Tagovi

Tko će objaviti bankrot Hrvatske ? (I)

Naslov dnevnika je alarmantan, uznemirujući, i vjerojatno pomišljate –opet onaj zloguki, zlonamjerni glasnik loših vijesti koji ne voli Hrvatsku, I tako piše već sedam godina, otkako se vratio iz inozemstva, ne braneći zemlju kada je trebalo. Ta pobjegulja, hm… drži nama lekcije, još k tome manjinac!?
Započinjem ovaj dnevnik u dva dijela iziritiran s dva aktualna doživljaja - jučer sam poderao grlo, ne znajući za ostavku Nade Čavlović Smiljanec, raspravljajući sa jednim starijim esdeperonjom o potrebi da Nada podnese ostavku, i da poslije pravne institucije nastave svoj posao. Mi smo varoš Virovitica, i grad bruji o tome što nam rade virovitički kadrovi u Zagrebu.
Druga nelagoda – gledam danas, za Prvi maj, ministricu Vesnu Pusić (HNS), predsjednica uništene stranke, s minornim rejtingom, kako klizi u nekoj maloj jedrilici - čamcu, u nekoj jadranskoj destinaciji i objašnjava poslije da ova vlada ni ne pomišlja da podnese ostavku jer joj je narod povjerio zadatak i oni će ga odraditi do kraja mandata.
„Ovaj narod zaslužio je ipak nešto bolje!“, kažu mi bistritelji politike oko „štamtiša“ na terasi jednog restorana, koja je zadnjih godina, iz godine i godinu sve pustiji: u zaključcima zamalo da nema nesuglasja - i mi blago lijevi, ali stranački neopredijeljeni, i mi blago desni, i mi centristi, i mi pravaši… slažemo se u jednom: voda nam je svima došla do grla, hrvatska i virovitička svakodnevica bacaju nas u tešku depresiju. Zamislio sam jedan dnevnik no, ideje naviru, tko čita, čitat će sve što mi je ovog časa na duši, bilo u jednom, bilo u dva dnevnika.
Da li će čitati? Čitatelji gube brzo nerve, traže se i čitaju kratki, jasni tekstovi, a bojim se da je to uvertira u vrijeme kada će se čitati samo - motivirajuće parole, proglasi i dekreti!

DEVIĆEVE GAĆE IZ KINE
Još u subotu popodne vratio sam se s pijaca, kupio neke sitnice – od sira, preko luka i jabuka do Devićevih gaća…(usput, vidim pa to su gaće proizvedene u Kini, bio sam uvjeren kako ih prodavačica na štandu reklamira kao Devićeve, da su naša proizvodnja, no Dević je samo uvoznik!!). Kada god sam na pijacu zadnjih godina osjećam stanovitu nelagodu jer gradski pijac je ogledalo naše propasti u 24 godine, i u prenesenom značenju, i bukvalno. Brojni trgovački centri u Virovitici od našeg pijaca napravili su sablasni prostor s nizom praznih lokala, slabom ponudom namirnica (moj bi djed rekao, poljoprivrednih plodina) i relativno visokim cijenama. Zar je moguće da Hrvatska ima tako jak UVOZNI LOBI, a tako slabo organizirani otkup proizvoda i izvoz? Tko je taj koji u Hrvatskoj određuje odnos rada i kapitala? Zar se zaista ovdje ne može proizvesti nešto i kvalitetno i jeftino? Da li se desetljećima pogoduje tajkunima, recimo mega-tajkunu Todoriću, a ne tisućama malih i srednjih poduzetnika? Ovi mjeseci zapravo pokazuju da se RAD, realni rad, stvaranje novostvorene vrijednosti, PROIZVODNJA, još uvijek ne shvaća kao ipak jedini put izlaska iz krize koja, za naše prilike, traje predugo. Svekoliko je čudo da se narod i radništvo u Hrvatskoj zadovoljava porcijom graha, i da većina građana i dalje spava čvrstim narkotičkim snom, uvjerena da se tu ne može ništa zaustaviti, preokrenuti… da nam je zapravo to fatalna sudbina – da, kao što je vjekovima tuđin vladao ovom zemljom, da tako MORA BITI i ubuduće!

SVE NAŠE AFERE
Ono što uistinu zastrašuje je naslovnica spomenutog Jutarnjeg, s likom Nade Čavlović Smiljanec i masnim slovima ispisanim naslovom: ŠEFICA POREZNE ŠTITILA DUŽNIKA. Naime, policija je podnijela prijavu da je „naša“ Nada (naša, u smislu virovitički kadar), od ovrhe u iznosu od 11,8 mil. kuna spasila poduzetnika iz Osijeka Željka Biloša, „kralja želježa“ trgujući utjecajem, odnosno vršeći pritisak na Ružicu Kovačević, šeficu ispostave Porezne uprave koja je već pod istragom i brani se, uz kauciju, sa slobode. Kako to u nas često biva ona je prenijela odgovornost na šeficu u Zagrebu, a ova je brzo sazvala konferenciju za tisak i vrisnula: PODMEĆU MI ONI KOJI NISU GODINAMA RADILI SVOJ POSAO! Da li se Nadi podmeće vidjet će se nakon istrage, od koje se, pretpostavljam nije odustalo, i neće. Naime, slučaj Nade Čavlović-Smiljanec nije običan slučaj. Možda je zapravo i pogrešno taj slučaj zvati tako, možda bi pristajao precizniji naziv – slučaj Biloš, slučaj Linić, slučaj Milanović? Slučaj valja držati indikatorom naše višedesetljetne ekonomske politike koja je doživjela krah, naših svih nemoći da ni nakon SEDAM godina krize, dakle,7 (SEDAM) izgubljenih godina, ne napravimo egzistencijalno nužan političko-ekonomski zaokret. Zapravo, nečuveno je da je ministar Linić oslobodio krivnje šeficu Porezne uprave RH i jasno te javno rekao da može dalje raditi svoj posao šefice Porezne da bi na kraju ipak sve završilo ostavkom Nade Čavlović-Smiljanec. Ali, kakvom – ona se vraća u saborske klupe!!!?? U zadnje vrijeme ima svakojakih sudsko-pravnih situacija – od takvih gdje se optužbe potvrde (počelo suđenje vukovarskom gradonačelniku Sabi, počelo suđenje, - drugi početak - sadašnjem gradonačelniku Virovitice Ivici Kirinu, podignuta optužnica ipak protiv sindikaliste dr. Ivice Babića, također virovitičkog kadra na radu u Zagrebu - sve do obrata u nekoliko sati ili nekoliko dana (slučajevi izručenja Perkovića i Mustača). Potvrđuje to da ni do danas ne postoji poštovanje principa podjele vlasti – da su zakonodavna, izvršna i sudska u Hrvatskoj isprepletene i tu činjenicu držim jednom od najvećih slabosti ukupnog državnog ustrojstva Hrvatske, i znakom da je sustav sa sojim podsustavima u dramatičnoj krizi, sve do toga da prijeti ili slom sustava, ili izbijanje socijalnih nereda, ili jaka pljuska iz Bruxellesa i Strasburga?
KAKO JE U HRVATSKIM VAROŠIMA?
Nažalost Virovitica, a vrlo slična je situacija u svim hrvatskim varošima, ulazi u hrvatsku povijest ne po dosezima u sveopćem razvoju, ekonomiji, poljoprivredi kulturnim i sportskim manifestacijama od nacionalnog značaja, već po aferama od kojih je ona s Kraditno-štednom zadrugom jedna od većih, također sudski nezavršenom. Kažu mi upućeni da afera ima još, primjeri strančarenja se ne računaju, kao i to da i neke velike firme „vise“, u jednoj takvoj dosta je sudovanja uprave s radnicima,već sam to jednom napisao – svatko svakoga drži za jaja (ili, sorry, za pišicu), raznovrsna podmetanja dio su naše stvarnosti gdje je poštena konkurentska politička borba rijetkost, a manje ili više otvoreno vode se borbe kao borbe klanova u američkoj mafiji. Imali smo sad skoro i pitomački slučaj deložacije koji nije posve okončan. Već i ptice na grani znaju kakva je situacija s medijima u nas: osim jednog portala i čudaka Weissa nema reagiranja, nema analiza, kritika, kolumni sa stavom, unutarstranački život u strankama na lokalnim razinama zamalo da ne postoji, pa se i događa da što je afera više, manje je rasprava u strankama, stranke se aktiviraju za izbore, a onda zimski san ili birtaško-kafić rasprave u pola glasa…Inače u nas u Hrvatskoj postoji i svojevrsni defekt izbora motrišta – gotovo sve se promatra s pozicija Zagreba, Banskih dvora, Sabora, a život u svim svojim prosječnostima i mukama odvija se prije u Osijeku, Varažadinu, Virovitici, Vinkovcima, Imotskom…no to je zaista posebna tema.
Kao što je posebna tema kako se postaje kralj - kralj željeza, kralj bakra,kraljica glazbe, kralj smeća,kralj kulena... Koliko je u na s kraljeva i kraljica, čovjek bi pomislio da nismo u republici, nego u kraljevini.

(nastavak odn. završetak, sutra!)

Komentari

Spam

Ljubo,
da li cuvas negdje ove spamove. Oni ti mogu pomoci, kad se shvati od koga i za koga su.
Sve se mijenja, pa i teoreme i aksiomi, bilo ekonomski, bilo fizikalni. Cak se ni vrijeme t ne smatra stalnim, tj. v=s/t ovisi i o putu s i o vremenu t, gdje je v velociti, t time i s ne znam vise
MfG
V. Rosic

Tko je glasao

Nitko Ljubo... Dok god smo

Nitko Ljubo...

Dok god smo pod čizmom Zapada , Washingtona , New Yorka i Londona nema nikakve šanse da se proglasi bankrot Hrvatske iz prostog razloga što kod bankrota se zamrzavaju dugovanja i otplata kredita staje. To nikome od naših vladara ne odgovara , jer mogućnost manipulacije se smanjuje i time se otvara mogućnost izlaska iz krize.

Najgore je kada ne podvučeš crtu i zbrojiš dugovanja i onda od straha samo bezpogovorno izvršavaš sve naredbe. Netko će trebati podvući itekako crtu i reći :

- dosta više zaduživanja
- dosta više ekonomije bazirane na tercijarnom sektoru
- dosta više ekonomije koja ne donosi budućnost
- dosta više stvaranja mržnje (itekako i ti nekada to osjetiš ko pripadnik naroda koji se za sve krivi nekada...) zbog neimaštine i nesigurnosti u budućnost
...

Nama treba bankrot tipa Island i konačno podvlačenje crte sa kaznama za one koji su zaduživali ovu državu (našlo bi se tu političara i ekonomista...) . Narod treba duhovno buđenje , samo smatram da još nije sazrilo vrijeme , jer se ljudi SAMI SEBE SRAME ŠTO SU NAPRAVILI ... Kada se počnu sami udarati GLAVOM U ZID I PROZIVATI SAMI SEBE , e onda su postavljeni prvi temelji ZA PROMJENU HRVATSKE i BALKANA.

Kao što je posebna tema kako se postaje kralj - kralj željeza, kralj bakra,kraljica glazbe, kralj smeća,kralj kulena... Koliko je u na s kraljeva i kraljica, čovjek bi pomislio da nismo u republici, nego u kraljevini.

Volim promatrati ljude i malo razmišljati , pa sam bio pozvan kod prijatelja na otvaranje novog kafića (pravi šminkerski kafić...) u centru grada (šetalište...) - to nam je nažalost ekonomija grada. Došao sam i vidio taj kič i glumu , gotovo da sam povratio. Vjerujte prošao sam cijelu Europu ,ispijao kavicu na mjestima sa ljudima koji imaju desetke milijune eura i manje sam vidio "preseravanja , glume, dignutih noseva..." Mi valjda što gore živimo to se ponašamo ko veći "kraljevi i kraljice". Svaki pokret se pazio , a ja krenuh se namjerno zezati, a oni Busola nemoj vidiš da je tu gradonačelnik, ovaj , onaj... A ionako je prijatelj dobio žgaravicu , jer pojava mene je podigla tlak vinkovačkim "glavešinama" koji su isto došli na otvaranje...

http://pollitika.com/spontanost-gdje-je-to-kod-nas

Izgubilo se ono što sam pisao Ljubo u prošlom mom tekstu SPONTANOST I ŽIVOT , a kada se to izgubi JAKO JE TEŠKO UREDITI I EKONOMIJU, jer jako je EKONOMIJA VEZANA za ovo gore nabrojano...

Zato ću se truditi uvijek da budem makar i zadnji čovjek koji neće glumiti i živjeti lažni život , jer to je ono što nas je i odvuklo u ovakvu propast.

Justice for all !

Tko je glasao

@Ljubo možeš ti minusirati

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Popiti ću ja zrakomlat ,

Popiti ću ja zrakomlat , nisam iz Virovitice , ali ne čine mi se baš ostali građani Virovitice ko anđeli kada znam šta se tamo događa i šta se događalo, te koga biraju i koga će vjerovatno i dalje birati. Čak štoviše ovo mu je čak i plusić :)

Justice for all !

Tko je glasao

Popiti ću ja zrakomlat ,

@Busola Virovitica nije ni bolja ni lošija sredina od bilo kojeg drugog mjesta u Hrvatskoj, a da je HDZ tamo na vlasti zasluga je isključivo nesposobne oporbe i SDP-ovih lokalnih nesposobnjakovića kojime je na prošlim izborima Ljubo za Judine škude pisao hvalospjeve. S kakvim uspjehom pokazali su rezultati izbora i poraz Ljubinog poslodavca Damira Barića, nesuđenog gradonačelnika Virovitice. A što se pijenja kave s Ljubom tiče to ti je lijepa gesta kojom si usrećio Ljubu, umišljenu intelektualnu veličinu i novinarske presone koji se potuca po internetskim portalima, sam sebi daje pluseve i piše hvalospjeve kao ovaj iz priloženog; "osim jednog portala i čudaka Weissa nema reagiranja, nema analiza, kritika, kolumni sa stavom, "

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Busola Virovitica nije ni

@Busola Virovitica nije ni bolja ni lošija sredina od bilo kojeg drugog mjesta u Hrvatskoj, a da je HDZ tamo na vlasti zasluga je isključivo nesposobne oporbe i SDP-ovih lokalnih nesposobnjakovića kojime je na prošlim izborima Ljubo za Judine škude pisao hvalospjeve. S kakvim uspjehom pokazali su rezultati izbora i poraz Ljubinog poslodavca Damira Barića, nesuđenog gradonačelnika Virovitice. A što se pijenja kave s Ljubom tiče to ti je lijepa gesta kojom si usrećio Ljubu, umišljenu intelektualnu veličinu i novinarske presone koji se potuca po internetskim portalima, sam sebi daje pluseve i piše hvalospjeve kao ovaj iz priloženog; "osim jednog portala i čudaka Weissa nema reagiranja, nema analiza, kritika, kolumni sa stavom, "

Eto ti ga na , ma ja se sa Ljubom ovdje ne slažem u 100 stvari (i ne vjerujem da ću se slagati posebno oko IZRAELA ...) , ali se nikada NE BI SPUŠTAO OVAKO NISKO... I da vrati se na bit teksta

HDZ = SDP (+njihovi poltroni...) i ne da mi se više objašnjavati , tako da tvoje pričanje o takvoj oporbi dovoljno govori. Skupi nezavisne liste i obične ljudi i krenite se baviti politikom.

PS. ja ti imam obično običaj da pustim čovjeka da se izlaje o svima da skužim kakav je on u biti. Ako pljuje i laje , a u stvarnosti ne djeluje prekrižim ga i kažem u sebi "mali sitna frustrirana duša"...

Justice for all !

Tko je glasao

@Ljubo ne laži jer je poznato

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci