Tagovi

Tko ili što je Država koja „hitno treba prodati Petrokemiju“?

Tko ili što je Država koja „hitno treba prodati Petrokemiju“?

Jesu li to dioničari Petrokemije?
Je li to Kukuriku koalicija?
Da li je Država politička elita RH?
Da li je Država, sveukupno stanovništvo RH ?

Tko je vlasnik 51% dionica Petrokemije, koje su zapisane na ime države RH?

Jesu li vlasnička prava ovoga naroda, izbornom pobjedom prenesena na političku elitu i može li ona raditi s njima baš sve što im se smisli, bez pitanja stvarnih vlasnika?

Jesu li „proračunske rupe“ dovoljan razlog da se upropasti cijela jedna regija u RH, a posredno potkopaju i industrijski temelji države?

Nisu li „pozitivna“ iskustva s dosadašnjim privatizacijama i sudbinama Plive, INE, HT-a, CMC-a, banaka, ..., te iskustva mnogih drugih zemalja, koje su već prošle sličan put, dovoljna:
da se opravda još jedna „privatizacija“ koja donosi „bolju budućnost“, „bolje odgovore na zahtjevnost tržišta“, bolju (ne)zaposlenost, veću korist državi, veće uplate u državni proračun, veće uplate u mirovinski i zdravstveni fond, veći BDP, upoznavanje prednosti kapitalizma pred socijalizmom, veće razvojne i proizvodne mogućnosti, bolji pristup tržištu, bolju budućnost uz jake partnere, otvaranje svijetu,
a ne zatvaranje u svoje lokalno – regionalno dvorište, smanjenje ovisnosti o uvozu, jeftinije proizvode za stanovništvo,... te zakrpane rupe u proračunu?

Ministar rada i socijalne skrbi ističe kako bi se prodajom državnih poduzeća pokrpale rupe u proračunu!

Koliko dugo bi te rupe bile zakrpane?
Možda do vremena trajanja mandata ove vlade, kao što su trajale i one zakrpe na onim rupama koje su krpale bivše vlade rasprodajama (INE, Plive, HT-.a, banaka, hotela, ..), za vrijeme trajanja svojih mandata?

Što ili tko će zakrpati rupu u proračunu, koju su probušile elitne snage hrvatske politokracije u Siriji? Rupu od 20-tak milijardi kuna!

Koliko će se još stranica , po „hrvatskim“ medijima, morati napisati o „neobrazovanim“ Klausima, „koji se voze u Audiju“, „dobivaju plaće daleko veće od prosječnih hrvatskih plaća“?

Ne znam što ti mediji ne napišu, zna li taj Klaus engleski jezik?

Ili je totalno neobrazovan, pa ne razumije svjetske trendove u prenošenju državnoga vlasništva, preko političara, u strano vlasništvo, te u oslobađanju radnika od tlake rada i radnoga odnosa?

Ako ne zna, što se ne upiše u partiju i kandidira za EU-parlament, a ne da tu reketari Petrokemiju i ometa hrvatsko krpanje rupa u proračunu, kao običan „relikt prošlosti koji se ispriječio na putu logičkih ekonomskih i političkih procesa u globalnom preuzimanju svega“?

Osim toga, tko je On da upropaštava suradnju hrvatskoga naroda s Rusima?

Ta oni su izrazili žarku želju za Petrokemijom i lukom Šibenik, koja je u Petrokemijinom suvlasništvu, kao luka u toplome moru?
To onemogućava „prirodno partnerstvo“ i poboljšanje zahlađenih odnosa s nezaobilaznom političkom prijateljicom RH, Rusijom.

Mislim si, možda su odlučili voditi Titovu politiku?
Onako, možda kao i On, zaigraju blef s Rusijom, pa da im Zapad popusti i omogući zakrpati rupe u proračunu, padom na taj blef.

Ali, ipak, razjeda me crv sumnje, jesu li oni tako pametni kao drug Tito, ili misle ozbiljno s Rusima?
Možda su i malo pametniji od njega, jer vidim da u igru uvlače i Norvežane i njihovu Yaru?

Možda je i ono sa Sirijom samo blef?

Tko bi dao sankcije sam sebi, ako nema koristi od toga?

Moja prijateljica si je dala sankcije na hranu i već se dobri rezultati vide po zadivljenim pogledima muške populacije, a i po zavidljivim pogledima ženske populacije.

Tko nam zbog tih sankcija prema samima sebi zavidi, a tko nas gleda požudnim pogledima?

Izgleda i Rusi i Norvežani!

Nijemci s HT-om, Francuzi s Lurom, a Talijani i Slovenci i cijela EU sa ZERP-om, su se već osladili i navikli na naše političke sankcije prema samima sebi!

A Hrvati još muljaju, nikako da se naviknu kako im sankcije prema samima sebi donose poželjnost i prave partnere za život, u višegamnoj komuni, te izvode nešto s Petrokemijom, preko neobrazovanoga, razvojačenoga kutinskoga branitelja s ratnim iskustvom političkoga komesara, koji uživa u lokalnoj zajednici status sličan M. Jaggeru i ekipi, a jedva je opet dočekao povratak u prošlost, da preuzme ulogu prvoga pijevca kutinske savjesti, da zakukuriče na opću uzbunu.

Pobrkao je jadan lončiće.
1998. je imao opravdanje za organiziranje akcije, ali danas je zaboga 2012. godina. Pozivati se 2012. na stari i pravno diskutabilni ugovor, znači biti protiv modernizacije, razvoja i prosperiteta, protiv dioničara i njihovih neotuđivih i zakonima zajamčenih vlasničkih prava.
Klaus želi spriječiti da dioničari zarade na rastu njenih dionica, želi spriječiti da Petrokemija dobije najpouzdanijega i najjačega svjetskoga dobavljača plina. A, možda ga jedino zanima da se ponovi 1998., da mu opet donesu klope, cuge, te da dođe poneka cura.
( - iz dnevnih listova „objektivnih“ novinara Večernjega i Jutarnjega lista, kao rezultat njihova istraživačkoga novinarstva ).

Nažalost, ti su novinari, u nabrajanju argumenata, zaboravili istaknuti, kako bi prodaja Petrokemije mogla donijeti sličnu korist RH, kao prodaja Plive, poboljšati radnu produktivnost, a Klaus nam to onemogućava svojom tvrdoglavošću i neshvaćanjem dobiti od privatizacija.

Nikako da Hrvati shvate da je uloga “prvoga pijevca i kukurikanje na opću uzbunu“zaštićeno autorskim pravima, te da ne može baš svatko u RH kukurikati i izazivati uzbunu.

A Klaus je sumnjiv, kao i Tuđman, jer tko zna odakle je došao? Prezime mu je tuđe, kao i Tuđmanu!

Sigurno bi on da Nijemci uzmu Petrokemiju, a ovi su zainteresirani samo za telekomunikacije, vodu, šume, zemlju i energetiku, dok gnojivo ostavljaju Rusima i Norvežanima.

Zato Klausa pod hitno treba premjestiti u HEP, naučiti njemački, ako već potajno to nije naučio, i dati mu odgovornu funkciju „prvi hrvatski krpač rupa u proračunu“, dok bi u Petrokemiju za rusko preuzimanje, trebalo imenovati, bez natječaja, Nenada Bakića, jer on nije u sukobu interesa i zastupao bi, na pravi način, državne interese sa svojih 30, 683.894 kn portfelja.
Znanje jezika nije bitno, kapital govori sve jezike svijeta.

On ionako shvaća da je pojam „strateškoga vlasništva“ demagoška magla, te da je nemoguće da nešto na liberaliziranom tržištu bude strateško, osim njegovih vlastitih interesa, a razumije i potrebu sankcija RH prema samoj sebi.

Razumije i to da država ne treba imati ništa u svome vlasništvu, osim ljudi koji žive u njoj.

Tako bi se privatizacijom Petrokemije „istjerao socijalizam iz glava Petrokemijinih radnika“ i doveo kapitalizam, koji bi im omogućio više slobodnoga vremena, a Bakiću osobno, potvrdu da je kapitalizam za sposobne i snaLAŽLJIVE.

Bakić kaže da je odluka o prodaji „win-win odluka“, a sprječavanje prodaje je samo skrivena navodna briga za opće dobro.
Tvrdi da je došlo vrijeme da „prestanemo pjevati himnu s rukom na novčaniku i mahati zastavama“, te da građane RH čijih je 51% Petrokemije, zastupa Vlada, koja je pobijedila na izborima, te ona može kako hoće, jer joj je dat mandat“.

Očito je da su referendumi zastarjeli običaj iz vremena demokracije.

Bakić je jedan od naprednih i globalnih „vizionara“, koji shvaćaju potrebu radikalne privatizacije svega u čemu države još imaju udjela. Shvaća da se to odnosi samo na neke države, a ne na Njemačku, Francusku, Švedsku, Norvešku, Rusiju i ostale koje cijene tuđe sankcije protiv samih sebe.

Ostaje nam da maknemo ruku s novčanika i otvorimo ga Rusima, ili Norvežanima, zatvorimo pred „pohlepnim radnicima“ Petrokemije, HEP-a, CO, HPB;.. i građanima RH, zastavu spustimo na pola koplja i shvatimo da je Država, onaj koji dolazi svakih 4 godine i uvijek se bavi krpanjima rupa u proračunu, klanjem „nestrateških“zlatnih koka, kadroviranjem po partijskoj stručnosti bez natječaja i provjere znanja engleskoga jezika, osim za mjesta nižega administrativnoga osoblja, „poboljšanjem nezaposlenosti“- nije se Kerum zabunio!

U nedostatku kvalitetnih ljudi, ne treba sitničariti i gledati tko je optužen ili ne, tko je pravomoćno ili nepravomoćno osuđen, tko je lako ucjenjiv, a tko ne.

A krpanje rupa umjesto nastavkom deindustrijalizacije, „poboljšanjem nezaposlenosti“, nastavkom uvoza mesa nešto svježijega od mamutovoga, voća i povrća delux visokosmećaste kategorije, tekućega svježega mlijeka iz praškastoga stanja, dijeljenjem zaslužnih mirovina –medaljarina, promatranjem stranih ribarica u izlovljavanju riba našega ZERP-a, uvođenjem „tableta“ umjesto bilježnica, knjiga i krede, školovanjem nepotrebnih kadrova, uvođenjem sankcija prema samima sebi preko Sirije, zaštitom radnih mjesta birokracije, administracije, politokracije, prihvaćanjem diktiranih kvota u proizvodnji onoga što možemo proizvoditi i slobode da proizvodimo ono što ne možemo proizvoditi, ostavljanjem milijun hektara neobrađene zemlje, višedesetljetnim trajanjem sudskih procesa, uspješnim zaduživanjem, te planiranim rasprodajama Petrokemije, HEP-a CO, HPB,...,
moglo bi se pokušati drugim putem , ali za to treba imati hrabrosti, odgovornosti, poštenja, znanja i nacionalne svijesti.

Tko ili što je Država koja „hitno treba prodati Petrokemiju“?

Komentari

Vlast kao pljen

Sve dosadašnje vlasti su se osvajanjem vlasti ponašale kao da su osvojili pljen, i da imaju dato pravo da se tako ponašaju. Od tuda i misli o prodaji Petrokemije. Konačno još ima toga za prodati, a samo Bog zna, misli sadašnja (ali i bivša) vlast do kada će trajati ta vlast, kao što vrlo dobro vlast zna da nema rezultata ali ni stvarne želje da napravi preokret u razvoju države. Za to treba danonoćni rad ali i ljubav za sugrađane. Ova kao i ona vlast toga nema, niti ih zanima takav način vlasti- služenje građanima.

Tko je glasao

Maaaa, ponešto znam o

Maaaa, ponešto znam o Petrokemiji... :):):):), ali mi je pametnije da šutim.
Inače, draga moja @ppetra, dobar dio onoga što si citirala iz novine jest istina!

Tko je glasao

Nije država loš vlasnik,već je to samo ona država koja je LOŠA,

zbog toga što je prepuštena lošim, ili nesposobnim, ili korumpiranim ili samo pohlepnim, ili samo pogrešnim ljudima.

Inače, draga moja @ppetra, dobar dio onoga što si citirala iz novine jest istina!To vodi na dva moguća zaključka:
1.) Ili je tamo postavljen, dostavljen, utrpan,..., upravo zbog svojih manjkavosti, da se zbog tih manjkavosti preko vođe otpora lakše omalovaži, rascjepka, anestetizira, otpor radnika, građana Kutine i okoline, te da se preko omalovažavanja, prokazivanja, bacanja blata na pojedince i vodstvo sindikata, javnost okrene ne protiv njega, jer taj pojedinac je nebitan u svemu tome, već protiv naših građana, radnika, ljudi i njihove tvornice- koju bi neki tako slasno "pojeli" dok bi drugima omogućili da "poginu" kao žrtve za zakrpu i zaradu mešetara.

2) ili nema boljih, a kojima bi stalo do dobra zajednice, do radnika, do svoga kraja, do toga da RH proizvodi, ima industriju, ..., pa preostaje bilo tko- tko to hoće.

Slično je bilo i djelovanje na mljekare: osobni napadi na vođe prosvjeda kako bi se omalovažio cijeli prosvjed: te je taj pojedinac oteo neku nevinu ženu (mislim poslovno "nevinu"), te je ona jadna morala platiti svoju otkupninu,... a onda ne nije to bilo to, već je dama bila prevarantica, a ovaj je tražio da mu vrati njegov novac,...

Novinari, ako se takvi mogu tako i zvati, a @Rebel ih je u svome tekstu nazvao "kerovi", svakim danom sve više potvrđuju tu njegovu tvrdnju: zatrčavaju se, laju, kese, uperuju šape, ukrućuju repove, kako bi zadovoljili svoje gazde i priuštili im lovinu koja im treba. Pri tome rade po uvježbanim pravilima pravih lovačkih pasmina: svejedno radi li se o pticama, veprovima, ili ....mljekarima, farmaceutima, petrokemičarima, naftašima,..

Inače, nije lako predvoditi ljude. Među njima je puno onih koji će se prodati za "komad slanine"- ili obećani ostanak na radnome mjestu (do druge prilike. tj. u drugom, ili nekom sljedećem valu otpuštanja), iako će im možda biti zadnji zalogaj, a zbog kojega će napustiti i vođe, i radne kolege koji bi trebali pasti kao prve žrtve "veće proizvodnosti" i "nužne privatizacije" jer "država nije dobar vlasnik".

E tu je logička varka: istina je država nije dobar vlasnik, ali ne svaka, već samo ona koju vode nesposobni i loši ljudi, ljudi skloni korupciji, ljudi koji nisu u stanju osmisliti dobar sustav kontrole.

Takvi se zato samo peru tvrdnjama da je općenito "država loš vlasnik"!
A nije!
To svjedoče države koje vode računa o državnim interesima, a ne samo o osobnim i klijentelističkim.

Nije istina da "država nije dobar vlasnik", već je istina "LOŠA država nije dobar vlasnik" i zato ne treba rasprodavati dobro državno vlasništvo, već lošu vlast

Tko je glasao

Drzava je dobar vlasnik samo

Drzava je dobar vlasnik samo u crtanom filmu i u laprdanjima turbo-folk ljevice sa Filozofskog.
A istina je "nekaj cistam drugega", ili
http://www.vecernji.hr/vijesti/stvorio-400-mil-kn-gubitka-otisao-otpremn...

Tko je glasao

Razlika je u političarima, zakonodavstvu i pravosuđu

Opet pričamo o LOŠIM državama, koje u NO ubacuju političare, koji nemaju pojma o djelatnosti kojom se bave, a ne prepuštaju stvar sposobnim stručnjacima nad kojim bi onda one "vjesile" svojim kontrolama, učinkovitim zakonima i pravosuđem.

Mislim da to rade namjerno, kako bi uništile industriju i odigrale po režiranome scenariju.

Ovakav način upravljanja državnom imovinom nije slučajan, već programiran i sve teče po smišljenim potezima.
Tko ih smišlja?
Upravo oni koji nikada nisu željeli hrvatsku državu: i vani, i ovdje u uigranoj simbiozi koja upropaštava hrvatsko gospodarstvo.

Nema slučajnosti, ni stihije, to je zacrtano i u provedbi se ponavlja po tko zna koji put, na isti način.

Zašto je Njemačka država dobar vlasnik, koječega, a RH nije?

Razlika je u vlasti i političarima koji drže do njemačkoga nacionalnoga interesa, do boljitka vlastite države i ovih koje baš briga za hrvatski nacionalni interes i boljitak RH.

Tko je glasao

Ma u Njemackoj je rijec JPP.

Ma u Njemackoj je rijec JPP. Sumnjam da drzava negdje ima vise od 35% vlasnistva, ako se ne radi o javnim sluzbama.

Tko je glasao

koji drže ne bih rekla da

koji drže

ne bih rekla da bilo tko u zapadnom svijetu "drzi do" neceg.. ako je dobar. samo zna da ce stradati i izgubiti sve sto ima ako je los, pa se ni ne paca u takve poslove..

makar problem loseg managementa je sve vise aktualan svugdje.. kao i politicara.. stvar je u odgovornosti koja se vise ne trazi dugorocno vec kratkorocno..

i to je jedina razlika kod njih i kod nas danas.. kod nas je nema ni kratkorocno (recimo par godina), a kamoli za neki dugogodisnji razvoj ili planski razvoj poduzeca ili drzave, drustva..

sve se svodi na tih par dana mandata, a za poslije nitko nikog ne pita.. kod njih, a kod nas ni za tih par dana, jos nagradimo i ak je lose, sam da mozemo takvog zamijeniti kao nekim drugim.. manje losim ili vise losim, svejedno.. vazno je da se ne talasa sa pozivom na odgovornost i iskazane sposobnosti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Inače, nije lako predvoditi

Inače, nije lako predvoditi ljude. Među njima je puno onih koji će se prodati za "komad slanine"- ili obećani ostanak na radnome mjestu (do druge prilike. tj. u drugom, ili nekom sljedećem valu otpuštanja), iako će im možda biti zadnji zalogaj, a zbog kojega će napustiti i vođe, i radne kolege koji bi trebali pasti kao prve žrtve "veće proizvodnosti" i "nužne privatizacije" jer "država nije dobar vlasnik".
Da točno, nije lako predvoditi ljude ali što ako onaj koji predvodi u stvari uopće nije vođa niti "predvodi" već izvršava tuđu volju; - ili se taj isti proda?
Što tada?

Tko je glasao

Uvijek su kradljivci u prednosti, ako se domaćini ne zaštite

Opisano pod 1. u komentaru.
Što tada?
Upravo ono što, nadam se Kutina radi: opća solidarnost i tisuće ljudi koji nisu ovce, ili pilići za potrošnju.
Nema opće solidarnosti dok oni koji su najugroženiji ližu podove, dakle radnici. Imaju svuda oko sebe primjere što im donosi "gledanje samo svoga trenutnoga interesa"! Čak

U Đakovu, po pitanju Đakovačke ergele, radnici kojih se najviše tiče pitanje ergele su se ponašali kao da taj problem nije njihov, dok su drugi prosvjedovali i tražili ono što su oni trebali povesti.

Slično su se ponašali radnici kada su im odvozili tisuće tona žita: problem nije moj, dok primam plaću, a onda kada je ne prime i dobiju otkaze, onda prosvjeduju štrajkom glađu i govore, kako su trebali reagirati dok su druge "ubijali", ali naknadna pamet ne koristi.

Tko je glasao

kupiti ga? :))

kupiti ga?

:))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da @lunoprof, ali ako je već

Da @lunoprof, ali ako je već kupljen po cijeni koju uopće nisi u stanju platiti, niti itko drugi... -što tada?

Tko je glasao

Što tada?

Ne smijem napisati.)))

Tko je glasao

onda ustanovis da zivis u

onda ustanovis da zivis u hrvatskoj....

u kojem je svaki probisvjet dobro placen, a onaj sto je vise ukrao bolje tretiran i puno dalje od zakonske kazne nego biciklist bez prsluka..

dakle nama treba reset razmisljanja.. zamjena politicara, od kradljivih ka malo manje kradljivih, od potpuno nesposobnih ka manje sposobnim.. od gradana koji misle da se stvari dobijaju a ne zaraduju.. da postoje samo prava a ne i obaveze.. naprosto samo ustanovis da si u hrvatskoj, i da nas ima previse koji podrzavamo citav sustav jer smo za sebe dobili pinkicu i zbog toga ne zelimo u globalu mijenjati odnose.. zalosno, ali to je fakt.. hrvatske danasnjice

upravo sam procitala o bivsem sefu, koji je u dvije godine napravio stotine milijuna gubitka da bi ga smijenili uz navodenje sasvim drugacijih razloga, valjda kako se ne bi uspostavilo pravilo da se za lose vodenje poslovanja snosi odgovornost, jer bi to ugrozilo veliku vecinu vodstva javnih i drzavnih poduzeca.. pa su mu da do kraja zamaskiraju jos isplatili i otpremninu ciji je trosak 1 milijun kuna..

stvarno ne znam kako se maknuti iz tog kruga koji je svugdje prisutan.. da li treba traziti kaznjavanje onih koji ga nisu kaznili? mozda bi pomoglo..

no nesto ce se ipak dogoditi.. cini mi se ne bas dobro i cini mi se da ce gradanska reakcija biti na potpuno krivi nacin jer UZROKA nismo jos uvijek svjesni niti ga pokusavamo suzbiti, samo trazimo svoja prava (gradanska ili radnicka) koja je nemoguce ostvariti dok imamo takvu upravu..
pa cemo devastacijom traziti i dalje prava, bar vecina, a uzroke necemo rjesiti ni u buducnosti.. i tako ih do kraja izgubiti

eto, nemam bas optimisticno predvidanje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

**

dakle nama treba reset razmisljanja.. a ne zamjena politicara

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bejzbol palice u ruke i čekati tu gamad

Bez obzira na argumente kleptomanske ekipe držim palčeve Kutinčanima koji će jedini popušiti zbog Čačićeve bahatosti i bezobraštine.

Tko je glasao

gradnja autocesta nije gospodarstvo

doduše gradnja autocesta potpomaže gospodarstvu. postoji jedna knjiga koja se zove Uspon Radomira Čačića koja govori o +/-uspješnom poslovanju sadašnjeg mininistra gospodarstva i potpredsjednika vlade. iz kratkog sadržaja se može brzo doći do spoznaje kao vođenje firme nije jednako gradnji cesta a još manje gospodarskoj politici države poput Hrvatske. gledajući sadašnjeg i bivše ministre gospodarstva dobiva se dojam kako oni zajedno s vladajućim političarima smatraju kako narod mogu farbati poput uskršnjih jaja. ne mogu se oteti dojmu kako bi bilo puno bolje neko vrijeme dati da gospodarstvo vode seljaci koji obrađuju svoje poljoprivredne površine i zatim proizvode prodaju na placu. oni znaju ako neto želiš dobiti moraš i uložiti - zemlju pognojiti, posijati, a stoku nahranit.
što se tiče farbanja naroda ne znam da li samo političari koji govore o nafti i plinu pojma nemaju ili smatraju kako je narod glup. ako se radi o ovom prvom mogu samo malo prolistati po novinama iz kojih će saznati kako je MOL kad je kupio prvi paket dionica dobio u ruke i financije Ine a već s drugim paketom je dobio nalazišta plina u Slavoniji. pitajte samo seljake u slavoniji u čija su dvorišta upadali stručnjaci MOL-a u potrazi za novim nalazištima plina. uz nalazišta plina u slavoniji postoje nalazišta plina u hrvatskom dijelu Jadranskog mora koje veselo crpe Talijani. razlog naši pametnjakovići o nekih profesora na rudarsko-geološkom fakultetu preko nekih političara su zaključili kako se nama ne isplati eksploatirati plin, ali se zato isplati Talijanima i Mađarima. sad se govori o poskupljenju plina jer cijena plina raste svuda hm, kad uvoziš plin onda zbilja ovisiš o drugima.
kutinska 'Petrokemija' je samo primjer jednog bahatog ponašanja političara, pogotovo o nog dijela koji se bavi gospodarstvom
sadašnji ministar gospodarstva je opće poznat po svojem stavu kako je on iznad zakona,- popriličan dug njegove firme prema državi i vožnja autotrka koje završavaju kobno po ostale sudionike prometa. običan građanin se ne može ne upitati kako ministrom gospodarstva može biti osoba koja ne poštuje zakone ni svoje države ni strane.

w. ;)

Tko je glasao

postoje nalazišta plina u

postoje nalazišta plina u hrvatskom dijelu Jadranskog mora koje veselo crpe Talijani. razlog naši pametnjakovići o nekih profesora na rudarsko-geološkom fakultetu preko nekih političara su zaključili kako se nama ne isplati eksploatirati plin, ali se zato isplati Talijanima i Mađarima. sad se govori o poskupljenju plina jer cijena plina raste svuda hm, kad uvoziš plin onda zbilja ovisiš o drugima.

Zapravo nije tako...
Mi nemamo ni iskustva ni para za financiranje stalne proizvodnje pod morem.
Zato je bolje po 50/50 dogovorene kolicine plina podjeliti nego nista.
Postoje i skori planovi povrecanja prizvodnje,

Tvrtka INAgip, u suvlasništvu INA-e i talijanskog ENI-ja, planira izgradnju još 5 platformi za eksploataciju plina u sjevernom Jadranu, doznaje T portal iz elaborata o utjecaju zahvata na okoliš, koji je INAgip u tu svrhu predala Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.Prema podacima iz elaborata, novih 5 platformi trebalo bi biti aktivno između 20 i 30 godina, tijekom kojih se očekuje ukupna eksploatacija plina u količini od 9,4 milijarde m3. To bi, prema sadašnjim cijenama, predstavljalo vrijednost od oko 20 milijardi kn. Iz elaborata je vidljivo da bi se zahvaljujući INAgipovim investicijama sljedećih godina trebala značajno povećati proizvodnja plina na Jadranu, s obzirom na to da tvrtka trenutačno raspolaže sa 17 platformi, a uskoro bi ih trebala imati 28. Naime, uz najnovijih 5, navodi se da je u tijeku dovršenje izgradnje još 6 njih, za koje je okolišna studija rađena 2008. godine. Koji su rokovi gradnje i koja je vrijednost investicije u nove platforme, u INAgipovom elaboratu nije navedeno, a ništa više T portal nije doznao ni iz odgovora na upit. Iz Ine su poručili da nakon spomenutog elaborata slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada rudarskih projekata i glavnih projekata za ishođenje građevinskih dozvola te da će realizacija ovisiti o rezultatima istražnih radova u narednom periodu.
Nije poznato ni kada se može očekivati početak proizvodnje sa 6 platformi po okolišnoj studiji iz 2008. godine, za koje se u elaboratu navodi da se dovršavaju. No za te platforme, čija je ukupna eksploatacija plina bila procijenjena na 5,5 milijardi m3, svojevremeno se u medijima procjenjivalo da će se investicija kretati oko 300 milijuna USD, pa se može pretpostaviti da ulaganja u 5 platformi iz novog projekta neće biti manja, s obzirom da je riječ o znatno većim kapacitetima. Da je riječ o izrazito visokoj cijeni ulaganja, vidljivo je i iz godišnjeg izvještaja Ine, u kojem stoji da je samo Ina, dakle bez talijanskih partnera, do kraja 2010. u sjeverni Jadran uložila čak 4,6 milijarde kuna. Prema podacima Ine, ukupna proizvodnja prirodnog plina iznosila je 2010. godine 2,33 milijarde kubika, od čega na kopnu 0,92 milijarde m3, dok je Inin udio u proizvodnji plina s polja na Jadranu bio 1,4 milijarde m3. Platforme za plin najveću proizvodnju ostvaruju na početku eksploatacije, a pet novih platformi ukupno bi prema projekcijama iz elaborata trebale na početku davati blizu 0,9 milijardi m3, dok bi onih 6 u izgradnji na početku proizvodnje davale blizu 0,7 milijardi m3.

Tko je glasao

Ne razumijem priče o prodaji

Ne razumijem priče o prodaji i privatizaciji Petrokemije kada ne postoji nikakva aktivnost u tom smjeru.
Čačić izjavio da je dobio dvije ponude Norveških i Ruskih firmi koje su zainteresirane za kupnju Petrokemije i to je sve.

Međutim, dobro je da se otvorila tema Petrokemije jer Petrokemija ovakva kakva je sada samo pravi štetu hrvatskom društvu.

Petrokemija dobiva plin po nabavnoj cijeni bez troškova transporta i distribucije a 60% proizvoda izvozi , najviše u zemlje regije pa tako imamo "naše" gnojivo čiju proizvodnju svi mi subvencioniramo 30-40% jeftinije u Sloveniji, Mađarskoj, BiH , tj. mi potičemo poljoprivrednu proizvodnju zemalja u okruženju na teret naše poljoprivredne proizvodnje, a trebalo bi biti obrnuto tj. da je "naše" gnojivo koje najmanje prodajemo u RH jeftinije u RH nego li u susjednim zemljama te tako pomognemo konkurentnost naši seljaka i naše poljoprivrede.

Traganje za partnerom koji bi umjesto RH subvencionirao cijenu plina Petrokemiji nije protivno interesima RH već je u interesu RH.

Po meni nije rješenje privatizacija Petrokemije već dokapitalizacija Petrokemije kao bi se nova sredstva uložila u Petrokemiju u poboljšanje tehnologije, uvođenje novih i boljih ekoloških standarda te bi Petrokemija u srednjem roku povećala kapacitete, ostvarivala bolje poslovne rezultate i vrlo vjerojatno smanjila broj radnika, što jeste problem ali i nužnost.

Tko je glasao

Stop nakaradnim privatizacijama koje uništavaju RH i

njene stanovnike guraju u očaj i siromaštvo

Petrokemija dobiva plin po nabavnoj cijeni bez troškova transporta i distribucije a 60% proizvoda izvozi , najviše u zemlje regije pa tako imamo "naše" gnojivo čiju proizvodnju svi mi subvencioniramo 30-40% jeftinije u Sloveniji, Mađarskoj, BiH , tj. mi potičemo poljoprivrednu proizvodnju zemalja u okruženju na teret naše poljoprivredne proizvodnje, A nije li tako i s proizvodnjom hrane, ili s cigaretama.
Naši ljudi odlaze preko granice i kupuju jeftinije hrvatske cigarete,nego u RH.

Tvoji argumenti su šuplji i pokušavaju opravdati dalje uništavanje hrvatske industrije, a to uništavanje je izrazito opasno za opstanak RH.

Isti scenarij upropaštavanja hrvatske industrije i dalje nam prodaju isti oni koji se stalno izgovaraju kako im je Tuđman kriv za privatizacijske promašaje.

Tko je glasao

O Bože

taman htjedoh reć Walprugi da mi dođe podržat Vlast kad vidim tko ju kritizira, al ipak nekako mi se njezin komentar svidio pa rekoh "hajd da ne kurim vatru unatoč svemu" kad tamo njezin plus na ovakav koment što samo dodatno daje na značaju svetogrdnom vapaju nas bludnika od krvi i mesa sa zeru soli u glavi ...
Ja potpuno kužim @acinumovu slijeposlijedbu doktrini kapitalizma ( oupsss pardon - ekonomskog fašizma ), ali kad vidim silu gluposti poput moralnoetikograđanske kvaziinteligencije onda mi dođe muka... Čak mi niti sve to u paketu nije čudno jer upoznah jako dobro i tu spomenutu kvaziinteligenciju SGEh no međutim bih volio čuti jedno suislo objašnjenje po pitanju podrške ovom komentaru...Čak bih pritom olakšao pa samo zamolio pojašnjenje vezano uz završetak istog ...
Ono ... Recimo da nam to čudo od legitimnosti saborskozastupničke, a u liku i djelu popa Grubera, malkice pojasni dali SGEH podržava to "nažalost nužno" otpuštanje Radnika i nama malo priglupljima dodatno posveti svoje visokomoralnoetičko i kajtijaznamkakvesvene pažnje te nam dodatno istu priču usporedi sa 4 MLRD kuna profita T-koma i otpuštanje 400injak Radnika ( čitaj izglanjivanje 400 novih socijalnih slučajeva )... Ako pritom pitam koja je u toj priči korist Države čije građane isti gospon zastupa, vjerojatno bih tražio previše ovako malen ispod zvijezda, ali bez obzira na sve dodatno se veselim pojašnjenju dične nam istinoljupke walpruge dimitrovske ...

Ama stvarno @Golgota ti imaš čelične živce kad se veseliš trenirati sive stanice u ovako opskurnom okruženju.

Provinciopolis

Tko je glasao

Nema tu kapitalističke

Nema tu kapitalističke doktrine već jednostavno pitanje koje očekuje odgovor.
Trebaju li naši seljaci ( njih oko 200.000 koje podržavaš u prosvjedima) plaćati najskuplje gnojivo u ovom djelu Evrope da bi 500-600 radnika imalo radno mjesto u Petrokemiji a ista proizvodnja može i bez njih.

Baš me zanima u tvojim prijedlozima profit Radnicima i druge koje si iznosio na ovom portalu ima li rješenja i za problem Petrokemije. Naravno ukoliko uopće vidiš u čemu je problem jer se mogu rješavati problemi kojih smo svjesni.
Zbog previše zaposlenih koji dolaze na posao da bi dobili plaću bez obzira na njihovu učinkovitost na poslu a vrlo često i potrebi je propalo samoupravljanje u Jugoslaviji i odvelo zemlju u rat.

Isto tako i u t-comu bez obzira koliku dobit ostvaruju trebaju dobiti otkaz svi radnici, inženjeri, direktori ako za njihovim poslom nema potrebe.
Dali će ti ljudi biti socijalni slučajevi nije to problem firme i neće ona nepotrebnim zapošljavanjem rješavati socijaslne probleme u državi jer ne da ih neće rješiti već u određenom roku i firma propasti.

Tko je glasao

Nisam previše od volje crtati, a mnogo toga ti je rekla @ppetra

no samo ću ti reći da si ti taj koji ne shvaćaš da primjerice i ja nisam za scijalIZAM kao niti za kapital IZAM tj. smatram da trebamo evoluirati i uzimanjem pozitivnih vrijednosti, modificirati drušetveno političke odnose na svim razinama pa tako posebice i na onim najznačajnijim tipa politika i ekonomija iako su stvari uvijek povezane pa od obje spomenute djelatnosti ne možemo izuzeti primjerice kulturu i/ili sport itd , a ako u tome ne uspijevaš shvatiti u čemu se mi u biti slažemo onda je to tvoj problem iako temeljni problem leži upravo u neshvaćanju uzrokovanom ili ne znanjem ( nemogćnošću kreacije spomenute modifikacije ) ili čnjenicom da ne želiš sve to skupa razujeti jer imaš osobni interes iznad interesa općeg dobra pa ti ne pada napamet dijeliti s nekim išta, a sve smo to već odavno prošli i nema smisla ponavljati se... I još samo nešto ... Ja nisam samo iznosio na ovom portalu već na mnogim poljima tipkovnice kao i usmeno, a također nije niti riječ o prošlom svršenom vremenu jer ma koliko to isto vrijeme prolazilo, ono samo potvrđuje nužnost promjena pa bi vrlo shvatljivo ako ne i razumno, bilo da ponudiš bolje riješenje od ovog koje sam predložio jer nekako mi se čini da si ti zadovoljan tim istim što se preočito mora mjenjati olitiga daj se odluči(te) kaj hoćete, kaj mislite da je ispravno i dobro ... JA za sebe jako dobro znam, a tebe ako zanima - čitaj moje Dnevnike

Provinciopolis

Tko je glasao

Odskliže li samo kuna, eto ti već skupljega stranoga gnojiva

Isto tako i u t-comu bez obzira koliku dobit ostvaruju trebaju dobiti otkaz svi radnici, inženjeri, direktori ako za njihovim poslom nema potrebe. To bi bilo u redu da preostale radnike ne tjeraju na prekovremeni rad, da ne zapošljavaju studente kako bi što manje uplaćivali u državne fondove,..

Država koja odluči prodati telekomunikacije ili bilo što što je izrazito profitabilno i kao jedan od razloga navede i povećanje produktivnosti, ništa nema od te produktivnosti, ako strane firme ne plaćaju ovdje više nego li je ista tvrtka uplaćivala kroz sva davanja državi i radnicima: plaće, doprinose na plaće, PDV, ...

Ova je država, država njenih građana i treba štititi interese tih građana, a ne interese tuđega kapitala, koji bi samo iskorištavao prirodne resurse, izrabljivao radnu snagu i novac odnosio u svoje države.

Otkuda ti znaš da za par godina gnojivo neće biti skuplje nego li što je sada kod nas?

Izgubiš li takvu svoju proizvodnju u potpunosti će ti proizvodnja hrane ovisiti o uvozu.
Ma dovoljno je da kuna sklizne i evo ti već skupljega stranoga gnojiva, a takve situacije već kucaju na vrata.

Sutra se situacija okrene, a ti više ne možeš stvoriti takvu tvornicu, niti ćeš više imati ljude koji će znati raditi taj posao i morat ćeš se vječno zaduživati da bi uvozio tuđe proizvode.

Država mora imati interesa da njeni ljudi rade, zarađuju, stvaraju, te da čuva mogućnosti opstanka svojih građana na ovom teritoriju.
Ako joj to nije briga, onda to više nije država ovoga naroda, već nečije kolonijalne uprave.

Trebaju li naši seljaci ( njih oko 200.000 koje podržavaš u prosvjedima) plaćati najskuplje gnojivo u ovom djelu Evrope da bi 500-600 radnika imalo radno mjesto u Petrokemiji a ista proizvodnja može i bez njih. Na ovaj način mogli bismo ukinuti i seljake i sve koji proizvode nešto što je skuplje, nego negdje u svijetu.

RH ima plin kao sirovinu i trebao bi biti jeftiniji, pa bi onda i gnojivo moglo bilo jeftinije, ali netko pametan se sjetio i to prodati, pa tako u RH plaćamo domaći plin kao uvozni.

Proizvodnja hrane je strateška proizvodnja, a za nju je potrebno gnojivo, a ne ovisnost o uvozu.
Što država, kao vlasnik te firme ne uloži novac u njen razvoj, a ne u silno zgradarstvo koje neće pokrenuti ništa, osim gomilanja novih dugova i izvlačenja iz dubioza privatnih građevinskih tvrtki koje "lobiraju" političare da im donose baš takve projekte.

Tko je glasao

država građana... a gdje su tu građani? :)

Ova je država, država njenih građana i treba štititi interese tih građana...

Ovdje je mali problem što država upravo to i radi. Brine o svojim građanima. Rasprodat će i što treba i ne treba, dići kredite i zadužiti se - samo da zaštiti interese tih građana. Šteta što je ovaj "TIH" shvaćen malo pogrešno. Ali ne može se reći da država loše radi svoj posao, za TE građana ovo je najbolja država.

Tko je glasao

Država NE brine o građanima, već ih sustavno upropaštava

Ovdje je mali problem što država upravo to i radi. Brine o svojim građanima. Ovo, @zaphode, nije istina.

Država, ne brine o svojim građanima, jer su valjda i radnici u Plivi, INI, Petrokemiji, HEP-u; HT-u hrvatski građani, a država ih baca na ulicu zbog druge vrste građana. Dakle, jedne građane žrtvuje, da bi drugi opstali, ali nažalost, žrtvuje upravo one bez kojih neće biti opstanka ni ovima drugima.

Zašto štedi ovu drugu vrstu građana?

Upravo zato što oni koji odlučuju o tome pripadaju toj drugoj vrsti: političari, predavači na fakultetima koji proizvode za Zavod za zapošljavanje, prekobrojna administracija i birokracija, uhljebljeni članovi vlastite partije i njihova rodbina,..

Meni ovakav način vođenja države, ne predstavlja "briga o građanima", već suprotno, jer ih vode u ponor i ropstvo, prodaju njihove vrijednosti i pri tome se osobno, posredno dobro "ogrebu".

Država koja potkopava svoje gospodarske temelje i slijepo provodi želje drugih država da joj sišu nacionalno bogatstvo, ne brine o svojim građanima, već suprotno: upropaštava i te građane i cijelu državu.

Radi li to iz neznanja, iz "milosti prema svojim građanima" ili zbog dogovora s "onima koji žele ulagati" u energetiku, vode, šume, zemlju (odnosno uzimati nacionalna bogatstva druge države), svejedno je, rezultat je građanima isti: upropaštavanje osnova za dostojanstven život od svoga znanja, rada i prirode koju su nam sačuvali naši pretci!

Usput, usmjerava jedan dio naroda koji radi "u realnom gospodarstvu", na drugi dio naroda "zaposleni u zdravstvu, školstvu, upravi...", ili u slučaju Petrokemije, "napuckava" seljake na radnike Petrokemije", dok je prije toga svojim "objektivnim medijima" "napuckavala" sve građane koji mogu dobivati jeftinije mlijeko iz uvoza (nema veze što to "svježe" mlijeko proizvode od mlijeka u prahu),na te mljekare,...

Dok Država truje svoj narod starim mesom, koje bi ostali europski narodi morali spaljivati da RH ne uvozi najviše svinjetine na svijetu iz EU, i voćem i povrćem smeće kategorije, dotle maltretira istinske proizvođače, a "interventnim otkupima" svojim pojedincima nabija profit, jer takve kvalitetne proizvode koje potražuje EU, mogu dobro prodati na tom tržištu.

Kako to da država koja uvozi najviše svinjetine iz EU traži i dobija povećane kvote za svinjetinu? Kako to da uvozimo najviše svinjetine, a seljaci nam nemaju što raditi iako imaju uvjete za svinjogojstvo?
Zato što se tako "brine za svoje građane" i omogućava im da se hrane europskim smećem od hrane, a ova im za uzvrat dozvoljava da joj izvoze najkvalitetniju hranu, na kojoj se "interventni izvoznici" obogate, a proizvođači uništavaju niskim cijenama.

Država upropaštava i poljoprivrednike, i mljekare i svinjogojce, i proizvođače gnojiva, ali i sve ostale građane upropaštavanjem njihovih sugrađana koji bi im mogli proizvesti zdravu i jeftinu hranu, tako da ih sve blokiraju u razvoju svojim glupim i štetnim političkim dogovorima, koji građanima RH brane uzgajanje i proizvodnju onoga što znaju i za što imaju prirodne mogućnosti, te ih prisiljavaju na uvoz tih proizvoda uz ogromno zaduživanje.

Ova država ne brine o nikome, već sustavno sve vuče u ponor nastavljanjem uništavanja industrije, poljoprivrede,... i ljudi.

Tko je glasao

ma daj ppetra

pa kako će nam onda izgledati pročelja škola, bolnica i čega ono još?!
Pa moraju ovi naši Ploteri i Gortani još malo okrenuti - zgrade im zjape prazne - neće pojeftine kvadrate, ni za prodaju ni za najam, počeli i oni otpuštati radnike. Nemoj se šaliti s građevina mafijom!

Tko je glasao

Pogodci u NIŠTA

pa kako će nam onda izgledati pročelja škola, bolnica i čega ono još?! Pa ovi su gori od HDZ-a!?

Pokrenuli bi gospodarstvo oblaganjem škola, bolnica, sudova, a bolnice nemaju novca da veledrogerijama plate već utrošene lijekove!?

Škole bi opremali "tabletima", uvodili e-dnevnike,..., sve na dug, a prodavali bi Petrokemiju, jer trebaju zakrpe koje će opet šupljiti svojim razbacivanjima sredstava kojima potiču samo sebe i svoje, bez obzira što to državu baca u dublji glib.

Radnici Petrokemije bi valjda trebali svojim egzistencijama platiti takva glupa investiranja!?

Neka sav tajposuđeni novac ulože u Petrokemiju, neka razvijaju HPB, jer hrvatski građani žele hrvatsku banku, neka zadrže CO, neka stvore nova radna mjesta, jer na tržištu ima mjesta za petrokemijine proizvode, a ne da se ovako razbacujuju sa sredstvima koje nabavljaju zaduživanjem države i usmjeravaju ih "u ništa".

Vode državu u NIŠTA, svojim planom od 21 NIŠTA.

Tko je glasao

griješiš ppetra...

Građani ne žele hrvatsku banku niti CO, da budem iskren - mislim da većina građana želi da se i pošta i HPB i CO što prije privatiziraju - iz dva razloga:
- obično je ukidanje državnog monopoliste ili barem nekoga s velikim udjelom znači snižavanje cijene usluga (barem kratkoročno - kasnije se često ispostavljalo da tome baš i nije tako)
- građani ŽELE da ovi koji rade u tim državnim službama osjete što znači raditi u pravoj privatnoj tvrtci - dakle da osjete nesigurnost

Svatko tko je ikada dizao kredit u nekoj banci, gdje mu je službenice rekla nešto kao "trebat će vam jamac, jamac ne smije biti iz obitelji, ne smije biti iz tvrtke sa manje od 15 zaposlenih... ah, bilo bi divno kada bi imala jamca iz neke državne tvrtke" je poželio vjerojatno da svi takvi sutra dobiju otkaz :)

Tko je glasao

Napisao si same neistine,... "angažirane"

Građani ne žele hrvatsku banku niti CO, da budem iskren - mislim da većina građana želi da se i pošta i HPB i CO što prije privatiziraju Ni ovo nije istina! To žele političari i strani bankari, kako u RH ne bi imali konkurencije, te da sebi omoguće veće profite.
Građani su svjesni što im je donijela privatizacija svih hrvatskih banaka, Plive, INE,...: nezaposlenost, povećani broj umirovljenika, manje novca u proračunu,...

- obično je ukidanje državnog monopoliste ili barem nekoga s velikim udjelom znači snižavanje cijene usluga (barem kratkoročno - kasnije se često ispostavljalo da tome baš i nije tako) nije istina, Niže cijene su samo do onoga trenutka dok ne unište domaću konkurenciju, a tada slijede "realne cijene i zakon tržišta".

građani ŽELE da ovi koji rade u tim državnim službama osjete što znači raditi u pravoj privatnoj tvrtci - dakle da osjete nesigurnost I ovo je neistina.

Građani žele bolji život sebi, a ne loš život svima.

Medijima ih "napuckavaju" sugrađane, na svoju djecu koju mnogi školuju za buduće liječnike, pravnike,..., te na prijatelje koji možda trnutno bolje žive, kako se ne bi sjetili tko ih zapravo uništava i okrenuli u svome opravdanome gnjevu, baš na njih!

Tko je glasao

voljela bih da si u pravu..

voljela bih da si u pravu.. ali nisi.. vecinu je bas briga za sve osim za svoju malu prciju..i dok je to tako nece biti promjena sto goddase napravi..

pa pogledaj samo sindikate i zahtjeve.. nebuloza do nebuloze, korumpiranih koliko hoces..
pogledaj oko sebe koliko ih ima koji apsolutno o nicem takvom stvarno ne razmisljaju.. jer prvo sto bi trebali traziti je smanjenje birokracije.. a to pitanje je nesto gdje ce biti pobune i revolta.. no bez toga na prvoj stepenici necemo moci dalje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Znaju oni kako, jer su izvježbali na radnicima, ali neće

pogledaj oko sebe koliko ih ima koji apsolutno o nicem takvom stvarno ne razmisljaju.. jer prvo sto bi trebali traziti je smanjenje birokracije.. To treba provoditi nova vlast, a ne trebaju to od nje potraživati građani.

Ta oni su se prihvatili toga posla i moraju ga odrađivati, koliko god im to bilo neugodno i koliko god imali otpora.

To se radi posebnim metodama, racionalizacijom,...

Uostalom, oni to znaju odrađivati, jer godinama tako rade s "realnim sektorom".Na njemu vrše nešto poput kontrolirane fisije, a ne lančane i u tom štetnom poslu su dobro uvježbani, dok se za koristan posao gašenja previše administracije i birokracije ne mogu odlučiti.

Za početak trebaju "izdvojiti" u pojedinim djelatnostima ona radna mjesta koja su "nabildana": silna tajništva, birokracije, administracije u zdravstvu, školstvu, a ne udariti frontalno na sve, pa onda polako, onima čiji posao ovaj narod i Država treba širiti prostor, a ovima drugima sužavati.

Tko je glasao

@ppetra.. za pocetak treba

@ppetra..

za pocetak treba smanjiti administrativne i birokatske zakone i pravilnike .. gomilu bespotrebnih papira, formulara, obracuna.. koji realno traze gomilu ljudi a ne sluze nicem, ama bas nicem osim da naprave svrhu zaposljavanja birokracije..

tek tada ce se vidjeti kolikaje gomila nepotrebnih kadrova u administraciji, tek tada bi se vidjelo koliko svaki poduzetnik trosi vremena umjesto na proizvodnju na ispunjavanje formulara ..

tek rada pola inspekcija ne bi imalo sto besmislenog kaznjavati pa bi mozda krenuli na smislene malverzacije koje stvarno treba ispraviti i poboljsati u poduzecima..

naprosto bi pojednostavljenjem sistema doslo do oslobadanja gomile radnih sati koje sada svaka firma placa, koje mi svi placamo da bi neki javni ili drzavni sluzbenik sjedio u kancelariji, a i ljudima bi bilo jasnije sto moraju raditi da bi zadovoljili zakone, platili poreze i ostalo..

dobili bi osim ogromne ustede sistem u kojem bi obican covjek bez mudrosranja mogao sasvim dobro funkcionirati i sam, bez placanja silnih "intelektualnih" usluga koje to nisu i koje su same po sebi besmislene..

tu je najveca usteda.. a nakon otpustanja viska kadrova iz javnih poduzeca i drzavne uprave ne samo zbog danasnjeg viska vec i zbog dodatno smanjenog obujma posla treba zaposliti u tu istu upravu one koji to rade sa razumijevanjem, kooperativne sa gradanstvom.. napr. porezni referent kao porezni savjetnik, ili gradevinski inspektor kao info centar za probleme gradana pri malim gradenjima.. referent neke javne nabave koji uopce zna sto narucuje i koju svrhu ta nabava ima.. itd itd..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

profita T-koma i otpuštanje

profita T-koma i otpuštanje 400injak Radnika
Jednostavno moraš shvatiti da Republika Njemačka ima pravo otpustiti te radnike po svim Božjim i prirodnim zakonima.

Isto kao što Republika Hrvatska ima pravo, kad bi imala vlast naroda (onog Golgotinog - isprike na spominjanju imena...), uslijed skoro pa već dokazanih nepravilnosti, poništiti privatizaciju Hitlera ili ga, svodilo bi se na isto, tužiti za svote koje spominje Papar.

Dodatno, što ne gledaš vijesti zadnjih tjedana, pa svaki seljak na tv-u spomene gnojivo koje je puno jeftinije van granice Lijepe naše i kaže kako će kad uđemo u EU jednostavno to gnojivo kupovati tamo iza granice.

Ovaj zadnji problem treba početi rješavati odmah i riješiti ga prije 2013. godine.

Tko je glasao

Ovajput neću spominjati ime Svevišnjeg uzalud :))

al ponekad ni elektrošoker nebi pomogao, a kamoli bejzbol palice ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Petrokemija

Slično zbori i Čačić na 101-ci

Gospodin Čačić se dotaknuo i situacije oko kutinske Petrokemije. U ovom slučaju se radi o tome da se sindikati nemaju pravo miješati u vlasničku strukturu, već mogu samo govoriti kao radnici i na taj način utjecati na situaciju u tvrtki. Ističe da ako postoji mogućnost za napredak i povećanje obujma posla, onda to država kao odgovorni vlasnik mora iskoristiti i napraviti sve kako bi se to realiziralo. Nije posao sindikata da razmišlja kome će tvrtka biti prodana, pogotovo ako ta tvrtka u posljednjih 5-10 godina ne donosi ni 2-3% svojeg kapitala, a za to ima prostora. Što se tiče odluke o prodaji, ona još nije donesena.

(U podcastu se o tome može čuti malo opširnije od 27 min 58 sek)

Tko je glasao

rupert-drzava nema

rupert-drzava nema novaca,
Godinama se krade, sanira brodgradilista i sad je frka kako svaki mjesec skucati za prave i lazne mirovine i parazite iz opcinica.,
OMV prodaje preko 90 pumpi kod nas i regiji, pa izgleda da ni za to nemaju para ili mozga za takvu priliku.
I za DIOKI ce trebati barem 500 mil kuna za modernizaciju.Ali je to isplativi sigurni izvoznik.

Tko je glasao

država nema para a novac curi sa strane

istina je kako država nema para i da do potrebnog novca pokušava doći na bilo koji način. samo i dalje čuva one koji su se najviše okoristili potradajući Hrvatsku i uništavajući njenu prvredu - uvozom loše robe, ne plaćanjem računa. uvodi se novi zakon o plaćanju računa samo zanima me da i se on odnosi na njegovo visočanstvo Todorić , njegovo visočanstvo Mudrinić, njegovo visočanstvo Radić . zbog navedenih visočanstava i njima sličnih se ne primjenjuje porez koji se primjenjuje u drugim demokratskim državama a to je porez na velike pakete dionica i na imanja. osim toga njegovo visočanstvo Todorić, koji je usput i najbolgatiji čovjek Hrvatske je poznat po tome što po nekoliko mjeseci kasni s pačanjima dobavljačima i kako su mnogi od njih zbog te njegove navike porpali. dapače uveo je i novu valutu - konzumov bon . problem je što tu valutu zasad još ne priznaju ni HEP ni plinara. Rohatinski ga prešutno priznaje
todorić, iako je najbogatiji Hrvat dobiva i 153 milijuna kune od države. pa sad tko kaže da novca nema . a gdje su i EU pristupni fondovi?

w. ;)

Tko je glasao

Doselio i se doktor u susjedstvo i baš

mi je preporućil jednu takvu :)

Moja prijateljica si je dala sankcije na hranu i već se dobri rezultati vide po zadivljenim pogledima muške populacije, a i po zavidljivim pogledima ženske populacije.

Ahh taj farmaceutski lobi :))

Malo šale nadam se da neće smetati jer drugog komentara niti nemam s obzirom da je @ppetra rekla "sve"...
Nažalost možemo mi pričati stoljećima, al dok se ne organiziramo i kroz Sustav ne preuzmemo vlast, uzalud nam trud svirači ...
Alternativa je čekanje ulice ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Ja bi to prodao ako bi

Ja bi to prodao ako bi referendum dao zeleno svjetlo.
A pitanje bi glasilo:

Jeste li za prodaju tvrtke koja zaradi kao i 3 trgovine H&M u Zagrebu a prodaju jeftine krpe?

Tko je glasao

Ajmo prodat državu

"Hrvatska, budimo realni, nikad u povijesti nikim drugim i ničim tuđim nije gospodarila, uvijek je samo služila. To je činjenica koju se ne da promijeniti, baš kao ni njezino mnogostoljetno taloženje u kolektivnoj podsvijesti cijele nacije. Još je poraznije kad shvatiš da Hrvatska zapravo nikad nije gospodarila niti samom sobom. Uvijek su nam neki "mađari" krojili košulju i odoru, pa stoga nema ničega čudnog u tome što nam to rade i danas, a i ubuduće će. Ne zato što su oni nešto posebno vješti i lukavi, nego zato što mi sami naprosto - ne znamo. Probali smo dva-tri puta, nije išlo, svaki put smo si posrali pete i osramotili se. Nemamo znanja za to, nemamo iskustva, sve čime raspolažemo jest duboko ucijepljen nagon za varanje i potkradanje države, na svakom koraku, čak i više otkako je navodno samo naša. Svi, od najsiromašnijega kontejnerca, do najbogatijega tajkuna, vjerskog ili svjetovnog dužnosnika. Tog nagona i talenta imamo za izvoz, prava je šteta što ga nitko ne želi uvoziti."

Tko je glasao

Sve treba prodati

Kupe Ratko i Slavko ( da ne budu Mujo i Haso kad već svoje "majstore" imamo ) brdo lubenica po dvije kune i prodaju sve po kunu i pol. Stave rezultat poslovanja na papir, a Slavko će Ratku ( ili obratno ) : Ovako dalje ne ide. Moramo kupiti veći kamion.

Kupnja većeg kamiona ( na kredit ) upravo je u tijeku.

Tko je glasao

tako je!!!

Ako Ratko i Slavko dobiju dobru odgodu kod dobavljača lubenica - bitan je samo veliki kamion i rast prometa! I biznis može krenuti... do prvog zastoja... i bankrota :)

Kutlina lijepa uzrečica je bila "ako stanem - padnem" :))

Tko je glasao

privatizacija je srž zla koje

privatizacija je srž zla koje nas je snašlo, sama riječ ne znači ništa, to je obična rasprodaja tuđe imovine,
kada čovjek prodaje svoju imovinu to je put nizbrdo, države imaju slične sudbine
a Petrokemija, profitabilna proizvodnja gnjojiva u vremenu kada hrana postaje strateška stvar,
razmišljati o prodaji može samo neprijatelj naroda,
i neki se još uvijek hvataju na ljepilo prodavača magle, kao sada je kriza treba prodati za proračun pa če uložiti u nešto, ma teorija za retardirane,
>prodaš i podjeliš plače mirovine šta bilo, kupiš mir još neko vrijeme i onda moraš opet riješavat isti problem iz još nepovoljnije situacije sa manje mogučnosti-jako loše
>prodaš i uložiš u proizvodnju, prodaješ tvornicu koja donosi profit ima osiguranu budučnost da bi pokušao napraviti nešto slično uz daleko veče cijene dakle da sve ide super dobit če biti višestruko manja-ma to su gluposti za one koji imaju problema zbrojiti 2 i 2
>prodaš i uložiš u energetsku učinkovitost fasada turizam i slične dijelatnosti, profit iz tih dijelatnosti je za red veličine manji, obrt sredstava beskrajno dug, a nama treba bolje danas a ne za 100 godina, to je riješenje koje stvarno moraš biti ograničen ili zločest da ti padne napamet,
kažu država je loš gospodar, parola bez značenja, parola iz arsenala hijena koje žele pokupiti našu imovinu, te hijene ne rade samo propagandne poteze direktno uništavaju državne firme da ih mogu podijeliti, vode specijalni i otvoreni rat protiv svog bivšeg naroda,
jednom kada se riješimo hijena državne če firme cvjetati kao što su već jednom izgradile ovu zemlju i školovale ljude

Tko je glasao

Uništavaju industriju zemalja kojima otimaju elektroprivredu

a Petrokemija, profitabilna proizvodnja gnjojiva u vremenu kada hrana postaje strateška stvar,
razmišljati o prodaji može samo neprijatelj naroda,
i neki se još uvijek hvataju na ljepilo prodavača magle, kao sada je kriza treba prodati za proračun pa če uložiti u nešto, ma teorija za retardirane,
Upravo tako: teorija za retardirane, ali oni je uspješno provode već preko 20 godina.
Ove tzv. investicije, koje se najavljuju, su samo kokošja kljucanja koja ćemo preskupo platiti. Ma nisu Amerikanci iz krize 30-tih godina prošloga stoljeća izašli oblaganjem zgrada i zgradica, trošenjem velikih iznosa za nešto što će se možda isplatiti za 50-godina, ako ljudi ne budu previše otvarali prozore, već strateškim i velikim radovima. Takav bi recimo bio moderniziranje i razvoj Petrokemije, te zapošljavanje novih ljudi, razvoj novih proizvoda, ...

Deindustrijalizacija je, čini mi se, obećanje dano za ulazak u EU. Sve zemlje od kojih Njemačka, Francuska, i ostale povlaštene zemlje otimaju (kažu "žele ulagati") njihovu energetiku očito se moraju deindustrijalizirati, kako bi same trošile što manje energije, kako bi oni mogli odvlačiti tu energiju.

Ta oni misle za budućnost, a ne za 5 minuta ili za sada. 2022. Njemačka će zatvoriti sve svoje NE.
Otkuda će nadoknaditi tu neproizvedenu energiju: jednostavno "ulagat" će u zemljama koje ucjenjuju da im prodaju svoju "proizvodnju" električne energije. Stoga zemlje domaćini svojih novih elektroenergoparazita imaju zadatak uništiti sve što troši puno električene energije- dakle industrija.

Osim toga oko 20% energije već dobivaju iz obnovljivih izvora, a to su nametnuli i svim ostalim državama, zato što njihova industrija upravo proizvodi tu tehnologiju. Jasno je kako provlače zakone kojima favoriziraju svoju industriju, a uništavaju tuđu.
Na taj način zaposlili su stotine tisuća radnika i doživaljavaju rast gospodarstva, dok gotovo svi drugi imaju pad.

Kako će odvući svu tu energiju?
Jednostavno, upregnut će i same zemlje kojima će oteti energetska postrojenja, tako što će sredstva koja i ovi moraju izdvajati kao članarinu za EU, lijepo iskoristiti za gradnju tih vodova, a radi se o milijardama eura.
Nekada su Rimljani gradili ceste, da odvlače bogatstvo drugih naroda, a sada bi bogatstvo odvlačili i na ovaj način. Perfidno i pokvareno je što će nametnuti zemljama iz kojih izvlače energiju (prethodno im uništivši industriju preko ucijenjenih ili korumpiranih, ili jednostavno sluganskih političara kako bi više ostalo za njih) da one plate lavovski dio izgradnje kanala (vodova) kojima će se distribuirati ta energija.

I ne samo to, distribuciju će ostaviti u rukama tih malih državica, da im još plaćaju i održavanje istih vodova. Bljutavo!

Tko je glasao

Glavni dokaz da nas vlast i

Glavni dokaz da nas vlast i oporba vuku za nos i pljackaju od 1991.
Sto je Tudjman okolo razdjelio za pecenu voletinu i kobasice i cvarke, to Raacan nije ponistio kako je obecao
Ista smeca...

Jasno da je tesko pravedno podijeliti ex drzavno vlasnistvo pa je moja shema slijedeca kao solidno priblizno rijesenje:

Sve pretvoriti u dionicka drustva u kojima 1/4 dobivaju radnici, 1/4 mirovinski i 1/4 zdravstvo i na kraju 1/4 ostali u bitnim javnim sluzbama, dakle lijecniici vatrogasci vojska policija itd.
Uz ovo svi koji imaju vodu, telefon i struju dobijajau nekoliko dionica HT-a, HEP-a, vodovoda kad su vec gradili infrastrukturu.
Zatim moratorij na prodaju tih dionica od 1 god i edukacije radnika ( TV, radio, WEB) o tome sto su dionice, kako im se mijenja vrijednost efikasnost firmekontroča uprave NO i dr..
Ato se nije provelo pa sad i kad bi okrenuli naglavacke i istresli 50 najvecih tajkuna, ne bi nasli vise od 2 mld€.
Velika vecina su na rubu j prezaduzeni.
Ne bi nas te pare izvukle ali bi pojacale osjecaj pravDE.
A ona uskoro dolazi, odmah poslije Godota.

Tko je glasao

ko će prije stić

Tajming je jako bitan u dolasku . Pukovnik u južnoj americi čeka pismo , oni u drami Godota a mi blagostanje.

Upališ radio ujutro da čuješ dali je napokon stiglo blagostanje . I slušaš vijesti :

,, vvvv,radio split i karlovačko pivo VIJESTI. gospođa vesna pusić u americi, gospodin radomir čačić u mađarskoj , doktor josipović reka da misli da nije u redu , sevino dite izilo neki kurac i ima lagani proljev, begovićaka već treći dan pred vratima , japanci oduševljeni kravatom , MMF doša , modni mačak otiša , jugo s kišom došlo , blagostanja još nema al more bit da će doć sutra....

Ondak slidi predlog za hit tjedna

,, kud plovi ovi brod , kud ljude odnosi , taj put je tako dug , a luke nema ,,

Tko je glasao

todor kupuje sve

Šta nas maltretiraju sa tom kutinom . Nek je već jednom prodaju tom todorićevom konzumu. Šta nas zamara ta koalicija na vlasti . Nek se dogovore više s tim todorićem i nek im uplati koji milion u švicarsku .
Jebo te , em nas kradu , em nas zamaraju blesavim pričama .

Čačiću koji ti je k..c rješi te to . Ljudi ste dogovorite se . Drpnite tu lovu, niko je ne čuva osim vas . Vas su tukci izabrali da je ukradete pa ukradite već jednom.

ps
da ja imam dionice u kutinu ka onaj bakić već bi one davno bile Volvo dionice ,
Kutina je kutina al volvo je ipak volvo

Tko je glasao

todor kupuje sve

todor kupuje sve zato što mu to omogućavaju svi koji se u datom momentu nađu na vlasti.
Lakeji mu pri tom otvaraju vrata, pridržavaju kaput..
Za uzvrat dobivaju dobru napojnicu koju brže-bolje pospreme u Švicarsku.

Mali ispravak.Todor širi Agrokor.

Tako je svojevremeno kupio - "UBikonzum" (tipfeler) " Unikonzum."
Dok ga nije kupio,zaposlenici" Unikonzum-a" su bili "na konju".

Sada se vode kao zaposleni.
Tek da Ne povećaju stopu nezaposlenosti ,
a većini zaposlenika je plaća manja nego da ih "hrani " HZZ .
Ne bih iznosila postotak zaposlenih na" određeno",ali jako je velik.

Što todo kupi, brzo i ispljune kad mu biznis zašteka.
Bilo je toga,bilo.
Nitko nije smio pisati o tome.

Ne bih željela da Kutina dođe u njegove ralje.

Bit će ono što ONI odluče.
A drpat hoće.
Polako ,natanane.

Tko je glasao

(tipfeler)

Zatipnik :)

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

zaglupnik

izumitelji turborvackog

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci