillic alphabet.
According to a UN report: "Dual script road signs even in areas where
Serbs were a majority were torn down, Serbian sounding words were purged
from the official no longer Serbo-Croatian language, some Serbs were asked
to sign loyalty oaths to the government and some lost their employment in
government positions or were subjected to confiscatory taxation

"Glavni (jedan od glavnih) ciljeva hrvatskih vlasti bilo je i "hrvatiziranje" jezika ( well, a big crime, indeed !) i zabrana upotrebe cirilicnog pisma ( Uhh... bogati, @buby, pa gdje ti ovo nadje ?. U svojoj traktorskoj prikolici ?). Prema jednome izvjescu UN: Prometni zankovi sa obadva pisma su ocisceni od cirilice i "srpskohrvatski" nije vise bio sluzbeni jezik, od nekih Srba je zatrazeno da potpisu izjavu o lojalnosti novim vlastima i neki su izgubili svoja radna mjesta u drzavnoj sluzbi, ili postajali zrtvom pljackaskih ucjena"

Eto to je to cemu vjeruje nas slatki @buby !.

Slusaj i poslusaj, dijete slatko: Takvog sranja se je chika @yodan nacitao i nacitao, i to na tri svjetska jezika. Ako nemas nesto jacega onda si to sebi duboko u ...dzep zadjeni . Ta tvoja "tanka" brlja kod mene vise ne djeluje. Ja vec odavno trosim samo robu za "odrasle". Taj svoj "stof" sa "krajinaforce.com" uzivaj u svome najuzem krugu i ne povlaci nepoznate i odrasle ljude za rukav, niti im se zaplici oko nogu.

Ono u sto ti vjerujes neka ostane tvoja privatna stvar. U toj svojoj lakovjernosti povjerovat ces cak i to ako ti netko slucajno kaze da si "jaaako pametan", pa ces se opet osramotiti, sirotane...

A sada, momce - u troskoku iz mojega vidokruga, prodaji svoju pamet i takvu "literaturu" nekome drugome.

Bye, Bye, @buby !.

Tko je glasao

Inicijativa

Cijenjeni kolega @yodan, izvoljeste napisati:

Koliko ce jos dugo potrajati dok se ne pojavi "inicijativa" za promjenom drzavnih obiljezja, promjenom naziva danasnje drzave i njenog ustroja ?. Da se ukinu (zabrane !) obiljezavanja svih obljetnica koje podsjecaju na mracno razdoblje kad su Tudjman i "njegovi" generali stvarali tu "zlocinacku tvorevinu"?. I Hrvati npokon budu "izlijeceni" od te zlocudne boljke - "hrvatskog nacionalizma". Koji ionako vodi u stvaranje uvijek iste "zlocinacke tvorevine"...

Pa zar takve inicijative nisu već krenule? Pa zar nije izmjenjen Ustav, kako bi Hrvatska ušla u tzv."integracije" iako je FT u Ustav dao ugraditi nemogućnost povezivanja u bilo kakvu novu Jugo tvorevinu, zar EU nije Juga "na mala vrata"?
Što se tiće obilježja, zar nismo ističući EU zastavu, prije ulaska u tu tvorevinu, proglasili "autookupaciju", samo je korak do ukidanja državnih obilježja i valute.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @Molotov,

Cijenjeni kolega @Molotov,

drago mi je sto nisam jedini koji pokusava pravilno tumaciti znakove vremena (iako bi mi bilo jos draze da tih znakova nema i da je jedina pojava nad kojom bi trebali podici desnu obrvu novi trener Crvene Zvezde...).

Da, tim "inicijativama" koje spomenuste NETKO vec malo-pomalo gradi svoju novu palacu. Hrvatska, Yugosfera i EU su poput onih ruskih "babuska-figura": Velika = EU >Srednja = Yugosfera > Mala (najmanja) = Hrvatska. Tako bi trebala izgledati nasa nova - "europska" kuca.

Pricekajmo jos dok se neka od "inicijativa" koje spomenuh ne pokrene i sluzbeno - u Saboru.

Ali, iskreno govoreci, ja se bojim da - ako sve bude i dalje islo istim tokom kao do sada - danasnjoj Hrvatskoj pripremaju slicnu sudbinu kao i onoj nesretnoj sa pocetka cetrdesetih prosloga stoljeca...

Dao Bog pa da se ja prevarim.

LP, takodjer.

Tko je glasao

komentar na razini dojma

,@yodan je radoVoljno pristao na mukoTrpno čitanje bezBroj stranica, a potom na pisanje objašnjenja/tumačenja pročitanih bezBroj stranica, čestitam,

@yodan je zaključke/formula/cije rasuo pomalo svugdje i tako zanemario temeljni smisao autorskog cilja, zasebno ujediniti rasute zaključke/formula/cije u zasebnu cjelinu/poglavlje i čitatelju napomenuti što je vrijedno opaziti-razumjeti-upamtiti, žao mi je,

metoda uspoređivanja formula/cija je zanemarena, a to učinkovito pomaže čitatelju da bira (zaboraviti, DA/NE)

metoda navijanja za jedne, a eliminiranje drugih formula/cija nije zabranjena, ali nije čudesno korisna,

smisao za naglasiti alogičnost je zadivljujuća, primjerice, mnogoŠtovani predsjednik, a masovni ubojica... itd. ima ih mnogo, HVALA

sadržaj/tema genocid ima naglašeni cilj, presuditi genocidistima...
ali genocidist i genocid je izUM-rafinirana posljedica,

uzrok je PLANET-zakon UU (ukrasti-ubiti) i živjeti,
pa je posve normalno serijsko ili masovno ubijanje drugih kao hrane za svoj opstanak po svom jelovniku, tako je oduvijek...

bolnije od izUM-rafiniranog genocida (koji se rijetko ponavlja)
na redu je... opaziti-razumjeti-upamtiti

naredboDavci/vladajući gospodari svaki dan, iz dana u dan okrutno ponavljaju genocidno uništavanje naredboPrimaca/zaROBljenih sluga,

primjera ima bezBroj,
od svih faraona pa do svih predsjednika već milenijima NE zaustavljivo teku potoci rada-znoja-krvi naredboPrimaca/zaROBljenih sluga,

(i zbog toga)
@yodan, obzirno molim, radoVoljno pristanite na mukoTrpno čitanje bezBroj stranica, a potom na pisanje objašnjenja/tumačenja u ciljanu svrhu,

MI svi... zaustavimo naredboDavce/vladajuće gospodare u groznom genocidu naredboPrimaca/zaROBljenih sluga,

*****

Tko je glasao

Moj kotau majstore

Moj kotau majstore @adfilantrop
Priznajem skruseno, o majstore jasnog i smislenog izricaja !, priznajem da sam uzaludno trosio vrijeme citajuci tisucu-dvije stranica zbrckanog i cudnovatog stiva.

O, da sam barem jedan djelic tog protracenog vremena proveo citajuci tvoje ovdje objavljene textove - koliko li sam samo mogao nauciti o preglednom, razumljivom, i nadasve smislenom pisanju...

Kajem se i obecajem da ce moja jedina lektira ubuduce biti citanje tvojih genijalnih pripravaka ;-)

Da bih dokazao kako ozbiljno mislim poraditi na mojemu poboljitku, evo, poslusat cu tvoj savjet i pokusati "stisnuti" moje misli:

-- Namjera mi je bila upozoriti na jednu zanimljivu knjigu koja se bavi isto tako zanimljivim fenomenom.
-- Naveo sam vrlo skraceni "sujet" iste.
-- Upozorio sam na nesto sto nikako ne pripada toj temi (ocjena o Tudjmanu), pogotovo sto za tu ocjenu nigdje u cijeloj knjizi nisu izneseni nikakvi dokazi. Citirao sam u potpunosti za mene sporan pasus.. Dao sam link.
-- Za usporedbu sam citirao i druge autore koji pisu o istoj temi i istom povijesnom razdoblju. Dao sam linkove.
-- Zakljucio sam da se Tudjmanu nanosi velika nepravda, a Hrvatskoj velika politicka steta.
-- Upozorio sam na posljedice koje ce (prema logici mojega zakljucivanja) Hrvatska kao drzava snositi ako se nastavi taj "trend". I obrazlozio sam to u izobilju.

Dakle, Majstore ?.

Inace: Cestit Bozic i Mir ljudima dobre volje, kolega !.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci