Tagovi

Tko dolazi u Viroviticu? Prof. dr. Žarko Puhovski! Povodom čega?

Na spominjanje dr. Žarka Puhovskog netko će reći AHA, TO JE ONAJ KOJI ISKAČE IZ SVAKE PAŠTETE, ili pak netko drugi: AHA, DOLAZI U VIROVITICU, BAŠ GA ŽELIM VIDJETI – I ČUTI - U ŽIVO!
Kada sam mu se svojevremeno obratio s molbom da bude gost Židovske općine Virovitica i održi predavanje na temu DRUGI SVJETSKI RAT, HOLOKAUST I TOLERANCIJA, nestrpljivo sam očekivao njegov odgovor. Prošle godine ugostili smo Slavka Goldsteina i njegovo predavanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici bilo je vrlo dobro posjećeno. U međuvremenu vodili smo žestoku bitku s Vladom RH, ali i pojedincima u židovskoj zajednici kako bi osigurali rad i daljnje djelovanje ove naše male vjerske zajednice, bitku koja je uspješno – za nas – okončana!
Već ranije bio pripremljen projekt AUSCHWITZ, 70 GODINA POSLIJE i prihvatili smo se mukotrpnih zadaća u njegovoj realizaciji. Devet dana prije Međunarodnog dana Holokausta kada će sav normalan svijet obilježiti ovaj značajan povijesni događaj nije vrijeme opisivati (ne)prilike vezane za manifestacije koje su dijelom već u toku, ali nadam se da ću imati prilike objelodaniti okolnosti koje traže odgovor nas pitanje – gdje smo uistinu duhovno, i materijalno u ovoj varoši, ali i u Hrvatskoj? Neprilike su povezane prije svega za djelovanje medija, privatnih i državnih, posebno za dvije lokalne radio-stanice. Do sada je u našim medijima jedino zabilježeno da po svemu sudeći na manifestaciji koja će se održati u poljskom gradu Oswiencimu odnosno Auschwitzu neće prisustvovati Vladimir Putin, predsjednik Ruske federacije. Može se razumjeti nedostatak interesa za ovu temu i stanjem u hrvatskom društvu, još uvijek u medijima dominiraju protekli predsjednički izbori, a slučajevi kredita u švicarskim francima podignuti su na razinu nacionalne katastrofe, razne brige o svakidašnjici potiskuju mnoge povijesne događaje, posebno one prije 1991.
Projekt jedne od najmanjih vjerskih zajednica u Hrvatskoj, Židovske općine Virovitica,, koliko mi je poznato, jedan je od rijetkih koje realiziraju židovske zajednice (općine) u Hrvatskoj, kao i druge institucije u „lijepoj našoj“. Evo, u najkraćim crtama projekta:
1. raspisan je natječaj za najbolji esej na temu "Auschwitz, 70 godina od oslobođenja", traje ukupno do 26. 1. 2015., (detalji na web stranici „Židovska općina Virovitica 11/2013.“)
2. ponedjeljak, 19. 01. 2015. predavanje prof. dr. Žarka PUHOVSKOG: „Drugi svjetski rat, Holokaust i tolerancija“, Gradska knjižnica i čitaonica,Virovitica, početak u 19 sati,
3. ponedjeljak, 26. 01. 2015. predavanje Ljube Rubena WEISSA: „ Život sa ocem, Markom Weissom, 121 729, Auschwitz – Birkenau“,Gradska knjižnica i čitaonica, početak u 19 sati: poslije dodjela nagrada iz natječaja za najbolji esej,
4. utorak, 27. 01. 2015., 12 sati, Međunarodni dan Holokausta: šest svijeća, cvijeće, ispod dvojezične ploče, na mjestu gdje je nekada stajala virovitička sinagoga (M. Gupca 2),
5. izdavanje knjige "AUSCHWITZ, i poslije..." u izdanje Židovske općine Virovitica)

Manifestacije se održavaju pod dva jednostavna gesla:
ONI NE SMIJU BITI ZABORAVLJENI!
NE PONOVILO SE!

x x x

Odahnuo sam kada je stigao pozitivan odgovor dr. Puhovskog s kojim se ne moramo u svemu slagati, ali koji slušatelje ne ostavlja ravnodušnim. Znaju to i njegovi studenti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali i mnogi koji su s njim surađivali ili se samo s njim družili, znamo to i mi koji ga dugo poznajemo. Moje poznanstvo s doajenom yu, ex-yu i hrvatske intelektualne i političke scene duga je vijeka (iz vremena zajedničkog studiranja 1968 – 1973.), no pripremajući se za predavanje saznao sam da je i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj imala ga za profesora, pa i kod njega imala diplomski rad te da i u Virovitici ima krug onih koji ga izuzetno cijene. Ovom prilikom nećemo spominjati i osporavatelje njegova „lika i djela“.
Pripremajući se za ulogu domaćina i moderatora podsjetio sam se preko tekstova i video snimaka na mnoge njegove javne nastupe, izjave, analize i kao poštovalac i kolega sa zadovoljstvom ga slušao, čudeći se pomalo koliko nas i danas povezuju mnogi isti ili slični stavovi i mišljenja. Iako zadnjih desetljeća i nismo puno komunicirali u sjećanju su mi njegove izjave na odličnom njemačkom jeziku koje je davao austrijskoj televiziji i njemačkim TV kanalima, a koje sam slušao u Beču. Novinari, mediji ga vole kao sugovornika jer je u stanju kratko, jasno, često i lucidno opisati neku političku situaciju, ukazujući na uzroke političke pojave i dajući prognoze razvoja određenih političkih procesa. Doživljavam ga kao osobu koja zna rano kukurijekati, koju ni život, ni okolina nije previše mazila i koji ima petlju, znači hrabro reći i neke istine koje nam i ne zvuče sasvim ugodno. Njegova je rečenica: ZADATAK JE INTELEKTUALCA SVOJEVRSNA IZDAJA….
Naravno, ovu rečenicu neki će shvatiti dobronamjernom, neki je neće ni razumjeti, niti prihvatiti, ali kao i sve u filozofiji i ona je za propitivanje i raspravu.
TKO JE, ZAPRAVO, ŽARKO PUHOVSKI?
Tema o kojoj će govoriti – DRUGI SVJETSKI RAT, HOLOKAUST I TOLERANCIJA - široka je, povijesno-filozofska, ali i na svoj način vrlo intrigantna. Iako planiram uvodno dati ključne elemente biografije prof. dr. Žarka Puhovskog evo već sada kratke biografije:

Rođen je 15. prosinca 1946. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je fiziku dvije godine, nakon čega odlazi u Njemačku na studij filozofije. Ponovno se vraća u Zagreb 1968. i upisuje se na Fakultet političkih znanosti. Slijedeće godine postaje glavni urednik Omladinskog tjednika. Nakon četiri mjeseca smijenjen je zbog tobožnje uvrede predsjednika Republike. Prije toga, u gimnaziji je bio isključen iz Saveza socijalističke omladina zbog jednog referata o seksu i kontracepciji. Miko Tripalo ga je poslije vratio u tu organizaciju.
Poslije sloma Hrvatskog proljeća 1971. postaje svjedok optužbe na suđenjima studentskim liderima, Draženu Budiši i Ivanu Zvonimiru Čičku. Diplomirao je 1973. godine kada postaje asistent na Institutu za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu a od 1975. predaje filozofiju politike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je na brojnim stranim sveučilištima. Prevodio je knjige i studije s engleskog i njemačkog jezika.

U politiku se vraća 1988. kao osnivač i predsjednik Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI).

Od početka rada Hrvatskog helsinškog odbora Puhovski je aktivni djelatnik te organizacije. Na njenom čelu bio je od 2000. do 2007. a slijedeće godine istupa iz te udruge zbog razlaza s dugogodišnjim suradnikom Ivom Bancem.

Svjedočio je u postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača pred Haaškim sudom.
Nositelj je posebne nagrade Europskog rektorskog kluba za djelovanje za mir i protiv ksenofobije za 1993. godinu. Objavio je više knjiga: Interes i zajednica (1975.), Kontekst kulture (1979.), Povijest i revolucija (1980.), Um i društvenost (1989, Leksikon temeljnih pojmova politike (1990.), Politics and Economics of Transition (1993.) itd.

Naravno, nije moguće predvidjeti cjelokupni tok predavanja niti pitanja publike, ali kao onaj koji se u velikoj mjeri angažirao u ciklusu manifestacija vezanih za obilježavanje 70 godina od oslobođenja konc-logora Auschwitz, siguran sam da velikoj većini onih koji će u ponedjeljak, 19. siječnja u 19 sati navratiti u Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Virovitici poslušati predavanje dr. Puhovskog, neće biti nimalo dosadno. Ma koliko svrstavali dr. Puhovskog u prononsirane antifašiste i ljevičare malo je onih koji su zamijetili njegovo vispreno objašnjavanje "totalitarnog antifašizma", ali i druge objekcije koje odudaraju od stereotipnih poimanja antifašizma i uobičajene retorike o Drugom svjetskom ratu, tzv. NDH, ustaštvu, socijalizmu, raspadu Jugoslavije...Štogod mislili o njemu i njegovim idejama, kritičnosti u njima ne nedostaje, polemičnosti pa, i provokativnosti, također.
Dok ovo pišem na stolu mi je knjiga "Holokaust, ljudska prava i obrazovanje" i po drugi puta čitam njegov esej "Razlozi epohalne prihvaćenosti genocida" zaintrigiran zapažanjima koja u nas, sve je očitije, ostaju samo štivo za uski krug zainteresiranih.
Virovitica i naša Županija imaju puno pravo na intelektualno-kulturna i obrazovna događanja prve vrste!
Napomena: Molim za upise bez argumenata "ad hominem"!
(18.01. 2015.)

Komentari

Puhovski

Vama, koji sve znate zelim prevod na Poljski i Hrvatski:
https://www.youtube.com/watch?v=adABMRTcsmc

Tko je glasao

Ljubo

gledao sam prizmu..kao i svaku uostalom..vidio sam te i čuo...

bez obzira što se ne slažem s tvojim kriptojugoslavenstvom..mogu ti reći da si, onako PR-aovski ostavio solidan dojam..

Ono..starac..sijeda kosa sijeda brada za pisaćim stolom..iza knjige i registratori.. na stolu papiri..

da bi reč rekel..

ostavio si dojam mudraca..nekog učenjaka.. markantna pojava..

čestitam..najozbiljnije .. naslućuje se staračka nemoć što je razumljivo..trebao bi promjeniti narukvicu ručne ure..malo je demode ;-))

ajd nam zaljepi ovdje snimku predavanja tog Puhovskog da ga malo seciramo....

sve dobro...

Tko je glasao

Onako usput

Veoma korektan (i prilično precizan) opis, ali nije mi jasno odakle crtica o "staračkoj nemoći".

Tko je glasao

Mimo mete..!?

Zanimljivo, dat je članak iz "Banke", Puhovski je objavio ODLIČAN članak koji je zapravo manje.više predavanje održano u Gradskoj knjižnici u Virovitici. Kao i često ranije, malo se ovdje drži do teza iz članka odnosno predavanja,. već se traže izlike da se udara AD HOMINEM, više Puhovskog, a manje mene.
Ajmo, dragi moji, ipak, na sadržaj predavanja! Ove prastare mantre o komunizmu, jugoslavenstvu, ovo čitanje i komentiranje onoga što nije ni rečeno ni napisano je već - lakrdija!
I onda se netko pita - gdje su danas hrvatski Židovi? I neki se čudom čude što ne stanuju više u Hrvatskoj? Te nas ubili komunisti, te nas ubile ustaše,,, te tko nam je više zla nanio?
Mjerkanja, vaganja... kao da je to neka utjeha?
Ovi oteli, ovi drugi većinom nisu vratili... Ovaj židovski dućan u Hrvatskoj, po svemu, valjalo bi zatvoriti, jednostavno, nema kupaca....

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Opet naopako

Sve što sam govorio povezano je upravo sa tim člankom.

već se traže izlike da se udara AD HOMINEM, više Puhovskog, a manje mene.

Potpuno neshvaćanje, "ad hominem", a gdje sam ja to napisao bilo što "ad hominem"???

S obzirom da ste, koliko sam razumio, završili filozofiju, trebali biste znati bar toliko da govoriti o nečijim izjavam, političkom opredjeljenju ili sustavu vrijednosti nije ad hominem.

Ad hominem bi bilo da ja napišem da Puhovski pije, da je ružan, nemoralan, vara ženu, krade staricama torbice..., to bi bilo ad hominem i van svake priče.

No reći da Puhovski izbjegava potpunu istinu i da istinu prilagođava svojim tezama nije ad hominem, osobito stoga što za takve zaključke postoje dokazi, neosporivi. I tu ste Vi zašli u priču o "ad hominem", naime, nemate nikakav kontra argument i jedino što Vam je ostalo je spin o "ad hominem" pričama.

Ajmo, dragi moji, ipak, na sadržaj predavanja! Ove prastare mantre o komunizmu, jugoslavenstvu...

Opet spin! A tko to neprekidno mantra o ustašama i zločinačkom Hrvatskom narodu, hellou?

, ovo čitanje i komentiranje onoga što nije ni rečeno ni napisano je već - lakrdija...

Ma da, naravno da je bitno i ono što nije rečeno, jer kad pričaš samo pola istine i veličaš zločinačku komunističku organizaciju onda širiš brutalnu laž, a to radi Puhovski.

Tako bismo isto mogli reći da su Amerikanci teško stradali u Vijetnamu i da su žrtve tog neljudskog rata, neupućen čitač bi stekao predodžbu da su jadni Amerikanci žrtve, naravno da su svi američki vojnici žrtve, kao i svi Vijetnamci, no izbjegavanje pola istine o tome tko je rat započeo mijenja čitavu percepciju. Nije možda najbolja usporedba no trenutno se nisam druge dosjetio. Ali je svakako dobar primjer o tome što znači reći samo pola istine i kako druga polovica drastično mijenja sve.

Ovi oteli, ovi drugi većinom nisu vratili... Ovaj židovski dućan u Hrvatskoj, po svemu, valjalo bi zatvoriti, jednostavno, nema kupaca....

Ja ne bih sve ovo prikazao kroz prizmu kupnja-prodaja modela.

Što se mene tiče, svi narodi su jednakovrijedni i svi imaju ono nešto što drugi nemaju, dakle - raznolikost na djelu. Ta raznolikost svakoj naciji daje širinu i može biti samo plus, iz tog, a i puno ostalih razloga, vjerujem u suživot i poštujem svakoga jednako. Iz tog razloga ne volim one što se sprdaju s tuđim vrijednostima i osjećajima.

Vratimo se na Puhovskog, ideološki nastrojen, izbjegava govoriti o istinama koje mu se uklapaju u koncept, a evo nešto i ad hominem: uobražen do neba, isključiv do krajnosti. Ohol.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Schoah a ne Holokaust

Oni, koji su ubijali i ubijaju ( i sam 1992) ne razumiju sto znaci Biti Ubijen.
Nije to u jednoj sekundi (99 sinova sa 18 godina iz "Sto godina samoce"),
vec polako danima, mjesecima,godinama.
Razlog je da je Neko Nekoga proglasio Zlim ili Nevrijednim.
Puhovski veli: Obama gleda uzivo kako ubijaju nenaoruzanog.
Covjek plese ples videci svoju smrt, a mi se hvalimo caurom zrna u njegovom celu.
Biti ubijen (6 000 000 puta) je neopisivo.
Praviti viceve na taj racun.
Ne Ubij.
Vele muslimani: nasilno ubiti je neopisivi grijeh.
Tim se jos hvaliti.
Neopisivo.
Shabbat Shalom
DI V.Rosic

Tko je glasao
Tko je glasao

g. Puhovski

napiše ovoliko teksta s tom temom u časopisu Banka...samo po sebi..ta činjenica nešto govori..

sve dobro...

Tko je glasao

ta činjenica nam govori...

... da gosp. Puhovski ima kolumnu u Banci na mjesečnog / dvotjednoj razini...

http://www.banka.hr/zarko-puhovski

Tko je glasao

meni to govori

puuuuno više

ti i ja ovdje pišemo badava, džabe..besplatno..pro bono.. hehe

Koga građanin vulgaris još danas povezuje s bankarima...razmisli, sjeti se..meni to ništa ne znači ali dojam je dojam a percepcija je takva kakva je..

Puhovskog u fušu plaćaju bankari... reci to ovima iz udruge Franak..

da ne navodim sada da je Žarko član Udruge za jugoslavensku demokratsku inicijativu ...malo umiveniji oblik SKJ-u pokreta za Jugoslaviju Mire Milošević i generalskog zbora JNA..

zato je naš Ljubo per tu s njim

sve dobro...

Tko je glasao

plaćaju bankari?

Banka je stručni časopis koji se ne dijeli besplatno, već poprilično košta, godišnja pretplata je 500 kn.

Izdavač: Suvremen poslovne komunikacije d.o.o.
Suizdavač: Hrvatska udruga banaka

Evo, čak i Marko Rakar ima tamo recimo:
http://www.banka.hr/hrvatska/mora-se-osnovati-ministarstvo-entuzijazma
http://www.banka.hr/komentari-i-analize/slavko-daj-obavi-jos-i-ovo

Poznatije kolumne tamo imaju:
Velimir Šonje
Vuk Vuković
Zvonimir Šikić
Ivo Bićanić
Tomislav Globan
Andrijana Mušura
Željko Ivanković
Katarina Ott
Maja Bešević Vlajo
Žarko Puhovski
Suzana Košćak
Dario Kuntić
Vladimir Arčabić
Milan Račić
Marko Bjegović
Zoran Malenica
Daniel Hinšt
Tihomir Dokonal

Ono, teza "Židovi... banka... hehe... sve dobro" ti je fakat... vrh špijunske aktivnosti, ha? Baš... promoćurno, nema što :)

Tko je glasao

vidiš..percepcija

@zaphode

ubijanje glasnika je danas poprilično demode..

tezu si sam izvukao bez mene

taj časopis se djeli po bankama kao nekada FRONT ( glasilo JNA) po kasarnama... naime..svaki ekonomist koji drži do sebe pretplatit će se na taj časopis...

sad mi / nam reci ..objasni..što povijesne teme o holokaustu..židovskom vozaču Mile Budaka..ženama Židovkama ustaških funkcionera u NDH i sl. ima s tm ljudima..

ako optužuje za relativiziranje jednih..pa što se ne dodirne i Moše Pijade i ostalih..koji su samo uskočili u sedla ( čitaj: stanove, kuće, firme, tvornice i ostali kapital ) kad su preoteli od ovih prvih..

nećemo biti naivni... tj. nemojmo biti naivni...

Onda..nemoj mene optuživati za svoje zaključke...

sve dobro...

Tko je glasao

zaphod šumom, a drvo drumom...

...oprosti, a koji je tvoj zaključak? Osim "zna se što to znači" i slični "zna se" - a uopće se ne zna.

Kontradiktoran si - časopis se ne dijeli, na njega se pretplaćuje. Pogotovo se ne dijeli po bankama, kupuje se. A kupuje se jer je kvalitetan. A svaki kvalitetan časopis tog tipa ima nekoliko kolumnista "van scene" - pa pogledaj popis tema koje je recimo Puhovski obradio.

Ovo "što... (nabrajanje tema)... ima s TIM ljudima" je - snobizam. Što, ekonomisti nisu ljudi? Nemaju političke stavove? Savka Dabčević-Kučar je bila ekonomistica.

Osim toga, baš se banke tj. bankare često vrlo neugodno povezuje s Holokaustom - i stoga je upravo to primjereno mjesto za pisanje o tome (uz ostala primjerena mjesta).

Fakat ne vidim što te tu smeta.

Tko je glasao

pogledaj @zap

Velimir Šonje
Vuk Vuković
Zvonimir Šikić
Ivo Bićanić
Tomislav Globan
Andrijana Mušura
Željko Ivanković
Katarina Ott
Maja Bešević Vlajo
Žarko Puhovski
Suzana Košćak
Dario Kuntić
Vladimir Arčabić
Milan Račić
Marko Bjegović
Zoran Malenica
Daniel Hinšt
Tihomir Dokon

ti ljudi pišu po aksiomu : čiju hranu jedeš toga ruku ljubiš.

Sve su to neki uglednici...plus oni redovni.. koji čine redakciju itd.ma tko to more platit

..možda i ovi od pretjeranih kamat i vezanog kursa...

Gospodin o kojem trenutno govorimo je neki ugledni profesor...rado ga poslušam kao posvudušu na Tv-u...neki put se ..ono u sebi..slažem s njime..neki put baš i ne...
Ne ubrajam se u obične konzumente medija..utvaram si da se malo bolje kužim i da znam čitati između redova.

Evo..ti si matmatičar..statističar po vokaciji..koliko cijenim..

LJRW---reklamira neki kružok gdje je govorio Puhovski... oba su Židovi..oba su jugoslavenski nastrojeni... Puhovski piše za časopis Banka.. Bankari su sinonim za Židove hoćeš / nećeš..

ti ga kopipejstaš ovdje a ja praveći se blesav naglas razmišljam što bi mogao pomisliti neki građanin vulgaris u današnjem sveopćem medijskom linču..o bankarima i Židovima...

ti se hvataš na mamac ( Šešelj bi rekao durdubak) i kao som..kao zadnja seljačina vulgaris izlećeš sa svojim 1, 2 komenta kojima potvrđuješ moju neizrečenu tezu... i otvoreno povezuješ Židove- Puhovskog i bankare..
priča o holokaustu se polako gubi..priča o tome kako su komunisti samo preuzeli imovinu Židova..neki su i danas u tim vilama i stanovima...

ne očitavaš se na moj upis o Moši Pijadi , Židovu..jednim od Titinih ideologa...

nego eto " fakat me ne kužiš "

ma znam da ne kužiš..tako suptilan kakvog te Bog stvorio... ti nikad ne bi pomislio da su tada komunisti bili obične pohlepne hulje željne materijalnih dobara..pa su ta dobra preuzeli..a Židove proglasili trulim kapitalistima ( one preživjele )..reakcijom...crnoberzijancima i sl.

Toga se ti nikad ne bi sjetio..a očito da ni čitatelji gospodina profesor Žarka Puhovskog..to ne bi rado čitali... ma najbolje je o ustašama...

sve dobro...

Tko je glasao

Istima o komunistima

Tumacenje da su komunisti bili pohlepne hulje je laz.
Bilo je i takvih i sad su u vlasti ili HDZu, kad bude na vlasti.
Moj profesor marksizma Petar Andric je bio i dusom i tijelom komunista.
Osobina pravog komuniste je da mrzi bogate.
Cilj im je bio Raspodjela prema Potrebama.
Vec 80 tih su taj cilj promijenili u Prema Radu i Rezultatima Rada.
U Partiji je postojala Stroga Disciplina.
Oskar Davico je to dobro opisao.
Profesor Petar Andric je zbog strogosti izbacen iz Srednje i zavrsio na ulici.
O komunistima vam jos vise mogu reci stariji.
Sam naziv "komunjara" je laz o istini.
Nikada nisam bio komunista, jer sam katolik, ali ne volim neistinu.
Te komunjare su izgradile Novi Beograd, niz hidroelektrana na Dravi.
Novi Zagreb, Jablanicu, autoceste,prugu Samac-Sarajevo itd. Itd.
Gladni su dobili Zemlju itd. Itd.
Revizija Istine o komunistima i djeca, kojoj se sustavno laze.
Bolje Rob nego Grob. Bolje Rat nego Pakt. Prva je namjerno izokrenuta.
Priznajem samo Sud moje Partije.
Bolje cutite ,vec Djeci ispirati mozak Neistinama.
Smrt fasizmu, sloboda Narodu.
Borba za Malog covjeka:svima jednako.
Ideja kapitalizma da uspjesni i vrijedni trebaju satrti slabe i bolesne je bila
suprotnost komunizmu. Svi smo jednaki,bio je i Isusov moto.
Zato ga neki smatraju Prvim.
Konkurencija je neprijatelj Planskoj Ekonomiji.
Jos 1984 je SKJ ocekivala smrt i 1991\1992 i poslala maturante da tu Buducnost sprijeci.
Konkurencija je ipak nakratko pobijedila: Istinu(laz)pisu pobjednici.
Tito je 1929 reducirao KPJ na samo nekoliko tisuca Pravih komunista.
Politicki komesari su u NOB educirali "nepismeni" narod.
Ravnopravnost.

Tko je glasao

"jer sam katolik, ali ne volim neistinu"

@vladimirar sudeći po tvojim komentarima jasno nam je da ti ne voliš već obožavaš neistinu Zato od ponedjeljka do subote lažeš i pišeš komunističke krilatnice a onda u nedjelju odeš u crkvu na ispovjest i oprost grijeha! Najgori su upravo oni kao što si ti koje partija nije htjela primiti u svoje redove.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

obrni

okreni

Tko je glasao

Usput, uskoro će ovo tvoje propagiranje zločinačke ideologije

biti i kazneno djelo, hvala Bogu! :)))

http://www.maxportal.hr/novi-zakon-eu-hrvatska-mora-zabraniti-kumrovec-i...

"Europsko vijeće za toleranciju i pomirbu službeno je pokrenulo inicijativu da se u svim zemljama Europske unije najstrože zabrani propagiranje totalitarnih ideja i njihovih simbola, s naglaskom na komunizam, te da taj čin bude kazneno djelo..."

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Tema je Shoah

Vecih muka nema......

Tko je glasao

"Tema je Shoah"

@vladimirar govori hrvatski!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Jesi siguran?

Jel znaš da se u Africi svako malo pokolje i čitav jedan narod, ponekad zato što su kršćani, nekad zato što je pravilo da se poraženi svi do zadnjeg pokolju. Meni je to jednako strašno, jer smatram da su crni ljudi jednakovrijedni ljudi. Glupo je licitirati žrtvama i nadmetati se koji su više nastradali, no ne smijemo zanemariti činjenice o Staljinovom pomoru četrdesetak milijuna svojih sugrađana ili Mao Zedongovih 60-ak milijuna.

I da, tema je "Shoah", i tko je taj zločinac koji ima pravo sakrivati komunističku bestijalnu pljačku teško nastradalog židovskog naroda? Tko je taj zločinac koji ima pravo prešutjeti da Ivo Josipović Vrli posjeduje stan (ili više njih) otet zasigurno umorenoj židovskoj obitelji? Tko?

Još da nema i rekao bi čovjek, no s obzirom da je gospodinu to pitaj Boga koja nekretnina meni to kolekcionarstvo liči na bestijalno iživljavanje.

Zar nije kriminalac i mrzitelj židova svatko tko negira da većina komunističkih vlastodržaca posjeduje najmanje po jedan židovski stan i da taj stan nemaju namjeru nikad vratiti pravim vlasnicima, NIKAD???

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ma vlasnika ni nema

što je preživjelo Židova WW2..Tito je poslije mnoge iselio u Izrael..s tim da su se odrekli državljanstva i svih prava koja proizilaze iz državljanstva.

Čak su i potpisivali to.

Za Tileta i njegove oni su bili truli kapitalisti.. truli liberali..crnoberzijanci..kulaci i sl.

Nema se više danas kome vratiti... Međutim..ne treba to mučki prešućivati..i pjevati pjesme:

" Poznaje se tko je komunista...svjetla lika i obraza čista"

Čista..moš mislit...

sve dobro...

Tko je glasao

Pa sa Talijanima u Istri su

Pa sa Talijanima u Istri su isto radili. Ljudi su morali potpisivat da se odriču svega.

U Umagu i okolini si mogao 1970 kupiti lijepa imanja i zemlju, za sitnicu. Slovenski pravnici su imali kontakt sa onima koji nisu potpisali i za proviziju su organizirali kupoprodaju.

Tko je glasao

Oko za uko, zub za zub

Benesch dekreti.....
Uvijek se svetimo zbog povijsti; Njemci u ww2 zbog Ruhrgebiet i kapitulacije iza ww1(krivi im Jevreji?)
Pa SFRJ, pa sada Demokrati.....
Ispravljamo povijest, jer je ona bila Nepravedna...
Nisam nista znao o tom Puhovskom, al covjek im zasluzeno prof. dr.
Kad jednog dana takvih ne bude bilo; kuku lele...
Hvala Ljubo
Shavua Tov

Tko je glasao

Kad jedan dan takvih ko

Kad jedan dan takvih ko Puhovski više nebu, onda će biti i više mira na našim prostorima.

Tko je glasao

Laži, laži, laži meeee

Tumacenje da su komunisti bili pohlepne hulje je laz.

Zato su svi komunisti iz komunizma izašli bogati ko krezovi. Zato što nisu pohlepni uzeli su sve židovske stanove i kuće i nikad ih nisu vratili, ali to nije iz pohlepe, oni su židovima pomagali pljačkom stanova, kuća i imovine, bravo druže, bravo!

Bilo je i takvih i sad su u vlasti ili HDZu,

Naravno da su HDZ-u, SDP-u, HNS-u, IDS-u... i naravno da su svi bogati, ovim si demantirao svoju prvu točku, i to brutalno.

Osobina pravog komuniste je da mrzi bogate.

Dakle prvenstveno Židove, bogami se zaplićeš.

Cilj im je bio Raspodjela prema Potrebama.

Naravno, prvo svoje potrebe, pa što ostane.

Vec 80 tih su taj cilj promijenili u Prema Radu i Rezultatima Rada.

Ma naravno, i onda je svizac zamotao čokoladu...

U Partiji je postojala Stroga Disciplina

Apsolutno, kazna za drukčije mišljenje je desetke godina bila smrt, a onda progon i uništenje.

Sam naziv "komunjara" je laz o istini.

Bla, bla, bla, bla...

Te komunjare su izgradile Novi Beograd, niz hidroelektrana na Dravi.
Novi Zagreb, Jablanicu, autoceste,prugu Samac-Sarajevo itd. Itd.
Gladni su dobili Zemlju itd. Itd.

Da, da, da, da, da druže, tako je, jedino su komunisti gradili, dok su zapadne zemlje propadale, da, da, da, da druže, ništa se od ovog ne bi izgradilo da ne bi komunizma, da druže, da, da, najbolji primjer je metro u Moskvi, ni New York ga ni danas nema, to je jedna od prvih istina o komunizmu, da druže, da.

Revizija Istine o komunistima i djeca, kojoj se sustavno laze.

Tako je druže, nije istina da je Josipovićev otac bio visokorangirani komunist, kao što nije istina ni za Milanovićevog oca, kao ni Čačićevog, Bajićevog, Hrvatinovog, Perkovićevog, Račanovog, ne, ne nije istina da su svi očevi kompletne Vlade bili manje ili više rangirani komunisti, tako je druže, živjela beskrupulozna i bolesna laž.

Priznajem samo Sud moje Partije.

Ma naravno, pravo i pravda su manje vrijedni od suda partije, 120 milijuna žena djece i muževa pravedno su prema sudu pratije osuđeni na smrt, tako je druže.

Smrt fasizmu, sloboda Narodu

120 milijuna mrtvih ne da lagati, malo ste pobrkali ovo, naime, izgleda da je vaša parola "Smrt narodu, sloboda fašizmu".

Borba za Malog covjeka:svima jednako.

Ispada da je narod glup, a samo vi pametni, jer narod plače, vrišti, čupa kose i bježi iz komunizma, a komunist ko komunist, koga stigne ubije.

Ideja kapitalizma da uspjesni i vrijedni trebaju satrti slabe i bolesne je bila
suprotnost komunizmu. Svi smo jednaki,bio je i Isusov moto.

Ovaj pasus odaje velike rupe u znanju (za razliku od ostalih koji su samo ogavna propaganda i laž), odnosno potpuno neznanje, Isus i komunisti razlikuju se otprilike kao što se razlikuje aspirin i iperit.

Konkurencija je neprijatelj Planskoj Ekonomiji.

Planska ekonmija nije uspjela zato što je bastard ideja, ta bastard ideja ima smisla samo u slučaju da se zataru svi komunisti, odnosno da se uništi komunistički način postavljanja podobnih idiota na mjesta direktora, a spososbni i pametni, kao što znamo, mrze komunizam iz dna duše.

Tito je 1929 reducirao KPJ na samo nekoliko tisuca Pravih komunista.

Misliš najzadrtijih, najvećih masovnih zločinaca i najbezdušnijih životinja, preporuka: pročitaj "O zlu" Hannah Arendt, lakše ćeš shvatiti te tvoje prave komuniste.

Politicki komesari su u NOB educirali "nepismeni" narod.

Da, da, druže, naravno, naravno, hahahahhehehehihihi

Ravnopravnost.

Svakako, u komunizmu svatko ima pravo ubiti i biti ubijen, zajedno sa svojom obitelji, 120 milijuna svjedoče tome.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Obrni,okreni

Bora Djordjevic
Svi dijelovi su sa navodima: svi, koji bar nesto o tom "totalirizmu" znaju,
To znaju
Naravno i CIAo
Mislis da vas se bojim
"Kako upokojiti vampira" Pekic Marijan prof. Mathematik
DI V.Rosic

Tko je glasao

da..to je još jedna

podvala..da je Isus bio prvi komunist...međutim..ideja kršćanstva ..ono što traje već cca 2000 g. je preživjela..znači..preko 2000 godina..a komunizam je propao bar za sada..u samo 100 g. prakse

Riječ je o pristupu..kao ideja.. učenje tog stolarovog sina iz Nazareta ....poziva..dok komunisti koji su ga poželjeli imitirati..tijeraju..

naravno da je i kod kršćana bilo prisile kad je vjera bila politika i država..ali komunizam u svojoj esenciji ( boljševizma i lenjinizma) napada samu bit..dušu..pojedinca...

Ovo o slabima i nemoćnima.. sve je to kršćanstvo apsolviralo s manje ili više uspjeha u praksi..dok su prvaci komunizma..skoro svi od reda ..samo prisvojili bogatstva , silu i moć..

Primjer: Tito umjesto kralja.. Stalin umjesto cara..

ma mislim..glupo mi je to uopće šire obrazlagati na vađenju kao primjera pojedinih poštenih komunista...

umjesto popova za Tite dobio si najprije političke komesare, pa sekretare partije..onda su čak imali i fakultete za profesore marksizma...koji su trebali zamijeniti teologe tj. svećenike..

Marksizam umjesto vjeronauka.. s tim da je marksizam bio obavezan a vjeronauk je dobrovoljan...

E sad..ti ćeš braniti komunizam kao ideologiju iako su većina najistaknutijih bili i zločinci, masovni zločinci ili su se nesrazmjerno obogatili..pod izgovorom da je kao ideja ok. u biti dobar... iako je povijest pokazala da je u praksi bio neuspješan..možda za koju tisućicu godina..što do tada

samo naprijed

sve dobro...

Tko je glasao

Da, da se nadovežem

Puhovski kao vrhunski licemjer izbjegava bilo koju istinu osim one o ustašama.

Zaboravlja

1. koji je bio prvi balkanski "judenfrei" grad

2. Zaboravlja licemjer da su svu židovsku imovinu pokrali komunisti, jer tko je ta budala da ustvrdi da je neki ustaša preživio i zadržao židovsku imovinu, ne, takvih budala nema, ima samo licemjera i gnjusova koji o tome šute, a šutjeti se o pljački židovske imovine ne smije, kao ni bilo čije.

3. Zaboravlja licemjer i to da njegov omiljeni (kao i Ljubin) bivši predsjednik Josipović posjeduje stan koji je otet Židovu. Što možemo iz ovoga zaključiti? To da je dopušteno pljačkati židove, da dopušteno, 45 godina to je bilo i poželjno, samo moraš biti komunist, naime, to je pljačka sa ljudskim licem. Hebem ti takvo ljudsko lice, fuj fuj licemjeri...

4. Zaboravlja i to da su i partizani strijeljali židove.

Esther Gitman, povjesničarka i židovka, istraživala je posebno NDH, s obzirom na porijeklo nema razloga išta ublažavati ili lažno tvrditi, kao takva zaslužuje da se za nju zna i da se pročita što ona misli o svemu tome, a što je opisala u knjizi "Kad hrabrost prevlada", intervju s gospođom Gitman:

http://www.croatianhistory.net/etf/gitman.html

I onda Ljubo kaže da se Puhovski maksimalno trudi biti objektivan, a istina? Što sa tom prokletom istinom koja svako malo iskrsne? Ništa, ignorirat ćemo je mnije vrli znanstvenik Puhovski, dok Ljubo sav cvate i drhturi na te mudre misli velikog licemjera, pardon, znanstvenika!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ne smeta Drvosjeka ništa, garant

No ti ne shvaćaš kontradikciju, paradoks, zakonitosti, licemjerje i ludilo.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

"Ono, teza "Židovi... banka... hehe... "

@zaphod iskreno rečeno nebi dao ni trunčicu nokta za suprotnu tvrdnju
http://creativitymovement.net/creator_library/croatian/wmb-40.html

Nema veze s komentarom i dnevnikom, ali mislim da je informacijom vrijednom spomena
http://www.nasevijesti.com/index.php/vijesti-iz-svijeta/item/3158-ultrao...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

ne bih ulazio...

... samo sam, budući je dnevnik o Puhovskom, htio pokazati njegov najnoviji članak... i to baš o temi. To je sve.

Tko je glasao
Tko je glasao

Hvala

......

Tko je glasao

emocionalna paraliza

„....Možda najbolju sliku onog što je W.G. Sebald ostavio za sobom, po odlasku za Englesku – svojvrsni presek i dijagnozu mentalnog stanja nemačke nacije, koja je umesto suočavanja sa prošlošću radije izabrala svojevrsnu amneziju i neku vrstu svesne alijenacije od onog što joj se desilo takoreći juče – nalazimo u nesumljivo važnoj sociopsihološkkoj studiji Aleksandra i Margarete Mitcherlich, objavljenoj 1967, u čijem je naslovu već sadržana i glavna teza autora i njihov pokušaj objašnjenja vezan za duboku emocionalnu paralizu što je u to vreme bila zahvatila posleratnu nemačku: Nesposobnost za žaljenje...“
Do nogu potučena nemačka nacija, i nakon 20 godina od poraza uprkos nepreglednim brdima leševa po konc-logorima, nestanku tolikih nemačkih vojnika u zarobljeništvu, ubistvima miliona Jevreja, Poljaka i Rusa kao i likvidaciji unutarnjih političkih protivnika nacističkom režimu očito još nije pokazivala zrelost da iskaže žalost prema žrtvama nakon nacionalne katastrofe nečuvenih razmjera. Autori studije u tome vide, utoj nesposobnosti za žaljenje, svojevrstan mehanizam i strategiju veoma blisku obrambenim biološkim strategijama vezanim za opstanak, ako ne i potpuno analogna tome, koja ako je možda i bila opravdana prvim posleratnim godinama radi opstanka nacije, kasnije već svakako ne

(Zoran Janić, „Dokumenta imaginarnog“)

Tko je glasao

Da, ovo se definitivno odnosi i na Srbiju

Ajd i od tebe nešto pametno... :))))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

odnosi se i na hrvatski fašizam

između ostalih........ na selektivnu logiku koju namjerno, u to ime uzgaja svaki fašist

Tko je glasao

koji hrvatski fašizam@3103

ako misliš na ustaše..e pa oni su bili pokret otpora protiv beogradske diktature i svinjarske monarhije..i za vrijeme svog djelovanja do WW2 povezivali su se sa svima s kojima je to bilo potrebno u cilju ostvarenja cilja..a to je oslobođenje od kraljeve diktature i uspostava države za svoj narod..

povezali bi se i s Englezima..ali oni su više podržavali srbijanski fašistički diktatorski poredak..valjda zbog sličnosti..

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

šta si se opet vratio u čador?

non stop okreću vjetrovi zadnje dane

Tko je glasao

jabuka ne pada daleko od stabla...

... ti si fakat pao daleko od svog stabla kada radiš ovakvu reviziju povijesti - i to iz samo tebi znanih razloga...

Tko je glasao
Tko je glasao

utjeraj si kurac od ovce @3103

pa pojasni... kako to da je svinjarski diktator hapsio..zabranjivao rad i Paveliću i Titi..

Tito je bio za komunistički internacionalizam..a Pavelić za nacionalno oslobođenje.

Tito je djelovao revolucionarno...i Pavelić je djelovao revolucionarno...čak uspješnije od Tite do WW2.

Pavelić je pred beogradskim sudom u odsutnosti osuđen na smrt...bio je svjedokom ubojstva ..atentata u skupštini..

Jugoslaviju su rušili obojica s time što je Tito želio mjenjati poredak..a Pavelić je želio nezavisnu državu za Hrvate..otprilike kakva je danas..gdje Beograd ne dominira.

Tito je na račun Hrvata vladao Srbima i Srbijom ..sve su to Hrvati platili..što krvlju što materijalno...

e sad ti u kontekst fašizma spominješ nekakve šatore.. prozirno..i ne smije ostati bez odgovora...

moja teza je da su ustaše bili revolucionari i borci za slobodu protiv srpskog imperijalizma i fašizma

povezali su se ..s onima koji su im htijeli pomoći... Hitler je u Engleskoj bio proglašavan osobom godine par godina prije rata...

komunisti...pa oni su se borili zakurac..kako danas vidimo

sve dobro...

Tko je glasao

ahaaa....

.... i onda si se upisao u Komunističku Partiju Jugoslavije?

Daj me nemoj... :)

Tko je glasao

da sa 20 g

a s 27 se ispisao..hehe..jest ti argument.. glupsone..

Nije im ( vam ) valjao Radić pa su ( ste ) dobili Pavelića...nije vam (im ) valjao Hebrang sr. pa ni Savka i Mika..pa ste dobili Tuđmana... sve je bilo pitanje..prije ili kasnije..

Bili komunisti ili ustaše...važno je da su za Hrvatsku. Lako se budemo dogovorili..hehe

Pa i ti si se borio za Hrvatsku..jest kao mobilizirani trećepozivac tehničke neke službe..ali ipak bar nešto..i takvih je trebalo...

da su te zarobili ili da smo izgubili...neprijatelj bi te tretirao kao ustašu...bez obzira na ćaću Srbina

sve dobro...

Tko je glasao

znaš što...

... ono, fakat si šupak.

Tko je glasao

nisam, ti si aršloh

Kod mene imaju na dva mjesta spomenici...znam za dva slučaja.. gdje su ubili zarobljene..prvi slučaj: otete na barikadi dečke zapravo civile samo su bili evidentirani..predviđeni za rezervnu policiju..dvadesetogodišnjaci.. s njima je bio prijatelj Srbin..ubili su ih svu trojicu i sahranili ..zatrpali u istu jamu

drugi slučaj: po padu Hrv. Kostajnice..lokalni đilkoši su e da bi se hvalisali u selu..dovezli iz gomile organizirano predanih.. policajaca iz Zagreba.. vodali ih kroz selo ko mečke.. da se raja malo iživljava..na kraju ih u šumi podno sela pobili i zakopali- jedan je bio Srbin...

mogao bih ti nabrajati puno primjera...

a što se tiče " šupka" pa čuj...ti meni stalno predbacuješ članstvo u SK..pa ja tebe samo podsjetim da si i ti eto " ustaša"

ostalo...ja se svog oca partizana ne sramim...imaš li ti problema s time.. ( ti si meni napisao da sam voćka koja je pala daleko od stabla..pa da ti malo uzvratim)

oduvijek tvrdim da je sdp stranka mješanih brakova..da istu podržavaju najčešće djeca bivših jna oficira i tako to.. hrvatski Srbi..to je lako elaborirati..

ps. ne budi buršikozan , hehe

sve dobro...

Tko je glasao

Puhovski? Evo što ja o njemu

Puhovski? Evo što ja o njemu mislim:

EROS S OVOGA SVIJETA

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

"intelektualno-kulturna i obrazovna događanja prve vrste"

Jadan je taj grad i županija u kojoj su "predavanja" Ljube i Puhovskog intelektualno-kulturna i obrazovna događanja prve vrste

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

22 milinuna palih Rusa, 6 milijuna Jevreja

Znamo li ko je pojedinacno ubio ukupno oko 100 milijuna ? I zasto ?
200 000 palih gradjana SAD a.
Vjerojatno znamo o wwii iz Hoolywood filmova.
Pobjednici pisu povijest, zasto nismo naucili da vise ne ratujemo.
Ukrajina.
Kroz sve ove teme se pojavljuju Jevreji, kao zrtve, kao borci, veliki dio Holokausta.
Mi nikada necemo sve znati o povijesti, ali da bi razumjeli Domovinski rat treba povijest upoznati i eventualno sprijeciti buduce ratove. Vjerujem da ce prof. Puhovski veceras dati svoj doprinos.
Shalom

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci