Tagovi

Tko "drma" HAC-om?

Tko je Snježana Ceković?

Šefica ureda uprave HAC-a. HNS-ov kadar. Došla u HAC još u vrijeme Čačića i Kovača. Osoba koja zajedno sa direktorom sektora naplate Pilihom više godina kontrolira izdavanje potvrda za besplatan prolaz izvođača radova. Potvrde su potpisivane od Piliha. Izdano je cca 2000 potvrda. Jesu li sve potvrde baš izdane izvođačima radova jer postoji saznanje da se na crnom tržištu potvrda mogla nabaviti za cca 15.000 kn? Neka je samo 150 potvrda prodano na crnom tržištu procjenjuje se izravna korist od oko 2.250.000 kn na štetu HAC-a.

Snežana izravno utječe na zapošljavanje supružnika Juru Cekovića bivšeg poduzetnika u Sektor za naplatu. Ceković počinje kontrolirati nabave za potrebe Sektora. Unazad nekoliko godina sudjelovao je u nadmetanjima u protuvrijednosti preko 10.000.000 kn. Pretpostavlja se da ostvaruje dodatnu zaradu od najmanje 1.000.000 kn koju dijeli s Pilihom.

Ceković i Pilih kupuju stan predsjedniku Uprave HAC-a Crnjaku u Zagrebu. Crnjak zauzvrat štiti mutne poslove u Sektoru naplate i interne kontrole vezane uz naplatu cestarine. Crnjak je već upleten u mutne poslove s izvođačima radova na novim dionicama autocesta vezano za asfaltiranje ceste do vikendice na Pagu u vrijednosti 700.000 kn. Njegovoj lakomosti nema kraja dok namješta milijunske poslove Gradnji Osijek gdje je suvlasnik i predsjednik nadzornog odbora. Pretpostavlja se da Crnjak zna što znači sukob interesa. Pored svega Crnjak je i nesposoban, ne može otvoriti izgrađena odmorišta uz autocestu kod Ličkog Osika i Modruša te plaća 300.000 kn kazni zbog svoje nesposobnosti.

Tko je Pilih Zvonimir?

Bivši direktor sektora naplate cestarine. HNS-ovac odan Čačiću kojemu okreće leđa i učlanjuje se u HDZ. Voli satelite u naplati o čemu je snimio prilog za TV emisiju. Zaposlio u HAC-u sina, sestru, ženu i budućeg zeta. Doktorirao bez ijednog napisanog slova znanstvenog rada kod mentora Vurdelje jer mu je zaposlio sina u HAC-u. Ne zna raditi na kompjutoru ali zna sređivati ispite na prometnom fakultetu odanim suradnicima Stankoviću, Čali, Jagatiću, Čoviću i drugim podobnim blagajnicima. Za njegovog mandata od 6 godina zaposlio oko 200 blagajnika na naplatama koji su platili svaki nekolio tisuća EUR-a za radno mjesto. Pilih preko interne kontrole i odanih suradnika ucjenjuje blagajnike za godišnje iznose od 10.000-15.000 EUR-a po blagajniku i tako ostvaruje dodatnu godišnju zaradu od cca 750.000 EUR-a koju dijeli s odanim suradnicima.

Tko je Milan Stanković?

Bivši pomoćnik direktora sektora naplate. Simpatizer HNS-a, a član SDS-a. Strastveni igrač kladionice i odani suradnik direktora Piliha. Pokušao doktorirati na Prometnom fakultetu no srušen na obrani. Jedinstven slučaj na fakultetu. Ne zna raditi na kompjutoru, a bivši je pomoćnik direktora za tehničke poslove i nabavu. Nariktava poslove kumu Juričeku i tvrtki Ivamont. Iznuđuje novac od blagajnika, a ako ne pristanu šalje ih na stegovni postupak koji rješava njegova žena u pravnom sektoru. Milan je civilni invalid i ne plaća cestarinu i naknadu pri registraciji. Pretpostavlja se da njegova invalidnost uzrokuje neuračunjivo ponašanje i mobing nad djelatnicima zbog čega dolazi i hitna pomoć u HAC.

Tko je Nikola Bačurin?

Bivši direktor sektora pravnih poslova. Član HNS-a. Odani suradnik Crnjaka kojeg ovaj nije mogao zaštititi zbog šteta učinjenih prilikom otkupa zemljišta. Voćnjak vrijedan milijun platio 4 milijuna kuna pa ga smijenili. O pravu zna malo ali prednjači u iznudama pri otkupu zemljišta. O Slavonskom primjeru snimljena je i TV emisija. Omogućio Stankovićevoj ženi da postane šefica pravnog odjela i komisije za stegovne postupke kako bi ovaj lakše ucjenjivao blagajnike. Zaposlio brata i ženu.

Tko je Dražen Guštin?

Smijenjeni direktor sektora održavanja. Član SDP-a odan Liniću i blizak Pilihu i Snježani Ceković. Trenutno je direktor održavanja autoceste Rijeka-Žuta Lokva koja ne postoji. Vlasnik asfaltnih baza i poduzetnik. Kupio za uređenje zemljišta uz autocestu osušeno cvijeće umjesto zelenila za 3.000.000 kn i nikome ništa.

Tko je Zdravko Pribanić?

Bivši šef tehničkih poslova u sektoru naplate. Nedavno je shvatio razliku između interneta i e-maila. Tri godine nije bio u stanju preuzeti tehnički sustav naplate cestarine i natjerati izvođače da ga dovrše. Tjerao radnike svog odjela da izvršavaju obveze koje su plaćene vanjskim izvođačima radova. Odan Pilihu i Stankoviću za koje organizira namještanje podataka u sustavu kako bi se prikrio manjak novca. U HAC-u je dobro uhljebio rođake, prijatelje i kćer.

Tko je Ivan Jagatić?

Bivši šef za naplatu u sektoru. Simpatizer HNS-a. Električar kojem Pilih u kratkom vremenu sređuje prometni fakultet. Postaje Pilihov izvršitelj-egzekutor, a ovaj mu za nagradu zapošljava sina. Počeo kao blagajnik i vrlo brzo postao šef autoceste. Smjenjen krajem devedesetih zbog afera s karnetima i devizama. Pilih ga postavlja za šefa u naplati kako bi preko njega pokretao stegovne postupke prema blagajnicima koji nisu platili dogovoren iznos. Dijelio otkaze blagajnicima zbog Riječkih registracija na autima s Krka, otkazi su naknadno poništeni.

Tko je Damir Ćale?

Šef interne kontrole za naplatu cestarine. Operativac odan Pilihu ucjenjuje blagajnike i za cca 5000 EUR raspoređuje blagajnike na više „profitne“ naplatne postaje. Od svoje plaće gradi dvorac u Mikulićima od 500 kvadrata i vikendicu na moru kod Karina koju dijeli s Pilihom. Zaposlio brata i šogoricu.

Tko je Berislav Stiplašek?

Direktor sektora interne kontrole. Prognanik iz Sarajeva živi u Zagrebu a ženu s djecom preselio u Beograd. Poznati šarmer voli mercedes i mlade cure. Na trošak HAC-a više puta dnevno uspostavlja međunarodne pozive sa Srbijom. U stalnoj sprezi sa Crnjakom i Pilihom. Štiti Damira Ćalu u prljavim poslovima. Na teret prognanika sagradio vikendicu u Stonu dok je radio u Ministarstvu za javne radove obnovu i razvitak.

Tko je Mijat Stanić?

Predsjednik Sindikata cestara, član radničkog vijeća i nadzornog odbora HAC-a. Član HSS-a, na listi Borisa Mikšića. Počeo karijeru kao blagajnik. Nakon nekoliko godina rada Pilih mu u rutinskoj kontroli pronalazi neprijavljenih 700 DEM u kasi. Stanić tvrdi da mu je novac ostavio kum „Turčin“ na povratku iz Njemačke. Pilih nasjeda na prozirnu priču i umjesto da dobije otkaz Stanić je unaprijeđen za voditelja naplatne postaje. Danas ima zadatak da preko sindikata, radničkog vijeća i nadzornog odbora štiti Pilihove interese. Jedan je od ortaka u tvrtci d.o.o. „društvo odabranih obitelji“ koju godinama stvara s Pilihom i Stankovićem zapošljavajući familiju i one koji su spremni platiti. Urušava mu se članstvo jer ulaže sindikalni novac u mutne poslove i privilegirane članove.

Tko je Miroslav Marinić?

Bivši šef autoceste. Za njega ne važi 0,0 promila. Voli popit i slupat službeni auto. Stanićev štićenik preko kojeg šef sindikata kontrolira zaradu slavonskih blagajnika. Pretpostavlja se da je promoviran u šefa naplate zbog toga što mu kontrola pronalazi neprijavljenih 200 DEM u kasi. Slučajno isti model napredovanja kao u slučaju kod zaštitnika Mijata.

Tko je Nenad Zoričić?

Bivši šef na naplati. Operativac odan Stankoviću. Zaposlio sinove na naplatama oko Zagreba. Organizator najvećih prevara na autocesti Zagreb-Okučani zbog kojih ga Pilih mora preseliti u Šibenik. Godinu dana prima plaću a ne radi ništa jer autocesta do Šibenika nije izgrađena. Vlasnik vile sa apartmanima na Šibenskoj rivijeri.

Tko je Đurica Čović?

Bivši šef autoceste. Stankovićev štićenik još iz interne kontrole. Pilih ga povlači u naplatu zbog nesuglasica sa Ćalom oko podjele love. Stalno se mora dokazivati Pilihu odrađujući specijalne zadatke. Zauzvrat Pilih njemu i ženi sređuje ispite na fakultetu. Školovao se za svećenika no kako je krenuo vrlo brzo će postati magistar vodnog prometa.

Tko je Marko Vidović?

Šef autoceste za sva vremena. Nikom nije jasno kako je uspio zaposliti dvije kćeri i dva zeta u HAC. Pa naravno, jedan zet je brat od šefa interne kontrole Ćalea. Marko je vrijedan radnik, prošao je sve faze rada od blagajnika preko ćate do šefa kojem su blagajnici poklonili truli auto. Naravno da Marku nije dovoljan truli auto već ga blagajnici moraju opijati svaki dan. Odličan dogovor za blagajnike jer Marku ne treba puno cuge kad je u krvi stalno ima. Blagajnici za uzvrat dobivaju rad u udarnim smjenama, a od pljačke stranaca kupuju poslovne prostore i grade stambene zgrade za prodaju. Marko tako omogućava drugima bogatstvo, a sebi bolesnu jetru.

Tagovi

Komentari

Red je da Uskok i u ovoj

Red je da Uskok i u ovoj butigi napravi reda . Samo neka počne prisluškivati službene mobitele i pratiti ribe. Biti će ulova i za izvoz. Ja sam za uvođenje Šerijatskog zakona na neko vrijeme u cijeloj Hrvatskoj i na svim poljima pa da umjesto kukolja napokon ugledamo i pšenicu.

Tko je glasao

Izgleda ko tipično leglo

Izgleda ko tipično leglo hrvatske korupcije.
Ipak, zanima me samo zašto je pozicija blagajnika (pretpostavljam da su to radnici koji naplaćuju cestarinu na naplatnim kućicama) toliko "profitabilna" !?
Jedini način je da se dogovore blagajnik na ulaznoj i izlaznoj postaji pa da "izbrišu" trag o prolasku cestom i sebi uzmu lovu.
Ali IT sustav podrške naplati to ne bi smio dopuštati !!! Odnosno, mogu oni sakriti karticu ili šolde, ali u računalu ostaje trag !? Ili sam ja teška naivčina a debili koji su pisali softver su ostavili opciju DELETE (ili su možda ovi iz HAC-a to promućurno tražili) ???
Molim pojašnjenje !!!

Tko je glasao

I mene muce ti blagajnici.

I mene muce ti blagajnici. Pretpostavljam da su to oni kojima se predaje lova iz naplatnih kucica i da oni mogu smanjiti broj pređenih vozila i zamraciti lovu. Vjerujem, kada bi se radilo pošteno nitko ne bi imao intaresa naplate gotovinom što je ne ekonomičo. Prešlo bi se na neki drugi sistem naplate. Reacimo, naljepnice i video nadzor poput Mađara, Austrijanca, Slovaka, Čeha

Tko je glasao

Stvarno ste neki naivac koji

Stvarno ste neki naivac koji nema pojma o poslu blagajnika.Očito vam nije dostupno to radno mjesto pa vam je lijek da naprosto s..... po blagajnicima!

Tko je glasao

POTPUNO ste u pravu,SIGURNO

POTPUNO ste u pravu,SIGURNO "nešto" love ode u džep sirotih blagajnika.

Tko je glasao

Članak sadrži dosta

Članak sadrži dosta neistina, no ove bivše zamijenili su još veći kriminalci.

Tko je glasao

Ovdje se iznosi puno

Ovdje se iznosi puno optužbi koje je jako teško dokazati tako da ovaj tekst treba uzimati s oprezom.

Tko je glasao

da nije taknuo nekog tvog,

da nije taknuo nekog tvog, ili nedajbože tebe osobno??

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ni najmanje. Samo

Ni najmanje. Samo primjećujem. Nisam rekao da nije istina, već da su to teške optužbe koje je teško dokazati. Ako imaš dokaze, samo pucaj. Korupcija je zlo s koje god strane dolazila.

Tko je glasao

Istina je nažalost, istina,

Istina je nažalost, istina, više od pola HAC-a to zna, ali svi moraju šutiti i čuvati radno mjesto

Tko je glasao

Pancic tjerao lisicu

Pancic tjerao lisicu istjerao vuka.
Ovo bi trebalo poslati Bajicu, a ne ovdje.

Tko je glasao

moj prijatelj nje pristao na

moj prijatelj nje pristao na ponuđenu cijenu otkupa imanja preko kojeg prolazi auto cesta. nakon određenih "radnji" svota je značajno povećana. brzina kojom je to sve izvedeno pokazuje na već razrađeni sistem. neću o imenima.

drugi prijatelj radi tek nekoliko godina na u HAC i nevjerovatne priče koje od njega čujem su slične pričama iz najcrnjeg socijalističkog grabeža iz bliske nam proišlosti. neću o imenima.

Tko je glasao

Molim gospodina Cerovca za

Molim gospodina Cerovca za ocjenu kompozicije i da li orkestar skladno svira.

E sada zamislimo kako je to u iskusnijim i složenijim strukturama (npr. INA), kad takva raskoš cvate na nešto malo godina staroj jednostavnoj podlozi.

Tko je glasao

Zahvaljujem se na iscrpnom

Zahvaljujem se na iscrpnom opisu. Znao sam da kradu ali da to rade tako puno!!! Od sada plačam samo karticom, ne dam gotovinu.
Zbog ove organizirane pljačke hrvatska neme vinjete kao većina pametnog svjeta, ali ima visoke cjene. Koliko sam shvatio, blagajnici su zakon u HAC-u.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci