Tagovi

Tjelovo i vjeronauk

Nismo danas bili na procesiji nego na ranoj misi jer smo na ručak pozvali sinove i snahe. Nema ljepšeg blagdana od onog gdje se uz vjerski uklope i obiteljski sadržaji. No, želio bih ovdje, kad već dodirujemo vjersku temu Tjelova, spomenuti, da moja supruga i ja, od kako živimo u Dugom Selu, posjećujemo nedjeljom i blagdanom mise, svake nedjelje ili blagdana u drugoj crkvi, drugoj župi uglavnom "zagrebačkog prstena". Ne bih ovdje ulazio u to kako i što propovjedaju župnici ili drugi svećenici. To je tema za sebe. Ali kao crkveni glazbenik moram nažalost ustanoviti da se u različitim crkvama pjevaju sve gore i gore pjesme čija je tekstovna i glazbena vrijednost vrlo upitna a nemaju ama baš nikakva liturgijskog značenja. Znam da pri Teološkom fakultetu postoji Institut za crkvenu glazbu i to dugi niz godina. Kako to da tom Institutu nije uspjelo u ovih valjda već 40-tak godina educirati dovoljno crkvenih glazbenika i tako osigurati kvalitetnu crkvenu glazbu za vrijeme liturgije. Ovako, od poskočica do drmeša, od turbo-folka do sladunjavih limunada, sve se svira i izvađa pod misom na način da čovjeku pamet stane. Stare hrvatske crkvene pjesme kao da su "izašle iz mode", u mnogim župama se preferira onih nesretnih (osam ili devet) Pučkih misa. Od njih se opet najradije pjeva ona Milanovićeva, najneinventivnija i najdosadnija. Barem Crkva kao institucija ima mogućnosti zavesti reda u crkvenom pjevanju, dakako ako to crkveni vrh želi.

A vjeronauk?

Ovaj vikend smo posjetili šogoricu i njenu obitelj. Da bih jasnije opisao situaciju moram napomenuti da je moja šogorica posebno pobožna i uronjena u vjerski života a svoja dva sina (viši razredi osmogodišnje) isto tako, ali bez nekih pretjerivanja, odgaja. Stariji njen sin ministrira, sudjeluje u životu župne zajednice, mali se potrudio pa je čak naučio Oče naš na armenskom i hebrejskom. Inteligentno djete, apsolutni odlikaš u školi. Problema ima, nećete vjerovati, s nastavnicom vjeronauka u školi. Samo mu ona daje lošije ocjene, jer stoji na stajalištu da on, s obzirom da je jedini prakticirajući katolik u razredu (prema komentaru oca sudeći i na školi) mora sve gradivo, pa i više od toga, znati bolje od svih drugih, uvijek i u svakom trenutku. Razgovori roditelja s tom nastavnicom nisu urodili plodom. Ona ustraje na svojoj "mjeri" ocjenjivanja. Bojim se da ta glupača nije svjesna da će svojim ponašanjem prije odbiti maloga od vjere nego ga pridobiti za bilo što. Kao učiteljica morala bi znati ono iz Sv.Pisma (citiram po sjećanju) "da se više muha ulovi žlicom meda nego bačvom octa".

Inače, ta zgoda podsjetila me je na neprilike koje su moji sinovi imali u osmogodišnjoj školi kad smo se preselili u Zagreb iz Njemačke. Obojica su u Olchingu pohađala jednu vrlo strogu gimnaziju(a to u Bavarskoj nešto znači). A kako su se rodili u Njemačkoj i kako smo mi pustili da oni nauče njemački od Nijemaca a mi smo s njima razgovarali isključivo hrvatski, to su moji sinovi govorili njemački bez naglaska, odlično. E, da nije bilo nastavnika njemačkog na osmogodišnjim školama gdje smo upisali naše sinove. Ti nastavnici nisu imali drugog posla nego pred cijelim razredom uvijek iznova iz sata u sat pokazati kako naši sinovi u stvari neznaju njemački. I umjesto da su ih iskoristili kao pomoć onoj djeci kojoj njemački stvarno "šepa" oni su se svim silama trudili napraviti iz naših sinova bedake. Kad nisu koristile intervencije moje supruge i kad mi je bilo dosta tih priča, uputio sam se u školu i čim se pojavio/la nastavnik/ca njemačkog započeo sam razgovor na njemačkom. Ni jedan ni drugi nisu prihvatili - tako su sigurni bili u svoju vještinu njemačkog.

Problemi su se, upravo sa stranim jezicima nastavili i u gimnaziji. I opet su bile potrebne roditeljske intervencije. Jer naši sinovi ne samo da su odlično znali njemački, nego su govorili gotovo jednako tako dobro i engleski jer smo ih slali ljeti u Englesku u učeničke kampove za učenje engleskog. Naročite probleme imao je moj stariji sin s profesoricom engleskog(jednom časnom sestrom), od trenutka od kad je ona shvatila da on znade bolje engleski od nje. Onda je pokazala sve svoje shvaćanje "ljubavi prema bližnjemu" što je nažalost svojstveno mnogim časnim sestrama.

Komentari

Najlakše je kritizirati

Najlakše je kritizirati drugoga. Ni ti nisi ništa bolji od svih tih primjera koje si naveo. Zašto?

Ti si glazbeni stručnjak koji ima poseban sluh i smisao za glazbu. Svoje slobodno vrijeme provodiš sa svojom obitelji, landrajući po zagrebačkoj okolici i kritizirajući.

Istovremeno mnogi mali ljudi, kojima Bog nije podario sluh i talenat za glazbu, kakav je podario tebi, održavaju probe crkvenog pjevanja. Muče se oko nota i oko toga kako pronaći nekoga tko će im svirati orgulje. Sve su to obiteljski ljudi, laici, koje u crkvi okuplja ljubav prema Bogu. Bog od njih ne traži savršenu pjesmu, već puno srce.

Tebi je Bog podario savršenu pjesmu, ali tako malo srca!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Imaš potpuno pravo. Ti si

Imaš potpuno pravo. Ti si me odmah točno pročitao. Znao sam da mi nešto fali, ali sad vidim tvoju točnu dijagnozu: nemam srca. I plandujem.

Prije godinu dana osnovao sam u Dugom Selu privatnu muzičku školu. Glazbeni studio Cerovac. Djecu iz mnogobrojnih obitelji, djecu branitelja, invalida rata i poginulih podućavam besplatno, samo djeca onih roditelja koji si to mogu priuštiti plaćaju minimalnu naknadu. Tako se to radi kad se nema srca. Kakav bih tek bio da imam srca? Lavljeg?

Tko je glasao

Ma ništa ti to ne vrijedi,

Ma ništa ti to ne vrijedi, jer ne sviraš orgulje u crkvi. Tko vrijedi svira orgulje u crkvi, tko ne vrijedi ne svira :)

Tko je glasao

Nećeš vjerovati, ali

Nećeš vjerovati, ali svirao sam 15 godina orgulje u Crkvi. Zadnje do 2003.god. u župi Odra, Novi Zagreb. I zbor sam tamo vodio. A diplomirao sam i crkvenu glazbu (katolički smjer, postoji i protestantski!)na Muzičkoj akademiji u Muenchenu.

Tko je glasao

Sve je to ok. Uložio si

Sve je to ok. Uložio si trud. Ali nakon tvoje kritike o laičkom pjevanju u crkvenim zborovima, ne mogu se oteti dojmu da si sav trud uložio zbog osobne promidžbe i ambicioznosti, a ne zbog viših osjećaja.

Ne može netko osjećajan, kojem je Bog podario sluh kao talenat, kritizirati onoga kojem Bog nije podario sluh, već samo ljubav prema Crkvi.

Ja to ne razumijem.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

No kad mi neda administrator

No kad mi neda administrator na ovo dat negativni bod,onda bum napisal. Kaj ti imaš problema sa crkvom? Ak imaš drži to za sebe i nemoj pljuvat po onom ko te ne dira. Tvoj odgovor govori sve o tebi.

Tko je glasao

Dodao bih još da sam

Dodao bih još da sam prošle godine, čim smo doselili u Dugo Selo ponudio suradnju ovdašnjem župniku. Rekao mi je da ima mlađih. Dobro. I ja sam za to da se daje prednost mlađima.

Tko je glasao

Ivek,nisam ni ja s svim kaj

Ivek,nisam ni ja s svim kaj crkva dela sporazuman ali to ne zavisi o njoj nego o trgovcima koji su između. To imamo i u politiki ( ne mislim na ovu s dva L ). I to mi ne daje za pravo jednu cjelu zajednicu vuči u drek.

Tko je glasao

S crkvom imam problema, da.

S crkvom imam problema, da. Ali ne i s vjerom, da se razumijemo.

Tko je glasao

sm i bosančero hodaju za

sm i bosančero hodaju za mnom kao dva poslušna psića i prosipaju kakice u obliku crvene zvezde, kako to već samo oni znaju. naravno, obrazložili bi oni kad bi znali čemu takva ocjena, ali njima je dovoljno da je nešto napisala LQ pa da odmah stave zvezdicu. Nisu ni pročitali tekst. Kakaju, a što bi drugo i radili.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Drugarice Lavice, nikome

Drugarice Lavice, nikome zbog stava nisam udjelio ocjenu jedan.

Ali za vulgarnost, primitivizam, nedostatak osnovnog kućnog odgoja i napad na osobu jesam. I uvijek ću. Ako ne budem mogao ignorirati.

B-52

Tko je glasao

Mislim da ti pomalo dotices

Mislim da ti pomalo dotices dno od dna. ako ovako nastavis pokazati ces se u pravom svijetlu jedne netolerantne isfrustrirane shizofrene osobe koja je jos k tome zenski sovinista.
Oprostite gospodine Cerovac na ovom zagadjivanju vaseg bloga.
O vasem radu imam dobro misljenje a i o vasem pisanju ovdje. Osoba ste s velikim iskustvom i s velikim rezultatima. Jedina vam je bila mana sto se nakon povratka 1990 niste odmah snasli i shvatili tko je tko i sto ste mislili da se s glazbom pa bila ona i Mocartova moze sprijeciti rat. No kad Staljinove orgulje sviraju onda crkvene moraju sutiti. No tu zabludu ste dosta brzo uvidjeli i pokrenuli ono sto je bilo neophodno. No niste bili pravovjernik pa su vam se pocele dogadjati neke lose stvari. U svemu tome ne treba se obazirati na prirepke komunjarskog mentaliteta koji sebe proglasavaju kraljicama.

Tko je glasao

netolerantne isfrustrirane

netolerantne isfrustrirane shizofrene osobe koja je jos k tome zenski sovinista.

Biranih li riječi za sugovornika s kojim ne možeš lako izići na kraj. To odaje tvoj niski IQ.

Kao što rekoh, vi biste najradije da vam pjevam pjesmu: joj, kako ste pametni...joj, slažem se s vama....joj, nema nitko pametniji od vas.....kao što ste to navikli od svojih poslušnih komada, koji nisu za ništa drugo osim za kuhinju.

Ali kad naletite na žensko, koje zna kuhati, držati 4 kuta kuće, odgajati dva studenta, zarađivati kruh za život obitelji, baviti se društvenim aktivnostima, usput sebe stručno dograđivati, usput držati predavanja i doškolovavati druge, a još imati vremena za vaš blog....eh, onda je frka....jer vi to ne možete.... Priznaj, malo siroto muško, kojem žena pegla košulje i stavlja hranu na stol, inače bi hodao okolo neispeglan i gladan!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

S tobom nitko ne moze izici

S tobom nitko ne moze izici na kraj jer si ti jednostavno takva osoba.
Ja ti dajem potpuno pravo na tvoje misljenje i na argumentiranu odbranu tvojeg misljenja. No kako vec duze vrijeme stavljas potpuno neargumentirane i uvrijedljive tvrdnje osjecao sam potrebu malo pokazati zorno kako to izgleda kad se batina okrene pa i ti pocnes primati uvrede od drugih. Osobno smatram ovakav nacin komunikacije neprimjerenim no ovo je bila pokazna vjezba na sto se moze svesti diskusija ako i druga strana pocne koristiti slican ako ne i isti vokabular kao ti. Smatram s moje strane ovo kao posljednje upozorenje oko uvrijedljivih pisanja prema meni jer ako dalje nastavis tako vrijedjati biti ce ti poslije jako neugodno a to ne odgovara niti meni a niti tebi jer se ne zelim do kraja staviti u takav mentalni sklop u kojem ti zivis.
Zato ako imas ikakvih argumenata diskusija moze biti dobra makar se i ne slagali u nicemu no ako stalno spominjes isti repertoar uvreda to ce ti se obiti o glavu.

Tko je glasao

ajme, počeo si prijetiti.

ajme, počeo si prijetiti. Što je, hoćeš li mi možda ući u trag i ubiti me? Pa ne bi bio ni prvi ni zadnji.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Mislim da si polupala

Mislim da si polupala loncice. O tvojoj uobrazilji ne zelim trositi rijeci jer je to tvoj problem. Pitanje je samo kulture dijaloga i kako odrzati tu kulturu.

Tko je glasao

Ako se itko ovdje ponaša

Ako se itko ovdje ponaša čudno (ovo je pristojna forma mog mišljenja) onda si to ti. Osim toga ne ide mi u glavu da netko tko se sakriva iza pseudonima napada osobno nekoga tko piše pod punim imenom i prezimenom. Takav netko kao ti mora da je iz HDZ-a.

Tko je glasao

Kakve veze ima pod kojim se

Kakve veze ima pod kojim se imenom piše. Mogao si i ti pisati pod pseudonimom. Ja sam prepoznatljiva pod svojim nickom baš kao i pod svojim imenom. I čitaju me mnogi koji me znaju. Zašto bih morala mijenjati svoje internetsko ime za tvoj gušt.
Kakve veze s crkvenim zborom ima to iz koje sam stranke. Ne volim kad se kritizira ljude koji volontiraju u bilo kojem području života, pa tako i u crkvenim zborovima. Jer to nisu ljudi koji su plaćeni, kao što su plaćeni primjerice političari za svoj rad, ili ovi blogeri ovdje za sdp-ovsku promidžbu. To su ljudi koji besplatno ulažu svoj trud i vrijeme za dobrobit zajednice. Iako nemaju talenta. Poznajem mnoge takve ljude.
Stoga si mogao prihvatiti kritiku i tvoje dobro ime bi ostalo na dobrom glasu.
Još uvijek možeš.
A i ne moraš. Svejedno.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ne volim kad se kritizira

Ne volim kad se kritizira ljude koji volontiraju u bilo kojem području života, pa tako i u crkvenim zborovima. Jer to nisu ljudi koji su plaćeni, kao što su plaćeni primjerice političari za svoj rad, ili ovi blogeri ovdje za sdp-ovsku promidžbu.
To si sigurno cula od umirovljenog dogmatskog pukovnika crnogorca?
Moras znati jednu stvar da SDP nije toliko imucan da bi mogao kupiti moje ili pisanje nekog drugog. Ako danas kritikujemo HDZ zbog ociglednih propusta rjecju, mislju i djelom to ne znaci da ce SDP biti postedjen slicne kritike ako preuzme matricu ponasanja HDZ-a pa cak i u puno blazem obliku jer od HDZ-a ocekujemo po defaltu da su takvi kakvi jesu a od SDP-a da nisu kao HDZ pa samim time i najmanji propusti biti ce kaznjavani puno vise nego HDZ-ovi.
Da je HDZ ucinio ono sto nije ucinio nikakvo stvaranje drustvene klime kontra HDZ-a ne bi urodilo plodom jer bi rezultati stajali iza njih. No u toj se situaciji ne bi moglo dogoditi da potpuno nekompetentne osobe poput Kirina zauzimaju tako vazno ministarstvo.

Tko je glasao

Moram još dodati da me

Moram još dodati da me uvijek iz početka iznenađuje kako se ekstremi podudaraju. Vi ste optužili, naravno bez ikakvih dokaza, blogere da pišu za novac, dakle plaćenici su. Prije nekih 20 do 30 godina isto to je učinio Jakov Blažević kad je optužio ondašnje hrvatske komunističke novinare da su plačenici CIA-e i da dobivaju od Amerikanaca grdnu lovu. Tja, draga gospođo, ekstremna ljevica i ekstremna desnica se halt dodiruju.

Tko je glasao

Prosim. Nisam znao da ste

Prosim. Nisam znao da ste dama. Oprostite. A nisam znao ni da ima onih koji blogere plaćaju. Pa dajte, ja jedva čekam da me netko plati. Inače, ja glazbene amatere na prezirem i ne podcjenjujem. Ali ti isti glazbeni amateri koji često izvode lošu glazbu dobro, mogli bi isto tako izvoditi dobru glazbu loše. I to me nimalo ne bi smetalo. Osim toga u silnim godinama vođenja zborova u Hrvatskoj, Bazilika Srca Isusova u Zagrebu, Kapelica Ranjenog Isusa u Zagrebu i župa u Odri nikad ni za vođenje zbora ni za sviranje (pa ni na svadbama) nisam uzeo ni dinara/kune. A to što mi predbacujete samopromociju, to je nažalost sastavni dio posla svakog dirigenta. To nisam izmislio ja.

Tko je glasao

ok. dobro. možda sam bila

ok. dobro. možda sam bila pregruba. ali nisam mislila uvrijediti tebe, već sam se sjetila svojih prijatelja amatera, koji pjevaju i sviraju u crkvenom zboru i nemaju vremena za neke druge stvari u životu. koliko puta je naše društvo bilo osuto, zato jer su oni morali ići na probe. a idu ustrajno. već sama pomisao da bi njihove amaterske pjesme moglo iskritizirati neko talentirano uho, probudilo je u meni nekakav revolt. sorry što si bio povod i natrčao mi.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Neću više natrčavati. Bit

Neću više natrčavati. Bit ću oprezan. Rodio sam se u obitelji u kojoj je vladao matrijarhat i od tuda poštovanje prema damama.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci